和風式設計,有tatami位,竟然仲有bar枱;平日嘅lunch time都爆滿,個名冇改錯,真係比人當食堂,個個去醫肚🤣食堂以木色為主調,木百葉廉窗引入微微的自然光,配埋籐造cushion,真係好舒服好chill。留意返Tatami 位得4枱,每枱坐到4-6人。記得約多啲閨蜜打卡😉少人去就算人地安排比你坐都唔好意思啦😇~𝙁𝙤𝙤𝙙🥕Carrot cake $65同出面嘅味道一樣,但Jenny幾鐘意個texture唔會好實好硬,入口亦唔會太甜太滯~上面有少少cream裝飾,個賣相都好靚🍱烤三文魚幽庵燒定食$148幽庵燒係由柚子醬汁醃製,以懷石料理方法製成的意思。柚子配三文魚係意想不到嘅夾,帶出左魚嘅鮮味,亦多咗一種清新口感🍷紅酒味增燉和牛面頰肉定食$138質素好對得住個價錢🥰牛肉唔單止味濃,仲軟腍到絲絲分明。原來係澳洲和牛😍紅酒亦算入味,好香口配飯做定食一流!有埋小配菜醃蘿蔔,酸酸甜甜幾開胃𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🍯蜜柑蜂蜜梳打 $64呢杯真係幾出色,Jenny本身以為係會似普通柚子蜜咁,但一飲係好清新好潤嘅味道,係真係fresh honey,唔係一堆jam咁甜耶耶~😍蜜糖愛好者要試吓Jenny覺得

𝙁𝙤𝙤𝙙
🥕Carrot cake $65

🍱烤三文魚幽庵燒定食$148

🍷紅酒味增燉和牛面頰肉定食$138

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🍯蜜柑蜂蜜梳打 $64

Jenny覺得,full house 真係有原因☺️無論係食材定烹調方法都見到花過心思,仲keep住轉menu,每次黎都keep到新鮮感~店員亦耐心解釋每道菜嘅特點及烹調方法~第一次感覺咁清楚自己食乜🤣

不過都由於餐廳full晒嘅關係,同frd 傾計講下野就要練下肺,大聲少少🤏

但overall都係高質嘅餐廳,值得推介去試吓😚日式Zen系環境,如果靜少少就perfect池了~

tatami位打卡真係精髓,但提大家記得著襪先坐得😛Jenny係唔會講佢最後點樣變對襪出嚟🤫🤫

必殺tatami位
Carrot  Cake
紅酒味增燉和牛面頰肉定食
Carrot  Cake
紅酒味增燉和牛面頰肉定食
2021-05-18 91 views
喺變成「梗有一間Cafe」係左近嘅深水埗,老闆不開Cafe,選擇以一家日式食堂突圍而出,開業短短一個月已令不少人注意到它。。。這裡以🍱 日式定食為主打,著重食材原味與鮮味。小妹揀咗當咗烤三文魚幽庵燒定食和田樂味噌燒日本茄子嫩豆腐丼。三文魚用上日本懷石料理的幽庵燒製法(感覺好正宗呢),以柚子醬汁醃泡後入味再燒烤。老實說,小妹不好食熟的三文魚,因為通常都烤得過熟不好吃;但這個真的要一讚👍🏻!魚肉烤至半生熟,肉呈輕微粉紅的狀態,肉質嫩滑,同時保持魚皮烤得微脆的。清香柚子醬汁剛好中和了油膩感,又突出了其鮮美(這樣美味的三文魚,瘦身餐天天吃它🤣我可以!)特別配了放在魚上的乳酸發酵白露筍,有點像吃醃青瓜,爽脆口感加上酸味與三文魚成對比,幫助清清魚油油膩感。田樂味噌燒日本茄子🍆結合了烤味噌及焦糖燉蛋的做法,於茄子塗上八丁味噌和三溫糖燒;茄子因為焦糖,味道帶甜亦多了份微脆嘅口感☺。豆腐用上機黃豆,很嫩滑。一脆一滑,是好吃的組合,唯一美中不足是份量太少了,二片茹子轉眼便吃完。。。而且如果沒朋友分享其他菜式,只吃茄子感覺有黑單調。米飯用上日本米,一粒粒的軟硬適中,份量又剛好;不好米飯嘅小妹同友人食到一粒都

米飯用上日本米,一粒粒的軟硬適中,份量又剛好;不好米飯嘅小妹同友人食到一粒都不剩,飯碗全空。這裡每一款定食都會配上本地種植的時令蔬菜,欣賞他們著重本地農作,會花心思研究天然蔬菜的菜式和自家醃製的漬物。每上一道定食,店員都會細心講解所用嘅材料、烹調方法,亦會特別著墨於本地蔬菜嘅介紹,悄悄地讓本地農夫得到客人嘅掌聲👏👏。

甜品比定食選擇多,每日供應唔同款式。小妹請店員介紹,她便力推🥧純素焙茶焦糖黑朱古力撻,說雖然是純素但很好吃。的確,朱古力味濃郁。🍫黑朱古力撻配搭焙茶味忌廉,兩者味道很配,亦多了份茶香,濃而不甜。自私食的話會有點膩啦,不過喜歡朱古力的朋友一定喜歡😚~~

小妹覺得🍰肉桂蘋果日式芝士蛋糕更為出色,將用糖煮好的🍎肉桂蘋果加入日式軟心芝士蛋糕,蘋果香令蛋糕味道更清新;撻皮很鬆化而且有點脆脆口感,加分!芝士蛋糕軟軟的而撻皮脆脆的,口感層次豐富。3款當中,小妹最鍾意呢款,食成件都唔會膩😋!

印度茶忌廉蛋糕,軟軟的威風蛋糕帶微微香料茶香,🫖香料茶味道唔會太濃,啖啖香氣令人容易接受。蛋糕蠻好吃的,不過相比下略為平淡。

小妹看過老闆的訪問說想帶給人一個『悄悄』消化、沉澱情緒的空間,讓人放鬆🍃🍃他做到了~由推門踏進的一刻,便令人誤以為去了另一個寧靜世界。以實木樑柱打造出開陽的空間,左邊一排木架放滿手製餐具,中間是杉木吧枱,右邊的榻榻米空間以半透明嘅麻布屏風分隔,和風小庭院感極濃。不是說笑😚,餐廳真的有靜謐舒服的感覺;一枱一木,真的可以讓人坐上一日~超喜歡🖤(在寸金尺土的香港打造這樣的空間真的不易呢…要支持!)這空間悄悄地加入了不少心思讓食客享受食的過程,悄悄地用味道寫下記憶。其實它一點也不「靜悄悄」呢!

2021-04-10
$250 (Lunch)
  • 肉桂蘋果日式芝士蛋糕
  • 烤三文魚幽庵燒定食
2021-05-12 3964 views
日系和風小店 簡約木系設計還設有幾個tatami座位只有三款定食選擇 貴精不貴多欣賞這裡對每樣簡單食材都很講究菜式不花巧 著重揀選優質食材配合適當的烹煮店員服務很好很貼心 細心地介紹每樣食材及烹調方法一頓恬靜舒適又美味的午餐 一定會再訪🤗烤三文魚幽庵燒定食 $148用上刺身級三文魚 烤至半生熟狀態配上柚子汁醃製 清香帶走油膩感肉質非常嫩滑 油膩感亦沒那麼重三文魚肉呈粉紅色的半熟狀態濕潤嫩滑 可以一層層片出來的滑度唯一美中不足的是魚皮有點韌 烤脆魚皮就更正紅酒味噌燉和牛面頰肉定食 $138使用澳洲和牛 牛味特別濃郁突出燉煮後肉質非常軟腍 用筷子輕易撕開 入口溶化紅酒味不算好強烈但肉汁夠哂香濃餸飯一流更有微微辣勁吊出肉味 非常出色超好食!素版川式麻婆豆腐定食 $108椒麻味十分突出 只帶微辣吊味醬汁味道濃郁再加埋油炸鬼脆片添加香口脆感豆腐切成小粒非常適合餸飯 多多飯都食得哂!另配炸日本山藥爽脆又帶少少山椒香 好惹味各款主食都配有自家醃漬蘿蔔、車厘茄及北海道夢美人米這款米飯比一般米更香甜軟綿 好高質!除咗高質主食 悄悄亦帶來不少人氣網店甜品其中有一直好想試的The Vege Lab網店只有6
日系和風小店 簡約木系設計還設有幾個tatami座位

紅酒味噌燉和牛面頰肉定食 $138
使用澳洲和牛 牛味特別濃郁突出
燉煮後肉質非常軟腍 用筷子輕易撕開 入口溶化
紅酒味不算好強烈但肉汁夠哂香濃餸飯一流
更有微微辣勁吊出肉味 非常出色超好食!
素版川式麻婆豆腐定食

素版川式麻婆豆腐定食 $108
椒麻味十分突出 只帶微辣吊味
醬汁味道濃郁再加埋油炸鬼脆片添加香口脆感
豆腐切成小粒非常適合餸飯 多多飯都食得哂!
另配炸日本山藥爽脆又帶少少山椒香 好惹味

各款主食都配有自家醃漬蘿蔔、車厘茄及北海道夢美人米
這款米飯比一般米更香甜軟綿 好高質!

除咗高質主食 悄悄亦帶來不少人氣網店甜品

2021-05-02
Lunch
素版川式麻婆豆腐定食
2021-05-10 181 views
📍 悄悄食堂聞名想食好耐啦悄悄!!!😭成日見人去食但一直卜唔到位🥲 佢逢星期一就開放一週booking,但通常f5幾次都搶唔到🥲建議大家準備定幾個time shot,而網站都會有個星期嘅menu睇,好貼心des~ 佢哋有照顧素食者添架.ᐟ.ᐟ.ᐟ去前一直都只係見過佢嘅嘢食相,都唔知門面同裝潢係點,去到實在有啲驚喜❤️ 好日式的感覺好似翻左鄉下咁呀!😍有榻榻米坐又有吧枱坐,又有懷石料理feel嘅坐位坐,好適合唔同場合節日想你嘅你~~ 吧枱就好似食緊omakase咁😍師傅一路係前面整大家嘅嘢食,佢嘅裝潢絕對係媲美中上環高級日本料理,但價錢就平民一大截,高級享受啊~~~~———————————————————🍱 烤三文魚幽庵燒定食 $148佢每上一道菜都會有店員跪喺度同你解釋呢度餸點整用咩食材,呢個舉動我只係喺米之蓮餐廳見過👍🏻悄悄服務真的巧巧🤍 好啦講翻呢道定食先!店員話三文魚係用刺生用三文魚嚟整的,所以煮成半生熟上菜完全冇問題🤤佢係用懷石料理中幽庵煮法來做,三文魚呈橙粉紅色,食落滑嘟嘟口感嫩滑,店員話如果覺得油膩就可以食上邊嗰塊用乳酸菌醃製嘅醃菜(好特別but超酸😂),不過我就唔覺個魚油膩
📍 悄悄食堂
———————————————————
🍱 烤三文魚幽庵燒定食 $148
好啦講翻呢道定食先!店員話三文魚係用刺生用三文魚嚟整的,所以煮成半生熟上菜完全冇問題🤤佢係用懷石料理中幽庵煮法來做,三文魚呈橙粉紅色,食落滑嘟嘟口感嫩滑,店員話如果覺得油膩就可以食上邊嗰塊用乳酸菌醃製嘅醃菜(好特別but超酸😂),不過我就唔覺個魚油膩,食得出應該落左柚子去煮~配埋蘿蔔蓉清清油膩食飯更開胃~唔喜歡吃飯的我都爬哂成碗飯,餸菜感覺係保持原味冇落調味/味精,開正我嗰凡呢〰️好食好食😋

🍱 紅酒味噌燉和牛面頰肉定食 $138
雖然是濃味菜但係都唔會好濃,應該都是想保持食材原味喔🤍🤤 和牛面頰肉燉得超綿,冇乜咬落有肉絲嘅感覺~紅酒味噌並冇遮蓋左和牛的味道,薯仔係用焗薯用的薯仔嚟燉的,索哂啲汁撈飯一流啊!!早知叫多飯😭 我個人好中意呢種圓轆轆細細粒嘅薯仔🥔~食落好有薯味,仲要淋極多🤤 備注一下,佢哋嘅醃菜全部都係自家製同埋用本地嘅蔬菜🥬very yumyum同fresh喔😋👍🏻

🍰 玉桂蘋果日式芝士蛋糕 $65
蛋糕是by @home.do 的,本身個人好鍾意 @solight.studio 的蛋糕,諗住每間食一件,奈何尋日去到店員同我講話比錯咗餐牌我,原來尋日係冇日光的蛋糕☹️唯有下次再食啦~~ homedo嘅蛋糕我都係第一次試,我見佢嘅蛋糕都係比較特別😚 食落唔漏欸!我好怕芝士蛋糕的漏通常食不了兩三口,但呢件我一啖一啖不停吃😋我諗佢嘅芝士蛋糕應該係落咗啲香料?同埋係輕芝士所以唔漏~所以食落個味道有啲生果味~同埋入邊蘋果粒粒都好多~食極仲有~玉桂蘋果絕配啦加埋芝士蛋糕估唔到可以咁yum🤤🤍👍🏻 下次黎可以再叫homedo的蛋糕🍰
好感動 終於訂到位試到呢間日式定食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餐廳裝修使用木系風格 樓底超高 空間感超大 一入到去 女店員好有禮貌咁介紹餐牌上嘅定食仲會溫馨提示小編要先預留甜品 因為好快售罄呢點非常窩心 值得一讚❤️🔖 烤三文魚幽庵燒定食一食驚艷 連唔喜歡魚生嘅朋友都覺得好好食!原來三文魚採用咗幽庵燒煮法😳雖然平時少見 但係會常常出現在懷石料理中的做法係在醃泡醬料中加入柚子原素 待魚入味後再拿去燒 故三文魚格外幽香 油脂滿溢 但不膩口食嘅時候半熟三文魚仍帶點微粉 肉質嫩滑最後食牛潭尾白龍王粟米 畫一個甜美句號~🔖 麥味噌豚汁豚角煮定食豚汁用昆布鰹魚湯熬煮 再帶點味噌嘅咸味配襯落五花腩肉到顯得恰到好處 整體入味又帶鮮但至愛嘅都係沖繩黑毛豬角豚肉 以大紅袍茶葉辟膩 燉煮到入口即溶 非常驚喜😍🔖 純素焙茶焦糖黑朱古力撻 焙茶味濃咗啲啲 加上黑朱古力嘅苦澀 小編就麻麻地( ・᷄ὢ・᷅ )
好感動 終於訂到位試到呢間日式定食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
餐廳裝修使用木系風格 樓底超高 空間感超大
一入到去 女店員好有禮貌咁介紹餐牌上嘅定食
仲會溫馨提示小編要先預留甜品 因為好快售罄
呢點非常窩心 值得一讚❤️

🔖 烤三文魚幽庵燒定食
一食驚艷 連唔喜歡魚生嘅朋友都覺得好好食!
原來三文魚採用咗幽庵燒煮法😳
雖然平時少見 但係會常常出現在懷石料理中的
做法係在醃泡醬料中加入柚子原素 待魚入味後
再拿去燒 故三文魚格外幽香 油脂滿溢 但不膩口
食嘅時候半熟三文魚仍帶點微粉 肉質嫩滑
最後食牛潭尾白龍王粟米 畫一個甜美句號~

🔖 麥味噌豚汁豚角煮定食

招牌HOMEMADE LEMONADE
麥味噌豚汁豚角煮定食
招牌HOMEMADE LEMONADE
2021-05-01 226 views
終於去到依間期待已久主打日本料理既餐廳,位置亦好近上篇文提及既楓子咖啡。依間餐廳採用日系和式設計,以木系擺設為主。店內有四個榻榻米位置,亦有吧枱位等,燈光柔和,空間感十足。當日我們坐近窗口既榻榻米位置,在自然光既配合下,坐得好舒適,好似去了一趟日本旅行~食物更採用了日本高級食材及本地種植既蔬菜,可見本店對食物質素有著高要求,絕不馬虎。而我亦好欣賞店員在上菜時還會貼心地逐一介紹每款定食所使用既食材及烹調方式,從每一個細節都睇得出店舖非常用心經營。上星期才光顧,發現餐廳悄悄地更換了餐單,已做好二訪既準備~❀ 烤三文魚幽庵燒定食食物一上枱就可以聞到清香既柚子味。餐廳使用了香港少見既幽庵燒烹調方式來制作三文魚,並加入了柚子皮和柚子汁醃製。三文魚味道超有驚喜,烤後呈半生熟狀態,肉質好鮮嫩,中間滲出油香,而柚子既酸甜亦能中和油膩感,味道與三文魚配合得好好!三文魚上面既白露筍,亦能突顯魚肉既鮮味,食得好滿足。可惜當日既配菜無供應到白粟米,但其自家醃漬青瓜及本地種植既菇都醃得好入味~❀ 麥味噌豚汁&豚角煮定食 (已更換menu)豚汁係用昆布鰹魚高湯熬製豬五花片、大根及甘筍而成,再加入麥味噌,味道偏鹹,

❀ 烤三文魚幽庵燒定食

❀ 麥味噌豚汁&豚角煮定食 (已更換menu)
豚汁係用昆布鰹魚高湯熬製豬五花片、大根及甘筍而成,再加入麥味噌,味道偏鹹,滲透出豬肉既鮮味。而且五花肉片份量十足,吸收了豚汁既精華,好好味。另外,餐廳以大紅袍茶葉燉沖繩黑毛豬,豬肉質感又軟又嫩,肥而不膩。店舖更選用了北海道夢美人米,口感唔錯,略帶黏性,配豚汁送飯一流~

❀ 青檸忌廉茉莉花茶戚風
蛋糕好鬆軟,咀嚼後有香濃既茉莉花香味溢出,配上清香既青檸味忌廉,味道唔錯

❀ 京都美好園森之白
抹茶味香濃帶少少回甘,甜度不高

❀ 台灣手工黑糖熱牛奶配肉桂條
有著香濃既黑糖和肉桂味,兩者配搭牛奶味道好夾,味道有驚喜

❀ Homemade Lemonade
味道清新,酸酸地好解渴,好啱夏天飲

⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆
👅味道:⭐️⭐️⭐️⭐️💫
📸環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
🤵服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
💎CP值:⭐️⭐️⭐️⭐️
(5⭐️為最高分)
烤三文魚幽庵燒定食 、麥味噌豚汁&豚角煮定食
  • 烤三文魚幽庵燒定食
  • 麥味噌豚汁&豚角煮定食
  • 台灣手工黑糖熱牛奶配肉桂條
2021-04-27 135 views
This newly opened restaurant is very hard to book and I was lucky that I accidentally managed to book a table on Saturday. The restaurant is big and spacious but there was not a lot of sitting area. I ordered the pork set and it didn’t take long for it to arrive. I liked the pork in the miso sauce the most, it was delicious. The texture was soft. The pork belly in the small dish was also very tasty, I loved the fatty part. The cake was soft and spongy, it is Indian tea flavour which I like very

The cake was soft and spongy, it is Indian tea flavour which I like very much. The homemade lemonade was refreshing.
2021-04-24
$250 (Tea)
2021-04-27 258 views
繼續尋找日系美食🇯🇵Brew Note Coffee系姊妹店 餐廳採預約制 要先在網上登記才可入座 所以千祈唔好嘗試walk in, 一定冇位😂甫到門口已經有一種日系嘅感覺; 主要探用木材做裝飾和傢俱 門口旁有三張榻榻米枱 感覺像去了京都佢哋嘅餐牌會定時更換 今日主菜就點了烤三文魚幽庵燒定食和麥味噌豚汁&豚角煮定食每當端上食物時 店員都會詳細介紹食材和煮法 值得一讚👍 首先烤三文魚用上柚子汁醃製能帶出三文魚嘅鮮味 而本身魚肉亦特別肥厚 再配以自家醃製蔬菜, 當季本地種植小菜及北海道夢美人米, 好有飯香另外麥味噌豚汁及豚角煮定食, 豚角煮用上慢煮方法 再加上鐵觀音 所以肉質食落會特別腍及嘗出茶香 至於麥味噌豚汁係利用出汁去熬煮湯底 可以撈飯食😋另外飲品方面就點左一杯台灣手工黑糖熱牛奶配肉桂條及一杯Ecuador chocolate最後甜品方面就點左一客純素焙茶焦糖黑朱古力撻及純素熱情果粉紅胡椒撻 兩款甜品都很特別 味道都很突出 可見心思 並非一般行貨餐廳長期爆滿 而且要預約先可光顧 但絕對值得 早啲訂位吧!
繼續尋找日系美食🇯🇵

麥味噌豚汁&豚角煮定食
純素焙茶焦糖黑朱古力撻
餐廳長期爆滿 而且要預約先可光顧 但絕對值得 早啲訂位吧!
麥味噌豚汁&豚角煮定食
純素焙茶焦糖黑朱古力撻
在社交媒體看得到的都是正評,主要是因為環境很適合打卡/食物精緻/同難book令大家趨之若騖罷了。餐廳使用網上預約機制,星期一12:00開放預約那星期三至日的booking,看似完善,但我12/4準備12:00 預訂,突然10:30又見佢放左30/4既位,訂左。之後12:00 又訂了那星期的位,那此漏洞已經做成其他人的不公了。12:00就準時開放就對了(放心30/4的我已取消,因沒必要再去)好啦幾經辛苦book完,餐廳位於太子與深水埗中間,地點是有點偏的,甫進去便是人山人海,我的座位旁還有「小紅書」的網美在直播,真的是好悠閒啊🙂午市定食有三款,專注是好事,我沒意見,上菜時店員有輕輕介紹,不過沒什耐性,且整間餐廳差不多10-15個員工,而正值12:00-13:00 繁忙時間,有幾人是stand by的感覺,人手方面也有待改善。▫️麥味噌豚汁 豚角煮定食 $128豚肉片汁送飯是ok的,可以送飯,紅菜頭的存在有點格格不入;豚角煮得好鞋而且不太入味,吃不出茶香,下面的紅白蘿蔔反而入味,吃罷才聞到茶味。伴上醃製的蘿蔔太酸且硬而不脆,那酸度也不是隨便可以在街上吃到的,吃不下去。▫️田樂味噌燒日本茄子嫩豆

▫️麥味噌豚汁 豚角煮定食 $128

▫️田樂味噌燒日本茄子嫩豆腐丼 $120
製作味噌燒茄子,用上長/日本茄子是對的,剛軟身的茄子吸收微甜的味噌和少量酒,樸素卻帶出韻味。

▫️印度茶葉忌廉卷 $65
絕對是敗筆,來到其實份量偏小,店員問我們要不要先留甜品因好快會冇野,不過走的時候好像的2-3人點過(有個現貨表掛了在收銀枱旁)首先沒有茶味,取而代之的是一種特別的味道,吃到1/3終於想起,是香蕉味!果然再吃下去就見到香蕉本人了,唔知是什麼玩法。

可能是時間不對,其他時段會比較少人吧,比較方便要打卡的人。但我覺得一間餐廳,歸根究底還是要有好的食物質素,我指的不止是要有好食材,更是不要浪費食材。

⚠️⚠️⚠️最後,因為坐在bar枱,可以見到店員預備食物,在疫情仍在的情況下,有人竟把測試完三文魚熟透的籤放到自己口裡,再隨心放在爐旁,過程中口罩是拉了下去了,也不知道下次再用籤的時候會不會先消毒,也不知道那三文魚是他自己會吃的還是給顧客吃的,有點恐怖。
—————————————————
悄悄食堂 (太子) @chewcheweat
太子荔枝角道143號康和閣地舖
—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先
___

#eathkgirls
#食港女
2021-04-16
$160 (Lunch)
2021-04-21 153 views
📌 悄悄食堂~太子終於嚟到太子新開的悄悄食堂😜主打日式料理 用上本地農場的蔬果製作食物環境真係好靚 充滿日式和風設計🎏每一件擺設都恰到好處 店舖細節可見店家的用心👍🏻環境恬靜舒適配合柔和燈光 好似去咗轉日本咁🇯🇵榻榻米的位置由屏風簾分隔也有四枱 空間感十足🤩建議大家想坐嘅話要早啲到‼️後面也有吧枱的位置 可以睇到認真煮食的店員😙係上網預約 亦有少量walk-in位置~逢星期一中午十二點開放該星期的預約!真係超級難搶位🤣預約經常爆滿開放時間是星期四至日 十二點至六點依家正研發晚市餐單同有內部裝修 營業日期同時間都要以IG @chewcheweat 為準🔍用餐時間100分鐘 不可攜帶寵物午餐定食有三款 更會定時更換🤤今次好好彩第二日轉左餐牌就嚟試😗食物質素也看得出店舖對食材的認真及執着🔥最低消費係每人點一份定食 沒有咖啡的選擇卻有很多茶類飲品的選擇🍵聽聞好多人嚟呢度都有不愉快的經驗 小店頗有性格🤔但係整體服務經驗都係良好 其實都係互相尊重😉記得唔好影太耐相 影完之後就快啲食啦😆1️⃣ 麥味噌豚汁+豚角煮定食 $𝟭𝟮𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)真係好欣賞上菜時店員都會仔細介紹每種食材的來源和烹調方法💯豚肉喺沖
📌 悄悄食堂~太子

環境恬靜舒適配合柔和燈光 好似去咗轉日本咁🇯🇵
榻榻米的位置由屏風簾分隔也有四枱 空間感十足🤩
建議大家想坐嘅話要早啲到‼️
後面也有吧枱的位置 可以睇到認真煮食的店員😙
係上網預約 亦有少量walk-in位置~
逢星期一中午十二點開放該星期的預約!
真係超級難搶位🤣預約經常爆滿
卻有很多茶類飲品的選擇🍵
聽聞好多人嚟呢度都有不愉快的經驗 小店頗有性格🤔
但係整體服務經驗都係良好 其實都係互相尊重😉
記得唔好影太耐相 影完之後就快啲食啦😆

1️⃣ 麥味噌豚汁+豚角煮定食 $𝟭𝟮𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
真係好欣賞上菜時店員都會仔細介紹每種食材的來源和烹調方法💯
豚肉喺沖繩黑毛豬 用上昆布高湯去煮🐷
味道甜甜地 可淋上豚汁送飯食
麥味增陪五花腩味道偏鹹 黑毛豬好入味
加入大紅袍茶葉唔太膩 但味道還好🤪
配自家醃製蔬菜 酸酸甜甜幾開胃
北海道夢美人米軟硬適中 帶有黏性
份量其實都幾多 一個人食夠哂飽🤣

2️⃣ 烤三文魚幽庵燒定食 $𝟭𝟰𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
相比之下覺得呢個定食比較出色😂
鍾意食三文魚嘅我覺得呢個Set好好味😍
店舖採用左懷石料理中幽庵燒的煮法
柚子味很清香突出 醬油帶有鹹香🤩
半熟狀態三文魚肉非常滑嫩 鮮味十足🤤
配上自家醃製嘅白蘿蔔味道爽脆 非常開胃
另外仲有本地農場種植的白粟米 鮮甜多汁🌽

3️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗥𝗼𝗹𝗹 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟲𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
甜品比定食選擇多 每一樣都好想試😛
亦有嚟自 @home.do 的甜品 每日供應不同款式
卷蛋抹茶味都幾香濃 不苦澀🍵
蛋糕軟熟 忌廉香滑👍🏻

4️⃣ 日本新鮮蜜柑本地蜂蜜梳打 $𝟲𝟰 (𝟴/𝟭𝟬)
呢款係期間限定 好在趕上了喝一次🥰
賣相幾靚 味道很清新解渴
加入了很多蜜柑果泥 甜度不太高😚
現在轉上了當季日向夏的柑橘呢~

5️⃣ 京都 美好園 森之白 $𝟱𝟭 (𝟳/𝟭𝟬)
等咗一陣先開始飲 所以有少少沉澱😆
建議大家攪勻咗先再飲🤣
有四款抹茶茶葉可供選擇🤟🏻
如果選擇抹茶牛奶則是推介京都美好園森之白茶粉🥛
抹茶味不是特別濃郁 但帶有少少回甘🍵
苦澀味不重 甜度不高
味道都幾似之前喺唞唞飲過的matcha latte😬

💡整體嚟講 食物飲品質素不錯😋
幾欣賞三文魚定食 可見小店對食物的用心!
環境真的很舒適 尤其喜歡榻榻米的位置

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10
🍴: 悄悄食堂
📍: 太子荔枝角道143號康和閣地舖
🔍: 12:00-18:00(Thur-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie太子
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie日式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodie日本菜
#hkhungryfoodiecafe
2021-04-20 2055 views
悄悄食堂驟眼睇落樸實嘅店面,留心啲睇其實滿滿職人手工構成嘅細節。Logo設計加入佐interior用上嘅木樑交疊細節、鐵字招牌、木材樑柱簡潔嘅結構線條...一直延續到室內空間嚟劃分區域。最為人熟悉應該就係寬闊嘅塌塌米,用佐日本製帶草香嘅燈芯草。佢嘅草香聞到會有種舒心嘅感覺🍃☺️較入面嘅區域分別有bar枱及2至6人嘅餐桌一直由粗木木材及一幅接住一幅嘅水泥牆身連接住整個空間。.悄悄食堂主打和式料理,簡單直接嘅A、B、C餐配上悄悄食堂自家製嘅米糠漬物配菜。食落就會知時間同心思都放係menu背後嗰份用心經營。.咁啱大家都各有喜好,同行4人都點佐唔同嘅定食😚正如上面提過,悄悄食堂用自家管理嘅米糠床製成米糠漬配菜。今次係米糠漬嘅大根,酸味頗突出食落更清爽解膩。當季本地種植嘅小菜係帶微咸嘅厚肉質感大啡菇🍄北海道夢美人米煮好嘅飯軟硬適中,米粒飽滿帶黏性。無特別要求多/少飯,份量都好夠食得好滿足。.A. 烤三文魚幽庵燒定食 $148幽庵燒係懷石料理入面會有嘅其中一道菜式。入口前聞到柚子清新嘅香氣同埋些微醬酒咸香。用上刺身級嘅三文魚,所以唔會燒得好熟。肉質非常厚實亦帶較多油脂,正中間亦做到剛好熟嫩。(如果怕
悄悄食堂

驟眼睇落樸實嘅店面,留心啲睇其實滿滿職人手工構成嘅細節。

咁啱大家都各有喜好,同行4人都點佐唔同嘅定食😚

A. 烤三文魚幽庵燒定食 $148
幽庵燒係懷石料理入面會有嘅其中一道菜式。入口前聞到柚子清新嘅香氣同埋些微醬酒咸香。用上刺身級嘅三文魚,所以唔會燒得好熟。肉質非常厚實亦帶較多油脂,正中間亦做到剛好熟嫩。(如果怕生都可以要求燒熟少少,都不訪相信個廚司試佐個生熟度自己接唔接受到先☺️)
B. 麥味噌豚汁 & 豚角煮定食 $128
鍾意食肉嘅我點佐呢個充滿肉肉嘅定食🤤麥味噌味道配五花腩片味道偏咸,配埋個飯食一流。昆布鰹魚高湯煮到入晒味嘅蔬菜 (特別係日本大根)食落有種清爽嘅感覺,即使係五花腩片嘅脂肪層都係略帶爽口。
豚角煮相反係偏甜嘅味道,與豚汁剛好影成對比。軟淋嘅沖繩黑毛豬非常入味,雖然脂肪比例都接近一半但加入佐茶菜煮真係唔太膩口😳

C. 田樂味噌燒日本茄子嫩豆腐丼(素) $120
不得不講呢個真係好好好食!茄子上面搽上滿滿嘅味噌醬、三溫糖燒至醬汁收乾嘅狀態🤤利用日本茄子皮薄、容易吸收醬汁嘅特性,燒到內軟而入味外皮帶微脆香嘅食感咸香好出又帶些少三溫糖嘅甜。有機黃豆嘅豆腐非常嫩滑重豆香,面層淋上高湯味道偏咸亦都好送飯🍚
悄悄食堂所有嘅甜品都係由幾間本地ig shop提供,集合佐唔同類型可供選擇。當日book佐1330嘅時間食lunch,有5款嚟自3個品牌嘅甜品選擇。不過記得有睇啱嘅就預留佐先,因為好快就賣晒!入座時店員都有好細心咁提一提(不過都唔好太貪心咩都留佐先,可以留返啲下次再試☺️)
今次試佐2款分別嚟自日光工作室solight.studio以及homedo嘅出品

SOLIGHT • 印度茶忌廉戚風 $65
戚風蛋糕非常非常非常之咁鬆軟!帶淡淡嘅印度茶味,香料味食落自然但唔係好突出。個味濃啲會好食啲,宜家個味食落太light。中間個cream嘅texture同味道好輕盈,就算咁太嚿cream食佐都唔太有罪惡感亦先全唔膩🤤

HOMEDO • 肉桂蘋果日式芝士蛋糕 $65
蘋果大大粒食落好滿足,雖然係肉桂焦糖煮過嘅蘋果但依然帶爽口。日式芝士蛋糕感覺好似實佐啲,但食落都好滑好creamy。整體味道甜佐啲,cheese cake部分感覺可以減返少少甜就好啦🤏🏻
飲品方面悄悄食堂以茶為主軸,有抹茶、冷泡菜、特調類別飲品選擇。

日本 日向夏 本地蜂蜜梳打 $64
天氣越嚟越熱飲我揀佐感覺清爽啲嘅梳打,果汁嘅酸甜加上滋潤嘅蜂蜜。蜜柑果肉比例接近成杯嘅一半,足料又好飲!
台灣 手工黑糖 熱牛奶配肉桂條 $45
朋友飲完呢杯讚口不絕,所以我都拎佐嚟試兩啖🤣
熱牛奶嘅溫度飲落好舒服,微微嘅黑糖甜度適中。用埋肉桂條當飲筒,啲肉桂味一路慢慢散出嚟。
So far由interior, 氣氛, 食物, 飲品以及服務都做得好好,食得好舒適好滿足嘅一餐飯🥰
Reviews入面食物方面有好多都係聽店員講解得知嘅
希望大家係品嘗美食、打卡之餘都好好咁欣賞吓室內設計嘅部份!
一間餐廳食物固然重要,但室內空間設計係帶領住整體空間氛圍。當然亦有其他細節例如燈光、音樂、食器質感等都會影響😉

悄悄食堂係細節上可謂盡善盡美。睇佢哋嘅ig永遠都有種舒心嘅感覺,知道更多店舖嘅意念同構成細部。
相比起打卡,了解店舖背後嘅意念其實更為有趣。
提吓你👇🏼
記得預先網上訂位喎 (link in their bio. )
逢星期一 12點就會開放嗰個禮拜嘅預約。
如果book唔到可以早啲去試吓walk-in
記得揀好對靚襪著呀,衛生問題無著襪唔比坐塌塌米㗎!🤫
2021-04-10
$200 (Lunch)
記得之前經過門面,就覺得裡面幾有特色🙆🏻‍♀️但當時應該係新開仲未話有咁多人既~而今次去都係有先網上預約左先,因為每個星期一先會開放個個星期既位,所以比想像中都多人book,按左幾次先成功預約到😆-🎈烤三文魚幽庵燒定食 $148要尖叫一下是我最喜愛的三文魚🥳❤️三文魚果真是減肥恩物喔😋呢度既三文魚真係整到好好食超驚艷🙆🏻‍♀️原來店舖是採用了懷石料理中的幽庵燒煮法,吃起上來是半生熟呈微粉紅的狀態,口感嫩滑得來又不會感到太油膩,應是加入了柚子消除油膩感~而配菜的自家醃漬白蘿蔔亦很爽脆,吃完胃口大增😍雖然吃不到大家都說一定要來吃的銀鱈魚但三文魚亦令的很滿足了🧡-🎈麥味噌豚汁 & 豚角煮定食 $128這款相對三文魚來說還是比較普通一點(可能是三文魚實在太驚艷了🤣🤣)豚汁煮味道很濃,輕輕嚐一口便喜歡上了🙆🏻‍♀️裡面的日本大根及甘荀完美地索哂整個湯汁,非常入味!而豚角煮店員說裡面加入了茶葉燉煮,吃起上來好像不太察覺呢🤔-🎈Solight 印度茶忌廉戚風 $65這款戚風蛋糕有點普通,茶味不太突出,不太能吃到印度茶的味道~-🎈Homedo 玉桂蘋果日式芝士蛋糕 $65相反這款個人挺喜歡的🙆🏻‍♀️印象中芝士

🎈烤三文魚幽庵燒定食 $148

🎈麥味噌豚汁 & 豚角煮定食 $128

🎈Solight 印度茶忌廉戚風 $65
Solight 印度茶忌廉戚風

🎈Homedo 玉桂蘋果日式芝士蛋糕 $65
Homedo 玉桂蘋果日式芝士蛋糕

相反這款個人挺喜歡的🙆🏻‍♀️印象中芝士是輕芝士來的,所以不會太膩,最喜愛是裡面加入了玉桂蘋果,幾有口感😚
🎈台灣 手工黑糖 熱牛奶 配肉桂條 $45
台灣 手工黑糖 熱牛奶 配肉桂條

暖暖的黑糖牛奶好香,喝完很滿足~
🎈京都 美好園 森之白 $51
京都 美好園 森之白

呢度實在有太多抹茶可以選擇了😂因為朋友想喝抹茶牛奶所以店員推薦了這款給她😚我喝了一口覺得挺好喝(自問真的不是抹茶控)😳雖然抹茶味道很濃郁但不太喝到苦澀感個人很能接受喔😌
看得出店舖很用心🥰因為每樣定食來到後店員都會向客人介紹用上甚麼材料去烹調😆而且環境亦好靚係木系的設計,有少少似真的去了一趟日本🥳同埋好好彩係竟然坐到榻榻米,所以真係食得好開心💗
🔸悄悄食堂
📍荔枝角道143號康和閣地舖
2021-04-10
$251 (Tea)
台灣 手工黑糖 熱牛奶 配肉桂條
京都 美好園 森之白
2021-04-16 154 views
悄悄食堂最近新開的日式餐廳,現在試業其間只接受預約,記得先預約啦!食物賣相雖然普通,而主食更只有三款,不過愈專注就代表愈出色!食物均採用高級的食材,非常十分之好食,追求味道既人一定要試啦!一上桌時,店員亦會向我們細心講解各種食材來自的地方及烹煮方法,唯一可惜的是我下午4點到,本身想試它烤銀鱈魚西京燒定食及甜品,可惜已經售罄🥲🥲,有機會一定要試試,再約早點!悄悄ipa 啤酒炸雞定食(115$)炸雞超級勁勁勁漱滑!淡淡的蜜糖味配上用wasabi調配的醬,少少微辣,更加開胃!另外,由於是一些來自日本的蔬菜,口感及味道均與平時食開的不同,冬菇更是令我有驚奇的感覺🤣🤣,據說是先煎了後再烹煮,非常好吃!飯是北海道的夢美人米,不經不覺間就把飯吃完😭😭肥了肥了丸久小山園 和光 latte (64$)頂級的抹茶粉配上牛奶,明顯地抹茶味十分濃郁,喜歡抹茶的朋友可以一戰哦🧐🧐
悄悄食堂

悄悄ipa 啤酒炸雞定食(115$)

飯是北海道的夢美人米,不經不覺間就把飯吃完😭😭肥了肥了

丸久小山園 和光 latte (64$)

悄悄ipa 啤酒炸雞定食
丸久小山園 和光 latte
悄悄ipa 啤酒炸雞定食
丸久小山園 和光 latte
2021-04-16 93 views
悄悄食堂將日式設計美學配上香港製造,水泥色調的牆壁與精美的各種食器,打造一個可以安頓心情的落腳點。定食附上的小菜包括米糠漬大埔甘筍,和本地種植日本種的粟米。炸雞脆漿加入啤酒,令外皮更加酥脆,而銀鱈魚以白味噌醃製再烤過,香甜味噌香與魚肉的焦香,兩道都是十分下飯的料理。
悄悄IPA啤酒脆漿炸雞定食 & 烤銀鱈魚西京燒定食
悄悄IPA啤酒脆漿炸雞定食 & 烤銀鱈魚西京燒定食
To be honest, everything in Chew Chew reminds me of ZapJok, another Japanese style cafe and restaurant in Sham Shui Po, which uses wooden furnitures, and eating utensils from a Japanese store in the neighbourhood. Even the food menu is a bit familiar…Nevertheless, you could feel that the owner put a lot of effort and planning in decorating the eatery. And it’s definitely nice to appreciate these beautiful pieces of deco and furniture.The Fried Chicken with IPA Beer Batter was absolutely deliciou

IPA Beer Batter Fried Chicken Set with Mikan Honey Soda

The Fried Chicken with IPA Beer Batter was absolutely delicious!!! I could actually taste the sweetness from the beer malt! And of course, nothing can beat freshly fried juicy chicken with crispy skin.

The Mikan Honey Soda was very delightful too, and it went very well with the set. It was just a little bit pricey though…
2021-03-14
Tea