2016-12-06 1468 瀏覽
趁秋高氣爽,同友人行山,輕輕鬆鬆行完薄扶林水塘,就一齊落去銅鑼灣食晏,大家都無乜提議之下,又想食啲特色嘢,有質素嘅嘢,諗咗幾個選擇俾大家,最後揀咗曾到訪過辛安東元祖奶奶雞,不過睇番記錄,對上一次幫襯已經喺2014年嘅事。餐廳位處銅鑼灣地鐵一出對面嘅京都廣場7樓,相當便利。門口大大個黑底白光店名,加埋「鳥」字餐廳商標,都幾難會搵錯地方。走入店內,地方唔大,但枱櫈排得唔密,感覺都闊落;兼且裝修雖簡約,但就大玩色彩繽紛加韓風元素,電油桶嘅櫈打開就成為儲物箱。枱上放齊鐵筷子、鐵匙羮及叉,仲有把大較剪及骨碗、清水,一切開餐用具,全民自決。不過,其他服務,同樣貼心到位,店員亦好好禮貌。可能喺星期六嘅晏晝,客人無夜晚咁多,我哋食都食得輕鬆啲。餐牌從缺,因為一張點菜紙,底面兩版,圖文並茂,中英韓文,一目了然。自己剔剔剔,就完成點菜程序,減少口述之誤。Edison Square(柚子+芒果)$48無嚟3年,辛安東嘅飲品都轉晒為多款特飲,所以,我哋都試試佢哋嘅特飲。其實唔多知個名嘅含意,大抵喺啲雜飲。友人話味道OK,芒果味重啲,只喺賣$48無我哋其他兩款咁抵飲。Smoothie Cider(乳酸)$48依
Edison Square(柚子+芒果)$48

Smoothie Cider(乳酸)$48

依一款就明顯喺Smoothie+Cider,不過,上枱時喺將兩者分開上,好處喺先品嚐個乳酸沙冰,友人話好益力多味,酸爽醒神,啱晒行完山飲,沙冰打得夠幼細。之後,自行添加西打,加多加少隨心意,令沙冰多咗重汽泡感,非常有趣。
Smoothie Cider(乳酸)
Smoothie Light(芒果)$68

揀依一款特飲,貪其成支炮咁大杯,可以慢慢飲。以梳打水加入芒果沙冰度,長飲長有,芒果味無欺場。
Smoothie Light(芒果)
辛安東元祖奶奶雞 $148半隻 / $228全隻

既然嚟辛安東,就梗喺點元祖奶奶雞啦,我哋3個人,半隻就好夠食,因為奶奶雞唔淨喺有雞件,仲有水晶粉、青瓜、甘筍、薯仔等等,好大碟頭,此外,以韓國運嚟嘅走地雞烹煮亦成為其賣點。據我記得,奶奶雞喺落單先做,所以製作需時約15-20分鐘左右。友人喺四葉妹嘅「粉絲」,所以,都情商個公仔借嚟影番張相
辛安東元祖奶奶雞
雖然半隻,都果然好大份,雞件入味嫩滑,墨漆漆嘅醬汁濃郁惹味,配菜亦好好食,至於啲水晶粉,咬口柔滑。
牛肋肉生菜包 $78

10款小食中,我哋揀咗牛肋肉生菜包,一客有5件,賣相精巧,生菜之上有燒牛肋肉及辣泡菜,食落集清爽、柔嫩、爽脆嘅口感於一身,味道濃香帶少許辛辣,值得捱介!
真露煮蜆 $68

記得之前試過,所以,推介俾佢哋試,以韓國燒酒「真露」去煮,就如日式嘅清酒煮蜆,法式嘅白酒煮青口。個菜最有趣嘅地方就喺以銅壺呈上,食完蜆,又方便倒出真露清湯享用。蜆雖然唔大隻,肉地薄,但味道算鮮甜,帶微微酒香,不過,臨尾飲咪個湯先喺精髓,非常鮮香
蘆筍韓牛炒飯 $88

老友喺飯底之人,所以,點一客炒飯實可以填飽大家個肚。石頭窩飯喺傳統韓式飯品,以石鍋載住,熱力逼人。飯底以露筍、韓牛粒、青豆炒成,再加上蔥花,飯粒炒得夠乾身,味道均勻,熱辣辣,又有飯焦,正喎
。另附有一碟紫菜,正確嚟講可以用嚟包住啲飯食,又或貪得意撕碎拌飯都得,別有一番滋味。
蘆筍韓牛炒飯
蘆筍韓牛炒飯
臨尾,都講下是次薄扶林公園嘅郊遊徑,主要喺港島徑駁家樂徑,好易行,無乜難度,大概1.5-2小時就可完成,沿途樹蔭多,有唔少溪澗,不過,依啲秋冬季節就無乜溪水。借用老友嘅四葉妹,分享一下沿途照片
總結埋餐午飯,對比番以前嘅食評,除咗奶奶雞之外,其他幾樣嘢都無加到價,個生菜包仲平咗添,而水準我就覺得保持到喇,尤其個真露煮蜆,喺大家一致公認是日最好食嘅菜式。
2016-12-03 505 瀏覽
辛安東奶奶雞青入香港的時候很想試,慢慢地他們家的分店也越來越多。 一直都聽他們家的奶奶雞很好吃,入門前都是超級期待。剛好他們週年慶,出了一蚊雞!我們兩個人,夠哂數。 味道同屋企蒸差唔多,滑身,不過無啲人講到咁誇張好食⋯環境還不錯,因為早食,唔算太多人。除左奶奶雞,我地仲叫左牛肋肉生菜包。簡單啲咁講,佢啲肉係凍既⋯得泡菜味,牛肉無乜味同硬⋯我地仲叫左清酒煮蜆⋯同清水煮蜆差唔多⋯ 仲有叫左海鮮煎餅,呢個叫做正常返啲,不過上枱都係唔夠熱⋯題外話,佢地啲店員好奇怪,成日企正係你後面發呆,唔會行黎行去睇下客人有咩需要⋯整體而言,我應該唔會再去呢間餐廳。

環境還不錯,因為早食,唔算太多人。
除左奶奶雞,我地仲叫左牛肋肉生菜包。
簡單啲咁講,佢啲肉係凍既⋯得泡菜味,牛肉無乜味同硬⋯
我地仲叫左清酒煮蜆⋯同清水煮蜆差唔多⋯
仲有叫左海鮮煎餅,呢個叫做正常返啲,不過上枱都係唔夠熱⋯

整體而言,我應該唔會再去呢間餐廳。
2016-11-24 404 瀏覽
一行四人食晚飯,7點入座,9點仲追緊上菜,叫咗以下幾樣:$1雞菇沙律凍番茄海踅黑松露奶奶雞麵炒飯凍番茄:甜到漏菇沙律:ok海踅:超鹹麵:好食,黑松露味濃,雞滑,麵質彈炒飯:ok$1雞:凡每人消費$50或以上可以$1 order一份奶奶雞。上面黑松露奶奶雞為3人份量,$1雞約一人份,原味。7點入座,d嘢食到8成,追個一蚊雞話無落單,問我哋等唔等。一直等一直見住周圍d雞上檯,追咗3次都未到我哋。後來就有位阿嬸報告話整緊。我哋話等咗超過半個鐘啦wor! 佢話,其他客人都要等9個字。老人家勞氣了:9個字?格離遲過我哋落單都上咗菜啦!e位阿嬸就一路行開一路啤住我家長者。其實你上唔切咪沙個冧行開囉,唔想做咪摺咗佢囉,e d咩服務態度呀?你上菜慢我哋欠咗你呀?等足9個字再追,都係無。最後差唔多9點半先上菜。一個晚飯食成三個幾鐘,找數仲話卡機壞咗只收cash.你無心做就摺撚咗佢,唔好扮晒蟹又e樣優惠果樣優惠,服務態度又差,一句講晒無下次!
一行四人食晚飯,7點入座,9點仲追緊上菜,叫咗以下幾樣:
炒飯

凍番茄:甜到漏
菇沙律:ok
海踅:超鹹
麵:好食,黑松露味濃,雞滑,麵質彈
炒飯:ok

7點入座,d嘢食到8成,追個一蚊雞話無落單,問我哋等唔等。
等足9個字再追,都係無。最後差唔多9點半先上菜。
一個晚飯食成三個幾鐘,找數仲話卡機壞咗只收cash.
  • 辛安東元祖奶奶雞
繼上次半價奶奶雞之後,又有$1奶奶雞優惠,人均消費$50之後加$1就食到,按人數計份量,四人以下係例牌。嗌咗水冷面同生菜包,加埋份雞就啱啱好二人份量$1奶奶雞的骰版奶奶雞。配料依然齊全,蘿蔔、薯仔、青(?)瓜、水晶粉都喺哂度。最初驚會好細份,實情兩個人食都過得去,四個人就難啲了。明洞水冷面每次必點。好好奇個汁究竟點整?豚肉泡菜生菜包雖然一件要十幾蚊,但係味道都對得住價錢。最大問題係塊生菜包唔哂,塊肉又好韌,成舊食又唔係,咬斷又唔係,食得好躊躇。另外仲有個優惠係加$1一隻大閘蟹,都可以一戰。期待再有新優惠!

$1奶奶雞
例牌奶奶雞

明洞水冷面
每次必點。好好奇個汁究竟點整?

豚肉泡菜生菜包

2016-10-25
例牌奶奶雞
  • 辛安東元祖奶奶雞
2016-11-17 1014 瀏覽
現在一提起韓國,立刻聯想到大概是炸雞?! 因為近年開得滿街也是但朋友想吃韓國菜~卻不太愛炸雞。幸好在眾多店子中也有迎合到朋友口味的餐廳 (๑´ڡ`๑)今次去的這家,以前在旺角的地舖吃過。在銅鑼灣的則是樓上舖是說每次去「京都廣場」都超怕樓下的姨姨們因為我多數是預先決定好想吃那家才去目的地,所以每每見到她們想硬塞傳單就被嚇怕(๑•́ ₃•̀๑) 特別是那裡的升降機的等候時間也太長~ 終於平安的到達。不過就要迷茫一下朋友是坐在那一邊,因為這家店間開了左右的位置Menu的話就是下單紙,部份還附有圖可以參考 (・∀・*) 先點飲品,朋友和我的那杯也是現在大人氣的「燈泡飲品」!Smoothie Light - Strawberry ($68) 朋友那杯超高身啊~我的那個小巧得多~ Edison Square - Grapefruit + Mango ($48)柚子的味道比較突出~而且還有柚子肉。飲之前記得要好好攪一下底部,不然飲到最尾會甜瓜喔!!食物方面,基本上是由朋友決定的。紫菜飯卷 ($48) 經典的韓式家常菜~跟日式的有點像,不過飯加的不是醋~是芝麻油喔 (・∀・*)豚王生菜包 ($68) 平時

今次去的這家,以前在旺角的地舖吃過。在銅鑼灣的則是樓上舖

是說每次去「京都廣場」都超怕樓下的姨姨們

(๑•́ ₃•̀๑) 特別是那裡的升降機的等候時間也太長~

Menu的話就是下單紙,部份還附有圖可以參考 (・∀・*)

先點飲品,朋友和我的那杯也是現在大人氣的「燈泡飲品」!

Smoothie Light - Strawberry
柚子的味道比較突出~而且還有柚子肉。

飲之前記得要好好攪一下底部,不然飲到最尾會甜瓜喔!!
跟日式的有點像,不過飯加的不是醋~是芝麻油喔 (・∀・*)
紫菜飯卷
豚王生菜包 ($68) 平時是自己燒肉再包~現在這個是整好給我們吃的。
燒過的豚肉仍然很嫩口,還帶有少少的脂肪~吃起來更為香口

(*´∀`) 因為有清新的生菜和頗辣的泡菜配在一起吃,所以也不算太油膩吧
豚王生菜包
小巷炒蜆 ($68) 沒想到份量也頗多,而且用鐵板上桌~聞起來超香!! ヽ(^▽^)
炒得很惹味,若果辣度再加強一點應該可以更好。
小巷炒蜆
芝士八爪魚 ($78) Menu顯示這個是辣的,但我就覺得一般而已(・ω・)就算放久了~芝士還是處於半溶的狀態,還保持著微暖這種吃法也頗有趣~配料的那些雜菌也很入味!
芝士八爪魚
辛安東元祖奶奶雞 ($1) 這個價錢~我真的沒有打錯喔這優惠是只要每人惠顧滿$50就可以用$1去點這個招牌菜,而且份量也不是隨便敷衍的雞很入味~還有配料像薯仔、紅蘿蔔那些也是,特別是水晶粉有最濃郁的醬油味道(´v`)
辛安東元祖奶奶雞
題外話/補充資料: 我們都是上到去坐下看到牆上貼著的一張紙才知道有$1雞的優惠! 如果吃厭了炸雞,也可以考慮一下這家吧~
2016-11-14
$208.5 (晚餐)
紫菜飯卷
豚王生菜包
小巷炒蜆
2016-11-16 632 瀏覽
與重要的朋友小聚,佢話好想食韓國菜,又話呢間奶奶雞好出名,咁就呢間了。 餐廳喺銅鑼灣地鐵站對面,出閘過馬路就係,非常方便。晚膳時間好多人,我地提早book左台都要等。見到咁受歡迎我地都好期待。 等左差唔多4個字終於有得坐。店内燈光柔和,傾計氣氛幾好。啲裝飾扮晒韓國街頭小食feel, 色彩明亮,算比較乾淨。 menu得一張紙,我就覺得好少嘢揀,可能主打奶奶雞,冇咁多選擇。諗諗下都係好ge, 專心做一樣菜,高質素,好過好多選擇但樣樣都唔好食。 毫不猶豫必叫原味奶奶雞。咁啱餐廳3週年promo, 半隻雞半價,$74半隻雞好抵。原來半隻雞都有咁大碟,入面有薯仔同薯粉,好足料。色香夠晒,味道都唔錯-唔好誤會,係啲汁味道唔錯,鹹鹹甜甜,好似甜豉油咁,但就冇乜特別,我諗韓國奶奶雞應該唔係咁普通gua。 啲雞肉本人就有所保留,肉質唔夠鮮嫩,唔知係咪雪蔵雞,冇咩汁,比較乾,同埋啲雞好大舊,唔通切細舊啲真係好篩時間?紫菜壽司卷,普普通通,不過不失,蘸沙律醬ok。 朋友失策,叫左奶奶雞仲叫多個炸雞,肯定食唔晒。但我反而覺得炸雞好食過奶奶雞。個炸雞都好大份,重點係啲紫薯蓉同棉花糖好吸引! 薯容很甜,涼陣陣,

紫菜壽司卷,普普通通,不過不失,蘸沙律醬ok。
朋友失策,叫左奶奶雞仲叫多個炸雞,肯定食唔晒。但我反而覺得炸雞好食過奶奶雞。個炸雞都好大份,重點係啲紫薯蓉同棉花糖好吸引! 薯容很甜,涼陣陣,棉花糖燒到啱啱好,好sweet。啲炸雞夠脆,一口咬下去仲會爆汁,熱辣辣好開心。碗底舗了一層西生菜,中和返啲油腻,配搭幾好。
我地埋單先知原來似油桶的座位係同日式座位一樣,打開座面個桶內可以擺放物品,節省空間。

兩人$216, 如果唔叫炸難仲平。整體來講呢一餐滿意度比3.5分。
2016-07-19
2016-10-29 457 瀏覽
這餐晚飯的食物真的不是重點,重點是等菜!店裡本來就小,至多只有五六桌食客,可是點一份奶奶雞竟然要等五十分鐘!等到半小時的時候催服務生跟餐,服務生回來講還有兩三分鐘就好。又等了十幾分鐘,再催,這次對方扯了什麼爛理由,說是醬料耗時多,需要再等十幾分鐘!Wait... 那所以之前講三分鐘是隨隨便便拿來敷衍我們的嗎?!拜託你催餐用點心好嗎。講完需要十幾分鐘後隔了兩分鐘就端來了,所以那十幾分鐘的爛理由根本就是編的。連跟餐這麼簡單直接的事情都辦得這麼爛,服務生又不忙,根本就是閒閒地站在一邊。純粹敷衍顧客,就算食物味道不錯,也都絕不會再來。
這餐晚飯的食物真的不是重點,重點是等菜!
平日去開既餐廳正在裝修,接到派傳單姐姐手上的單張,感覺樓上鋪用膳因鋪租較平,性價比該稍高。在我意會午飯時間尚飾四十五分鐘之際,一個箭步踏進電梯去試一試。餐廳用工業風味濃,若非紅磚便是鐵結構。牆上掛著用火柴合拼成的相架,裝潢還算有意思,全店約五十座位。首先上了前菜和例湯。沙律菜本身無味,而醬汁亦不多,是為著血管內積累多年的血脂膽固醇著想,吃下大半。例水如其名,清純如水,飲過令人概嘆味蕾未老先衰,一啖湯水能飲出豐富人生哲學味道,有趣有趣。以上對我這個麻甩佬來說,只要主菜有應有水準,價錢吸引,不算什麼大問題。那即管看看餐廳前菜湯水的鋪排,襯托主菜的賣相和水準,不能想像是費盡心思,給食客一個期望衝擊。燉豚肉實為肥豬肉,一層肥一層瘦,大件大件,令人飢腸轆轆。瘦肉入口不算淋但亦不靱,帶甜。小弟實在少食韓菜,舌頭分辨不出食材,只聯想到南乳豬肉。蘿蔔可以再煮淋一點更佳。肥豬肉太大件,我便提議和同事Share主菜。他點的是香蔥炸雞。大件抵食,共五六件。味道方面,雞皮已經淋淋的,同事形容醬汁奇怪,而我就覺得醬汁太少,沒太感覺到它的存在。炸雞還是可以接受。還有一點要留意,全城鼓吹環保,堂食亦用膠杯實在有點不
前菜
例水

韓式牛膀燉豚肉
香蔥炸雞
還有一點要留意,全城鼓吹環保,堂食亦用膠杯實在有點不合潮流。若果能為環境出一份力,相信食客都不介意餐廳轉嫁成本。
麻甩佬口特別臭,雖然講到前菜多突出,然而在銅鑼灣地段,四五十蚊無加一,可以食到大大份韓式午餐,都是銅鑼灣人既福份
2016-10-04
韓式牛膀燉豚肉
23rd Oct 2016金鐘完左Halloween 後,帶男朋友試d佢無試過既餐種,就是韓餐。其實玩完一日都好攰,體力消耗大,奶奶雞係今年二月旺角分店食過一次,味道唔錯,今次為就腳,選址銅鑼灣分店。第一必選一定係黑松露芝士奶奶雞,雖然服務員落單時無提食物等候時間,但估計應該係即叫即做,等左約20分鐘終於上菜,食物熱度夠,半隻雞份量已好足夠我地,加上入面有我最喜愛既粗粉絲,係薯仔同青瓜生生地爭dd外,整體味道岩岩好,芝士配黑松露亦唔感覺好漏,值得推介比大家再黎係鵝肝石鍋飯, protion適中,足夠我地share,鵝肝對我黎講係有驚喜,估唔到呢個價錢都可以整到入口即溶既效果,仲有少少飯焦,好香口,係我多年黎外出食石鍋飯很少搵到咁既質素同效果。不過,d汁撈得唔係好勻。大家亦可一試,真係幾好食$1 promotion 奶奶雞,味道似瀂水雞翼,我地都覺麻麻,如果要叫大份同朋友share,係真係鍾意呢種味先好嗌呀。最後上係焗金菇泡菜,唔明點解呢個要等成45分鐘,亦真心唔好食,味道等於辛辣麵,呢種味蓋過晒泡菜,焗出黎好水,菇亦唔入味,所以食左幾啖真係食唔到落去星期日2030黎到唔使等位,坐到22
23rd Oct 2016

食物熱度夠,半隻雞份量已好足夠我地
,加上入面有我最喜愛既粗粉絲

再黎係鵝肝石鍋飯

星期日2030黎到唔使等位,坐到22:00走,環境乾淨同寧靜,係加分位。有機會一定同朋友再encore
黑松露芝士奶奶雞
辛安東奶奶雞
鵝肝石鍋飯
泡菜金菇
2016-10-23
黑松露芝士奶奶雞
鵝肝石鍋飯
2016-10-19 514 瀏覽
約親朋友出街食飯不外乎銅鑼灣旺角,今次行開銅鑼灣見佢有1蚊雞所以就去咗食。餐牌。就係得呢兩頁,選擇唔多。1蚊雞單張。佢要每人最少消費$50先會送,我3個人就送咗個例牌。明洞水冷麵佢醋係分開上,唔鐘意咁酸可以落少啲。我就好鐘意食酸所以落哂,味道同平時嘅差唔多,價錢又唔貴,豚肉泡菜嗯。。。普通炒豬肉 泡菜似未腌咁唔使叫都得芝士泡菜軟殼蟹薄餅最近勁鐘意食芝士,咪諗住叫黎試下。點知呢個真係勁好食。佢個汁少辣好開位,個薄餅就算有芝士同汁都唔會軟林林仲好鬆脆。必食推介!等咗差不多20分鐘終於黎嘅奶奶雞。佢個汁有啲似瑞士雞翼個隻味,肉質。。。真係好似奶奶咁下面嘅木薯粉幾好食,1蚊可以試下鵝肝石燒飯佢個飯幾好食個飯底好似red mr.個啲石頭飯,鵝肝油得黎又唔heavy,好味!不過我諗應該係鴨肝多啲,但整體係好食!柚子+芒果Edison  Square朋友叫嘅飲品,好甜如果會飲酒就叫下面呢個柚子K-Sake  Rita,又有柚子味但唔會太甜,不過成枝燒酒隊小心飲醉
餐牌。就係得呢兩頁,選擇唔多。
明洞水冷麵
佢醋係分開上,唔鐘意咁酸可以落少啲。我就好鐘意食酸所以落哂
,味道同平時嘅差唔多,價錢又唔貴,
豚肉泡菜
豚肉泡菜
嗯。。。普通炒豬肉 泡菜似未腌咁
唔使叫都得
芝士泡菜軟殼蟹薄餅
最近勁鐘意食芝士,咪諗住叫黎試下。點知呢個真係勁好食
下面嘅木薯粉幾好食,1蚊可以試下
柚子K-Sake  Rita

2016-10-15
柚子K-Sake  Rita
2016-10-14 205 瀏覽
朋友話想食韓國嘢,所以就隨便入左呢間。確實係好難食。1. 雞。唔記咩名,但見到個個叫。等左45分鐘煮到出嚟,除左咸到苦,無第二個感覺。雞肉死死實實。好可怕。2. 西瓜冰。著實我就飲唔到西瓜味。好甜。俾支韓國7up 但杯嘢本身係滿嘅,咁你必須飲到一半先可以倒入去,倒左入去個味又無乜分別。所以唔知搞乜。
朋友話想食韓國嘢,所以就隨便入左呢間。確實係好難食。

1. 雞。唔記咩名,但見到個個叫。

2. 西瓜冰。

2016-09-25 395 瀏覽
很久之前同家人食過一次晚餐,當時大家都好滿意,還期待下次再來。昨日和朋友來食午餐,唉~失望,味道感覺失準了,而且叫六樣嘢,三個set加三個菜,最後有一樣冇貨,两樣漏落單,最後三人只係食石燒飯同泡飯。
2016-08-22 915 瀏覽
事先完全沒有準備,亂咁撞門入去食晚飯。咁啱食晚時間仍然有位,入坐後發現原來正在做promotion, 半價雞。叫左半隻鮮蠔奶奶雞可惜同喺韓國食嘅差好遠。。。雞唔夠味,蘿蔔外面蓉爛但係中心仍然偏硬同有渣(明顯未夠時間同埋用快火迫出黎),醬汁有種粉末似的質感,加上配合粉絲底感覺一patpat得黎又唔順滑相反鮮蠔係亮點,蠔肉夠肥,味道濃郁紫菜飯卷,中規中矩。加上沙律醬,感覺似中學雞時代喺小食部買果隻DIY手卷味。海鮮餅,粉漿太厚,又係沙律醬,仲要唧滿成個餅面,三不像咁,食左一塊就放棄。唔記得叫咩名,不過係全晚最好的,有雜菌,年糕,芝士汁。整個pot上枱,keep住熱辣辣嘅年糕。年糕滲滿菇菌及芝士味,好快就KO左。總括黎講,可以做得更好,fashion菜我識條鐵.....
事先完全沒有準備,亂咁撞門入去食晚飯。

叫左半隻鮮蠔奶奶雞
可惜同喺韓國食嘅差好遠。。。

相反鮮蠔係亮點,蠔肉夠肥,味道濃郁

總括黎講,可以做得更好,fashion菜我識條鐵.....
2016-08-14 624 瀏覽
畀佢個半價雞推廣吸引咗。首先,book位後叫我地要準時, 遲左5分鐘就會取消booking。點知, 我哋早咗十分鐘去,佢就遲左廿分鐘俾位我地。見到佢個牌寫住只可以半隻雞有半價優惠就覺得好失望,咁都算。點知原來一檯只可以叫一個半價優惠,即係我哋九個人只可以叫半隻雞。 而隔離有四檯兩個人,共八個人共叫左兩隻雞真係覺得非常公平!最終用咗原價叫左芝士雞。原味雞:原來即係滷水味,而且完全唔入味。雞同蘿蔔嘅心都味,食一舊就停晒手。仲要叫左小辣點知變左無辣,好傷心!屋企樓下啲滷水雞翼仲好食。芝士雞:因為係原味加左芝士,所以味道就係多左芝士味。全部米都好濕,飯團極普通。 海蜇超鹹。因為對其他食物無期望,所以覺得唔係難食,但無話特別好食。最後侍應仲要收嘢嘅時候將啲垃圾dum曬落我地話想繼續食嘅雞上面……$178 半隻雞。如果係好食嘅都幾抵,但係而家係咪道好麻麻,服務態度亦麻麻。所以,不會再去了!
畀佢個半價雞推廣吸引咗。
點知, 我哋早咗十分鐘去,佢就遲左廿分鐘俾位我地。
真係覺得非常公平!

最終用咗原價叫左芝士雞。
屋企樓下啲滷水雞翼仲好食。
芝士雞:因為係原味加左芝士,所以味道就係多左芝士味。
生日
2016-08-02 2921 瀏覽
10月11日, 近日韓國食品在香港大行其道, 再不只是以前的韓燒, 現在新式的正宗韓燒、炸雞、紫菜卷, 還有就是這個什麼什麼雞, 雖然不知道這個奶奶雞的由來, 但係近來咁多人食我地都要來試一下~::: 辛安東元祖奶奶雞 (半隻) ::: $138叫了原味不辣的半隻雞來食, 賣相好像重慶雞煲, 都係有濃濃嘅醬油, 有洋蔥青瓜紅蘿蔔做配菜~ 味道其實都好像, 醬油味好重, 配上雞食好入味, 如果叫個白飯撈汁都一定會好美味~ 雞肉幾淋幾滑, 之但係個汁太濃雞味唔太食到. 反而蘿蔔青瓜呢d索味野索咗d汁後好惹味~ 半隻雞2人食嘅份量剛剛好, 不錯~::: 朵朵蔥蛋飯 ::: $58因為個奶奶雞嘅汁太惹味, 我地都要叫個飯來撈~ 這個飯以石頭飯形式上枱, 上枱時仲吱吱聲咁響, 蔥味蛋味十分豐富, 加上少少飯焦, 好香好惹味, 一定要熱辣辣咁食~ 非常欣賞佢個蔥粒, 成為成個飯的亮點~::: 柚蜜雞翼 ::: $38這個小食份量唔多, 只有2隻雞翼, 柚子味道太重以致有少少酸, 個柚蜜味只在表層, 食到中間的肉就只有白烚味, 雞味亦不夠.今次試的奶奶雞雖然話係韓國菜, 不過其實同重慶雞煲太相似,

::: 辛安東元祖奶奶雞 (半隻) ::: $138

::: 朵朵蔥蛋飯 ::: $58

::: 柚蜜雞翼 ::: $38

今次試的奶奶雞雖然話係韓國菜, 不過其實同重慶雞煲太相似, 又有d似平時屋企食嘅炆雞... 味道尚算不錯, 但係價錢唔平, 所以這個都是試一次就夠了.
朵朵蔥蛋飯
柚蜜雞翼