2017-05-30 22802 views
我好鍾意食芒果^^見到帝京酒店花月庭推出清甜香芒初夏「燕」 下午茶自助餐,即刻心心眼出現XD 甜甜的芒果還要配上燕窩,作為一個芒果控怎能錯過⋯⋯WOO⋯⋯真是有多款芒果主題甜品!先來燕窩香芒千層酥~賣相超討好呢!主黃色色調配上洋甘菊朱古力片,給人夏日陽光燦爛的感覺!看見一絲絲的燕窩,入口千層酥皮酥香鬆脆!酥皮之間夾著香濃幼滑的吉士醬及芒果肉,散著淡淡香芒味,不太甜味道剛好~鬆脆的千層酥皮配上滑溜吉士醬,口感超好!芒果棉花糖朱古力棒,這支口感很豐富!外層佈滿朱古力爆炸糖,先來在口中啪啦啪啦爆開的快感⋯咬開外層,內裡是芒果味的棉花糖,外脆內軟加上爆炸糖,口感過癮!燕窩香芒椰子慕絲,面層是果味豐富的果醬,底層是用椰子味慕絲~慕絲滑溜帶著椰子香,配上酸甜的果醬清新可口~除了芒果甜品,還有芒果米紙卷~也有多款食物選擇!刺身、壽司~車仔麵、冷麵~很喜歡食這個!入口熱辣辣,餅皮鬆脆,餡料微辣,很惹味!碗仔翅很足料,濃稠度剛好!可自行添加生菜魚肉,增添口感!既嚐到多款芒果甜品,又可細嚐多款環球美食,真不錯!芒果控表示很滿足^^

WOO⋯⋯真是有多款芒果主題甜品!先來燕窩香芒千層酥~

看見一絲絲的燕窩,入口千層酥皮酥香鬆脆!
鬆脆的千層酥皮配上滑溜吉士醬,口感超好!

芒果棉花糖朱古力棒,這支口感很豐富!

外層佈滿朱古力爆炸糖,先來在口中啪啦啪啦爆開的快感⋯

慕絲滑溜帶著椰子香,配上酸甜的果醬清新可口~

除了芒果甜品,還有芒果米紙卷~
也有多款食物選擇!

刺身壽司

車仔麵、冷麵~

很喜歡食這個!入口熱辣辣,餅皮鬆脆,餡料微辣,很惹味!

碗仔翅很足料,濃稠度剛好!可自行添加生菜魚肉,增添口感!
2017-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$280 (Tea)
  • 燕窩香芒千層酥
  • 芒果棉花糖朱古力棒
2017-05-22 1695 views
今日屋企人放假於是就選擇黎呢間食lunch buffet啊~因為早訂枱就218幾抵食首先坐低就先開始沙律先~沙律多醬汁選擇而且新鮮~秋葵都ok~仲有少見既羽衣甘藍(不過就麻麻可能係好似用水煮過好粗糙)~醬汁方便有特別既raspberry vinegar ~本身都覺得會係藥水味~用黎配菜就有d~但係當配埋煙肉干既時候就好夾~立刻將煙肉干既味道有提升既感覺~唔覺得咸同藥水味幾好~沙律菜好鮮甜之後就食下刺身先~刺身款式唔算多~只有三文魚同其餘2款魚,仲有玉子~不過三文魚都幾新鮮~接著就係即開生蠔喇~今日提供係美國生蠔~好新鮮同甜美~而且size都ok~唔算排得耐~幾好~仲有凍蝦好新鮮好甜~唔錯唔錯日式烏冬都幾特別ok架~可以自由夾就燒西冷就比較韌~好一般不過值得提既係燒豬脾就好嫩同唔油膩~幾好食~豬腳薑都唔算太差食到醋味~ok喎印度餅配咖哩都幾香~唔重椰油味海南雞飯幾好食~油飯配埋醬汁好正义燒望落好干~點知食落都幾滑~ok其他熱煄就冇試喇~甜品篇:就多款選擇~不過大人小童都好鐘意其中一款牛角包燉蛋(好似係甘叫)真係好正~食到好香既蛋味之餘仲有牛角包仲要唔係太爛既感覺~都仲食到牛角包好正啊~朱
首先坐低就先開始沙律先~
沙律菜好鮮甜

仲有凍蝦好新鮮好甜~唔錯唔錯
日式烏冬都幾特別ok架~可以自由夾

就燒西冷就比較韌~好一般
不過值得提既係燒豬脾就好嫩同唔油膩~幾好食~
豬腳薑都唔算太差食到醋味~ok喎
印度餅配咖哩都幾香~唔重椰油味
海南雞飯幾好食~油飯配埋醬汁好正
义燒望落好干~點知食落都幾滑~ok
其他熱煄就冇試喇~

甜品篇:
就多款選擇~不過大人小童都好鐘意
朱古力泡芙都正啊~望落好似好甜甘~點知食落又唔算太甜~幾好
豆腐花都幾滑
雪糕有4款供應:朱古力,雲尼拿,士多啤梨,朱古力椰子。配料好多款選擇啊~好食
迷你葡撻好香啊~岩岩好一口正~
仲有棉花糖,果汁糖~
由於太多甜品所以未能提供

2017-05-21 1967 views
大班人聚會, 呢到地點方便, 有openrice coupon 每人都係$218, 可以坐兩個半鐘, 唔錯。Lunch Buffet由12:00去到2:30. 我哋11:50去到,排隊等咗幾分鐘就可以入。 食物種類繁多: 有沙律 印度薄餅 泰國湯河 多款熱葷 即開生蠔 刺身 燒牛肉 海南雞 雪糕甜品....... 數之不盡。 先出去攞杯嘢飲, 呢度有個位放咗咖啡奶茶 檸茶 檸水 源源不斷供應。 跟住排隊攞 生蠔, 每次攞兩隻, 即開即洗即上碟,清潔衞生,肉質嫩滑凍蝦, 青口,刺身,夠新鮮。仲見到有個專櫃有海南雞飯供應, 海南雞即叫即斬,油飯,仲有唔同醬汁, 細細碗又唔怕食飽個肚即叫即製窩夫,外脆內軟。桂圓紅棗糖水,滋潤清甜。 仲有最正嘅甜品, 款式又多, 又靚又好味傾下講下食下,時間好快過, 到離開時先發覺近門口位仲有兩個雪櫃放甜品, 記住下次要食埋呢啲。大滿足😄

凍蝦, 青口,刺身,夠新鮮。

即叫即製窩夫,外脆內軟。

大滿足😄

$218 (Lunch)
  • 甜品
  • 生蠔
  • 海南雞飯
2017-05-17 1481 views
好耐冇食buffet喇,今次同豬仔同豬仔屋企人黎食晚餐buffet,食全時段黎到梗係要食我最鍾意既長腳蟹喇!Refill得快之餘仲要啖啖肉!又鮮味蕃茄沙律好新鮮!細細杯份量岩岩好溫泉蛋我又係好鍾意食既!好滑丫!!呢度仲有生蠔食,不過我就唔食生蠔既龍蝦鉗意大利飯,食落冇乜味細細舊既燒蝦燒三文魚壽司!豬仔話好好味丫熱辣辣既葡撻真係冇得輸!甜品款式都幾多,不過味道就比較參差。。講到我覺得最好味既甜品就係佢喇!夠濃味!好鍾意呢度有任飲既凍檸茶同凍檸水飲可以落下格之後再戰每人都會送一客比目魚西京燒真係10級好食!連平日唔食魚既豬仔都食埋屋企人果份!仲有好多野食不能盡錄唯一有一樣比較遺憾就係冇豬仔最愛既天婦羅可能係唔同主題喇,唔緊要!下次再黎可能有呢呢度都好多人黎食,平日都好full所以記得要booook位哦

黎到梗係要食我最鍾意既長腳蟹喇!
Refill得快之餘仲要啖啖肉!又鮮味

蕃茄沙律好新鮮!細細杯份量岩岩好

溫泉蛋我又係好鍾意食既!好滑丫!!

呢度仲有生蠔食,不過我就唔食生蠔既

龍蝦鉗意大利飯,食落冇乜味

細細舊既燒蝦燒三文魚壽司!豬仔話好好味丫

熱辣辣既葡撻真係冇得輸!

甜品款式都幾多,不過味道就比較參差。。

講到我覺得最好味既甜品就係佢喇!夠濃味!
好鍾意呢度有任飲既凍檸茶同凍檸水飲
可以落下格之後再戰
每人都會送一客比目魚西京燒
真係10級好食!連平日唔食魚既豬仔都食埋屋企人果份!
仲有好多野食不能盡錄
唯一有一樣比較遺憾就係冇豬仔最愛既天婦羅
可能係唔同主題喇,唔緊要!下次再黎可能有呢

呢度都好多人黎食,平日都好full
所以記得要booook位哦
  • 長腳蟹
2017-04-27 30770 views
2017年4月27日 (星期四) 11:40am 一天前電話訂座,要求梳化位的餐桌。 11:40am 抵達,排了 10 分鐘隊,11:50am 開放入場,12:00pm 自助餐才正式開始。 環境光亮整潔,餐具乾淨。三文魚 -  全部都是薄切,肉質軟滑美味,【推介之選】❤❤❤蟹柳 - 新鮮爽口,充滿蟹味。蛋絲 - 感覺熟了些蝦籽撈烏冬 - 蝦籽爽口,烏冬彈牙,味道好。由於深受食客歡迎,很快便拿不到了。【推介之選】❤❤❤生蠔 - 即開即洗即上碟,每人每次只限 2 隻,可以無限次排除。蠔肉新鮮嫩滑,在灑滴檸檬汁和茄汁後,令人回味無窮!【推介之選】❤❤❤白灼蝦 - 肉質鮮甜嫩滑 【推介之選】❤❤❤熱咖啡 - 無限次任飲,味道一般。熱豆腐花 - 加入黃糖和糖漿後,味道非常甜美可口 【推介之選】❤❤❤桂圓紅棗糖水 - 滋潤清甜,甚為養血補身 【推介之選】❤❤❤甜點蛋糕 - 是該酒店最出名的,果然名不虛傳。每款都賣相精緻,鬆軟鮮甜。 【推介之選】❤❤❤合桃、雲呢拿雪糕 - 味道一般《 餐 牌 》:
2017年4月27日 (星期四) 11:40am

一天前電話訂座,要求梳化位的餐桌。

環境光亮整潔,餐具乾淨。

蟹柳 - 新鮮爽口,充滿蟹味。

蛋絲 - 感覺熟了些

白灼蝦 - 肉質鮮甜嫩滑 【推介之選】❤❤❤

熱咖啡 - 無限次任飲,味道一般。

抵食の自助午餐

合桃、雲呢拿雪糕 - 味道一般

《 餐 牌 》:

2017-04-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$218 (Lunch)
2017-04-19 3436 views
今晚一年一度老闆請食自助晚餐,多謝老闆!我們一行九人,先後到達我們已有共識,自行入坐,食住等,我唔客氣喇18:30到達,個場無乜人,等我試下即開生蠔,生蠔有海水味,最緊要係無蠔殻碎,因為生蠔哥哥洗得好乾淨,但可惜每人每次只可以限取兩隻,我要排多幾轉先得😭壽司,飯還微温的,配有醬汁好味movenpick 雪糕,大家唔洗我多介紹,都應該知道movenpick 係雪糕界 ge 表表姐,有我至愛朱古力 & 雲呢嗱味,仲可以俾我地自行添加裝飾/調味......,點解佢 d 雪糕咁好食?因為朱古力雪糕內有朱古力薄片,而雲呢嗱雪糕內又有獨特的雲呢嗱籽雪糕愛好者不能錯過
,但可惜每人每次只可以限取兩隻,我要排多幾轉先得😭
壽司,飯還微温的,配有醬汁好味
movenpick雪糕

雪糕愛好者不能錯過

美國港島太平洋生蠔
2017-04-18
$500 (Dinner)
movenpick雪糕
美國港島太平洋生蠔
  • 生蠔
2017-04-07 3645 views
今天是我的生日,來了這花月庭,就是看到open rice 有優惠才去的,可能當天日平日人不太多,而且很快便有位置,看著地方不小也不大,坐下第一時間出去攞海鮮,有蝦,螺,長腳蟹腳,同青口,蝦很鮮味,長蟹腳也很有蟹的味道,因我去過別的自助餐的蟹腳只有咸味,這裏的不同就是鮮而且有蟹肉味,青口同螺我不喜愛食就沒試,之後再來刺身區,有三文魚,甜蝦,吞拿魚,八爪魚,就只拿了三文魚和甜蝦,這2種味道同平時去日本餐食的差不多,再來就是生蠔了,看到時真真失望,重未想過會是小小的一只bb蠔,是排隊即來即開每次只可取2只的,我是不好生蠔的我的老公超喜歡,我試了2只一只很甜好咪,另一只真的很(聲),很難入口,而我老公因他太bb及有一半也是不好吃也不是吃很多,熟食檔其實都有5至6款我只吃了牛肉,有牛味,肉質鮮嫩,之後到了我的最愛波士頓龍蝦,又是排隊每次半只,我就不停不停回了很多轉為了龍蝦,見他是蒸完再焗的,我個人超級喜歡,每只都很多肉好味,就是食龍蝦太多了,撐飽了肚了就是這樣完了生日大餐
,是排隊即來即開每次只可取2只的
就是這樣完了生日大餐
  • 龍蝦
  • 長腳蟹
  • 凍蝦
要瀛又要串,走到帝京酒店食「瀛。真自助晚餐」,食物質素及款式與我上一次惠顧(應該也有3-4年前了)相比,確實有很大的進步!以端爐燒及鬼馬、精緻的日式甜品作主打,大大提高吸睛度. 又是抱著先吃能回本的食物! 即開生蠔,海水味不重,略為creamy. 爐端燒選擇頗多,見師傅們密密手左翻右轉,逐串逐串燒得金黃香口, 色香味俱全. 雞翼、醬燒日本黑豚、長葱雞肉串、七味燒三文魚鰭等. 當中我認為最令人欲罷不能的是照燒鮮鮑魚, 大連鮑魚, 肉身肥厚, 入口爽滑, 由於以秘製醬汁浸了一整夜,難怪如此入味. 而逢星期一至四惠顧, 每位客人額外獲贈主廚精選爐端燒一客, 例如香燒M5和牛、醬燒帆立貝. 大大隻燒波士頓龍蝦, 金黃的芝士層香口濃郁, 龍蝦肉實淨, 但若果軟身些少會較好. 這邊的夜市美食之最很吸引,自選喜歡的材料便可請廚師烹煮出非常鮮味的下龍灣海鮮湯, 黑松露意大利飯伴龍蝦鉗. 另外大蒸籠內有蜆味甚濃的海鮮蜆湯及鮮味蒸蛋,好滑溜! 熱葷有話梅骨、鴨胸意粉、東風螺, 同樣都好高水準!! 朋友推介花月庭的海南雞,我當然不會錯過吧~ 皮滑肉嫩,又有黃油飯,自己吃一碗也可. 有天跟朋

另外大蒸籠內有蜆味甚濃的海鮮蜆湯及鮮味蒸蛋,好滑溜!
熱葷有話梅骨、鴨胸意粉、東風螺, 同樣都好高水準!!
朋友推介花月庭的海南雞,我當然不會錯過吧~ 皮滑肉嫩,又有黃油飯,自己吃一碗也可. 有天跟朋友談起,原來港人極愛海南雞飯,有些更會尋遍香港!
片皮鴨即點即片,片片皮肉均稱,加點醬汁和青瓜絲等在軟熱餅皮上,極美味唷!
凍海鮮有四款,有松葉蟹腳、凍蝦、青口及龍蝦鉗. 幾款海鮮之中, 蟹腳及凍蝦優勝, 鮮甜度足.
踏入三月櫻花季節, 淡粉紅的壽司卷砌成櫻花形狀, 又有火炙蝦壽司, 好有心思.
要吃得輕盈一點沙律吧是一個好選擇日式主題有和風沙律, 藜麥野菜
若與刺身放在一起,真會以為是吞拿魚及三文魚刺身,像真度極高!紅紅的吞拿魚刺身入口酸甜, 紅桑子果凍製成, 而三文魚刺身則是以血橙及牛奶果凍製成, '刺身'旁的又怎會是wasabi!廚師巧妙地以綠茶慕絲配上,好匹配!

櫻花水信玄餅好美啊~ 吃時與抹茶金寶同吃,甜度剛剛好!
宇治抹茶紅豆卷,忌廉誘惑蛋糕鬆軟.
而正規精緻甜品也不遜色,例如這款泡芙以食用花裝飾, 很漂亮, 每個泡芙餡料不同. 另外有豆腐花及涼粉.
八款movenpick 雪糕已經讓我們吃得不亦樂乎但我最喜歡還是乳酪DIY. 添加自己喜歡的餡料這杯就是屬於我的乳酪雪糕,喜歡乳酪清淡的酸味奶感不重.
飲品區有檸茶、咖啡, 我沒有喝一杯, 因為吃食物已經食得很飽, 怕喝得多會肚脹, 就減低我能吃更多美食的容量.

這回吃得非常滿足! 而媽媽也極開心, 像個大小孩般~  花月庭有兩個用餐時段, 而我們則選了無時段限制, 雖然是比限時的貴, 但也可接受啊~
2017-03-22
$520 (Dinner)
  • 甜品
  • 爐端燒
  • 鮑魚
  • 下龍海鮮湯
  • 話梅骨
  • 海南雞飯
2017-03-30 3092 views
繼去年「瀛‧真自助晚餐」後,可說大受歡迎,今年再接再厲,於花月庭以「要瀛‧就要串得起」作主題,將過百款美食,帶給客人在味蕾上的衝擊。 生蠔Island Pacific, USA即開生蠔一向夠吸引,肉質爽甜是不在話下,不過美國蠔始終蠔味不足,既然今次主題是日本食物,心諗如果有日本石蠔食就好了,都知道成本超高,講下就算!Seafood Station有龍蝦鉗、凍蝦、青口及松葉蟹腳,最喜歡的,還是啖啖肉的龍蝦鉗。另外松葉蟹腳都是清甜味美。至於凍蝦同青口,都是體形較大,解凍處理得啱啱好,保持了肉質感有的彈性及味道。黑鑽松露龍蝦意大利飯大家可不要錯過的了大堂一角的意大利飯,即煮即食,絕對熱辣辣,飯粒有嚼口,帶有陣陣黑松露幽香,最後放上了的龍蝦鉗,拆開後是啖啖肉,好味。日式食品今次以日式食品作主題,除了一眾賣相誘人的甜品外,更有不少細細碟既小食,最啱心多既朋友。日式薯仔蓉沙律、日式凍番薯、溫泉玉子、醬燒茄子沙律、胡麻醬菠菜沙律、黑醋木耳伴拍黃瓜及胡麻醬油牛蒡,都是具東瀛風,既有清新、又有惹味,花款多多。刺身有三文魚、鯛魚、八爪魚及吞拿魚,品種不算多,但質素不錯,至少毫無雪味,肉質柔韌,食得過。壽司
 生蠔

Island Pacific, USA

Seafood Station

另外松葉蟹腳都是清甜味美。

黑鑽松露龍蝦意大利飯

日式食品

刺身

壽司

火炙壽司有火炙海老手鞠壽司及火炙三文魚壽司,可說是油香四溢,不妨試試。

Carving Station
火炙美式波士頓龍蝦

論到必食,當然係即烤波士頓龍蝦,肉質爽甜,又有少許焦香,必食海鮮之一。
至於超多款烤物有烤牛柳粒、烤鮑魚、烤大海蝦、烤肉眼牛扒、烤雞翼、烤櫻桃茄煙肉串、鹽燒銀杏及長蔥雞肉串。

首推原隻鮑魚,QQ的口感,塗上日式醬油,香氣四溢,相當吸引,更可以任取,但人多時要等等。

燒味
北京填鴨

即片即包,熱辣辣的鴨肉油香,份外可口。
海南雞飯

可能是同集團,海南雞飯都是同樣出色,雞肉嫩滑,而油飯粒顆分明,難得的美味。

另外仲有叉燒及燒肉,客人有多一個選擇。

熱葷

大概可分為海鮮及肉類。

蒜蓉海鹽蒸沙巴躉肉質肥美。
韓式大醬蒸海鮮其實係海蝦,夠新鮮及彈牙。

清酒柚子蒸蜆肉質幼嫩又甜美,帶有少許柚子香,味道很特別。

辣酒煮花螺辣度輕盈,但食落有點結實。
食過海鮮之後,又有多款不同肉類菜色,當中陳皮話梅脆香骨滿是油香,又有嚼口。
還有韓式燴牛肋條、米蘭式煎黑豚肉、香惹煙肉焗薯蓉、煙鴨胸香草欖油番茄乾炒天使麵、咖喱雞及咖喱雜菜,有各國不同風味。
即煮海鮮

客人可以自選墨魚仔、青口、藍貝、花蛤、比目魚或菜蔬,交由廚師代為灼熟,再澆上南瓜粟米湯或下龍灣海鮮湯,個人兩款都試了,還是覺得後者較香濃。
湯羹

海皇鴨絲羹令人聯想起韮王瑤柱羹,就連味道也差不多,下點胡椒粉就更惹味。

雞粥是廣東開花米粥,但太飽了,唯有放棄。
Cold Cut

有煙三文魚及雜錦凍肉,很大路的味道。
芝士

種類不算多,只有Emmental Cheese、香草芝士、合桃芝士及荷蘭芝士,但質素不俗。
甜品

陣容比起甜品店是有過之而無不及。

Movenpick雪糕共有雲尼拿、瑞士朱古力、草莓、Tiramisu、Panna Cotta、熱情果香芒雪葩、楓糖合桃與及乳酪雪糕八款口味,單是這個陣容已經令甜品迷走幾轉,更何況有toppings任添,真係越食越開心。
仲有即製的暖朱古力布甸、焗香脆窩夫餅、即製班戟、火焰雪山與及限時即焗葡式蛋撻,全都是熱燙上場,不單止小朋友,就連女孩子都難忍誘惑。
其他甜品有黑森林蛋糕、Mini Cupcake、咖啡榛子朱古力蛋糕、蜜桃火車軌麥酥、柚子朱古力慕絲蛋糕、朱古力泡芙、Tiramisu、藍莓芝士蛋糕、紅桑子歌劇院蛋糕、石板街朱古力布朗尼、雜錦閃電泡芙、芝麻糕、班蘭千層糕及芒果西米千層糕,真係數都有排數,超強大的種類,大家記得預留時間去掃貨。
自助甜品專櫃

餐廳另外特設了專櫃,擺放須要低溫的甜品,朱古力慕絲、藍莓乳酪慕絲、紅桑子白朱古力慕絲、芒果布甸及北海道3.6牛奶布甸都令人心動,芒果布甸鮮甜,而自家製3.6牛奶布甸則甜美滑溜,充滿奶香,真心推薦。
日式甜品

更有糕餅總廚精心設計的櫻花水信玄餅、宇字抹茶紅豆卷及焗王林蘋果等。

想喝上一杯,只要另加 $420 / 300ml,就可以享用福正宗山田錦純米大吟釀 或者傳統純米吟釀。
只不過供應期只去到4月尾,要一試完整的東瀛美食就要快手了。

P.S :
星期日至四 成人$618 / 位,小童$408 / 位,長者$468 / 位

星期五、六、公眾假期及前夕 成人$658 / 位,小童$438 / 位,長者$498 / 位

另外設有兩種收費時段,價錢會更相宜,但不設長者優惠
2017-03-29 2254 views
這日特意和男神食家到來享受浪漫晚餐一入來就感覺環境好Grand,氣氛一流湯幾鮮甜,肉質也美味一向愛吃海鮮,這日還是吃自助餐,可以盡情地吃了來得食高級自助餐,當然主力食海鮮,食了龍蝦丶生蠔丶長腳蟹等等,都好品質,肉質彈牙可口,難以一一詳述。幾鐘意呢個火炙龍蝦仔 - 熱辣又香氣撲鼻,肉質彈牙又好咬口青口都好高質,彈牙又有青口的鮮甜味道還吃了好多美食,包括刺身﹑甜品等等,顧着吃,後來也忘記拍照了。下次選個開心日子再來!
這日特意和男神食家到來享受浪漫晚餐

一入來就感覺環境好Grand,氣氛一流
湯幾鮮甜,肉質也美味
一向愛吃海鮮,這日還是吃自助餐,可以盡情地吃了

幾鐘意呢個火炙龍蝦仔 - 熱辣又香氣撲鼻,肉質彈牙又好咬口
青口都好高質,彈牙又有青口的鮮甜味道
還吃了好多美食,包括刺身甜品等等,顧着吃,後來也忘記拍照了。

下次選個開心日子再來!
2017-03-09
2017-03-20 2613 views
食物質素好一般 四百幾一位 呢個價錢可以食餐好好多即開生蠔 好細隻蟹腳 啲肉勁散芝士好少選擇 又唔好食甜品 啲cake 好難食 係有movenpick搭救除咗隻網燒廣島蠔好少少之外捨得洗 都唔好亂洗錢 要交二百字先可以俾喊咁我唯有繼續數沖嘢飲個吧好hea好似好多choice 自助吧都好似唔少種類但好多你睇真啲都未必會食沙律好唔吸引 啲串燒係煙肉番茄串冬菇串燒秋葵嗰啲唔係好特別火炙壽司得三文魚同埋蝦 但舊飯唔好食好多野其實都真係冇乜選擇
食物質素好一般

但好多你睇真啲都未必會食
沙律好唔吸引 啲串燒係煙肉番茄串冬菇串燒秋葵嗰啲唔係好特別
火炙壽司得三文魚同埋蝦 但舊飯唔好食
好多野其實都真係冇乜選擇
$440 (Dinner)
2017-03-18 1938 views
未見過咁垃圾的自助餐, 場地細, , 枱又放多多, 行人通道又迫又窄, 食物枱放到迫迫埋埋食物種類又小又唔好食, 分野食果個手腳又慢拎野食排哂長龍, 慘過配給, 又無乜飲料, 剩係飲水咁滯,隨便一間放題好過佢多多聲
食物種類又小又唔好食, 分野食果個手腳又慢
拎野食排哂長龍, 慘過配給, 又無乜飲料, 剩係飲水咁滯,
隨便一間放題好過佢多多聲

• 没有
2017-03-11 2366 views
今天繼續自助餐分享🙈這天到帝京酒店花月庭瀛真自助晚餐飽嚐東瀛👘美食。這天餐廳佈置得充滿日式風情,四處也見到櫻花🌸的蹤影感覺十分清新。 花月庭的認真自助晚餐供應期到4月30日,星期日至四成人$618/小童$408/長者$468,星期五六日都係加數十元便可吃足五小時,如果你覺得自己兩個半鐘頭係夠食的話仲可以用更優惠的價錢吃到。 事不宜遲就等我話比大家知如何吃出要瀛就要串得起吧!先介紹當然係日式美食,明太子烏冬看見都流口水呀😋大家可任意加上蟹柳,蛋絲來配襯。 論日式美食刺身當然係不能少了它那份兒,今日有三文魚🐟,鯛魚,八爪魚🐙等新鮮刺身等待我們享用。 而日本爐端燒亦是這次自助餐的主角之一啊~煙肉蕃茄串🍅大家都知道有多Juicy啦!相信陳大盜最為清楚明自哈哈!另外還有香燒M5和牛🐂,鹽燒車海老🍤,睇見都流口水呀!另外還有燒銀杏,大蔥雞串,燒雞翼以及燒珍寶蠔和七味燒三文魚鰭,全部都香口惹味話之一口痱滋啦😂!怕熱氣吃冷盤吧!煙三文魚,雜錦凍肉,流心玉子都係唔錯嘅選擇呢。 另外凍海鮮絕對係自助餐另一主角,今天有龍蝦鉗,青口,松葉蟹腳以及凍蝦,還有即開生蠔啱曬我呢個蠔癡喔!。 另生果區都十分澎湃有

另生果區都十分澎湃有新鮮提子🍇,西瓜🍉,菠蘿🍍,蜜瓜,哈密瓜🍈以及火龍果,全部都已經切粒方便客人食用。

講咗咁多凍冰冰食物,係時候講番D熱辣辣美食,呢個檔口擺滿新鮮的海鮮原來係一個海鮮麵食檔來,內裏會有兩款湯底包括南瓜粟米雞湯🐥🎃,以及下龍灣海鮮湯🐟🐚🐙,客人只要選擇自己喜歡的海鮮甚至乎係粉麵菜,之後就可以交給師傅烹煮,揀啱自己喜歡的湯底就會好快奉上一碗熱辣辣的海鮮湯麵。
另外還有惹味的咖哩配襯薄餅脆片絕對係不能不吃的美食噢🍛!

這個陳皮話梅醉香骨如果唔食係你哋嘅損失,真係又香又淋又好吃👍。

呢個好特別叫做米蘭式煎黑豚肉唔知味道又如何呢?另外還有韓式燴牛肋條喜歡吃牛嘅朋友都可以一試呀!
仲有即場片的北京填鴨,味道確實係不錯的。

但係最重要就係呢個海南雞飯🐤,花月庭的海南雞飯在香港我覺得算係數一數二的質素。

另外還有即煮黑松露龍蝦意大利飯。

美味嘅燒肉眼以及燒豬肋骨都是美味之選。

即製 pancake而且每晚七點半至九點半還有火焰雪山供應喔!

此外還有各式各樣蛋糕,芒果拿破崙,泡芙和Cupcake🍰。

不過講道最吸睛當然係日式的精美甜點啦!看這個櫻花水信玄餅多動盪誘惑。

喂喂餵呢個唔係三文魚刺身嚟㗎!呢個係用血橙加上牛奶製成的果凍甜品真係好過癮呀。

另一邊廂的甜品亦都係十分有特色呢!和三文魚果凍有異曲同工之妙的吞拿魚刺身,用上紅桑子來炮製的我覺得這款比三文魚更加像真,另外這個宇治抹茶紅豆卷蛋味道十分好幽香好吃,沾滿靚靚朱古力的士多啤梨🍓,希望今次士多啤梨神偷唔好再出動啦😤
我們一班院友瘋狂的開餐啦Yeah~凍海鮮我最愛一定係龍蝦鉗同埋松葉蟹腳,新鮮好味不须講只管吃。

生蠔看上去都幾肥美吃下有鮮味,不過我就覺得質感太Creamy唔係好啱我口味!

這個下龍灣海鮮湯配上數款新鮮的海鮮絕對係美味之選,大家別錯過這湯喔!另外還有這個花甲蝦蒸海鮮,重點落在個湯處鮮甜到不得了😍。
當然唔少得我最愛的海南雞飯,皮香肉嫩雖然係會好飽不過我最後食咗兩碗咁多哈哈哈.........

北京填鴨味道都唔錯㗎!個個醬都好濃味大家下少一點呀!

還有這個芝士焗龍蝦,芝士都挺香口,而且龍蝦啖啖肉喜歡這感覺的朋友應該會好滿足。

爐端燒的食物係這天的重點,醬燒帆立貝夠香口,另外鹽燒雞翼也皮脆肉香,質素十分不俗呢。

坦白講到甜品時候車媽媽的胃已經無能為力喇!這天真的爆滿足呢。

2017-03-07
Type of Meal
Dinner
Tasting Event
天氣轉冷+快到週末,一顆為食的心是否再度蠢蠢欲動?與大家分享帝京酒店 花月庭 的《要.就要得起》主題自助晚餐,它是去年大獲好評的《瀛.真自助晚餐》続編,一系列爐端燒美食,加上芝士焗龍蝦、黑松露龍蝦鉗、即開生蠔及更多美食,豐富到幾乎反檯!雖然這次主題是爐端燒,但甜魔的腳步,一開始就步向繽紛琳琅的甜品區,實在忍不住啊!就容我由甜品開始介紹吧~除了西式的藍莓芝士蛋糕、紅桑子歌劇院蛋糕、黑森林蛋糕、咖啡榛子朱古力蛋糕、蜜桃火車軌麥酥、迷你杯子蛋糕、意大利芝士蛋糕、朱古力泡芙、雜錦 Eclairs、迷你雜果撻、石板街朱古力布朗尼等,也有日式元素的焗王林蘋果撻、櫻花啫喱、柚子朱古力慕絲蛋糕!特別推介黑森林蛋糕、雜錦 Eclairs,此外還有清脆蝴蝶酥、曲奇、糖果、棉花糖等,小孩也一定會吃得高興!熱食甜品款式也很多,包括:焗牛油麵包布甸、焗朱古力布甸、焗香脆窩夫餅、葡撻、焗芝士撻(限時)、焗蘋果撻(限時)、即點即製班戟,以及火焰雪山等等!最令甜魔媽媽興奮的環節來了:8款口味的 Movenpick 雪糕,當中包括最愛的香濃 Swiss Chocolate 及香甜柔滑的 Vanilla Dream。喜歡
天氣轉冷+快到週末,一顆為食的心是否再度蠢蠢欲動?與大家分享帝京酒店 花月庭 的《要[瀛].就要[串]得起》主題自助晚餐,它是去年大獲好評的《瀛.真自助晚餐》続編,一系列爐端燒美食,加上芝士焗龍蝦、黑松露龍蝦鉗、即開生蠔及更多美食,豐富到幾乎反檯!
最令甜魔媽媽興奮的環節來了:8款口味的 Movenpick 雪糕,當中包括最愛的香濃 Swiss Chocolate 及香甜柔滑的 Vanilla Dream。喜歡清新口味的,可幫襯乳酪味、熱情果香芒雪葩等,還嫌不夠?場內還有原味/士多啤梨味的 Frozen Yogurt!自選口味雪糕/Frozen Yogurt 到手後,還可以加上心愛的配料,保證吃得滿足滿意!
其他選擇還包括水果(青提、西瓜、菠蘿、蜜瓜、哈蜜瓜、火龍果),中式風味的芝麻糕、班蘭千層糕、芒果西米千層糕、豆腐花、涼粉、杏仁茶等,超級豐富!但甜品環節還未完!
餘下甜品一會再介紹,現順序介紹場中間的美食:首先是生蠔吧,源源不絕供應美國 Island Pacific 的生蠔,新鮮即開衛生自然更有保證~
旁邊又有刺身櫃供應三文魚、吞拿魚、八爪魚、鯛魚,加上更多款即製壽司/手卷,如赤貝手卷、蟹籽沙律手卷、龍蝦沙律手卷、香蔥三文魚手卷、海老火炙手鞠壽司,以及火炙三文魚手鞠壽司等,新鮮製起當然更加美味!
轉角又有更多的壽司卷、日式烏冬、芝麻醬、牛蒡漬、蟹柳、玉子絲,另一邊更有和風野菜沙律吧,中間除了大路的羅馬生菜、車厘茄等,又有有羽衣甘藍拌三文魚、藜麥及新鮮秋葵/秋葵沙律等,既清新又健康!
靠近海鮮的長檯上,還擺著溫泉卵、日式凍豆腐、胡麻醬菠菜沙律、山葵番茄沙律、醬燒茄子沙律,整個 buffet 真的充滿和風呢~當然也有西式的芝士併盤、麵包、凍肉、煙三文魚,滿足大家不同的口味及需求。尾端少不了港人大愛的海鮮:龍蝦鉗、青口、松葉蟹腳、凍蝦等都是任取任吃,如果想吃啖啖肉的龍蝦身,場中央還有香噴噴芝士焗龍蝦!
好,也是時間回到場中央:除了剛才提到的芝士焗龍蝦,這裡的海南雞飯也是必吃的,當日大家都掃下十多碗。其他燒味就沒胃納試了,因為選擇還多著呢...  之前提到,深受食客歡迎的日式爐端燒是今次主打:選擇包括網燒珍寶蠔、七味燒三文魚鰭、日本產黑豚串、鹽燒雞皮、長蔥雞肉串、櫻桃茄煙肉串、醬燒魷魚鬚、鮮冬菇串等等。週一至四更會輪流推出醬燒帆立貝、香燒M5和牛、照燒鮮鮑魚、鹽燒車海老,非常滋味!
喜歡嚐鮮的,也不過錯過場中間的三大個蒸籠,中間供應:帶滑蛋的清酒柚子蒸蜆、鮮味極重的韓式大醬蒸海鮮、蒜蓉海鹽蒸沙巴躉,個人最愛又鮮又滑的清酒柚子蒸蜆,一定要試!
繼續前行有 Night Market Deli 的海鮮麵食檔,豐富選擇包括:比目魚、墨魚仔、青口、藍青口、沙白、白蝦、魷魚、鮮冬菇、秀珍菇、唐生菜、小棠菜、娃娃菜、油麥菜,可配河粉、米粉、油麵、米線,湯底也有南瓜栗米雞湯或下龍灣海鮮湯可選。說那麼多,因為下龍灣海鮮湯十分棒!
其他的熟食還有:陳皮話梅脆香骨(必食)、香辣醬爆雞煲(辣魔要試)、韓式燴牛肋條、香蔥煙肉煙薯蓉、米蘭式煎黑豚肉、煙鴨胸香草欖油番茄乾炒天使麵,還有辣酒煮花螺,老老實實,大胃王也試不完呢!
轉去另一邊,還有:海皇鴨絲羹、雞粥、薯仔大蒜湯、麵包、咖哩雞肉、咖哩雜菜、印度薄餅,會不會太豐富了?印度薄餅旁更設香氣撲鼻的黑松露意大利飯伴龍蝦鉗,現場即叫即席烹調,當以牛油炒香蒜蓉及洋蔥等配料時,加上柔滑忌廉及濃香巴馬臣芝士,誘人太過了!
尾端還有黑醋木耳伴拍黃瓜、胡麻醬油牛蒡等。還沒完,在沙律吧旁尚有新鮮即切片皮鴨,以及燒牛肉、豬肋排等,真的,到底要長多少個胃才能試得完這批美食呢?
好了,記得一開首水蛇春長的甜品介紹,其實還沒有完嗎?在餐區的另一邊還有一個甜品角,擺薯鮮忌廉雜果蛋糕、北海道3.6牛乳布甸、綠茶牛乳布甸拌紅豆、紫薯奶凍,更多甜品杯,還有超鬼馬的刺身甜品
這張一放上網、即欺騙了不少網友的「吞拿魚刺身」,其實是以酸酸甜甜的紅桑子果凍炮製,伴以綠茶慕絲的「日本芥辣」,超級逼真;另一道「三文魚刺身」則利用血橙及牛奶製作成果凍,仿照三文魚魚肉中橙色及白色的紋理交替,仿真度又是極高!
其他和風甜品還包括大福草餅、櫻花水信玄餅、宇治抹茶日式芝士蛋糕、黑芝麻慕絲蛋糕、白朱古力鮮草莓。太豐富了,來吃絕對要有爆肚的心理準備!!!
真的最後了,飲品區有咖啡/茶/檸茶可選,食客也可加點清酒,讓這和風感覺更完滿!

我們也要開餐了;菜式太豐富關係,我們不過隨便抽取了約半數食物,已經豐富得兩張檯都放不下!雖然大部分都介紹了,但還是再 highlight 幾款個人心水之選,包括:下龍灣海鮮湯、爐端燒-帆立貝、片皮鴨(少點醬較好)、清酒柚子大蜆、海南雞飯!其中,海南雞飯是最高呼聲的項目:沒法子,天氣突然解溫,大家都受不了那鮮香又溫飽的滋味吸引,吃完一碗都紛紛再取再吃呢~
幸好中間有活動消化一下,肚子才再度騰出空間給甜品環節;款式太多,我們試了1/4也沒有,當中最喜歡的,還是無可救藥的 Movenpick 雪糕!Frozen Yogurt 及黑森林也很推介~
最後分享價錢:花月庭的晚市自助餐分為全時段 ($618起) 或第一優惠時段 (17:45-20:15) 及第二優惠時段 (20:30-23:00),優惠時段 $498起,但最近酒店推出低至$388淨價嘆自助餐時限優惠,想吃就要馬上去Facebook Get Offer 搶訂了!
2017-03-07
2017-03-06 1753 views
經常上網看食評 花月庭想試好耐 因為見食物評價向來不錯 我同其他人一樣都是電話預先訂位 訂左12點 11點9到 諗住都可以入去坐 因為正常都會咁安排 點知去到 我由後門入到前門 佢未比入座 由於正門係商場 所以所有人都排隊 咁我當時心想咁訂位的意義係邊呢 入到去 座位唔太好 好多內地人訂長檯 變左二至四人係哂路邊 好在食物幾新鮮 廚師密密睇住啲野食夠唔夠 都添得好密 整體食物及職員幾好 只係座位安排有待改善 好在我有恆生卡 有個七折 省返二百幾蚊