2019-11-10 55 views
真係無眼花,平日下午12點幾已經咁多人喺樓下冰室等位😳,想食好嘢真係要等下。樓下冰室位於鰂魚涌A出口對面,可能地點便利,所以超級多人等位,今日二人只等了 10分鐘可入坐,算快店內望返出去見到好多人等位中午12點幾已坐滿晒人冰室以懷舊裝修為主題,仲比我發現左有金宵歌舞廳,唔知同金宵大廈有無關呢?可樂樽變身成為鹽樽其實午餐都有唔少選擇寫住不含味精番茄濃湯1. 午餐 ($48) 番茄濃湯叉燒意粉,配牛乳炒蛋及牛油多士。番茄濃底上枱時超級熱,仲有唔少番茄肉,叉燒切夠淋,好味。牛乳炒蛋夠滑,加在多士上面一齊食十分好味2. 番茄濃湯配瑞士汁雞髀($55),瑞士汁咸甜味適中,雞髀唔止外皮連雞肉內都好入味,而雞肉亦十分嫩滑夠出色。

店內望返出去見到好多人等位

中午12點幾已坐滿晒人

冰室以懷舊裝修為主題,仲比我發現左有金宵歌舞廳
,唔知同金宵大廈有無關呢?

可樂樽變身成為鹽樽

其實午餐都有唔少選擇

寫住不含味精番茄濃湯

鮮茄濃湯叉燒意

牛乳炒蛋夠滑,加在多士上面一齊食十分好味
頭抽瑞士汁雞比

夠出色。

2019-11-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
鮮茄濃湯叉燒意
頭抽瑞士汁雞比
  • 頭抽瑞士汁雞髀
2019-11-10 57 views
今日要番公司交野,😗好耐冇番過去,又到食飯時間,其實食黎食去都係個幾間,😩事關呢到真係美食沙漠,一係就行到去太古個邊。🧐同事話最近係太古站出口個邊有一間冰室新開,😛於是我都去試下新野。原來係講緊樓下冰室,😯呢間冰室我係荃灣成日見到佢,但就未食過,今次都係第一次食。💈入面係懷舊設計,地方都光猛乾淨。餐牌嘅食物種類都幾多,⭐️而佢嘅主打係🍅蕃茄湯底同🍗瑞士汁。所以我都唔執輸,😋叫左個蕃茄濃湯餐,有晒呢兩樣野。⭐️蕃茄濃湯通心粉🍅+炒滑蛋🍳+豬膶先講湯底,真係名不虛傳!佢話係用左200斤蕃茄同其他肉整出黎,冇味精。😍的確個蕃茄味係好濃又甜,另外仲有蕃茄粒。炒滑蛋正常,而追加嘅豬膶分量都唔少!⭐️頭抽瑞士汁雞髀🍗好入味,又大隻!呢個餐超級有份量,好飽!😋⭐️冰室炒意粉🍝醬汁就偏甜,而配料都係用高質食材嘅,就好似腸仔佢係用司華力腸咁。⭐️檸檬可樂⭐️華田脆脆❤️

💈入面係懷舊設計,地方都光猛乾淨。

⭐️蕃茄濃湯通心粉🍅+炒滑蛋🍳+豬膶

⭐️頭抽瑞士汁雞髀🍗
好入味,又大隻!呢個餐超級有份量,好飽!😋

⭐️冰室炒意粉🍝

⭐️檸檬可樂

⭐️華田脆脆❤️
2019-11-09 25 views
嚟到鰂魚涌,一出地鐵站,馬路對面就係呢間樓下冰室,冰室仿懷舊裝修, 白色底綠色窗框嘅經典配色十分搶眼,牆上壁畫展現舊式街市場景,很有舊香港風味。蕃茄濃湯同瑞士雞髀係呢度嘅招牌菜,今日揀呢個套餐$55 就可以試齊,不過我唔想食太多肉所以揀咗配瑞士雞翼(兩隻) 。蕃茄濃湯通粉,蕃茄湯質感濃稠,酸甜度平衡得宜。瑞士雞翼用上秘製瑞士醬汁,以頭抽加入八角、桂皮等香料淆製而成,味道夠曬濃。套餐配華田脆脆半價($12),華田味相當濃厚, 甜度偏高,係令人滿足嘅味道,值得一試。

2019-11-07 46 views
今日心血來潮食個大早餐,因為晏就要出去舖頭會遲食飯,樓下冰室開業一陣子,就去試一試!火腿通粉,太陽蛋轉左做炒蛋,多士,熱奶茶。外賣都好快手,5分鐘內就準時返到公司坐定定準備食。通粉夠熱,火腿絲都多,但係通粉質地比較厚同粉。唔好彩地多士同炒蛋擺埋左係同一個外賣盒度,令到多士同蛋汁混和左。但亦證明炒滑蛋好滑好滑,依個值得一讚!奶茶係港式奶茶,都唔錯哦!可能因為新開張,Lunchtime都仲係好多人排隊,等遲d冇咁多人先去試埋佢地嘅午餐~

火腿通粉
牛油多士配炒蛋
2019-10-23
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Breakfast)
2019-11-07 43 views
佢哋去咗呢間樓下冰室度食嘢,佢嘅裝修好得意,係扮懷舊嘅,有好多懷舊嘅招牌,就連啲傢俬同枱燈都係懷舊style🤩一打開🍛餐牌最吸引到我嘅就係自家製叉燒滑蛋飯,二話不說就叫左呢個喇,滑蛋係半生熟🥚,叉燒係半肥瘦,再配埋特製嘅醬汁,一啖擺晒落口,正呀🤤飲品就叫咗話熱嘅梅柑桔蜜☕️,就連隻杯都好靚,平時冇乜地方有呢個飲品,酸酸甜甜,好味😋下次一定要試吓佢哋嘅蕃茄濃湯通粉呀🍅同埋花膠雞米線呀🥰

下次一定要試吓佢哋嘅蕃茄濃湯通粉呀🍅同埋花膠雞米線呀🥰
「原味主意, 用❤️制作」💬試過你就會知道, 唔單單係一句口號🗣「樓下冰室」係確確切切地做到了👍🏻👍🏻👍🏻-🍗瑞士雞翼🍅蕃茄濃湯螺絲粉配🥛牛乳炒蛋🥚▫️雞全翼煮得又淋又入味, 基本上可以好容易喺關節位切開尖翼脾嘅部份🔪▫️瑞士汁絕對係重點, 雖說好多茶餐廳都有, 但有時一係太咸一係太甜🧂 依度嘅瑞士汁調味very good十分岩我口味🤤▫️另外一定提佢嘅蕃茄濃湯, 食得出好蕃茄無味精🍅🍅🍅 一路食一路勁多蕃茄肉😂▫️牛乳炒蛋幾厚身, 重牛油香~~-男友無飯不歡, 於是叫左六大必食之一「金牌咖哩牛腩飯」🏅🏅🏅▫️咖喱極香濃而不辣, 岩晒我依啲鍾意陣咖喱香又唔係食得好辣嘅人😋▫️牛腩亦燜得好淋🐮 我地撈晒成個飯清左碟🍚-大食嘅我地仲叫多左個菠蘿油🍍▫️溫熱軟熟嘅菠蘿包➕厚切凍凍地嘅牛油, 即場食最好味🙌🏻-🍹綠椰冰唔係度度都有得飲, 飲落係馬豆糕嘅味道, 好懷舊☺️🥤華田脆脆落足料, 凍華田底本身已經夠濃, 上層嘅華田味脆脆更加添一份口感😬-
「原味主意, 用❤️制作」💬
試過你就會知道, 唔單單係一句口號🗣
「樓下冰室」係確確切切地做到了👍🏻👍🏻👍🏻
🍗瑞士雞翼🍅蕃茄濃湯螺絲粉配🥛牛乳炒蛋🥚
▫️牛乳炒蛋幾厚身, 重牛油香~~

▫️牛腩亦燜得好淋🐮 我地撈晒成個飯清左碟🍚

大食嘅我地仲叫多左個菠蘿油🍍
▫️溫熱軟熟嘅菠蘿包➕厚切凍凍地嘅牛油, 即場食最好味🙌🏻

2019-11-04 31 views
之前已經想黎這間冰室,知道他在鰂魚涌的有分店,所以今天在太古城附近購物之後就來到這邊試一試。店舖裝修和現在大部份的冰室一樣是懷舊的氣氛,餐牌很簡潔,我們點了瑞士汁雞翼,炒意粉和常餐。先來常餐,就是火腿奄列多士和蕃茄濃湯通粉,火腿奄列做得嫩滑有汁,厚多士鬆軟可口,但是這個常餐最突出的反而是這個蕃茄通粉,湯是非常之濃厚而且美味通粉,而最特別的就是通粉非常有彈牙。之後是瑞士汁雞翼,這個瑞士汁甜度較高,雞翼炆得入味,肉質鬆軟,只需要用匙羹也可輕易切開。最後是炒意粉,這個其實不多餐廳會做,因為大多數的餐廳是用燴的方法,炒意粉最講究鑊氣和醬汁的比例,而這裏做得非常之高水準。很想這間冰室多開一點分店,讓我可以隨時品嚐到。

很想這間冰室多開一點分店,讓我可以隨時品嚐到。
今日跟朋友去鰂魚涌探朋友,玩到有點累,在樓下有間樓下冰室,又不想行太遠,見入面都很多人,裝修又非常香港舊式裝潢,就決定入去試試。我們來到的時候差不多6點,牆上的瓷磚是跟我婆婆家的古舊瓷磚一樣,看下去有點像在婆婆家,餐牌的食物真的多到眼花繚亂,下午茶、常餐的時基本,還有焗飯、特式的粉麵。我們點了冰室炒意粉$60、自家製蔥花叉燒滑蛋飯$55、頭抽瑞士汁雞骴$30、綠椰冰$12、華田趣趣$12。冰室炒意粉 – 即是蕃茄汁炒意粉,有很多配菜,蕃茄火腿等….炒得非常好,份量十足。自家製蔥花叉燒滑蛋飯 – 雖然這道菜說是自家製,但不知道是蔥花、叉燒還是滑蛋是自製,不過叉燒份量很多,滑蛋非常香滑重蛋味,不錯!頭抽瑞士汁雞骴 – 雞骴醬汁很入味,顏色都很吸引。綠椰冰 – 餐牌寫是推介,即是紅豆椰子冰,不會太甜,椰汁香滑濃郁。華田曲奇妙趣 – 這杯第一次試,口感獨特,面上有脆脆的配料,增加口感。

頭抽瑞士汁雞骴 – 雞骴醬汁很入味,顏色都很吸引。

2019-11-02
$80 (Dinner)
2019-11-03 27 views
樓下新開既樓下冰室!今晚就同屋企人去試一試佢!隔離個舖位都係樓下冰室既招牌,但未開門,唔知係未擴充定搬左位呢?黎呢度點可以唔嗌瑞士汁雞翼?望個色澤已經好吸引!雞翼入晒味,好嫩滑!點埋甜甜地既瑞士汁,味道無得彈!必點!$12到就有一只,抵食呀!!肉醬意粉好大碟,有好多芝士同肉碎。好味!西多士!圖片可能唔係好睇到,其實佢幾厚,係我平時食既兩份甘高!外面炸到好脆,好有蛋香味,入面既包好軟,仲有有花生粒既花生醬!好好食!芝士肉醬薯角薯角卜卜脆,沾滿好多既肉醬同芝士,yummy!華田脆脆夠濃,面頭有啲卜卜脆,好滿足既一杯飲品!咸柑桔喉嚨唔舒服飲佢一流!唔錯既冰室,裝修好特別,食物好得,我地又多一間飯堂可以去啦!
樓下新開既樓下冰室!今晚就同屋企人去試一試佢!

黎呢度點可以唔嗌瑞士汁雞翼?

$12到就有一只,抵食呀!!

肉醬意粉
好大碟,有好多芝士同肉碎。
好味!

西多士!

芝士肉醬薯角
薯角卜卜脆,沾滿好多既肉醬同芝士,yummy!

華田脆脆
夠濃,面頭有啲卜卜脆,好滿足既一杯飲品!

咸柑桔
喉嚨唔舒服飲佢一流!

2019-11-02 45 views
成日都食好西今次就貼地啲食返啲茶餐廳 雖然依間叫樓下冰室不過並唔係喺我樓下嘅佢朋友收工去咗佢樓下度食一坐低都好多選擇下花多眼亂朋友就叫咗一隻滷水雞腿配茄湯麵滷水腿 滷到好淋一咬就散開茄湯面蕃茄味濃郁仲有粒粒嘅蕃茄碎配依個菠蘿冰 味道啱啱好 我就叫左呢度推介嘅滑蛋叉燒飯滑蛋好似流心咁好滑叉燒味濃配少少豉油汁啱晒 我飲埋依個忌廉紅豆冰今次呢個朋友好大食焗芝士肉醬薯角 由於係即整嘅所以要等耐少少肉醬好濃味 薯角好熱要睇住食
成日都食好西

焗芝士肉醬薯角
由於係即整嘅所以要等耐少少
肉醬好濃味 薯角好熱要睇住食
2019-11-02 35 views
之前係荃灣食過樓下冰室,一直對佢個公司三文治同厚滑蛋念念不忘!今日見到佢係則魚涌有分店,就二話不說入去食啦!懷舊既裝修好特別又有親切感!因為係新開張無耐,所以好多野都好新淨!麻辣脆雞粒剛剛炸起,所以仲好熱,好脆口!雞肉嫩滑,食落係麻麻地果只辣味,唔係太辣,作為小食一流!滑蛋叉燒飯名符其實!佢個蛋真係好滑,好有蛋香味!叉燒半肥瘦,配合甜甜地既豉油好夾!好好食!上湯雜菌娃娃菜個湯清甜,娃娃菜都好嫩,唔錯!目標食物——-公司三文治!以前成日係某連鎖店食呢個做下午茶,對公司三文治既印象係好大份,物都有!但連鎖店既份量縮晒水就無再食。上一次係荃灣食完就了起晒我條引,成日想食!呢度既公司三文治超大份,好足料!入面有煙肉、火腿、生菜、雞扒、蕃茄同厚蛋等!一口咬唔晒!撈埋沙律醬好好味!佢個方包用牛油去焗脆,好香!入面真係有成塊雞扒,真材實料!好正!超厚既蛋!紅綠椰冰顧名思義,入面有紅豆同綠豆,好稔,椰汁好香!熱奶茶又滑又醇,好正既奶茶!正常茶餐廳價錢,但我覺得份量同味道都比一般的更好!推薦!正!

麻辣脆雞粒

滑蛋叉燒飯

上湯雜菌娃娃菜
個湯清甜,娃娃菜都好嫩,唔錯!

目標食物——-公司三文治!

上一次係荃灣食完就了起晒我條引,成日想食!

超厚既蛋!

紅綠椰冰
顧名思義,入面有紅豆同綠豆,好稔,椰汁好香!

熱奶茶
又滑又醇,好正既奶茶!

2019-11-02 30 views
之前試左荃薈分店覺得唔錯最近經過港島又再食過餐廳位於鰂魚涌英皇道正對地鐵站口交通方便西多士多士金黃偏厚而且質感香脆鬆軟;牛油半融配搭粗粒花生內餡以及糖漿濃香炸雞翼雞翼三隻皮薄酥脆漿粉輕盈而且肉質柔軟油潤招牌瑞士雞髀六吋巴西雞脾肉質軟嫩配搭瑞士頭抽以及八角桂皮等多種香草香料滷煮鹹香濃醇焗芝士肉醬薯角餐廳選用烤焗代替油炸油膩感輕配搭芝士肉醬香濃惹味蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋(鮮牛肉/自家製叉燒/芝士)湯底選用大量蕃茄以及豬骨雞骨熬製質感濃稠而且酸甜醒胃配搭牛乳炒蛋奶香嫩滑另外可以八蚊追加多款配餸焗鮮茄豬扒飯豬扒厚切而且肉質嫩腍而且鮮茄醬汁份量恰宜;炒飯乾爽飯粒飽滿分明而且富含蛋香鹹檸七鹽漬檸檬配搭七喜冰涼清爽同時止咳化痰潤喉華田脆脆經典華田濃郁香甜創新配搭脆脆層次豐富忌廉紅豆冰香港冰室懷舊特飲;淡奶以及忌廉香滑配搭紅豆清甜
之前試左荃薈分店覺得唔錯最近經過港島又再食過

餐廳位於鰂魚涌英皇道正對地鐵站口交通方便

西多士

炸雞

雞翼三隻皮薄酥脆漿粉輕盈而且肉質柔軟油潤

招牌瑞士雞髀

焗芝士肉醬薯角

餐廳選用烤焗代替油炸油膩感輕配搭芝士肉醬香濃惹味

蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋(鮮牛肉/自家製叉燒/芝士)

焗鮮茄豬扒飯

鹹檸七

鹽漬檸檬配搭七喜冰涼清爽同時止咳化痰潤喉

華田脆脆

經典華田濃郁香甜創新配搭脆脆層次豐富

忌廉紅豆冰

香港冰室懷舊特飲;淡奶以及忌廉香滑配搭紅豆清甜
2019-10-27
$111 (Dinner)
  • 西多士
  • 炸雞翼
  • 焗芝士肉醬薯角
  • 蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋
2019-11-02 35 views
朋友介紹呢間樓下冰室好好食,今日放工去就食下,鰂魚涌地鐵站A出口一出就見到啦。特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋$55,通粉可轉意粉、米線、螺絲粉等等,如果你唔食蕃茄湯都可以轉豬骨湯。我就叫左蕃茄通粉,最夾既組合,湯底可選辣或不辣,如果食得辣推介要選辣,我叫左小辣,提升左蕃茄湯既味道,好好味,另外仲追加左豬潤+$8,係比較硬身既豬潤,個炒蛋同蕃茄湯融為一體,好豐富。餸都有好蛋選擇,我就要左招牌瑞士雞髀,未食已經聞到好香既瑞士汁,食落就偏甜。吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋冶及粟米雜果沙律 $58,吉列豬扒薄身炸得好脆,厚切蛋冶個蛋超厚身,方面軟綿綿好滿足!個沙律就一般,冇乜粟米。主食半價配飲品,我要左華田脆脆 $12,好濃郁既華田!朋友叫左綠椰冰 $12,綠豆比較難吸,飲完好飽肚。

2019-11-01
Type of Meal
Dinner
2019-11-01 27 views
今日試新野,見公司附近有間新野開左兩星期,我最鍾意試新野,一定要試下佢!就揀左今朝唔太忙既時候試佢個早餐餐廳裝修都5/60年代feel, 叫左佢C餐+凍奶茶小田個牛乳炒蛋夠熱夠滑多士都夠熱同脆但個牛面同奶茶都一般般咁就收左$41

餐廳裝修都5/60年代feel, 叫左佢C餐+凍奶茶小田

個牛乳炒蛋夠熱夠滑
多士都夠熱同脆
但個牛面同奶茶都一般般

咁就收左$41

沙爹牛肉麵
冰奶茶
2019-10-31 33 views
地方好大!有好多座位,環境係復古風格,適合打卡🤣.特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋+招牌瑞士雞髀 $55以我之前喺荃灣店食過嘅印象,佢哋嘅蕃茄通同瑞士雞翼真係好正!令我一直難忘🤣鰂魚涌店嘅水準都一樣!蕃茄湯底好味!🤤炒蛋好嫩滑👍🏻瑞士雞髀好邪惡!😎好入味!正呀🤩必食之選!.自家製蔥花叉燒滑蛋飯 $55又唔錯喎!好多叉燒!瘦肉度適中👍🏻滑蛋出色💛加埋蔥花一齊食!又係正🤤.西多士 $32入面夾有花生醬!幾好食,唔會覺得好肥膩👌🏻焗芝士肉醬熱狗 $38熱狗咬落好脆!肉醬幾好味,不過芝士味好似唔夠濃🙈華田脆脆 +$10華田味超濃郁!唔會太甜,好飲!!
地方好大!有好多座位,環境係復古風格,適合打卡🤣

特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋+招牌瑞士雞髀 $55

自家製蔥花叉燒滑蛋飯 $55

西多士 $32
入面夾有花生醬!幾好食,唔會覺得好肥膩👌🏻
焗芝士肉醬熱狗 $38

熱狗咬落好脆!肉醬幾好味,不過芝士味好似唔夠濃🙈
華田脆脆 +$10

華田味超濃郁!唔會太甜,好飲!!