2023-11-12 76 瀏覽
朋友約我去尖沙咀吹水食飯,朋友帶我去呢間上樓嘅德國餐廳,星期一晚應該比較少人,所以都好舒服同好靜,先點兩杯雞尾酒🍹Sex on the beach夢幻般的色彩,用伏特加、水蜜桃香甜酒、菠蘿汁、蔓越莓汁調製而成,所以這款雞尾酒味道充滿果汁味,味道香甜,雖然伏特加頗烈,但都算好易入口,驚醉就要慢慢飲🍹Mojito清爽薄荷交織著碎冰爽快的Mojito,酸酸甜甜的口感,加上新鮮的薄荷,清新怡人的青檸香,和有氣梳打水的刺激,形成令人難以抗拒的香氣,一杯爽快輕鬆、低酒精度的Mojito,可能可以令大家吹水吹到天昏地暗💞瑞士芝士配烚薯 芝士上枱時是熱溶的,味道相當濃厚,口感比較偏硬一點,配搭烚薯和酸菜,別有一凡風味💞什錦腸併盤什錦腸併盤上有脆皮香腸、豬肉腸和火腿芝士腸等等,炸薯格亦十分香脆,份量非常之多,兩個女仔都食得飽飽

🍹Sex on the beach

🍹Mojito
清爽薄荷交織著碎冰爽快的Mojito,

💞瑞士芝士配烚薯

💞什錦腸併盤
2023-11-05 66 瀏覽
🍭炸魚🐟薯條🍟炸魚薯條係平民🤗美食, 亦係炸物控必選之一, 如果魚炸得金黃👑鬆脆更最完美。 呢度啲炸皮唔厚, 魚肉🐟嫰滑緊緻, 薯條就正常的脆脆卜卜🥳。🍭香蒜🧄🧅菇菌意大利粉🍲因炸魚比較重口味, 所以叫咗個蒜香🧅🧄菇菌意粉。 香蒜🧄跟洋蔥🧅提升咗菇菌嘅味道, 個意粉醬唔會太傑, 醬汁剛好掛住意粉, 唔會令啲粉過淋, 所以Q彈有口感😋其實佢嘅雞尾酒🍸都好出色, 因佢係間餐廳兼酒吧🍷🍲,而且响週五同六仲有live band 🎹🎸🎛️表演,氣氛好好。🧑‍🤝‍🧑👯👫
🍭炸魚🐟薯條🍟

🍭香蒜🧄🧅菇菌意大利粉🍲

2023-11-01
2023-11-05 66 瀏覽
奧地利式香煎雞肉配薯仔沙律 ($208, 8/10): 有兩大塊雞扒,煎得非常香脆,沙律入面嘅薯仔好稔滑傳統英式早餐 ($168, 7.5/10): 配搭好豐富,有德國香腸,蘑菇,蕃茄,炸薯仔,茄汁豆,雞蛋,多士,沙律菜,材料好新鮮Pina Colada ($90, 7.5/10): 入口幾滑,好有椰奶香,菠蘿味如果再重啲就好啦德國白啤 ($82, 8.5/10): 麥味好香,好易入口呢間德國餐廳以音樂為主題,裝修好似外國嘅小酒吧,感覺好Cosy,仲有好多支靚結他圍住我地。食到一半先知,原來逢星期五同六都有Live Music,駐場音樂人除咗會玩唔同樂器,仲會邀請在場食客一齊Jam 歌,氣氛一流,好適合放工同朋友去Chill 下💰人均: $300

德國白啤 ($82, 8.5/10): 麥味好香,好易入口

💰人均: $300
2023-10-27
Prosit Bar and Restaurant香港有Live Band 的餐廳不算太多,位於尖沙咀亞士厘道的Prosit Bar and Restaurant是其中一間,鄰近尖沙咀地鐵站A2出口,每逢星期五和星期六晚上會有live Band演出,氣氛不錯!🔥吞拿魚沙律 Nicoise Salad $168⭐️8/10⭐️配料有吞拿魚、三色椒、洋蔥、馬鈴薯、蕃茄、青瓜、生菜和黑水欖,份量十足,味道不錯!🔥農夫奄列 Farmer’s Omelette $158⭐️8/10⭐️奄列包括有薯仔、煙肉、蘑菇、洋蔥、黑水欖和芝士,奄列烹調的生熟度剛剛好,用料亦十分充足,每一口奄列也會有不同的餡料,非常滿足!🔥Tender Touch $90⭐️8/10⭐️口感清甜,味道是帶有蜜瓜味的伏特加,大家可以試下。🔥Pussy Foot $90⭐️8/10⭐️一款水果味的無酒精雞尾酒,由橙汁、檸檬汁、石榴汁糖漿和蛋黃製成,小編喜愛的Mocktail之一,口感比較fresh!⭐️總結:餐廳食物份量十足,臨近萬聖節,餐廳的佈置已經好有萬聖節氣氛,牆上掛有不同的結他,一邊聽着Live Band音樂,一邊喝著酒,絕對是一種享受!
Prosit Bar and Restaurant

🔥Tender Touch $90⭐️8/10⭐️
口感清甜,味道是帶有蜜瓜味的伏特加,大家可以試下。

🔥Pussy Foot $90⭐️8/10⭐️

朋友介紹說這餐廳禮拜五六會有live music, 所以想說禮拜五收工去體驗一下,沒想到一去就愛上了這裡超熱鬧的氣氛😍!大概8點多live music 就開始了,saxophone、鋼琴、吉他的奏樂都有!還開放食客點歌和唱歌🤩!聽到每個即興唱歌的客人都唱得好好,整個餐廳裡的客人都很沉浸在其中,這種氣氛真的可遇不可求呀🥹,所以我和朋友連續2個禮拜五收工都去了😂太喜歡這餐廳了!🌖 什錦腸併盤超大的一盤香腸!大概有4種不同口味的腸,和朋友吃一吃就飽了一半😂🌖 芝士併盤很適合點來下酒吃,邊吃邊喝邊聽音樂,好棒!🌕 香煎龍脷柳配烚薯這龍脷柳又香又超級嫩,旁邊的烚薯撒上一點胡椒也很好吃👍🏻🌕 特色燒春雞這是我最愛的菜色!皮超級脆但肉好嫩,重點是還有肉汁,一點都不柴不乾😍🌖 西冷牛扒點了五成熟剛剛好,牛味算重,還有鎖住肉汁,不錯!🌖 蘋果批包裹着內餡的酥皮很鬆脆,肉桂蘋果味很重,還配了2球雪糕,吃完滿足了😌我們還點了一些cocktails,吃飽就慢慢喝,和朋友聊天聽歌唱歌到很晚才捨得走😂💕📍 Prosit Bar and Restaurant|尖沙咀尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓🧧人均消費$36

🌖 什錦腸併盤

🌖 芝士併盤
很適合點來下酒吃,邊吃邊喝邊聽音樂,好棒!

🌕 香煎龍脷柳配烚薯
這龍脷柳又香又超級嫩,旁邊的烚薯撒上一點胡椒也很好吃👍🏻

🌕 特色燒春雞

🌖 西冷牛扒
點了五成熟剛剛好,牛味算重,還有鎖住肉汁,不錯!

🌖 蘋果批

🧧人均消費$360

2023-10-24 55 瀏覽
Weekend想問個地方chill吓,見到呢到有live music氣氛唔錯咁book咗試下德國菜🇩🇪餐廳面積唔算好大,但係俾人一種好warm嘅感覺,佈置亦相當有心思,一開門已經覺得呢度好好feel☺️就嚟萬聖節餐廳會上咗萬聖節佈置裝飾,聽講萬聖節仲會有party🎃有興趣可以去睇下🥰✅吞拿魚沙律沙律嘅份量非常多,除咗吞拿魚仲有蛋、青瓜、沙律、橄欖、洋蔥,呢個配搭同平時食開嘅有啲唔同,都幾好食😋唔會話食得多就覺得膩✅奧地利夾心雞肉夾心雞肉中間係芝士🧀仲可以拉絲😍雞肉整得好嫩滑,連埋芝士食口感嘅層次再提升✅蘋果批蘋果批系自家製,外面係一層酥皮夾住餡料,肉桂味都幾濃🍎夾埋雪糕食好正😋✅Margarita、Long Island Tea叫咗兩杯cocktail,好多酒吧都有得飲🍸🐻總結逢星期五、六會有live band ,氣氛不錯🎶🎷💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5📍 Prosit Bar and Restaurant (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓
✅吞拿魚沙律

✅奧地利夾心雞肉

✅蘋果批

✅Margarita、Long Island Tea
叫咗兩杯cocktail,好多酒吧都有得飲🍸

🐻總結
逢星期五、六會有live band ,氣氛不錯🎶🎷
💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5

尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓
𖠿 尖沙咀 —— Prosit Bar and Restaurant 尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓𓏸 雜錦腸拼盤 Large Mixed Sausage Platter 𓏸 奧地利式香煎雞肉 Schnitzel - Chicken Pan Fried Potatoes𓏸 德國式蘋果批 Apple Strudel𓏸 玫瑰露𓏸 甜密密 𖧷 設有加一  ‧˚₊ ៸៸#ewm尖沙咀#ewm多國菜‧˚₊ ៸៸*・゜ 隱世熱鬧德國菜x Live Band゜・*真 · 隱世 —— 我迷失在.* 這棟﹍×° 好利時大廈以為要撘電梯先上到去sls 仲同個Frd 諗住逐層逐層撞點知眼大睇過龍... 原來架Lift隔離就係間餐廳 (/. _.\) 根本唔洗搭Lift 入到去間鋪,鋪頭面積唔算好大,有啲 Sell家庭小餐館嘅Feel ~ 原來星期五晚都幾熱鬧! Full House!!推薦 Happy Hour 或者星期五收入工想係尖沙咀搵個地方同Frd 傾偈但又唔想去酒吧嘅你 っ ̫ ‹ ᐝ而且店主勁熱情& Nice!!! 下文有解釋xddd𖧷 星期五先會有 Live Band! ‧˚₊ ៸៸𓏸 雜錦腸

𓏸 德國式蘋果批 Apple Strudel

#ewm多國菜

*・゜ 隱世熱鬧德國菜x Live Band゜・*
真 · 隱世 —— 我迷失在.* 這棟﹍×° 好利時大廈
以為要撘電梯先上到去sls 仲同個Frd 諗住逐層逐層撞
原來星期五晚都幾熱鬧! Full House!!
而且店主勁熱情& Nice!!! 下文有解釋xddd

𖧷 星期五先會有 Live Band!

‧˚₊ ៸៸

主要有幾款唔同嘅腸:卓靈亞腸Thuringer sausage 紐倫堡腸Nuernberger sausage 芝士愛美娜腸Cheese Emmentaler Sausage 煙香草維也納腸Herbs Vienna sausage
送酒食係幾唔錯 ~

將雞肉打成薄片再裹上麵包粉煎炸,份量好大份都幾熱氣xd
幾個朋友 share 會更加好

𓏸 德國式蘋果批 Apple Strudel
勁香肉桂味!! 再配埋勁大球雲呢拿雪糕
超級滿足!! 甜品 >>>> 正餐

𓏸 玫瑰露
𓏸 甜密密
同 Frd今晚都無飲酒嘅打算,就諗住問下老闆
問了店主有否 mocktail! 他便刻意為我們調製飲品~
店主十分熱情友善ꕤ︎︎·͜· ︎︎
Mocktails 都幾打卡 Able (扮飲緊酒xd)
個人更加喜歡有蜜瓜味的甜密密
朋友則覺得玫瑰露夠甜!
想試下 Secret recipe 可以同老闆撘多幾句嗲 ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)♡

‧˚₊ ៸៸
#尖沙咀美食 #香港美食#餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #尖沙咀好去處 #香港美食指南 #手機食先
2023-10-13
2023-10-04 675 瀏覽
有Live Band表演嘅餐廳唔多,這間位於尖沙咀,地理位置極佳,餐廳空間不算大,但燈光與佈置都給人舒服感覺。星期五六日9點後會有Live Band,小編下次一定要邊食邊睇表演。◇ 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘞𝘪𝘯𝘨 脆炸雞翼先嚟一碟小食,係脆炸雞翼,單骨雞翼,表面炸皮算厚,但勝在唔油膩,入面雞肉嫩滑,冇特別用醬料醃製過,微辣提升原雞肉味◇ 𝘔𝘶𝘳𝘻𝘻𝘶𝘴𝘤𝘩𝘭𝘢𝘨 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 (𝘏𝘢𝘮 & 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯)奧地利煙肉火腿雞肉什菜沙律Murzzuchlag係奧地利一個城市,用它命名這道沙律,有可能係出處,無論如何,它好獨特,份量特別大,可以作為主菜,另外,有三款肉,煙肉、火腿同雞肉,煙肉尤其好味,最後係醬汁,非一般酸酸甜甜風味但極吸引,必食◇ 𝘗𝘢𝘯 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘏𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶𝘵 𝘪𝘯 𝘉𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳 & 𝘈𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥 牛油杏汁片煎比目魚由配菜的安排可以睇得出有用心打造,杏片給予嘅味道同口感冇蓋過主角煎比目魚本身,絕佳配搭小編都係第一次遇到,比目魚厚切,肉質鮮嫩,魚皮亦煎焦香,整體味道同擺盤都吸引,出色之作◇ 𝘍𝘶𝘻𝘻𝘺◇ 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩

◇ 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘞𝘪𝘯𝘨 脆炸雞

◇ 𝘍𝘶𝘻𝘻𝘺
◇ 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩
𝘍𝘶𝘻𝘻𝘺 / 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩
𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩
𝘍𝘶𝘻𝘻𝘺 / 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩
𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩
2023-09-17 268 瀏覽
上星期跟友人去咗一間樓上德國菜酒吧,有駐場Live Band 氣氛不錯✦ 芝士火鍋配麵包 $320 芝士火鍋奶香濃郁的口感,夾雜香醇的酒香,芝味和濃稠度均恰到好處,配搭香脆可口的麵包,推介必點👍🏻✦ 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯 $288咸豬手在烤箱中慢慢烤熟,外皮變得金黃酥脆,內部肉質則保持軟嫩。有酸椰菜做伴碟,清爽的口感與咸豬手的油膩口感形成對比。烚薯口感軟糯,配搭咸豬手一齊食,帶給我們一頓豐富美味的德國傳統餐😍

✦ 芝士火鍋配麵包 $320

✦ 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯 $288
有酸椰菜做伴碟,清爽的口感與咸豬手的油膩口感形成對比。
2023-08-17 361 瀏覽
餐廳氣氛幾好成間鋪用結他裝飾 有d 結他又幾靚可以慢慢欣賞食左盤沙律 豬手 同蘋果批樣樣味道都滿意 啤酒有Erdinger已經先加20分豬手個皮又脆 放耐左都好好食肉又唔會勁喊 擺耐d 都唔會硬到咬崩牙絕對無因為openrice 嘅優惠令到質素下降個蘋果批勁香甜 係個食完令人滿足嘅甜品加埋個雪糕 真係無得輸環境黎講閒日夜晚唔算多人靜靜地傾下偈幾舒服聽老闆講 間唔中有人會包場搞mini concert氣氛應該超好一人叫杯啤酒 加碟豬或腸仔唔算十分貴 但質素絕對對得住個價錢希望有機會睇埋佢地live music
餐廳氣氛幾好

唔算十分貴 但質素絕對對得住個價錢
希望有機會睇埋佢地live music
2023-08-17
2023-08-15 283 瀏覽
15-8-2023 相約幾位好友dinner,揾到呢間澳地利餐廳,德國咸豬手好得,皮脆嫩肉。煙肉沙律菜醬汁好特別。整體食物好味。服務員也好熱誠,佢介紹原來星期五六日重有現場歌手唱歌,我念氣氛應該幾好。因為餐廳雖然唔係好大,但設計好有特色,好多結他擺設,感覺幾chill,我會向朋友推介。
2023-08-15
  • 德國式蘋果批
  • 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯
投訴:女職員態度十分惡劣,在5/8/2023午餐到餐廳用膳,詢問職員可否上2杯水,女職員回覆餐廳不提供免費水,要水的話每支$49。由於職員回覆時態度十分惡劣,我便跟職員說一間訂價$200-$400的餐廳應該要提供水,這是最基本的餐廳要求,就算一間茶餐廳都會有水提供。該職員小姐其後在Bar枱跟另一職員大聲交談:對呀,這裏不是茶餐廳,不會提供免費水,要水可以,有錢就有水,不需要理會他們,他們有問題!我聽後十分生氣,故與女職員對質,該女職員竟敢跟我說沒有說過,是與同事說其他話題。令我更生氣,我將該女職員與同事的對話完整陳述一次,該職員才不再說話。該次經歷令我一定不會再去該餐廳,惡劣態度、無禮對待客人,強制消費、環境衛生惡劣。星期六的餐廳竟然可以空無一人,只有一枱客人,也可以對我們態度惡劣,一間這樣的餐廳都準備結業,建議不要去!!

2023-08-05
2023-05-21 681 瀏覽
好耐之前去過食兩次一直念念不忘,CP值極高,特別係個apple strudel,所以lunch time又去左再幫襯,叫左兩個lunch set + 一個蘋果批😋😋 餐廳經理Lala仲會好熱情咁招待你,原來小店已有幾十年歷史,好多外國人去幫襯,難怪咁地道,好有人情味,仲會播啲90年代英文歌,好有feel,值得支持😛蘋果批個皮好脆,入面d餡同出面一般食到既蘋果批唔同,唔會好甜,熱辣辣加埋個雪糕一齊食,勁match,食完成個鐘個口都仲有陣蘋果批味🤣個龍利柳d調味好好食,一啲都唔腥,仲好juicy,啲薯角私心推介,好好食,勁似外國食個啲個天使麵唔會太淋,但有陣唔知係洋蔥定蒜香味,勁香勁好味😋😋

Apple  Strudel

龍利柳

三文魚天使麵

個天使麵唔會太淋,但有陣唔知係洋蔥定蒜香味,勁香勁好味😋😋
2023-05-20
Apple  Strudel
龍利柳
三文魚天使麵
  • 德國式蘋果批
  • 薯角
2023-04-19 552 瀏覽
完全水準之上,服務一流。炸蘑菇、德國豬手、沙律,水準之上,特制蘋果批必吃。星期五還有現場樂隊。環境旺中帶靜,絕對值得一試再試。現在加上openrice訂座6折,抵上加抵!
炸磨菇
炸磨菇
2023-03-26 519 瀏覽
餐館只有幾張枱有Bar枱位裝修以木枱凳為主🪵店員好親切咁介紹菜單好溫馨❤️似家庭式經營嘅小店.🌟德國香脆咸豬手配酸咸菜焓薯 $288一上枱熱辣辣皮好香脆切落去有好清脆嘅聲音🥰不過擺得耐就較硬🙈肉好粉嫩 好入味👍如果多肉啲就更好喇🥰酸菜好解膩💕薯仔調味簡單 夠晒飽肚🥔.🌟燒春雞配薯條 $188春雞較細隻肉質夠嫩🥳薯條份量好足🍟慢慢食下chit chat下好chill🤣☺️.📍 Prosit Bar and Restaurant (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓
餐館只有幾張枱
有Bar枱位