2020-09-10 933 瀏覽
今日下午與朋友行經尖沙咀,看見街上大招牌,於是一試。叫左一份西冷牛扒、一份全日早餐。朋友份西冷牛扒完全咬唔到,配白飯,又冇汁,乾爆。朋友咬左兩啖冇再食。我份全日早餐,兩條腸仔得手指咁幼,幼過廚師腸,仲要係燒燶左,西蘭花係生既、塊面包簡直似放左好耐,咬左一啖,諗住炒蛋一定安全,點知食食下炒蛋食到蛋殼...雖然疫情下生意難做,但價錢唔平,野食難以入口,服務態度又差,我地冇要求退錢,但一句道歉都冇。最後食左幾啖俾錢走人...
2020-09-10
2020-06-21 1097 瀏覽
服務態度差,配菜全部都係薯條,連水喉水都冇得飲!The worse restaurant I’ve ever been to. No tap water is served and a still water costs $50 each. Such a terrible experience!
服務態度差,配菜全部都係薯條,連水喉水都冇得飲!
2020-05-09 1454 瀏覽
食物質素差又少,豬手成$260但份量少,雜腸$240同係街邊食果d差唔多,每樣得一條,Berliner 好食同抵食好多,燒春雞$160得隻雞脾,唔係原隻,偷工減料,6個人食有promotion所以6折,都要每人$280,仲要食唔飽,完全呃錢,不如加多一舊去食自助餐服務差,果日有點歌唱,我地食完野點多兩首就走。個矮d女服務員勁吹我地,要比張枱話有人等緊,又逼我地賣單,令人完全唔enjoy環境擠逼,太細,得5張枱,逼到死。真係貼錢買難受。。。 無下次

環境擠逼,太細,得5張枱,逼到死。

真係貼錢買難受。。。 無下次

2020-05-08
2020-04-26 1190 瀏覽
Prosit bar & restaurant求其search左間心水餐廳個豬手好食 唔會話太淋太硬 又切好哂方便分個蘋果批好正宗!外脆嫁!!!因為係香港食親通常都掌握唔到外脆皮又薄咼入面熱 肉桂冇落太多 岩岩好 真係必叫______________________________總結:⭐️⭐️⭐️⭐️ 推介味道:❤️❤️❤️❤️(暫時最中意嘅德國餐)份量:🍚🍚🍚(岩岩好)環境:🍴🍴🍴🍴(細細地 有d迫嘅 但個環境好有feel好中意🥰)服務:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻(老闆好好好有心機 仲會同大家傾計睇下食物岩唔岩食)價錢:💸💸💸(價錢有d貴嘅唔用discount嘅話 如果時段岩有discount就ok)推介食品:豬手🤤蘋果批😍
Prosit bar & restaurant

求其search左間心水餐廳

個豬手好食 唔會話太淋太硬 又切好哂方便分

個蘋果批好正宗!外脆嫁!!!
總結:⭐️⭐️⭐️⭐️ 推介

味道:❤️❤️❤️❤️
(暫時最中意嘅德國餐)
份量:🍚🍚🍚
(岩岩好)
環境:🍴🍴🍴🍴
(細細地 有d迫嘅 但個環境好有feel好中意🥰)
服務:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻
(老闆好好好有心機 仲會同大家傾計睇下食物岩唔岩食)
價錢:💸💸💸

推介食品:
豬手🤤
蘋果批😍
  • 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯
2020-03-21 935 瀏覽
週年紀念日,當然要慶祝。今餐飯可以話係找尋回憶之旅!餐廳主打德國,瑞士同埋奧地利菜,估唔到細細間店舖都有齊當地招牌菜。當中最令我回味嘅係瑞士名菜raclette芝士。呢道菜係用機器將芝士熱溶,之後即刻上碟,配搭薯仔,真係回味無窮!唯一可惜就係呢度嘅芝士份量比較瑞士當地嘅小好多...德國腸拼盤就比較普通,特別係條司華力腸,感覺真係好普通。德國豬手算係正路,同其他店舖比較都係差不多。不過可以揾到間小店食盡不同菜式已經算係唔錯。
週年紀念日,當然要慶祝。今餐飯可以話係找尋回憶之旅!
Raclette cheese

香腸拼盤

德國腸拼盤就比較普通,特別係條司華力腸,感覺真係好普通。
豬手

德國豬手算係正路,同其他店舖比較都係差不多。
不過可以揾到間小店食盡不同菜式已經算係唔錯。
2020-03-17
Raclette cheese
  • 瑞士芝士配烚薯
2020-03-07 838 瀏覽
情人節食咩好?徳國菜係一個唔錯嘅選擇。Prosit Bar and Restaurant係一間徳式酒吧餐廳。第一次嚟呢間餐廳,發現原來佢有live 樂手表演,會邀請食客點歌,或者唱歌比另一半聽,絕對係最好嘅情人節禮物。全晚氣氛好好。餐廳所有人都好盡興!我哋過咗一個好特別同難忘嘅情人節。佢哋嘅招牌菜係徳國香脆咸豬手同Apple crumble,本身我好鍾意食咸豬手,但唔係間間餐廳都整得好食,呢度真係比到驚喜我哋!
徳國香脆咸豬手
什錦腸拼盤(細)
2020-02-14
情人節
徳國香脆咸豬手
什錦腸拼盤(細)
2020-03-03 697 瀏覽
If you are expecting a decent German meal, you'd be sorry! 一進門我們一行三人按女待應的安排隨即坐下,看了餐牌,準備點三個菜,再加一個他們餐廳的招牌甜品 - 德國蘋果批 (95hkd),看圖片感覺不錯,而且份量也可接受。我們點了一道慕尼黑肉腸,女待應還說這個只是兩條腸,說服我們點大的拼盤,我們商量後覺得腸的size應該不會很小,而且我們也不是很餓,就按原先決定的那道好了。在等候的過程中,朋友喝了一口自己帶來的樽裝水,然後把水樽放在桌子一旁,女待應見狀立刻走過來不客氣的說餐廳不准帶外來飲品 (包括保溫瓶的水) ,而餐廳只提供昂貴支裝水,卻收加一服務費。原來剛才只是惡夢的開始。食物來了,包括那道只有兩條腸的菜 (112hkd) 和一個煙豬脊肉 (195hkd)。我嚇了一驚,兩條腸小得可憐,我在德國或在其他國家的德國聖誕市場吃的腸無論在大小或味道也比這個好好多倍,老實說,這個連在超市買回來煮的都比不上,配菜是又冷又淡,連放進微波爐的功夫也省下來,薯條跟麥記的差不多,份量比主菜更多,原來腸只是配菜。煙豬脊肉同樣悲哀,一共三塊薄薄的,冰冷

原來剛才只是惡夢的開始。食物來了,包括那道只有兩條腸的菜 (112hkd) 和一個煙豬脊肉 (195hkd)。我嚇了一驚,兩條腸小得可憐,我在德國或在其他國家的德國聖誕市場吃的腸無論在大小或味道也比這個好好多倍,老實說,這個連在超市買回來煮的都比不上,配菜是又冷又淡,連放進微波爐的功夫也省下來,薯條跟麥記的差不多,份量比主菜更多,原來腸只是配菜。煙豬脊肉同樣悲哀,一共三塊薄薄的,冰冷的毫無味道,連罐頭午餐肉也比不上,配菜同上冰冷無味,只有炒薯是正常的。順帶一提,兩個醬 (茄汁和芥末) 都是在街邊吃小吃的支裝的,裡面份量很少,我們花了一點時間才劑到出來。

第三道菜亦是重點菜式來了,就是德國豬手 (243hkd) 。皮是脆的,肉在口感和味道屬中下等,有很多香港的德國餐廳做得比這裡好,朋友說可接受,但我就不能了,畢竟我在香港吃過很多次,自己也親自煮過多次。如果純粹要求填飽肚的朋友應該覺得這裡還可以。配菜不用再說,一樣恐怖,我那不懂煮飯的女性友人煮得比這個一定好!

甜品來了,本來不抱任何期望,但又給嚇了一驚,95大元的蘋果批小的太可憐吧(有圖片有真相) ,緊緊夠半個成年人吃,吃著可吃到一點蘋果香味,但蘋果肉都沒怎麼吃到,雪糕是超市買到的盒裝雪糕味道,整體普普通通,我求其在超市買一個雪藏的回家焗更好吃啊!
2020-02-22
2020-02-15 473 瀏覽
之前網上尋找情人節晚餐餐廳看到這家餐廳,看到環境不錯挺適合浪漫晚餐,便訂座嘗試。餐廳地方不大,大概6-7張枱,加上一排bar枱,有現場樂手表演,還邀請客人演唱。點了幾款網友推介美食:炸磨菇配他他醬 - 外皮酥脆,但磨菇多汁👍👍👍👍德國烤咸豬手 - 豬皮香脆可口,豬肉入味,酸菜味道洽到好處,略嫌美中不足伴碟菜太生而且沒有味道👍👍👍👍蘋果批 - 批皮焗至鬆脆,肉桂和香草味突出,吃一口熱辣辣蘋果批後再吃一口冰凍雲呢拿雪糕,口感和味道非常配合!👍👍👍👍總括而言,味道很好,地方較少,枱和枱之間很接近,但環境和燈光浪漫,適合約會。昨晚情人節晚餐女朋友和我都很享受👍❤️

點了幾款網友推介美食:

炸磨菇配他他醬 - 外皮酥脆,但磨菇多汁👍👍👍👍

• 他他汁炸磨菇
  • 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯
2019-10-28 1045 瀏覽
來到這家朋友介紹的德國奧地利菜餐廳,能吃到的是比較特別的菜色,除了德國菜鹹豬手,還有瑞士芝士火鍋,煎芝士等,很有特色!鹹豬手是切開的,比較容易吃,味道很好。芝士火鍋配搭麵包,煎芝士也很少地方有得吃。甜品蘋果批都幾好味,雖然看上去細細個,但裡面很dense,吃完飽飽的。一樣不太好的是他們不提供免費清水,只提供需要付費的瓶裝水,因為菜色味道都比較重,不喝啤酒的朋友就要被逼買水喝了,感覺這個年代還不提供免費水有點不合時宜。
2019-09-30 884 瀏覽
想食豬手,又見到呢間野係訂座app有半價優惠,就book 左試試。一上去就覺得間餐廳好細。我地嗌左三樣野食:豬手,炸蘑菇同埋無得半價既蘋果批。點完菜想要水時佢先話呢度無免費既水,建議我地嗌野飲。就算外國既餐廳都有免費既tap water 啦,呢一下已經令印象差左。*他他汁炸蘑菇*($105)黎到有d 失敗,蘑菇好細爐,炸粉好厚,差過前以係apple green 食既炸蘑菇*德國白脆咸豬手配香椰菜及烚薯*($243)豬手唔係原隻而係切完上,味道都ok,配菜nth special*德國式蘋果批*($95)因為之前係鹿特丹食過一個超好味既apple pie, 見openrice 都多人讚呢間既apple pie 所以正價都要一試。老實講無乜特別,仲要唔平,唔算值得食總括而言呢間野唔算特別好食,main menu 半價但甜品同野飲正價,埋單都around$500, 野食一般,性價比不高, 唔會再試

*他他汁炸蘑菇*($105)

*德國白脆咸豬手配香椰菜及烚薯*($243)

*德國式蘋果批*($95)

經常來到尖沙咀也會到亞士厘道尋找美食,想不到在這𥚃隱藏了一家這麼精彩的奧地利🇦🇹與德國🇩🇪菜餐廳,而且已經40年歷史。餐廳的座位不多,但亦算闊落,擺設跟裝橫令我感覺像在旅行時到奧地利的餐廳~🤗適逢德國啤酒🍻節,還掛上了有關裝飾,增添氣氛😊✨德國傳統豆湯這款湯入口綿綿的,很幼滑,加了大量豆蓉去煮,還加了香腸,味道很特別✨奧地利式吞拿魚沙律沙律菜口感清爽新鮮,再配有車厘茄、水煮蛋、水煮馬鈴薯及吞拿魚,醬汁酸甜,很開胃✨酥炸蘑菇外層非常鬆脆,完全不會乾柴,蘑菇內𥚃飽滿多汁✨德國腸配德國鹹豬手鹹豬手本身已經起了骨,方便食用,豬手愈吃愈香,德國腸肉汁挺多,配菜是酸椰菜絲和水煮馬鈴薯🥔✨德國食蘋果批這款甜品令人驚艷,雖然外貌很樸素🤣我覺得是滄海遺珠,所以要大大力推薦,首先酥皮切下去咔差咔差的聲音已經令人食指大動,一口吃下去酥脆的外層,淡淡的玉桂香味,還有溫熱的蘋果、合桃、提子乾的口感,再配上香草味雪糕,一冷一熱的感覺,加上豐富的口感,令人難以忘懷!✨香港手工啤充滿果香味,帶一點苦澀,但不難入口~想不到香港有這款手工啤🍻

✨德國傳統豆湯

✨奧地利式吞拿魚沙律
✨酥炸蘑菇
外層非常鬆脆,完全不會乾柴,蘑菇內𥚃飽滿多汁

✨德國腸配德國鹹豬手

✨德國食蘋果批

✨香港手工啤

• 德國式蘋果批
具有傳統德國及奧地利氛圍的樓上酒吧,翻查一下原來已經開業四十年!最令我難忘的是他們的甜品。傳統德國豆腸仔湯• 質感竭濃、帶有豆香味,豆的口感粉軟,入口即溶。奧地利式吞拿魚沙律• 不過不失的一款沙律,• 吞拿魚的份量多一點會更好。酥炸蘑菇• 簿簿的一層炸得鬆脆香口,• 內𥚃的蘑菇飽滿爽口,經過一炸口感層次提升。德國腸拼德國咸豬手(碎上)• 配菜份量充足,• 豬手皮炸得很脆,肉質煙韌有咬口,• 德國腸很惹味,腸衣香脆、肉質紥實。手工拉格啤酒• 以德國配方製作的啤酒,帶點啤酒的苦味,同時有一股清新柑橘味。✨德國式蘋果批拌雪糕✨• 極力推薦這道甜品!食得出店長為此精心炮製和改良過後更適合香港人的口味。• 蘋果批焗得十分香脆,帶點肉桂香味,入面還加了點果仁,提升了口感層次,• 吃的時候需要連同雪糕一併吃,冰火的口感令人一試難忘!

傳統德國豆腸仔湯

傳統德國豆腸仔湯
• 質感竭濃、帶有豆香味,豆的口感粉軟,入口即溶。

奧地利式吞拿魚沙律

奧地利式吞拿魚沙律
• 不過不失的一款沙律,
• 吞拿魚的份量多一點會更好。

酥炸蘑菇

酥炸蘑菇
• 簿簿的一層炸得鬆脆香口,
• 內𥚃的蘑菇飽滿爽口,經過一炸口感層次提升。

德國腸拼德國咸豬手

德國腸拼德國咸豬手(碎上)
• 配菜份量充足,
• 豬手皮炸得很脆,肉質煙韌有咬口,
• 德國腸很惹味,腸衣香脆、肉質紥實。

德國式蘋果批拌雪糕

✨德國式蘋果批拌雪糕✨
• 吃的時候需要連同雪糕一併吃,冰火的口感令人一試難忘!
德國式蘋果批拌雪糕
  • 德國式蘋果批
背景音樂可唔可以唔好播廣東歌?而且背景音樂太大聲,其實如果播純音樂或者播返德國嘅歌都好呀,太本地化不如食茶餐廳。自從轉左手之後啲嘢食退步左,少咗德國嘅特色,尤其是係個湯真係差左好多

2019-06-24 507 瀏覽
今晩同個朋友食飯,上網咁啱睇見有人推介呢間徳國菜,所以就黎試下。今日星期一晚應該比較少人,所以都好舒服同好靜,傾計一流。佢仲設計左個bar枱,如果鐘意飲酒既朋友都可以坐係bar枱摸下酒杯底。我地兩個人叫左三個菜,先黎個吞拿魚沙律🥗份量都算大碟,兩個人食剛剛好。我幾鐘意食吞拿魚的,廚師將個汁調較得剛剛好,唔會太酸,食完仲好開胃。原本諗住叫個田園沙律,係侍應姐姐推介我地試下呢個,食完覺得都唔錯。之後叫左個豬手,豬手已經起左骨,所以好方便,皮好脆,另外配菜都係以淡味為主,冇咁熱氣!最後要介紹下個蘋果批,侍應姐姐原來係岀去學再自己加以改良,份量都多,味道好豐富,推介,有興趣不妨試試個蘋果批。

2019-06-13 1835 瀏覽
這家餐廳前身是Weinstube,易手後裝修與菜式沒什麼改動,但食物質素差別明顯,不過我已多年沒光顧Weinstube,所以這說法是把現在的Prosit Bar and Restaurant與多年前的Weinstube作比較,也許接近易手前的Weinstube與我記憶中的Weinstube已有巨大差異。先不拿現在這家餐廳與前身比較,單是評論當下菜式,質素也有很大不足之處,下面一一細說。餐廳位於大廈一樓,地方小小的,除去酒吧部份,只可招待不多於十桌客人,小規模的店面頗有家的感覺,生出一份親切感。然而,若不幸碰上幾桌客人是同一伙,卻又不是完全包場,情況或會挺吵人,這裡地方小,他們幾桌互相聊起來聲浪可不小。德國香脆咸豬手配酸菜及烚薯是我吃德國菜的必點菜式,這裡做得非常差,咸豬手不香不脆,豬皮厚硬硌牙,豬肉也粗糙得很,吃這盤東西就是跟牙齒較勁。酸菜的口感像是被半脫水,"乾爭爭"的無趣。烚菜反而成為最正常的東西,因為做這個既沒有特殊技巧,而且理應淡而無味,但同時難以稱得上可口。白酒磨菇汁牛仔肉配炒薯肯定比硬邦邦的豬手要好,牛仔肉裹上炸漿下油鍋,口感是既脆且綿,炸過的牛仔肉依然軟而濕潤,尤其有了豬
德國香脆咸豬手
白酒磨菇汁牛仔肉配炒薯
白酒磨菇汁牛仔肉配炒薯肯定比硬邦邦的豬手要好,牛仔肉裹上炸漿下油鍋,口感是既脆且綿,炸過的牛仔肉依然軟而濕潤,尤其有了豬手的對比,牛仔肉的口感好太多了。然而,它的脆未算上盛,炸皮不夠乾爽,而且牛仔肉的味道有些過咸,這種咸使人感覺食物廉價。雖然餐牌所示這道菜提供的是炒薯,但薯仔看着吃着也似是炸過,油炸食物本來就易於俘虜舌頭,所以絕不難吃,但是它的口感偏乾且沒什麼薯味,大概屬於連鎖快餐店的質素吧。這道菜的好只有牛仔肉沒豬手硬,質素太有港式快餐的感覺,做不出價值二百五的味道。
德國式蘋果批
我們先點兩道主菜,本來想再多點一份,可是吃過前面兩道菜已經不想再碰壁了,但是我來之前已決定吃德國式蘋果批,想着這是最後一次來,死就死吧,把甜品點了。想不到是主菜很差,但甜品大大挽回了分數,讓我有了再來的理由。
德國式蘋果批
首先我特別愛吃熱甜品,但是西式的熱甜品不多,我以為德國式蘋果批是處於室溫狀態,想不到它是熱哄哄的。蘋果批表皮有着酥皮的脆,帶着淡淡肉桂香,我本身不太喜歡肉桂的味道,它給我的感覺是味道濃俗卻在裝淡的Bxxch😂這個肉桂的味道卻是淡淡的清幽,我喜歡。餡料我只認得出用上果仁與蘋果肉,甜味不太重,味道舒服。然而,餡料的口感太乾了,不能一直單獨吃,這時候伴的雲呢拿雪糕正好大派用場。把雪糕塗上蘋果批除了可滋潤它,當熱的蘋果批碰上冷的雪糕形成冰火效果產生出說不出的滿足感,而且這種雙重甜味跟單獨吃蘋果批有所不同,別有一番新鮮感。
這裡有賣奧地利的生啤Stiegl,看圖理解是一種帶西柚味的啤酒。
Stiegl 500ml
這款Stiegl生啤非常容易入口,沒有苦澀,雖然喝不出西柚的味道,但味道很清,合乎帶水果氣的啤酒質感,而且味道沒到白啤的淡,不過平常愛喝啤酒的人大概會嫌它啤酒味不夠濃郁。
Erdingher Hefe 500ml
Erdinger Hefe是我愛喝的啤酒之一,雖然它的味道也是偏淡,但麥味還算是明顯,而且我喜歡喝着它的時候感覺到氣很綿密,令人舒暢!
Hong Kong Gunner是一款Mocktail,我沒有嚐,不過朋友說好喝。

飯後感是我對這裡的主菜與炸物毫無興趣,要不是德國式蘋果批出現,肯定差評。我很有意欲再吃德國式蘋果批,而且來喝Erdinger與Stiegl生啤也不錯,但是甜品配啤酒怪怪的,也許下次點一盤香腸來配啤酒吧。香腸多是現成貨,在餐廳裡或煎或烤加熱就成,一般不會出現太大問題。此外,這家餐廳於網上訂座可享折扣,雖然只適用於餐牌內的單點食品,但某些時段可打六折,真的能省下不少。
2019-06-08
$295.5