生日月口福不淺,supplier請食buffet 。已經有段時間沒有來花月亭,看看能否保持水準。星期五晚入座率有8成。座位舒適,但與鄰枱較近。服務不錯,勤收碟。主題:櫻花和牛松葉蟹以櫻花造的食物, 以甜品為主,如海綿蛋糕。 淡淡櫻花香味配上鬆軟蛋糕,不錯!和牛有每人只限一串的串燒牛肉過了火,很韌。不吃也罷!香草繪和牛胸,牛胸肉質似牛展,很入味!和牛shabu shabu有驚喜, 雪花和牛配上清湯,牛肉味濃松葉蟹的菜式不少,有蒸蛋,冷盤等但蟹肉難尋簡單講主題食物只是gimmick! 沒太大驚喜!冷盤有美國生蠔、長脚蟹、松葉蟹、青口等。唔食得生冷嘢,忍口無食。同事覺得長脚蟹比較好,有鮮味!熱盤方面有我最愛的燒牛肉,雖然要戒口但都食了兩片。牛肉味香濃,肉質嫰及稔。北京填鴨暖暖薄餅配香脆鴨皮,不膩,encore了兩次!蟹籽鵝肝醬火炙波士頓龍蝦廚師即做,賣相吸引。但只有醬汁味没龍蝦鮮味及肉質鞋,一般!限時菜式列明供應時間及菜式,值得-讚!乳豬意大利香草包,香脆乳豬友加沙律菜及香草包,funsion 配搭得宜。包飽肚但也吃了兩件。火炙櫻花草莓雪糕千層酥先看表演上層cream較甜,配下層的雪糕及千層
生日月口福不淺,supplier請食buffet 。
已經有段時間沒有來花月亭,看看能否保持水準。

主題:櫻花和牛松葉蟹

和牛有每人只限一串的串燒牛肉過了火,很韌。不吃也罷!

香草繪和牛胸,牛胸肉質似牛展,很入味!

簡單講主題食物只是gimmick! 沒太大驚喜!

北京填鴨

暖暖薄餅配香脆鴨皮,不膩,encore了兩次!

蟹籽鵝肝醬火炙波士頓龍蝦

廚師即做,賣相吸引。但只有醬汁味没龍蝦鮮味及肉質鞋,一般!

限時菜式
列明供應時間及菜式,值得-讚!

火炙櫻花草莓雪糕千層酥

先看表演
上層cream較甜,配下層的雪糕及千層酥還好,草莓味出但櫻花就不覺有。

甜品時間

大量凍餅、慕思、蛋糕、雪糕, 選擇困難症,第二個胃要開動了!
有movenpick 雪糕及yogurt, 自助yogurt機,有得玩又有得食。
推介: 千層酥、藍莓芝士蛋、 麵包布甸、 芝士酥

總結:環境,服務,清潔度都不錯,食物質數整體不錯,平均沒有太大驚喜!
2018-03-09
Type of Meal
Dinner
2018-03-20 1174 views
等到公司團年飯,今次係㕵角新世紀酒店花月庭,自助餐每人"$398,openrice優惠。生毫新鮮即開蝦即燒火卓大肉眼扒,可要求大d長腳蟹任夾雪糕高質食埋甜品,鉋到嘔,超值398
2018-03-19 1097 views
所有食物都要排隊,每次也限量,生蠔每次排隊都超過10幾分鐘,而且每次限兩隻,龍蝦也是每人半隻,食物品種也不是很多,全時段不值這個價錢,還收628加一服務費,攞完優惠劵折實都要495一位,一句講曬非常差的一間
2018-03-09 1231 views
補食評。聖誕節平安夜見到廣告賣 愛麗絲夢遊仙境的聖誕節自助餐,見到好似好靚咁,就試下佢係咪又睇得又食得,原先未食前可能都覺得未必好好食,點知又俾我想像中ok好食,價錢同呢個質素合理 ,同埋平安夜 ,夠哂好氣氛,有聖誕老人 同我地影下相。個場都好夠大,都多人凍盤,都可以 ,有蠔 ,有蟹腳都好大條夠粗 ,厚肉甜品好多款,都試唔哂
補食評。聖誕節平安夜

凍盤,都可以 ,有蠔 ,有蟹腳

都好大條夠粗 ,厚肉

甜品好多款,都試唔哂

2018-03-08 1322 views
一入去就覺得個場好大 好多人 好懷疑自己拎唔拎到野食之後出去行一轉 食物既種類都幾多本人唔太好龍蝦蟹腳 就不予置評第一樣試三文魚 八爪魚 有驚喜 三文魚幾夠肥 八爪魚都好爽 到熱食 由於唔係食全時段 係唔會有鵝肝食(哭)但其他蒜片和牛 和牛胸 鴨胸 都好入味另外個bbq rib都好惹味 推薦👍🏼仲有個和牛涮涮鍋 個湯清d 但味道唔錯甜品呢........品種好多 但好味既唔多 豆腐花最好總結: 食物種類多 比一般同價位既buffet多野食但食物質素就還好啦 推介中意食肉/熟食既人黎食甜品既話唔建議呢間 因為甜品係好多 但味道真係麻麻真心覺得個食物種類同肉食熟食既品質係對得住個價 不過好多人 😵
一入去就覺得個場好大 好多人 好懷疑自己拎唔拎到野食

之後出去行一轉 食物既種類都幾多
本人唔太好龍蝦蟹腳 就不予置評
第一樣試三文魚 八爪魚 有驚喜
三文魚幾夠肥 八爪魚都好爽

到熱食 由於唔係食全時段 係唔會有鵝肝食(哭)
但其他蒜片和牛 和牛胸 鴨胸 都好入味

推介中意食肉/熟食既人黎
甜品既話唔建議呢間 因為甜品係好多 但味道真係麻麻

• 刺身
2018-03-05 1602 views
今次係我第一次食下午茶自助餐,我一直以為下午茶自助餐應該只係得甜品同埋好少嘢食,但係經過今日食完之後發現原來係錯嘅。喺旺角帝京酒店入面,花月庭餐廳嘅下午茶自助餐只係得一段時間就係星期六,日及公眾假期嘅15:15-17:15,因為之後佢哋得45分鐘嚟清場同埋準備晚市自助餐,真係可以話爭分奪秒呀,用盡曬每段時間。而家用恆生咭埋單,喺加一服務費之後會有75折。我哋預先已經book咗枱,大約三點鐘嚟到餐廳門口見到已經排曬長龍,真係嚇咗一跳。最後大約15:21終於入到去被安排坐位,速度都算好快,佢地門口亦有職員排隊等候櫃檯職員安排邊張枱後就帶客人過去。經過攞嘢食嘅位置時已經見到好多人排緊隊等攞嘢食,感覺真係好誇張,完全唔覺得自己係食緊下午茶自助餐,而係食緊午餐或晚餐,我原本仲以為應該係好悠閒咁食。去攞嘢食嘅時候發現琳瑯滿目,差唔多應有盡有,只係除咗海產無。例如有麵當、刺身、飯、炸物、沙律、涼粉、豆腐花、甜品、雪糕、餐湯、餐包…等等。總之食完已經勁飽,唔洗再食晚餐。不過佢有樣係好特別嘅就係飲品corner原來係自成一角,就係一入門口嗰時嘅左手邊。

2018-02-22 2078 views
見做緊優惠首100位每位$225連加一,雖然已經食過好幾次,但哩個價錢實在好吸引,忍唔住又去食多次,即開生蠔比較細隻,仲要睇下彩數有時會更細,但lunch buffet黎講有生蠔已算不錯,而且即使食到後段時間,酒店仍不斷供應!抵讚! 必食推介有生蠔、圓肉雪耳糖水、牛肉生滾粥、海南雞飯、薑醋、椰菜花、車仔麵、麵包、雪糕、豆腐花、中、西湯、窩夫、沙律吧等….. 留肚不用食系列-燒牛肉和火腿野飲、煎三文魚

留肚不用食系列-燒牛肉和火腿野飲、煎三文魚
$225 (Lunch)
2018-02-15 2116 views
今日一行八人,試吓旺角火車站上邊嘅帝京酒店內既花月庭嘅午餐buffet,做緊優惠首100位每位228連加一,呢個價錢好吸引,竟然有生蠔同魚生食,生蠔仲要係即開,非常吸引,Lunch buffet有生蠔供應,真係寥寥可數⋯⋯想不到花月庭都有,而且,生蠔新鮮但係比較細隻,味道尚可,雖然每人限取兩隻蠔,但係都好多人排隊,最少要等5-7分鐘到,等候時間都可以接受,其他甜、鹹食、沙律、水果、中西日美食、燒味、海鮮冷盤、中西湯、超過80款,款式算多,仲有餐茶係自助形式,所以係任飲, 魚生都有三款俾你揀,三文魚仲係厚切,味道鮮美,另外,甜品雪糕估唔到係Movenpick ,價錢唔平,而且品質一定有保證,但美中不足系侍應只可以畢兩個雪糕球味道,但係雪糕球比較細個,想食就要走多幾轉。雪糕櫃隔離有不同配料可以俾你加添,有不同嘅糖漿、糖果、朱古力碎、果仁碎、粟米片等,估唔到星期一,午餐時段非常多人、平日都坐到坐爆人,勁!
魚生,蠔
2018-01-29
$230 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
魚生,蠔
  • 甜品
2018-02-11 1433 views
一家人團年自助餐, 食物種類多, 難於逐一分享! 但在此很想推介幾款食物, 是值得一試的。如果喜歡生蠔的朋友, 就要吃, 因為家人說新鮮好吃。只是小女子怕怕其味道。。。但我很想說它前菜的水牛芝士好好味, 原粒浸在香草檻欖油, 很香軟! 咬下就是水牛芝士的散落感, 正! 接著要推介豬手, 爽口, 脆皮, 肉身軟, 最正是夾著柚子醬, 有陣柚子酒味, 好吃! 還有它的片皮鴨, 芝士龍蝦, 豬仔骨都不錯! 要提及的還有海鮮湯泡飯, 湯極為鮮甜, 飯粒極軟身, 如果不是buffet, 我可以食兩大碗再來! 要大讚是每人限取一次的鵝肝及和牛, 鵝肝外脆內肥美, 夾包吃很滋味! 和牛好多汁, 軟熟又香, 配埋燒蕃茄的juicy, 正爆! 不得不提是甜品, 款式多, 味道不錯! 最想推介是定期出的梳乎厘, 蛋白足, 很鬆彈, 入口融, 有水準! 還有金箔士多啤梨吉士拿破崙, 可謂冇得輸, 皮香鬆化, 吉士甜而不漏! 必吃! 當然還有movenpick 雪糕! 這晚飽到呢。。超哂標。。但值既!!
2018-01-29 1659 views
前排見呢度1月做promotion 夜晚都係$420per one 連加一 平時做開黎食一定要over $500 per one於是 約左d同事過黎食必食即開生蠔 唔算大隻 但算新鮮留意番每人每次最多拎2隻👍🏻👍🏻👍🏻呢個必定番兜海鮮冷盤我就覺得mama地肉質唔夠彈牙 感覺不太新鮮至於熱食 質素還可以牛係唔錯ga👍🏻👍🏻👍🏻甜品本人就唔太好 但都有食左dd 有玩下唧雪糕如果女仔黎應該會幾開心都算多甜品食生果算新鮮👍🏻420係抵食
前排見呢度1月做promotion
如果女仔黎應該會幾開心
都算多甜品
生果算新鮮👍🏻
420係抵食
你知不知道,每年12月至3月最當造的水果是甚麼?答案是草莓!所以不少餐廳此間都會以草莓入饌,就好像帝京酒店的花月庭,現正推出「紅X白 韓國草苺雪燕下午茶自助餐」,成人每位才二百多元,難怪每天三點三,酒店門口總是排著長長的人龍等候入座! 首次來到花月庭,這裡地方很大,座位很多,因為餐廳提供的食物種類很多,下午茶自助餐又只在周末推出,這天周六來到,完全滿座! 草莓的菜式很多,白色+粉紅色,浪漫又吸睛!不用說,士多啤梨最多應用到甜品上,各式蛋糕、慕絲、乳酪、草莓撻等等,我最喜歡的是草莓拿破崙,酥皮香脆,中間有吉士和草莓果醬,配上新鮮士多啤梨與海綿蛋糕,無論顏值和味道都一流! 想不到的是,原來鹹食都可以加入草莓,像草莓醬韓式炸雞,又或草莓焗迷你豬扒飯等等,我更喜歡前者,因為炸雞香脆,加一點酸酸甜甜的草莓汁,很開胃,而且感覺不那麼上火,好味道! 除了草莓美食外,其實還有好多選擇。粉麵、點心等等不用多說,我很喜歡這個生滾粥,可以選雞粥或牛肉粥,由廚師馬上生滾,粥底綿滑,加入辣菜脯和油炸鬼,好正! 另一意外是餐廳竟有提供生菜魚肉和碗仔翅這兩款香港地道小食,我一向比較喜歡生菜魚

另一意外是餐廳竟有提供生菜魚肉和碗仔翅這兩款香港地道小食,我一向比較喜歡生菜魚肉,這裡都做得不俗,夠彈牙。

不得不吃的還有圓肉雪耳糖水,不太甜,隨便一撈就是龍眼和雪耳,好足料,感覺好清潤!
2018-01-20
2018-01-19 1716 views
其實而家愈黎愈小食buffet, 因為個價錢已經去到好唔acceptable 嘅水平,郁d 都要6,7百蚊落樓,自問唔係食得多野,不如用呢個價錢食精D今次黎係family dinner , 長輩始終鍾意buffet, 覺得好多選擇好開心,而家呢間大約500幾蚊,都算ok 嘅冷盤方面有蟹腳,凍蟹,凍蝦,青口等等當中蝦同蟹腳比較出色,蟹腳平均都好大條同D 蝦都好鮮甜魚生比較遜色,只有三文魚,鯛魚同墨魚而且唔甜,冇味,只係食左一轉就冇再返兜佢地有個海膽醬燒龍蝦,我覺得加左反而冇咁好食所以每次去order,都特登叫佢燒隻冇醬嘅比我而每次燒龍蝦阿姐嘅面口就。。。另外,有每位限叫一次嘅燒鵝肝都幾香幾好食,不過好大件,健康著想,就算比我任食都一次算喇熟食方面都係例牌燒牛肉,燒味,咖喱,炒粉麵飯,湯,串燒果D 啦。特別D 有個牛肉涮涮鍋,D 牛肉唔係一般肥牛,係有牛味同嫩口嘅雪花牛另外佢有個ribs 都好味,又稔味道又幾好可惜食完先知冇影到相而甜品佢算多選擇,仲有movenpick 任食同埋不定時出爐嘅soufflé 甜品係多,不過只得一兩款係好食,其它都只係麻麻地仲有個飲品corner, 可以攞檸茶

冷盤方面有蟹腳,凍蟹,凍蝦,青口等等
當中蝦同蟹腳比較出色,蟹腳平均都好大條同D 蝦都好鮮甜

魚生比較遜色,只有三文魚,鯛魚同墨魚
而且唔甜,冇味,只係食左一轉就冇再返兜

佢地有個海膽醬燒龍蝦,我覺得加左反而冇咁好食
所以每次去order,都特登叫佢燒隻冇醬嘅比我
而每次燒龍蝦阿姐嘅面口就。。。

另外,有每位限叫一次嘅燒鵝肝
都幾香幾好食,不過好大件,健康著想,就算比我任食都一次算喇

熟食方面
都係例牌燒牛肉,燒味,咖喱,炒粉麵飯,湯,串燒果D 啦。
另外佢有個ribs 都好味,又稔味道又幾好
可惜食完先知冇影到相

甜品係多,不過只得一兩款係好食,其它都只係麻麻地

仲有個飲品corner, 可以攞檸茶咖啡嗰D

500 幾蚊黎講,以今日今日嘅buffet 價位,佢算係咁

Celebration
Chinese New Year
2018-01-16 1582 views
平日的Dinner Buffet, 竟然全場爆滿,人太多了,周圍都好嘈食物選擇唔算多,熟食很一般是次主題是蟹,不過都唔覺主角很出色,種類少,主要得蟹腳同避風塘炒辣蟹兩種蟹腳痴殼,不過都OK既生蠔太多人排啦,每次兩隻,都冇耐性每次排咁耐刺身有4款,大路貨色反而沙律既選擇仲多D焗芝士帶子係每人一件,不過被薯蓉蓋過哂龍蝦都係一般般啦,每次只係半隻,又要排熟食選擇真係太少了食食下響鐘原來係表演火焰蛋糕,睇既人多試既人少就連甜品都冇值得我encore的,有點失望不過Froyo唔錯因為有中銀信用卡優惠滿10位有65折,呢個價錢還可以啦,如果是正價就唔試了

蟹腳痴殼,不過都OK既
生蠔太多人排啦,每次兩隻,都冇耐性每次排咁耐
刺身有4款,大路貨色

反而沙律既選擇仲多D
焗芝士帶子係每人一件,不過被薯蓉蓋過哂
龍蝦都係一般般啦,每次只係半隻,又要排
熟食選擇真係太少了

食食下響鐘原來係表演火焰蛋糕,睇既人多試既人少
就連甜品都冇值得我encore的,有點失望
不過Froyo唔錯

2017-12-12
Dining Offer
Credit Card Offers
2018-01-11 1727 views
同親戚一行13人去食buffet, 係budget同地點選取下, 就揀左今次嘅花月庭。 佢依家做緊個6人行優惠, 頭4位有7折, 第5,6位有6折。 計落去都係5百左右一個人, 以依家buffet個價黎計, 唔算貴。食物方面,冷盤海鮮有長腳蟹, 蝦 呢啲基本野, 而且仲有生蠔添。 佢嘅長腳蟹幾好味,食落去係有甜味, 唔會話淨係得啲雪水味。 生蠔係美國 pacific, size 唔大, 唔會有好重海水味但食落去係新鮮同有小小甜。 熱葷選擇就比較小啦, 而且都冇乜邊樣比較突出。 每位會送一份鵝肝,可惜冇得再攞多幾次, 同厭佢個麵包太厚。甜品方面就多啲選擇啦,有堆小蛋糕啦,仲有一大個玻璃櫃放滿啲細細嘅甜品。 另外仲有雞蛋仔, 格仔餅咁, 仲有一晚得兩轉嘅梳芙里。 但我最鐘意嘅都係雪糕。 雪糕係movenpick, 而且仲有8款味俾你揀!總括黎講, 咁嘅價錢有咁上下嘅野食,我覺得係合格嘅。

總括黎講, 咁嘅價錢有咁上下嘅野食,我覺得係合格嘅。
2018-01-09
$500 (Dinner)
2018-01-10 1019 views
用餐日期是二個月前了,由於感覺到不好,一直沒有寫食評。好愛生蠔的我,見到呢度有即開生蠔,專程來試試,生蠔不用排好耐,每人限拎两隻,是紐西蘭的,蠔肉偏小,味道可以接受,我總共食左8隻。最為推介既係燒龍蝦 ! 調味很好,龍蝦肉爽口彈牙。而因為我哋買既係全時段,會有一份黑松露焗薯皮,不過張卡仔麻,又唔記得咗比我地,要問先有,而個薯皮呢,好膩,一啲都唔好食,呢度又扣左分😥熱食種類唔太多,不過都可以接受。雪糕有最重要食既movenpick, 不過我食左一球就無食,點解?因為我開始肚痾了,唔知自己唔受得定點,反正我果晚痾左5.6次,朋友痾左两次 😐
用餐日期是二個月前了,由於感覺到不好,一直沒有寫食評。
最為推介既係燒龍蝦 ! 調味很好,龍蝦肉爽口彈牙。
熱食種類唔太多,不過都可以接受。