因為有小朋友要慶祝生日,所以buffet自不然係最佳選擇。早兩個星期就上網下載openrice嘅優惠花月庭lunch buffet已經幫襯好多次,由百幾蚊食到依家三百幾蚊。但食過今午之後,相信仍然係最佳選擇果幾間今次發覺位置有少少改動咗,幾乎搵唔到飲品區㖭因為佢係離去咗個場,要行返轉頭去入門口嘅receiption counter隔離。最搶眼就係my cup of tea嘅甜品區搭正12:00pm就有waiter逐檯通知開始喇,可以出去攞食物享用第一碟當然係刺身&生蠔(每人每次排隊輪候兩隻)不過的確不枉輪候嘅,因為好值得囉非常甜口,有鮮味。三文魚唔會霉霉哋,係爽口嘅,而生蠔帶有淡淡咸海水味。正第二碟就近近哋去攞咖喱菜,配少少薄餅另有一種食味。如果咖喱再濃一點會更好第三碟就雜牌軍,有芝士闊條面,味道非常濃又香滑。好食凍蝦就無乜味,勝在容易攞唔使排隊。熱葷嘅豉椒豬腸好有驚喜老實講,一般車仔面嘅豬腸係唔敢食嘅,因為驚污糟,依度大酒店就試吓喇好香脆唔會肥膩,OK嘅。橫惦都要食甜品,就即興整一個(3D坦克車生日蛋糕)賀賀佢喇講到甜品corner,可以話係從未見過有咁多選擇嘅,多到幾乎漏咗眼計埋擺

花月庭lunch buffet已經幫襯好多次

今次發覺位置有少少改動咗,幾乎搵唔到飲品區㖭

最搶眼就係my cup of tea嘅甜品

第一碟當然係刺身&生蠔(每人每次排隊輪候兩隻)

不過的確不枉輪候嘅,因為好值得囉

第三碟就雜牌軍,有芝士闊條面,味道非常濃又香滑。好食

凍蝦就無乜味,勝在容易攞唔使排隊。
熱葷嘅豉椒豬腸好有驚喜
好香脆唔會肥膩,OK嘅。

橫惦都要食甜品,就即興整一個(3D坦克車生日蛋糕)賀賀佢喇
講到甜品corner,可以話係從未見過有咁多選擇嘅,多到幾乎漏咗眼計埋擺咗入冰檯嘅布甸等等

朋友臨尾見無人輪候,就攞咗窩夫返嚟試吓。有奶及花生醬俾你揀嘅,嘩 熱騰騰好正喎
第一次食buffet會食窩夫+雞蛋仔嘅

4大2細,咁嘅價錢咁嘅食物環境。唔使多講........會encore
2018-06-22
$222 (Lunch)
Celebration
  • 生蠔
  • 刺身
  • 自助餐
2018-06-11 2560 views
6人行食下自助餐先~簡咗食全時段6-11pm$418/位~頭50名有折都幾抵食熱食方面好多選擇:有日式、火鍋、燒味、幾十款特色熱盤、湯~冷盤:有刺身、即開生𧐢、海鮮、幾十款甜品、Movenpick雪糕10種口味龍蝦即烤芝士味香噴噴~鵝胸肉入味~其他熱食都好有水準熏三文魚唔太咸又唔乾~日式大版燒好味可自己另加醬汁、木魚~瑞士肉丸軟熟多汁限時推出烤白汁雞肉泡菜法包~熱食一流~生𧐢排隊即叫即開~但唔太新鮮長腳蟹蒸溫泉蛋超滑~柚子沙律清新嘢味~即烤金沙骨醬汁濃肉嫩全時段每位送和牛粒、鵝肝多士~和牛粒過熟咬唔開~鵝肝多士香口唔太腥限時推出火焰拿破倫有賣相但過甜~幾十款甜品以櫻花做主題~櫻花卷食落同普通蛋糕卷冇分別~好乾食唔落外表係蝦餃內裏係粉紅色cream~有賣相但咬落怪味好難食藍莓芝士蛋糕、北海道芝士蛋糕甜度剛好~濕度適中~紅豆抹茶布丁一般冇咩味~朱古力蛋糕、puff朱古力粉大愛~超濃冷熱盤款式多可惜食量細冇試晒全部~甜品大多好睇好食

龍蝦即烤芝士味香噴噴~鵝胸肉入味~其他熱食都好有水準
長腳蟹蒸溫泉蛋超滑~柚子沙律清新嘢味~即烤金沙骨醬汁濃肉嫩
外表係蝦餃內裏係粉紅色cream~有賣相但咬落怪味好難食
冷熱盤款式多可惜食量細冇試晒全部~甜品大多好睇好食
首先分派坐位位置ok,埸內放食物同之前位置差不多,只有不同及我最不喜歡地方是取食料地方,就在一入大門左邊,還有2/3梯級,當拿住2杯,就超級不便及危險跟住當然吃熟食焗龍虾,但2位㕑師手脚比較慢,其实应在未开始自助餐前5分鐘要把龍虾开始燒,這樣避免自助餐开始已排了長長人龍,排完一輪龍虾隊,就來試下関西食物,選了有D似籮白牛腩食物,但D汁咸到呕,反而姜葱炒蟹🦀不太干身及小小汁刚好好味,接着吃長脚蟹比較幼,有D咸,不是天然海水的咸,而是調教出來的咸,但都可接受,三文魚月吞拿魚都可以,雖然细,但都肥味还有我最愛雞蛋仔,味道不算好,但有一陣濃濃雞蛋味,不是混多水而攪蛋酱出來,甜品就一般,不過款式都可以。最後當然吃雪糕啦!完……
,反而姜葱炒蟹🦀不太干身及小小汁刚好好味
,雖然细,但都肥味
甜品就一般,不過款式都可以
。最後當然吃雪糕啦!完……
2018-06-03
$398 (Dinner)
2018-05-29 2058 views
老友好一大排冇出尼聚…見周六可放假…即興試吓約大家飲吓茶聊聊...難得個個早上時段有空…鎖定旺角站…點知查查, 原來MOKO商場內o既數間西式餐廳…好多9點10點都未開o既…..!!!!!!!!!......所以轉戰隔離Royal Plaza Hotel...花月庭供應o既自助早餐…..好抵食添播!!... 由 上 午 6:30am供應到 10:30am…做緊特惠價 $138 位…不另收服務費耶!!地方算大…普通裝潢…8:30am到尼…都有一半以上坐滿...席上亦有好多外藉遊客…似乎酒店價格相宜且享有地利o既優勢…出去巡視一周…食物真真算多選擇…粥粉飯麵、中西點心、麵包甜品、腸蛋乳酪、沙律生果等等…真好啊~ 要試齊都吾容易!! ……而覺得寧舍美味突出o既有中式炒麵、粥品、焗車厘茄…炸菜肉丸湯粉都吾錯…架!!特別失準就係炸薯餅……太過火!!...似裏面掏空左心…外層乾硬!!...咖啡機出品o既咖啡ok…如果晨早食吾倒咁多...酒店亦提供港式茶餐廳早餐...$50起有交易…見朋友點o既午餐肉米粉…份量都好足…仲配煎蛋什麽的...連杯餐茶…話晒都叫酒店式環境…酒店式服務…當然抵食!!

要試齊都吾容易!! ……而覺得寧舍美味突出o既有
中式炒麵粥品焗車厘茄炸菜肉丸湯粉都吾錯…架!!

特別失準就係炸薯餅
……太過火!!...似裏面掏空左心…外層乾硬!!...

咖啡機出品o既咖啡ok

…酒店式服務…當然抵食!!
2018-05-19
$138 (Breakfast)
2018-05-11 1995 views
今日中午去食,多人到爆,排隊攞野食要打蛇餅,十足難民,以後唔會再去,因為人多,樣樣野都空空如也,三文魚無晒,豬腳薑得番d醋,生蠔排十分得一隻,熱葷都要搶先有得食,從未試過食自助餐好似乞衣。
2018-05-07 1770 views
一年一度母親節,又要諗下邊到慶祝、食大餐好啦!發現只要用openrice coupon,首50位花月庭分時段/ 2小時任食都比起正價全時段抵食好多,所以就決定試一試!星期一晚去食,諗住無咁多人,但基本上都要不斷排隊排隊and排隊!少D 耐性都唔得!生蠔會即場沖洗10秒,感覺比較衛生保鮮,每人限拎兩件,但變相要排隊等候,較其他即夾的自助餐慢了!燒龍蝦、限時推出的韓式芝士雞包都係每人限取一件,所以都係要排隊....味道黎講都係中規中矩,未去到有驚喜位!

味道黎講都係中規中矩,未去到有驚喜位!
2018-05-03 3251 views
再一次來花月庭,是我朋友的選擇,因為它有保證,食物質素穩定,最愛它的葡撻同楊枝甘露,它的熱食保持得幾好,三文魚頭是不錯的選擇,豬腳羌也不錯,生蠔今次不夠新鮮,甜品多了很多選擇,今次太飽,未有品種芝士蛋糕。冷麵果麻醬汁怪怪地。整體都還可以。
生蠔
豬腳羌
2018-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$320 (Lunch)
豬腳羌
  • 葡撻、楊枝甘露
2018-05-02 2041 views
這天突然想吃 tea buffet, 心中有兩間酒店選擇,一間已滿座,另一間就是很久沒去的花月亭,僅僅有位可以去。既然這麼滿座,就早點去排隊喇! 我去到的時候,前面已有大約8人在等,我邊看書邊等,人越來越多,等了超過15分鐘就可以入座。我被安排坐在較入的位置,覺得枱與枱之間的距離太近,起初還以為要搭枱呢! 往洗手間途中見到有些4人枱自成一角又近取食物,如果兩三知己聊天談心,能訂到這些位置就好。愛吃沙律的我覺得 salad bar 的沙律菜很一般,提不起興趣,還好在另一邊有些較好的雜錦沙律菜可以取。 沙律醬反而較特別,有其他餐廳少見的 salad dressing 如紅酒醋。 日式有刺身及兩三款壽司。 有兩三款三文治,熱盤種類頗多,意粉、薯角、燒賣、西多士、糖醋魚塊、 炒飯、炒米粉、三文魚頭、牛腩、粥、菜、魚肉湯等等。 甜品種類很多,有放在雪櫃裏的甜品,也有放在外面的甜品,試了多款感覺不知吃了什麼,只覺得很甜,很「漏」。 比較特別的是有食家讚的士多啤梨拿破崙。 葡撻及窩夫不錯,不過要即取即吃,冷了不好吃。 如果窩夫再硬身一點就好。燒賣好吃,糖醋魚塊我吃了多件。 三文魚頭味濃不錯。食物我給

沙律菜

。 比較特別的是有食家讚的士多啤梨拿破崙。

甜點

甜點

葡撻正

燒賣好吃,糖醋魚塊我吃了多件。 三文魚頭味濃不錯。

食物我給70分,座位不太舒適,我給60分,整體來說都ok,可以再來。
2018-03-11
Type of Meal
Tea
葡撻正
  • 葡撻
2018-04-28 2226 views
好友生日想食buffet,集合大家要求 : 生蠔、movenpick雪糕、甜品款式等,所以揀左帝京酒店嘅花月庭。十二點正大家興高采烈出去拎野食,第一時間要排生蠔,因為生蠔嘅隊係未停過!所以早食早享受,別等了。拎完生蠔可以過隔離拎刺身,但刺身種類少得可憐,只有三文魚、魷魚、醋青魚,其中的三文魚是無味,連淡淡魚味都無 ; 生蠔屬美國太平洋品種,唔確認係咪由師傅沖水太耐,將蠔海水味沖走,不過生蠔本身都奀癡癡,「蠔」無味道。甚至乎有一隻係臭嘅,朋友一入口就吐出來。再說沙律菜、凍蝦等冷盤新鮮度都無太大要求,但無諗過答案竟然係無味,入口只有口感而無味道,咁高境界到底如何做到?佩服。食完無味頭盤,轉攻熱食。十多款熟食,炸雞、意大利麵、泰式燒豬頸肉、扒時蔬、酸甜魚、咖哩薄餅又有生滾粥、麻辣麵、海南雞飯,款式多味道亦合格,難怪全場食客之中年長的食客比一般buffet都偏多。最後甜品時段,先食movenpick雪糕,可以拎齊士多啤梨、tiramisu、瑞士朱古力、雲呢拿籽四款味道!又有雞蛋仔、葡撻、麵包布甸,暖乎乎配凍冰冰,自助配搭無難度。其他的骰甜品,色彩繽紛、百花盛放、花多眼亂,我地仲拎左幾款甜品糕

食完無味頭盤,轉攻熱食。

其他的骰甜品,色彩繽紛、百花盛放、花多眼亂,我地仲拎左幾款甜品糕點砌個「生日快樂盛合」比朋友,自己加個生日牌
2018-04-22
$300 (Lunch)
2018-04-28 1543 views
上星期日同朋有慶生,滿心歡喜咁黎花月庭食buffet lunch! 點知期望越大,失望越大。本身因爲佢lunch buffet 有蠔,所以吸引到我地去。點知,蠔被沖洗到無海水味之餘,鮮味都無哂。好!比多次機會佢,再排多一輪.....點知食到隻臭嘅蠔,吐都吐唔切!漱左口幾次仲有陣味!So Terrible!魚生都係無味。我諗最好就係啲雪糕🍦而甜品種類係多,但味道麻麻。朋友就話啲湯好飲,但自己無試。下次唔會再黎咖啦!

朋友就話啲湯好飲,但自己無試。

下次唔會再黎咖啦!

2018-04-22 1725 views
致電留座時員工有禮, 而且連下月既buffet 優惠都悉知清楚添👍🏻buffet 設有多個 live cooking station, 有燒龍蝦, 日式燒餅, 湯麵檔, 刺身壽司同水吧...第一時間拿燒龍蝦😍😍 雖肉質較韌, 但芝士忌廉醬幾美味, 而且龍蝦新鮮, 由開始源源不絕供應到尾, 排隊時間都唔長, 絕對係回本必食😋即開生蠔檔就一路大排長龍, 等候時間好耐, 而且每次只可取兩隻, 食兩轉都無心機排隊了. 但生蠔清潔得乾淨, 新鮮. 蠔味偏淡.是月主題和牛松葉蟹, 有多款相關菜式😆和牛好嫩好味😋除左有大路燒牛肉外, 餐廳仲設有烤爐即場烤制豬手同烤雞. 每位客人贈送一份, 牛串嫩滑, 鵝肝脆香😋水吧有專人沖制凍熱飲品, buffet 少見👍🏻另設有咖啡機, 🍹凍檸茶好好飲. 另有幾段時間有即制芝士雞肉法包同火焰蛋糕🔥刺身新鮮, 甜品超多選擇, 仲有豆腐花, 楊芝甘露, 多款 movenpick 同乳酪雪糕👏🏻👏🏻 應有盡有, 物超所值😆服務方便幾好, 廚師有禮 helpful, 職員收碟快, 又細心為客人的包包外套放置塵套👍🏻 埋單餐廳還送上最最最優惠券可下次用, 但相隔時間太短了,
buffet 設有多個 live cooking station, 有燒龍蝦, 日式燒餅, 湯麵檔, 刺身壽司水吧...

但生蠔清潔得乾淨, 新鮮. 蠔味偏淡.

是月主題和牛松葉蟹, 有多款相關菜式😆

和牛好嫩好味😋
除左有大路燒牛肉外, 餐廳仲設有烤爐即場烤制豬手同烤雞.

每位客人贈送一份, 牛串嫩滑, 鵝肝脆香😋

另有幾段時間有即制芝士雞肉法包同火焰蛋糕🔥
服務方便幾好, 廚師有禮 helpful, 職員收碟快, 又細心為客人的包包外套放置塵套👍🏻 埋單餐廳還送上最最最優惠券可下次用, 但相隔時間太短了, 如有二三個月期限一定會再到訪呢😝
2018-04-16 1876 views
入到黎見到都好多人,差唔多座無虛席。夜晚8點幾見到出面好多人排隊!所以最緊要記得卜位。黎到最想推介北京片皮鴨,即場切出黎,加埋佢啲醬同個薄皮食好正。另外生蠔都好新鮮,不過每次限拎兩隻,仲要好多人排隊。另外豬手好爽口,又脆又軟。芝士龍蝦好大隻,芝士既味完全滲入到龍蝦肉入面。不過甜品就真係麻麻地,個樣幾靚,但食落太甜,但小朋友應該會開心,因為有朱古力噴泉同棉花糖,可以自己整。 果日完左飽到傻左,果晚我地食有信用卡優惠,每人除開先四百幾,我覺得自助餐黎講都算平,而且食物新鮮
入到黎見到都好多人,差唔多座無虛席。
夜晚8點幾見到出面好多人排隊!所以最緊要記得卜位。

Type of Meal
Dinner
2018-04-11 1616 views
好耐無同屋企人食自助餐喇,正!咩都想試嘅我,一口氣就拎哂所有甜品返嚟,呀媽仲驚我食唔哂,結果我唔洗15分鐘就清哂,心諗平時無畀飽飯我食咩⋯其實我平時好細食架,一切都係幻覺嚟~唔少人都鍾意海水味濃同金屬味重嘅生蠔,但我自己就偏向清新鮮甜嘅蠔味,麻麻地太濃烈嘅味道~成餐自助餐黎講,其實最好食既就係呢份和牛拼鵝肝,可惜每人只可以憑票換領一次⋯和牛軟嫩多汁,鵝肝入口即化,令人大快朵頤,詞窮既我表示,只能夠用「牛有牛味」和「鵝有鵝味」黎形容佢地~片皮鴨,呀師傅唔只切得求其,仲包得好求其,成塊皮係爛既,搞到我都唔想影~火焰雪糕係限時限量,要排隊先拎到,但其實味道無乜特別,淨係得個甜字。食完一輪,見無乜特別野想食,但又未飽,就唯有瘋狂剝蟹腳食~總括黎講,野食唔算話好多,海鮮亦都係得果幾款,但味道都算正正常常,不過不失~
好耐無同屋企人食自助餐喇,正!
咩都想試嘅我,一口氣就拎哂所有甜品返嚟,
呀媽仲驚我食唔哂,
結果我唔洗15分鐘就清哂,
心諗平時無畀飽飯我食咩⋯
其實我平時好細食架,
一切都係幻覺嚟~

唔少人都鍾意海水味濃同金屬味重嘅生蠔,
但我自己就偏向清新鮮甜嘅蠔味,
麻麻地太濃烈嘅味道~

成餐自助餐黎講,
其實最好食既就係呢份和牛拼鵝肝,
可惜每人只可以憑票換領一次⋯
和牛軟嫩多汁,鵝肝入口即化,
令人大快朵頤,詞窮既我表示,
只能夠用「牛有牛味」和「鵝有鵝味」黎形容佢地~

片皮鴨,呀師傅唔只切得求其,
仲包得好求其,
成塊皮係爛既,搞到我都唔想影~

火焰雪糕係限時限量,要排隊先拎到,
但其實味道無乜特別,淨係得個甜字。

食完一輪,見無乜特別野想食,但又未飽,
就唯有瘋狂剝蟹腳食~

總括黎講,野食唔算話好多,海鮮亦都係得果幾款,
但味道都算正正常常,不過不失~
2018-03-23
$628 (Dinner)
2018-04-03 1720 views
難得同好姐妹一齊放假,想輕鬆一下,又唔想諗。黎個lunch buffet就最好不過,價錢合理又好野食。係眾多酒店既buffet裡面,我地揀左哩間moko商場隔離既。原因有三,一係就腳,其實食野既地方一遠就好麻煩,除非驚為天人咁好食,如果唔係都唔想咁舟居勞頓。二係有我同友人既心水美食,我地target左食生蠔同movenpick雪糕,好少lunch buffet都有生蠔食,所以哩間就岩心水。最後,哩間野有信用卡優惠,一位連加一承惠260大洋,抵呀!哩d係我去之前既感想,到底值唔值,好唔好食大家要睇埋落去。甜品種類非常之多,但水準一般,冇想encore任何一件。哩條係排生蠔既隊,亦都係回本位,所以人龍未斷過。我一心諗住食到尾水就冇人排,但事實證明我諗多左。至愛既movenpick 有四隻味,經典三色雪糕口味搭多隻rum酒提子,隻隻都比我食勻再encore,真係好好食呀!生蠔得一款,美國野黎,都幾細隻下,而且每人每round拎得兩隻咋。因為係即開既關係,新鮮係緊嫁喇,但係食落冇蠔味又冇海水味,所以我冇再排隊拎了。生果同沙律都係我食buffet既必食之選,始終健康野都要食下。生果有四樣,都正正
哩d係我去之前既感想,到底值唔值,好唔好食大家要睇埋落去。

甜品種類非常之多,但水準一般,冇想encore任何一件。

生果同沙律都係我食buffet既必食之選,始終健康野都要食下。生果有四樣,都正正常常咁。而沙律就多好多野揀,而且有超多沙律汁,正呀!

哩個係肉檔拎既,上面係豬,下面係牛。兩個都麻麻地,豬太柴,牛太生。

車仔面檔既菇同菜,食落舒服既comfort food。

拿,個重點出晒黎喇。
正評既係沙律同雪糕,如果想勁食生蠔,哩餐都諗得過,因為友人食左一打,隔離枱個呀叔就由始至終都食緊生蠔。
負評都冇咩既,係d位有d逼,同埋好早就催你埋單,趕住準備tea buffet。
基本上都係ok既,如果哩d野大家都岩食,可以一戰的呢!
2018-03-14
$260 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 雪糕
  • 自助餐
  • 沙律
  • 生蠔
2018-04-02 1315 views
沙律得最基本嗰啲-粟米🌽車厘茄🍅等 有芝士bar🧀不過款唔多 啲麵包得幾舊🥖至於魚生及壽司 我整係食咗三文魚刺身🍣味道都幾好 原先想試加州卷/彩虹卷 但係無曬😕我無食生蠔 唔知味道點 不過我見幾多人排隊熟食就真係令人失望 款式唔夠 尤其點心得燒賣不過要讚既絕對係佢個海南雞飯🐓用個細碗仔裝住好得意 個飯唔會好油 啲雞都好有味同好滑👍🏻復活節有啲特別既野食 試咗個薄河汁蛋 聽個名好伏 不過又幾合味甜品就好多款式🍨🥧🍰唔同種類既蛋糕同糕點 又有豆腐花同涼粉 都唔錯 啲嘢細細件 可以試好多款另外生果有西瓜、波籮、蜜瓜同火龍果 全部都好甜好多汁🍉🍈🍍
沙律得最基本嗰啲-粟米🌽車厘茄🍅等
有芝士bar🧀不過款唔多 啲麵包得幾舊🥖
至於魚生及壽司 我整係食咗三文魚刺身🍣
味道都幾好 原先想試加州卷/彩虹卷 但係無曬😕

我無食生蠔 唔知味道點 不過我見幾多人排隊
熟食就真係令人失望 款式唔夠 尤其點心得燒賣

另外生果有西瓜、波籮、蜜瓜同火龍果 全部都好甜好多汁🍉🍈🍍
  • 海南雞飯
  • 甜品