今日天氣咁正冇理由唔去搵間靚靚Cafe去打卡,又嘆吓美食,之前嚟過呢間Neko熊穴Cafe,氣氛非常之chill,而且好啱我今日想行慢活style嘅日子,餐廳環境非常之舒服,好多綠色植物,而且係行日系風格,坐得好舒服😚今日叫咗個全日班戟薈,類似all day Breakfast,但係以pancake為主,我會話啲pancake非常之好味,非常之鬆軟,而且有空氣感,配搭埋啲糖漿簡直一流😋而且佢個黑松露炒蛋非常之滋味,好滑😍另外仲有啲炒菇同埋蕃茄仔,蕃茄仔酸酸甜甜好開胃,而且佢個西班牙火腿都好好味,簡直一個餐滿足我幾個願望😋飲品方面叫咗個蘋果蓉焙茶梳打,呢個配搭都係第一次見,首先焙茶味好突出,茶底好濃,配搭埋香甜嘅蘋果蓉,兩者中和埋一齊好清新,蘋果同班戟非常之夾🤩

2023-11-14
2023-11-14 47 瀏覽
假日揸車🚗入咗西貢周圍行吓~ 下午去咗呢間Cafe食個 light meal, 可以對住個靚景食嘢, 感受一下慢活人生, 感覺好chill呢☺~ Cafe主打手作烏冬, 每日人手搓同製作, 大部分原材料都係來自日本🇯🇵, 連茶葉都係來自日本茶園, 可以從呢度嘅環境同食物感受得到濃濃嘅日本風味⸝⸝ 𓆸🥞焙茶朱古力班戟入口有着濃郁嘅焙茶朱古力香氣, 口感非常鬆軟, 搭配焙茶朱古力醬、果醬同鮮忌廉, 味道層次更豐富!🥞全日班戟薈班戟好軟熟, 而且有麵粉香氣, 旁邊有黑松露炒蛋🍳、西班牙黑毛豬、車厘茄🍅、炒蘑菇, 呢個配搭好夾, 食完好滿足!飲品方面, 推介蘋果蓉焙茶梳打, 帶有蘋果濃厚酸甜味🍎, 底下有蘋果果肉, 焙茶香同果香平衡, 加上清爽氣泡🫧, 飲落好fresh!

🥞焙茶朱古力班戟

🥞全日班戟薈

2023-11-11
首先係一入去,我哋兩個人坐左係大枱既一個角落頭,然後佢再叫多兩個人逼埋嚟坐我哋對面,既係三人位坐四個人。之後我地見到有空位,我哋就問可唔可以坐,佢就放左個留位既牌話有四個人book左枱。笑左我坐左成個鐘都無見到四個人黎過,之後仲嬲,佢安排walkin既二人坐個所謂既留枱(即係無人book位la) 真係好想知係咪針對我地🤣🤣不過都唔想影心情,所以無再問,但我哋叫果個pancake等左1.5小時🤣🤣🤣 我哋落單時間係14:00, 最後催完個pancake 15:30先到,真心,邊爐都應該打完😆😆所以真係,又受氣又食得唔開心,仲要價錢都唔係話好平。無下次! 不過公道講氣,煮野食既姐姐態度好好,佢最後為表歉意free左個pancake比我地。而帶位既小姐態度就真係好差🤢🤢

等左個半鐘的pancake
西貢有唔少cafe到周末都大排長龍,行到大街尾嘅海傍街靜少少,都有唔少靚靚小店,星期日一於試下呢間日式小店"Neko熊味"~😙😙🌸門口位落足心機佈置🎎🌸日式裝修,睇到都好chill室內中央位置有張長枱,四周有幾張細枱,有塌塌米同一般桌椅,如果帶寵物可以坐室外位置望海景㖭🐕🐶▫️我地Walkin入,剛好有張塌塌米二人枱☺️店員細心介紹餐牌後,用QR code落單😎▫️見餐廳出名自家製烏冬,叫左兩個餐試下,價錢睇落少少貴,但包左M Size Tea Latte,對中意飲嘅人嚟講計落差唔多👍👍亦可以補差價揀飲其他飲品▫️店內人手較少,餐牌註明落單後需時20分鐘或以上準備,真人實測飲品好快上,不過兩份烏冬實際都等咗40分鐘,似係比平時更耐,店員都好有禮貌講左幾次唔好意思,用返慢活嘅心情嚟等,傾住計,欣賞下店面裝潢就好快過😎🌸香煎北海道刺身級帶子+紫蘇明太子冷烏冬 🍵Hojicha Soy Milk Latte $210可能因為係冷烏冬,口感偏韌,要咬耐啲。明太子份量足,帶子都有三粒👌 Hojicha Latte口感有層次,不錯😌🌸魚白湯烏冬配日式雞肉丸子🍵Iced Earl Grey Latte$18

🌸門口位落足心機佈置🎎

🌸日式裝修,睇到都好chill

▫️
我地Walkin入,剛好有張塌塌米二人枱☺️
店員細心介紹餐牌後,用QR code落單😎

香煎北海道刺身級帶子+紫蘇明太子冷烏冬

Hojicha  Soy  Latte
🌸香煎北海道刺身級帶子+紫蘇明太子冷烏冬
🍵Hojicha Soy Milk Latte

魚白湯烏冬配日式雞肉丸子
Iced  Earl  Grey  Latte

🌸魚白湯烏冬配日式雞肉丸子
🍵Iced Earl Grey Latte

👍魚湯濃郁,兩大粒雞肉丸子配柚子胡椒,相當開胃。😍烏冬浸湯入面無冷烏冬咁韌,好味
Earl Grey Latte特別欣賞凍飲無冰,令口感濃郁啲,放耐咗都唔怕溝稀哂,啱哂中意走冰嘅朋友👍

😊雞肉丸子配柚子胡椒有驚喜!

餐牌上仲有pancake餐,中意食甜嘅朋友可以試下🥞

Overall嚟講,兩個餐比較下魚白湯烏冬較有驚喜🥹如果想帶寵物,同朋友輕鬆chill下,性價比係ok嘅👍

2023-10-14
香煎北海道刺身級帶子+紫蘇明太子冷烏冬
Hojicha  Soy  Latte
魚白湯烏冬配日式雞肉丸子
Iced  Earl  Grey  Latte
  • Iced  latte
2023-10-14 49 瀏覽
想黎呢間西貢cafe好耐嫁啦上次過嚟,點知佢好早關門今次終於去到好開心有個門口去到入邊都係勁靚出邊仲要直接係海景成個感覺好休閒 好chill見到個唔知係咪老闆娘嘅物體因為佢好熱心態度,超級好Maru逐頁同我哋介紹 喺香港係好難得嘅事所以我地都食得好開心😍啲位又靚啦 打卡係勁靚同埋佢雖然唔多位 等你坐幾耐佢都唔會趕你走
想黎呢間西貢cafe好耐嫁啦
上次過嚟,點知佢好早關門
今次終於去到好開心
有個門口去到入邊都係勁靚
出邊仲要直接係海景
成個感覺好休閒 好chill
見到個唔知係咪老闆娘嘅物體
因為佢好熱心態度,超級好
Maru逐頁同我哋介紹 喺香港係好難得嘅事
所以我地都食得好開心😍
啲位又靚啦 打卡係勁靚
同埋佢雖然唔多位 等你坐幾耐佢都唔會趕你走

2023-06-27 205 瀏覽
以前喺西貢去離去去都係嗰間Cafe,最近發掘到一間小店,主打手作烏冬,真係自己親手製造的烏冬,但因為今日食得好飽,所以入去飲杯嘢食個甜品就算了,同店員傾偈,原來佢哋嘅茶葉都係來自日本茶園,過嚟慢活一下都唔錯🥰🥰🥰咁熱嘅天氣叫咗一杯意大利金橙抹茶梳打。梳打散發著濃郁的抹茶香氣,淡淡的金橙香氣,非常清新怡人,夏天飲返一杯,絕對啱晒呀。焙茶朱古力班cake。外觀呈現深棕色,散發著濃郁的焙茶巧克力香氣。咬下一口,配上香濃的焙茶朱古力醬,味道非常豐富。焙茶的香氣和朱古力的甜味完美結合🤩🤩這間餐廳已經比我歸類為放假必去的餐廳👍👍👍👍

這間餐廳已經比我歸類為放假必去的餐廳👍👍👍👍
2023-06-23 169 瀏覽
下了一整個星期雨終於有太陽出來了當然馬上要外去走走哦今天來到西貢走了一圈這家位於西貢海傍街的餐廳 <**Neko 熊穴**>製修簡約很有日式風格一坐下就有讓人放鬆的感覺充滿慢活嘅氣氛餐牌上有蠻多選項花多眼亂幾乎所有原材料來源都係日本就連茶葉也是來自日本茶園最後我揀選了香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬大大塊帶子煎到剛剛好配上冷手打烏冬熱熱的夏天胃口不佳最適合吃這種涼涼的東西一邊吃烏冬一邊滑手機這樣的日子真寫意不知道大家會不會跟我一樣有時候也很享受一個人獨處的ME TIME呢?
下了一整個星期雨

最適合吃這種涼涼的東西

一邊吃烏冬一邊滑手機
這樣的日子真寫意
不知道大家會不會跟我一樣
有時候也很享受一個人獨處的ME TIME呢?
2023-06-21 121 瀏覽
西貢有間餐廳茶房,裝修好舒服,入去chill下,食物又幾好,同朋友坐一個下晝都唔錯😋😋😋仲要店舖嘅食物係唔加味精同化學調味,好天然😛😛焙茶朱古力班cake☺️☺️☺️外觀非常吸引人,質地非常柔軟,入口即化,焙茶和朱古力的味道非常平衡,不會相互掩蓋,而是相互融合,正啊,不會過甜😋😋😍😍飲品方面,焙茶朱古力都唔會太甜,焙茶味好濃,大家睇吓我影嘅相,就知道打卡又靚,坐低又正😍😍😍餐廳仲有唔同甜品同飲品,下次經過西貢一定要再入嚟試埋其他甜品同飲品,過一個舒適的下午呢🥰🥰🥰🥰

2023-06-19 75 瀏覽
放假同好朋友到西貢一遊,估唔到意外發現呢間和式茶館,裝修非常特別,比人嘅感覺好舒服好寫意,完全忘掉煩惱咁😳令人愈坐愈放鬆😉聽店員介紹呢度啲烏冬全部人手製作,而部食物調味都天然,絶對唔會有味精出現🙌我同朋叫左全日班戟薈同柚子鰹魚高湯蜆肉手打烏冬全日班戟薈都黑松露炒蛋、西班牙黑毛豬、蕃茄仔、蘑菇同班戟🥞,夠哂份量,嗰班戟勁加分,轉軟綿綿蛋味又香😋柚子鰹魚高湯蜆肉手打烏冬,手打烏冬果然係唔同啲,入口彈牙有口感,我哋打咗一陣卡先食都唔會話變得好林👍🏻而啲蜆肉好大粒又鮮甜,當然個湯底亦好清爽,好岩我口味😍最後黎多杯蘋果蓉焙茶梳打,入口有茶香但又有氣,飲入口好舒服,加埋蘋果蓉嘅清甜,好好飲❤️

我同朋叫左全日班戟薈同柚子鰹魚高湯蜆肉手打烏冬

2023-06-10
2023-06-19 48 瀏覽
難得放假,專登入西貢閒逛,過下悠閑生活😉無意之中發現一間好有特色嘅cafe☺️好chill好寫意,木系色調打卡一流之餘,食物仲好高質,完全💯有賣相又有內涵🥰餐牌簡約設計好襯呢度嘅裝修同氣氛,叫了柚子鰹魚高湯蜆肉手打烏冬,食完完全感受到豐富嘅風味和口感。柚子嘅酸味同鰹魚嘅鮮味巧妙地融合在高湯入面,讓湯頭清爽而不失味道,而蜆肉嘅鮮甜更加提升了整道菜的美味程度。手打烏冬口感彈牙,與高湯相得益彰❤️本人甚少叫茶飲,但烘茶喺呢度嘅推介,點都要試吓,叫左玉芽,茶味順口且香醇,會令人越飲越上癮😚

2023-06-10
2023-06-18 32 瀏覽
每次講起西貢大家都一定會諗起海鮮🦞但係其實西貢都有好多好西食㗎😆今次就比我發掘左呢間chill chill餐廳🥰餐廳主打慢活人生,大家食完飯可以慢慢同朋友傾偈,啱晒忙碌嘅香港人😌香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬🍜呢間餐廳最出名嘅係佢哋嘅烏冬,一定要試吓😝因為佢哋啲烏冬全部都係自己親手整架🥹無添加任何嘅調味料或味精,原汁原味👍特濃香蕉奶昔 配 朱古力碎片🥤奶昔都調味適中,香蕉味十分濃郁,配埋朱古力碎片,飲洛落口感豐富🫶🏻真係好推介呢間餐廳俾大家!!香港忙碌嘅生活搞到大家平時食飯都趕頭趕命,難得可以有一間餐廳俾大家慢慢坐,慢慢享受同朋友相處嘅每一個瞬間,十分難能可貴😭

香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬🍜

特濃香蕉奶昔 配 朱古力碎片🥤

2023-06-14 41 瀏覽
呢日黎到西貢chill一chill~行到黎海傍街呢間餐廳見到D裝修都幾有feel, 所以就入左去食野坐下! 餐廳唔算話好多位,但係佢D位都幾舒服, 同埋燈光好柔和, 令人想坐係入面HEA下, 我叫左魚白湯烏冬配日式雞肉丸子同埋煎茶玄米茶~ 一食佢既烏冬就覺得好彈牙好好味, 仲好食過平食食開既日本烏冬, 原來呢度既烏冬係店家自己搓, 個烏冬食完之後都唔會令人覺得口渴, 個湯底好鮮甜, 一食就知冇落味精, 細問之下原來一D化學調味都冇落! 真係勁抵食! 佢既玄米茶都好香, 同埋佢既茶都係黎自於日本茶園, 淨係呢點都加哂分! 我地係度坐左都幾耐下, 好chill, 好舒服, 係繁忙既香港都搵到呢個地方真係好!

2023-06-14 34 瀏覽
朋友搬左入西貢, 今日就特登入左西貢探佢, 佢就帶左我食呢間Neko 入到黎西貢已經覺得好chill好輕鬆, 入到黎呢間餐廳更加覺得成個人都應該淨係嘆下! 果然, 地區同環境真係會影響心情! 呢度既氛圍令人覺得好舒適! 朋友話佢地既烏冬係自己搓, 我就覺得一定要試下! 同埋成間鋪頭既食材都係日本進口, 包括佢地既茶葉, 咁一定要試試佢! 我叫左蘋果蓉焙茶梳打同埋香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬! 個烏冬勁有誠意, 真係好好食! 而帶子都好大粒! 杯梳打有超香焙茶味! 朋友話呢度已經變左佢飯堂, 我如果住係西貢既話, 一星期都會黎幾次享受慢活一下!

難得平日放假,約埋朋友一齊入西貢行吓撐枱腳。上網搵咗呢間Neko 熊穴,比人一種好慢活好chill既感覺,可以舒舒服服咁歎個late lunch,加上地點位於海傍街,方便得黎又易搵。個朋友一睇MENU就話要試餐廳主打既手作烏冬,自己親手搓真係心機作,黎到一定要試試!店員仲提及店內食物無加添加任何味精同化學調味,原材料大部份都係來自日本,連茶葉都係來自日本茶園添架!真係好有HEART既餐廳!!堅持比最好既野客人~同佢SHARE咗個柚子鰹魚高湯蜆肉手打烏冬,第一次試鰹魚高湯MIX柚子,估唔到效果出奇地夾,飲落好清新~蜆肉大大粒好飽滿,主角冷烏冬煙煙韌韌,口感彈牙有嚼勁!再歎埋杯金鑽菠蘿x意大利金橙梳打,香甜舒爽,飲落好FRESH,岩哂而家炎炎夏日飲~
難得平日放假,約埋朋友一齊入西貢行吓撐枱腳。

2023-06-05
2023-06-03 511 瀏覽
喜歡去西貢食飯是因為喜歡它的恬靜,遠離塵囂的感覺。更嚮往它悠閒、「慢活」的生活態度。「熊穴」這間小店,簡潔的日系佈置裝修是吸引我想去到訪的原因。先講一下食物質素。全店大部分食材源自日本,烏冬用日本麵粉自家製之餘,班戟也是即叫即整。🍜魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬比目魚白湯底清甜而不腥,配合菠菜和本菇和自家製彈牙烏冬,味道清淡但我頗喜歡。可能鐘情濃味的人士未必欣賞,但我卻喜歡食完不會好口渴的感覺🍝香煎帶子明太子紫蘇手打烏冬北海道帶子煎香後加在烏冬上,坦白講,沒太大驚喜,冷烏冬相對比較硬身,明太子味道亦不夠突出。沒有熱湯的配搭下,這個冷烏冬的味道並不理想,淡而無味。🥞法式焦糖班戟雖然等候時間較長,但也是值得。因為脆脆的焦糖加上原味班戟,味道出奇地好,加上熱情果醬香提子,非常之夾。另外一提,店主阿魚貼心招呼,知道細佬仔喜歡朱古力但哥哥喜歡焦糖,特意在其中一塊班戟上加上朱古力碎,令我們也食得好開心。另外飲品叫了法國入口招牌的朱古力奶、香蕉朱古力奶昔 及日本精品茶 (無咖啡因)上焙茶 當日兩位店主都相當友善,可能是因為平日,沒太多食客的關係,但建議星期六、日應該請多一位員工幫手,否則繁忙時段

🍜魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬

🍝香煎帶子明太子紫蘇手打烏冬

🥞法式焦糖班戟

另外飲品叫了法國入口招牌的朱古力奶、
香蕉朱古力奶昔 及日本精品茶 (無咖啡因)
上焙茶

當日兩位店主都相當友善,可能是因為平日,沒太多食客的關係,但建議星期六、日應該請多一位員工幫手,否則繁忙時段怕太多客而兼顧不到。
魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬
香煎帶子明太子紫蘇手打烏冬