2015-10-04 1028 瀏覽
第二次黎到呢間食,因為本人非常鐘意食辣。佢地既奶奶雞十分吸引小弟黎幫襯。第二次黎到,當然係食返佢地既招牌中辣奶奶雞!當然要配埋飯,因為佢地既奶奶雞汁濃郁而且夠辣,食足兩碗飯!鐘意食辣既朋友不可錯過這間餐廳。我地有叫其他野食,泡菜、壽司等味道十足韓國風味,好推薦。😆
2015-10-03
  • 奶奶雞
2015-09-30 1183 瀏覽
之前已經試過位於銅鑼灣既辛安東元祖奶奶雞~ 今次友人在groupon買了, 所以又約埋一齊去食~ 其實叫一碟全隻雞, 都唔洗點叫其他野, 因為已經好飽, 通常我食奶奶雞都要叫碗飯, 佢D汁又濃又辣, 送飯一流~ D雞又唔會太鞋, 幾滑~ 仲有薯仔等配菜~
2015-09-25
2015-09-29 1071 瀏覽
朋友剛從澳洲working holiday返來, 緊係要聚一聚la~~~今次揀左呢間韓國料理, 我地3條囡 嗌左3樣野嗌左個海鮮湯 芝士餃子 同佢既點名菜 雞!3樣都好好食  食完lam lam 脷~!! 仲有好多野食仲未試 下次一定再黎試~!佢個必食既奶奶雞 味道唔似我地平時食既雞煲, 好濃香既醬汁, 而且可以選擇辣定唔辣, 我地揀左小辣, 雞肉又夠嫩滑 雖然係小辣, 但都非常入味,而且係個碟底 仲有一D透透地既薯粉 口感煙韌彈牙又滑, 而且吸收埋D 汁, 真係惹味得很, 真係忍唔住食得幾啖個芝士餃子, 芝士味濃口, 又香又滑, 我食咬落餃子到感受到一口開, D肉汁多到湧出黎, 再加芝士味肉質好配 仲有個湯.... D海鮮料好足 食落啖啖肉 而且個湯好鮮甜海鮮味 一個人飲兩碗都唔夠喉
今次揀左呢間韓國料理, 我地3條囡 嗌左3樣野
嗌左個海鮮湯 芝士餃子 同佢既點名菜 雞!
2015-02-11
2015-09-24 1179 瀏覽
已經不是第一次來這裡了, 因為吃了再吃, 也覺得非常好吃!平常也會跟一大班朋友來到這裡吃晚飯, 今次與友人兩人共進晚餐, 因為他並沒有試過傳說中的奶奶雞, 所以今次專程帶他來試的!我們點了三樣菜, 第一樣當然是韓國菜不少得的泡菜, 泡菜味道帶一點小辣, 即使不太吃得辣的朋友也沒有問題! 味道不錯! 滿開胃的!來到這裡不得不點的莫過於招牌菜奶奶雞, 因為我們也喜歡吃芝士, 所以點了加芝士的奶奶雞, 來到當然沒有令我們失望! 這裡的奶奶雞可以選擇辣度, 我們點了小辣, 醬汁本來已經很好吃, 帶點甜味, 再加上芝士令醬汁更濃郁! 既然每次來也會點的菜, 當然有原因! 因為它的雞做得很入味, 不會太鹹, 而且肉質嫩滑, 很好吃!加上它裡面有不同的配菜, 有蔬荐, 薯仔做配搭, 不會太單調, 而且配菜也做得一點也不馬虎, 完全入味, 不會像一些店鋪做到汁有汁的鹹, 材料卻沒有味道! 而我朋友覺得最好吃的是裡面的水晶粉, 同樣也做得很入味! 這裡除了招牌奶奶雞出名外, 這裡的牛肋骨也很好吃的! 每次來到也會點, 它的湯的味道既濃郁又清甜, 而且牛肋骨也非常入味, 多肉而且質感很軟, 除了牛肋骨外
已經不是第一次來這裡了, 因為吃了再吃, 也覺得非常好吃!

這裡除了招牌奶奶雞出名外, 這裡的牛肋骨也很好吃的! 每次來到也會點, 它的湯的味道既濃郁又清甜, 而且牛肋骨也非常入味, 多肉而且質感很軟, 除了牛肋骨外, 裡面的蘿蔔也很入味! 如果一定要說它的缺點, 就是份量有一點少, 因為太好吃了, 覺得有點不夠
今次和朋友體驗了完美的晚餐, 他說下次一定要再來, 而且要叫多一點朋友, 點多一點不同食物!
2015-09-21
2015-09-19 1087 瀏覽
近年的韓風之強,韓國餐廳開得成行成市,早之吃韓燒較多,所以今次就轉轉口味。 我們選了到銅鑼灣的辛安東元祖奶奶雞嘗其惹味芝士醬雞。芝士安東奶奶雞 - 朋友是芝士迷,於是便點了芝士的奶奶雞。大大盆的燉雞味道香濃,看得到上方加入了大量芝士,賣相誘人。除了燉雞外,奶奶雞內還有青瓜、蘿蔔、薯仔及薯粉等多種材料在內,份量十足。牛肉生菜包 - 一層泡菜一層牛肉,再灑上芝麻粒及淋上醬汁,而最底下就當然墊有一塊生菜。口感又辣又清新。勁惹味。芝士地獄薄餅 - 這道菜非常辛辣,果然不愧用地獄命名。薄餅底上的辣肉醬,入口即感其辛辣快感,愈吃愈來再添。不能停口。但朋友卻辣得不禁申脷了。火山吉列蠔 - 炸蠔味道不俗,配上惹味醬汁及沙律蔬菜和溫泉蛋,為剛才的辛辣食物帶來另一番味道。- 飲品方面則點了柚子Dry B Rita是柚子加上啤酒,清爽可口。另外還點了柚子Cider Rita 是柚子+梳打汽水口味,十分解渴。
牛肉生菜包
芝士地獄薄餅
火山吉列蠔
2015-07-25
2015-09-02 1724 瀏覽
韓癮又起, 幸好已移私銅鑼灣, 附近餐廳林立, 一定能滿足我的要求!好像也有兩年前, 試過一次安東奶奶, 印象沒有很深刻, 只記得很飽... 這次lunch來吃多一次, 這次要寫下~ 兩個人叫了一份芝士安東雞, 小辣加了一碗白飯share~ 超飽!!芝士安東雞醬汁很甜, 加上芝士, 味道更濃, 很好配飯!!雞肉, 紅蘿蔔, 翠肉瓜, 薯仔, 薯粉等都超入味!可惜我最愛的薯仔很少... 小辣的程度對我和朋友來說很適合, 但如果不能吃辣的, 建議點微辣比較安全喔~叫安東雞, 會送飲料, 一開始就只拿上有氣飲料, 要問才會有其他的, 如果不喜歡喝汽水就問侍應吧~ 每人剛好$100, 作為lunch當然不便宜, 但這份量和質數還算成正比吧~
韓癮又起, 幸好已移私銅鑼灣,
附近餐廳林立, 一定能滿足我的要求!

好像也有兩年前, 試過一次安東奶奶,
印象沒有很深刻, 只記得很飽...

這次lunch來吃多一次, 這次要寫下~

芝士安東雞
醬汁很甜, 加上芝士, 味道更濃, 很好配飯!!
雞肉, 紅蘿蔔, 翠肉瓜, 薯仔, 薯粉等都超入味!
可惜我最愛的薯仔很少...
小辣的程度對我和朋友來說很適合,
但如果不能吃辣的, 建議點微辣比較安全喔~
叫安東雞, 會送飲料, 一開始就只拿上有氣飲料,
要問才會有其他的, 如果不喜歡喝汽水就問侍應吧~

2015-08-25
2015-08-28 1634 瀏覽
係銅鑼灣做完野都唔知食乜好, 朋友話呢期好多人去奶奶雞食, 所以菇且一試啦~~到左樓下, 有位Auntie派傳單, 說今晚既芝士安東奶奶雞做半價呀! 就是這樣跌落陷阱的... 當然先叫左做緊半價既芝士奶奶雞先啦, 不知辣既程度先試下小辣, 見到隔離枱食緊, 原來都幾大碟下, 因我地唔係太肚餓既關係, 所以只係叫左一樣野食, 另一人叫左一杯柚子味既 Cider Rita~~芝士奶奶雞除雞塊外, 還有薯仔, 紅蘿蔔, 青瓜, 洋蔥, 水晶粉, 再芝士鋪面, 不過配料多過雞塊, 而且味精味好重, 混埋芝士既配搭有點怪怪, 可能是我不太懂欣賞奶奶雞...有機會試下其他可能會好d!!反且呢杯柚子味既 Cider Rita, 我就非常喜歡了, 賣相又得, 又有份量, 味道又好飲, 無得輸, 同朋友吹水飲就一流

芝士安東奶奶雞
有機會試下其他可能會好d!!
Cider Rite (柚子味)
芝士安東奶奶雞+Cider Rita (柚子味)
  • 柚子味既 Cider Rita
2015-08-28 1427 瀏覽
梨果鐵板炸雞也不錯~第n次來奶奶雞,通常我們都是去旺角那一間,最近荃灣也開了,就在家附近,收工便和老公去撐桌腳其裝修有如其他分店,在等位途中,大家不妨看看那些留言,"我要溝死女"~"我要整容成功~"有些真心膠的留言,無聊但很有趣,原本還想點上柚子Dry B,誰知這裡並沒有供應,還是點些果汁和啤酒好了,這款梨子汁,我是第一次飲,入面有果肉,不太甜,十分之討好的味道芝士安東奶奶雞 ($188)原本打算點上一只的,原來芝士味並沒有一只的點,份量剛好夠2人食用,入面有雞塊、水晶粉、紅蘿蔔、洋蔥、青瓜、芝士等一起煮成辣度分為分爲四種,是無辛、小辛、中辛和激辛,嗜辣的我們點上了中辛,一點也不辣,愛辣的朋友我建議點重手一點,而那既汁醬味道濃郁,雞塊也相當入味,而且沒有因燉煮過程中變老~可惜的是沒有跟白飯,若伴飯食必定很好送飯的牛肋骨鍋,是每次必點的食物牛肋骨煮得很入味,牛味濃郁而且保持高度嫩滑~亮點在那牛跟,質感軟滑充滿骨膠原~而那蘿蔔也很入味,但這個菜是偏咸的,若用來伴飯食必然更美味梨果鐵板炸雞(半隻)好有美感,而且色彩豐富,令人食欲大增,上面加了點奶油,令雞肉更有美感和滑口.半只的份量不少呢,那

梨果鐵板炸雞也不錯~
芝士安東奶奶雞 ($188)

原本打算點上一只的,原來芝士味並沒有一只的點,

牛肋骨鍋,是每次必點的食物
牛肋骨煮得很入味,牛味濃郁而且保持高度嫩滑~
梨果鐵板炸雞(半隻)
好有美感,而且色彩豐富,令人食欲大增,上面加了點奶油,令雞肉更有美感和滑口.半只的份量不少呢,那個白汁很滑,淋在雞件上面,令雞件口感更嫩
而且不會太乾,一口咬開,那雞的脆皮很薄,外脆內軟,而且很入味,沾醬同食感覺沒那麼熱氣,加上啤酒~不經不覺就把炸雞食光了,不妨試試

2015-08-20 2183 瀏覽
唔係新嘢,但未食過就試吓啦!唔知阿奶奶啲雞邊度買,但很肯定呢度冇半隻雞囉!反而有好多好大碌青瓜﹑紅蘿蔔。。。墊底仲有好多粉皮添。味道呢,似蠔油燘雞。叫做試過吓呢啲韓式雞煲,百零蚊 OK 啦!另外仲有個真露煮大蜆,真露就真係有真露味嘅,個湯幾好飲,同埋用水壺斟諗得幾好,可以飲到底又唔會倒瀉,大蜆就唔算好大喇,不過又係幾十蚊唧想點吖,合格啦!
辛安東元祖奶奶雞
2015-08-19 1691 瀏覽
銅鑼灣這一年間有不少的韓式餐廳進駐,不論是甜品店還是燒肉店,作爲港島人的我,也著實吃了不少哦。辛安東奶奶一直都聽説過,但今天才真正去吃吃看!芝士安東奶奶雞 ($188)我是第一次來吃奶奶雞,之前一直從朋友的口中聽説過。還沒吃之前,其實我一直以爲奶奶雞是雞煲的一種阿,因爲前陣子雞煲太氾濫了,哈哈。份量是統一的,但是辣度可以選擇,大概分爲四種,是無辛、小辛、中辛和激辛,而這次我們挑的是沒有辣度的哦。原來奶奶雞是以雞塊,伴以水晶粉、紅蘿蔔、洋蔥、薯仔、青瓜等一起做成,再用芝士鋪面。雞肉的質感與平常吃到的走地雞相似,皮不算太薄,但勝在有咬口;雞身口感也偏有嚼口,較爲彈牙。我覺得最有亮點的,反而是在底部的水晶粉,令人欲罷不能!水晶粉較爲粗身,吃起來的質感很煙韌。而且水晶粉已經充分吸收了奶奶雞醬汁的味道,再沾上一點芝士,豐富了味蕾阿!真露煮蜆 $68真露其實是韓國最受歡迎的一個燒酒品牌,並在世界100多個國家銷售,是真正的國民燒酒噢。雖然真露的酒精濃度都頗高(仔細的度數忘了xd),但經過長時間的烹調過程,酒精大部分都揮發了,剩下來的只有少許的酒香味和甜味。這道菜的造型相當特別呢,是用一個小鐵壼送上
芝士安東奶奶雞 ($188)
我覺得最有亮點的,反而是在底部的水晶粉,令人欲罷不能!
真露煮蜆 $68
這道菜的造型相當特別呢,是用一個小鐵壼送上,頗精致。真露的香味已經滲入了蜆肉當中,淡淡的香香的,而份量很多哦,雖然價錢不太貴。
露笋韓牛炒飯($88)
雖然名為炒飯,但其實是使用熱石鍋上,搖身一變成為石鍋飯,哈哈。熱石鍋令整個炒飯一直都保持著熱氣騰騰,而且還有我最愛的飯焦,正!而且想不到會配上紫菜,十足十看韓劇的感覺。拿紫菜包上一點飯,再一口吃掉噢。
餐廳特別設計了心意卡,造型是可愛的小雞哦,客人可以隨意的寫上自己的心情。
在餐廳的門口可以看見掛滿了滿滿的卡片,又是一種特別的風景。
2015-07-29
2015-08-15 1819 瀏覽
又外出同同事四出覓食, 有人提議呢間, 我有兩次夜晚黎都爆滿, 所以係第一次食. 於是我地一行四人諗住早D去到, 12點正入到去我地係第一枱客, 佢地好似仲未READY做生意咁. ANYWAY, 我地坐低叫左:芝士安東奶奶雞, 小妹係芝士怪, 呢度菜整得好惹味,  同個香辣汁好夾, 裡面仲有D粉絲, 我好鐘意食韓國粉絲架, 我地叫左半隻雞, 真係唔夠食, 成碟LAM清.跟住叫左個冷麵, 唔好睇個樣白哂哂, 食落都幾好味架, 個湯好清新, 酸酸甜甜咁, 夏天唔錯的選擇.仲有叫左個鰻魚飯, 我本人就覺得呢個整法唔太岩我, 佢係架調味粉去燒, 比較乾身, 食落仲有D腥添, 仲超多骨.最後叫左個牛肋骨鍋, 唔記得影相, 呢個真係好味到不得了, 牛肉好腍, 個湯好甜, 蘿蔔都好入味, 如果D牛肋骨再多D就好了

2015-08-13
  • 牛肋骨鍋
其實在韓國早試過安東醬雞記得韓國約二萬WON就有一大盤又平又抵食~~~所以每次去韓國我都會去吃喔!!但最近聴朋友說原來香港也有引用安東醬雞所以這天放工後就約友去飯局一同來到這間名叫"辛安東元祖奶奶雞"吃惹味醬雞!!原來辛安東元祖奶奶雞共有3間分店荃灣, 旺角和銅鑼灣由於我和朋友都是在中環上班所以順理成章下, 我們選了銅鑼灣這店來~~店子在SOGO 斜對面, 一出地鐵站就到達京都廣場之后乘電梯直上就可以了~~~環境方面是很富韓國特色!裝飾很別緻, 放滿了很多韓國的海報和唱碟在牆上位子都坐得很闊落吃得很舒服!(但Toilet 就是太污糟, 一進去即想反胃, 回來後都吃不下東西希望店主注意一下)餐牌主打不同種類的韓國美食包括主牌菜- 元祖奶奶雞, 還有一款是另外再加芝士鋪上面的奶奶雞, 梨花鐵板炸雞,還有好幾款鍋物, 冷面, 葸疍飯, 牛肋骨鍋, 真露煮蜆等等款式還真不少!討論了一會兒, 我們決定要了:-紫菜飯卷辛安東元祖奶奶雞(小辛/半隻)冷海哲明洞冷麵飲品Cider Rita (豐梨)這款是梳打水混和豐梨汁弄的賣相相當可愛是以整罐韓國梳打水反轉再倒插在大大的玻璃杯內很特別呢~~味道方面,
其實在韓國早試過安東醬雞
記得韓國約二萬WON就有一大盤
又平又抵食~~~
所以每次去韓國我都會去吃喔!!
但最近聴朋友說
原來香港也有引用安東醬雞
所以這天放工後就約友去飯局
一同來到這間名叫"辛安東元祖奶奶雞"吃惹味醬雞!!
原來辛安東元祖奶奶雞共有3間分店
荃灣, 旺角和銅鑼灣
由於我和朋友都是在中環上班
所以順理成章下, 我們選了銅鑼灣這店來~~
店子在SOGO 斜對面, 一出地鐵站就到達京都廣場
之后乘電梯直上就可以了~~~
環境方面是很富韓國特色!
裝飾很別緻, 放滿了很多韓國的海報和唱碟在牆上
位子都坐得很闊落
吃得很舒服!
希望店主注意一下)
餐牌主打不同種類的韓國美食
款式還真不少!
討論了一會兒, 我們決定要了:-
紫菜飯卷
辛安東元祖奶奶雞(小辛/半隻)
冷海哲
明洞冷麵
飲品
Cider Rita (豐梨)
這款是梳打水混和豐梨汁弄的
賣相相當可愛
是以整罐韓國梳打水反轉再倒插在大大的玻璃杯內
很特別呢~~
味道方面, 豐梨汁相當清甜
再混合梳打汔水在內
入口相當涼快, 透心涼的感覺直入中樞
而且大大杯真的喝不完~~
紫菜飯卷
口感不過不失
以脆卜卜的紫菜包着飯 卷
中間再夾上火腿, 紅蘿蔔, 青瓜和疍
一口咬下去層次豐富!
而且飯粒亦很黏, 不會散下來
再沾些美味的沙律汁來吃
美味程度升温!!!!
我們點了小辛的半隻辛安東元祖奶奶雞
上桌時絕對是熱辣辣香噴噴!!!
碟內有足半隻雞, 因為我看到有雞脾, 雞胸, 胸腳~
約有7-8件, 足夠2個女生吃~~
(店員說可供3人吃, 但我覺得這個太太太美味
3人吃恐怕不夠xd)
材料方面, 除了嫩滑的雞肉外
還有薯仔, 冬菇, 紅蘿蔔和很好味的香葸!!!
不能少的還有放在底層的QQ 冬粉~
雞肉是超級超級入味!!!
味道調較不但不讚!! 真的很好味!
不會太咸太淡
我敢說它比韓國的本土安東醬雞更好味!!!
吃一件雞後, 我不住的說"實在很好味"
接着就與友吃吃吃
配料都非常入味好吃
尤其喜愛它加入葸絲和冬粉
冬粉很很夠很QQ
吸收掉醬汁的冬粉味道特別好
可惜份量太少, 不夠吃喔~~~
(吃光半份后, 我們差點再點多半份
不過其餘的菜陸續上了, 就此作罷~)
冷海哲份量其實不算少
是放滿這個銀色的杯子~~~
二個女生狂吃都是吃不完~~~
海哲說實很夠彈牙
灑了芝麻和麻油亦相當香口~~
但唯一美中不足是味道有點過咸
邊吃要邊喝水~~
這裡要扣點分數~
明洞冷麵一樣叫我失望
除了麵本身較淋不夠彈牙
而且湯頭本身不夠味道
不似是我到韓國的冷麵><
不過可幸是廚師巧妙地放上幾片雪梨
令到湯麵更加清甜
再加上半個雞疍
尚且合格的一道菜~~
總括來說
我是百分百推介這裡的元祖奶奶雞
但其它的小菜真的要加把勁
味道比較失色~
2015-07-28
繼上一次吃過韓國燒烤之後,這一次DEFK的不定期聚餐又選來了一間吃韓國菜的餐廳,這間餐廳就是位於銅鑼灣主打安東燉雞+新派韓菜的辛安東元祖奶奶雞。據聞辛安東元祖奶奶雞一直深受食客歡迎,即使訂了座亦可能要等候十至十五分鐘,於是我們特別預訂了晚市18:00時段,早一點來到餐廳不但不用等候,還可以揀選座位。餐廳裝潢簡單,石牆、水泥地,配以不同色彩的牆壁及間隔框,再加上色彩繽紛的汽油桶座位,給人一種年輕而且充滿活力的感覺,加上一直播放著K-pop音樂歌曲,因此氣氛非常好。我們四人被安排坐在升降機旁邊的區域,一個角落的座位,私隱度滿高,很不錯。點餐紙除了主打安東雞之外,還有齊小食、冷盤、主菜、飯麵等,食物種類不太多,但勝在價格相宜。不嗜辣的F小姐選了味道不錯的韓國鮮奶果汁,蜜桃鮮奶果汁&蘋果鮮奶果汁 各$22,既解辣之餘又可以保護胃部。喜歡喝酒的可以選柚子Dry B Rita $48,柚子+啤酒的口味,甜甜的味道蓋過了啤酒的苦澀,清爽可口。不喝酒的亦可以選柚子Cider Rita $38,柚子+梳打汽水口味,清涼解渴;此外還有果汁汽水選擇,檸檬果汁碳酸 $22。魷魚泡菜 $48吃韓國菜當然不少得泡
魷魚泡菜 $48
吃韓國菜當然不少得泡菜,這裡的泡菜混合魷魚做成一道小食冷盤,泡菜微酸且辣,甚是開胃,加上爽口魷魚切條,更添口感。
冰珀豚肉 $68
同樣是冷盤的冰泊豚肉,豚肉切得頗為薄身,豚味香甜濃郁,加上辛辣香蔥及特製辛辣醬汁,吃來非常滋味。
野人韓牛 $148
韓牛表面經輕炙燒過,牛味更顯突出,中間雖夾有少許脂肪,但吃來肉質腍嫩,醮上醬汁更為惹味好吃。
牛肉生菜包 $88
以生菜包裹著牛肉及泡菜的牛肉生菜包,酸辣泡菜配上烤得微焦的牛肉,吃來香辣惹味,加上生菜同吃,甚為清爽開胃。
燒原條鰻魚 $148
鰻魚燒得香脆可口,還附上兩款不同醬汁,燒汁及辛辣醬汁,還有泡菜,可按各自的口味,加上生菜包裹著吃,更為清新美味。
火山吉列蠔 $68
炸蠔細細隻,味道鮮甜,蠔味不俗,炸粉漿又不會過厚,加上惹味醬汁更為美味;同時配上大量沙律蔬菜及溫泉蛋,就像多了一份溫泉蛋沙律,非常划算。
芝士地獄薄餅 $58
點菜的時候,店員已經提醒過我們這道菜式非常辛辣,可D先生就是想試;薄餅底層香脆,裡面有一層薄薄的辣肉醬,辛辣的感覺來得特別快,而且辛辣程度的確強勁,不能吃辣的真要三思。
真露煮蜆 $68
真露煮蜆蜆肉鮮甜美味,而且肉質香嫩,好吃令人停不了口,加上湯汁燒的酒味道不重,喝起來充滿蜆肉的精華,讚。
燒豬肋骨 $68
豬肋條有四條份量,而且肉的比例不少,肉質爽口彈牙而不韌,醃得夠入味,面層醬汁亦非常惹味,讚。
芝士安東奶奶雞 $188
有四種辛辣程度的芝士安東奶奶雞,我們選了小辛,雞件肉質嫩滑,而且非常入味,加上面層芝士味道香濃而不膩,香辣得來夠惹味;裡面還有沾滿醬汁的水晶粉,口感煙韌彈牙,混合芝士後更美味得令人讚不絕口。

點菜前,店員會向我們簡單介紹餐廳的特別菜式,又會詢問我們的喜好口味,從而推介切合我們喜好的菜式;上菜時,又會為我們講解一下部份菜式的食法,態度友善,動作快速,服務很好。

雖然餐廳的食物款式不太多,但勝在不花巧,簡單而美味,非常適合年輕人口味,加上環境氣氛輕鬆熱鬧,適合大班朋友聚餐。
2015-08-12 975 瀏覽
呢次再來係團購$98芝士奶奶雞~見到原價$188呢!感覺都冇細碟到去到佢話要等20分鐘,硬係覺得因為團購 想我地係20分鐘內 忍不了饑餓會因而嗌d小食(小不安)本身見到隔離食緊個芝士焗年糕都心郁郁想試,但怕又係芝士好溜,所以就堅持下一見到咁大pat芝士就好開心啦!!!正想用雞hi盡佢既時候發現都幾水,唔太痴反而薯粉就入哂d芝士味!!!依家唸起都好味可否出一個淨芝士薯粉嗎?總結餐飯我都淨係好懷念個入哂味既薯粉!團購關係食完拍拍屁股就走得,加一都唔洗俾

反而薯粉就入哂d芝士味!!!依家唸起都好味
可否出一個淨芝士薯粉嗎?
總結餐飯我都淨係好懷念個入哂味既薯粉!

團購關係食完拍拍屁股就走得,加一都唔洗俾
用餐優惠
團購
2015-08-10 1433 瀏覽
Rare Andong Style Cheese Chicken!Korean food has long been famous among Hong Kong people, I would say even more and more foreigners fall in love with the Korean food too. It is famous for spicy, sour, and creative. Nobody wants to say no to these kind delicious food. As a food lover, I always tried to find new restaurant everywhere. Today, my friend and I want to spend some time in the Eslite Station - the popular book store from Taiwan and we were craving for Korean food. Thus, we decided to tr
Today, my friend and I want to spend some time in the Eslite Station - the popular book store from Taiwan and we were craving for Korean food. Thus, we decided to try this restaurant around in Lockhart Road since we both think the name of the restaurant is so cute.
Collagen Salad
For the starter, we ordered Collagen Salad as a cold dish. It was made out of egg white, I think it’s because of the name “Collagen” that totally arose my interest, I felt like it would be good for my skin, also it came with the cheese sauce. However, the taste of the Collagen was too chewy like the pig’s skin.
Calms Cook in Jinro
Another starter was Calms Cook in Jinro, it tastes seafood sweet and the alcohol’s favor was not too strong, the portion for the calms were more than enough for 2 people.I ordered Blueberries 7 up, which was really interesting set, they would put the 7 up glass bottle up side down in the glass, when I drank it I forget to stir it, so if you want to order this, it would be better to stir it well.
heese Andong Chicken
In the Andong Style restaurant, of course, we would like to order the feature dish Cheese Andong Chicken, it was a little bit greasy and thick, I guess it might be because of the too much cheese with the Andong style sauce. I like the chicken leg part, which was so meaty.
Overall, I would definite recommend this restaurant if you want to try something new like Cheese Chicken, there are not many restaurants offer that dish.
Collagen Salad
Calms Cook in Jinro