2008-07-19 32 瀏覽
好耐無再去食啦以前細個媽咪行過就會飲杯冰凍豆漿有時會買d煎餅、鍋貼同埋牛肉飽食最近聽隔離屋姐姐講佢呢排都密密去食,見多左傾下計原來老闆大約會係今年11月唔做於是同媽咪走去回味下今次叫左︰牛肚麵、豬皮、豬紅、煎餅、鍋貼、牛肉飽、魚蛋同豆漿煎餅同鍋貼勁硬,係放係到加熱太耐個隻味道比印象中差左不過回憶無價,好想食返以前隻薄的煎餅,係我至愛!!!
好耐無再去食啦
以前細個媽咪行過就會飲杯冰凍豆漿
有時會買d煎餅、鍋貼同埋牛肉飽食
最近聽隔離屋姐姐講
佢呢排都密密去食,見多左傾下計
原來老闆大約會係今年11月唔做
於是同媽咪走去回味下
煎餅同鍋貼勁硬,係放係到加熱太耐個隻
味道比印象中差左
不過回憶無價,好想食返以前隻薄的煎餅,係我至愛!!!
$23 (其他)
2008-06-25 26 瀏覽
昨日要到土瓜灣上堂,就即刻諗起尼間人間不錯的貴記。一到門口已見到很多人叫外賣,坐低望望餐牌,價錢相當超值,沒想過尼間人氣餐廳會是咁平。之後叫左個擔擔麵和一杯豆漿,加埋都只是$12+$3=$15擔擔麵的麵質好爽,唔使跟湯食都好入味.豆漿不錯,且以這價錢來計,很化算.環顧四周有很多人叫牛肉包吃,相信質素也不錯吧!下次上堂一定再幫襯貴記。
昨日要到土瓜灣上堂,
就即刻諗起尼間人間不錯的貴記。

一到門口已見到很多人叫外賣,
坐低望望餐牌,價錢相當超值,
沒想過尼間人氣餐廳會是咁平。

之後叫左個擔擔麵和一杯豆漿,
加埋都只是$12+$3=$15
擔擔麵的麵質好爽,唔使跟湯食都好入味.
豆漿不錯,且以這價錢來計,很化算.

環顧四周有很多人叫牛肉包吃,
相信質素也不錯吧!
下次上堂一定再幫襯貴記。
2008-06-23 13 瀏覽
豆漿$3 ~ 算平牛肉煎包$3 ~ 以呢個價錢黎講, 佢既味道唔算差鍋貼$3 ~ 皮比較厚菜肉錕鈍4粒/碗$12 ~ 餡肉多過菜, 應該叫鮮肉錕鈍唔係菜肉牛肚$12 ~ OK蘿白,豆腐雙併$6 ~ 佢寫話係鹵水, 點知食落無味, 尤其是豆腐我會再去試下佢其它食物, 例如面, 包點之類的.P.S. 服務態度麻麻地, 不過個阿姐計數好快, 好準, 仲記性好好添.
豆漿$3 ~ 算平
牛肉煎包$3 ~ 以呢個價錢黎講, 佢既味道唔算差
鍋貼$3 ~ 皮比較厚
牛肚$12 ~ OK

我會再去試下佢其它食物, 例如面, 包點之類的.

2008-06-16 18 瀏覽
同男友行土瓜環, 見到貴記, 諗起好像有很多好評, 便進內試試. 叫了鹵水豆腐和豬皮, 凍熱豆漿, 同埋一個饅頭. 豆腐, 不覺得入味. 本來諗住豆品廠的出品一定有水準, 但係今次有點失望. 豬皮就好好多, 整得好入味同好淋. 豆漿就好好飲,豆味濃郁,不過熱的就好好多。 饅頭就新鮮熱辣,算可以. 以這裡的價錢(三元的豆漿確是抵飲),原想給笑臉,可惜有一隻細蟑螂不停在枱興玻璃面中間橫行, 有點倒胃口. 下次來,或者試試面食,和飲豆漿.

豬皮就好好多, 整得好入味同好淋.

豆漿就好好飲,豆味濃郁,不過熱的就好好多。

饅頭就新鮮熱辣,算可以.

下次來,或者試試面食,和飲豆漿.
2008-06-06 12 瀏覽
細細個已經有黎貴記食野仲記得細個時乜都唔鐘意食淨係食楊春麵, 仲要係好鐘意食今日講返起, 心裡都自然地一笑10多年後的今天再次和雙親光臨貴記10年如一日的環境10年如一日的那位4眼肥哥哥(其實佢好似瘦左dd)10年如一日的,還有這裡的食物香噴噴的蔥油餅+爽口的湯麵豆漿和窩貼其實也不差呢通貨澎脹, 樣樣野都加價係貴記食野都仲係10零蚊食個份懷舊味道都係返度啦潮流興懷舊, 集體回憶希望越黎越多人識得去貴記慢慢的細說當年吧
細細個已經有黎貴記食野
仲記得細個時乜都唔鐘意食
淨係食楊春麵, 仲要係好鐘意食
今日講返起, 心裡都自然地一笑

10多年後的今天再次和雙親光臨貴記
10年如一日的環境
10年如一日的那位4眼肥哥哥(其實佢好似瘦左dd)
10年如一日的,還有這裡的食物

香噴噴的蔥油餅+爽口的湯麵
豆漿和窩貼其實也不差呢

通貨澎脹, 樣樣野都加價
係貴記食野都仲係10零蚊
食個份懷舊味道都係返度啦

潮流興懷舊, 集體回憶
希望越黎越多人識得去貴記慢慢的細說當年吧
  • 菜肉雲吞麵
  • 楊春麵
  • 蔥油餅
2008-05-23 5 瀏覽
識得去呢間店,有兩個原因:1. 女朋友介紹2. 近教會呢間小店差唔多一個星期都會去一次,甚至女朋友有時要專登走去食。講真,唔係全部野都好好食,特別係麵類,好多都好清淡下。但,入得黎,請一定要試呢到既擔擔麵~!好好食~~加埋o的麵質都唔錯~~我次次去都一定食呢碗,唔駛諗(我見大多數人都係)。另外,我會推介呢到既包~$3件~~好抵食~~不過,好唔好食就要睇你可唔可以咁岩等到佢新鮮整起~唔新鮮的確唔太好食,但新鮮時真係非常咁讚~~食日叫左個鍋貼,冇諗過今次竟然咁新鮮...整到成件shirt都係汁...-___-....狼狽得很....呢到既牛肉包同鍋貼都好好食的~最後,會有o的小食,好似豆腐呀,牛腩呀咁,大多數$4碟,有o的$6,牛腩呢類就好似$12。不過個人認為呢到o的牛腩同魚蛋都唔得,牛腩好"UN",魚蛋就係水煮的...即係好淡...不過我每次黎都會叫一碟豆腐($4),呢度o的豆腐係絕對唔滑的,係卥水豆腐來的,個人認為幾有豆腐味(雖然女朋友話普通)~最好,可以加個豆漿(不過最近好似差左少少,唔知點解)。如果你兩個人,其實我會suggest你買一支($6)。因為一杯都$3,但一支係大好多的
識得去呢間店,有兩個原因:
1. 女朋友介紹
2. 近教會

講真,唔係全部野都好好食,特別係麵類,好多都好清淡下。

呢到既牛肉包同鍋貼都好好食的~

最好,可以加個豆漿(不過最近好似差左少少,唔知點解)。如果你兩個人,其實我會suggest你買一支($6)。因為一杯都$3,但一支係大好多的。豆漿只係見佢抵同埋個味都幾好,請不要抱有甚麼奢求。

不過請注意。如果你係講究環境的,此餐廳絕對欠奉。
餐廳衛生,請不要有任何要求,但最少我未見過老鼠蟑螂。
好多時你會見到o的洗完既碗呀,杯呀,會就咁放o係客人枱(就算有人坐緊都係咁話)。
亦有時甚至個伙記會突然坐o係你隔離(一時時啦)。
不過,呢類店係賣人情味的,所以要先調整自己既心態。

• 擔擔麵、豆腐、牛肉包、鍋貼
2008-05-10 15 瀏覽
從 小 就 住 在 紅 磡、小 時 候 常 來 光 顧 貴 記。慢 慢 長 大 後 便 開 始 只 懂 得 光 顧 快 餐 店 、茶 餐 廳 。慢 慢 忘 卻 了 貴 記 。突 然 想 起、便 重 溫 一 下 昔 日 的 味 道..... 買 了 一 瓶 凍 豆 漿 ( $ 6 )、喝 下 去、冰 涼 清 甜、味 道 沒 甚 麼 改 變、依 然 是 很 香 濃 的 豆 味、下 次 繼 續 重 溫 - 貴記 。

2008-05-05 4 瀏覽
每次等 bf 收工, 都忍不住到這裡食個小食鍋貼 --- 雖然皮有點厚, 不過, 煎得剛好, 外面脆, 入面多汁, 每次至少食3個先滿足我的食慾豆漿 --- 這裡的豆漿不太甜, 很有豆味, 叫一支才不過 $6, 很抵飲的. 每次必叫一支. (我很怕外面的豆漿加糖又加水, 稀稀的)食的飽飽, 只不過 $15, 現在去快餐店食個下午茶也要$20大元吧.聽說這裡會結業, 好味的地方又消失一個. (希望是流料啦)
每次等 bf 收工, 都忍不住到這裡食個小食

聽說這裡會結業, 好味的地方又消失一個. (希望是流料啦

• 鍋貼
  • 豆漿
2008-04-14 9 瀏覽
昨日途經此處,因正直午時間,於是入內一坐,一試其他食品。點了豆獎、鍋貼、擔擔麵、菜肉雲吞和至愛的蔥油餅。小伙計記憶力甚好,連落數個客都絕不會弄錯,果然訓練有素。說回食物,首試的菜肉雲吞皮太薄,上枱時有兩隻都穿了兼漏餡,餡料少菜多肉非我杯茶;擔擔麵則十分求其,粗麵條棪上一匙花生醬加少許\掫辣椒油,再加一勺上湯便成,味道可想而知;至於鍋貼,皮過於厚實,可能攤涼了之故,一口咬下時,沒有肉汁四溢,卻有點滯膩之感,出色的始終是那塊表面略金黃,麻香撲鼻的蔥油餅。
(非會員)
2008-03-22 8 瀏覽
二十年前,孩提時代,在屯門吃過貴記的鍋貼及煎飽,那種滋味令人難忘。不久後,屯門的貴記結業了,還以為這熟悉的已成絕響,想不到偶而在土瓜灣一逛,竟讓我重遇這家久違了的、熟悉的招牌。我不肯定這店是否就是屯門的貴記,但如今可讓我重溫昔日的獨特的美味,其他東西已不重要了。進了店子,二話不說即點了牛肉煎飽及鍋貼,加上一碗擔擔麵及一枝凍豆漿,便是這晚的晚飯。可能是即將打烊吧,飽子及餃子都談不上新鮮熱辣,但那豐腴的餡料及肉汁,加上有咬口的外皮,已讓我感到十分滿足。擔擔麵的麵是手打的,吃下去十分爽口,加點特製的醬料,辣而不熗的感覺教人沒齒難忘。豆漿是自磨的,沒有機磨的味道,喝下去感覺清新。既然是老店子,不要期待它會有上等的環境及服務﹔論衛生的確是不算好,但這已沒所謂。在新式食店日趨泛濫的今天,這種正宗的草根風味更令人回味難忘。

2008-03-11 10 瀏覽
人們來這裡覺得便宜得驚人,其實坊間也有不少這類的店子,如德興隆、莉莉等,供應大件抵食的點心,當然在質數方面就要將就一點了。我雖然好飲好食,但不是「堆填區」的級數,也是正常人的食量。不過還有口痕的時候,來這裡吃件點心就正好。鍋貼3蚊一隻,說是最便宜嗎?也不是,莉苑賣2蚊而已。說好吃嗎?也當然不是,雖然是剛出爐,煎得熱熱的,但上面的皮是硬實的,也頗厚,餡比較少,德興隆的比這裡好得多,價錢也是相若。說不好嗎?那又不能,起碼鍋貼的底是煎得脆口,雖然皮厚厚,但吃兩隻又多數飽肚,只需6蚊,仲想點?鍋貼加杯凍豆漿,埋單6蚊,這個數目,是搭長程一點巴士也不能。始終是一間經濟抵食的街坊老店,作為老饕,總希望多一些這些傳統店留下,不然成街都是老麥或肥佬上校,問你點頂?

2008-03-08 7 瀏覽
2008年3月7日上午8:00 去白宮食唔到好野唔開心! 要轉地部, 去貴記試下先, 都行左成15~20分鐘. 叫左大家推介既:1) 豬皮蘿蔔x1 –以前的味道, 無咩特別好味, 但係又唔係難食, 總之係細個果d味道啦! 我唔識形容, 因為我細過好少食街邊, 無咩印象, 沙牛男友話普通2) 窩貼x2 –個皮厚過我臉皮, 超厚, 幾難食o下! 無辦法, 我只好食左果粒餡算3) 豆漿x2 –呢個反而幾香, 有少少味, 係自家製架! 偏甜, 淡少少好d全部店員都做得我公公婆婆, 不過一樣要要搬, 呢個時候就看到街坊食客情啦! 有個都做得我啊爸既食客, 去幫婆婆搬d大桶豆漿上去豆漿機, 好好人啊!以上各項總數$18, 又幾抵喎! 不過未必有下次啦! 試下第二間先啦!

tea
2008-03-04 6 瀏覽
朋友仔見貴記是openrice 土瓜灣區最多笑的食店, 對這間老字號很感興趣, 便帶他一嘗.貴記出名平, 大件, 懷舊.我們想叫侍應, 侍應叫我們大order 就得, 是一貫老字號作, 不是惡意的.而臨走時侍應仲留意到我們遺下了東西, 算不錯啦, 不是想像中服務那麼差.我們叫了豬皮蘿蔔, 窩貼和擔擔麵. 豬皮蘿蔔好入味, 好好食, 而且好大碟, 只是$6.窩貼則皮太厚, 不過涵幾好.擔擔麵其實幾好食的, 可是對我來說太辣, 朋友仔則讚不絕口.不過地方其實有點糠髒, 有蒼蠅, 幛螂陪你進餐.怕髒的人不去為妙.
貴記出名平, 大件, 懷舊.
我們叫了豬皮蘿蔔, 窩貼和擔擔麵.
豬皮蘿蔔好入味, 好好食, 而且好大碟, 只是$6.
窩貼則皮太厚, 不過涵幾好.
不過地方其實有點糠髒, 有蒼蠅, 幛螂陪你進餐.
怕髒的人不去為妙.
2008-03-04 8 瀏覽
每隔一陣子,就會走嚟食窩貼加豆漿做早餐...今次就啱新鮮出爐,底仍係脆脆嘅,肉餡亦鮮...感覺皮好似唔及以往嘅厚,都唔知係好事定係壞事...遲D屋企附近會開一間於內地及台灣皆有分店嘅窩貼專賣店,睇嚟呢間老舖有對手已...
每隔一陣子,就會走嚟食窩貼加豆漿做早餐...

今次就啱新鮮出爐,底仍係脆脆嘅,肉餡亦鮮...

感覺皮好似唔及以往嘅厚,都唔知係好事定係壞事...

2008-02-04 10 瀏覽
次次來紅磡都要食貴記。舖頭超舊式(亦係殘舊又dirty), 家庭式作業, 所以伙計亦無咩禮貌, 介意o既朋友就唔使來!次次都要食擔擔麵走辣(加左價到$11), 貪佢麵條有咬口, 似係自己搓; 而湯就好勁花生醬, chi住d麵條, 再加上好脆o既「炸菜」, 真係好滋味! 但今次令我好失望, 湯好稀; 麵好稔, 全因又餓又凍先會食晒佢!再來煎鍋貼($3), 都同以前差得遠。豬肉貴左, size細左無所謂, 但個皮唔知未煎熟定咩, 又實又好勁麵粉味。唉! 可以blacklist貴記。Btw, 佢新請o既伙計好鬼惡死, o係度渴d阿婆!
Btw, 佢新請o既伙計好鬼惡死, o係度渴d阿婆!