2023-12-30 598 瀏覽
🌹細女補祝爸爸生日,請吃鐵板燒,今次揀了位於尖沙咀就腳方便的《媄鐵板燒日本料理和酒》。訂了12:00,踏出電梯便是,食店沒有華麗裝修,環境有點暗,面積不大,用餐區就是鐵板前面。用餐過程有女服務員招呼,服務態度和藹親切,每道菜有合適的擺盤及另加提味的配搭,廚師亦會道介紹每道菜式。訂座前已選定$380特選午市,用餐約2小時。前菜開胃小點帆立貝鮮味大件季節燒魚魚香虎蝦大件彈牙鵝肝(加錢品嘗)配搭得宜,消油膩美國牛肉肉質略硬日本鹿兒島黑豚肉豚肉配蔥花香口炒飯配搭清新不油膩炒野菜豐富疏菜配搭味噌汁味濃雪糕焦糖多士焦香脆口每次選擇食店,會做點功課,期望不會失望!《媄》初初給我印象是一般(環境),完成用餐後,大家都很滿意,食物、服務均不錯,總算沒有選錯。訂位時提出慶祝🎂,餐廳會奉送慶祝小點及字句,還會一齊唱歌祝賀🎉,完美😍

訂座前已選定$380特選午市,用餐約2小時。

前菜

雪糕

焦香脆口

2023-12-23
生日
❤️‍🔥近幾年香港開左不少日式鐵板燒,嘗鮮既心態下自己都不時去試唔同既餐廳 😋 呢個星期 Book 左呢間位處尖沙咀海港城附近既鐵板燒,各款菜式以突出食材天然既鮮味為主旨,一試難忘,值得一推 💜👅 午市精選2人前套餐🔹 前菜- 粟米凍湯甘甜富粟米香味既凍湯,口感較稠杰,碗中有幾片蓮花莖乾片,咬感香脆 🪷 碟上另有一串塗抹荔枝汁既蕃茄串,味道幾特別,酸甜中有隱隱荔枝香 🍒- 紫蘇乾花龍蝦肉蛋碗蒸即整即製既蛋碗蒸,口感相當柔滑,入口即融 🤤 表面鋪上一層龍蝦汁,味道濃郁,碗中又有紫蘇作為調味,帶來清新之意 🌱🔸季節燒魚是日供應既係甘鯛魚,呢款魚本身無乜油份,魚味會較明顯。經過燒製後,燒魚皮脆肉軟,廚師以自製既酸菜魚調味,特別既係汁醬味道酸中帶甘,且有少許麻香但唔辣。配合甘鯛魚食用,提高左味道既豐富感,又不會喧賓奪主搶去魚肉既鮮美 🐠🐠🔹 南非鮑魚必須推薦❗️一食難忘既一道菜 ✨✨南非鮑魚個頭大,廚師以香煎既方法蒸發出鮑魚自身既海水味,就算不加鹽味道都好充足,味道甘香鮮甜。口感爽軟兼有,頭尾既嫩肉較軟身,中間位置較爽身。加入伴有既鮑魚肝醬更顯芳香,不過個人比較喜歡原味食用 😋總結:油份、口感、
❤️‍🔥

👅 午市精選2人前套餐
🔹 前菜
- 粟米凍湯

- 紫蘇乾花龍蝦肉蛋碗蒸

🔸季節燒魚
是日供應既係甘鯛魚,呢款魚本身無乜油份,魚味會較明顯。

🔹 南非鮑魚
必須推薦❗️一食難忘既一道菜 ✨✨
加入伴有既鮑魚肝醬更顯芳香,不過個人比較喜歡原味食用 😋
總結:油份、口感、鮮度為一級 ❤️‍🔥❤️‍🔥

🔸 沙巴虎蝦
以 Red pepper souse 炒虎蝦 🦞 沿用蝦膏蝦油炒香整道菜,入口整個口腔充滿濃郁既蝦味,並帶有醬汁既甘甜醇香😋

🔹 鵝肝
鵝肝油脂味香濃,並不會羶臭,口感柔軟,加上 Topping 既蘋果蓉及伴碟凍菠蘿正好帶走口腔中多餘既油膩感 😋

🔸 日本鹿兒島黑豚肉
主菜之一,香煎包裏住香蔥及薑既豚肉,如果不點醬食未免有點清淡,因此可以配搭鹽漬昆布或紫蘇梅醬食用,前者為整道菜加了點鹹味,提升左味道既豐富度,後者清香甘甜 🌞

🔹 美國牛肉
主菜之一,香燒包裏住炒蒜既牛肉,牛肉軟稔濃味,但食耐左會有d 油,點 Wasabi 食剛好沖刷走油膩感~

🔸 炒飯 + 炒野菜 + 湯
以芝麻粒粒、青蔥、蘿蔔粒、酸菜等配料炒飯,味道清淡中帶芝麻香。炒野菜青翠爽口,有陣陣胡椒香氣。至於面豉湯,則以虎蝦蝦頭熬煮,味道極香濃 🦐🦐

🔹 甜品
一份燒香糖麵包配開心果雪糕/咖啡,麵包塗抹上牛油、加上不少白糖後燒,甜甜地又有陣陣牛油味,開心果雪糕清甜美味,咖啡澀中帶甘。作為甜品呢個組合相當出色 ✨

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
媄鐵板燒日本料理和酒 (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓

• 金鯛立鱗燒
  • 甜品
  • 炒野菜
  • 日本鹿兒島黑豚肉
A wide range of delicate ingredients from around the world were featured in the set menu: uroko-yaki sea bream; South African abalone; Sabah king prawn; foie gras; US prime beef; Japanese Kagoshima pork. I honestly like all of them, very well-designed and thoroughly-explained. Appetiser was corn gazpacho with lotus yam, sweet marinated cherry tomato; lobster bisque on steamed egg topped with shiso flowers; while the dessert was caramel bruleed toasts with sea salt ice cream.Shoutout to the chef

Shoutout to the chef and Summer, who were extra kind and patient to introduce each dish and the condiments. We were so lucky to have dined together with Summer's mom, who is a real foodie and shared generously with us her culinary experiences and recommendations.

務實有功架,食材調味講究,鐵板燒師傅手勢同餐單設計鋪排都深思熟慮,每一道菜都色香味俱全,配上手工瓷器,碟碟都係視覺藝術同味覺享受。另外好幸運得悉餐廳下個月有一周年優惠,到時可以拎餐牌睇睇!

前菜:
粟米凍湯配蓮芋、糖漬蕃茄;龍蝦汁蒸蛋、魚糕、紫蘇花

甘鯛立鱗燒、花椒酸菜魚汁
沙巴虎蝦、紅椒汁、蝦油蝦膏
南非鮑魚、鮑魚肝醬

海鮮:
甘鯛立鱗燒、花椒酸菜魚汁;沙巴虎蝦、紅椒汁、蝦油蝦膏;南非鮑魚、鮑魚肝醬

煎鵝肝多士、醋蘋果泥、雞冠草沙律、冰菠蘿
香蔥黑豚肉卷、紫蘇沾醬
厚切一口牛、鹽漬昆布、青芥末

肉品:
煎鵝肝多士、醋蘋果泥、雞冠草沙律、冰菠蘿;香蔥黑豚肉卷、紫蘇沾醬、鹽漬昆布;厚切一口牛、鹽漬昆布、青芥末

高菜芝麻蛋黃醬炒飯;蝦頭味噌湯
炒雜菜

主食:
高菜芝麻蛋黃醬炒飯;蝦頭味噌湯;炒雜菜

甜品
焦糖脆多士;海鹽雪糕

圓滿了,謝謝師傅和好傾姐姐!

甘鯛立鱗燒、花椒酸菜魚汁
厚切一口牛、鹽漬昆布、青芥末
高菜芝麻蛋黃醬炒飯;蝦頭味噌湯
炒雜菜
焦糖脆多士;海鹽雪糕
  • corn gazpacho with lotus yam
  • sweet marinated cherry tomato
  • US prime beef; Japanese Kagoshima pork rolled  with  spring  onions
  • 沙巴虎蝦
  • 金鯛立鱗燒
  • 龍蝦汁蒸蛋
朋友帶我黎慶祝升職~之前食過嘅omakase都無乜太impressed~喺呢間餐廳食完之後有種愛上嘅感覺~因為除咗食到好西之外,仲可以欣賞到廚師嘅用心,好似一場精彩嘅表演咁~加上呢到嘅環境好開陽,又坐得好舒服,啲staff又好貼心,所以好回味!簡單啲講,半圓bar枱,大弧型玻璃窗,望住出面嘅山景,好舒適好悠閒嘅vibes~食材好新鮮,虎蝦超大隻,食落好彈牙~鮑魚喺個鐵板到不停咁蠕動~廚師技藝高超又細心咁挑走內臟,完全係睇緊show一樣~而且上枱時會簡單介紹返個食法,而唔係背書咁介紹食材有幾咁高級~食得好窩心同無壓力~同我食過嘅好唔同~因為好好食,所以我好記得嘅菜式名~✌🏻今日嘅菜單:🔹粟米凍湯配荔枝漬蕃茄🔹🔹龍蝦湯蒸蛋配紫蘇花🔹🔹金錭立鱗燒配酸菜汁🔹🔹南非燒鮑魚配特製鮑魚醬🔹🔹沙巴虎蝦配紅椒汁🔹🔹鵝肝多士配蘋果醋/冰菠蘿/雞冠草🔹🔹日本鹿兒島黑豚肉配梅醬/ 美國牛肉配鹽漬昆布Wasabi🔹🔹高菜炒飯🔹🔹麵豉湯🔹🔹日式炒野菜🔹🔹多士塔🔹🔹綠茶雪糕🔹
[尖沙咀 - 高質鐵板燒 ]

朋友帶我黎慶祝升職~
之前食過嘅omakase都無乜太impressed~
喺呢間餐廳食完之後有種愛上嘅感覺~
因為除咗食到好西之外,
仲可以欣賞到廚師嘅用心,
好似一場精彩嘅表演咁~
加上呢到嘅環境好開陽,
又坐得好舒服,
啲staff又好貼心,
所以好回味!

簡單啲講,
半圓bar枱,大弧型玻璃窗,
望住出面嘅山景,好舒適好悠閒嘅vibes~
食材好新鮮,
虎蝦超大隻,食落好彈牙~
鮑魚喺個鐵板到不停咁蠕動~
廚師技藝高超又細心咁挑走內臟,
完全係睇緊show一樣~
而且上枱時會簡單介紹返個食法,
而唔係背書咁介紹食材有幾咁高級~
食得好窩心同無壓力~
同我食過嘅好唔同~

因為好好食,

🔹日式炒野菜🔹

🔹多士塔🔹
🔹綠茶雪糕🔹
2023-12-06 69 瀏覽
臨近節日,午餐揀咗一間位於尖沙咀嘅鐵板燒,品嚐一系列精緻既料理,師傅用心講解食材烹調方法,一路食一路係鐵板燒bar枱位欣賞師傅嘅功架。前菜 - 粟米凍湯賣相精緻,每一啖都食到粟米蓉,粟米既甜味在口中散發,配搭既蓮芋爽脆,蕃茄浸過荔枝汁,酸酸甜甜。前菜 - 龍蝦汁蒸蛋現場用鐵板做,蒸蛋入口仍保持熱度,口感順滑,龍蝦汁增添鮮甜香氣,仲有紫蘇花花冧作為裝飾。季節燒魚 - 甘鯛魚立鱗燒魚既外皮炸至香脆,配搭既酸菜魚汁做法獨特,用咗甘鯛魚魚頭骨腩做魚湯,再加入酸菜、花椒炒香,充滿住麻香味,透過魚肉水份變成水蒸氣焗熟,魚肉非常之嫩滑,有埋特製嘅鋸齒銀色匙羹,將魚肉連汁一齊食。南非鲍魚冇落調味料,味道來自海水味,鮑魚質地彈牙,沾少少鮑魚乾醬食帶來一種濃郁既風味。沙巴虎蝦用左虎蝦頭既蝦膏一齊炒,每一口咬落去都感受到蝦肉既鮮美和彈性,加埋紅椒汁食好惹味。鵝肝口感細膩,在口中輕輕溶化,配搭酸酸甜甜既蘋果醋中和油膩感,伴碟仲有冰菠蘿,清一清喉嚨。美國牛肉 / 日本鹿兒島黑豚肉我同朋友分別揀咗美國厚切牛肉同埋日本鹿兒島黑豚肉,牛肉肉汁充盈,搭配 Wasabi一齊食,風味獨特;日本鹿兒島黑豚肉肉質細嫩,配搭梅醬

前菜 - 粟米凍湯
粟米凍湯

前菜 - 龍蝦汁蒸蛋

季節燒魚 - 甘鯛魚立鱗燒
甘鯛魚立鱗燒

美國牛肉 / 日本鹿兒島黑豚肉
我同朋友分別揀咗美國厚切牛肉同埋日本鹿兒島黑豚肉,牛肉肉汁充盈,搭配 Wasabi一齊食,風味獨特;日本鹿兒島黑豚肉肉質細嫩,配搭梅醬同埋鹽織昆布提升黑豚肉既鮮味。

蝦頭湯
用左虎蝦蝦頭蝦殼熬煮而成,飲落口充滿着鮮味。

甜品 - 海鹽雪糕/焦糖多士
海鹽雪糕口感柔滑,有微妙既咸味;焦糖多士食落口香脆得來甜甜地,配埋海鹽雪糕一齊食非常之夾。
粟米凍湯
甘鯛魚立鱗燒
2023-11-29 52 瀏覽
辛苦咗一年要獎勵下自己 book左嗰間阿媽家姐鐵板燒食晏 要食梗係要食最好! 💫午市精選2人前套餐 $1280+1 💫前菜 | 粟米凍湯蓮芋 ※ 荔枝漬車厘茄 粟米凍湯啖啖都係新鮮粟米蓉 好清新。 荔枝漬車厘茄更加係畫龍點睛 甜甜的荔枝香 一粒唔夠喉呀😭 💫前菜 | 龍蝦汁蒸蛋 ※ 紫蘇花蒸蛋可考功夫 太耐就會老 呢個蒸得啱啱好~ 配合龍蝦汁同紫蘇花 估唔到紫蘇味令到成隻蛋味道更升華😳 💫南非鮑魚 ※ 鮑魚肝醬好生猛 望住佢週圍探索直至畀人放上鐵板🥲 充滿住鮑魚自身的鮮甜味 爽口彈牙。另配鮑魚肝醬進一步提鮮! 💫沙巴虎蝦 ※ 紅椒蝦頭蓉巨型虎蝦大大隻超厚肉 非常鮮甜。 切成蝦球用埋蝦膏一齊炒 配合微辣紅椒蓉 整個美味! 💫 金鯛立鱗燒 ※ 酸菜花椒汁識食梗係食金雕嘅魚鱗。 利用特製鋸齒匙羹 輕敲魚皮就已經輕易分開魚肉。 魚皮超鬆脆 魚肉嫩滑 配合酸酸麻麻嘅花椒汁 簡直天作之合💖 💫鵝肝 ※ 蘋果醋蓉 ※ 柚子雞冠菜 ※ 冰鎮鮮菠蘿‼️絕對係我食過最好食嘅香煎鵝肝 沒有之一‼️ 厚切鵝肝煎得剛好 每啖鵝油都被牛油多士吸收 連酸甜自家特製蘋果醋蓉大啖食 都絕對0️⃣油膩感! 💫美國PRIME牛肉薄

💫午市精選2人前套餐 $1280+1

💫 金鯛立鱗燒 ※ 酸菜花椒汁

💫鵝肝 ※ 蘋果醋蓉 ※ 柚子雞冠菜 ※ 冰鎮鮮菠蘿

💫美國PRIME牛肉薄燒 ※ Wasabi ※ 鹽漬昆布
💫鹿兒島黑豚肉薑蔥薄燒 ※ 紫蘇練梅醬
五成熟牛肉包住炒香左嘅蔥蒜 非常香口 牛味香濃。加少少鹽漬昆布再食會令到牛肉鮮味再升華🆙️ 再加wasabi可以減少油膩感。另外好鍾意紫蘇練梅酱 出色!

💫高菜炒飯 ※ 大蝦麵豉湯 ※ 炒野菜
炒飯加左美乃滋 日本高菜口感爽脆 大大碗🍚食到呢度我要投降了🙈

💫焦糖多士 ※ 時令雪糕或熱咖啡☕
焦糖多士香甜脆口,配上雲呢拿海鹽雪糕一冷一熱冰火🧊🔥二重天!
已經第2次去食,保持到水準!🥰質素黎講都幾抵食最欣賞係佢地既創新,令佢地既鐵板燒不會流於「黎黎去去都係咁」前菜兩道粟米凍湯配荔枝漬蕃茄,涼涼的清甜開胃;龍蝦汁蒸蛋,非常驚艷🥹即蒸💕真心鮮香滑溜海鮮方面有北海道帆立貝、南非鮑魚、沙巴虎蝦帆立貝燒得岩岩好,內裡仍然係刺身狀態,好新鮮🥰鮮甜-鮑魚完全唔會靭,而且用返鮑魚肝黎做醬汁,一齊食層次即刻唔同哂👍🏻-沙巴虎蝦香到不得了🥰個膏真係香到沖擊大腦😂而且十分彈牙,3款海鮮都食得好滿足👍🏻另外同樣有我既真愛鵝肝😂😂配蘋果蓉好解膩😆仲有一件冰菠蘿,開心仔!主菜方面係金鯛立鱗燒、美國牛肉、日本鹿兒島黑豚肉金鯛立鱗燒,使用較特別既酸菜魚醬汁去搭配魚鱗炸得香脆,魚肉鮮美-朋友揀左豚肉,而我就係牛肉互換左一舊黎試😆兩樣都好出色!肉質好好👍🏻豚肉包住d蔥,層次好豐富但我都係比較中意食牛多d,加少少新鮮芥末一齊食超正❤️最後個湯係好香好鮮既蝦味,炒飯十分特別,食哂成碗都仲想添,太好食一d都唔油膩😱甜品方面,一定要試下將焦糖多士配雪芭一齊食,太幸福了🥰
已經第2次去食,保持到水準!🥰
質素黎講都幾抵食

前菜兩道
粟米凍湯配荔枝漬蕃茄,涼涼的清甜開胃;
龍蝦汁蒸蛋,非常驚艷🥹即蒸💕真心鮮香滑溜

海鮮方面有北海道帆立貝、南非鮑魚、沙巴虎蝦
帆立貝燒得岩岩好,內裡仍然係刺身狀態,好新鮮🥰鮮甜
沙巴虎蝦香到不得了🥰個膏真係香到沖擊大腦😂
而且十分彈牙,
3款海鮮都食得好滿足👍🏻

另外同樣有我既真愛鵝肝😂😂配蘋果蓉好解膩😆
仲有一件冰菠蘿,開心仔!

主菜方面係金鯛立鱗燒、美國牛肉、日本鹿兒島黑豚肉

金鯛立鱗燒,使用較特別既酸菜魚醬汁去搭配
魚鱗炸得香脆,魚肉鮮美
朋友揀左豚肉,而我就係牛肉
互換左一舊黎試😆兩樣都好出色!肉質好好👍🏻
豚肉包住d蔥,層次好豐富
但我都係比較中意食牛多d,加少少新鮮芥末一齊食超正❤️

甜品方面,一定要試下將焦糖多士配雪芭一齊食,太幸福了🥰
2023-11-04
午市精選2人前套餐 HK$1280🔸前菜第一道凍粟米蓉配糖心蕃茄🍅酸酸甜甜,夠曬開胃🌽第二道蒸蛋有別一般茶碗蒸🥚加左龍蝦汁同紫蘇花,令口感棉滑得黎有啲小清新💐🔸季節燒魚刺身金鯛,用料上乘😋立鱗燒就見識到師傅手藝😚由於金鯛油份較少,所以輕輕一煎可以保留魚嘅嫩滑,加上川式酸菜汁🥰真係比普通鐵板燒更上一層樓🤩🔸南非鮑魚鮑魚海水味好夠,點下鮑魚肝濃厚嘅醬汁😋正❤️‍🔥🔸沙巴虎蝦勁大隻蝦蝦🦐師傅成條都唔浪費🤩用真蝦膏同蝦汁做調味😋虎蝦彈牙🐯回味無窮😇🔸鵝肝原塊鵝肝加脆脆多士,簡直係超邪惡🤭鵝肝加蘋果蓉係絕配唔洗講啦🍎伴碟仲有菠蘿冰同柚子海草解膩🥪🍋🔸美國牛肉其實通常鐵板燒食到牛肉都好濟🤣所以好難突破,但係呢間餐廳嘅牛肉真心令人驚喜,嫩滑、肥瘦均勻嘅牛肉加上wasabi 已經有小小似刺身🍣再加埋鹽漬昆布好似為白畫布加上顏色,層次分明曬💕🔸炒飯、湯同甜品炒飯加左榨菜幾特別🤔湯蝦味好濃都唔錯🫰🏻甜品唔係普通雪糕,係焦糖脆脆多士好得意🍦🥨
午市精選2人前套餐 HK$1280
🔸前菜

🔸季節燒魚

🔸南非鮑魚
鮑魚海水味好夠,點下鮑魚肝濃厚嘅醬汁😋正❤️‍🔥

🔸沙巴虎蝦

🔸鵝肝

🔸美國牛肉

🔸炒飯、湯同甜品
炒飯加左榨菜幾特別🤔

湯蝦味好濃都唔錯🫰🏻

甜品唔係普通雪糕,係焦糖脆脆多士好得意🍦🥨
2023-11-11 159 瀏覽
媄鐵板燒日本料理和酒尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☄️午市精選2人前套餐 $1280/2人1️⃣粟米凍湯配荔枝漬蕃茄先食非常濃郁的粟米湯☺️完完全全食到粟米的鮮甜,後食蕃茄,酸酸甜甜好開胃🙋🏻‍♀️2️⃣龍蝦汁蒸蛋利用鐵板煮的蒸蛋,即時製作,口感細滑,配上紫蘇花&龍蝦汁,用最簡單的食材,製造高級的享受🙆🏻‍♀️3️⃣帶子配牛肝菌醬 明明熟左但都好似刺身咁滑😭本身清甜的帶子再配牛肝菌醬(食落有少少似黑松露味),味道升華☺️4️⃣時節燒魚 - 馬由魚師傅話魚在一日前已經調左味,魚好滑,但依道菜係精粹就係魚的外皮,超級脆!另外配左魚粥,幫助解油膩~5️⃣南非鮑魚沒有經過醃製,食落是鮑魚自身的鮮甜味,另配鮑魚肝醬,個醬我幾中意,甜甜地~6️⃣沙巴虎蝦 我人生見過大隻的蝦,沒有之一🤣配搭紅椒醬,輕微的辣味令蝦變得更惹味🥰7️⃣鵝肝鵝肝食落超邪惡,滿滿的油脂感但真係好味👅配搭蘋果醬&麵包可以解膩,另附有甜甜冰菠蘿&健身的海藻醋😻8️⃣美國牛肉 - 可選薄切or厚切我選了厚切5成熟~食每一舊都非常滿足,牛味十足,牛肉中心係軟綿綿的🥰9️⃣炒飯、炒野菜、味噌湯如果食
媄鐵板燒日本料理和酒

厚切美國牛肉

8️⃣美國牛肉 - 可選薄切or厚切
炒飯、炒野菜、味噌湯

9️⃣炒飯、炒野菜、味噌湯
如果食完個牛肉仲未夠飽,依3樣野絕對幫到手😆鐵板炒飯jeng!!!
甜品&雪糕

🔟甜品&雪糕
香脆的焦糖麵包食落似蝴蝶酥,單食都好味😻但如果加埋好match的芝士雪糕,味道更上一層樓~

❤️‍🔥望住廚師師傅即場整野食既過程好治癒~
❤️‍🔥唔會有油煙味🤎師傅亦都非常友善&健談,仔細介紹每一道菜式~
❤️‍🔥另收加一服務費

❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow @gulugirl102 ~話比我知你有睇,比啲動力我丫

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~

#eat #food #foodie #hkeat #hkfood #hkfoodie #香港美食 #香港餐廳 #香港好去處 #香港美食地圖 #尖沙咀 #尖沙咀美食#tst #tstfood #尖沙咀鐵板燒 #鐵板燒 #慶生 #生日餐廳 #紀念日慶祝 #性價比
帶子配牛肝菌醬
  • 炒野菜
  • 季節燒魚
  • 鵝肝多士
2023-11-07 56 瀏覽
✨粟米凍湯 Corn Soup凍湯的粟米香濃郁,配以清甜的漬車厘茄同燒粟米,整體口感豐富感覺清涼鮮甜。 ✨龍蝦汁蒸蛋 Steamed Egg Custard 蒸蛋入口滑嫩,配以濃郁的龍蝦汁同紫蘇花作點綴,味道格外香濃。 ✨沙巴虎蝦Sabah King Prawn原隻虎蝦肉質爽口彈牙,食落鮮甜,配以微辣的紅椒汁及以蝦頭膏烹調的濃稠醬汁,惹味香口。 ✨南非鮑魚South Africa Abalone輕煎過的新鮮活鮑魚口感爽彈,蘸取濃郁甘香的鮑魚肝醬一併食用,既惹味又不會蓋過鮑魚的鮮甜。 ✨鵝肝配蘋果醋 Goose Liver厚切的鵝肝口感幼滑,入口即融,油脂香十足。配以自家調製蘋果醋汁同香脆多士,可平衡油膩感,同碟亦附上冰菠蘿清新解膩。 ✨美國封門牛柳 US Prime Beef厚切封門牛柳油脂分佈均勻,入口腍嫩多汁。 牛柳煎至半熟,按喜好配以芥末及鹽漬昆布食用,帶出牛柳香濃的肉味。 ✨季節燒魚 - 立鱗燒 Seasonal Fish立鱗燒的魚鱗炸至企身,外皮十分酥脆,魚肉鮮甜嫰滑,配上帶微辣的酸汁,口感層次豐富,感覺頗清新。✨咸酸菜炒飯, 麵豉湯, 炒野菜 Fried Rice, Mis
✨粟米凍湯 Corn Soup

✨龍蝦汁蒸蛋 Steamed Egg Custard

✨沙巴虎蝦Sabah King Prawn

✨南非鮑魚South Africa Abalone

✨鵝肝配蘋果醋 Goose Liver

✨美國封門牛柳 US Prime Beef

✨季節燒魚 - 立鱗燒 Seasonal Fish

✨咸酸菜炒飯, 麵豉湯, 炒野菜 Fried Rice, Miso Soup, Vegetables

✨焦糖多士 Caramelised Toast

✨柚子雪糕 Yuzu Ice Cream

︎︎我真係唔多食鐵板燒,對一次都唔知係幾多年前,午市更加未食過,但知道午市一定會平啲,所以就上網搵下抵食嘅午市鐵板燒,新鮮食材,每樣都用心處理,款款都咁好食!環境有兩張鐵板燒枱,估唔到午市都已經坐滿另一張枱!餐牌可以揀Omakase或者午市精選,我哋就揀咗後者。午市精選𝟸人前套餐 $𝟷𝟸𝟾𝟶/𝟸人 沙律.前菜 是日沙律、前菜為粟米凍湯配荔枝漬蕃茄及鐵板蒸蛋。粟米凍湯帶粒粒粟米粒,雖然係凍湯,但味道都好濃郁,清涼口感好清新。鐵板蒸蛋比平時所用嘅時間耐啲,川同平時食嘅好唔同,蛋漿新鮮煮起,口感十分順滑,蛋味濃之餘感覺好creamy(無加奶都creamy),配上紫蘇花、龍蝦汁,難怪成日話最簡單嘅食材先係最難煮得好食! 季節燒魚 季節燒魚為金邊魚,師傅先炸魚鱗,再煎香魚肉,大玩fusion配酸菜魚汁,炸魚鱗好香口,沾上酸菜魚汁好似小食咁,至於魚肉亦好鮮嫩。 南非鮑魚 生南非鮑魚即席係面前處理,冇加任何調味,本身嘅鹹味就係來自海水鹽味,彈牙帶海鮮味,沾上伴碟嘅鮑魚湯醬鮮味更濃。 沙巴虎蝦 沙巴虎蝦大大隻,同樣即席係面前處理,蝦頭會用嚟煲湯再比客人享用。即切即燒,肉質爽脆、蝦味鮮甜,配上紅椒汁更

有兩張鐵板燒枱,估唔到午市都已經坐滿另一張枱!

餐牌
可以揀Omakase或者午市精選,我哋就揀咗後者。

午市精選𝟸人前套餐 $𝟷𝟸𝟾𝟶/𝟸人

沙律.前菜

蝦頭麵豉湯
沙巴虎蝦大大隻,同樣即席係面前處理,蝦頭會用嚟煲湯再比客人享用。即切即燒,肉質爽脆、蝦味鮮甜,配上紅椒汁更惹味。蝦頭麵豉湯蝦味超濃郁,鮮得來不鹹。

鵝肝
鵝肝配搭蘋果醋,將油膩感頓時減低,食完鵝肝再食冰菠蘿,令口腔即刻清新。

美國牛肉
主食方面有3款牛肉可選,我哋要美國牛肉,師傅亦會問你想要薄切定厚切,我哋揀咗厚切,五成熟,碟邊有新鮮山葵(芥末)及鹽漬昆布。假如覺得唔夠鹹嘅就可以同鹽漬昆布一齊食,比起平時淨係灑鹽上去嚟得有誠意。牛肉肉質飽滿且帶肉汁,口感juicy,我鍾意同新鮮山葵一齊食,一啲都唔攻鼻,反而更突出肉鮮。

炒飯•炒野菜•味噌汁•甜品
炒野菜、炒飯
至於日式傳統炒飯無用油,而係加沙律醬◉‿◉ ,我係一個勁鍾意沙律醬嘅人,所以本身勁驚,但估唔到將沙律醬撈勻喺飯裏面炒,令飯香氣更盛,食落去仲覺得飯帶滑身,一啲都唔乾,係屋企都可以試下(笑)
甜品
食埋炒野菜之後就到甜品,可選雪糕或咖啡,是日雪糕係開心果味,我哋揀雪糕,師傅再會烘麵包加上白砂糖,變成脆焦糖面,食落去口感好似蝴蝶酥,襯雪糕食好正。
蝦頭麵豉湯
炒野菜、炒飯
2023-10-29 216 瀏覽
這家餐廳的午市精選2人餐只要平均一人$700,以鐵板燒來說價錢算貼地。首先,前菜是粟米凍湯搭配荔枝漬蕃茄。這碗湯清新爽口,粟米的甜味與荔枝漬蕃茄的微酸相得益彰,帶來了一種獨特的口感和風味。接著是蒸蛋。蒸蛋口感細膩滑嫩,搭配龍蝦汁的鮮甜,讓整道菜更加豐富而美味。接下來是主菜,季節燒魚,這次是金目鯛立鱗燒。魚肉鮮嫩多汁,燒得剛剛好,外皮微焦帶有炭燒香氣,內裡保持了魚肉的鮮味,讓人回味無窮。接著是南非鲍魚,先蒸鮑魚,之後鮑魚配鮑魚乾醬,鮑魚肉質鮮嫩,搭配鮑魚乾醬和酸菜魚汁的調味,更加突顯了鮑魚的鮮甜風味。沙巴虎蝦搭配緬甸蝦油。這道菜的虎蝦肉質鮮嫩,而蝦油的香氣更加提升了整體的風味。之後是鵝肝配烤麵包和菠蘿冰。鵝肝的香濃口感與烤麵包的酥脆口感完美結合,再加上菠蘿冰的清新酸甜,帶來了一種絕妙的口感和味道。最後是美國牛肉,有厚款和薄款可供選擇。無論是厚款還是薄款,牛肉都經過精心選配和烹調,保持了肉質的嫩滑和鮮美的口感,每一口都帶來濃郁的牛肉香氣,讓人回味無窮。套餐的還包括高菜炒飯、炒野菜和味噌湯,這些搭配完美地平衡了整體的口感和風味,炒飯的高菜香氣濃郁,炒野菜的鮮嫩口感,以及味噌湯的濃郁醇厚,都為

套餐的還包括高菜炒飯、炒野菜和味噌湯,這些搭配完美地平衡了整體的口感和風味,炒飯的高菜香氣濃郁,炒野菜的鮮嫩口感,以及味噌湯的濃郁醇厚,都為這道套餐增添了豐富的層次感。

最後是甜品,套餐提供了焦糖多士和開心果雪糕。焦糖多士的外層酥脆。而開心果雪糕則是清涼爽口。
2023-10-28 49 瀏覽
欣賞佢哋每次都更突破框框,打破鐵板燒只係牛扒、豬扒、龍蝦、鵝肝,多牛油,全都一種味道的介限!讓你想不到鐵板竟可以有酸菜魚,大閘蟹!不只係好味咁簡單,而係廚師匠人的心思及對料理的熱誠和執著!
2023-10-27
瀨尿蝦
平時係日本都好鐘意食鐵板燒,今次小編👧🏻去左位於尖沙咀廣東道的《媄鐵板燒》,想食好野既小編,好多時都會簡中午時段食,性價比好高😍,廚師🧑‍🍳烹調技巧好細心🤭,每一道菜都令人難忘,係好好食既! ======有興趣可以🅑🅞🅞🅚🅜🅐🅡🅚☺️======💕𝔏𝔲𝔫𝔠𝔥 𝔖𝔢𝔱 精選2人前套餐: 💰1280/pp⭐沙律 | 粟米凍湯配荔枝蜜車厘茄🍅車厘茄已經好細心地去左皮,味道香甜。凍湯上有一片粟米燒,好精緻,軟綿濃厚的粟米湯令人開胃。⭐前菜 | 龍蝦汁蒸蛋🥚精緻的陶瓷蛋殼入面裝滿龍蝦湯蒸水蛋,造型好可愛,龍蝦汁味道濃郁配以嫩滑水蛋,好好味。⭐季節燒魚 | 鯛魚🐠鯛魚外皮香脆配搭酸菜湯汁,外皮經過煎香後,肉質依然可以保持鮮嫩,忍不住訪問師傅點煮先有甘好的口感,🤣原來係有一個特別技巧,真係考功架。⭐南非鲍魚未開煮前,鮑魚仲好生猛,材料新鮮程度令人滿意,口感嫩滑,帶有微妙的海鮮味道。⭐沙巴虎蝦🦐虎蝦好大隻而且好厚肉,一件虎蝦,師傅切開一分為二再分件,肉質彈牙,口感豐富,重點係味道超好食。⭐鵝肝 | 配多士 鵝肝厚實,師父煎到剛剛好,面上加點自家製蘋果蓉,咬落一瞬間,鵝肝汁流出,好juicy,蘋果

======有興趣可以🅑🅞🅞🅚🅜🅐🅡🅚☺️======

⭐季節燒魚 | 鯛魚🐠

⭐南非鲍魚

⭐沙巴虎蝦🦐

⭐鵝肝 | 配多士

鵝肝厚實,師父煎到剛剛好,面上加點自家製蘋果蓉,咬落一瞬間,鵝肝汁流出,好juicy,蘋果蓉增添了口感,仲有一塊菠蘿冰,好解膩。

⭐薄燒美國牛肉🐂

薄燒牛肉包裹住蔥和蒜,剪香至五成熟,牛肉嫩滑香口,加少少鹽漬昆布可以增添口感。

⭐薄燒日本鹿兒島黑豚肉🐷

薄燒黑豚肉依然讚賞,味道焦香,點一下莓醬,口感豐富。

⭐炒飯·炒野菜·味噌汁🍙

鹹酸菜炒飯粒粒分明,部分更有蕉脆口感,爽脆的的酸菜用來炒飯原來係咁好食,搭一碗炒野菜和一碗味噌湯,好滿足。

⭐芝士蛋糕雪糕 配 焦糖多士

雪糕味道濃郁香甜,配搭焦糖多士食,完全係邪惡的配搭,但真係好好味。

🌟香濃即磨咖啡☕️
2023-10-26 144 瀏覽
今天朋友生日下午放假慶祝,找到這家位於廣東道122-126號中港中心7樓,中港城對面的媄鐵板燒日本料理和酒,餐廳座位不多,大部分都對住對面公園的翠綠景致,令人心曠神怡,特別舒適, 師傅都幾nice, 過程中一直和客人分享食材及配料的資訊及烹調方法等。我們點了一份精選二人前套餐, 套餐包含的菜式不少,包括前菜,海鮮, 牛肉/豬肉, 湯,炒飯,甜品等,相當豐富。粟米凍湯配車厘茄 : 醃製過啲車厘茄特別香甜,配合滿滿粟米蓉啲粟米湯。口感特別,令人胃口大開。龍蝦汁蒸蛋 : 味道濃郁的龍蝦汁完全滲入蒸蛋內,令到本身平平無奇的蒸蛋變得特別惹味。季節燒魚 : 廚師嚴選了當時最時令的魚肉, 煎到外皮香脆, 內裏肉質嫩滑, 配合魚骨煲成的魚粥, 好夾好好味。沙巴虎蝦 : 超大隻厚肉的沙巴虎蝦, 本身已經夠曬爽口彈牙,配合廚師特別調制的醬汁,令到整體的味道又進入一個更高層次。飽魚湯 : 大大隻鮑魚切成幾件煮湯,湯底稍為清淡,鮑魚肉夠曬新鮮爽口, 十分鮮甜。薄燒豚肉 : 薄身的豚肉卷,配合日式芥辣享用,可以有效減少肥膩的感覺。厚切美國牛肉 : 切成一粒粒,一口一件。配合日式芥辣一起食。能有效中和油份,吃完不

厚切美國牛肉 : 切成一粒粒,一口一件。配合日式芥辣一起食。能有效中和油份,吃完不會覺膩。

鵝肝多士 : 咬落creamy, 配合鋪在上面的酸酸甜甜的蘋果蓉, 口感很特別。食完之後加一件冰凍的新鮮菠蘿解膩, 正!

最後以炒飯,炒雜菜, 芝士雪糕及焦糖多士作為這一餐的完美終結。

總括來說,這店無論是用餐環境,用餐體驗,食物質素方面都頗為理想。值得一試。
2023-10-25