4天前 0 瀏覽
今日我公司嚟咗個新同事,咁我哋就諗住同新人一齊食餐飯,老細就提議話不如去尖沙咀嗰邊飲嘢🍺,咁最後我哋就跟咗亞頭嚟呢間佢話覺得好舒服嘅一間德國菜酒吧,但係其實又真係好舒服,好有外國feel,我同同事就點2左杯德國啤酒,好少飲酒嘅我竟然覺得有啲愛上左😂仲有一個覺得好好食嘅小食想推介俾大家,他他汁炸磨菇, 點埋呢個特別嘅醬嚟食好好食。甜品德式萍果批,為晚餐畫上句號。德式蘋果批配雪糕,份量十足,即點即焗,蘋果批肉桂蘋果粒,配上千層酥皮脆脆滿滿口感,甜度適中,再加上雲妮拿雪糕,增添香滑口感呢
甜品德式萍果批,為晚餐畫上句號。
2024-04-29
  • 德國式蘋果批
因朋友是五月份生日,約幾位好友慶祝生日今次選了尖沙咀亞士厘道吃德國菜。(其實之前在已經吃過一次,感覺氣氛不錯), 但是裝修不錯很有德國風味。一開始當然點了一round德國麥啤先啦,啖啖的麥香沒有半點苦澀味。接著當然點支紅酒飲下, 慢傾下計,再點個-奧地利式煙肉火腿雞肉什菜沙律-賣相不錯,擺放非常立體感;拍照一流份量都可以,只是雞肉火腿就得三四片呢!不過煙肉剛剛好,而且蔬菜均勻地攪拌了!很有德式做法,可以看出廚師心思。到主角出場,當然是烤德國豬手啦,脆卜卜豬手伴著酸椰菜非常有霸氣!個人喜歡吃豬手皮,脆卜卜感覺, 很細心,可以同餐廳說原隻上台,個人喜歡選擇。prosit姐姐善意還幫我們支解豬手呢。接著上枱就是「是日精選」,好似叫什麼雜錦腸拼盤,維也納腸,紐倫堡腸之類。水凖不錯;只是和豬手相比,變成配角而已!Prosit姐姐見我們差不多喝完,立刻介紹另一種徳國黑啤,話口感很滑不會太苦等;對於嗜酒的朋友們説:好呀!再來一round。原來每星期五,六都會有Live music ,還有本地香港年青街頭男女歌手唱Live 氣氛不錯;只可惜場地是細了一些, 值得再來#香港美食
因朋友是五月份生日,約幾位好友慶祝生日

prosit姐姐善意還幫我們支解豬手呢。
#香港美食

2024-05-04
生日
  • 德國式蘋果批
  • 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯
  • 什錦腸拼盤
2024-03-21 119 瀏覽
和朋友聚舊,每次都想找間有點特式又可以舒舒服服地談天的餐廳,我們吃得不多,但也希望有可口的食物。在 Openrice 看到這間「非連鎖店」德國餐廳,環境雖小但本著支持本地小店的心態,便訂枱試試。我比朋友遲5分鐘到,甫入門口便看到她坐在餐廳中央一張陝小的枱,前後是動彈不得的,我坐下後才看到傍邊的窗打開了,那晚天氣轉涼有雨,餐廳空氣流通而我亦因為涼風整晚頭痛。點菜時,staff 很細心解釋,用 Openrice 的優惠便不可以用餐廳該時段本來提供的 happy hours、既然吃德國咸豬手,我便點了一杯啤酒,朋友在服中藥,想要杯熱水,但只可以點付費的 bottled water 或 herbal tea... 沒辦法朋友只好點一杯 Peppermint Tea,HKD68 奉上一杯茶,原來連一壼也沒有。主菜除了豬手,我們點了牛仔肉,staff 力讙我們不要點較乾身那款,改點蘑菇白酒煮,好吧,我們聽你的。誰不知,過了10分鐘,另一位 staff 來說沒有牛仔肉要改其他菜式。細問之下,她說供應商沒來貨一陣子了 ... 那麼,用什麼煮法都沒分別吧,根本沒有原材料🤔🤔 我們改了點比目魚。食物:咸豬

在 Openrice

食物:咸豬手名符其實,偏咸(註:我們不是第一次吃咸豬手,亦在德國吃過)。比目魚賣相不俗,但以🍋檸檬片做配菜大量放在魚肉上,完全掩蓋了魚本來應有的鮮味。

9pm 後有 live music,有啲氣氛啦。But 根據以上種種,可一不可再。
德國咸豬手
比目魚
2024-03-15
從未吃過如此差的所謂德國菜.店員聯英語也不會, 我亦不出奇, 其實是一間道地的旺角西餐廳,後來才返向前面食評,才知其他劣評說得一點沒錯,難怪人說香港的餐廳質素及服務差,現在越來越相信了.
2024-03-04
2024-01-25 146 瀏覽
首先一入到去已經好迫,安排我哋3個人坐喺角落圓枱,幾乎貼住隔離枱嘅情侶,好迫食物方面,唔可以話難食,可能係唔啱我口味,叫咗個芝士火鍋覺得好重酒味,而我哋都真係無做過research芝士火鍋係一定有酒,當時我哋問吓職員咁樣係咪正常架 因為好苦,咁職員都表示可以幫我哋拎入廚房再調味,但之後再拎上枱係另一個女人(maybe老闆),佢態度唔係幾好咁表示:芝士火鍋係咁架喎,係有酒架喎,咁我哋都無謂再講啲咩,唔啱食唯有埋單走人。另外再提吓另外叫咗一個炸蘑菇,餐牌入面完全無圖或文字表示數量,點知上枱見到$130幾蚊得6粒,我哋真係呆咗。。。至於豬手係細份,OpenRice訂位有半價先叫,原價都真係唔會叫Anyway 不會再幫襯
首先一入到去已經好迫,
安排我哋3個人坐喺角落圓枱,
幾乎貼住隔離枱嘅情侶,好迫

食物方面,唔可以話難食,
可能係唔啱我口味,
叫咗個芝士火鍋覺得好重酒味,
而我哋都真係無做過research芝士火鍋係一定有酒,
當時我哋問吓職員咁樣係咪正常架 因為好苦,
咁職員都表示可以幫我哋拎入廚房再調味,
但之後再拎上枱係另一個女人(maybe老闆),
佢態度唔係幾好咁表示:芝士火鍋係咁架喎,係有酒架喎,
咁我哋都無謂再講啲咩,唔啱食唯有埋單走人。

另外再提吓另外叫咗一個炸蘑菇,
餐牌入面完全無圖或文字表示數量,
點知上枱見到$130幾蚊得6粒,
我哋真係呆咗。。。

至於豬手係細份,
OpenRice訂位有半價先叫,原價都真係唔會叫

Anyway 不會再幫襯
2024-01-19
3個人點3樣菜:炸蘑菇、德國鹹豬手、芝士火鍋⋯本來諗住炸蘑菇一碟起碼有10幾粒,點知上菜時見到得6粒已經心知不妙⋯⋯100幾蚊6粒蘑菇真係好癲德國鹹豬手之前食過一間好大隻多肉,呢間隻豬手好似經歷過饑荒咁冇乜肉,啲豬皮硬到好驚食食吓會咬爆牙,唔係訂枱半價真係唔會叫,原價200幾真心唔抵食芝士火鍋食落勁苦勁大陣酒味,同佢哋講完拎咗去廚房,之後有個疑似老闆娘嘅老女人再拎過嚟就話芝士火鍋係有酒㗎,食到酒味好正常,講到好似人人都會知道芝士火鍋係有酒咁⋯⋯最後我哋冇食啲芝士淨食麵包都冇食晒就走咗,個火鍋仲要300幾蚊⋯⋯
3個人點3樣菜:炸蘑菇、德國鹹豬手、芝士火鍋

2024-01-19
我本來慕名到這間開業十多年的奧地利餐廳,離場時,十分後悔沒有看完這餐廳所有的評價。我們比預約時間12:00,早到5分鐘,在門外等了一會兒,然後準時推門進餐廳,店內烏燈黑火,仍在準備的狀態。等了10分鐘,店內另一一位侍應女上班了。侍應問我們要不要點鹹豬手或腸仔拼盤,因為透過openrice訂枱有半價優惠。我們點了午餐,她開始「解釋」鹹豬手或腸仔拼盤的半價優惠,是吸引客人訂座的招徠,她們要向openrice支付「人頭費」甚麼甚麼……  還說︰下次不用在openrice訂座了 (重複openrice甚麼甚麼人頭費),我心想︰如果我早知道全餐廳只有一枱,我還要訂座嗎?不一會,侍應忽然播放高聲量的音樂,因為場內只有我們這一枱,我們想靜靜地吃飯,我問︰可不可以關掉音樂,她回答︰這是公司規定……上菜的次序︰湯、餐茶、主菜。特別一提︰鹹豬手好像昨賣剩,今日再過度翻熱的狀態,份量不多,可以咬碎的肉也不多,大概是我們的牙齒不好吧。結賬時,發現餐飲另外收費,侍應回應︰餐牌已列明餐飲另計,我仔細看看餐廳門外的Lunch餐廳,沒有列明 Tea Coffee 另外收費。真是奇妙的體驗!

等了10分鐘,店內另一一位侍應女上班了。

上菜的次序︰湯、餐茶、主菜。

真是奇妙的體驗!
2024-01-13
用餐優惠
信用卡優惠
今日嚟到亞士厘道呢一間西餐廳,店內雖然唔算好多位但勝在有氣氛,星期五六仲有live music聽😌我地就咁啱坐喺bar枱對面,可以觀賞調酒過程😌我哋揀咗德國香脆鹹豬手 (半份)配烚薯 ($198)😉豬手切得細細塊,外皮超香脆,調味剛好,配返酸菜可以減咗膩感,而且仲有兩嚿薯仔,食完都幾飽🥰另一份揀咗什錦腸拼盤 ($198),揀咗配薯角,佢嘅薯角粒粒都好香脆,薯肉好多~有三條唔同嘅腸,表面煎得微焦,我覺得最粗嗰條最好食,好juicy~主菜亦包咗餐湯,係都幾濃郁嘅蘑菇湯😌另外叫咗兩杯酒係Margarita ($90)同埋Long Island Tea ($90),賣相唔錯,可以滿足酒鬼嘅慾望🥰有音樂,有美食,正😉😉

德國香脆鹹豬手 (半份)配烚薯

什錦腸拼盤

Margarita
Long Island Tea

有音樂,有美食,正😉😉
2023-11-24
德國香脆鹹豬手 (半份)配烚薯
什錦腸拼盤
Margarita
Long Island Tea
朋友約吃飯 找了一家在尖沙咀的樓上德國菜餐廳 🧑‍🤝‍🧑👯👫餐廳面積雖然不大 但超有德國家庭小餐館的感覺 推開木門甫進餐廳🚪就是小木屋的設計🏡感覺置身於異國酒館一樣 牆壁上掛滿吉他🎸侍應說星期五六晚會有Live Band 可借當天不是星期五六🥲🥲🥲沒關係 侍應很熱情 介紹了不同的套餐侍應分享餐廳已經開業四十年!歷史感好大! ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🐽德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯 咸豬手🐖 在烤箱中慢慢烤熟外皮金黃酥脆 肉質軟嫩與香脆的外皮形成強烈對比伴碟是酸椰菜 解油膩😍.🐮西冷牛扒五成熟剛剛好 牛味濃濃 肉汁滿滿配上新炸薯條🍟 .🍺 Erdinger Hefe德國啤酒眾所周知這杯Hefe是招牌酒款🌟麥香香濃 配咸豬手一流.🍹Fruit Punch 除酒外 亦有雜果賓治😂酸中帶甜 加入少量水果 又一解膩開胃飲品—————————————————
就是小木屋的設計🏡
感覺置身於異國酒館一樣 牆壁上掛滿吉他🎸
侍應說星期五六晚會有Live Band
可借當天不是星期五六🥲🥲🥲
沒關係 侍應很熱情 介紹了不同的套餐
侍應分享餐廳已經開業四十年!
歷史感好大!

除酒外 亦有雜果賓治😂
酸中帶甜 加入少量水果
又一解膩開胃飲品

—————————————————

[#kwfoodie西餐]🍽Prosit Bar and Restaurant在香港🇭🇰甚少看見的奧地利菜,小編在朋友的介紹下,才發現這間主打懷舊風格的奧地利菜~店舖面積不大,但有種舊式卻又溫馨的感覺,感覺像帶有人情味的歐式酒吧,餐廳主打奧地利和德國菜,店內還有不少低音結他🎸作裝飾~#他他汁炸蘑菇 $135小編第一次見到的炸蘑菇小食😋內裡仍然留有豐富的蘑菇汁🤤外層炸粉薄而脆,配上他他汁中和油膩感,值得一試!味道小評分:😋😋😋😋😋/5#奧地利式釀芝士火腿雞肉 $248有三款肉類🍖可選的菜式,小編點了雞肉,外層是香脆的炸粉,使用了火腿煙脊肉包裹著雞肉🍗,內裡也包含了芝士🧀️一切開便有漂亮的流心效果~一旁附上了薯仔🥔沙律,不是一般的沙律醬,而是使用了酸忌廉,味道更清新味道小評分:😋😋😋😋😋/5#德國式蘋果批配雲呢拿雪糕 $95第一次品嘗到的德國式蘋果批💕肉桂味會更重,外層是多層酥皮,較為乾身,味道不會太甜值得一讚👍🏻配上更甜的雲呢拿雪糕,配合得剛好~味道小評分:😋😋😋😋/5#Nothing $90經典cocktail🍸之一的Nothing~菠蘿🍍味道頗重,果香會蓋過了酒香,易入口之選👍🏻味道小
[#kwfoodie西餐]
🍽Prosit Bar and Restaurant

#他他汁炸蘑菇 $135

#奧地利式釀芝士火腿雞肉 $248

#德國式蘋果批配雲呢拿雪糕 $95
味道小評分:😋😋😋😋/5

#Nothing $90

#PacificSunrise $90
打卡之選的Pacific Sunrise,像一片藍色海洋🌊一樣的雞尾酒🍸,中間更有像陸地的漸層,酒味頗為濃厚~
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
2023-11-23 40 瀏覽
一間坐落於亞士厘道酒吧餐廳🍾懷舊古老酒吧的裝飾及設計,充滿歐陸風格,頗有情調😊餐廳提供經典的奧地利和德國美食🇩🇪每逢星期五及星期六晚更有現場Live band🎺由業餘歌手獻唱🎤同時亦熱烈歡迎現場觀眾出來獻唱 CD。先來一杯啤酒及Fruit Punch🍺🍹再來匈牙利牛肉湯味道濃郁🥘味道有點甜,有微微的辛辣,牛肉好軟淋入味😋炸魚薯條好大份,足足有四大片炸魚🐟鬆化脆口,魚肉好嫩滑😙薯條份量也不少,熱辣辣夠香口🔥德國豬手更是這裡的招牌菜🎖️豬手切到細細件,方便進食🍴脆脆的外皮,豬手肉鹹香味美,肉質嫩滑,必點之選🤤
一間坐落於亞士厘道酒吧餐廳🍾
懷舊古老酒吧的裝飾及設計,
充滿歐陸風格,頗有情調😊

餐廳提供經典的奧地利和德國美食🇩🇪
每逢星期五及星期六晚更有現場Live band🎺
由業餘歌手獻唱🎤
同時亦熱烈歡迎現場觀眾出來獻唱 CD。

先來一杯啤酒及Fruit Punch🍺🍹
再來匈牙利牛肉湯味道濃郁🥘
味道有點甜,有微微的辛辣,
牛肉好軟淋入味😋

炸魚薯條好大份,足足有四大片炸魚🐟
鬆化脆口,魚肉好嫩滑😙
薯條份量也不少,熱辣辣夠香口🔥

德國豬手更是這裡的招牌菜🎖️
豬手切到細細件,方便進食🍴
脆脆的外皮,豬手肉鹹香味美,
肉質嫩滑,必點之選🤤

• 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯
  • 匈牙利牛肉湯
  • 炸魚薯條
📍Prosit Bar and Restaurant (尖沙咀)🐷德國香脆咸豬手(半份)配烚薯 ($118)個皮整得好脆,肉唔偏太咸,味道適中,而且唔韌,有咬口,食食下覺得滯嘅時候仲可以配埋酸椰菜咁食,味道就會中和開胃,或者可以加埋芥末醬,少少芥未味又可以帶出咸豬手嘅香,另外都欣賞烚薯,真係冇咩調味,因為咸豬手已經係重味,要配返淡淡地嘅烚薯先夾,而份量算多&扺食,我同朋友兩個人都食唔哂😆🍳農夫奄列 ($172)賣相睇落真係好有農村、傳統、田園嘅感覺!呢個奄列岩哂中意食蛋同芝士嘅朋友仔,奄列非常厚實,好似一個pizza咁,入面主要有菇、薯仔、芝士、橄欖、洋蔥、煙肉等材料,一啖咬落就feel到大陣芝士香,加埋唔同材料融合哂一齊,好厚實飽滿,份量又係大大個,都係食唔哂🤣🍹Shirley Temple呢杯飲品係一杯沒有酒精的雞尾酒,石榴糖漿為主,再加埋碳酸水,所以飲落清清地好解膩,有啲似飲soda嘅感覺~🥃Cloud 9呢杯飲品係一杯有酒精的雞尾酒,飲哂都少重酒精嘅味道,然後慢慢就會有薄荷嘅清香味,加埋杯邊嘅糖,成杯感覺唔錯~

🐷德國香脆咸豬手(半份)配烚薯 ($118)

🍳農夫奄列 ($172)

🍹Shirley Temple

🥃Cloud 9

2023-11-21 58 瀏覽
上完樓梯後,右手邊就係餐廳門口,第一印象係有好多結他,連門口嘅門柄都係一支結他,可見音樂氣息濃厚!逢星期五同星期六晚都有live band!熱愛音樂嘅朋友不要錯過!👉🏻什錦腸併盤 $248有各款嘅香腸,例如有小巧幼身嘅紐倫堡腸配酸椰菜、質感香脆嘅慕尼黑肉腸、短小嘅維也納腸等,味道豐富多樣!配有炒薯,細細粒,炒得好入味,唔會太熱氣嘅感覺!👉🏻黑松露蘑菇意粉 $188黑松露好香,蘑菇份量多,意粉掛汁,非常creamy,唔油膩!意粉煙韌度好適中!👉🏻Fruit Punch $72多款果汁融合,甜甜嘅水果風味,好清新!👉🏻Pacific Sunrise $90呢款cocktail顏色勁靚,打卡一流,充滿烈酒嘅醇厚感!

👉🏻什錦腸併盤 $248

👉🏻黑松露蘑菇意粉 $188

👉🏻Fruit Punch $72
多款果汁融合,甜甜嘅水果風味,好清新!

👉🏻Pacific Sunrise $90
呢款cocktail顏色勁靚,打卡一流,充滿烈酒嘅醇厚感!
2023-11-19 48 瀏覽
🔸  TENDER TOUCH  $ 90     Erdinger Beer $68雞尾酒用個高身杯裝住,外型好靚,杯邊係蘸滿咗一圈椰絲,驟眼睇好似圍住一圈冰花。酒杯底有粒好甜嘅車厘子,飲落感覺好似係RUM酒溝埋威士忌,甜甜哋好易入口,飲落齒頰留香。酒精度數應該有三四十度,由於易入口,可能飲醉咗自己都唔覺。德國生啤大大杯用嗰高身杯裝滿500毫升,飲落好順口,這個酒精度低,可以放心大大口豪飲。味道:8/10性價比:7/10🔸 吞拿魚沙律   $168吞拿魚碎撈埋落啲千島醬裏面,放喺一碟野菜上面,有一只蛋同蕃茄仔做伴碟,撒咗啲香草,做得都好精緻,裏面仲有薯仔粒同切半嘅橄欖,生菜用啲橄欖油撈埋,好清爽好食,但份量就唔多。吞拿魚放咗都唔好多,不過都算幾好食🤪味道:7/10性價比:5/10🔸  奧地利夾心雞肉 cordon bleu chicken  $248外型好似一個大大個炸餅,裏面大件雞胸肉,比較淡口而且口感較柴,應該係用咗幾大塊雞胸肉去皮夾埋啲芝士作為饀心,雞肉係一啲都唔肥,應該冇經過醃製,少少鹹味主要都係嚟自啲芝士,煮得比較熟,但啖啖肉,攞啲啤酒配埋一齊就最啱曬。碟邊配咗啲炸薯仔粒同

味道:8/10
性價比:7/10

🔸 吞拿魚沙律   $168

味道:7/10
性價比:5/10

外型好似一個大大個炸餅,裏面大件雞胸肉,比較淡口而且口感較柴,應該係用咗幾大塊雞胸肉去皮夾埋啲芝士作為饀心,雞肉係一啲都唔肥,應該冇經過醃製,少少鹹味主要都係嚟自啲芝士,煮得比較熟,但啖啖肉,攞啲啤酒配埋一齊就最啱曬。碟邊配咗啲炸薯仔粒同埋野菜沙律配蛋黃醬,反而啲炸薯粒就比較油膩,係鹹鹹哋嘅,唔使落鹽就已經好夠味,所以我反而喜歡食炸薯粒😚

味道:5/10
性價比:6/10

▪️

🔹環境: 呢間樓上舖酒吧係食奧地利菜嘅,不過主要喺賣酒。餐廳裏面有好多年輕人坐到爆場,好熱鬧。成間餐廳用咗幾十個結他放喺牆上面做佈置,基本上包含咗各類結他,我仲以為行咗入去通利琴行添。餐廳星期五及星期六晚上有Live Band⭐⭐⭐
  • Erdinger Beer
2023-11-12 73 瀏覽
朋友約我去尖沙咀吹水食飯,朋友帶我去呢間上樓嘅德國餐廳,星期一晚應該比較少人,所以都好舒服同好靜,先點兩杯雞尾酒🍹Sex on the beach夢幻般的色彩,用伏特加、水蜜桃香甜酒、菠蘿汁、蔓越莓汁調製而成,所以這款雞尾酒味道充滿果汁味,味道香甜,雖然伏特加頗烈,但都算好易入口,驚醉就要慢慢飲🍹Mojito清爽薄荷交織著碎冰爽快的Mojito,酸酸甜甜的口感,加上新鮮的薄荷,清新怡人的青檸香,和有氣梳打水的刺激,形成令人難以抗拒的香氣,一杯爽快輕鬆、低酒精度的Mojito,可能可以令大家吹水吹到天昏地暗💞瑞士芝士配烚薯 芝士上枱時是熱溶的,味道相當濃厚,口感比較偏硬一點,配搭烚薯和酸菜,別有一凡風味💞什錦腸併盤什錦腸併盤上有脆皮香腸、豬肉腸和火腿芝士腸等等,炸薯格亦十分香脆,份量非常之多,兩個女仔都食得飽飽

🍹Sex on the beach

🍹Mojito
清爽薄荷交織著碎冰爽快的Mojito,

💞瑞士芝士配烚薯

💞什錦腸併盤