2021-06-21 398 瀏覽
今日order tempura 午餐,上菜時望落去冇問題,但原來只係暖暖地,應該炸好咗一段時間,蟹膳都算係有啲名氣,我冇諗過咁高級啲餐廳tempura竟然唔係即叫即做,感覺係預先炸好。太令人失望!

太令人失望!
2021-06-04
2021-06-12 479 瀏覽
今日本身打算屋企人去食lunch 事前訂咗12-12:30 枱入坐 本身話full-house 而安排我哋係waiting list 嘅第一個 咁我就好客氣12:25 call 去問睇吓有冇位 個host同我講 「唔好意思客人未到唔知夠會唔會有位俾你」好啦咁我哋都係未死心都係真係好想食 咁就直接親身行過去睇吓問佢有冇位 我過到去12:50pm 行到入去餐廳門口 問個host有冇位 佢同我講「唔好意思!今日訂枱嘅客人係訂13:00至13:30,所以你都要等到13:00 至13:30 先睇吓有冇位我哋先至會再打電話俾你」但係本人真係有其他嘢做等唔到你13:00至13:30嘅電話所以我真係要當場取消 反正host 小姐姐很12:50 時表明左真係俾唔到位我。真心一句你裝修咁靚 又收咁嘅價錢 點解訂枱服務咁差 我已經好客氣當場冇話要投訴叫經理出嚟 但係至少一樣嘢我響waiting list 啫,你聽清楚我訂嘅枱係12:00-12:30啦好唔好?我由頭到尾都好強調我哋係訂呢一段時間㗎 我再等多陣已經叫好俾面你㗎啦 我亦都有打電話問你 一間收費都唔低嘅餐廳至少都有啲見得人嘅SOP好唔好? 如果正如

真心一句你裝修咁靚 又收咁嘅價錢 點解訂枱服務咁差 我已經好客氣當場冇話要投訴叫經理出嚟 但係至少一樣嘢我響waiting list 啫,你聽清楚我訂嘅枱係12:00-12:30啦好唔好?我由頭到尾都好強調我哋係訂呢一段時間㗎 我再等多陣已經叫好俾面你㗎啦 我亦都有打電話問你 一間收費都唔低嘅餐廳至少都有啲見得人嘅SOP好唔好? 如果正如好似Host 小姐所講「今日嘅訂枱客人係訂13:00至13:30」咁我訂枱嘅時候 你亦都可以同我講話12:30唔得 一定要12點準時出席先至可以食到㗎!又或者你可以好老實講話唔好意思你訂嘅日子我真係安排唔到座位俾你擇日再嚟過 不便之處敬請原諒🙏
最後希望呢間餐廳好好反省下自己嘅服務態度😊
2021-06-11 391 瀏覽
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【一蟹幾味 頂級滋味】今次同大家介紹嘅係我哋食過最好食嘅全蟹宴🦀🦀🦀今次係佢搬咗之後第一次去食,但佢哋依然能夠保持水準,值得一讚🥳而雖然呢間餐廳都唔算平,但我哋都一致覺得係抵食之選!真係捧住個肚出嚟嗰隻!~我是Menu~鱈場蟹特上行政套餐 午市$720/位//北海道海膽蟹肉栗米凍湯//作為頭盤,呢個湯成功令我哋對呢餐充滿期待。清甜嘅粟米湯再加上絲絲嘅蟹肉,最緊要係佢入面仲有細細粒海膽,味道甜而不膩,可惜真係得一杯,如果唔係我多多都飲🥲//燒鱈場蟹//我哋就一人揀咗一份頭盤,佢係其中一款。一咬落去就真係覺得無嗌錯,啖啖肉得嚟又好有鮮味😋特別在佢除咗碟上面有檸檬之外,仲有蟹醋等等可以點,真係估唔到頭盤已經可以食到咁多唔同嘅味!//鱈場蟹天婦羅拼盤//至於另一半嘅蟹腳同蟹鉗就用咗嚟做天婦羅,喺未講隻蟹之前就一定要講佢嘅蛋,好食之餘,佢係流心㗎🥚至於啲蟹就炸得啱啱好,完全唔厚粉得嚟又鎖到佢啲肉汁,而天婦羅汁亦都唔會太咸🥸//鱈場蟹火鍋//食完頭盤之後就到火鍋啦,佢哋係用紙火鍋Serve嘅,入面裝住嘅係清湯。剩低嘅蟹身同蟹腳就可以用清湯烚煮,咁煮法可以
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【一蟹幾味 頂級滋味】

~我是Menu~
鱈場蟹特上行政套餐 午市$720/位

//北海道海膽蟹肉栗米凍湯//

//燒鱈場蟹//

//鱈場蟹天婦羅拼盤//

//鱈場蟹火鍋//
食完頭盤之後就到火鍋啦,佢哋係用紙火鍋Serve嘅,入面裝住嘅係清湯。剩低嘅蟹身同蟹腳就可以用清湯烚煮,咁煮法可以食到最純粹嘅蟹味得嚟,又可以用唔同嘅調味去調整想食嘅味道,可以話一舉多得🤩而佢嘅清菜都好好食,可以話係平衡返頭先前菜嘅油膩感。另外佢哋仲有蟹肉餃子,一咬入去,啲蟹肉就咇曬出嚟,非常足料🤓

//雜燴粥//
成個套餐嘅高峰就係呢碗粥,打完邊爐之後,佢哋就有專人落米煮粥,同時佢哋亦會將個蟹蓋連蟹膏落曬去,可以話係一滴都無浪費。我哋仲可以自己揀稀稠度,而我哋就㨂咗要杰身啲,食落去啖啖米香同蟹膏香,真係正到想食多碗☺️

//甜品//
最後嘅甜品我哋就分別揀咗咖啡味雪糕同薑味雪糕,兩者都恰到好處。前者有埋咖啡凍粒粒喺入面,好有咬口;後者就有薑味之餘又唔會太辣。作為點綴,用呢兩球雪糕收尾真係畫龍點睛🤩 大家去食的話,極力推薦大家揀薑味,有stunning嘅感覺!

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛💛

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و:佢喺舊舖嗰啲裝修都保留得幾好,一入去嘅蟹池同埋枱面嗰兜蟹仔都仍然喺度,唔食得都睇得🦀
(。・ω・。)ノ:希望枱面啲蟹唔知道我哋食緊佢哋嘅同類啦😂 同另一半嚟慶祝紀念日或者生日都正☺️ (仲記得我哋影低個menu嗰陣,有staff見到即刻話可以send哂lunch同dinner menu俾我哋,超細心,服務一流!)

地址:
蟹膳 (銅鑼灣)
銅鑼灣希慎道33號利園一期1樓105號舖
2021-06-06 485 瀏覽
去唔到日本食蟹 唯有喺香港食當去左日本🤣我哋揀左下面lunch set x2鱈場蟹特上行政套餐Taraba Executive Set北海道海膽蟹肉粟米凍湯燒鱈場蟹(蟹腳,蟹鉗)OR鱈場蟹天婦羅拼盤(蟹腳,蟹鉗)鱈場蟹火鍋雜菜盤火鍋蟹肉餃子雜燴粥雪糕人頭每位HKD730餐廳內環境唔錯 兩個人俾咗張卡枱我哋全程侍應服侍得好周到 唔會有叫唔到人嘅情況食物好滿意 蟹肉係好新鮮 個烹飪方式亦都好滿意 對於我來講個份量有啲多食到個火鍋嘅時候其實我已經好飽啦但一定要試埋個雜燴粥 因為啲蟹嘅鮮味其實入晒落啲粥到🤤

去唔到日本食蟹 唯有喺香港食當去左日本🤣
我哋揀左下面lunch set x2

鱈場蟹特上行政套餐
Taraba Executive Set

北海道海膽蟹肉粟米凍湯
燒鱈場蟹(蟹腳,蟹鉗)
OR
鱈場蟹天婦羅拼盤(蟹腳,蟹鉗)

鱈場蟹火鍋

食物好滿意 蟹肉係好新鮮 個烹飪方式亦都好滿意

對於我來講個份量有啲多
食到個火鍋嘅時候其實我已經好飽啦
但一定要試埋個雜燴粥 因為啲蟹嘅鮮味其實入晒落啲粥到🤤
今日適逢母親節,同屋企人一家去「蟹膳」共進晚餐。當我一星期前book位嘅時候,侍應冇同我講過有關於每張檯限制嘅用餐時間。而今日入座嘅時候,亦冇侍應同我哋再次提出有關於用餐時間。我哋本來都食得好盡興,喺set menu 嘅一道菜同一道菜之間,都有空閒時間去傾偈,因為要等下一道菜上菜。點知,去到食蟹肉火鍋嘅時候,突然間就感覺到佢哋越來越急嘅感覺。我哋都盡應佢哋嘅要求同步開始煮火鍋同埋煮蟹粥。但由於煮蟹粥需要最少20分鐘,當佢哋煮完碗粥嘅時候,已經距離所謂嘅「用餐時間」得返最後15分鐘!因此當上甜品嘅時候,就已經有侍應/主管每2分鐘過嚟同我哋講要食快啲。我哋都已經盡量將雪糕同埋薑茶倒落個肚,但始終非常之熱真係好辛苦。但仲要有侍應企喺我哋張枱側邊望住我哋飲同食。所以我哋反問,點解隔離張枱有兩位顧客俾我哋早15分鐘食完,而且佢哋嘅食物都已經打包好,仲要坐喺度不斷同啲侍應同經理傾偈,點解唔可以請佢哋先行離開呢?餐廳嘅答案竟然係因為嗰張卡位係坐唔到四個人嘅,但明明餐廳內嘅其他卡位就係四人枱!大細超都唔使咁嚴重呀?😤😤😤我明白餐廳想喺大時大節返多幾轉枱,但餐廳由頭到尾都冇同我哋講講過所謂嘅用餐時間係幾

我明白餐廳想喺大時大節返多幾轉枱,但餐廳由頭到尾都冇同我哋講講過所謂嘅用餐時間係幾耐!而成個set menu 嘅烹調同上菜時間都係由廚房去決定,我哋從來都冇插手或拖延。而我哋亦相信各位顧客都俾咗唔少嘅錢去享受呢一個晚餐體驗,無一位顧客會想俾人三催四請。所以我哋對於今次嘅餐飲體驗真係感到非常之失望。

澄清番先,今次嘅食物同埋飲食體驗其實係良好,蟹係好新鮮,同埋烹調手法都唔錯。另外我哋嘅侍應哥哥亦非常之有禮貌同埋好樂於解答我哋嘅問題。只不過係比最後尾嘅嗰一段體驗影響咗我哋對呢間餐廳嘅印象。

海膽蟹肉粥
2021-05-09
母親節
海膽蟹肉粥
2021-05-01 4857 瀏覽
今晚家人升職請大家吃飯,於是選擇了吃日本料理,香港吃日本蟹料理的餐廳說多不多,這家一定是鼻祖。餐廳裝潢走高雅,入口處有一個養蟹池,環境清幽,餐廳需要轉彎入去,走廊位置是全卡座設計,坐得舒適自在。店員幾乎是一對一的服務,你看不到她,但需要她的時候便馬上出現,簡直是服務的最高境界。我們選擇了松的套餐$1600/位。前菜是蟹肉沙律加上些許柚子醋,配上綿綿的蟹肉,清新迷人。⭐️海膽松葉蟹腳刺身Matsuba Crab Leg Sashimi with Uni海膽松葉蟹腳刺身放在海膽殼上特別精緻,一半海膽,一半松葉蟹腳刺身。海膽色澤亮麗,入口非常甘甜。配上清爽的刺身,入口冰涼,蟹肉晶瑩爽甜。⭐️松葉蟹天婦羅Matsuba Crab Tempura天婦羅做得出色,兩件松葉蟹和炸雞蛋。天婦羅蟹香脆而乾淨,沒有絲毫油膩感。⭐️松葉蟹甲羅燒Grilled Matsuba Crab in Crab Shell松葉蟹肉配上蟹膏味道很好,香味濃郁,蟹肉份量不少,一絲絲,入口滿足。⭐️毛蟹清湯Kegani with Bonito Broth湯頭加入柚子皮、入口香淡,毛蟹丸外面由蟹肉包裹,咬開滲出金黃色的蟹黃,香濃好吃。

我們選擇了松的套餐$1600/位。

海膽松葉蟹腳刺身

前菜是蟹肉沙律加上些許柚子醋,配上綿綿的蟹肉,清新迷人。

⭐️松葉蟹天婦羅Matsuba Crab Tempura
松葉蟹天婦羅

天婦羅做得出色,兩件松葉蟹和炸雞蛋。

天婦羅蟹香脆而乾淨,沒有絲毫油膩感。

⭐️毛蟹醋物Kegani Sunomono
毛蟹醋物

毛蟹肉下面是水髮菜,把紫蘇葉花捻下花蕊,入口清香,水髮菜帶有酸香,很清爽。

⭐️毛蟹火鍋Kegani Shabu Shabu
毛蟹火鍋

湯底沒有什麼味道,這樣才吃到蟹的味道。

把蟹肉放進鍋煮一分鐘,入口味道鮮甜。

⭐️雜菜盤火鍋Assorted Vegetables Shabu Shabu
雜菜盤火鍋

雜菜盤非常豐富,雜菜新鮮,值得一讚是豆腐非常香滑,豆味出眾,味道就像在喝豆漿。

⭐️三文魚籽毛蟹粥Kegani Congee with Ikura
三文魚籽毛蟹粥

把蟹蓋放進去熬煮,不停攪拌在攪拌,入口果然鮮味逼人,配上三文魚籽和紫菜,清淡好味道。

⭐️甜品Dessert

可以選擇雪糕或薑茶,我選擇了芝麻雪糕,入口香滑,芝麻味道也十分突出。

三文魚籽毛蟹粥
點了有齊松葉蟹、鱈場蟹、毛蟹三種的套餐,共 11 道菜,每位$1680︰1. 海膽蟹肉粟米凍湯2. 松葉蟹腳刺身3. 蒸松葉蟹及蟹膏4. 燒鱈場蟹腳 5. 松葉蟹鉗及鱈場蟹腳天婦羅6. 凍毛蟹7. 鱈場蟹及松葉蟹火鍋8. 雜菜盤火鍋9. 蟹肉餃子10. 雜燴粥11. 甜品松葉蟹腳刺身淡雅新鮮,燒鱈場蟹腳鮮美肉厚,讓人大滿足。松葉蟹鉗及鱈場蟹腳天婦羅亦非常驚喜,被香脆天婦羅麵衣包裹的蟹肉更顯 JUICY 多汁,沾點抹茶鹽,就更惹味。最佳配角有天婦羅流心蛋,還有天婦羅紫蘇葉夾蟹肉,當中的技巧和心思實在令人讚不絕口。當大家開始覺得拆蟹拆累了,侍應就奉上已經拆好肉的凍毛蟹,啖啖肉,又不用弄髒雙手,很能體貼儀態萬千的女士呢!凍毛蟹蟹膏非常濃郁,齒頰留香,令人回味無窮。
1. 海膽蟹肉粟米凍湯
8. 雜菜盤火鍋
9. 蟹肉餃子
10. 雜燴粥
11. 甜品

松葉蟹腳刺身淡雅新鮮,燒鱈場蟹腳鮮美肉厚,讓人大滿足。
凍毛蟹
燒鱈場蟹腳
松葉蟹鉗及鱈場蟹腳天婦羅
蒸松葉蟹及蟹膏
松葉蟹腳刺身
鱈場蟹及松葉蟹火鍋、蟹肉餃子
海膽蟹肉粟米凍湯
2021-04-07
凍毛蟹
燒鱈場蟹腳
松葉蟹鉗及鱈場蟹腳天婦羅
蒸松葉蟹及蟹膏
松葉蟹腳刺身
2021-04-25 3596 瀏覽
今晚老細請吃飯,就在公司附近的餐廳,知道這家餐廳,大家都很期待!餐廳位於商場,附近有不少名店,餐廳入口有接招的店員,我們一早訂位還有短信通知。有唔同價錢的蟹套餐。老細發辦,一人一set。餐廳裝修高級,私隱度高頗高,只聽到客人的笑聲,但見不到對方。前菜是柚子蟹肉沙律,沙律菜配上啖啖蟹肉夠清爽。海膽松葉蟹腳刺身,蟹腳刺身入口比較Q軟清甜,吃完再吃濃味的海膽,好香好好吃。松葉蟹天婦羅松葉蟹沾綠茶鹽,我覺得光吃都已經很鮮甜,另外有炸蛋黃,第一次吃幾特別。松葉蟹甲羅燒甲羅燒加入青檸,味道較清爽。啖啖肉鮮味十足!毛蟹清湯店員建議先喝一口湯,再吃丸子,雪白的丸子是由蟹肉包成,裡面有蟹黃,特別好味,因為我比較喜歡蟹肉,再吃蘿蔔和菜,再飲湯。毛蟹醋物加入髮菜酸酸甜甜,幾開胃。毛蟹火鍋蟹煮一分鐘,菜煮五分鐘,整體都飽。雜菜盤火鍋三文魚籽毛蟹粥一鍋黃澄澄的蟹粥加入雞蛋,純蟹的鮮味,很好味。甜品甜品可以吃雪糕,但我選擇了薑茶暖胃。

有唔同價錢的蟹套餐。老細發辦,一人一set。

柚子蟹肉沙律

前菜是柚子蟹肉沙律,沙律菜配上啖啖蟹肉夠清爽。

松葉蟹甲羅燒
甲羅燒加入青檸,味道較清爽。啖啖肉鮮味十足!

毛蟹醋物

加入髮菜酸酸甜甜,幾開胃。

毛蟹火鍋

蟹煮一分鐘,菜煮五分鐘,整體都飽。

三文魚籽毛蟹粥

一鍋黃澄澄的蟹粥加入雞蛋,純蟹的鮮味,很好味。

甜品

甜品可以吃雪糕,但我選擇了薑茶暖胃。

識左15年既好朋友生日🎂 兩年前既我地出緊發去東京🇯🇵 兩年後既今日冇得去旅行慶祝,就決定要豪食蟹宴😌 壽星女話事,揀左蟹膳💁🏽‍♀️我地揀左「松𝙼𝚊𝚝𝚜𝚞」套餐🦀➿ 蟹肉沙律柚子醬伴沙律菜好清新🌿 加埋唐辛子絲就帶出一點點辣既味道,整體味道同蟹肉又幾夾~➿ 海膽松葉蟹腳刺身大愛呢個刺身🥰 鮮味滿滿~ 黑魚子充滿鹹香味,海膽超鮮甜😋 蟹肉味道相對淡,但當所有食材一齊食,就覺得味道好豐富,加埋蘿蔔絲食,又豐富左口感👍🏽➿ 鱈場蟹天婦羅天婦羅都好有驚喜啊😍 鱈場蟹腳啖啖肉,正!仲有一舊好特別既天婦羅:紫蘇葉包住蟹肉,好好味!😋 記得之前去日本旅行同屋企人一齊同日本人妻學煮天婦羅都有學過炸紫蘇葉,一邊食又一邊回憶番旅行既片段🥲 流心蛋黃又係一大亮點,功夫野,欣賞啊👍🏽 冇諗過真係咁流心,好彩店員上菜個陣溫提左我地要一啖食~ 店員仲推薦我地要點綠茶鹽🍵黎食,我都係第一次見🧐➿ 松葉蟹甲羅燒又係啖啖蟹肉😍 仲要食到鮮味好出既蟹膏味,同埋味噌味🤤 店員私心推介唔加青檸汁既食法,我試完表示好認同,就咁食已經好好味😋➿ 毛蟹清湯原來柚子同蟹係好朋友😉 清湯同樣有柚子既元素,黃色粒粒就係柚子粒喇!湯頭同蘿

我地揀左「松𝙼𝚊𝚝𝚜𝚞」套餐🦀

➿ 蟹肉沙律

➿ 海膽松葉蟹腳刺身

➿ 鱈場蟹天婦羅

➿ 松葉蟹甲羅燒

➿ 毛蟹清湯
原來柚子同蟹係好朋友😉 清湯同樣有柚子既元素,黃色粒粒就係柚子粒喇!湯頭同蘿蔔一樣清甜~ 毛蟹肉包住蟹膏,太和味了吧?

➿ 毛蟹醋物
主角除左係毛蟹之外,仲有水雲,又係我第一次接觸既食材🤨 原來好有益架,對腸胃有益、提高免疫系統等等⋯⋯ 口感同外型似黏滑既髮菜,配埋醋汁,酸酸甜甜,刺激下胃繼續食蟹蟹🦀

➿ 毛蟹火鍋
➿ 雜菜盤火鍋
➿ 三文魚籽毛蟹粥
黎到尾聲喇~ 用清湯處理d蔬菜🥬,好純粹咁帶出原材料既味道👍🏽 而毛蟹我地選擇左俾師傅拆肉,連蟹膏加落粥度,除左超級好味,我都唔知用咩字形容☺️

➿ 柚子雪芭 / 黑芝麻雪糕🍨 / 薑茶
柚子又出現了🤭 雪芭同雪糕都不錯吃,香而滑~ 好完滿!😆

整體黎講💁🏽‍♀️
我地超級滿意呢餐蟹宴,品嚐每一道高質既蟹料理,傾下計,唔覺唔覺就勁寫意咁過左三個鐘😌

特別一讚蟹膳員工既服務態度,好親切~每道菜上菜前都有悉心講解,仲有私心推薦食法,又好有耐性咁幫我地煮好食材(揸筷子揸得靚過人🤣)同蟹粥😋

以前去旅行食完蟹道樂會覺得個口同隻手好攰🤪 但係呢度食蟹宴完全唔會,可以100%時間耍廢😌 諗番都覺得實在太回味啦~
2021-04-23 414 瀏覽
朋友生日要食好西 要黎一場蟹逅 我地揀左 套餐·松柚子醬蟹肉沙律蟹肉配柚子 食落酸甜清新 好開胃 加埋唐辛子一齊食 有微微嘅辣 做蟹宴嘅開始好適合海膽松葉蟹腳刺身只能講非常鮮甜!無論無海膽同蟹腳都好新鮮 配埋黑魚子同蘿蔔絲一齊食口感更豐富 亦可以點柚子豉油有另一番風味松葉蟹天婦羅除左有幾款蟹肉天婦羅之外 仲有流心蛋 一口食晒蛋漿充滿口腔 真係好滿足呀!而蟹肉天婦羅真係啖啖肉 外皮薄又脆口 最特別係佢有抹茶鹽 用黎點天婦羅更加帶出蟹肉嘅甜味 松葉蟹甲羅燒 好欣賞佢嘅擺盤設計有隻蟹喺度 有蟹肉同蟹膏份量好多 個人覺得唔加檸檬汁食佢原味更好味毛蟹清湯 好清甜嘅湯 仲有一大舊蟹肉包住蟹膏 亦有啲柚子絲 感覺好清新毛蟹醋物 蟹肉同水雲配搭剛好 唔會過酸 亦食到蟹肉原本嘅鮮味毛蟹火鍋 雜菜盤火鍋我地揀左由餐廳幫我地煮左啲毛蟹同雜菜 坐係度等食係一大享受 雜菜嘅款式同份量都好多 感覺更健康三文魚籽毛蟹粥由餐廳幫我地將岩岩嘅毛蟹拆肉再煮成粥 加埋蟹膏蟹肉三文魚籽同紫菜 食落真係好鮮甜 食到呢度已經好飽了甜品可以揀黑芝麻雪糕柚子雪葩或者薑茶 我揀左柚子雪葩做結尾 夠晒清新 今餐蟹宴真係大滿足 每一道菜都

朋友生日要食好西 要黎一場蟹逅 我地揀左 套餐·松

柚子醬蟹肉沙律

蟹肉同水雲配搭剛好 唔會過酸 亦食到蟹肉原本嘅鮮味

毛蟹火鍋 雜菜盤火鍋

甜品

今餐蟹宴真係大滿足 每一道菜都好鮮味 值得大讚嘅仲有呢度嘅staff好有禮貌 服務態度好好 亦會介紹每道菜嘅最佳食法配搭

🦀下次要再來一場蟹逅🦀
最鐘意就係食日本野,今年未有得去旅行,係香港都要食餐好😚揀左全港第一及唯一一間食日本北海道蟹專門店「蟹膳」食北海道活蟹料理🦀係利園一樓角落,門面低調,帶點神秘。一入餐廳就見到一個好大的蟹池,有活生生既鱈場蟹、松葉蟹等,浮誇又。我們3人坐喺卡位,環境舒適又寛敞。最得意係枱面都有一小缸蟹仔陪我哋食飯🥰蟹🦀全部都係蟹🦀揀左「松 松葉蟹-毛蟹」套餐🦀🔸蟹肉沙律🥗🦀加左柚子汁、有柚子肉同蟹肉,面頭有唔辣既唐辛子絲點綴,味道甜甜酸酸,相當開胃😋🔸海膽松葉蟹腳刺身🦀原個海膽上碟賣相滿分😍下面係蟹刺身,面頭仲有黑魚子醬,撈埋一齊食,加倍鮮甜的味道,係幸福滿足既感覺😍呢個頭盤相當驚艷😍食到唔想同朋友講野,要專心品嘗美食☺️🔸松葉蟹天婦羅🦀🍤松葉蟹蟹鉗好大舊蟹肉,點上旁邊的抹茶鹽,蟹的鮮味更加出😋流心蛋黃天婦羅,店員貼心提醒要一啖食左佢,以免蛋汁滴到周圍都係😆紫蘇葉包蟹肉,十分有驚喜!最值得一讚係佢啲天婦羅粉漿好薄,入口香脆又唔會油膩另外仲有南瓜同蕃薯天婦羅,份量都好多。整份天婦羅都好出色🥺🔸松葉蟹甲羅燒🦀首先擺盤相當精緻😍大量的蟹肉配蟹膏一齊燒,啖啖蟹肉,鮮味十足🤤🔸毛蟹清湯🦀好鍾意餐廳上菜嘅鋪排,充滿心

蟹🦀全部都係蟹🦀揀左「松 松葉蟹-毛蟹」套餐🦀

🔸蟹肉沙律🥗🦀
蟹肉沙律

🔸海膽松葉蟹腳刺身🦀

🔸松葉蟹天婦羅🦀🍤

🔸松葉蟹甲羅燒🦀

🔸毛蟹清湯🦀
好鍾意餐廳上菜嘅鋪排,充滿心思,食完濃郁嘅甲羅燒,飲番啖清湯,預備下一道菜。清甜得來,原來蟹肉包住蟹膏,鹹香味更出!

🔸毛蟹醋物🦀
火鍋前,再開開胃,鮮甜蟹肉配酸酸地嘅海澡,好好味!
毛蟹醋物

🔸毛蟹🦀雜菜盤火鍋、三文魚籽毛蟹粥🦀🍲
火鍋上場了,店員在我們面前烹調,先把蔬菜煮好上碟,伴帶有昆布湯,好清甜。蟹腳煮熟後,可以選擇我們自行拆肉或者由大廚拆肉,我哋就揀左由大廚搞掂好晒啦😜蟹蓋、蟹肉、雞蛋會再煮成蟹粥,加上三文魚籽😍蟹粥完成!一路煮已經聞到好香🥺蟹粥充滿蟹的精華,鮮甜入味,好好食!😍

🔸柚子雪芭🍨
最後來一客甜品,好有清新感的柚子雪芭,有柚子皮,好有口感,為今餐蟹宴畫上圓滿的句號🥰

總結一下,呢間活蟹專門店好值得一試,餐廳坐得好舒服,店員每道菜都會介紹,食物質素高😋鍾意食蟹嘅朋友唔好錯過🦀
生日
蟹肉沙律
毛蟹火鍋
Excellent Service & Fresh Crab🦀🦀🦀 Dining Experience in Hong Kong🥢 Superb💕..每個人期盼去旅行的欲望,大概已到極點了吧。出走不了但心仍想念日本嗎❓來吃一頓極致的日式高級料理,Kaikou 海幸蟹宴 Crab Dinner🥢,來個味覺 & 身心靈旅行吧。位於銅鑼灣利園的蟹膳🦀,新店以木系裝修風格感覺舒適,坐位寬敞,而服務亦到位又貼心,食材選料新鮮🦀🐚🦀 更不用置疑,整頓飯用餐感覺很愉快呢。今次就試試他家9品 itmes 蟹宴。ll, $1600 per head🦀鱈場蟹 Taraba (半隻) & 🦀毛蟹 Kegani (全隻)✨前菜 Appetizer✨先來一客開胃前菜沙律🥗,柚子汁蕃茄🍅,酸酸甜甜味道很清新又開胃,作為前菜最好不過。✨海膽鱈場蟹刺身✨Taraba Crab Legs Sashimi w/ Uni接下來就是Sashimi😍 一共有3款:黑魚子、日本利九海膽、鱈長蟹蟹腳刺身,都是超級鮮甜,很棒。海膽吃下creamy 口感,3者蘸點柚子醋一同吃更顯鮮味。✨海膽茶碗蒸✨Chawanmushi w/ Uni

l[海膽蟹宴 Uni & Crab Set]l, $1600 per head

✨前菜 Appetizer✨

✨海膽鱈場蟹刺身

✨海膽茶碗蒸✨
Chawanmushi w/ Uni
稍為弄熟了的海膽🐚,味道更特出。茶碗蒸材料很豐富,蒸蛋也很嫩滑,鮮味融為一體。

✨燒海膽鱈場蟹蟹腳✨
Grilled Taraba Crab Leg w/ Uni
燒後的蟹腳🦀 同樣鮮甜無比,也很juicy💦。可以搭配檸檬汁 or 蟹醋,同樣能提鮮味,蟹肉多汁很鮮味啊。

✨海膽毛蟹肉蛋黃天婦羅✨
Kalegani Crabmeat & Uni w/ Egg Tempura
一款挺有創意的天婦羅🍤,拆肉後一層厚厚的毛蟹肉🦀,一絲絲口感更細嫩。加上呈半流心蛋黃天婦羅,搭配新鮮海膽,很有驚喜。弄穿後的蛋黃🥚 跟毛蟹肉一同吃,再蘸點紫蘇葉花💐 拌勻的蟹醋吃,特別又滋味。

✨鱈場蟹及毛蟹火鍋
Taeaba Crab & Kegani Crab Shabu Shabu
再來吃個Shabu Shabu 吧。當鱈場蟹🦀 遇上毛蟹🦀,稍為川燙一下,簡單弄熟已經很顯鮮味。

✨雜菜盤火鍋

滿有蟹鮮味的火鍋湯汁🍲,再川燙青菜 & 蘑菌,已經很清甜又健康。

✨海膽蟹肉粥✨
Crab Congee w/ Uni
最後用上蟹膏 & 蟹肉🦀,熬製成的粥品,加上蛋花更軟綿綿,鮮味無比。

Dessert
是日甜品🍨:芝麻🖤 味道濃郁帶奶香,是到日本餐廳必吃;柚子🍊 感覺清新又清爽的Sorbet,甜蜜沒負擔。
無論餐廳食材選料、環境地段、服務招待,水準都同樣很高。雖然價格定位略嫌有點貴,但偶然想吃吃高端、精緻、優質日料🥢,在港島區可以來一試。
×××[蟹膳 -Kanizen]×××