胡椒豬肚雞煲, 熱辣辣, 雞肉嫩滑, 豬肚清洗得乾淨,而且夠厚身, 入口夠曬咬口。雞湯十分鮮甜, 食完整件雞煲, 真係大滿足!店員好細心幫我哋加返啲火鍋湯,我哋就開始下半場 "十下十下",先加點皇帝菜,加些少原粒嘅指天椒豉油, 淡淡嘅皇帝菜即時被提升!呢款特色招牌菜,五款手打丸,每款有兩粒,材料十分新鮮,而且每粒都非常結實,裏面原來仲隱藏餡料,鵝肝味十分濃郁,黑松露墨魚丸易食得出獨特嘅黑松露同埋啲墨魚丸十分 彈牙!美國肥牛,牛味好重, 仲有脂肪油香, 放入鍋三兩秒即可以入口!

雞湯十分鮮甜, 食完整件雞煲, 真係大滿足!

呢款特色招牌菜,五款手打丸,每款有兩粒,

2019-03-11 32 views
有位好朋友剛剛去完歐洲回來,即約我食飯,佢話好想食下啲熱辣辣嘅火鍋雞煲等,我梗係不負佢所望啦,捐窿捐罅搵好嘢食我最叻!最近知道喺山林道 銀座 38 開咗呢間吞pot雞煲火鍋。 去到電梯大堂簡直就好似酒店一樣,入到店內, 裝修雅緻, 我仲見到有露台,可以睇下開揚嘅景觀之餘,仲可以抖下氣!胡椒豬肚雞煲, 一上枱胡椒嘅辛辣味道已經撲鼻而來,雞煲份量十足,雞肉炆得好淋,雞肉好嫩滑,醃製得夠味,我哋兩個密密食之餘, 仲飲咗兩至三碗靚嘅清雞湯,雞湯真係好鮮甜,喺湯底仲見到一粒粒黑胡椒!雞煲裏面仲有好多豬肚、粟米真係食魚雞煲都已經飽咗一半!十全大補丸,各款手打丸都齊,墨魚丸好彈牙,餡料有黑松露、蟹粉、海膽,真係食到停唔到口!三色魚滑,有鯪魚滑,墨魚滑,蝦滑, 裏面起曬膠, 仲有啲蟹仔喺面,食落卜卜脆,三色滑都很有水準!

雞煲裏面仲有好多豬肚、粟米真係食魚雞煲都已經飽咗一半!

2019-03-10 68 views
前兩日同朋友喺美麗華行完街,佢介紹我呢間新開嘅樓上舖打邊爐, 我哋沿著山林道一直行, 直至到去到銀座38, 呢座大廈外觀似足商業大廈, 唔係朋友帶路我真係唔識自己去!去到大堂發覺裏面都係很新淨,直上12樓, 裏面環境很乾淨,雖然樓上舖,到晚飯時間,啲客自自然然識上嚟!我哋點了一個 招牌胡椒豬肚雞煲, 這個雞煲十分足料, 雞肉入味軟滑, 豬肚十分乾淨,肉質夠厚身,新鮮又爽口!我們坐近靠窗位置可以望到街外夜景,喺度慢慢打邊爐,環境真係十分之唔錯!我們點了一客十全大寶丸, 每人一粒剛剛好, 手打丸真係食法唔同, 我逐一細心品嚐裏面嘅餡料, 包括有蟹粉,鵝肝,海膽 ,黑松露, 每一款入口嘅口感都唔同,而且食得出,唔同嘅味道來! 芝心牛丸嘅芝士真係爆曬出嚟。呢度真係隱世嘅食店,識帶路即係代表識食,下次我都會帶朋友嚟試試!

!

2019-03-09 96 views
見到岩岩新開張既打邊爐店當然要試下吞pot有3間分店 地理位置都算方便 山林道的吞pot好近佐敦地鐵站 一坐底店員就拎左個醬油調味盤黎大家可以慢慢調教好岩自己口味的醬汁而我鐘意食辣所以加了好多辣椒醬同辣椒仔好惹味呢度有唔同款既煲選擇 簡雞煲又得湯底打邊爐又得我今次簡左胡椒豬肚雞煲 平時胡椒豬肚湯就飲得多 雞煲唔知係點原來胡椒豬肚雞煲都係有湯的 湯入面帶有濃濃的胡椒味 材料就有雞和豬肚 看似跟胡椒豬肚湯一樣 但加了雞就更加鮮甜個湯底用黎打邊爐一流打邊爐配料點了手打墨魚丸墨丸比平時食開的更彈牙爽口 好好食牛方面點了牛肋片牛肋片比肥牛好的地方是較少脂肪 食入口無咁肥膩 肉質鮮甜 好新鮮 而且份量都夠2人食
見到岩岩新開張既打邊爐店當然要試下

牛方面點了牛肋片
牛肋片比肥牛好的地方是較少脂肪 食入口無咁肥膩
肉質鮮甜 好新鮮 而且份量都夠2人食

2019-03-07 31 views
尖沙咀放工,呢間7點半前俾錢有半價,幾抵試👍🏼我地5點幾6點到...當然只得一兩枱啦,不過愈夜愈多愈熱鬧,想靜少少可早到一坐底就可以加醬料,有不同選擇,每位$12,但其實雞煲已夠味,唔洗再加辣酒花螺雞煲,少辣,上面有少少芫西,十分惹味,有少少似重慶雞煲嘅味道,帶甜少少,呢到半隻雞,兩個人食岩岩好,食到最後可用牙籤吉花螺,最後先食係因為避免一路食,隻手咁污糟,吉嘅過程都有啲麻煩😂因爲我太懶見餐牌呢頁色彩繽紛,忍唔住叫曬兩個試試佢,兩個都係主要sell自家製手打。十全大補丸,同顏色嘅係一樣,每粒唔同味道牛肉芝士有個夾鵝肝,挺高質,不錯,粒粒有野,小心爆岀嚟餃餃陣,皮薄肉汁多,夠飽滿有🦐,韮菜餃等等好多顏色😍😍店員親切,會推薦我地試咩
尖沙咀放工,呢間7點半前俾錢有半價,幾抵試👍🏼

十全大補丸,同顏色嘅係一樣,每粒唔同味道

牛肉芝士
有個夾鵝肝,挺高質,不錯,粒粒有野,小心爆岀嚟

餃餃陣,皮薄肉汁多,夠飽滿

有🦐,韮菜餃等等

好多顏色😍😍店員親切,會推薦我地試咩
$200 (Dinner)
2019-03-06 53 views
冬天最重要就係打邊爐啦,又想食雞煲又想打邊爐仲要高質,呢一間一定係好選擇。近排喺OpenRice定位仲有優惠添,七點前走有半價。.麻辣雞煲(推薦指數:😋😋😋😋😋)呢個雞煲真係好惹味,我哋叫咗小辣,但係果汁真係好味到可以送兩碗飯。😝半隻雞都夠兩個人食,食唔到有雪藏味,成個雞煲嘅味道係包左濃、香、辣,都係算我食過嘅雞煲之中最好食嘅一批。.店內都會提供混醬,但由於個雞煲實在太好食,果汁其實溝左湯都仲係好好味,所以係打邊爐嗰陣,我都冇乜點樣點個豉油。.十全大寶丸 (推薦指數:😋😋😋😋😋)呢個十全大寶丸,總共有五種手打丸,包括手打生拆蟹粉墨魚丸、手打黑松露墨魚丸、手打海膽黃金墨魚丸、手打香煎鵝肝蝦丸、手打芝心牛丸。食得出每一粒都真係由手打出嚟,好新鮮。.餃餃陣 (推薦指數:😋😋😋😋)呢個有4種不同的餃子,包括自製韭菜餃、自製鮮蝦雲吞、自製蟹粉蟹肉雲吞、魚皮餃。都好大粒,用料好足。
麻辣雞煲(推薦指數:😋😋😋😋😋)

十全大寶丸 (推薦指數:😋😋😋😋😋)

餃餃陣 (推薦指數:😋😋😋😋)

2019-03-04 161 views
好滿足嘅晚餐🤤係尖沙咀行行下街行到好肚餓 就去左山林道38號嘅呢間吞pot雖然個名叫吞pot 但係啲員工一啲都唔吞pot服務超級好一入到去 唔使等 即刻帶我地埋位 上埋醬料po好曬野 100分!跟住講下野食女人想養顏一定要試試呢個滋補螺片花膠雞煲 $198花膠好足料 雞又好嫩滑 啲湯一試就知係老火湯 足足飲左我4碗先開始食野😋主食叫左個稻庭烏冬$30雖然係得一餅 但係份量十足好夠食另外叫左日本廣島蠔$83好甜好嫩 有少少腥都係可以接受的仲有桂花蚌$110本身都唔知道原來佢係海參條腸 食完就知道了😂因為係第一次食 所以唔太識食 覺得有點腥 娃娃菜$36切到細細份 啱啱好浸落啲湯度好甜好好食最後係泰式生蝦有10-12隻 份量好多沾落啲醬 調味剛好以上建議4個人去食會啱啱好2個人食實在太太飽了食淨左2隻生蠔😭😭
好滿足嘅晚餐🤤

以上建議4個人去食會啱啱好
2個人食實在太太飽了
食淨左2隻生蠔😭😭

2019-03-04
$340 (Dinner)
滋補螺片花膠雞煲
稻庭烏冬
泰式生蝦
2019-03-04 93 views
趁依家天氣未回暖,我又真係好耐無打過邊爐,就食番個邊爐暖一暖胃先。同朋友係尖沙咀做完運動,行行下就留意到有間新嘅邊爐開咗,於是忽發其想去食下。一入到店面,可能佢比較新嘅關係,店內環境幾乾淨,唔似平時嗰啲火鍋店咁。另外menu入面有好多高級食材,例如花膠,鮑魚,參雞湯,仲有生猛海鮮例如蚌呀鮮蝦串呢啲,應有盡有。咁我呢就除咗打邊爐都好鍾意食泰國野嘅,一見到泰國生蝦刺身就即刻點唔使諗。花膠雞湯,蚌呀蠔呀呢啲又真係好新鮮。打邊爐又點可以無菜食,就叫咗個娃娃菜就最穩陣。叫埋稻庭烏冬一個就一定飽住走啦。打邊爐又點可以無飲品呢,泰國主打,鹹檸7同埋西柚特飲,清新解渴不得了。就咁樣最後埋單680蚊左右。都算抵食啦,有海鮮又雞湯煲。

之前試過油麻地的吞POT雞煲, 那個花膠響螺雞煲一直令我念念不忘!愛人總喜歡間中帶我食好西, 今次就預約了吞POT位於尖沙咀的新店, 給我一個機會再試到那花膠響螺雞湯~誰知當日他病了, 雖然已多次勸他取消, 但他說不想讓我失望, 所以一定要去~為了他身體, 決定不點任何雞煲, 幸好吞POT除了雞煲外, 還有其他湯底選擇!招牌鮮魚湯鍋《$95》※ 推薦指數: 4/5見到招牌兩字又不是用雞湯, 就選了這個, 加上魚湯滋陰, 可略略減少火鍋的燥熱!魚湯濃郁, 呈奶白色, 落材料必先飲一口湯, 再食一件豆腐!缺點跟上次一樣, 個煲實在太高了, 除了給人湯很少的感覺, 而且容易燙到手~自制韭菜餃《$63》※ 推薦指數: 5/5記得上次油麻地分店食到的韭菜餃是雪得超硬, 未完全溶雪的!今次好多了, 應該沒有雪過, 而且入面多菜少肉鮮准山《$44》※ 推薦指數: 5/5我的最愛! 份量適中, 厚度剛好, 下湯不用兩分鐘再食, 仍然很爽脆!冰菜《$44》※ 推薦指數: 4/5提醒大家, 冰菜可當沙律菜般生食, 而且煮得時間愈長便愈酸, 所以建議大家放入湯中5秒就可以進食了!牛三郎《$258》※ 推薦指

招牌鮮魚湯鍋《$95》※ 推薦指數: 4/5

自制韭菜餃《$63》※ 推薦指數: 5/5

記得上次油麻地分店食到的韭菜餃是雪得超硬, 未完全溶雪的!
今次好多了, 應該沒有雪過, 而且入面多菜少肉

鮮准山《$44》※ 推薦指數: 5/5

冰菜《$44》※ 推薦指數: 4/5

牛三郎《$258》※ 推薦指數: 5/5

為了彌補不能食花膠響螺雞煲的我, 愛人點了較貴的牛三郎給我

三郎有: 牛柳粒, 雪花肥牛, 牛肋片
份量多, 而且牛肉味濃, 厚薄度又剛好, 不會薄得像只食到空氣, 又不會厚到變得太韌~

要讚一讚某位男侍應, 他總是忙著看需不需要加湯&收盤! 令服務明顯比油麻地分店好多了~而且食物都比較好, 以後我都會選尖沙咀分店的!
2019-02-26 106 views
平日都好少黎山林道,咁啱search Openrice見到吞pot係依邊開左新分店,就訂枱黎食🤗打邊爐點可以無牛呢?本身打算叫碟普通肥牛,睇下menu又諗諗下,不如叫碟頂級安格斯牛小排🤓🤓價錢$238一碟,所以我對佢都充滿期待👄一上枱,依碟牛小排就成為了眾人嘅焦點👀 大家即時打卡,唔同角度係咁影🤣🤣師傅嘅刀工很好,每一塊都厚薄均勻。👍🏾 我中意兩塊一齊淥,然後加小小辣椒豉油,食落入口即溶、肉味濃郁!大家密密食,起初仲驚食唔晒,最後都清晒成碟😬😬好開心喔😌另一個主角係象拔蚌😸店員好細心提醒我哋,淥2-4秒就可以食!果然冇錯,象拔蚌估唔到咁爽口😋牛骨髓平時好少食到,佢營養價值高、又有豐富蛋白質,所以通常我都會叫😬😬 依個8人卡位超正,啱啱好自成一角,下次一班朋友黎要book定位先🙋🏼‍♀

大家密密食,起初仲驚食唔晒,最後都清晒成碟😬😬好開心喔😌

另一個主角係象拔蚌😸

2019-02-25 78 views
呢間係我食過之中算係好高質好高質嘅雞煲!!!同男朋友仔去開佐敦,想食餐好嘅慶祝週年記念日,我話要食餐好嘅,要食好多好多好嘢!於是男朋友仔打開openrice,search到呢間,見有好多款唔到嘅雞煲,又有得打邊爐,就大步去試下lu!一去到山林道嘅個座大廈就覺得佢好有日本風,應該係興建咗唔係好耐嘅大廈嚟!大堂同內站裝潢都好新好靚!感覺已經好好,去到餐廳個層見到佢嘅裝修都好特別,有啲啲個人風,整體感覺好開楊,好舒服,又有房仔同長枱,好啱朋友聚會!我哋試咗花膠雞煲,牛柳粒同芝士響鈴!!三樣食品都超級高質!花膠雞煲好足料!我哋只係叫咗半隻,已經有好多好多花膠!佢個湯絕對係老火湯,好滋潤,好甜,唔會好似其他餐廳啲味精湯咁愈喝愈渴,相反佢愈喝愈有幸福感牛柳粒好新鮮,好有肉味,雖然有少少貴,係肉質係絕對有保證嘅!最後不得不介紹嘅係佢嘅芝士響鈴!!!超級好味!佢係餐廳自製嘅,新鮮炸起,所以非常脆卜卜,加上有濃郁嘅芝士夾咗係入面,滿足感爆燈!鍾意食芝士嘅,一定一定要試啊!
而家d天氣變化真係大上星期熱到要著短袖, 而家就凍到去返冬天咁...冇諗到會凍咁多, 所以出街著唔夠衫, 好凍呢~ 即order男友去搵間好食既邊爐救救我就黎結冰既身體!好彩佢都冇吞POK, 搵左間吞POT比我, 話有3間分店, 應該唔會差得去邊吧~吞POT既雞煲先係主打, 但個日已凍到我有少少作感冒, 所以唔敢食雞煲...最後揀左比較平既魚湯湯底, 再叫左幾個配料就算啦~又係時候推薦D必食既野比大家啦!1. 招牌鮮魚湯鍋 ($95): 打邊爐3寶: 食物, 爐同湯底! 依個湯底真係唔錯! 超濃既魚湯加左D蕃茄, 豆腐同秀珍菇, 就咁飲已好正! 真係超濃, 濃到我覺得太濃了2. 牛三郎 ($258): 吞POT D野食唔算平, 閒閒地一碟牛肉都過百, 所以我地覺得叫牛三郎會抵D, 因為可以試哂3樣野: 雪花肥牛&牛肋片&牛柳粒, 除返開每樣都唔洗90蚊! 我鍾意牛肋片>牛柳粒>雪花肥牛, 其實3樣都好食, 但牛肋片個味相對黎講最濃牛味, 牛柳粒有肉汁, 雪花肥牛油脂分佈得好靚, 所以口感最好!3. 自家炸響鈴 ($58): 有6件, 真係新鮮即炸, 脆卜卜, 放湯2-3
而家d天氣變化真係大
上星期熱到要著短袖, 而家就凍到去返冬天咁...

最後揀左比較平既魚湯湯底, 再叫左幾個配料就算啦~
又係時候推薦D必食既野比大家啦!

3. 自家炸響鈴 ($58): 有6件, 真係新鮮即炸, 脆卜卜, 放湯2-3秒, 再食, 超正

2019-02-18 113 views
近排天氣暖左好多,完全唔似冬天,但無損我對binno嘅熱情🥰 吞pot做緊優惠,只要7:30pm前埋單,所有火鍋配料同小食都半價❗️作為識飲識食嘅我,緊係book定準時5:30pm入座,食足2個鐘😺一坐低快快手選定醬料,準備開餐😬(我仲拎多隻碟仔,倒埋一齊芝麻醬😝✌🏻)螺片花膠雞煲係必點的,唔使諗即刻叫🙋🏼‍♀️香濃既雞湯底,加上好滑既雞件同花膠,個個都大讚👍🏻👍🏻 配料好多,好似食極都仲有🤣 好彩我哋火鍋配料唔係叫好多,主要係啲輕量嘅食物😌 新鮮腐竹唔係d咩貴價食材,但當佢吸收晒雞湯嘅精華,又香又滑,真係好正😻如果可以大碟d份量多d就好啦~手打墨魚丸係另一款招牌配料,一碟有六粒,食得出佢真係好彈牙,唔係普通用麵粉整成嘅魚丸🙃由於心大心細諗唔到叫咩菜,直接叫個蔬菜籃就好了🥬都幾大籃!最後,咁鮮味既湯底唔好哂,叫多碟紅薯粉就可以飲埋d湯🍜我地7點多d就食完了,d配料有半價,真係幾抵食😎

螺片花膠雞煲係必點的,唔使諗即刻叫🙋🏼‍♀️

好彩我哋火鍋配料唔係叫好多,主要係啲輕量嘅食物😌

由於心大心細諗唔到叫咩菜,直接叫個蔬菜籃就好了🥬都幾大籃!

最後,咁鮮味既湯底唔好哂,叫多碟紅薯粉就可以飲埋d湯🍜

我地7點多d就食完了,d配料有半價,真係幾抵食😎
2019-02-14 74 views
牛肉冇肉味 紙皮既口感,什麼十大寶丸 好似過左期咁 宿宿地,最好都算係個芝士響玲 可以一贊,叫左一碟牛,響玲 ,丸 ,粟米,冬瓜片 半隻雞煲,$900 埋單 偏貴 ,冇服務 d 伙記 呆下呆下
2019-02-14
$450 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
2019-02-11 145 views
今日係尖沙咀同阿妹去左平時唔多去嘅太空館,之後就係尖沙咀九龍公園一帶游走兼覓食。行經山林道時見到一棟特別新同高嘅商廈叫「銀座」,竟然見到之前朋友講過係旺角食嘅「吞POT」,聽講好好食嘅花膠雞煲,就上左去食。「吞POT」嘅招牌雞煲全部都好吸引,有好養生嘅花雕藥膳同滋補螺片花膠雞煲,亦都有好邪惡嘅辣酒花螺同重慶麻辣雞煲。我身為食辣鬼當然好想食後者,但係前兩日都食左辣嘢都係滋補養生下好啲,所以就揀左朋友讚嘅滋補螺片花膠雞煲。雞煲半隻$198,全隻$288,較其他貴少少,我地兩人食就叫左半隻。嘩!好好食!螺片花膠雞煲味道好濃郁,乳白色嘅花膠成層、份量充足,雞湯十分新鮮入味,鹹度同油量都好適中。雞肉新鮮滑嫩,每舊都係啖啖肉,好好味。如果鍾意飲湯嘅各位記得飲多幾多幾啖先好比職員加豬骨湯開始打邊爐,咪係就會溝稀哂唔同味。之後打邊爐我地叫左牛柳粒,好好食,肉質鮮嫩有嚼勁,牛味濃郁。仲有「十全大寶丸」!佢擺得好得意同精緻,每對同類嘅手打丸就用相同顏色嘅耳仔碗裝住。然後我地食每一粒都一齊估下佢係邊款丸,好有驚喜!手打丸粒粒新鮮煙韌,其中黑松露墨魚丸同芝心牛丸味道濃烈。仲有「自創爆芝響鈴」,好好食!比起平時

「吞POT」嘅招牌雞煲全部都好吸引,有好養生嘅花雕藥膳同滋補螺片花膠雞煲,亦都有好邪惡嘅辣酒花螺同重慶麻辣雞煲。我身為食辣鬼當然好想食後者,但係前兩日都食左辣嘢都係滋補養生下好啲,所以就揀左朋友讚嘅滋補螺片花膠雞煲雞煲半隻$198,全隻$288,較其他貴少少,我地兩人食就叫左半隻。

仲有「自創爆芝響鈴」,好好食!比起平時嘅響鈴厚同更有咬口,最特別係個芝士味同味道濃厚嘅腐竹十分夾。