2023-08-20 704 views
得知準備要結業 一早book定嚟食..呢度自助餐性價比真係好高 平得來超級多嘢食 我哋瘋狂食咗好多生蠔、龍蝦、蟹腳 全部刺身都好新鮮 西冷同埋羊架都好好食 甜品種類亦都好多🥹I will miss you!
2023-08-11 784 views
這餐應該是第六次食花月庭,水準保持得不錯。首先驚喜的是四位用餐可以送一樽佛跳牆,入邊有雞髀花膠海參鮑魚,個湯飲落去相當濃味👍🏻第二個驚喜位是想不到生蠔相當飽滿鮮甜,冇人排隊的時候可以每人拎四隻,當晚我都拎咗三轉🤭芝士龍蝦應該比疫情前細隻咗,我覺得味道一般,可能係廚師喺芝士面隨便噴兩下火槍,連芝士都未變色,底下龍蝦肉還是冷冰冰的,反而老公話好味,拎咗兩三隻🤔甜品選擇唔係好多,但味道都唔錯。刺身只吃了三文魚,起初看顏色不是很色澤飽滿,吃起來卻相當彈牙鮮甜👍🏻遺憾是沒有帶子刺身,不過這個價錢有生蠔龍蝦食還能要求什麼呢😆整晚侍應服務周到,勤收餐碟👍🏻
這餐應該是第六次食花月庭,水準保持得不錯。

甜品選擇唔係好多,但味道都唔錯。

整晚侍應服務周到,勤收餐碟👍🏻
2023-08-07
2023-08-10 394 views
父親生日,帶埋老婆仔女同佢一齊出去慶生,柬左花月庭餐廳食自助餐。價錢相比起其他酒店便宜,值係野食一d都唔失禮,生蠔大隻新鮮兼好味,仲有火燒芝士龍蝦,非常多肉,而且味道都好出色,4個人送一鐘佛跳牆,好足料,味道都恰到好處。食左佢地個印度咖哩薄餅,咖啡味唔錯,但個薄餅唔係太脆,可能放得太奈,甜品方便,佢地個限定疏乎厘都非常好食,可惜佢係限定,派完就無,再食佢地個燉奶,我食左5個,味道可想而知。綜合嚟講非常出色,下次會再食
2023-08-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 甜品
  • 生蠔
  • 龍蝦
2023-08-04 619 views
今日我地去位於旺角東鐵站傍, 酒店接通新世紀廣場,嘅旺角帝京酒店花月庭食自助午餐,原價收費每位$388再加一, 我地係KLOOK買$630/2位已包加一, 由12:00食到4:00, 足足有4個鐘頭時間慢慢食.介紹下有乜食先.冷盤: 青口都幾鮮, 有啲肉唔細隻, 唔錯凍蝦都好新鮮, 肉質爽甜, 係細隻左啲蜆仔冇沙但比較瘦, 鮮味一般墨魚仔幾爽口, 係淡味左啲, 都OK沙律菜有四款, 可以隨自己喜好去選擇,仲有紅腰豆、粟米配四款沙律醬食跟著到即開美國生蠔,  生蠔都好新鮮, 海水味唔重, 都鮮甜, 係有小小蠔殼碎壽司卷物有三款, 同三款日式小食, 刺身有三文魚、立魚、鯖魚同魷魚,個海蜇小食咸左啲, 兩份卷物都一般, 飯比較乾,三文魚唔錯, 新鮮厚切冇根, 但件魚生唔凍,好似放係室溫咁,油脂都多, 食得多會膩, 食幾片就夠.南瓜沙律,野菌沙律,長通粉沙律,蓮藕沙律,紅菜頭沙律,口水雞三款唔同嘅芝士,另外有溫泉蛋,豆腐小食,鴨胸OK! 咸菜豬肚湯, 港式羅宋湯, 豬腳薑, 有冷烏冬同冷麵個羅宋湯真係幾港式, 同餐廳嗰啲差唔多,多菜唔見肉, 豬腳薑, 豬腳好淋, 薑比較老多渣, 蛋唔入味印度薄
介紹下有乜食先.
冷盤:
青口都幾鮮, 有啲肉唔細隻, 唔錯
凍蝦都好新鮮, 肉質爽甜, 係細隻左啲
蜆仔冇沙但比較瘦, 鮮味一般
墨魚仔幾爽口, 係淡味左啲, 都OK
三款唔同嘅芝士,另外有溫泉蛋,豆腐小食,鴨胸OK!
咸菜豬肚湯, 港式羅宋湯, 豬腳薑, 有冷烏冬同冷麵
印度薄餅同薄脆,印度天多利雞扒一般, 雞好鞋,印度咖哩雜菜,港式咖哩雞唔太辣,雞嫩滑
廚師即場切嘅係烤美國牛肉,之後再出左燒金門火腿,第三轉有燒豬肋骨同再出烤牛肉
烤牛肉太熟, 肉質比較乾同鞋
鹵味有幾款, 紅腸、雞蛋、付皮、五花腩都可以,鹵水鵝好入味但鞋左啲, 大腸好食好邪惡
炒椰菜花, 紅酒燴牛肋條,鸚鵡魚柳伴乾蔥忌廉汁,車厘子烤鴨胸
焗薯仔,蒜蓉炒菜,中式炒麵,豆豉蒸魚
瑤柱竹笙扒節瓜,排骨,炒飯,炒意粉
蒸糯米雞, 食一隻都飽晒啦,雞肉同牛肉燒賣,蟹肉茶碗蒸,韓式炸雞同泰式豬頸肉
粉麵區有師傅即場煮麵, 生果有菠蘿、西瓜同蜜瓜
甜品有迷你葡撻,麵包布甸,老婆餅, 有部窩夫機, 師傅即場做,仲有個朱古力池可以用生果或麵包點
中式甜品有豆腐花, 自己加紅糖及糖水,仲有仙草(即係涼粉)可以配6種配料食,楊枝甘露,甜味啱啱好, 芒果肉細細粒都夠甜, 西柚肉就小咗啲
到凍櫃嘅甜品, 有芒果布甸、奶凍、咖啡布甸、小蛋糕,水信玄餅、香橙燉蛋、杏仁布甸同抺茶布甸
另外甜品實在太多… 有好多款式小蛋糕, 大家可以睇睇.

總結食物質數唔差, 三百零蚊有生蠔有唔小熟食同甜品, 都值得一試, 可能暑假午餐都座左九成位置
2023-08-01
$315 (Lunch)
  • 即開美國生蠔
2023-08-03 544 views
好耐無去花月庭食自助餐了﹗原來餐廳換了個新形象,感覺舒適明亮。除了裝潢上的改變,連食物種類質素也全面升級了啊﹗  多款冰鎮海鮮,除了鱈場蟹腳外,這次特別加入在自助餐上少有的潮式凍蟹、凍瀨尿蝦、凍東風螺,另外還有熟海蝦、藍青口及蜆等,海鮮控不要錯過啦﹗  即開美國生蠔,肥美又creamy。燒生蠔也鮮味十足,香蒜薑蔥燒生蠔,蠔身鋪滿炸香的黃金蒜蓉及蔥粒後,以高溫燒熟,蠔肉吸收了蒜香,特別惹味;另有煙肉芝士焗蠔及青醬芝士焗蠔,芝味十足。當然,也有極吸引的火炙黑松露忌廉汁波士頓龍蝦,新鮮龍蝦肉爽口彈牙,鮮甜美味,鋪滿特調的黑松露忌廉汁,香氣撲鼻。 於推廣期內每滿 4位收費客人惠顧自助晚餐,即送迷你佛跳牆乙客,用料十足,一次過有齊智利鮑魚、中東海參、優質花膠、厚身花菇及瑤柱,用金華火腿熬製5-6小時,燜煮得鮮味軟滑,超級滋味養顏﹗烤肉區有燒紐西蘭大骨扒、 酥皮菠菜焗挪威三文魚、燒羊架及香腸。 和風美食方面,把香田日式料理餐廳的和式料理都帶進來了,火炙紐西蘭深水小龍蝦壽司、柚子胡椒松葉蟹肉脆餅、鮟鱇魚乾醬泡芙、日式醬油溏心蛋、香蔥吞拿魚軍艦、冷烏冬、蕎麥麵等等......廚師更會即席烹煮湯拉麵,亦

即開美國生蠔,肥美又creamy。

和風美食方面,把香田日式料理餐廳的和式料理都帶進來了,火炙紐西蘭深水小龍蝦壽司、柚子胡椒松葉蟹肉脆餅、鮟鱇魚乾醬泡芙、日式醬油溏心蛋、香蔥吞拿魚軍艦、冷烏冬、蕎麥麵等等......廚師更會即席烹煮湯拉麵,亦有多款關東煮。

天婦羅、爐端燒、鰻魚酥物、唐揚炸雞伴五色他他醬、櫻花蝦蒸蛋,當然也有多款新鮮刺身啦﹗舌尖遊走了日本一趟﹗

多款有特式的預伴沙律、中日小食、芝士專區及凍肉拼盤。

竟然仲有潮式滷味區,包括滷水鴨、滷水鴨珍、滷水梅花肉、滷水肥腸、滷水百頁豆腐等,軟腍入味,滷香氣味撲鼻,看到已經忍不住口了﹗

港式美食則有蒜香紙包骨、黃金乾煎蝦碌、蒜蓉蒸龍躉 、避風塘炒蟹、鬼馬油炸鬼、懷舊錦滷雲吞、懷舊炸油糍、足料碗仔翅、沙田雞粥等。

除了中西湯、糖水,也有自助飲品區,無限量供應冷熱飲品啊﹗

每晚兩輪敲鐘時間,星期一至四是巨型焗芝士梳乎厘,週五至日則有火焰雪山。
雲狀的梳乎厘,入口軟滑,空氣感十足,加上特別調製的芝士汁一同進食,充滿奶香芝味!

甜品區有Royal Delight+鬼馬蛋糕系列之一的「燒鵝髀飯」,其實是熱情果牛奶朱古力香蕉慕絲蛋糕,又幾好味喎!
旁邊有龍鬚糖、糯米糍、各式軟糖及朱古力。
另一邊有各款蛋糕、港式拿破崙、聖多諾克泡芙等等。
蓮蓉西米焗布甸、港式酥皮蛋撻、凍鴛鴦布甸、焗牛油麵包布甸、意式櫻桃泡芙、朱古力火鍋、雞蛋仔等。
另更加推健康甜品系列,意大利純素芝士蛋糕、純素櫻花水信玄餅、無添加糖有機豆乳忌廉蛋糕和草莓杏仁布甸、無麩質抹茶燕麥糠布甸及香橙燉蛋等。
Haagen Dazs雪糕、豆腐花、涼粉、無糖朱古力軟雪糕等美食,吃到非常飽,超級滿足。
Other Info. : 在官網購買了自助晚餐全時段(4小時)套票,$525一位,好抵!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
繽FUN仲夏成班好友聚首一堂,難得齊人見面,一於到花月庭嘆返個自助晚餐,有齊一系列醒胃美食、潮洲滷水美食、即煮拉麵以及各式各樣意式海鮮、即開生蠔、巨型梳乎厘等等,食得飽飽棒住個肚走,又可以傾足一晚,開心聚會!!餐廳經裝修後變得更明亮光猛,座位闊落舒適,空間感足。特別一讚食物區劃分得夠清晰,排列整齊有序~飲品區提供無限暢飲,推介凍柑桔綠茶及檸檬薄荷水,清爽又解暑!亦有自助咖啡機~是夜自助晚餐以繽FUN夏日美食巡禮自助晚餐為主題,必食各款意式海鮮,特別推介即開生蠔、火炙龍蝦、瀨尿蝦及鱈場蟹腳!沙律區有多款新鮮沙律菜,可隨喜好配上香甜車厘茄、健康乾果等,之後再淋上自選沙律醬汁~冷盤有意大利沙樂美腸、煙三文魚、煙鴨胸等,當然唔少得我最愛既芝士拼盤,有齊四款選擇!發達芝士藜麥西瓜沙律及日式溫泉蛋同樣吸引!我更一口氣食了2隻滑溜溫泉蛋~即開生蠔Keep住都有人龍,海水味及鮮味都好出色,大大隻,夠哂肥美creamy,可以任取真係岩哂一眾生蠔迷!日式美食有刺身、壽司、串燒、天婦羅、日式小食、冷烏冬、蕎麥麵等,最愛鮮美爽脆馬刀貝及魚油豐盈三文魚;香蔥吞拿魚軍艦濃郁甘香;柚子胡椒松葉蟹肉脆餅,啖啖鮮甜蟹肉

日式美食有刺身壽司、串燒、天婦羅、日式小食、冷烏冬、蕎麥麵等,最愛鮮美爽脆馬刀貝及魚油豐盈三文魚;香蔥吞拿魚軍艦濃郁甘香;柚子胡椒松葉蟹肉脆餅,啖啖鮮甜蟹肉拌以清香柚子胡椒,再配脆餅同食,口感層次豐富;章魚燒外酥內嫩,味道濃厚;櫻花蝦蒸蛋滑嫩香甜。
熱食另推介煙肉芝士焗蠔,生蠔焗至半生熟,流住豐富肉汁,芝士味香濃~火炙黑松露忌廉汁波士頓龍蝦成隻手掌咁大,蝦肉爽口彈牙有嚼勁~野菌牛油寬條麵煮得剛好,闊條麵煙煙配以濃厚香滑醬汁~紅酒雜菜燴牛尾肉質軟淋,炆煮得好入味~
每四位客人獲贈乙客迷你佛跳牆都相當出色,有齊海參、鮑魚、花膠、瑤柱、花菇、金華火腿等材料,湯頭啖啖鮮香四溢、味美湯濃~
肉肉愛好者必食燒羊架及燒紐西蘭牛扒,羊架口感鮮嫩無羊羶味,紐西蘭牛扒肉質緊緻富嚼勁,瘦肉與脂肪比例剛好~
潮洲滷水美食都有好多選擇,包括滷水鴨、肥腸、鵝腸、梅花肉、雞蛋、豆乾等等,推介滷水鵝腸Q彈有嚼勁!
咖哩愛好者必食印式咖喱雞、咖喱炒龍蝦鉗,配埋薄餅同薄脆就更滋味!
湯品有齊中、西湯揀選,椰子雪耳煲雞清甜滋潤~羅宋湯色澤誘人,酸甜又開胃。旁邊仲有日式叉燒拉麵、關東煮、艇仔粥等~
最後到我最愛既甜品區,多款水果包括火龍果、西瓜、蜜瓜等,可以配朱古力火鍋同食,大人小朋友都咁鍾意~仲有麵包布甸、蓮蓉西米焗布甸等,估唔到有即製雞蛋仔同老婆餅,雞蛋仔鬆軟且蛋香味濃,風味十足~另外仲有焙茶栗子撻、酥皮蛋撻、椰撻、港式拿破崙、抹茶奶凍卷、藍莓芝士蛋糕、黑森林蛋糕、龍鬚糖、聖多諾克泡芙、楊枝甘露、Häagen-Dazs雪糕、無糖朱古力軟雪等等~

仲有打卡影相一流既燒鵝髀飯鬼馬蛋糕,熱情果牛奶朱古力香蕉慕斯蛋糕,甜度剛好,食落感覺綿密細緻同時唔甜膩~

特別一提,巨型梳乎厘為限定甜品,分18:45、20:45兩個時段推出,梳乎厘充滿空氣感,口感輕柔,再淋上鹹甜芝士汁,芝士控既我大愛!甜品區真係包羅萬有,甜品控可以盡情享受被甜品包圍既感覺!!

2023-07-17
2023-08-01 358 views
我呢個過氣黑洞爛船都有三分釘!所以食自助餐對我嚟講其實仲係好吸引,知道呢間酒店嘅自助餐做緊特價食足四粒鐘都係五百零蚊一位,即刻約埋朋友訂枱去開餐勁㗎啦。今次喺帝京酒店官網買自助餐券只係用咗$1050/兩位就可以喺平日花月庭食到四個鐘頭全程嘅繽FUN夏日美食巡禮自助晚餐,呢個價錢已經包埋加一真係抵到冇朋友㗎。呢個自助餐除咗有任食之外仲有任飲!有凍又熱大人細路都有啱嘅飲品,好似有凍檸檬薄荷水、凍檸檬茶、凍柑桔綠茶、自助的咖啡機同埋熱飲機咁。冰凍海鮮今次有好多款揀好似青口、大蝦、蜆、瀨尿蝦、潮式凍蟹、鱈場蟹腳同埋我最like嘅東風螺。有老婆大人喺度我梗係可以食殘廢餐啦哈哈!由佢剝俾我食嘅賴尿蝦特別鮮甜,呢啲本地嘅賴尿蝦我覺得好食過外國貨好多囉,呢個東風螺唔係白烚咁簡單㗎!師傅將佢浸過味所以食落去除咗鮮甜仲有朕香味添。海鮮仲有男人恩物即開美國生蠔任食嘻嘻!生蠔夠晒新鮮肥美食落仲好鬼滑溜呢,我呢晚係咁咦食咗半打咋,除咗生蠔仲有焗蠔今晚有三樣唔同嘅味道揀,我就最鍾意食完呵氣如蘭嘅香蒜薑蔥燒生蠔,夠晒惹味啱我呢啲鍾意重口味嘅人。想食得健康嘅有大量嘅沙律菜俾你揀,仲有啲乾果、車厘茄、青瓜同埋法邊豆呀咁
想食得健康嘅有大量嘅沙律菜俾你揀,仲有啲乾果、車厘茄、青瓜同埋法邊豆呀咁,鍾意點樣配搭嘅沙律自己砌啦。
頭盤有好多唔同味道嘅芝士跟住仲有口水雞,發達芝士藜麥西瓜沙律、紅菜頭沙律、南瓜沙律、合桃小女子、鰻魚酢物、日式溫泉蛋、泰式鮮蝦沙律、日式味付螺肉沙律、凍肉有煙鴨胸、凍肉拼盤、意大利沙樂美腸、煙三文魚同埋高柏火腿!
我梗係要攞返碟老婆大人最鍾意食嘅菠蘿配風乾火腿俾佢嘆先啦。
如果鍾意印度嘢食嘅都有好幾樣揀,好似咖喱炒龍蝦鉗、雜菜黃咖喱、印式咖喱雞、薄餅同埋薄脆。
西式嘢有葡式白酒檸檬煮藍青口、野菌牛油寬條麵、車厘子烤鴨胸、香煎盲曹魚柳伴檸檬牛油汁同紅酒雜菜燴牛尾。
不過識食梗係要食呢個火炙黑松露忌廉汁波士頓龍蝦啦。
燒得勁香口嘅龍蝦肉質好鬼爽彈,加埋香噴噴嘅黑松露忌廉汁真係要食多幾轉先得喇。
至於牛肉今次呢個燒紐西蘭大骨扒鍾意嘆牛嘅一定要食,另外仲有燒羊架、酥皮菠菜焗挪威三文魚同埋香腸香腸,就算好似我老婆大人咁唔食牛肉都好多肉食可以揀。
牛肉嘅肉質夠晒軟嫩我老婆大人仲鬼咁細心攞咗條骨俾我嘆,識食梗係食條骨啦不過最緊要娶到個好老婆先係大前提哈哈。

中式嘢食有好多嘢揀好似腐乳通菜、蒜蓉蒸比目魚、砂鍋雲吞雞及豉油王乾煎蝦碌,仲有喺自助餐好少見到嘅潮式滷水!可以一次過可以食晒滷水鴨、滷水雞蛋、滷水鵝腸、滷水肥腸、滷水豆乾、滷水梅花肉、滷水鴨珍都咪話唔爽,滷水鴨肉整得好入味肉地又香又軟,仲有爽口嘅鴨腎都係正嘢嚟千祈唔好錯過呀。

呢個自助餐最正最吸引就係有迷你佛跳牆送!四個收費嘅客人就可以得到一盅勁足料嘅嘅迷你佛跳牆,入面有齊鮑魚、海參、花膠、花菇、瑤柱仲有金華火腿,食完前菜冷盤飲返碗足料靚熱湯真係身心舒暢。
日本嘢永遠都係香港人最鍾意食嘅我都唔例外!呢度嘅刺身有八爪魚、馬刀貝、魷魚、三文魚及𩶘魚揀全部都幾新鮮,鍾意食粉麵嘅仲有日式冷烏冬同埋蕎麥麵,仲有柚子就有胡椒松葉蟹肉脆餅、迷你雜錦魚生飯同埋鮟鱇魚肝醬泡芙,鍾意食壽司有高質素嘅香蔥吞拿魚軍艦、火炙紐西蘭深水小龍蝦壽司同埋火炙海老波波壽司
另外仲有好多日式嘅炸物同埋料理淨係天婦羅都有多種可以揀,仲有串燒同埋蒲燒鰻魚鍾意食嘅老婆大人睇到心心眼喔。
咁多款入面我覺得必食嘅就係蒲燒鰻魚,同埋章魚小丸子都好值得試㗎。
濕濕地嘅有關東煮、日式叉燒拉麵、椰子雪耳煲雞、羅宋湯同埋懷舊艇仔粥,絕對可以滿足鍾意食熱辣辣嘢嘅客人。

食完鹹嘢梗係要食甜品啦!今次呢個自助餐有兩個時段喺18:45、20:45會推出超巨梳乎厘,聽到師傅嘅鈴聲就可以出去攞一份嚟食㗎喇。
呢個梳乎厘比起太X館嗰個仲要好食,連埋個芝士汁加埋一齊食真係好鬼正斗㗎。
呢日嘅生果有蜜瓜、火龍果、西瓜同埋菠蘿,跟住仲有鬼咁抵死熱情果牛奶朱古力香蕉慕絲味嘅燒鵝髀飯鬼馬蛋糕、迷你的朱古力火鍋、蓮蓉西米焗布甸、牛油麵包布甸同埋即製雞蛋仔同埋老婆餅。
雪糕都好多選擇有老婆大人見到就開心嘅無糖朱古力軟雪糕,仲有六款味道嘅Häagen-Dazs雪糕夠晒冰爽啦。
雖然係無糖朱古力軟雪糕但係食落同正常嘅冇乜分別!一樣咁香滑咁濃朱古力味鍾意嘅可以食多幾杯。
跟住仲有勁多唔同款嘅甜品好似豆腐花、涼粉、酥皮蛋撻、焙茶栗子撻、凍鴛鴦布甸、椰撻、港式拿破崙、聖多諾克泡芙、抹茶奶凍卷、藍莓芝士蛋糕、沙赫蛋糕、龍鬚糖、黑森林蛋糕仲有即刻現場整嘅雞蛋仔。
另外隔離嘅甜品凍櫃入面有草莓杏仁布甸、櫻花水信玄餅、紅豆杏仁豆腐、芒果布甸同埋北海道3.6牛奶布甸。
鍾意食甜品嘅朋友絕對唔會失望!因為一定搵到自己鍾意食嘅甜品
呢日咁啱有朋友生日梗係訂埋個蛋糕同佢慶祝啦!直接喺酒店入面嘅餅店Royal Delights (R+),揀咗呢個全新星座蛋糕巨蟹座蛋糕同佢慶祝,呢晚大家高高興興咁食足四個鐘認真happy。
花月庭
電話:26226154
地址:旺角太子道西193號帝京酒店2樓
Birthday
車媽媽有不少朋友仔在7月生日吃生日飯當然是少不了的事!人多的時候最好便是到酒店嘆自助餐來慶生,皆因每一位朋友也可以吃到自己喜歡的美食嘛,這一趟揀選了Buffet Line超長出品又穩定的花月庭 La Scala來跟好友慶生,相信壽星仔這夜必定會吃得很開心,一段時間沒來原來自助餐區已重新裝飾過!看上去比從前光猛又明亮了食物,連食物看上去也變得更加吸睛,我最喜歡自助餐有無限暢飲供應!可以任嘆冷、熱飲品花月庭便是其中一間,這夜凍飲有合我口味沒甜的檸檬薄荷水,喜歡甜飲的朋友則有凍檸檬茶及凍柑桔綠茶可以選擇,至於熱飲方面有自助的咖啡機和熱飲機,供應多款咖啡和甜美熱騰騰飲品,這趟主題名為*繽FUN夏日美食巡禮*自助晚餐雲集中西日港式經典美饌,先走到冰鎮海鮮區八一八!看見今天冰鎮海鮮陣容超級豐富,當中包括有青口、海蝦、鮮蜆、瀨尿蝦、潮式凍蟹、鱈場蟹腳及本土味濃的東風螺。冰鎮海鮮旁邊放了數款新鮮的沙律菜,然後還有乾果、車厘茄、青瓜、法邊豆及漬物等,更放置了各式的醬汁喜歡怎樣口味的沙律碟可以自己話事。然後走到凍肉區這兒有多款凍肉可供選擇!包括有煙鴨胸、凍肉拼盤、意大利沙樂美腸、煙三文魚及高柏火腿,連接著
然後走到凍肉區這兒有多款凍肉可供選擇!包括有煙鴨胸、凍肉拼盤、意大利沙樂美腸、煙三文魚及高柏火腿,連接著的是芝士專區總共供應四款不同口味的芝士,再往前走便是現成沙律的位置!內裏分別有多款已拼好的現成沙律,另外還有中、日式的前菜真是包羅萬有,我一眼盯上是這個超吸引的口水雞,然後還有發達芝士藜麥西瓜沙律、紅菜頭沙律、南瓜沙律、合桃小女子、鰻魚酢物、日式溫泉蛋、泰式鮮蝦沙律及日式味付螺肉沙律。
自助餐還有受大眾歡迎的即開生蠔!今天供應的是肥大肉厚的美國生蠔,生蠔粉絲可以任取人吃實在太幸福了。

來到日式美食專區有受歡迎的刺身壽司及各式各樣的和風美食供應!
這一夜刺身有八爪魚、馬刀貝、魷魚、三文魚及𩶘魚等供應,壽司卷物類則有香蔥吞拿魚軍艦、火炙紐西蘭深水小龍蝦壽司、火炙海老手鞠壽司,質素相當不錯喜歡吃壽司的朋友別錯過啊,另外還有多款吸引的日式前菜!如柚子胡椒松葉蟹肉脆餅、迷你雜錦魚生飯及鮟鱇魚肝醬泡芙等,最後還有最合炎夏享用的冷烏冬及蕎麥麵。
日本熱食也超級豐富不容怱視,當中有天婦羅、串燒和燒物,打頭陣有青口天婦羅、吉烈炸蝦、蓮藕唐揚、番薯天婦羅、玉米荀天婦羅、秋葵天婦羅,繼續還有八丁味噌燒茄子、章魚燒、唐楊炸雞、蒲燒鰻魚、雲丹蟹鉗、鹽蒽雞肉串燒、櫻花蝦蒸蛋及三文魚籽三文魚炒飯。
接下來西式美食有煙肉芝士焗蠔、香蒜薑蔥燒生蠔、火炙黑松露忌廉汁波士頓龍蝦、葡式白酒檸檬煮藍青口、野菌牛油寬條麵、車厘子烤鴨胸、香煎盲曹魚樓半檸檬牛油汁、紅酒雜菜燴牛尾。
最後還有燒紐西蘭大骨扒、燒羊架、酥皮菠菜焗挪威三文魚及各式香腸。
來到中式美食熱葷先有腐乳通菜、蒜蓉蒸比目魚、砂鍋雲吞雞及豉油王乾煎蝦碌。
接力的還有潮式滷水美食,分別有滷水鴨、滷水雞蛋、滷水鵝腸、滷水肥腸、滷水豆乾、滷水梅花肉、滷水鴨珍等!
來到充滿亞洲風味的美食介紹!咖喱炒龍蝦鉗、雜菜黃咖喱、印式咖喱雞、有咖喱當然少不了好拍檔薄餅和薄脆。
轉個角全是熱辣辣的好東西!中西靚湯包括是中椰子雪耳煲雞和足料的罹宋湯,另外還有懷舊艇仔粥、日式叉燒拉麵和關東煮。

終於來到甜品區打頭陣水果有蜜瓜、火龍果、西瓜及我最愛的菠蘿,然後還有迷你的朱古力火鍋、蓮蓉西米焗布甸、牛油麵包布甸、即製雞蛋仔及老婆餅。
接下來有豆腐花、涼粉、酥皮蛋撻、焙茶栗子撻、凍鴛鴦布甸、椰撻、港式拿破崙、聖多諾克泡芙、抹茶奶凍卷、藍莓芝士蛋糕、沙赫蛋糕、龍鬚糖、黑森林蛋糕。
還有這個超可愛的燒鵝髀飯鬼馬蛋糕,其實它是個熱情果牛奶朱古力香蕉慕絲蛋糕。
轉灣還有小朋友最喜歡的糖果專區,另外還有楊枝甘露、無糖朱古力軟雪糕及六款Häagen-Dazs雪糕供應,以為完了吧那你便太天真了!兩個小甜品凍櫃內還放滿了各式的小杯甜品,當中包括有草莓,杏仁布甸、櫻花水信玄餅、紅豆杏仁豆腐、芒果布甸、北海道3.6牛奶布甸等,相信甜品迷定可瘋狂享受。
大家話這兒是否很多美食呢!行完一圈已經心裏有數要吃些什麼,此刻我的前菜跟頭盤已經放滿了一檯,今天的美國生蠔非常肥美所以第第一樣就先品嚐它,生蠔肥美肉厚味道鮮甜入口Creamy,相信大部份客人也會喜歡,既然吃了生蠔一於嚐埋焗蠔吧!這個芝士青醬焗生蠔味道相當匹配,不喜歡吃生蠔的朋友可以選擇它,而且還有兩款口味可以選擇好貼心。
吃罷肥美鮮甜的生蠔之後,當然要踢我一貫喜歡的沙律前菜碟,將自己喜歡的食材組成一碟最令我開心,然後來到品嚐冰鎮海鮮,今次重來冰鎮海鮮的質素更上一層樓,當中新鮮花蟹絕對是必吃的項目,另外新鮮蜆、長腳蟹味道亦非常鮮甜,最後東風螺師傅用心炮製絕非白烚的出品可媲美。
刺身中我最喜歡肥美油潤的三文魚,另外爽脆的馬刀貝及煙靭軟糯的魷魚也非常好吃。
這一碟日式前菜中我就最喜歡那件鮟鱇魚肝醬泡芙,另外柚子胡椒松葉蟹肉炊餅也非常吸引,喜歡日式美食的朋友一定要試啊,還有這個櫻花蝦蒸蛋也是非常美味,蒸蛋滑溜加上鹹香的櫻花蝦味都好吸引。
此刻侍應送來迷你佛跳牆原來每滿四位收費客人即可獲贈一盅,迷你佛跳牆內有鮑魚、海參、花膠、花菇、瑤柱及金華火腿老火熬製而成,滋補十足入口鮮香甜共冶一爐味道超好。
見到有蒲燒鰻魚我這個鰻魚迷當然抗拒不了!絕對是日式料理餐廳的出品,魚肉吃下有質感醬汁也不會過甜好好味。
然後這個潮州滷水亦做得非常出色!尤其是肥美甘香的滷水大腸味道超濃郁,而且煮得有咬口之餘不會過靭很讚耶。
大家千萬別錯過這即製任取任吃的火炙黑松露忌廉汁波士頓龍蝦,龍蝦熟度恰到好處肉質爽彈,加上黑松露忌廉汁的香氣真心吸引。
燒牛肉中的肋骨位置給我取了,我當然借花敬佛送給我最愛的車爸爸吧!加多一篇粉嫩的高質燒牛肉,看他吃得津津有味的樣子非常滿足。
看見日式叉燒拉麵好吸引,但又非常滿足!就請師傅弄碗少麵的來嚐一口,叉燒做得挺香又軟滑拉麵亦非常爽口質素相當不俗。
車爸爸最後還吃了一碗他最愛的艇仔粥,粥底都幾綿滑而且內裏也很足料。
溫馨提示!自助餐有兩個時段分別在18:45、20:45推出超大個的巨型梳乎厘跟客人分享聽見鈴聲便可找到甜品區取一份,梳乎厘吃下挺有空氣感入口也很鬆化,加上邪惡的芝士汁鹹鹹甜甜的味道很誘人。
另外這夜我最開心就是見到這個無糖朱古力軟雪糕,聽到無糖這兩個字我已經心心眼!就算一個人吃盡也沒負擔亦沒多罪疚感,還有這個現場即製的雞蛋仔啊做得滿不錯,外層香脆內裏有肉心是我喜歡的質感。
最後這一碟甜品有豆腐花加芋圓,還有我勁想食的焙茶栗子撻兩款也非常吸引,另外還有車爸爸喜歡吃的龍鬚糖,這充滿懷舊風情的甜點在自助餐吃到真的非常少有。
這夜來吃自助餐是為了跟好友慶祝生日!當然少不了Royal Delights (R+)全新星座蛋糕巨蟹座蛋糕來助慶,就以這個奶茶奶凍蛋糕來祝你身體健康、工作順利、早日脫單。
繽FUN夏日美食巡禮自助晚餐由即日起至10月2日供應,星期一至四由$578/位~718/位、小童$358/位~$438/位,星期五~日、公眾假期及前夕由$638/位~798/位、小童$418~$508/位,在官網購買自助晚餐券套票可享全時段低至$525/位4小時的自助餐優惠。
2023-07-25 375 views
花月庭由2023年7月1日至10月2日呈獻全新的「繽FUN夏日美食巡禮」,淡木色tone非常有夏日感,而火車軌則呼喚酒店大堂期間限定的夢幻號列車,也令用餐氣氛添了不少動力,這次更融入多款香田的招牌美食,實行與客人一起迎接繽紛夏日。多款日式料理包括關東煮、日式叉燒拉麵、新鮮刺身、壽司、爐端燒、鰻魚酥物、日式醬油溏心蛋、利昆布湯豆腐鍋、唐揚炸雞伴五色他他醬…等等。除了日式美食外,更有多款港式美食、凍海鮮、青口、大蜆、雪場蟹腳、美國蠔、潮式凍蟹、凍瀨尿蝦、蒜香紙包骨、茄汁乾煎蝦碌、避風塘炒蟹、鬼馬油炸鬼、懷舊錦滷雲吞、懷舊炸油糍、足料碗仔翅、沙田雞粥、潮式滷味、印度食品⋯等等。多款港式經典甜點,於週一至四供應的巨型梳乎厘、週五至日的火焰雪山,鬼馬蛋糕系列的「燒鵝髀飯」(熱情果牛奶朱古力香蕉慕絲蛋糕)、蓮蓉西米焗布甸、龍鬚糖、港式拿破崙、港式酥皮蛋撻、凍鴛鴦布甸、意式櫻桃泡芙…等等;還有意大利純素芝士蛋糕、純素櫻花水信玄餅、無添加糖有機豆乳忌廉蛋糕和草莓杏仁布甸、無麩質抹茶燕麥糠布甸及香橙燉蛋等,甜品控又點抵擋呢!人多好辦事,試了幾大碟十多廿款甜點,大家都吃得很滿意!這個巨型「焗芝士梳乎厘」自
多款日式料理包括關東煮、日式叉燒拉麵、新鮮刺身壽司、爐端燒、鰻魚酥物、日式醬油溏心蛋、利昆布湯豆腐鍋、唐揚炸雞伴五色他他醬…等等。
人多好辦事,試了幾大碟十多廿款甜點,大家都吃得很滿意!
這個巨型「焗芝士梳乎厘」自然是必吃之一,每晚只出兩輪,蛋白漿經烤焗過後,呈雲朵形態;入口軟滑,充滿空氣感,澆上秘製芝士汁同吃是好味再加好味,大家記得留意鐘聲響呀!
OpenRice 會員經由OpenRice 網上訂座便可享以下訂座優惠:星期一至四,第一或第二時段,自助晚餐成人淨價HK$470,小童淨價HK$290,長者淨價HK$395;晚餐第一時段由17:45 至 19:45,第二時段由20:00 至 22:00。(只適用於首50位客人)要數必吃食物,這個每滿四位收費客人獲贈的「迷你佛跳牆」就一定不可錯過;智利鮑魚、中東海參、優質花膠、大大隻的花菇與瑤柱、鹹鮮的金華火腿,熬製五至六小時,每一啖也鮮甜甘美。
這個「火炙黑松露忌廉汁波士頓龍蝦」於鐵板上烤煮,肉嫩爽彈,調上黑松露忌廉汁當然更加惹味啦。
全新的「潮式滷味區」包含多款滷水地道美食,計有:滷水鴨、滷水鴨珍、滷水梅花肉、滷水肥腸、滷水百頁豆腐…等,滷得軟腍入味,有回頭。
冰鎮海鮮向來是自助餐最受歡迎的食品之一,這裏的水準自然不差,而且品種也不少,包括:鱈場蟹腳、潮式凍蟹、凍瀨尿蝦、凍東風螺、美國生蠔、熟海蝦、藍青口、迷你八爪魚及大蜆…等等;對喜歡吃海鮮的你,定必覺得吸引。
還有其它嗎?當然有,就等大家慢慢去發掘吧!

花月庭
地址: 旺角太子道西193號帝京酒店2樓
電話: 26226154
Dining Offer
Coupon
2023-07-23 422 views
以往有燉湯自行取用,現在加咗價,今天要四人先才送一大盅燉湯,我今次只得兩個人去,所以沒有送燉湯,大家一樣畀咁多錢,點解要四人以上先有,太不公平。還有,今天有火焰龍蝦, 咁我就排隊攞兩份,跟住工作人員同我講話多人排隊,而且寫明一人只可取一份,我就望一望,呀係喎,咁我又再排隊攞,其實佢話好多人只不過得兩個人在我後面,佢都要我再排 ,服務可否靈活一點呢?!如果是限量,我同意要再排隊,但係長時間供應就不應要顧客兩個人喺後面都要再排。 😡😡😡😡😡
2023-07-23
2023-07-22 2859 views
原來有成兩年沒來帝京的花月庭食Buffet,難得齊人,又柴娃娃去高興下。濶別兩年,環境有些少唔同左,加了淡木色既設計帶出日本風,係簡約禪味的和風氣質,小小改變已令成件事唔同晒。嘢食方面,生蠔依然是港人至愛的項目,自當也是這裡的賣相。另外的凍海鮮除左蟹腳、凍蝦等以外,今期更加插了凍瀨尿蝦,與及潮式凍蟹,在炎炎夏日吃到這些,是爽的。講開海鮮,就繼續講落去。熱食既如避風塘炒蟹、茄汁煎蝦碌,以至焗龍蝦,同埋焗蠔,均是值得品嚐的款式。潮式鹵水,好少係自助餐會見到,唔使係街頭熱辣辣打冷,安坐酒店吃的鹵水鴨片、腩肉和百葉結都好入味。每四人惠顧,就會送迷你佛跳牆。有齊鮑魚、海參、花膠、花菇及瑤柱等,夠晒足料,喝得舒服,在自助餐食到佛跳牆,無話可說啦~既然將餐廳環境都走和風路線,自然會保留唔少日本食物,壽司刺身不在話下,麵檔中還有叉燒湯拉麵,仲有關東煮等,不過在這個天氣,我最想吃的都是凍麵。帝京既鬼馬蛋糕相信唔使我多介紹,總之係見到會嘩嘩聲既出品。眼前既呢碗『燒鵝髀飯』,查實係熱情果牛奶朱古力香蕉慕絲蛋糕,最頂癮係佢燒鵝皮與肉中間的肥脂都模仿埋出嚟,細節位做到足,唔到你唔服。各式蛋糕、其他的甜品如西米布

各式蛋糕、其他的甜品如西米布甸、酥皮蛋撻、椰撻等就不多說。為健康飲食人士而設的純素芝士蛋糕及純素櫻花水信玄餅,可見酒店係與時並進。
最後,係限時供應的甜點,巨型梳乎厘,記緊準時八點四十五分出去排隊拎呀!
2023-07-18 509 views
約咗第一時段排隊都很順利,大約5分鐘內已經安排入座。環境有少少迫,但係服務態度搭救尚算滿意。張枱唔算太大,自己放一隻碟就啱啱好。食物種類算多勁多甜品和糖果小朋友最喜歡。另外排生蠔時間,五至10分鐘算OK。整體都滿意,有機會會再幫襯。
2023-07-12 737 views
今日黎到帝京酒店花月庭食自助餐,經openrice訂位後午市每人$315,以自助餐黎講算係十分經濟實惠。野食方面,刺身有三文魚、鯖魚、立魚及魷魚,都算新鮮的。凍海鮮食左青口、墨魚仔及凍海蝦,質素一般。熱薰方面較好既有韓式炸雞、豬肋骨、鯖魚、魚柳、焗薯仔、紅酒燴牛肉、豬頸肉;麻麻地既有日式豬柳、燒美國肉眼、金門火腿。另外有d冇食到既有肉醬意粉、咖哩雞及滷水燒味都幾搶手,可能都唔錯。甜品方面我見都有好多選擇,自己推薦藍莓芝士蛋糕。整體黎講我覺得$315黎講係值回價錢。

甜品方面我見都有好多選擇,自己推薦藍莓芝士蛋糕。

整體黎講我覺得$315黎講係值回價錢。
2023-07-12
2023-07-07 562 views
I dined at this buffet restaurant a long time ago, and recently went again to celebrate a friend's birthday. I was not disappointed as the quality of food remained consistent.
2023-06-23 1449 views
今次book咗花月庭自助午餐、疫情之前食過、看看食物質素有沒有退步。去到餐廳已經有人排隊、今次我係食第二輪嘅自助午餐、每位$260全包。酒店已經將食物劃分為幾个區域、有海鮮、沙律、生蠔、熟食區、甜品、生果和雪糕、超多嘢食、如果每一款都試、真係幾大鑊🤣生蠔即開每次限拎兩隻、任食、生蠔比較細隻、質素一般般。三文魚好新鮮好好食、海鮮有三種有蜆凍蝦同埋青口、好新鮮唔錯、好食👍熟食拎咗叉燒、燒排骨同海南雞、可惜义燒太硬、口感一般、反而海南雞唔錯可以encore、茶壺蒸則有驚喜、好嫩滑。三文魚再encore😋螺肉都好味唔錯。最後當然唔少得至愛甜品、由於甜品細細件、可以食多幾件、哈哈哈🥳值得一提薑醋、豬手好冧、雞蛋好食、不过薑就切成一小片、如果大舊些就更加好。由於太飽、雪糕就無試到、下次有機會一定唔會放過。
生蠔即開每次限拎兩隻、任食、生蠔比較細隻、質素一般般。

熟食拎咗叉燒、燒排骨同海南雞、可惜义燒太硬、口感一般、
反而海南雞唔錯可以encore、
茶壺蒸則有驚喜、好嫩滑。

三文魚再encore😋螺肉都好味唔錯。

由於太飽、雪糕就無試到、下次有機會一定唔會放過。
2023-06-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$260 (Lunch)
  • 三文魚
  • 薑醋