2021-09-25
(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 悄悄食堂|彷如置身日本一般恬靜|由門面、到佈置、燈光、音樂、職員服務,都能夠感受到餐廳既誠意,努力營做一種日本恬靜既氛圍,不得不說,係幾成功的! 真係有一種「悄悄」既feel☺️雖然餐牌只有ABC餐,略嫌選擇少,不過,貴精不貴多~~店員會為每道菜都作出介紹,講解不同食材及烹調方法....之後我地決定試抹茶既時候,職員再一次貼心講解唔同抹茶既不同之處,真係好貼心💛 店入面最主要打卡位係塌塌米,當日幸運地安排到塌塌米座呢☺️ 當日係座位同門面都影左唔少偽日本照😍😍😍(P.S. 大家記得要帶襪,冇著襪就唔可以坐塌塌米座架啦!)烤三文魚幽庵燒定食 ($148)- 三文魚既份量唔算好多,但非常厚身!以慢烤手法烹調至半熟,外皮香口,內層肉質非常嫩口,完全不油膩😋紅酒味噌和牛面頰肉定食 ($138)- 燉牛肉既肉質一d都唔老,非常軟腍,入口即溶~ 而紅酒汁肉味好香濃,紅酒味就唔算好出,撈飯食胃口大增呀!薄茶~幾世之昔 ($58)- 經過店員講解,我決定試一試濃度中間的幾世之昔。不過可能我飲唔慣薄茶,依然覺得抹茶味道太濃,對我黎講有點苦...建議沒有飲過淨抹茶既小吃貨都係叫抹茶拿鐵👍🏻推薦
|彷如置身日本一般恬靜|
推薦指數: 7/10