2021-09-11 180 views
整體有點貴,食成千蚊都唔飽,仲要限住一人一定要叫一杯野飲。食咗水雞煱,炸雞同山藥明太子。其實味道ok. 但如果是這個價錢,可以有更多更好選擇。雖然服務態度好,但暫時未有原因再去。
2021-09-11 216 views
本人食過兩次午市 一次晚市如果真係要試 就食午市吧見到佢午市定食亦都無一開始咁吸引…雖然性格店家一再強調唔鐘意人為打卡而去 但如果唔係為打卡既日式裝修同擺盤都真係未必會去… 亦見到唔少人係門前打卡就走了講講點解晚市「唔得」平心而論佢質素唔差 味道調得幾好 食材都新鮮 但哩d已經反應在價錢上 只能夠講expected1)食物份量超細同(主食)食物選擇唔多女仔都會食唔飽 首先餐牌食物既選擇得半版紙 主食得三至五樣 已經叫左個鍋物 $298 雖然兩人份但如圖所見基本上要加配料先夠兩人食 佢有跟豬肉 個豬肉係好食 沙白呀大蜆呀其實都係好平既材料 但$138 既份量只係一個大少少既飯碗 大概得6隻.. 雖然友人話覺得好食 本人覺得還好啦 無驚喜有叫多個主食 炊飯 都係今次個器具大但都係都底層係飯… 味道清淡都預左 因為素食 因為唔會夠飽 嗌多左d小食 炸雞 雞翼唔推介 雞翼 有d太咸 雞就午市個蘿蔔醋仲好食2)無得叫白飯…哩個setting真係好差 因為老人家都想有米落肚 或者送下鍋物/ 咸雞翼 知道佢用日本米 唔介意你收貴d一個飯起碼叫有選擇…3)一定要叫飲品但非酒精得幾種首先sake係花多
本人食過兩次午市 一次晚市
如果真係要試 就食午市吧
見到佢午市定食亦都無一開始咁吸引…

講講點解晚市「唔得」

1)食物份量超細同(主食)食物選擇唔多
女仔都會食唔飽 首先餐牌食物既選擇得半版紙 主食得三至五樣

因為唔會夠飽 嗌多左d小食 炸雞 雞翼
唔推介 雞翼 有d太咸
雞就午市個蘿蔔醋仲好食

2)無得叫白飯…

3)一定要叫飲品但非酒精得幾種
首先sake係花多眼亂 但友人金手指點中兩隻都無貨 但主要想講唔飲酒既都一定要叫野飲就有點困難 價錢唔算貴 但非酒類主要是茶和梳打類 晚上都少飲茶 … 如果似友人咁「煩」唔飲有汽同酒同茶只能揀乳酸? 叫左杯招牌tonic都澀澀的 只能說唔識欣賞

4)職員漏單
由於限聚到十時 我地可以話食得超級趕 因為全場都上哂野食我地淨係上左個飯… 仲要漏單個位年輕長髮職員都無咩歉意… 另一短短髮女侍應態度好好的 午市來過服務都好好 但今次真心少失望 唔能夠好好enjoy bday dinner
因為準備左蛋糕 ($100 餅費)一吹熄蠟燭個下就已經夠鐘要催人走 明白近排係捉得好緊… 但整個感覺好唔良好 因為漏單先趕唔切食…

雖然佢marketing 寫文做得好好 但食客永遠最誠實 佢質素係中上 但個人認為性價比唔高 特別係晚市… 致命傷係選擇少 份量細
2021-09-05 190 views
彷彿未曾嚐過這樣的店,不能理解。電來確認再曉得齊人先能入坐,留枱十五分鐘,告訴對方可能其中有人會遲,店方還是堅持他們的規矩齊人入座,問係咪仲留枱!?也罷,預約好的時間,其中友人早了十幾分鐘而還未人齊,奇哉店方係未到預約時間前就催了2,3次,這是為何?說齊客才入避免催趕他們,可是早到了的人還是會被催。點餐時也是很趕的,遲一秒那個Item就沒了,我們也隨緣,可是感覺吃完好快點走,我哋有好多客要入⋯就算環境不錯,食物點用心煮,有些人都不會感到是好的一餐。我就是。
彷彿未曾嚐過這樣的店,不能理解。

也罷,

說齊客才入避免催趕他們,可是早到了的人還是會被催。

2021-08-31 94 views
悄悄給人的感覺係一間你會欣賞他就會發現他的厲害他的美味讚嘆他的技巧的店反之也是慶幸我係前者點咗個麵豉邊爐同炸雞麵豉邊爐湯底相對一般主流邊爐口味比較淡但卻更能讓人體會到那豐富的層次感好喜歡係一個表現很豐富的邊爐配餐的蜆也很出色很滿意炸雞可以吃到雞肉的味道與感受那爆發出來的雞汁醬也很出色但相對與主流的炸雞一定會覺得胃口偏淡但個人感覺吧這是店家想還原食物本身的味道也許我們平時真食壞條利被那化學物品寵壞了總體來說很滿意希望下次可以盡興喝兩杯btw好味到唔記得影相😣
悄悄給人的感覺係一間

很滿意
希望下次可以盡興喝兩杯

btw好味到唔記得影相😣
2021-08-25 125 views
上次黎過食晚餐,菜式特別之餘又好味...因為呢度既甜品只於日間供應,所以今次就專程黎食weekend lunch🔸三文魚咖喱定食😋😋😋上菜時店員介紹咖哩由多種香料自家煮食,可以當湯飲三文魚對我黎講熟左少少,我中意剛剛好中間粉粉地、內裡嫩滑juicy震騰騰果種Golden Ramsey熟度(最近睇完Master Chef) 個咖哩湯亦只屬一般,重點係我覺得三文魚同咖哩唔係好好朋友🔸黑糖生薑燒定食😋😋😋😋厚燒的五花肉有種黑糖的焦香味,肉質柔軟而皮的部位又煙煙軔軔,邪惡的食物總是這麼美味...🔸法式打蘋果撻 $65😋😋青蘋果係幾爽既但個撻皮好淋... 直頭唔可以叫做撻... 而且有少少過甜🔸海鹽焦糖香蕉達克瓦茲 $65😋😋焦糖香蕉係幾香 但個Dacquoise又係淋左...🔸京都美好園森之白Latte $51😋😋茶味係好濃但完全飲唔出加左奶... 似係一杯凍抹茶多d... 而且0甜度,飲落好寡估唔到晚市咁出色,lunch可以令人咁失望....
上次黎過食晚餐,菜式特別之餘又好味...

🔸三文魚咖喱定食
😋😋😋
上菜時店員介紹咖哩由多種香料自家煮食,可以當湯飲
個咖哩湯亦只屬一般,重點係我覺得三文魚同咖哩唔係好好朋友

🔸黑糖生薑燒定食
😋😋😋😋

🔸法式打蘋果撻 $65

🔸海鹽焦糖香蕉達克瓦茲 $65
😋😋
焦糖香蕉係幾香 但個Dacquoise又係淋左...

🔸京都美好園森之白Latte $51
😋😋

估唔到晚市咁出色,lunch可以令人咁失望....
1️⃣ 悄悄酸啤酒脆漿炸雞定食 $115 (5/10)估唔到即日book仲有位,仲要咁啱坐到榻榻米❤️ 用咗啤酒花整嘅炸雞,但食落無乜特別😂 炸雞好大舊,送飯一流👍🏻 炸粉偏厚,有少少炸過龍😗 但點下旁邊嘅大根蓉🥕 混合柚子、紫蘇葉,酸酸地幾解膩🥳 旁邊仲有自家製漬物😛 整體味道好普通,食環境多過食野食🙈

1️⃣ 悄悄酸啤酒脆漿炸雞定食 $115 (5/10)

《日式cafe好坐但性價比唔高》✅環境佈置走日系風,睇得出花左好多心思✅甜品唔錯值得一試,戚風蛋糕🍰同蘋果批都好味❌性價比認真唔高,一個lunch set都要$100幾蚊,份量唔大❌叫左個糖醋豚肉定食,食落酸酸甜甜唔錯,但幾舊五花腩實在好肥膩🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️食完超濟.📌 悄悄食堂 (太子)#太子 荔枝角道143號康和閣地舖
《日式cafe好坐但性價比唔高》

✅環境佈置走日系風,睇得出花左好多心思
甜品唔錯值得一試,戚風蛋糕🍰同蘋果批都好味

📌 悄悄食堂 (太子)
#太子 荔枝角道143號康和閣地舖
2021-08-22 106 views
終於都預約到悄悄食堂了✨ 一直都很想來試 但潮流尾巴最怕的就是人潮這次週末到訪午市~ 剛入坐不久就 full house 了(°□°;) 室內空間以日式木系為主 有榻榻米和普通桌椅兩個區域~ 食堂的傢具和古器物配上悄悄選花 每處細節都盡顯心思✨ 我們點了 2 款午間定食﹝ 北海道三文魚湯咖喱定食🍛﹞﹝ 黑糖生薑燒豚腩定食﹞ 三文魚超嫩的~ 但湯咖喱的味道略嫌太淡燒豚腩十分邪惡!!肥瘦勻稱之餘也很入味 送飯一流~♥(ノ´∀`) 悄悄是沒有咖啡提供的☕️ 餐飲方面我們試了冷泡大紅袍和 matcha latte 🍵 抹茶的部分男朋友選了京都的幾世之昔🇯🇵 味道清甜不太濃
終於都預約到悄悄食堂了✨
 一直都很想來試 但潮流尾巴最怕的就是人潮

室內空間以日式木系為主 有榻榻米和普通桌椅兩個區域~
食堂的傢具和古器物配上悄悄選花 每處細節都盡顯心思✨
北海道三文魚湯咖喱定食
三文魚超嫩的~ 但湯咖喱的味道略嫌太淡
黑糖生薑燒豚腩定食

悄悄是沒有咖啡提供的☕️
餐飲方面我們試了冷泡大紅袍和 matcha latte 🍵
抹茶的部分男朋友選了京都的幾世之昔🇯🇵 味道清甜不太濃
2021-08-14
$250 (Lunch)
黑糖生薑燒豚腩定食
2021-08-16 126 views
一直好想試🤤終於試到!提早咗3日book位,坐到一個好安靜嘅位置👻去之前expect間鋪好細,點知好大好舒服🥸叫左個三文魚湯咖喱😍咖喱好甜好好味🤪至於叫咗杯肉桂黑糖鮮奶係幾特別,不過好飲程度真係見仁見智😂最後仲叫左個素食撻,好好味🤤服務好好💛會同客人講解食材同做法💛一定會再嚟幫襯!☺️
叫左個三文魚湯咖喱😍咖喱好甜好好味🤪
至於叫咗杯肉桂黑糖鮮奶係幾特別,不過好飲程度真係見仁見智😂
最後仲叫左個素食撻,好好味🤤
服務好好💛會同客人講解食材同做法💛
一定會再嚟幫襯!☺️
三文魚湯咖哩定食
2021-08-05
三文魚湯咖哩定食
  • 三文魚湯咖喱
2021-08-14 174 views
特登mark定時間book位食的餐廳🍴 日間營業模式為日式食堂 提供定食 有少量walk-in 夜 則提供居酒屋料理 只限預約 裝修環境好舒服 設有榻榻米座位 感覺到佢地對食材既用心執著 仲有誠意 店員亦好親切 好有耐心咁講解menu 係令我想無限回訪既一間🧡🍲福岡式水炊鍋 ($298) [😋8.3/10]⭐️—走地雞 半隻 手打雞肉丸子 娃娃菜 mixed日本菇菇 豆腐源於博多的雞湯鍋 以雞骨熬煮而成 完全做到清澈同時富有骨膠原既感覺 湯頭雞味濃郁 肉好嫩 而且入味 份量頗多 (不過骨都有點多) 好喜歡手打雞肉丸子 食得出中間有雞軟骨 味道調得剛好 口感有咬口得黎又唔會乾爭爭 絕對值得encore配搭沾醬 同埋其他娃娃菜菇菇豆腐 是好有誠意既一道鍋物料理🍗酸啤酒炸醬炸雞 配蜂蜜wasabi醬 ($88) [😋9.4/10]⭐️非常驚艷既炸雞 脆皮真係做到好鬆脆同時好香 厚度剛好 脆漿應該真的花了點心機研究 再比力咬落既時候就吃到超多肉汁 juicy又嫩身 同場加映既蜂蜜wasabi醬將炸雞再提升到另一個層次 出色到不行🍡三色味增豆腐田樂燒 ($68) [😋7.8/10]— 柚子 芫荽 八

🍲福岡式水炊鍋 ($298) [😋8.3/10]⭐️

配搭沾醬 同埋其他娃娃菜菇菇豆腐 是好有誠意既一道鍋物料理
福岡式水炊鍋

酸啤酒炸醬炸雞 配蜂蜜wasabi醬

🍡三色味增豆腐田樂燒 ($68) [😋7.8/10]
— 柚子 芫荽 八丁

田樂指的是以味增調味既烤物 三款味增味道都好獨特 柚子甜甜酸酸 夾有果皮果肉 芫荽味道未算好強 但原來這個還加了gin 至於八丁味道有點像甜醬 好有個性 三者配上豆腐 又是一道非常有特色既料理
三色味增豆腐田樂燒

🍶今代司 ($60)
青提子 檸檬 香茅
—————————————————————
😋 味道評分: 8.25/10
🥳環境評分: 9/10
🤑性價比: 7.9/10
🤩回頭度: 8.9/10
—————————————————————
📍悄悄食堂
Konwall Court, 143, Lai Chi Kok Rd, Tai Kok Tsui, Kowloon, HK
荔枝角道143號,鄰近楓樹街口的位置(港鐵太子站C2出口步行10分鐘)
福岡式水炊鍋
酸啤酒炸醬炸雞 配蜂蜜wasabi醬
三色味增豆腐田樂燒
  • 酸啤酒炸醬炸雞
2021-08-08 510 views
悄悄食堂開業以來一直人氣高企~ 幸運地同朋友訂到檯嚟試😝 不過有啲壓力源自該店instagram偶爾會指出客人種種行為 例如比起影相打卡,更應快啲食飯😳 我明白亦都欣賞該店嘅意圖,不過當自己食嘅時候就有啲啲壓力😖🍚叫咗個A餐 烤三文魚幽庵燒定食($148)因為想快啲開飯~ 所以無影到太多相三文魚好入味,皮脆肉嫩,非常下飯好食😋飯用上北海道夢美人米,好香水份足夠,好好食👅🍚特別鍾意佢哋自己做嘅漬物,來貨自本地農場,用自己培養嘅米糠床醃成,非常欣賞背後所花嘅心機😙 欣賞呢度嘅食物!🍚店員主動熱心,主動同客人介紹餐點製作方法同埋講解食材嘅資訊,鍾意呢度對食物嘅熱情😛 用餐體驗良好~ 推介大家去試,無論環境食物定員工態度都有水準的小店💯
🍚
叫咗個A餐 烤三文魚幽庵燒定食($148)
因為想快啲開飯~ 所以無影到太多相
烤三文魚幽庵燒定食

三文魚好入味,皮脆肉嫩,非常下飯好食😋
飯用上北海道夢美人米,好香水份足夠,好好食👅
烤三文魚幽庵燒定食
2021-08-07 273 views
咁多年以黎,只寫過一次食評,第二次就係呢次。網上訂左位,當日非常大雨,整條裙有一半濕咗。差不多到預約時時間收到佢哋電話問去到邊度。準時到達食店,被告知要人齊先可以入座。但我沒有在訂座資料中看到這項要求,希望食店highlight 這條款。店員讓我問朋友還有多久才到,朋友回覆我會遲半小時,那個店員竟然話「吓!點解既?」。雖然遲到是我們的問題,但當下即時有被冒犯既感覺。因為外面太大雨既關係,加上身上70%以上濕透,我就話會坐門口等朋友黎,店員話黎到都係當我地walk in處理,就無再理過我。朋友黎到就被安排坐bar 枱,即出餐位前面位置,我同朋友都覺得離出位太近,唔太衛生。食物方面,味道也沒有特別驚艷,不值得受氣去食。
咁多年以黎,只寫過一次食評,第二次就係呢次。

食物方面,味道也沒有特別驚艷,不值得受氣去食。
2021-07-31 205 views
很幸運,能在沒有預約下可以一嚐這間評價不俗的和風餐廳午餐選擇不算很多,只得三款不同餐供應,我選了啤酒炸雞炸雞很香脆都算嫩滑,啤酒酒精成份雖已揮發但酒香味還在,味道調教得很好👍🏻不過漬物就很一般,酸蘿蔔同忘了是什麼的南瓜,如果有些沙律菜會好些,可減少炸物的油膩感,而碗飯一定夠飽肚,很大碗但可惜並非用上圓身飽滿的珍珠米,飯香欠佳,如果可加上少許飯素襯托,不論味道或賣相相信都會有所提升,不竟這並非數十塊的定食而是過百,對其質素當然會較高要求飲品我點了青森蘋果,無什麼可以評價甜品點了兩款,一款是抹茶蛋捲,蛋糕有少少硬化,似是因接足空氣時間長所致的感覺,抹茶味又只屬普通不算太出色;而另一款是蘋果cheesecake,這個非常出色👍🏻芝士味不會太濃,整體亦不會太甜,有蘋果肉桂清清的味道,口感又不會太硬,值得一試整體似乎是甜品出色過主菜,食物都可以,但加分位始終在於和式的裝潢之上
很幸運,能在沒有預約下可以一嚐這間評價不俗的和風餐廳

午餐選擇不算很多,只得三款不同餐供應,我選了啤酒炸雞

飲品我點了青森蘋果,無什麼可以評價

2021-07-31
$150 (Lunch)
本身係walk in去都預咗等得耐,但唔係俾哂後期walk in嘅人入到未到我哋入掛,座位安排好差,再者,呢間店除咗係打卡店外,食物只有賣相,質素同價錢成大反比,體驗好差,有待改善⋯⋯
2021-07-11
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2021-07-24 244 views
人未到就感受到間嘢有幾chur~當日打嚟confirm booking,未過預留時間就打嚟催喇~都話咗會準時咯😅午餐定食得3款選擇,叫咗炸雞定食。食物嚟嘅時候職員會介紹食物,環境好嘈,都聽唔到佢講咩兩款漬物都個酸字,酸到面型會扭曲個種酸,可能一開始食咗款最酸卦,之後食唔出另一種有咩分別,分量又少,將個餐盆懶係多嘢同好睇咁,炸雞外皮炸得幾好,雞肉都係juicy嘅,但無咩味,雞件太大件,如果細件啲就可以每一啖都保持有香脆嘅口感,點炸雞嘅紫蘇醬汁會整淋個脆皮,唔點件雞又無咩味,$115炸雞飯唔包飲品,CP值真係好低,飲品叫咗杯蜂蜜梳打,無咩特別~環境尚算舒服,闊落,廁所都好乾淨~總結:環境打卡係幾好,但食物CP值低,social media 內容同實際落差大~應該無下次
人未到就感受到間嘢有幾chur~
午餐定食得3款選擇,叫咗炸雞定食。
食物嚟嘅時候職員會介紹食物,環境好嘈,都聽唔到佢講咩
環境尚算舒服,闊落,廁所都好乾淨~