2024-05-04 81 瀏覽
台灣知名天團來港舉行演唱會,警方「守網者」專頁發貼文提醒市民,社交平台出現甚多放售各類門票的貼文,呼籲大家直接從正規官方渠道購買門票,小心墮入網購騙案。筆者以下的餐廳介紹,絕對是課金價實、真材實料的餐廳,絕不會「中伏」!位於銅鑼灣利園一期的「蟹膳」是一家主打優質日本蟹宴的餐廳,已開業14年。餐廳從日本新鮮採購稀有及高級蟹種為材,並根據不同的季節和口味作出各種創新的菜式,最近更推出優惠午市套餐,是日本蟹愛好者必訪的勝地。環境:✨門面低調幽靜,近入口處設有一個養殖蟹的自家大水池。✨店內裝潢以傳統日式餐廳為主題,以大量木質砌築基礎,具通透感的雅致木圍屏更彰顯了日式餐廳氣象,配合均勻的燈光打造柔和舒適氛圍,展現質感內斂的日式美學。服務:✨整個用餐體驗十分良好,所有職員皆有禮友善,態度誠懇,主動為我們介紹菜式、倒茶及勤整理檯面。筆者是日中午享用了「松葉蟹天婦羅及毛蟹火鍋套餐」,每位$458。食物:🥢 前菜🥚 蟹肉蒸蛋✨加入蟹肉、冬菇等等,高湯水份很足夠,質感嫩滑,味道帶少許回甘。🍤 松葉蟹天婦羅拼盤 (蟹腳・蟹鉗)✨賣相討好,一件件天婦羅堆疊成小山。✨件件金黃香酥,酥脆爽口,包括鮮甜的蟹腳、蟹鉗

環境:
✨門面低調幽靜,近入口處設有一個養殖蟹的自家大水池。

服務:

食物:
🥢 前菜

🥚 蟹肉蒸蛋

🍤 松葉蟹天婦羅拼盤 (蟹腳・蟹鉗)

✨賣相討好,一件件天婦羅堆疊成小山。
✨件件金黃香酥,酥脆爽口,包括鮮甜的蟹腳、蟹鉗、熱騰騰的流心蛋黃、冬菇、茄子、番薯等,粉薄料厚,很不錯!

🦀 毛蟹火鍋 (400-500g 半隻)

✨毛蟹肉份量絕對不少,但更多更佳 (貪心🤩)。
✨職員會幫助烹煮,務求把食材以最佳的狀態示人,肉質纖細鮮甜,配以蟹醋同吃,更能突出鮮味。

🍲 雜菜盤火鍋

✨鍋裏頭是雜菜、冬菇、豆腐等等,不會太單調。

🍚 米飯或稻庭鳥冬
✨雖然筆者是飯桶,但吃日式火鍋,還是挑選稻庭烏冬,掛汁力更佳。

🥣 麵豉湯

🍦 雪糕或illy咖啡

✨不擅咖啡的筆者毫不猶豫地挑了芝麻味雪糕,味道濃郁又不會太甜膩。
位於銅鑼灣利園有家專吃新鮮蟹料理的「蟹膳」,店內有養新鮮毛蟹,怪不得他們的毛蟹價格可以保持性價比高又好質素!🦀松葉蟹天婦羅及毛蟹火鍋套餐 $458/位·薯仔沙律&麵豉湯·蟹肉茶碗蒸滑溜茶碗蒸充滿鮮甜蟹肉。·松葉蟹天婦羅拼盤蟹腳和蟹鉗好厚肉,要注意現在不是當季但質素真的非常不錯,始終新鮮~另有流心蛋黃、茄子、冬菇天婦羅等。·毛蟹火鍋半隻毛蟹份量,雖不是當季,但新鮮撈起的毛蟹非常鮮甜。店員亦會幫忙將處理蟹肉和煮配料,鰹魚湯底清。·蟹烏冬另有飯/烏冬/粥供選擇。店員將毛蟹蓋加烏冬一起煮,毛蟹內有膏配上幼細的烏冬~·雜菜盤有娃娃菜、金針菇、豆腐、蒟蒻麵、冬菇等。·雪糕/咖啡選了芝麻味,好濃郁。

🦀松葉蟹天婦羅及毛蟹火鍋套餐 $458/位

·薯仔沙律&麵豉湯

·蟹肉茶碗蒸
滑溜茶碗蒸充滿鮮甜蟹肉。

·松葉蟹天婦羅拼盤
另有流心蛋黃、茄子、冬菇天婦羅等。

·毛蟹火鍋
半隻毛蟹份量,雖不是當季,但新鮮撈起的毛蟹非常鮮甜。
店員亦會幫忙將處理蟹肉和煮配料,鰹魚湯底清。

·蟹烏冬
另有飯/烏冬/粥供選擇。
店員將毛蟹蓋加烏冬一起煮,毛蟹內有膏配上幼細的烏冬~

·雜菜盤
有娃娃菜、金針菇、豆腐、蒟蒻麵、冬菇等。

·雪糕/咖啡
選了芝麻味,好濃郁。
2024-02-08 585 瀏覽
專門食鱈場蟹嘅地方香港唔多 呢間我都去咗幾次 性價比唔算高 但係因為太鍾意食所以都要推介俾大家我哋同行六個人 每個人都係點咗海幸呢個set海膽同埋雪場蟹做主題 包括有刺身天婦羅火鍋同埋粥每兩個人叫就有一隻蟹 所以我哋當晚就有三隻蟹 新鮮撈出嚟 仲可以要求同佢影相佢嘅蟹肉係非常新鮮 因為係即場劏嘅 我認為甚至比日本當地大部份食蟹嘅專門店仲要好食 除咗蟹肉新鮮 佢哋嘅天婦羅 同埋前菜都用咗好多心機 都算對得起呢個價錢 適合最鍾意食蟹嘅你同我去
我哋同行六個人 每個人都係點咗海幸呢個set
海膽同埋雪場蟹做主題 包括有刺身天婦羅火鍋同埋粥
2023-12-20 841 瀏覽
第一次去蟹膳,一入門口就覺得好高級,有個大蟹池,放滿了不同品種的蟹😆剛巧合適季節,有5款品種的蟹同時可以選擇😍香箱蟹、松葉蟹、毛蟹、鱈場蟹、花咲蟹我們選擇了雪場蟹餐,首先服務十分滿意👍🏻由入座到落單,再到上菜,每個步驟都清楚解說😄以第一次用餐來說,可以放心享用😌 對於很喜歡食蟹的人來說,真的是很滿足😌下次再有聚餐,一定會選擇他們😎

在大陸或很多其他地方都有不同的「全X宴」,例如全牛全豬全雞全羊等等。香港相對比較少,不知是否因為肉類食材只能進口,而「全X宴」通常都需要「新鮮」,所以不十分普遍。唔緊要,還有海鮮!全蟹宴在香港我認識的起碼有兩間,今晚去了自己很喜歡的高級蟹宴餐廳Kanizen慢活一餐,舒緩一下近月來忙到飛天的繃緊情緒。雖然好鍾意食,始終全蟹宴這件事不是一般家常便飯,所以每一次來 蟹膳 都特別珍惜,特別留意每一道蟹品。今晚點了HK$1,880一位的「花見」,包含了三種蟹,松葉蟹、鱈場蟹及凍毛蟹的多種食法。順序先來的松葉蟹腳刺身很清新;蒸松葉蟹及蟹膏很鮮甜;燒鱈場蟹蟹腳肉香味濃;松葉蟹蟹鉗及鱈場蟹蟹腳天婦羅很特別,因為我比較少有機會食到優質蟹肉的Tempura!已經飽了一大半來一個凍毛蟹、鱈場蟹及松葉蟹蟹肉火鍋,反而還不覺膩,跟手再來雜茶盤火鍋加一人一隻很好味的蟹肉餃子,真係好出色!當朋友們已經飽到上喉嚨的時候,最後來的雜燴粥我竟然還吃了兩碗!不是我不夠飽,而是覺得這碗粥好味得來,比起結尾來的一杯薑茶更有暖胃的效用。一餐兩千元的晚飯,吃了三個小時,價格當然高昂,但不貴,因為三個小時的色香味美全體驗,物有所值

松葉蟹腳刺身

順序先來的松葉蟹腳刺身很清新;
蒸松葉蟹及蟹膏

蒸松葉蟹及蟹膏很鮮甜;

燒鱈場蟹蟹腳肉香味濃;
松葉蟹蟹鉗及鱈場蟹蟹腳天婦羅

雜燴粥

當朋友們已經飽到上喉嚨的時候,最後來的雜燴粥我竟然還吃了兩碗!不是我不夠飽,而是覺得這碗粥好味得來,比起結尾來的一杯薑茶更有暖胃的效用。一餐兩千元的晚飯,吃了三個小時,價格當然高昂,但不貴,因為三個小時的色香味美全體驗,物有所值!
2023-12-01
松葉蟹腳刺身
蒸松葉蟹及蟹膏
松葉蟹蟹鉗及鱈場蟹蟹腳天婦羅
雜燴粥
2023-11-28 764 瀏覽
第一次去食🦀感覺都唔錯😋環境幾靜,又乾淨,坐得幾舒服😌服務都幾好👍🏻係有少少overprice💰💰兩個人叫咗半隻蟹,兩食🦀打邊爐同燒嚟食🍲打邊爐好食啲,肉質爽口啲,同埋鮮甜啲😋😋燒嘅話有少少乾~佢個燒蟹膏幾正🫶🏻最尾再攞埋啲蟹膏嚟煲粥食,好好食,好鮮甜👍🏻千祈千祈唔好落鹽!夠咸㗎喇!成餐飯最好食係個粥😂😂😋😋兩個人半隻蟹都夠食!佢個餃子可以唔使試🫣🥶冇乜蟹味🥹
第一次去食🦀
感覺都唔錯😋
環境幾靜,又乾淨,坐得幾舒服😌
服務都幾好👍🏻
係有少少overprice💰💰

兩個人叫咗半隻蟹,兩食🦀
打邊爐同燒嚟食🍲
打邊爐好食啲,肉質爽口啲,同埋鮮甜啲😋😋
燒嘅話有少少乾~
佢個燒蟹膏幾正🫶🏻
最尾再攞埋啲蟹膏嚟煲粥食,好好食,好鮮甜👍🏻
千祈千祈唔好落鹽!夠咸㗎喇!

成餐飯最好食係個粥😂😂😋😋
兩個人半隻蟹都夠食!

佢個餃子可以唔使試🫣🥶

打邊爐
  • 三文魚籽毛蟹粥
  • 毛蟹火鍋
2023-11-15 655 瀏覽
通常去日本都一定食一兩餐蟹料理,咁當然唔係成日飛過去啦,啱啱10月老婆生日,佢又super 鍾意食蟹,所以就食銅鑼灣利園依間…一入門口已經被水池嘅蟹氣勢吸引,毛蟹帝王蟹長腳蟹齊唒. 但印象中唔知係咪若干年前灣仔譚臣道嗰間蟹X,因為當時嗰間都係咁嘅裝修設計.入到去職員之服務,內裡之裝修都毋庸置疑….餐廳環境正傾偈都理想的. 我們是日食下午,坐定後我同我老婆揀選左一個7百幾蚊嘅蟹set. 雪場蟹餐雖然佢冇日本蟹道樂將一隻蟹多元化地做成不同之料理,但亦做得很新鮮好味,務求將蟹嘅特質發揮出來,其實都係刺身、燒蟹腳等等料理,到最後是一個蟹膏嘅米粥,正⋯⋯啱啱好飽肚,last 有個薑嘅雪糕食埋之後大滿足…當然佢每一個set價錢就反映到滿足度下次都想試吓四百幾蚊嗰隻下午set, 同埋夜晚食嘅set一定係貴過下午,所以大家要留意.

⋯⋯啱啱好飽肚,last 有個薑嘅雪糕食埋之後大滿足…

當然佢每一個set價錢就反映到滿足度

門口水池
雪場蟹餐
2023-10-15
紀念日
門口水池
雪場蟹餐
2023-11-12 520 瀏覽
$16,000埋單,同自己講句「究竟發生過什麼事?」請親友食飯,抱住開心一齊去食蟹,食咗成肚氣。幫襯咗蟹膳都有十幾年,近兩次出事非常頻密。尋晚食飯,叫咗六個「季」每人$2080再加其他嘢食,侍應服務仲差過大家樂。1. 放低嘢食就走人,問佢係咩嚟,佢答唔到你。要我哋提佢唔好放低就走,上咗三個餸之後就先識介紹吓!2. 叫咗嘢食俾小朋友,吩咐個要一齊上,結果佢哋忘記咗3. 靜雞雞攞兜蟹入嚟蒸,又唔出聲,正常都會講聲4. 分蟹嘅時候,又大聲直呼客人為「老人家」使唔使蒸熟啲?搞到群情洶湧。5. 問佢個set有冇炸蛋,佢大聲回答「有呀!你放心啦!有得食呀!」老尷就係咁囉!6. 放低完嘢走,次次放低餸都大叫「enjoy!」大佬,我食緊日本嘢啊!仲要係少少高級嗰種啊!7. 整蟹粥,只有一位食,佢整咗一大兜出嚟,想點啊?8. 整體質素下降,有可能大部份錢俾咗利園租金9. 個炸蛋,全個都係熟嘅!10. 毛蟹上盤好似垃圾咁11. 食到最尾無換熱茶同熱毛巾12. 所謂嘅店舖限定薑茶,都唔係熱辣辣嘅!呢一個經驗,換來「以後不要再見」正式 Black List 蟹膳!
$16,000埋單,同自己講句「究竟發生過什麼事?」

2. 叫咗嘢食俾小朋友,吩咐個要一齊上,結果佢哋忘記咗
3. 靜雞雞攞兜蟹入嚟蒸,又唔出聲,正常都會講聲
6. 放低完嘢走,次次放低餸都大叫「enjoy!」
大佬,我食緊日本嘢啊!仲要係少少高級嗰種啊!
7. 整蟹粥,只有一位食,佢整咗一大兜出嚟,想點啊?
8. 整體質素下降,有可能大部份錢俾咗利園租金
9. 個炸蛋,全個都係熟嘅!
10. 毛蟹上盤好似垃圾咁
11. 食到最尾無換熱茶同熱毛巾
12. 所謂嘅店舖限定薑茶,都唔係熱辣辣嘅!

呢一個經驗,換來「以後不要再見」
正式 Black List 蟹膳!

2023-11-07 453 瀏覽
全蟹宴真係好吸引!餐廳優雅既木系日式裝潢,一入去就見到門口有好大個蟹池!池養左有好多雪場蟹&毛蟹~餐廳menu分別有唔同菜式既蟹宴套餐選擇,今次我地就選左藤✨藤 Fuji 共11品(1980/pp)前菜:-兵庫縣生蠔係今年食過最好味既生蠔!肥美鮮甜-鱈場蟹最中餅最中餅係平時做日本甜食既薄皮餅底,夾住大量既蟹肉 仲加上魚子醬-海膽凍蛋有d似西式凍湯,好香既海膽味,入面仲有蟹肉 飛魚子 無花果-燒鱈場蟹蟹腳最滿足始終係食呢個,好大隻蟹腳,鱈場蟹係蟹池即捉即燒 非常新鮮,加少少檸檬汁 已經係完美✨-粟米 海膽 天婦羅呢個既天婦羅聽講係好出名,的確唔錯-九州蝦夷鮑磯煮鮑魚煮得好淋好入味 仲有無花果 菇 蘿蔔 做配菜-九州和牛慢煮和牛香嫩 加上炸蔥絲好惹味-凍毛蟹(400-500g)呢個係鱈場蟹之後食得最開心既菜式,都係簡單既做法 最重要係好新鮮!毛蟹幫我地拆好哂好方便,食完蟹腳就用蟹肉撈埋毛蟹既膏一齊食~-鱈場蟹素麵素麵撈埋蟹肉蟹膏 青瓜絲 飛魚子,不過味道比較清淡食完蟹 最後仲有薑茶👍🏼甜品:木糠蛋糕

藤 Fuji
共11品(1980/pp)

前菜:
-兵庫縣生蠔
係今年食過最好味既生蠔!肥美鮮甜

-鱈場蟹最中餅

-海膽凍蛋
有d似西式凍湯,好香既海膽味,入面仲有蟹肉 飛魚子 無花果

-燒鱈場蟹蟹腳

-粟米 海膽 天婦羅
呢個既天婦羅聽講係好出名,的確唔錯

-九州蝦夷鮑磯煮
鮑魚煮得好淋好入味 仲有無花果 菇 蘿蔔 做配菜

-九州和牛慢煮
和牛香嫩 加上炸蔥絲好惹味

-凍毛蟹(400-500g)

-鱈場蟹素麵
素麵撈埋蟹肉蟹膏 青瓜絲 飛魚子,不過味道比較清淡
食完蟹 最後仲有薑茶👍🏼

甜品:
木糠蛋糕
2023-10-28
2023-11-06 2733 瀏覽
-蟹膳 🦀之前經過利園好幾次 都會畀餐廳外面木條特色牆身同幽暗神秘燈光所吸引 好好奇入面既食物同用餐體驗係點今次終於有機會黎到! 餐廳入面木系日系裝潢有格調同埋一入去就畀大大個蟹池 同大大隻蟹震撼到🤯🤯因為入面養左有好多鱈場蟹同毛蟹 確保食材夠新鮮🤩套餐方面有多款唔同菜式既蟹宴可以選擇 有得揀全蟹宴添 ✨藤 Fuji - 共11品 ($1980/pp)𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫𝐬 🐣蟹肉凍湯入面仲有大量既蟹肉 飛魚子 無花果 質感Creamy 食落鹹鮮得黎鮮甜 又開胃👏🦪 兵庫縣生蠔呢個真心好有驚喜 可能係今年食過最好味既生蠔!體型較大 肉質鮮嫩 味道甘甜爽口 入口真係啖啖肉聽講呢款係被日本人稱為「海牛奶」果然冇令人失望而且兵庫產生蠔冇平時既苦澀味道 較容易入口 大推❤️❤️🦀 鱈場蟹最中餅最中餅係日本甜食比較常見既薄皮餅底 建議夾埋餡料食中間夾住大量既蟹肉 同魚子醬 ✨ 高貴精緻得黎又鮮美~🐣 海膽凍蛋其實係一磚軟豆腐上面有一半海膽一半柚子啫喱所以食落好清新 伴有黑松露醬蘿蔔粒 造型係迷你蘿蔔條非常搞鬼 另外仲有自家製醃漬蒜頭 清清口腔~🦀 燒鱈場蟹蟹腳呢個係成晚最期待 又最滿足既一道菜 - 燒
蟹膳 🦀

之前經過利園好幾次 都會畀餐廳外面木條特色牆身
同幽暗神秘燈光所吸引 好好奇入面既食物同用餐體驗係點
今次終於有機會黎到! 餐廳入面木系日系裝潢有格調
同埋一入去就畀大大個蟹池 同大大隻蟹震撼到🤯🤯
因為入面養左有好多鱈場蟹同毛蟹 確保食材夠新鮮🤩
套餐方面有多款唔同菜式既蟹宴可以選擇 有得揀全蟹宴添

✨藤 Fuji - 共11品 ($1980/pp)

𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫𝐬
🐣蟹肉凍湯
入面仲有大量既蟹肉 飛魚子 無花果
質感Creamy 食落鹹鮮得黎鮮甜 又開胃👏

🦪 兵庫縣生蠔
呢個真心好有驚喜 可能係今年食過最好味既生蠔!
體型較大 肉質鮮嫩 味道甘甜爽口 入口真係啖啖肉
聽講呢款係被日本人稱為「海牛奶」果然冇令人失望
而且兵庫產生蠔冇平時既苦澀味道 較容易入口 大推❤️❤️

🦀 鱈場蟹最中餅
最中餅係日本甜食比較常見既薄皮餅底 建議夾埋餡料食
中間夾住大量既蟹肉 同魚子醬 ✨ 高貴精緻得黎又鮮美~

🐣 海膽凍蛋
其實係一磚軟豆腐上面有一半海膽一半柚子啫喱
所以食落好清新 伴有黑松露醬蘿蔔粒 造型係迷你蘿蔔條

非常搞鬼 另外仲有自家製醃漬蒜頭 清清口腔~

🦀 燒鱈場蟹蟹腳

食落仲多左一份鮮甜 夠晒滋味 🤯

𝐌𝐚𝐢𝐧
🦪 九州蝦夷鮑磯煮
用上九州蝦夷鮑魚 味道特別濃郁 擁有獨特的海水鮮味
煮得柔滑並富彈性 伴有無花果 菇 蘿蔔 全部都好入味!

🥩 九州和牛慢煮
呢個慢煮和牛真係好香嫩 油脂豐腴 加埋炸蔥絲好好味!

🦀 凍毛蟹 / 400-500g
簡簡單單既做法 最能夠食到最新鮮既味道❤️
今次呢個毛蟹係凍食 餐飯好貼心咁拆好哂肉同膏出黎
即刻唔識得拆蟹都可以好方便 又好優雅咁食到😎
個人建議食可以將所有蟹肉撈埋蟹膏一齊撈勻食 大滿足~

🍜 鱈場蟹素麵
食完一堆鮮味滿滿 同較濃味既主菜後
就食番比較簡單同清淡既素麵 中和番~
素麵係撈埋蟹肉 蟹膏 青瓜絲 飛魚子等等

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 & 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬
🍰 木糠蛋糕 軟綿奶濃香滑 小小一杯 份量剛剛好
🍵 薑茶 - 完食後 餐廳好貼心咁奉上薑茶
飲番杯可以驅下蟹肉嘅寒涼 又有利於消化 / 溫肺止咳
2023-10-27
2023-11-02 487 瀏覽
食物質素、整體服務、環境都一流嘅餐廳。今次叫咗「季 Ki」呢個dinner set, total 10道菜。前菜冇咩特別,但勝在夠開胃😎由刺食開始食起,雪場蟹好清好鮮味,配搭埋creamy嘅海膽同香氣滿滿嘅魚子醬,又係另一種味感享受。食完咗刺身,職員就準備蒸蟹🦀蒸蟹同時就上咗茶碗蒸,蛋入面加蟹肉一齊蒸,啖淡蛋都充滿蟹香!食完茶碗蒸,啲蟹都蒸好。蒸嘅時間岩岩好,保留到蟹最鮮嫩嘅口感同肉汁。用蒸呢種煮法可以好明顯咁食到兩款蟹嘅味道同口感嘅分別。鱈場蟹腳就用咗燒嘅烹調方法,香氣十足!!! 主要食鱈場蟹充滿彈性嘅口感。日式料理點少得天婦羅😋炸漿唔厚,岩岩好包裹住蟹肉,亦都唔會太油。蟹羹可以話係足料,調味唔會鹹cover咗啲蟹嘅鮮味。凍毛蟹,蟹生拆曬肉而且冇殼碎。蟹腳都開咗一邊殼,一來好present得好睇,二來食落都好方便。整體都食到蟹嘅鮮甜😋😋甜品前就係蟹肉蒸飯,蟹肉好多啖啖飯都食到蟹肉。
食物質素、整體服務、環境都一流嘅餐廳。

前菜冇咩特別,但勝在夠開胃😎

海膽鱈埸蟹腳剌身

食完咗刺身,職員就準備蒸蟹🦀

松葉蟹天婦糶

蟹羹可以話係足料,調味唔會鹹cover咗啲蟹嘅鮮味。
松葉蟹肉羹

凍毛蟹

甜品前就係蟹肉蒸飯,蟹肉好多啖啖飯都食到蟹肉。

2021-11-24
$2000 (晚餐)
海膽鱈埸蟹腳剌身
松葉蟹天婦糶
松葉蟹肉羹
  • 前菜
2023-10-18 698 瀏覽
📍Kanizen 蟹膳 @kanizen 銅鑼灣希慎道33號利園一期1樓105號舖早排去銅鑼灣🦀 試咗蟹膳嘅行政套餐 ($458/位)真係好難忘🥰 食材好新鮮 擺盤又靚 鍾意食蟹 又唔鍾意自己剝穀嘅 一定要嚟一次🤤毛蟹火鍋 (⭐️⭐️⭐️⭐️)將新鮮嘅毛蟹碌落去清甜嘅湯底 真係好正🤤 好食到蟹嘅鮮味😍松葉蟹天婦羅 (⭐️⭐️⭐️⭐️)外皮好香脆 入面包住非常鮮味嘅松葉蟹 仲配埋一隻天婦羅流心蛋 真係好邪惡😈燒蟹鉗 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)呢個最好食 啖啖肉 一定要食❤️蟹肉茶碗蒸 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)香甜嘅蟹肉加落茶碗蒸 真係好完美嘅配搭🥹芝麻雪糕 (⭐️⭐️⭐️⭐️)呢個甜品為呢一餐畫上一個完美嘅句號 好滿足🥰P.S. 我哋幾個人撈亂食 先有咁多嘢食㗎🙊

📍Kanizen 蟹膳 @kanizen

銅鑼灣希慎道33號利園一期1樓105號舖

毛蟹火鍋 (⭐️⭐️⭐️⭐️)
將新鮮嘅毛蟹碌落去清甜嘅湯底 真係好正🤤 好食到蟹嘅鮮味😍

松葉蟹天婦羅 (⭐️⭐️⭐️⭐️)

燒蟹鉗 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
呢個最好食 啖啖肉 一定要食❤️

蟹肉茶碗蒸 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
香甜嘅蟹肉加落茶碗蒸 真係好完美嘅配搭🥹

芝麻雪糕 (⭐️⭐️⭐️⭐️)
呢個甜品為呢一餐畫上一個完美嘅句號 好滿足🥰

P.S. 我哋幾個人撈亂食 先有咁多嘢食㗎🙊
生日係攞正牌食好西嘅日子😝多謝老公揀咗呢間餐廳同我慶祝,實在係好掛住日本嘅蟹🦀 好懷念當年喺溫泉旅館嘅全蟹宴!!揀咗《季 Ki》呢個set,可以一次過食3種蟹 -松葉蟹入唔到貨,用花咲蟹取代,蟹味更濃郁,另外仲有毛蟹同鱈場蟹。每種煮法都好出色,完美滿足蟹痴嘅胃口。其中我最鍾意燒鱈場蟹蟹腳,燒完之後蟹味好出!凍毛蟹都係必食嘅,啖啖都係膏同肉嘅混合體,有少少似食大閘蟹但毛蟹更鮮味,之前去omakase都係會用呢個整法,但呢度係兩個人share一整隻毛蟹,真係超級滿足超級正!

生日係攞正牌食好西嘅日子😝

揀咗《季 Ki》呢個set,可以一次過食3種蟹 -

每種煮法都好出色,完美滿足蟹痴嘅胃口。
其中我最鍾意燒鱈場蟹蟹腳,燒完之後蟹味好出!
  • 凍毛蟹
  • 燒鱈場蟹蟹腳
2023-09-03 900 瀏覽
📍銅鑼灣-蟹膳 @kanizen 🦀Waaaa! 不知不覺間已經同大家分享連續第三間嘅火鍋!🍲❤️今次同大家分享嘅係比較特別啲~ 日式毛蟹火鍋🍲✨呢一間餐廳有着滿滿嘅儀式感 食完好滿足🥰🤍🦀行政套餐 $458/位 🦀蟹肉茶碗蒸首先打響頭炮嘅係前菜 蟹肉茶碗蒸🥚食落去真係有幸福嘅感覺 因為每一啖都有蟹肉 蛋同蟹肉真係好夾🥺🔥btw 啲蛋好嫩!🍤松葉蟹天婦羅拼盤之後就有蟹腳蟹鉗同埋雜菜等等嘅天婦羅拼盤❤️食落去有啱啱炸起嘅感覺熱辣辣!另外最特別嘅係佢有隻炸蛋🤣🤣咬落去真係有蛋黃流出嚟!唔錯~ 🥬雜菜盤火鍋執菜盤火鍋包咗雜菜同埋稻庭烏冬!湯底方面就好普通嘅昆布湯~好處就係可以識到蟹肉嘅真味 壞處就係冇乜特別🤣不過對於我來講清清地都唔錯❄️🦀燒蟹鉗/蟹鉗蟹腳 蟹肉方面你可以揀燒咗或者生嘅蟹鉗蟹腳落落去火鍋度煮!✨🦀🍲我就兩款都揀咗(*ˉ︶ˉ*) 燒蟹鉗比較有調味!但係我同時都覺得如果剩係得雜菜打邊爐都幾悶🤣🤣所以如果大家有兩位朋友以上都可以兩款都叫 互相share下!🍦芝麻雪糕去到甜品方面你可以揀飲品或者雪糕!我自己就揀咗雪糕✨🤍咁啱嗰日係芝麻味 好濃厚嘅口感!(●°u°●)​ 」❤️———-📍銅鑼灣
📍銅鑼灣-蟹膳 @kanizen 🦀

———-
📍銅鑼灣-蟹膳 @kanizen 🦀
地址: 銅鑼灣希慎道33號利園一期1樓105號舖
2023-08-05 1274 瀏覽
港版日本蟹道樂走高檔路線裝潢,一入門左邊有個大型蟹池,坐卡位私隱度較高,好有日本既感覺牛蒡沙律牛蒡脆脆的,加上酸酸甜甜既醬汁,係一個開胃既前菜海膽鱈場蟹腳刺身海膽鮮甜,蟹肉刺身滑但欠缺鮮蟹肉味,魚籽並沒有想像中能增加鮮味北海道海膽蟹肉茶碗蒸蒸蛋滑溜,加上三文魚子、蟹肉,穩陣配搭既一道菜燒鱈場蟹腳蟹鉗蒸鱈場蟹主角開始出場,燒過既蟹肉彈牙,先試一口無添加原味,可惜蟹肉味比想像中清,加醋後才會突出蟹味鱈場蟹+蔬菜天婦羅天婦羅做法係全日最感到surprise既味道,鎖住肉汁鮮味,炸粉夠薄身,蔬菜夠新鮮好味鱈場蟹蟹蓋將醋造成透明啫喱,橙紅色既蟹膏、蟹肉、再加上滿滿既蟹子,呢道菜食完好有滿足感鱈場蟹肉羹豆皮内包住滿滿蟹肉,打散左蟹肉出黎,整個湯充滿蟹肉味,超鮮甜,讚凍毛蟹份量十足,蟹膏、蟹肉都好鮮味黑松露鱈場蟹肉蒸飯即場係客人面前蒸既蟹飯,煮既時候好香,但食落比較清淡整餐蟹宴既感覺比想像中性價比低,份量較少,可能始終空運唔夠新鮮,加上可以自由旅行既關係,去日本食會比較化算
港版日本蟹道樂

牛蒡沙律
牛蒡脆脆的,加上酸酸甜甜既醬汁,係一個開胃既前菜

海膽鱈場蟹腳刺身

北海道海膽蟹肉茶碗蒸
蒸蛋滑溜,加上三文魚子、蟹肉,穩陣配搭既一道菜

燒鱈場蟹腳蟹鉗蒸鱈場蟹

鱈場蟹+蔬菜天婦羅

鱈場蟹蟹蓋

鱈場蟹肉羹

凍毛蟹
份量十足,蟹膏、蟹肉都好鮮味

黑松露鱈場蟹肉蒸飯
即場係客人面前蒸既蟹飯,煮既時候好香,但食落比較清淡

$2000 (晚餐)
  • 松葉蟹天婦羅
  • 毛蟹醋物