2024-05-02 0 瀏覽
位於西貢海邊嘅一間隱世咖啡廳,叫做熊穴。首先佢嘅地理位置好好,位於西貢海旁嘅環境中,呢個隱世嘅咖啡廳為用餐營造咗一個寧靜、舒適嘅氣氛。餐廳主打嘅料理係自家製作手打烏冬佢哋精湛嘅手藝製作出絲滑嘅烏冬,令人經驚艷。特別值得一提嘅係帶子,呢個刺身級別嘅帶子非常新鮮,質感彈牙。另外咖啡廳嘅鬆餅同埋茶都非常吸引人。佢嘅鬆餅口感鬆軟配上新鮮嘅水果同濃郁嘅糖漿,每一口都食得出食物嘅質素。而佢哋所用嘅茶葉都係有日本引進,顯示到餐廳對品質嘅追求。
2024-04-29 25 瀏覽
Neko 熊穴,位於西貢海傍街地下,一間以日式手打烏冬為賣點嘅餐廳,餐廳佈置相當有特色,以以日式木系佈置為主,環境非常優雅舒適,感覺寧靜。餐廳服務一流,店員服務好好。卡邦尼意粉就食得多,卡邦尼手打烏冬真係第一次,手打烏冬,全部由餐廳自家新鮮製作,無添加無味精無化學材料,當然要試一試啦。卡邦尼手打烏冬,材料豐富有洋蔥煙肉同菇,而且手打烏冬份量都相當多,烏冬咬落去煙靭有咬口,唔會太硬,味道出色,值得一試。

2024-04-27
2024-04-23 21 瀏覽
最近喺西貢搵到間高質小店🤣一間日系嘅自家製烏冬店。店內以日式裝修為主,入去感覺好舒服,可以好chill咁同frd嘆下高質美食~ 老細仲佢地所有話茶都好靚,全部茶葉都嚟自日本同英國茶園我試咗佢哋嘅香梨紅茶,飲落去好清新。完全唔會死甜帶有梨嘅香甜之餘仲有埋足夠嘅紅茶香。另外,我仲試咗佢哋嘅香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬。全人手製作嘅烏冬麵配上煎得好香嘅帶子同明太子紫蘇,味道豐富又有層次感。明太子嘅鹹香同紫蘇嘅清新提升咗成個味。👍🏻👍🏻📍Neko 熊穴(西貢)地址:西貢海傍街2號地下B號舖

📍Neko 熊穴(西貢)
地址:西貢海傍街2號地下B號舖
2024-04-22 17 瀏覽
周末日子哽係要留喺香港消費啦, 而家假期入西貢又方便, 又無乜人, 啱哂我呢D又怕人多, 又要慢活, 又要扮偽文青嘅人.西貢真係我地香港嘅後花園, 行到咁上下, 入左間海傍街嘅Neko 熊穴 睇下書, 嘆杯野食件Pancake.餐廳設計簡單, 入去比人好寧靜嘅感覺. 下晝3, 4點, 點左個魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬+和風班戟+熱朱古力魚白湯味道香甜, 直頭可以當湯飲. 雞肉嫩滑, 有肉汁, 烏冬唔會太林, 有質感. 和風班戟 - 外表如一般日式班戟, 材料相當豐富, 醬汁味道有特色, 咬落去感覺煙韌. 食完班戟, 再嘆一杯熱朱古力, 真係快活又一天.

食完班戟, 再嘆一杯熱朱古力, 真係快活又一天.
Long weekend 太多人外遊,決定留港消費,來到西貢鬆一鬆 。店面日式裝澦,店主超級親切,亦都同我哋分享左佢既初衷,可惜太飽,下次有機會真係要試一試佢嘅新鮮手打烏冬。自家研發班戟配方,即叫即做所以要等一等,反正慢活放假都係想同朋友catch up一下 。和風班戟係玄米茶班戟,配上日本紅豆、忌廉同黑蜜,班戟有蛋香,淡淡玄米茶 。配上店主推介朱古力,飲落絲滑濃稠,可可香氣十足,有點驚喜—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:Signature French chocolate 招牌朱古力Japanese pancake 和風班戟—————————————————𖠿𖥣 Neko 熊穴 (西貢)〒西貢西貢海傍街2號地下B號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram___🥇Follow @eathkgirls @eat

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

Japanese pancake 和風班戟

—————————————————

𖠿𖥣 Neko 熊穴 (西貢)
〒西貢西貢海傍街2號地下B號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女
2024-04-20
2024-04-10 43 瀏覽
Neko 熊穴地址:西貢西貢海傍街2號地下B號舖放假當然要chill下啦,今次我就約埋朋友去咗間以日式為主嘅西貢人氣cafe,一入到去餐廳陽光好充足,都幾舒服,好岩同fds一齊慢慢食,慢慢嚟享受呢個慢活時刻⏳。我地就叫咗原味班戟🥞 + 玄米茶🍵。呢度嘅原味班戟真係一絕!每一啖都飽滿鬆軟特別有份量,而且冇添加任何味精或者化學調味,100% 純手工製作😍。食完班戟再嚐嚐佢地由日本茶園運來嘅玄米茶!呢杯茶飲落口感滑順,帶有微微的香氣,真係好解渴!一杯玄米茶,真係一個舒緩身心嘅好選擇💕#nicefoodie西貢----------------#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious  #hk  #香港 #香港美食 #美食 #西貢美食 #打卡  #西貢 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處  #cafe  #西餐
Neko 熊穴
地址:西貢西貢海傍街2號地下B號舖

#nicefoodie西貢

----------------
香港人生活好急速,放假嘅時候當然要慢下來,好好放鬆一下自己。剛剛過去的假期,我去了西貢一日遊,意外發現一間Cafe :Neko熊穴。店舖環境舒適,讓人有靜下來的感覺。今次我點了香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬,煎過的帶子非常香口,配合明太子,整個手打烏冬味道更佳,不會淡而無味👍🏻全部烏冬都係店舖自己親手搓㗎,因此質感特別彈牙!!在這個炎熱的天氣吃上冷烏冬,感覺非常舒暢!另外點了玄米茶,香而不膩,飲落去回甘味重,配搭冷烏冬剛剛好。原來佢哋嘅茶咁好飲係因為連茶葉都係來自日本茶園~

在這個炎熱的天氣吃上冷烏冬,感覺非常舒暢!

趁放假跟閨蜜去西貢享受一下慢活慵懶感🥰這次選了位於海傍街的日式茶房,有室內室外位置,感覺好Chill。內裡裝潢舒適充滿溫馨格調,最啱慢嘆美食傾下偈。餐廳主打手作烏冬,是店家自己新鮮親手製作,來到一定要點一客啦。而大部份食材都是來自日本🇯🇵包括茶葉喔。而全店料理不加任何味精或化學調味👍🏼味道健康。🟠香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬帶子煎得香嫩,冷烏冬入口清爽彈牙,帶有明太子咸香和紫蘇清香~冷冷的很適合現在悶熱的天氣喔。🟠魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬雞肉丸串很香口,烏冬配以自家熬煮的的魚白湯,鮮香味濃,沒加味精更原汁原味。🟠 熱朱古力上面灑滿了朱古力粉~入口香醇濃郁,滿滿的朱古力香。

🟠香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬

🟠魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬

🟠 熱朱古力
上面灑滿了朱古力粉~入口香醇濃郁,滿滿的朱古力香。
2024-04-03 38 瀏覽
呢間係西貢人氣cafe,一入到去餐廳陽光好充足,都幾舒適!之後叫咗個甜品同飲品,甜品方面叫法式焦糖pancake,首先個pancake煎得啱啱好,好有蛋香味,個焦糖整得甜度適中,唔會好膩有夠晒香甜!之後叫咗飲品,凍熱情果茶,飲第一啖覺得凍熱情果味好香又唔會好甜,飲落去茶味唔會好澀,食完pancake再飲茶仲可以消濟添呀!
呢間係西貢人氣cafe,一入到去餐廳陽光好充足,都幾舒適!
2024-04-03 31 瀏覽
西頁是一個隱世高質小店的集中地,這次我找到了一家日系慢活風格的手打鳥冬店,店內環境以日式為主,進去後感覺非常舒服,可以和朋友一起悠閒地度過一個下午,享受慢活的氛圍。除了日式裝修,原來店內的食材大部分都是從日本進口的原材料,連茶葉都是來自日本茶園的。香煎帶子明太子紫蘇冷自家製鳥冬,這是真正的手打鳥冬!口感有點彈牙,冷鳥冬的口感更清爽,而且帶子使用的是刺身級別的,有三大顆,每一顆都煎得香口可口。店家強調不使用味精和化學調味料,所以能真實地品嚐到食物本身的原味。他們還有一款蘋果蓉焙茶梳打,這款梳打中的蘋果甜味不是一般市面上使用的糖漿,而是真正的蘋果製成的蘋果蓉,甜而不膩。搭配上獨特的焙茶香氣,非常好喝。最貼心的是,這個飲品並沒有加冰卻有冰凍感,喝起來不會越喝越淡。這家店的特色在於提供日系慢活的氛圍和使用高質食材,讓人可以在舒適的環境中品味美食,享受悠閒的時光。如果你喜歡日式料理和慢活風格,這間店絕對是個值得一試的地方。📍Neko 熊穴 (西貢)西貢西貢海傍街2號地下B號舖

📍Neko 熊穴 (西貢)
西貢西貢海傍街2號地下B號舖
2024-04-03 24 瀏覽
係熊穴用餐真係一個非常舒暢既體驗,環境舒適夠寫意,令人身心放鬆和愉悅🤗我點左佢地既招牌菜式——和風班戟搭配香梨紅茶,兩者搭配非常夾👍🏻和風班戟充滿蛋香,而且質地輕盈,入口即化。佢同傳統的班戟不同,融合了和風的風味,令人感受到一種獨特的日本美食文化。夾住紅豆泥和香甜的奶油一齊食,真係好幸福🥰另外香梨紅茶更係一絕。呢杯紅茶散發著濃郁的香梨香氣,口感順滑,微甜中帶點果香,飲完令人感到清新舒爽👅餐廳仲提供左好多不同款式的食品/飲料,例如意粉、烏冬、咖啡、花茶,如果想要享受獨特而美味既一餐,真係要黎試下,相信一定會被這裡深深吸引😍

2024-04-01
2024-04-01 26 瀏覽
Weekend最鍾意同男朋友入西貢chill🥰,今日行完海旁之後就揀左呢間熊穴cafe試下,佢啲裝修都好日系慢活嘅感覺,我地都坐得好舒服~☺️呢度主打嘅係手作烏冬,真係舖頭自己親手搓嘅,啲食物全部都無加味精,原材料大部分都來自日本,質素有保證架😋*****🦪🍜日本蠔(瀬戶內產)時雨煮 配 魚湯烏冬 $128叫左一個烏冬,佢個魚湯超級鮮甜😍好驚喜,除左有大大隻嘅蠔之外仲有好多小蝦仁同埋一啲菇菌,豐富味蕾😋🐻🥞熊の班戟 $128身位港女緊係要食個烏冬啦,我地叫左呢個熊之烏冬🐻佢好鬆化同有蛋香架!🫖☕伯爵茶 House Blend Earl Grey Tea $68 / head伯爵茶用左一個好精緻嘅茶壺裝,好有儀式感~一壼茶夠我地兩個人坐半個下晝啦~🥰*****

*****
🦪🍜日本蠔(瀬戶內產)時雨煮 配 魚湯烏冬 $128
🐻🥞熊の班戟 $128

*****
2024-03-13
  • 日本蠔(瀬戶內產)時雨煮 配 魚湯烏冬
2024-03-13 126 瀏覽
西頁有好多隱世高質小店, 平時都好多入去行下放鬆下搵好野食, 今次搵到一間日系慢活風手打鳥冬店, 店內環境風格以日式為主, 入到去既感覺好舒服, 門口位落足心機佈置, 日式裝修, 睇到都好chill, 室內中央位置有張長枱, 四周有幾張細枱, 有塌塌米同一般桌椅; 餐廳主打嘅係手作烏冬, 真係自己親手搓嘅, 店內任何食物都無加任何味精或化學調味, 而幾乎所有原材料來源都係日本. 包括茶葉都係來自日本茶園呀。香煎帶子蝦味噌汁烏冬北海道帶子鮮甜爽彈, 煎香後加在烏冬上, 蝦味噌汁都算突出; 手作烏冬夠哂彈牙, 有口感, 我幾鐘意呢種感覺。法式焦糖班戟新鮮製作, 脆脆嘅焦糖加上原味班戟, 味道香甜, 加上熱情果醬香提子, 非常之夾。「浮」飄浮抹茶鮮奶抹茶鮮奶, 飲得出係日本牛奶味, 幾好飲, 茶香味甜甜地, 抹茶粉舖滿杯面, 夠哂香濃。

香煎帶子蝦味噌汁烏冬

法式焦糖班戟

「浮」飄浮抹茶鮮奶
2024-03-07 76 瀏覽
💗💗放假之選💗💗環境舒適清靜💗💗店員服務態度好好,坐低後店員會講解佢哋嘅店舖有咩食物同飲品甜品,等你慢慢選擇,食物質數嚟講真心唔錯,烏冬真係好好食,係煙煙靭靭嗰種,啲湯又唔會好濃味蓋過晒啲食物本身味道,味道剛剛好,我覺得佢哋一啲味精都唔會有,因為本人對味精係有敏感,真係讚讚讚👍👍👍飲品嚟講我好鍾意飲佢哋嘅焙茶鮮奶,茶又香,飲落唔會只有鮮奶味,推介推介👏🏻👏🏻👏🏻班戟都好好味👅又唔會好甜,好有質感👍👍👍呢啲小店而家真係小之又小,所以一定會繼續支持。
💗💗放假之選💗💗環境舒適清靜💗💗
班戟都好好味👅又唔會好甜,好有質感👍👍👍
呢啲小店而家真係小之又小,所以一定會繼續支持。
2024-03-03
紀念日
  • 焙茶鮮奶
2024-02-16 92 瀏覽
A Sai Kung semi hidden gem in a chilled corner of the village. stumbled on it after cycling. we had the oyster homemade udon, dark chocolate, geimaicha tea, bear pancake. the udon had texture, soup was flavoursome and felt with real ingredients freshly made. most importantly the pancake was not the usual commercial sweet taste. They were about to close but kindly still accommodated to make us the meal fresh. Yummy homemade food with real ingredients made with heart& passion, super friendly peeps to top it all..
2024-02-13
下午茶
  • oysterudonandbuckwheatpancake