2014-11-20 676 瀏覽
今日OT 夜晚10點幾先食飯,本來諗住食一壽司,但勁多人排隊,見對面呢間都係食日本野又唔使等就入去試下坐低發現9:30pm後有半價,就叫左個三色剌身飯,仲跟個冷面飯到左,完全同相不相符😥,飯多料少仲要啲飯好硬!三文魚得三薄片😑,三文魚籽大約得10粒,海膽又係勁少😑另外冷面啲汁完全冇味,唔跟好過跟😒真係好差,唔怪得全間舖得4個人食飯,佢又要搞特價、但又咁難食,想點呢,真係唔會有下次

飯到左,完全同相不相符😥,飯多料少

三色剌身飯同menu 完全唔同樣😥
2014-11-20
2014-11-13 375 瀏覽
如果係尖咀搵唔到位食飯, 我就一定黎呢度食飯, 原因係因為唔洗等位! 依間鋪唔知點解永遠都係無咩人, 佢連鎖隔離間韓國野直情無人幫襯, 係尖沙咀地段真係替佢地擔心 講返食物, 用料算新鮮, 今次叫左三色刺身丼定食, 會跟冷面, 又可加$25要多一份海膽刺身, 三文魚算肥美,厚身 , 三文魚子唔腥甘甜, 唯獨海膽份量較少, 比較水, 無咩味, 好似放左好耐  飯有少少酣味唔太軟唔太硬, 不錯!! 凍面普通無咩特別. 跟餐可以加$15 要蒸蛋, 本來我好高期望, 但係實在太令我失望, 個蒸蛋係完全無味, 又唔滑, 好後悔加錢要左  朋友就加錢要左個溫泉蛋, 朋友話又係好淡唔夠味  真係唔加好過加不過好彩最後我地點既甜蝦刺身同北寄貝刺身無令我地失望, 新鮮彈牙爽口, 好鮮味, 所以如果食刺身或定身又唔想等位依度都係一好好既選擇!!

飯有少少酣味唔太軟唔太硬, 不錯!! 凍面普通無咩特別.
 朋友就加錢要左個溫泉蛋, 朋友話又係好淡唔夠味
 真係唔加好過加
2014-09-17
食環境,味道一般,價錢偏貴。糖不甩的牛肋骨湯烏冬,牛肋骨沒有什麼味道,炆得太軟淋,分量足夠。烏冬沒太大驚喜。 送的餃子幾香脆,不油膩。同事的咖哩豬扒烏冬,份量也足夠,如果豬扒是炸的,希望能分碟另上。雞蛋生熟程度適中。
食環境,味道一般,價錢偏貴。

送的餃子幾香脆,不油膩。

2014-08-27 883 瀏覽
今晚同一位老友記吃晚飯, 老友知我鐘意食日本菜, 剛巧落雨, 反正順道經過錦丼, 大家就試下呢間。我order 左海膽三文魚飯, 我老友記order 左雜錦刺身飯。  我一見到碗飯既份量至知道個份量都十分多, 我只吃到3份1碗, 但我老友記可能係男仔, 所以佢全部都吃哂。  老友記見我吃剩咁多, 我都覺得真係不好意思。三文魚大致上都肥美, 油脂都均勻, 大約有7-8片左右; 而海膽伴在三文魚旁, 味道甘甘地不太濃, 整個飯普普通通不太特別。  伴著餐仲有日式蒸蛋和麵豉湯, 個蒸蛋都滑尚算可以但咸左少少, 一個set dinner 盛惠二百蚊左右。

海膽三文魚飯
2014-05-17
今日同同事黎到金馬倫道既'錦丼',見到門口有lunch set promotion個個2位數就知冇黎錯丫餐廳裝修到好有日本'上引水產'既感覺~哈哈可能我個人比較孤陋寡聞喇。。逢係有啲木箱logo呀。。魚市場式既設計我都有啲咁既印象出黎。。嘻嘻講返呢個'非劣食日式定食',我地一行6人,一人試左一款~我既係咖哩豬扒烏冬--係好普通既湯底,有舊炸豬扒喺面(!)鋪左啲似家用咖哩磚既汁,仲有2舊deep fried多肉餃子。。同埋一杯仔甜左少少同老左少少既芒果布甸仔而我親愛既同事就叫左'原來好多味精燒五花腩飯','炸豬扒略酸茄汁烏冬'。。同埋其他我研究既定食。。。。。不過。。份量係夠食既,50幾蚊黎講, 地方坐得舒服唔迫傾到計..都抵既~
講返呢個'非劣食日式定食',我地一行6人,一人試左一款~
燒豬肉飯
豬軟骨烏冬定食
蕃茄湯炸豬扒烏冬定食
2014-08-07
2014-07-27 280 瀏覽
周六的下午不知去那食午飯,便到這問試一試吧。價格有平有貴,午餐5x至1xx也有。今日不食想刺身便點了兩個烏冬餐。我點了牛肋骨烏冬,烏冬很彈牙,牛肋骨很淋湯也很濃。餐還有兩隻餃子和布甸。餃子的皮很脆,但布甸只是小小的一杯而且很酸。友人點了咖哩吉列豬扒烏冬,豬扒也算脆和淋。咖哩是普通的日式咖哩。以這個價錢有烏冬餃子和布甸算不錯了。我們加$12要了楊枝甘露,但這一點也不值,比較細杯和很甜,除了甜味便沒有其他味道。
周六的下午不知去那食午飯,便到這問試一試吧。
價格有平有貴,午餐5x至1xx也有。
今日不食想刺身便點了兩個烏冬餐。

我點了牛肋骨烏冬,烏冬很彈牙,牛肋骨很淋湯也很濃。
餐還有兩隻餃子和布甸。
餃子的皮很脆,但布甸只是小小的一杯而且很酸。

友人點了咖哩吉列豬扒烏冬,豬扒也算脆和淋。
咖哩是普通的日式咖哩。
以這個價錢有烏冬餃子和布甸算不錯了。

2014-06-25 225 瀏覽
i ordered a dinner set with udon, sashimi and steamed egg. it was not a pleasant dinner experience at all. i am surprised the restaurant was half full the night i went. beef udon, not only can you cook this at home, but also a better one. beef was blank, no taste, it is defo some cantonese hot pot beef, cheap quality one, i had one piece and took them all out of my bowl, udon, again, cheap quality, something you could buy at the supermarket. sashimi look okay but you can tell just by looking at
sashimi look okay but you can tell just by looking at it, the colour and the shininess of it. not fresh at all, no sweetness taste or anything, and if you thought you can add a bit of a flavour to it with washibi, you are completely wrong. becuz the washibi was tasteless too.
one thing tho, this steamed egg was good, very smooth

2014-05-01 310 瀏覽
今日vendor 過黎請食飯,想坐得舒服少少去錦丼啦~點知好多位都比人訂哂啵~唯有坐出面普通枱食日本野啦~Lunch 都算抵食啦,都係幾十蚊個餐尖沙咀黎講差不多!個牛肉飯都幾靚仔,所以遲黎同事見到就跟我叫喇!Vendor叫左個中華麵(唔係好記得個名喇~)睇落一般般啦.....另外都叫左d刺身 小食之類,有個魷魚筒唔記得影相,淋淋地有少少汁好野味壽司個d就應有水準啦~不過呢度午市係坐滿人,所以出餐都會比較耐,人多嘛!

壽司個d就應有水準啦~
不過呢度午市係坐滿人,所以出餐都會比較耐,人多嘛!
2014-01-09 229 瀏覽
這家錦丼其實一向很少會在正常時間去吃, 因為最抵吃的還是在每晚九時以後, 因為這時大部份食品就會半價. 比較抵吃的會有他們的丼, 飯量充足,三文魚子份量亦夠多, 伴飯吃咸香十足旁邊的海膽當然不會是很上等的貨色但仍有2片, 入口帶甘, 未算很香濃, 普普通通吧反正吃完一碗都算夠飽但如果選擇真的會待他們半價後才會去
這家錦丼其實一向很少會在正常時間去吃,
因為最抵吃的還是在每晚九時以後,
因為這時大部份食品就會半價.
比較抵吃的會有他們的丼,
飯量充足,
三文魚子份量亦夠多, 伴飯吃咸香十足
旁邊的海膽當然不會是很上等的貨色
但仍有2片, 入口帶甘, 未算很香濃, 普普通通吧
反正吃完一碗都算夠飽
但如果選擇真的會待他們半價後才會去
除夕
與太座和肥妹在尖沙咀食飯,肥妹好食丼,嘗試食錦丼另一分店,本已抱著無期望心態去一試,估不到的是,無論服務與出品都比國際廣場的分店好。到達時為六時半左右,人不多,先叫了飲品及枝豆,太座和我都抱有介心,所以只點了—個串燒二人前套餐和六種三貫盛盒,再加了太座喜愛的衫板牛脷和我一見就想試的蟹籽免冶雞肉棒。可惜後來經理說沒有牛脷,我們估計夠食也作罷。枝豆,這邊分店的枝豆也可以,有熱度,不太咸。蟹籽免冶雞肉棒,個人感覺有點怪,在免冶雞肉棒上放上一葺蟹子,又不是分勻,好像將兩樣東西勉強拼在一起似,我先嘗—口蟹籽,尚算新鮮,再咬一口免冶雞肉棒,略嫌鬆軟了一點,味道可以,但如果稍為結實一點會更有咬口。六種三貫盛盒,上次在國際廣場那邊分店食過,有點過凍,今次溫度非常適當,凍而不冰,入口食到魚的鮮味而不覺有冰的感覺,蝦夠甜,魚夠鮮,北寄貝更是爽甜美味。這店的員工很專業,在上六種三貫盛盒後,也同時送上定食套餐的魚生沙律,待我們食完生的食物,才上串燒,串燒先用碟上檯,再跟燒爐上,供自行燒烤,令客人的食物可新鮮燒好就食,不錯。串燒二人前套餐,內容亦算十分豐富,計有魚生沙律,魚生尚算新新搞伴後入口夠鮮甜,、清香;串
枝豆,
枝豆
這邊分店的枝豆也可以,有熱度,不太咸。
蟹籽免冶雞肉棒,
蟹籽免冶雞肉棒
六種三貫盛盒,
六種三貫盛盒
串燒
串燒二人前套餐,內容亦算十分豐富,計有魚生沙律,
魚生沙律
魚生尚算新新搞伴後入口夠鮮甜,、清香;串燒
串燒
共有八串,色括茄子,我沒吃;牛舌,有咬口,汁液豐富;雞軟骨,香脆爽口,味道鮮美;大蔥牛柳,蔥夠香,但牛柳粒有點根;雞翼,被肥妹和太座瓜分了,我也沒機會吃,據說可以;鯖魚,肉厚,略需時間,但美味非常,有咬口,有鮮味又富汁液;雞腎,夠爽,但味道太淡;豚肉,—般,無驚喜也不差;還可自選兩個丼,我們選了肥妹喜歡的海老丼,
海老丼
可能是定食原因,份量頗細,肥妹—個人搞掂咗佢;而太座要了她愛好的咖哩黑豚丼,
咖哩黑豚丼
炸漿做得不錯,夠脆口,但豚肉入口咬落有點乾,咖喱汁是典型的日式咖喱,帶甜而味濃香;這餐還附甜品,番薯雪糕,
番薯雪糕
味清香,不太甜,頗令人接受。
2013-11-01
六種三貫盛盒
2013-09-27 138 瀏覽
是日完成了手邊的工作,來到尖沙咀找吃的。途經錦丼,便被它的外觀吸引了過去。甫一進店內,店員會問:請問是吃日式還是韓式。原來這是一舖兩式,當天想吃日本東西的我,立刻便選定日式,由於那時候才6點多,店裡還沒有什麼人,與男友便坐了左4人卡位。其實小店裝潢確是很有日本風味。向上看的時候,更看見日式燈籠,上面寫著不同日本魚類的名字。我當天比較想吃熟食,於是點了個套餐。不消一會,店員便端了。其實賣相真的很不錯!用來裝蒸蛋的小茶碗也顯得很可愛。馬上令人胃口大開!豬軟骨烏冬豬軟骨入口軟嫩,而且非常入味,一咬入口,便化開在口中,整口都是豬骨香氣。烏冬也煮得剛好,一吸,便咕嚕吞入口了,很滑溜。整碗豬軟骨烏冬均味道不錯,但驚喜也欠奉。炸蝦天婦羅蝦肉彈牙,可惜裹住的麵漿實在不出色。外身炸得厚粉之餘,温度竟然只是偏曖。實在吃得不過癮。蒸蛋其實賣相確可愛,上面有兩片菇片。本以為蛋中還有其他配料,可惜沒有。不過蒸蛋蠻滑的!菇片有提味之用,但蛋味偏淡。雜錦壽司由於當天我對壽司的愛好不大,於是請男友代為試味。我吃了芝士蟹柳,芝士味頗濃,配合蟹柳,滋味!可惜男友表示其餘的壽司則不太新鮮。雖然我覺得店裡的東西味道一般,如果

甫一進店內,店員會問:請問是吃日式還是韓式。
原來這是一舖兩式,當天想吃日本東西的我,

其實小店裝潢確是很有日本風味。
向上看的時候,更看見日式燈籠,上面寫著不同日本魚類的名字。

我當天比較想吃熟食,於是點了個套餐。
不消一會,店員便端了。
其實賣相真的很不錯!
用來裝蒸蛋的小茶碗也顯得很可愛。馬上令人胃口大開!

豬軟骨烏冬

豬軟骨入口軟嫩,而且非常入味,
一咬入口,便化開在口中,整口都是豬骨香氣。

炸蝦天婦羅

蒸蛋

雜錦壽司

雖然我覺得店裡的東西味道一般,如果是標謗著日本築地的新鮮材料,更應該注意新鮮程度。不過這一個套餐要價七十多,都幾抵食。
2013-09-27
2013-09-17 114 瀏覽
做完treatment,真係好想食壽司,就去左錦丼食,佢馮9:30都有6折,就一個人衝左入去。呢度環境都唔錯,好日本feel,不過可能星期一夜晚,真係無咩人,其實我響附近都爭扎左好耐唔知食呢個定一壽司或者板前,見呢個裝修幾特別又有6折就試試。。。點知。。。我揀左個函館雙色丼,見有好多海膽咁,都要成舊水,其實仲有其他刺身飯,不過海膽實左太吸引我,就決定要佢。黎到既時候,咦!!我啲海膽三文魚呢!好似飯多過咩喎!!先唔講個飯好酸好黏,啲三文魚仲要又薄又有筋,個海膽都係麻麻貨色,大佬,話6折都收成舊水,呢碗飯真係一啲都唔值,我過對面食一壽司好過啦呢個價錢,個定食包蒸蛋,個蛋睇個樣好似好滑呀,一食落就知水多過咩,一啲蛋味都無!又無料!得幾條蟹柳絲!從來唔寫食評既我都忍唔住要鬧!只此一次!無下次呀!
2013-09-16
$100 (宵夜)
2013-09-02 74 瀏覽
出糧了。也就偶爾食好一點的午餐,為整個月的辛苦打打氣吧。之前也來過這間餐廳,對佢新鮮的魚生飯念念不念。作為比較高級的日本餐,刺身新鮮是基本條件吧。原本我點的是$58 set餐,誰知卻來錯了,莫非天意想我對自己更好,呵,那我不客氣了。擺位及賣相也討好的,不過壽司並沒有比較好一點的魚,有點失望(因為來高級一點的餐廳一般也有帆立貝或是油甘魚、鯛魚吧...但我只有墨魚、北寄貝、碎吞拿魚、蟹籽及甜蝦😔😔😔😔不太滿意這組盒)不過平心而論,飯醋適中而且壽司不死實,一口質感。三文魚刺身也很肥美與散叫無礙👍沙律是一般素菜沙律加芝麻醬👌炸餃子:有點不明白為何會這樣搭配的,餃子皮過厚而且炸得有點over了。麵豉湯:普通,沒有特別。後話:其實我原本叫的只是$58元,結帳才告知我吃的是$70,其實唔介意比多只怪你不告訴我亦唔問清楚我需要的是什麼,希望職員下次可以去問清楚不要自己估估下😔😔😔😔😔
出糧了。
也就偶爾食好一點的午餐,為整個月的辛苦打打氣吧。

擺位及賣相也討好的,不過壽司並沒有比較好一點的魚,有點失望
(因為來高級一點的餐
不過平心而論,飯醋適中而且壽司不死實,一口質感。
三文魚刺身也很肥美與散叫無礙👍
沙律是一般素菜沙律加芝麻醬👌
麵豉湯:普通,沒有特別。

2013-09-02
2012-12-14 53 瀏覽
晚上七時多,店內仍不少吉位,幾枱客塞在門口,無人理,等咗三分鐘先有人招呼。座位很迫,二人枱,其中一邊兩枱之間只是剛好夠待應行過,另一邊更只相隔不足六吋距離。沒有地方放手提包,隔鄰情侶的旅行大計我們都聽得一清二楚。座位背後只餘一尺的主要通道,坐直一點就會碰到行過的侍應,頭向後一點都把通道封閉了。食物來得很慢,要催促,朋友的定食才送上,定食中的蒸蛋竟然還要後來補上。而我則等到朋友的刺身定食差不多吃完才等到我的溫丼。前後催促了三次,差不多想cancel order。等了多時的溫丼,牛肉太咸、豚肉不夠熱、炸雞不脆、蒸蛋只有一小片薄切冬茹和小蝦一小隻,食到肚子不感到餓就停下不吃了,比一些廉價美食廣場還要差。朋友的刺身定味道還可以,不過份量太小,女士還可以,男士大多不會夠吃。

2012-12-14
2012-10-30 39 瀏覽
以日本 "築地" 做招徠的錦丼 今日一試, 可以話食完得啖笑! 午飯時間,餐廳內只有坐了一位客人的枱,其餘都在拍蒼蠅, 顯得額外水靜鵝飛...(我們也心知不妙) 午市餐牌選擇較多,但好像只是換湯不換藥。我們點了: 八錦丼及三色丼魚生數量少,魚生味度也很淡。魚生款式全是平貨-蟹柳, 煎蛋,八爪魚,一塊薄切三文魚等!(師夫既刀功亦非常了得)而用既米係日本米溝其他米,較難食。 彩虹壽司丼相比 Ricky San 既壽司還要細舊。份量很小。我同事之後要到麥XX充饑 壽司丼外觀比較差,各款魚生味度十分淡。與放題質素無異!不敢想像午市已經是八折,但一個丼也要 $168-以此價錢享用此等質素之食物,可以話"值所超物"!!!服務一般!絕對不會再給機會!
以日本 "築地" 做招徠的錦丼

今日一試, 可以話食完得啖笑!

午市餐牌選擇較多,但好像只是換湯不換藥。

我們點了:

八錦丼及三色丼

魚生數量少,魚生味度也很淡。
而用既米係日本米溝其他米,較難食。

彩虹壽司

壽司丼外觀比較差,各款魚生味度十分淡。與放題質素無異!

不敢想像午市已經是八折,但一個丼也要 $168-

以此價錢享用此等質素之食物,可以話"值所超物"!!!

服務一般!

絕對不會再給機會!
2012-10-30