2023-06-03 511 瀏覽
喜歡去西貢食飯是因為喜歡它的恬靜,遠離塵囂的感覺。更嚮往它悠閒、「慢活」的生活態度。「熊穴」這間小店,簡潔的日系佈置裝修是吸引我想去到訪的原因。先講一下食物質素。全店大部分食材源自日本,烏冬用日本麵粉自家製之餘,班戟也是即叫即整。🍜魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬比目魚白湯底清甜而不腥,配合菠菜和本菇和自家製彈牙烏冬,味道清淡但我頗喜歡。可能鐘情濃味的人士未必欣賞,但我卻喜歡食完不會好口渴的感覺🍝香煎帶子明太子紫蘇手打烏冬北海道帶子煎香後加在烏冬上,坦白講,沒太大驚喜,冷烏冬相對比較硬身,明太子味道亦不夠突出。沒有熱湯的配搭下,這個冷烏冬的味道並不理想,淡而無味。🥞法式焦糖班戟雖然等候時間較長,但也是值得。因為脆脆的焦糖加上原味班戟,味道出奇地好,加上熱情果醬香提子,非常之夾。另外一提,店主阿魚貼心招呼,知道細佬仔喜歡朱古力但哥哥喜歡焦糖,特意在其中一塊班戟上加上朱古力碎,令我們也食得好開心。另外飲品叫了法國入口招牌的朱古力奶、香蕉朱古力奶昔 及日本精品茶 (無咖啡因)上焙茶 當日兩位店主都相當友善,可能是因為平日,沒太多食客的關係,但建議星期六、日應該請多一位員工幫手,否則繁忙時段

🍜魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬

🍝香煎帶子明太子紫蘇手打烏冬

🥞法式焦糖班戟

另外飲品叫了法國入口招牌的朱古力奶、
香蕉朱古力奶昔 及日本精品茶 (無咖啡因)
上焙茶

當日兩位店主都相當友善,可能是因為平日,沒太多食客的關係,但建議星期六、日應該請多一位員工幫手,否則繁忙時段怕太多客而兼顧不到。
魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬
魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬
法式焦糖班戟
香蕉朱古力奶昔
法國入口招牌的朱古力奶
放假間唔中都會去吓西貢,感受吓慢活又chill既氛圍,等自己可以好好放鬆差差電😌今日訓到自然醒先再慢慢入西貢~一早揀咗呢間新發掘嘅CAFÉ✨Neko 熊穴✨餐廳位於海傍街,地點易搵好方便!泊完車行幾步就到~黎之前上網睇過資料,餐廳主打手作烏冬,真係自己落手落腳親手搓架💡而且店內所有食物都無加添加任何味精或化學調味,幾乎所有原材料來自日本,包括茶葉都係來自日本茶園,咁就自然食得安心又放心啦💋今日歎咗個卡邦尼烏冬加煎茶玄米茶❤️卡邦尼意粉就食得多,卡邦尼烏冬真係第一次試😝用上煙肉、雞蛋、芝士等製成,鹹香味濃,賣相吸引,入口相當creamy~烏冬煙韌彈牙,夠哂掛汁,好高質😻之後再歎埋壺煎茶玄米茶,充滿茶香再夾雜玄米香,茶色清新,無苦澀味,清爽又解膩💕好鍾意呢度既氣氛好chill好慢活,可以好RELAX咁歎個late lunch,推介😋

今日歎咗個卡邦尼烏冬加煎茶玄米茶❤️

2023-05-21
2023-05-24 54 瀏覽
放假入去西貢,有人推薦一間叫熊穴cafe!!啱哂我想入去chill 下relax,啱返放假嘅節奏🥹平日返工真係chur到,要喘息嘅空間!係門口已經好日系,令人好舒服溫暖感覺!係我最鐘意嘅木系😝入面有榻榻米,有原木枱,有好多植物,好cozy!好似去咗日本cafe咁🫶🏻好平靜!佢地主打手作烏冬寫明係店主自己整,而且表明無任何添加👍🏼高質夠天然,我鐘意咼!不過,all day breakfast襯返去Cafe心情🤣餐牌都有寫話係自家研發㗎pancake粉😝期待!!全日班㦸薈 由於係即叫即整,等得比平時耐啲!超好豐富吖🤤有黑松露炒蛋,菇,西班牙白毛豬火腿,車厘茄,班戟😎佢仲配埋糖漿俾你任點啲班戟,正呀!班戟有成3塊,食完勁滿足!焙茶拿鐵焙茶係我最鍾意嘅茶😍個個濃香,烘過嘅味令人好深刻!佢仲要寫明啲茶葉全部都係來自日本嘅茶園🤭無理由唔試!!鍾意焙茶就唔好錯過😗

全日班㦸薈

焙茶拿鐵
Neko 熊穴西貢隱世茶房~主打人手搓製手工烏冬🍜見到網上好多人介紹呢間位於西貢餐廳難得入來西貢~特地來朝聖叫左碗魚白湯烏冬🍜配日式雞肉丸子🍡啖啖肉雞肉丸子~配上濃香呈白色魚湯🐟配上粗身麵質夠哂嚼勁烏冬~完美組合whisky煙熏紅茶 ~ 店員推介佢地呢款特飲用上來自日本茶園🫖紅茶茶葉飲落紅茶~帶點煙熏味呢款特飲非常特別 ~又好味邊嘆茶~邊同朋友閒聊~感覺好chill好relax~ 假期入來西貢慢活下幾正📍西貢海傍街2號地下B號舖
Neko 熊穴

whisky煙熏紅茶 ~ 店員推介
佢地呢款特飲用上來自日本茶園🫖紅茶茶葉
飲落紅茶~帶點煙熏味
呢款特飲非常特別 ~又好味

邊嘆茶~邊同朋友閒聊~
感覺好chill好relax~
假期入來西貢慢活下幾正

📍西貢海傍街2號地下B號舖
2023-05-15 52 瀏覽
每次放假唔知去邊,🐻🐻都會揸車同我去西貢行下食下野‼️西貢呢個地方真係完全可以令人進入無壓力狀態,吹下海風好舒服經過見到呢間充滿和風味道嘅小店,岩哂我哋嚟慢活一番重點係呢間茶館對食材非常之講究所有茶葉都係源自日本嘅茶園,所以我一定要叫返叫杯茶品先得「焙茶鮮奶」- 果然烘焙嘅茶香非常突出,而完全無澀味 鮮奶嘅角色增添其順滑感。「鮮蟹肉蟹味噌冷素麵」呢間嘅冷麵勁好食❤每一啖都係濃濃嘅蟹味,仲有新鮮蟹肉,令成件事鮮味倍增食完先留意到呢度嘅烏冬係全人手搓的,下次要再嚟試下
每次放假唔知去邊,🐻🐻都會揸車同我去西貢行下食下野‼️
西貢呢個地方真係完全可以令人進入無壓力狀態,吹下海風好舒服

經過見到呢間充滿和風味道嘅小店,岩哂我哋嚟慢活一番

重點係呢間茶館對食材非常之講究

所有茶葉都係源自日本嘅茶園,
所以我一定要叫返叫杯茶品先得

「焙茶鮮奶」- 果然烘焙嘅茶香非常突出,而完全無澀味
鮮奶嘅角色增添其順滑感。

「鮮蟹肉蟹味噌冷素麵」
呢間嘅冷麵勁好食❤
每一啖都係濃濃嘅蟹味,
仲有新鮮蟹肉,令成件事鮮味倍增

食完先留意到呢度嘅烏冬係全人手搓的,下次要再嚟試下
2023-05-14
Neko 熊穴@nekobearcafe📍西貢海傍街2號地下B號舖最近入左西貢行下~慢活一番發現左呢間位於西貢海傍餐廳茶房見到店內裝修以木系為主調~感覺好舒服佢地主打手作烏冬🍜一於入去試試😄估唔到有驚喜✨😎一問之下烏冬係由店家親手搓製而成而且店內食物都無加任何味精或化學調味好欣賞店主呢份對食物堅持同熱誠叫左份碗烏冬~。日本蠔~瀨戶内產~時雨煮配魚湯烏冬烏冬入口夠Q彈~湯底夠濃香~配上大大隻日本蠔~非常正。凍朱古力🍫 ~ 食完碗烏冬😎💖飲返禁凍朱古力係餐廳到chill下都幾嘆♥️
Neko 熊穴@nekobearcafe

烏冬係由店家親手搓製而成
而且店內食物都無加任何味精或化學調味
好欣賞店主呢份對食物堅持同熱誠

叫左份碗烏冬~

。日本蠔~瀨戶内產~時雨煮配魚湯烏冬
烏冬入口夠Q彈~湯底夠濃香~
配上大大隻日本蠔~非常正

。凍朱古力🍫 ~

食完碗烏冬😎💖
飲返禁凍朱古力係餐廳到chill下都幾嘆♥️
2023-05-01 102 瀏覽
原本以為一間好有禮貌裝修好好嘅日式西餐廳,一入到去都算好有禮貌,特意安排座位,可惜我們一行四位大人,帶埋兩個兩歲未夠嘅bb, 三番四次叫我地要人頭飲品,我哋非常意外,小朋友如常吃BB的原食材,竟然叫我地下次再嚟,我們拒絕order 茶類飲品給BB, 店員話BB其他可以飲佢哋啲茶,我覺得店員蠻不講理,強詞奪理,我哋比錢唔係問題,一碗麵168蚊我比,係比較貴,但我地都係想有個地方休息下,呢間舖都唔係做生意,店員態度同個menu寫嘅係完全相反,不尊重別人亦不尊重小朋友,香港人招待香港人都咁,真係好失望。
2023-05-01
2023-03-20 146 瀏覽
趁住週末嚟到西貢四處逛逛,搭船前諗住係海傍街穩間cafe食chill下。經過呢間cafe,被佢個日式和風裝潢吸引住,二話不說即刻入去。呢間熊穴餐廳茶房環境好舒適,給人一種慢活的感覺,今次更好難得有榻榻米座位坐,一邊嘆好野食一邊同朋友傾下計,正啊!今次點了店家招牌:魚白湯烏冬配雞肉丸子。店家主打手打烏冬,每日人手搓,所以點都要試吓啦。烏冬同時好掛湯,嗦曬魚白湯的鮮味。日式雞肉丸子好大粒啊,表層有略略燒香過,配上烏冬好夾。飲品方面點了一杯凍朱古力,朱古力好濃郁,上面仲有一層朱古力泡沫,層次分明,又唔會過甜,十分推薦。下次黎西貢又多一間打卡cafe了!

下次黎西貢又多一間打卡cafe了!
2023-03-20 106 瀏覽
好耐冇去西貢,今日難得身在西貢,特意想搵一間有特色嘅小店去食啲野。行到海旁留意到呢一間和風茶室「 Neko熊穴 」,見到餐牌都係主打健康料理,岩我。門口有小石路,室內用上淺木色設計,內裏又有榻榻米座位,感覺寧靜而且好似去咗日本咁。《 法式焦糖pancake $88 》班戟有三塊,送上時香噴噴好吸引。襯熱食香軟鬆化,倒上焦糖仲惹味。另外仲配有鮮提子肉、cream同埋百香果醬,味道豐富~我就仲欣賞個百香果醬,酸酸甜甜幾開胃 ,又唔膩。《 凍朱古力 $48 》天氣熱咗飲返杯凍朱古力好爽,味道又唔會太淡。下次試吓咸點先。

《 法式焦糖pancake $88 》

《 凍朱古力 $48 》
天氣熱咗飲返杯凍朱古力好爽,味道又唔會太淡。

下次試吓咸點先。
2023-03-18
2023-03-20 89 瀏覽
放假去西貢前已經上網做好功課,揀定左嚟呢一間和風小店食下午茶。喺門口嘅小石路已經比到我一種置身於日本嘅感覺,入到去仲有和風嘅裝修,例如榻榻米、木係傢俬擺設等等,整體感覺令人心情放鬆。** 限定菜式 **《 魚白湯烏冬配瀨戶內牡蠣 $178 》蠔有兩大隻幾肥美而且好鮮濃有蠔香,湯底清令蠔香更出。湯配料仲有菜、菇同櫻花蝦,令烏冬更豐富。《 Whisky香薰紅茶 $68/壺 》酒精配菜呢個配搭好特別,一於試吓。紅茶入口香濃不澀,慢慢浸出Whisky味,但又唔會濃烈更唔會令人酒醉,好喜歡呢間個配搭。

喺門口嘅小石路已經比到我一種置身於日本

** 限定菜式 **
《 魚白湯烏冬配瀨戶內牡蠣 $178 》

《 Whisky香薰紅茶 $68/壺 》
酒精配菜呢個配搭好特別,一於試吓。
2023-03-19
2023-03-20 63 瀏覽
對上一次黎西貢應該係幾年前嘅事,對西貢嘅印象就係啲嘢好食,同埋好悠閒好chill因為工作嘅關係搞到3點左右先可以自由活動吓,咁又已經食咗野 所以就搵吓邊度可以chill下就俾我喺海傍街搵到呢一間”Neko熊穴”餐廳格調行輕日本風,未食已經有不少既打卡位!叫野食前梗係問吓人有咩推薦啦!原來呢度係主打手作烏冬,餐廳自己親手整嘅 亦都唔會落味精同化學調味 啱晒我呢啲對味精敏感嘅人!食物原材料仲要係來自我最愛嘅日本 價錢仲要唔係好貴,真係不得了!但我真係好飽,只係嗌咗杯紅茶姐覺得有啲唔好意思,但店主完全冇介意,Chill係咁嫁啦!Whisky煙熏紅茶我都係第一次試咁嘅配搭,whisky紅茶前調有獨特又細膩既煙燻味,後調就有啲麥芽香氣,茶香濃郁又獨特既紅茶坐下坐下,又一個下午 原來呢度係收6點!逢星期二三都休息,如果想來嘅話就要睇清楚佢開門時間啦!

就俾我喺海傍街搵到呢一間”Neko熊穴”
餐廳格調行輕日本風,未食已經有不少既打卡位!

叫野食前梗係問吓人有咩推薦啦!

但我真係好飽,只係嗌咗杯紅茶姐
覺得有啲唔好意思,但店主完全冇介意,Chill係咁嫁啦!

Whisky煙熏紅茶

坐下坐下,又一個下午 原來呢度係收6點!
逢星期二三都休息,如果想來嘅話就要睇清楚佢開門時間啦!
近排開始多咗時間,想搵啲海邊嘅或者休閒啲嘅餐廳,嘆番杯茶或者咖啡,好好享受我嘅假日晏晝🥰最近我個friend介紹咗我呢間「Neko熊穴」,食完就發現非常有驚喜😎Neko熊穴氛圍非常之休閒,好啱假日想過啲慢節奏嘅下午,可以望吓過海又食好嘢😚餐廳內部環境都非常日系,簡潔得來好有亮點,加上佢嘅食材幾乎全部都係來自日本,果然好有心機😍今次我叫咗個全日班戟薈加伯爵茶,佢地個pancake同出邊唔太一樣,唔係鬆軟空氣感嘅 偏有口感d 比較薄嘅,仲有黑松露炒蛋,口感軟滑,而且香味十足,配搭埋酸甜嘅車厘茄,仲有啲鹹香嘅菇,簡直係滋味滿瀉😋伯爵茶嘅茶葉喺日本入口,聞落已經非常之清香,飲落好有餘韻,入口啲香氣已經充斥成個口腔,果然好有質素,配搭埋香香甜甜嘅班戟,簡直冇得彈❤️今個晏晝簡直係well spent,難得發掘到呢啲咁高質嘅餐廳,遲啲又會再嚟encore☺️

2023-03-12
  • 全日班戟薈
  • 伯爵茶
2023-03-15 36 瀏覽
今個星期好忙啊😅趁星期日放假就去左西貢睇吓海 輕鬆吓 休閒過一日 係西貢市中心見到間環境好chill嘅日本餐廳🍴岩曬我今日懶懶閒嘅心情😌入到餐廳好舒服🤗好有去左日本嘅感覺 成個人開始放空😂 跟住店員過來介紹餐廳嘅主打美食 我就叫左個香煎帶子蝦味噌汁烏冬 烏冬非常煙韌 原來呢間茶房嘅烏冬全部都係人手親手搓😳 好正而且所有嘅食物都無加味精或化學調味 同埋大部分食物材料來自日本🇯🇵唔怪得咁好味😋我再叫左個煙燻紅茶☕️餐廳用左個靚靚嘅日式茶壺🫖上檯 好有歎茶嘅感覺 飲第一啖已經覺得個茶好有煙燻嘅風味 原來呢間餐廳嘅茶葉都係來自日本茶園🇯🇵 岩曬我口味 咁就過左個休閒嘅下午

每次同屋企人去西貢都係食海鮮🦞熱鬧嘅氣氛同西貢嘅慢活氛圍有些少唔夾🙈今次難得同朋友入嚟行吓 當然選擇一間舒服日式茶房啦!餐廳由裝修、座椅、餐具 每一個細節都充滿日式風味 暖暖嘅陽光☀️淺透入嚟嘅感覺 真係好和暖、好寫意💕👍🏻 魚白湯烏冬配日式雞肉丸子🍡上枱後建議大家先舀一啖湯試試 魚湯味道淡淡🐟落到喉嚨好舒服 搭配嘅雞肉丸子超級juicy 肉味濃 上面仲有少許醬料 有點睛嘅作用!手打烏冬比一般有韌勁 推介😇 👍🏻 煎茶玄米茶見到隔離枱叫咗呢個 為咗嗰壺 我哋又嗌咗🤣飲落茶味香濃 有甘香 餘韻仲會停留係口中一段時間🫖原來佢外內兼備 值得一試😌注意事項⚠️- 店內主打嘅手打烏冬真係手搓架 好有誠意🙌🏻 - 任何食物都冇加味精/化學調味 食得放心🎉而且幾乎所有材料都日本進口 連茶葉都係架✅

👍🏻 魚白湯烏冬配日式雞肉丸子🍡

👍🏻 煎茶玄米茶

注意事項⚠️
- 店內主打嘅手打烏冬真係手搓架 好有誠意🙌🏻
想搵間啱心水嘅Cafe打卡又坐得舒服嘅都唔係咁易架!係西貢區單單指cafe都8間10間咁,點揀好呢?本人推薦以下lee間Neko 熊穴嘅cafe,話說上星期日Hea遊西貢,誤打誤撞搵到lee間主打烏冬同班戟嘅日式塌塌米Cafe!!!對於有塌塌米嘅裝修特色已經好吸引我,加上主打嘅兩大類食物本人都鍾意❤️真係夾到冇咁Q!不過塌塌米座位位置有限,要早啲去先有機會,角落嘅位置(封面照位置)係有低消嘅,記得問清楚先坐👆🏻👆🏻👆🏻叫左份熊穴班戟同一壺煎茶玄米茶,兩個人share剛剛好。班戟有配蘋果蓉同cream仲有肉桂粉,食落好夾個果道。👏🏻🤤茶黎講就正正常常咁,可以免費加熱水沖泡多次,不過已經淡好多了。由於有前後門口位,幾通風,唔怕焗住又熱。除咗室內仲有少量室外座位選擇!可能知我哋第一次黎,Staff有同我哋介紹Menu都幾細心!👍🏻味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️
叫左份熊穴班戟同一壺煎茶玄米茶,兩個人share剛剛好。

味道⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️