執筆之日,在土瓜灣渡過了四十多個寒暑的"貴記",已經光榮退役.一眾在土瓜灣長大的街坊朋友,無一不惋惜.不是由細吃到大,在十多年前搬入此區時已開始光顧.說起也不是一段短日子,與貴記在土瓜灣的歷史去比,小巫見大巫.多年來也是賣$3一杯,香濃冰凍豆漿,不求正宗,只求大件的$3一件窩貼,牛肉餅,大飽,荵油餅,大碗改良版擔擔麵,還有菜肉雲吞,蘿蔔豬皮呢?也成為了我眾土瓜灣街坊的集體回憶.老實說,除卻豆漿之外,其他的食物水準,用抵食來形容更為貼切,吃落有感情,自然加上不少感情分.糧尾前來大吃一頓,也不會肉痛.月前收到貴記即將結業之消息,即向由昔日少年,到今日中年的太子爺求証,他本來說做到上年尾,後來說做到年廿九,我再問:{未來會否擇址重開?}他說:{不會了.}近日路過貴記的舖位,招牌已經拆下,回望著關掉的大閘前,唏噓的感慨一年年,但日落日出永沒變遷...

2009-02-01 903 瀏覽
自己本身住紅磡, 成日都係E個舊區搵食.貴記都係由細食到大, 個擔擔麵真係好多花生醬, 同好鍾意厚皮ge鍋貼牛肚牛腩都好夠味。最大食果次先食倒$37!!價錢同質素係無比例可言真係好想知個業權係私人定係大財團?43年歷史都會去落手加租上面附送琴日同之前影已被摧毀ge歷史對照而家香港快將無哂本土特色, 只有果幾十處已被列入 ge地方唔知下之又到邊度會令我地覺得可惜?應該係牛頭角下(村)之後又會係邊度?
自己本身住紅磡, 成日都係E個舊區搵食.

貴記都係由細食到大,
個擔擔麵真係好多花生醬, 同好鍾意厚皮ge鍋貼

牛肚牛腩都好夠味。
最大食果次先食倒$37!!

價錢同質素係無比例可言

真係好想知個業權係私人定係大財團?
43年歷史都會去落手加租

上面附送琴日同之前影已被摧毀ge歷史對照

而家香港快將無哂本土特色, 只有果幾十處已被列入 [古蹟] ge地方
唔知下之又到邊度會令我地覺得可惜?
應該係牛頭角下(村)

之後又會係邊度?
2009-01-26 817 瀏覽
二零零九年一月廿四日,是一間土瓜灣豆品店的結業日子,這裡的食品價錢,除了和招牌「貴」字扯不上關係之外,其豆漿、飽點、麵食和滷水小食,也為當地街坊和一眾知味的老饕,帶給他們不少歡樂的時光。原本待在家中睡覺,最後也想為這舖頭的結業,作一個見證,四時半後去到後,已是人頭湧湧,人就是那樣了,你在的時候不珍惜,到失去的時候才學懂珍惜。點的是豆漿、大隻窩貼,另有滷水的豬皮和蘿蔔,味道大抵上維持店家原本的水準,「白水」有豆香,飽肚的窩貼,厚餡鮮,還吃出少許的肉汁,豬皮只是用水發的,沒有用上其他化學物,有點硬,但很爽口,加上上等的蘿蔔,這就是我在這裡最後的一餐。相熟的食客相繼和老闆娘打招呼,更有拍照留念,問老闆娘會否另覓新店,答案預計是失望的,開新店要花一大筆錢,也不知賣多少隻窩貼和豆漿才可賺回.......可惜一個人胃口有限,不能試盡所有東西,我好應該相約一班同道中人去作這見証的。臨走時,心中也不禁說一句 : 別矣,貴記!

臨走時,心中也不禁說一句 : 別矣,貴記!

2009-01-19 447 瀏覽
昨日蘋果日報報導貴記結業的消息, 好想喊. 太耐冇食佢既擔擔麵.以為今日係貴記最後一日營業, 自己有工作唔能夠去幫襯, 叫左阿媽去幫我買外賣, 阿媽一口氣買左 20 件不同飽點, 等我地大擦一餐.阿媽順道問一問老細係唔係結業, 老細話會繼續做, 唔駛結束, 真係天大的好消息 !!!

2009-01-19 303 瀏覽
本身諗住食埋呢餐坦坦noodles 佢d noodles 好好食 好香 好有咬口埋單時問係唔係做埋今日老細話決定做下去 $60,000 都做下去可能佢真係好唔捨得班街坊其實大家都好唔捨得貴記
埋單時問係唔係做埋今日
老細話決定做下去 $60,000 都做下去
可能佢真係好唔捨得班街坊
其實大家都好唔捨得貴記
2009-01-13 172 瀏覽
在香港開店子,不怕什麼,只怕業主加租。我一直以為貴記的舖位是自置物業,昨天聽老闆娘說才知道原來他們結業的原因是「業主加租」。「業主加租」恐怕是所有租客的惡夢。我喜歡吃貴記的擔擔麵及豆腐。以後,沒有機會吃了。下一間因為大地產主義而結業的又會是哪一間?

2009-01-08 90 瀏覽
此店環境不能及好多鋪 , 但食物真的不錯 , 又其我去到一定食嘅雲吞(皮內有好多汁架)、豆漿(超冰凍喔)、豬皮(好爽架) , 趁佢仲未結業前好去囉.......
  • 雲吞、豆漿、豬皮
2008-12-30 37 瀏覽
"兩杯豆漿, 一個蔥油大餅.""好! " 大嬸應了, 即拿來豆漿, 又問"係咪要菜肉大包?"如此服務一定令評分打折扣, 但這是老店, 就像老人家, 我們既愛護又尊重, 會提醒大伯大嬸. "不是, 5號台的. 牛腩係10號台."聽說要結業, 與好友三人飛奔至土瓜灣, 享受最後一刻. 包點豆漿三元, 豆腐豬紅蘿蔔四元, 麵食牛腩十二元, 價錢優惠, 是老實生意, 經營幾十年, 養大了區內不少小朋友. 當年的小朋友已成人, 帶來伴侶兒女, 坐滿了貴記. 擔擔麵, 下重手的花生醬, 貴記特色大餅, 麵粉白而鬆軟, 新鮮牛腩, 柱候醬入味, 入口就知肉質沒用鹼水破壞豬皮豆腐, 鍋貼, 豆漿味道也很不俗.......邊吃著, 邊看大嬸大伯拿著麵食包點通處大叫, 不得不佩服欣賞. 忠於一件事情, 專心做好, 令人感動. 時代向前猛進, 舊去新迎是常事, 將那三元包點收放在心內亦足夠了.
"兩杯豆漿, 一個蔥油大餅."

擔擔麵, 下重手的花生醬, 貴記特色
大餅, 麵粉白而鬆軟, 新鮮
牛腩, 柱候醬入味, 入口就知肉質沒用鹼水破壞
豬皮豆腐, 鍋貼, 豆漿味道也很不俗.......

• 牛腩
2008-12-29 32 瀏覽
成日都經過,入去坐低食就比較少但外賣就周時有,最鍾意係食牛肉包同菜肉包,雖然D皮好厚但十分鬆軟,而牛肉同豬肉餡料都好新鮮,充滿肉香,唔係一般上海鋪可比。至於麵食配料就鍾意豆腐同蘿蔔,前者夠實淨而後者又夠淋。驚聞佢地就快唔做都好唔捨得,唔知係乜嘢原因要結業,但呢班老人家已經服務街坊幾十年,值得向佢地致意。
$18 (其他)
  • 牛肉包
  • 菜肉包
2008-12-29 29 瀏覽
前幾日得知貴記好快唔做,好唔開心,個度我細細個就幫襯,以前細細個陪阿媽媽去土瓜灣,就一定去個度食野。貴記係一間老子號,門外和門內都好舊,如果你係一個路人甲,你實唔會幫襯,你會覺得好污褿,都唔知會唔會食到肚痛,但如果你曾經食個個度d野,你會覺得個度d野好抵食,同埋好好食。特別推介,擔擔noodle ($12), 鍋貼($3),超超超級推介,大餅($3),有幾好食?係我認為全港最好食的䓤油餅,香港冇一間拍得上。貴記的大餅,煎得金黃,內𥚃鬆軟。好食到,我同個 friend 舖頭食完一個,走個時打包食多個,食完再返舖頭打包多一個食,仲要買多兩個當早餐。
  • 大餅
2008-12-22 24 瀏覽
搬左去土瓜灣都只不過係幾個月, 係openrice已經search好晒附近有咩好食…偶然之間就發現貴記就快結業…第一時間就落去睇睇~因為果日未食晏, 叫左一碗擔擔麵, 又驚唔夠喎, 所以叫多一份蘿蔔….首先蘿蔔黎先~係好淋無渣, 但係就唔係太甜, 有0的仲有少少苦添~我要放埋係個擔擔麵到一齊食得….不過四蚊一份真係好抵食…..份量好足~碗擔擔麵一黎到就好有芝麻醬既香氣….上面有好多菜甫, 連埋0的麵一齊食, 非常夾~而且0的麵好有咬口….我個人就好欣賞呢碗麵呢~而且十二蚊呢個價錢可以去邊度搵到咁岩自己胃口既擔擔麵丫…奇怪既係我無落單要豆漿但係佢俾左一杯我…雖然我本身唔係太鍾意飲豆漿, 不過唔緊要~荳品店既豆漿我覺得試得過…三蚊一杯, 配埋擔擔麵都只不過係十五蚊…結果呢一個咁豐富既下午茶只係需要十九蚊~我希望晌今年年底之前再黎重溫多一次~

2008-12-21 34 瀏覽
自細婆婆或者媽媽就會帶我到此店食野,,,記得担担麵係最多人食!!!知道貴記會結束營業消息後...每次出紅磡都會去貴記食野...希望食得一次得一次!!!食的係普通上海野...但風味唔係間間都有~~~會好懷念此店!!!
  • 担担麵
  • 豬紅豬皮
  • 窩貼
  • 牛肉飽
2008-12-18 18 瀏覽
記得細個ge時候,外公成日都帶我黎依度食野~由細到大佢都好錫我,每次佢都會叫晒我鍾意食ge野~食到飽都仲要外賣d番去驚我之後會肚餓~直到幾年前佢過左身之後,我就無再去過食野啦~知道貴記將於月底結業ge消息,果刻ge感覺真係好唔開心~都係時候去食下啦...貴記ge擔擔麵係我ge至愛~每次都唔會令我失望~花生醬香好濃好濃,內裹ge菜脯粒好多,每次食都會連湯飲晒窩貼同蔥油大餅都係必食~窩貼係厚皮果種,肉餡好鮮~而蔥油餅就好鬆軟~葱香同芝麻香到不得了,我表妹一個人可以ko兩件呢依度個豆漿好香豆味,好甜,好好味,但係飲埋之後,真係好飽食左一碗擔擔麵+一件窩貼+一件蔥油大餅+一杯豆漿先$21~已經飽到傻左~行出左個門口,希望結業前我可以同表妹有時間黎多一次啦......

依度個豆漿好香豆味,好甜,好好味,但係飲埋之後,真係好飽

$10.5 (午餐)
  • 窩貼
  • 蔥油大餅
  • 豆漿
2008-12-17 16 瀏覽
好久沒來貴記了, 今天剛好路過又有點肚餓就跑入貴記來餐下午茶吧點了豆腐蘿蔔雙併 $6- 蘿匐無渣很甜, 好味涷豆漿 - $3- 還有 3 蚊杯的涷豆漿, 香港少見菜肉飽 - 飽大菜肉少 - 不過都是 $3, 真係唔可以要求咁多食飽飽的下午茶才 $12 元, 不算太好但怎也不差, 我絕對收貨

點了豆腐蘿蔔雙併 $6- 蘿匐無渣很甜, 好味

涷豆漿 - $3- 還有 3 蚊杯的涷豆漿, 香港少見

• 豆腐蘿蔔
2008-12-14 42 瀏覽
當收到「貴記豆品」這老店結業的消息後,二話不說下,立刻約了幾位為食的友人去緬懷一番。大約路段位於土瓜灣道和銀漢街的交界,有一間老麥,還算好找的。大家也是在放工後到達的,基於是夜市時份,其最拿手的窩貼和牛肉煎包,也不再開爐起鑊了。只剩下幾隻窩貼,過了火氣之下,只剩些許微溫,肉汁欠奉,不過肉餡還算鮮味,細心吃其略為厚身的外皮,發覺其韌性甚高;另加蔥油大餅一件,金黃色大大件的,表面蔥粒和芝麻不少,口感倒是鬆軟。最後再加兩隻菜肉包,包皮鬆軟,肉餡和窩貼的沒有兩樣,沒有想像的大個,味道不錯。名喚「豆品」,不喝其豆漿,總算有點若有所失,在其完全不「貴」的價錢牌內,只是標價三元,其實豆味不差,只是甜了一點,如好食友人所說,不喜歡的可稱為「豆腥」,以這數塊錢的價錢,可以一喝了。去了貴記數次,也沒有品嘗其麵食,趁這機會,也點了一碗擔擔麵,擔擔麵搬到香港後,在不同的店舖也有不同的演譯,這裡的橙紅色湯底,花生醬香甚濃,內裡加了菜脯粒作調味,反而完全不辣,桌上有一大瓶辣醬,吃辣者悉隨尊便,其所探用的麵條偏向爽口,唯口感上是較為淋身,十二元一碗,也無話可說矣。另一朋友當晚還在抱恙,點了一碗清淡的豆腐麵,大大件的

去了貴記數次,也沒有品嘗其麵食,趁這機會,也點了一碗擔擔麵,擔擔麵搬到香港後,在不同的店舖也有不同的演譯,這裡的橙紅色湯底,花生醬香甚濃,內裡加了菜脯粒作調味,反而完全不辣,桌上有一大瓶辣醬,吃辣者悉隨尊便,其所探用的麵條偏向爽口,唯口感上是較為淋身,十二元一碗,也無話可說矣。另一朋友當晚還在抱恙,點了一碗清淡的豆腐麵,大大件的油豆腐,據其所言,其味道也是過到自己的關口。

還想試些沒吃過的,點了鹵水蘿蔔、豬皮和牛腩,發覺味道遠比想像中為佳,炆得入味,所用的材料也不會將價就貨,豬皮固然爽口,蘿蔔清甜而沒有渣滓,不比早前介紹的車品品來得遜色,起碼味道來得真。牛腩炆得也夠火候,「口趙」頭和「月念」身兼而有之,每樣也只是六元而已。

吃得比想像中為飽,每人也只是廿餘元而已,在計數的時候,發現了一些端倪,大膽地估到老闆娘為何結業的因由,年事已高,後繼無人,想起也令人唏噓。確定結業的時間將會是月尾,食物不算十分出色,但始終相信老店自有其人情味,看著一個時代的結束,打定信念,光顧一次得一次吧 !