鎂鐵板燒日本料理和酒午市精選2人套餐💰$1280+精選午市💰$380龍蝦汁蒸蛋👍🏻雖然裡面無乜料, 但個龍蝦汁好夠味,鮮甜香煎鵝肝伴冰凍菠蘿上面配有蘋果蓉,酸酸甜甜,好夾,可以幫助解肥膩沙巴虎蝦超大隻,有前手肶咁大隻,用返蝦油黎煎,好香🤤牛肉有薄燒同厚燒,個人口味鐘意薄燒裡加入蔥一齊食好香口無帶子轉咗北寄貝,都好鮮甜雞湯燴鮑魚, 都係好鮮甜,飲埋個湯一流真名鰹一夜干配魚粥,難以形容,魚肉咸咸地又mf乏鮮味,個粥好鮮甜粟米凍湯我覺得最差,因有d 澀澀哋咸酸菜炒飯, 因有落大量沙律醬。所以個飯極油,建議用返雞蛋同魚仔干更好味炒什菜,普通。無乜味,所以我落咗大量wasabi 提升味道😝配咖啡 or 芝士雪糕我簡咗咖啡,佢既奶同一般唔同,夠creamy 厚身,好飲甜品:香煎吐司,超好食,面頭有焦糖感,食完一舊再一舊以上+10%Charges絕對可以encore🥳🥳
鎂鐵板燒日本料理和酒

午市精選2人套餐💰$1280
+精選午市💰$380

龍蝦汁蒸蛋👍🏻
雖然裡面無乜料, 但個龍蝦汁好夠味,鮮甜

香煎鵝肝伴冰凍菠蘿
上面配有蘋果蓉,酸酸甜甜,好夾,可以幫助解肥膩

沙巴虎蝦
超大隻,有前手肶咁大隻,用返蝦油黎煎,好香🤤

牛肉有薄燒同厚燒,個人口味鐘意薄燒裡加入蔥一齊食好香口

無帶子轉咗北寄貝,都好鮮甜

雞湯燴鮑魚, 都係好鮮甜,飲埋個湯一流

粟米凍湯
我覺得最差,因有d 澀澀哋

配咖啡 or 芝士雪糕
我簡咗咖啡,佢既奶同一般唔同,夠creamy 厚身,好飲

甜品:香煎吐司,超好食,面頭有焦糖感,食完一舊再一舊

以上+10%Charges

絕對可以encore🥳🥳
老公的生日飯💟,食左個豐富又飽滿既鐵板燒係鬧市中可以享受寧靜既午餐😊🌟粟米濃湯蓮芋🌟※粟米湯果然夠濃,有粟米肉※第一次食蓮芋,味道淡,用黎增添口感🌟龍蝦汁蒸蛋 ⚘紫蘇花🌟※原來紫蘇花係咁香,細細一粒已經食到個味※龍蝦汁蒸蛋內有大大粒龍蝦肉🌟南非鮑魚 ▪️鮑魚肝醬🌟※鮑魚超大件※鮑魚肝醬一D都唔腥,有咸咸地同UMAMI鮮味🌟真名鰹 ▪️魚頭湯粥🌟※即英鯧魚,粥綿得黎帶飯粒※用魚頭煲既粥鮮味十足🌟沙巴虎蝦 ▪️紅椒蝦頭蓉🌟※難以想像既超大隻沙巴虎蝦※1隻分2人份食,每人有4-5粒蝦肉※底下配有紅椒蝦頭蓉,用盡食材之餘,亦可增加賣相🌟蘋果蓉鵝肝多士🍍菠蘿冰🌟※蘋果蓉鵝肝多士份量適中,唔會食到膩※菠蘿冰支棒勁可愛--黎到呢度已經有8成半飽了--🌟美國PRIME牛肉薄燒 🌟 🔹️wasabi、鹽漬昆布🌟鹿兒島黑豚肉薑蔥薄燒 🔹️紫蘇梅醬🌟🌟高菜炒飯🌟※用上沙律醬一齊炒,味道又幾好🌟炒雜菜,大蝦麵豉湯🌟🌟焦糖多士🌟※簡單既材料,配咖啡好岩※細細地2塊方包,層層疊咁放原來賣相咁好🌟即磨熱咖啡🌟🌟雪葩🌟➡️呢度座位唔多,一張廚師枱坐10人以內,總共2張廚師枱,絕對唔會噪吵。📝餐廳另設包廂,可容納14人,可以約埋
老公的生日飯💟,食左個豐富又飽滿既鐵板燒
係鬧市中可以享受寧靜既午餐😊

🌟粟米濃湯蓮芋🌟
※粟米湯果然夠濃,有粟米肉
※第一次食蓮芋,味道淡,用黎增添口感

🌟龍蝦汁蒸蛋 ⚘紫蘇花🌟
※原來紫蘇花係咁香,細細一粒已經食到個味
※龍蝦汁蒸蛋內有大大粒龍蝦肉

🌟南非鮑魚 ▪️鮑魚肝醬🌟
※鮑魚超大件
※鮑魚肝醬一D都唔腥,有咸咸地同UMAMI鮮味

🌟真名鰹 ▪️魚頭湯粥🌟
※即英鯧魚,粥綿得黎帶飯粒
※用魚頭煲既粥鮮味十足

🌟沙巴虎蝦 ▪️紅椒蝦頭蓉🌟
※難以想像既超大隻沙巴虎蝦
※1隻分2人份食,每人有4-5粒蝦肉
※底下配有紅椒蝦頭蓉,用盡食材之餘,亦可增加賣相

🌟蘋果蓉鵝肝多士🍍菠蘿冰🌟
※蘋果蓉鵝肝多士份量適中,唔會食到膩
※菠蘿冰支棒勁可愛

--黎到呢度已經有8成半飽了--

🌟美國PRIME牛肉薄燒 🌟 🔹️wasabi、鹽漬昆布
🌟鹿兒島黑豚肉薑蔥薄燒 🔹️紫蘇梅醬🌟

🌟高菜炒飯🌟
※用上沙律醬一齊炒,味道又幾好

🌟炒雜菜,大蝦麵豉湯🌟

🌟焦糖多士🌟
※簡單既材料,配咖啡好岩
※細細地2塊方包,層層疊咁放原來賣相咁好

🌟即磨熱咖啡🌟
🌟雪葩🌟

📝餐廳另設包廂,可容納14人,可以約埋一班FRD一齊黎食鐵板燒,私隱度更高
2023-10-24 21 瀏覽
「鎂」有三款Lunch set $380/位,$880/位,同$1280/兩位(即$640/位)。餐廳有兩張鐵板燒枱,今日坐正廚師前面,又係我偷師的好時機,可以睇住師傅煮之餘又可以盡情問嘢😆。廚師好好,對於我的好奇和請教都一一解答。~前菜係用荔枝糖浸過的小蕃茄+粟米凍湯,好適合現在的天氣。~香煎鵝肝勁大件,煎得剛剛熟,中間還是很粉嫩,配上蘋果蓉和多士,另外還附上一串冰菠蘿和一些海藻類的沙律菜,讓你吃完鵝肝之後解膩。~沙巴虎蝦很巨型,但肉質彈牙,廚師首先會切開蝦頭取出蝦膏造成醬汁,另外蝦身會配上牛油和蝦油來烹調,兩者再配合在一起上碟。套餐可以揀牛肉厚切/薄切或者豬肉薄切。~推介牛肉吃薄切的,每人有二片大大的薄牛肉,煎好卷上燒乾的蒜頭和香蔥,超好吃。~金錭魚是連魚鱗一起烹調的,先把有魚鱗一面用油炸乾炸脆,再回到鐵板燒上面煎熟魚肉。配上酸菜魚的汁,是一道中日fusion菜。其他菜式全部都很好吃,如果一一盡錄就變成千字文了,應該冇人有興趣睇論文,歡迎大家細心欣賞圖片和按讚訂閱追踪😆。總結:值得一試的鐵板燒餐廳,服務到位,食物好吃,環境舒適。午餐抵食。

~前菜係用荔枝糖浸過的小蕃茄+粟米凍湯,好適合現在的天氣。

套餐可以揀牛肉厚切/薄切或者豬肉薄切。

2023-10-24 22 瀏覽
返咗咁多日工 係時候慰勞吓自己😮‍💨 所以前排就尖沙咀嘅鎂😝 試咗精選二人前套餐 ($2480/2人)食材好新鮮 師傅又nice 完全冇失望😳 龍蝦汁茶碗蒸 (⭐️⭐️⭐️)暖笠笠嘅茶碗蒸加埋龍蝦汁 幾好味😋 香煎帶子配烏魚子碎 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)帶子煎得好香 好好食🥹 加埋烏魚子碎碎 更加鮮味🙈蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)鮑魚好新鮮 配埋鮑魚肝醬🤤 真係冇得彈👍🏻金鯛立鱗燒配酸菜魚汁 (⭐️⭐️⭐️⭐️)好新穎嘅菜式 配埋酸菜魚汁好解膩😎🐟香煎活龍蝦 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)非常震撼嘅味道 肉質爽口🦞 一定要食🥰鵝肝多士配蘋果醋蓉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)本身就好鍾意食鵝肝🤓 呢個配埋蘋果醋蓉🍎 真係好開胃💕 好想再食宮崎和牛 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)好香嘅和牛 配埋washabi食 別有一番風味🥩

龍蝦汁茶碗蒸 (⭐️⭐️⭐️)
暖笠笠嘅茶碗蒸加埋龍蝦汁 幾好味😋

香煎帶子配烏魚子碎 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
帶子煎得好香 好好食🥹 加埋烏魚子碎碎 更加鮮味🙈

蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
鮑魚好新鮮 配埋鮑魚肝醬🤤 真係冇得彈👍🏻

金鯛立鱗燒配酸菜魚汁 (⭐️⭐️⭐️⭐️)
好新穎嘅菜式 配埋酸菜魚汁好解膩😎🐟

香煎活龍蝦 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
非常震撼嘅味道 肉質爽口🦞 一定要食🥰

鵝肝多士配蘋果醋蓉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

宮崎和牛 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
好香嘅和牛 配埋washabi食 別有一番風味🥩

終於熬過左weekdays到weekend可以自由🎉 好耐無同👦🏻全日約會啦😭 適逢我地都好想食鐵板燒😋 (又想食了...要繼續安排😌😌) 於是今次黎左尖沙咀搵左間鐵板燒!見到呢間評分都幾高咁就黎揀佢黎試試🌟 呢度環境真係好好😍 裝修得好grand🤩 我地兩個食得好enjoy😘✌️·午市精選2人前套餐❤️ $1280/2 persons (另收加一)·🌟沙律·前菜🥗- 粟米打到碎曬 粟米本身既香甜味😋 粟米凍湯真係好適合做前菜✌️ ·🌟季節燒魚🐟- 第三鍾意呢道菜✌️ 好濃好鮮味! 魚皮煎到脆卜卜! 魚肉又好嫩滑但保留到口感👍 師傅話個粥用魚湯熬左4-5個鐘😭😋 鮮甜到傻左…食得勁乾淨😅✌️·🌟沙巴虎蝦🦐- 自己第二鍾意呢道菜✌️隻蝦大到傻😂 比起平時見到既仲要大!! 所以我好期待 因為一定勁厚肉😍 師傅將蝦頭膏同蟲草花炒埋一齊碎曬變成好香濃既蝦醬😋 (師傅講話蝦有時候真係好食過龍蝦 因為口感夠爽脆! - 我好認同😂 平時老豆成日係屋企煮龍蝦🦞 但我發現龍蝦真係好易食厭😩 因為佢太鮮啦… 但蝦既肉質係鮮甜得黎唔會膩!!!🌟)·🌟帶子配牛肝菌- 超香既牛松菌醬 磨到好細滑😋配埋帶子煎得岩岩好 好嫩滑

🌟帶子配牛肝菌- 超香既牛松菌醬 磨到好細滑😋配埋帶子煎得岩岩好 好嫩滑👍🏻

🌟鵝肝🍞- 自己最最最鍾意呢道菜!!! 鵝肝厚身到😭 個油脂 (哇啊啊啊啊....) 真係要強調多次: 好厚🆘 配埋牛油烘過既脆多士😍 真係勁好食!! 上面配埋蘋果蓉好fresh但唔會好甜😍
🤍美國牛肉🥩- 呢個反而無咩特別😹 我地揀左5成熟! 師傅將蔥蒜切到勁細用牛油炒香🧈😄 然後用牛肉卷埋一齊~ 其實幾香👍 不過可能熟過頭😂 有少少乾!味道淡 所以一點要配埋wasabi或者鹽海帶先好味👍

炒飯🍚- 正常味道, 配埋蘿蔔粒, 洋蔥粒, 鹹菜, 都幾特別😌 不過師傅用日式美乃滋取代油~好大碗 食完飽腹感UPUP😄

🤍炒野菜🍄- 正常味道, 有芽菜, 椰菜, 蘿蔔絲, 蘑菇 (好似健康左✌️)
🌟味增湯🥣- 好濃郁既蝦湯 好鮮甜!!! 熱辣辣配炒飯食正好多👍
🌟甜品🍞- 焦糖吐司+芝麻雪糕🍦 吐司烤得好酥脆😍 我好鍾意呢道甜品!!! 奈何太飽😭 只能同師傅講話要半份就夠... 好香脆, 而且焦糖表面😋 配埋濃郁既芝麻雪糕! 一餐完美結束🌟

人均:HKD 700 up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑

📍 媄鐵板燒日本料理和酒 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓
🚇尖沙咀/尖東站A1出口步行6分鐘
  • 鵝肝
  • 沙律
  • 鵝肝多士
  • 甜品
2023-10-19 15 瀏覽
今次揀咗佢哋嘅午市精選二人套餐 $1280/2persons 覺得CP值幾高,而且好多嘢食,食完之後都好滿足😉最一開始嘅沙律就係粟米凍羹🌽面頭有舊粟米下面就係打碎咗嘅粟米蓉之後就到前菜,就係龍蝦汁蒸蛋,呢個蒸蛋睇落好精緻,面頭淋上咗香濃嘅龍蝦汁,蒸蛋好滑入面仲放咗粒蝦🦐南非鮑魚配鮑魚乾醬鮑魚食落新鮮爽口,外層燒得焦脆,第一啖可以試吓就咁食,然之後就可以點埋個鮑魚乾醬,味道食落好夾🤩季節燒魚師傅將魚肉同魚皮分開煎,魚皮煎得超級脆口,放咗喺魚肉上面,仲配咗忌廉蘑菇汁汁可以點沙巴虎蝦師傅將好大隻嘅虎蝦剪到一粒粒,配上咗好特別嘅紅椒汁,虎蝦食落香甜爽口,配埋個紅椒汁食辣辣地幾惹味鵝肝多士好肥美嘅鵝肝上面仲加咗蘋果醬,鵝肝入口即溶,超級邪惡,配埋蘋果醬可以中和返冇咁油膩,食完仲可以食埋嚿冰菠蘿 🍍日本鹿兒島黑豚肉師傅用黑豚薄片包住香蔥一齊燒,一食落去就食到滿滿嘅油脂感👅肉質好腍一啲都唔韌炒飯 炒野菜 味噌湯炒飯粒粒分明,而且加咗香蔥同埋菜一齊炒,食落好有口感炒椰菜就有芽菜椰菜同埋菇,食落好新鮮甜品 焦糖多士 柚子雪葩焦糖多士,煎得好香脆,牛油同糖完全融入咗多士度,好似食緊焦糖脆餅咁😋最後食埋甜甜

南非鮑魚配鮑魚乾醬

季節燒魚

鵝肝多士

日本鹿兒島黑豚肉

炒飯 炒野菜 味噌湯
炒飯粒粒分明,而且加咗香蔥同埋菜一齊炒,食落好有口感
炒椰菜就有芽菜椰菜同埋菇,食落好新鮮

甜品
焦糖多士 柚子雪葩
焦糖多士,煎得好香脆,牛油同糖完全融入咗多士度,好似食緊焦糖脆餅咁😋最後食埋甜甜地嘅柚子雪葩,即刻覺得冇咁飽了🤩

2023-10-18
  • 鵝肝
  • 龍蝦汁蒸蛋
  • 南非鮑魚
  • 日本鹿兒島黑豚肉
2023-10-18 15 瀏覽
▫️以前曾經係到食過晚餐已經覺得好高質😍 見lunch set相對上抵食,見放假就黎返呢到食啦🥰🍽️ 午市精選2人前套餐 $1280/ 2p.p.🌽沙律 · 前菜▫️首先有粟米凍湯,入口有粟米蓉口感🌽 旁邊仲有荔枝漬蕃茄好清甜🍅▫️然後有龍蝦汁蒸蛋,師傅即場蒸夠晒滑溜!仲加左少許紫蘇葉點綴味道好特別🌸🐟季節燒魚▫️金鯛立鱗燒外皮脆卜卜,肉質嫰滑,仲特登配上專用匙羹方便進食😛 配上帶麻香嘅酸菜魚汁好開胃🥰🇿🇦 南非鮑魚▫️原隻鮑魚無任何調味,只係加左鮑魚肝醬係旁邊,更加可以突顯鮑魚嘅鮮味🫶🏻🦐 沙巴虎蝦▫️蝦肉厚實飽滿,仲用埋蝦頭膏做醬汁好香濃🤤🦆 鵝肝▫️鵝肝好軟滑,接近入口即溶嘅狀態🤩 配上蘋果蓉🍎 食完仲可以食埋粒菠蘿冰解解膩🍍🥩 美國牛肉▫️先炒香蔥同蒜,再用油脂分佈均勻嘅牛肉包住好惹味🐮 仲可以配上wasabi令整體無咁漏☺️🍚 炒飯 · 炒野菜 · 味噌汁▫️炒飯加左啲高菜,鹹鹹地好香口😋 味噌汁用返之前嘅虎蝦頭一齊煲特別鮮味🦐 炒野菜都好爽脆🌱🍨 甜品 / 咖啡▫️甜品有超香脆嘅焦糖多士😋 另外仲可以揀雪糕/咖啡,當日係柚子雪糕,味道好清香🍊 唔想要甜品都可以揀咖啡,幾醇滑香濃☕️

🍽️ 午市精選2人前套餐 $1280/ 2p.p.

🌽沙律 · 前菜

🐟季節燒魚

🇿🇦 南非鮑魚

🦐 沙巴虎蝦
▫️蝦肉厚實飽滿,仲用埋蝦頭膏做醬汁好香濃🤤

🦆 鵝肝

🥩 美國牛肉

🍚 炒飯 · 炒野菜 · 味噌汁

🍨 甜品 / 咖啡

2023-10-18 11 瀏覽
再次來到位於尖沙咀中港中心食鐵板燒,廚師依舊會在烹調前先詢問客人有沒有甚麼不吃/敏感,非常貼心💕🔎 午市精選2人前套餐($1280/2人)套餐包括:季節燒魚、南非鮑魚、沙巴虎蝦、鵝肝、美國牛肉/日本鹿兒島黑豚肉,還有沙律、前菜、炒飯、炒野菜、味噌汁和甜品,非常豐富,而且性價比高❤️💝 前菜:這次的前菜是粟米凍湯,粟米味非常濃郁,還有一顆甜甜的漬蕃茄,很清新的前菜~💝 龍蝦汁蒸蛋造型非常漂亮,嫩滑的蒸蛋配上龍蝦汁,配搭得很好❤️💝 金鯛立鱗燒魚鱗用200°C 油温,令佢豎立起來。而魚肉就靠蒸氣焗熟,保持嫩滑。魚鱗炸到金黃色、魚肉鮮嫩,配上秘製酸菜魚汁,創新又好食😋💝 沙巴虎蝦虎蝦先取蝦頭蝦膏,然後用蝦膏來炒蝦肉。蝦肉非常彈牙,配埋以紅椒醬汁,整體會帶一點點辣。💝 南非鮑魚南非鮑魚肉質嫩滑、味道鮮甜,配上鮑魚肝醬,鮑魚味更加濃郁~💝 鵝肝鵝肝肥美,配埋脆脆的多士,還有解膩的蘋果醋、雞冠草沙律和菠蘿冰,簡直是絕配~💝 炒野菜吃完比較油膩的鵝肝,要吃個炒野菜解一解膩~💝 美國牛肉/日本鹿兒島黑豚肉我們選了吃美國牛肉,中間夾著蔥蒜,口感肉質冧滑,配上鹽漬昆布同芥末,挺好吃😋。💝 高菜炒飯炒飯用了高菜

🔎 午市精選2人前套餐($1280/2人)

💝 前菜:
這次的前菜是粟米凍湯,
粟米味非常濃郁,
還有一顆甜甜的漬蕃茄,
很清新的前菜~

💝 龍蝦汁蒸蛋
造型非常漂亮,
嫩滑的蒸蛋配上龍蝦汁,
配搭得很好❤️

💝 金鯛立鱗燒
魚鱗用200°C 油温,令佢豎立起來。
而魚肉就靠蒸氣焗熟,保持嫩滑。
魚鱗炸到金黃色、魚肉鮮嫩,
配上秘製酸菜魚汁,創新又好食😋

💝 沙巴虎蝦
虎蝦先取蝦頭蝦膏,然後用蝦膏來炒蝦肉。
蝦肉非常彈牙,配埋以紅椒醬汁,
整體會帶一點點辣。

💝 南非鮑魚
南非鮑魚肉質嫩滑、味道鮮甜,
配上鮑魚肝醬,鮑魚味更加濃郁~

💝 鵝肝
鵝肝肥美,配埋脆脆的多士,
還有解膩的蘋果醋、雞冠草沙律和菠蘿冰,簡直是絕配~

💝 炒野菜
吃完比較油膩的鵝肝,
要吃個炒野菜解一解膩~

💝 美國牛肉/日本鹿兒島黑豚肉
我們選了吃美國牛肉,
中間夾著蔥蒜,口感肉質冧滑,
配上鹽漬昆布同芥末,挺好吃😋。

💝 高菜炒飯
炒飯用了高菜和沙律醬去炒,
還加了大量紅蘿蔔粒、洋蔥粒、蔥花和白芝麻,粒粒分明~

💝 蝦頭味噌湯
味噌湯飲落好鮮甜,而且不會太鹹。

💝 甜品: 焦糖多士 & 雪糕
豐富的一餐又怎麼少得了甜品🍮

🔸焦糖多士:非常邪惡,吃起來脆卜卜,令人一口接一口的食不停。

🔸雪糕 - 芝麻味 🍧:雲糕配上焦糖多士,一冷一熱,會有冰火二重天的感覺💕

🔱另有加一服務費
媄鐵板燒日本料理和酒鐵板燒Omakase非常品錯👍🏻👍🏻欣賞佢地用心招待同烹調👍🏻沙律•前菜粟米湯🌽伴車厘茄🍅車厘茄非常之甜😍龍蝦湯蒸蛋龍蝦味好濃好正👍🏻季節燒魚🐟今次係銀鱈魚,魚皮拆開煎到香脆做裝飾又好睇又好味😋魚肉煎得剛剛好鮮嫩滑😋南非鮑魚可嘗到兩種口味😍第一食佢既原味😋第二沾牛肝菌醬食鮮味更出更好味🤤沙巴虎蝦🦐蝦膏加牛油一齊煎非常香,一路煎一路聞到香味😆再配埋蝦一齊食好惹味👍🏻另外可沾紅椒醬汁又另一番味道😌鵝肝👍🏻雞冠草上加柚子汁,鵝肝上加蘋果醋除了點綴靚靚,配蘋果醋同多士一齊就唔怕膩🤤最後食埋冰菠蘿🍍解左膩口感覺添👍🏻👍🏻美國封門牛肉海鹽昆布,同埋Wasabi 伴碟,除了伴碟仲可以食三款唔同既味道添😚出奇蛋,滿足三個願望,呢款牛都可以滿足三款味道㗎🤭最好味呢我覺得係連埋海鹽昆布一齊食好特仲可以帶出牛嘅味道添👍🏻👍🏻炒飯 •炒野菜 •味噌汁 •甜品鐵板炒飯好豐富麵豉湯一啲都唔普通用左蝦頭熬湯焦糖多士,柚子雪糕呢兩款甜品好好味😋我就用多士沾雪糕都好正😋
沙律•前菜
炒飯 •炒野菜 •味噌汁 •甜品
鐵板炒飯好豐富

麵豉湯一啲都唔普通用左蝦頭熬湯

2023-10-17 11 瀏覽
今天跟男友到訪位於尖沙咀中港中心的「媄鐵板燒日本料理和酒」,餐廳裝潢高貴典雅,環境衛生舒適,落地玻璃盡覽窗外景觀;所有食客皆可於席前欣賞鐵板師傅烹煮過程點選午市精選2人前套餐$1280/2人==========🔹沙律‧前菜沙律粟米凍湯配荔枝漬番茄番茄香甜多汁,充滿清幽荔枝芳香;粟米凍湯食到啖啖粟米蓉,清新濃郁前菜龍蝦汁蒸蛋,灑上紫蘇花;龍蝦汁鮮味,蒸蛋時間拿捏精準,口感嫩滑==========🔹季節燒魚銀鱈魚配牛肝菌忌廉汁師傅先將魚皮去掉再煎成薄脆,然後放回魚肉上,賣相得體魚皮輕脆而魚油香豐富,魚肉雪白軟嫩而甘甜鮮味,蘸上牛肝菌及忌廉香平衡的醬汁倍添美味==========🔹南非鮑魚師傅細心的將鮑魚𠝹花及去掉內臟店員建議先嚐鮑魚的原味道,再蘸上鮑魚肝醬品嚐鮑魚質感細滑而輕爽彈牙,鮮味及鹽香皆豐富;鮑魚肝醬甘香濃郁而軟滑,非常滋味==========🔹沙巴虎蝦師傅先將蝦頭、殼及腸去掉,然後取出蝦膏,再加牛油到蝦肉上煎香蝦肉底下為紅椒汁,面頭為蝦膏蝦肉爽鮮度滿分,蝦膏甘味,紅椒汁微辣醒胃,出色!==========🔹鵝肝配上多士、冰菠蘿及柚子汁雞冠草,鵝肝面放上蘋果醋多士塗上輕量牛油,外脆
點選午市精選2人前套餐$1280/2人
🔹沙律‧前菜
沙律粟米凍湯配荔枝漬番茄
🔹季節燒魚
銀鱈魚配牛肝菌忌廉汁
師傅先將魚皮去掉再煎成薄脆,然後放回魚肉上,賣相得體
🔹南非鮑魚
師傅細心的將鮑魚𠝹花及去掉內臟
店員建議先嚐鮑魚的原味道,再蘸上鮑魚肝醬品嚐
🔹沙巴虎蝦
蝦肉底下為紅椒汁,面頭為蝦膏
蝦肉爽鮮度滿分,蝦膏甘味,紅椒汁微辣醒胃,出色!
🔹鵝肝
配上多士、冰菠蘿及柚子汁雞冠草,鵝肝面放上蘋果醋
多士塗上輕量牛油,外脆內軟;鵝肝口感緊密細膩,油脂在口腔內爆發且齒頰留香,配上蘋果醋、冰菠蘿及爽滑的柚子雞冠草去解膩,想得周到
🔹美國封門柳
配上昆布鹽漬及日本芥末
師傅會詢問客人牛柳的熟成度
封門柳肉嫩多汁,牛香不俗;蘸上特色的昆布鹽漬及鮮磨日本芥末,誠意十足又提升層次感
🔹炒飯
先炒熟高菜及胡蘿蔔粒,加入白飯,再加上大量芝麻及蔥花炒成
材料簡單卻足夠回味,芝麻、蔥香及鹹香比例正好,味道層次豐富,珍珠米入口粘糯,連平日不愛吃飯的我也吃了大半碗
🔹蝦頭麵豉湯
加入蝦頭,盡顯誠意
湯品熱度高,鮮甜不膩
🔹炒野菜
輕怡的調味,野菜十分爽口
🔹甜品
將焦糖多士切成條狀再悉心砌好,絕不馬虎
🔹咖啡/雪糕
點選熱咖啡,咖啡淡雅醇香而不嗆喉
2023-10-17
  • 鵝肝多士
  • 龍蝦汁蒸蛋
🤩抵食高檔午市精選2人前套餐: $1280/2 person 加一主打介紹:⭐️生猛南非鮑魚配鮑魚乾醬,師傅本身無添加調味料😍鮮味源於本身海水鮮味🦞澳洲大蝦,以蟲草花忌廉汁配蝦膏,配搭有驚喜🐠 金鯛魚,精粹係炸魚鱗配柚子汁,皮超脆口肉嫩,估唔到魚鱗都食得⭐️鵝肝多士,特別配上新鮮菠蘿同蘋果蓉,完美地中和油膩感🐷 薑蔥豚肉配梅醬,食落口感無咁漏🐮 美國一口牛配wasabi ,新穎特別嘅配搭,令整體食落香d 和中和油份🦐用返龍蝦頭煲湯,好濃郁既蝦味🔹沙律醬炒飯用上日本咸酸菜、洋蔥炒飯,師傅巧妙地用沙律醬取代蛋同油,將味道昇華🤤最後加上芝麻同蔥調味🔹最後甜品有一驚喜之作,焦糖脆脆多士配日本芝麻雪糕,大愛😍👨‍🍳師傅都好nice會一路食一路介紹食物,同客人有互動,好難得lunch set 人均$700 已經有鮑魚、虎蝦、鵝肝等上等高質食材。呢個價錢有咁高質嘅食物,CP值超高👍🏻👍🏻👍🏻

主打介紹:
🦞澳洲大蝦,以蟲草花忌廉汁配蝦膏,配搭有驚喜
⭐️鵝肝多士,特別配上新鮮菠蘿同蘋果蓉,完美地中和油膩感
🐷 薑蔥豚肉配梅醬,食落口感無咁漏
🦐用返龍蝦頭煲湯,好濃郁既蝦味
🔹最後甜品有一驚喜之作,焦糖脆脆多士配日本芝麻雪糕,大愛😍

👦🏻👧🏻星期六去尖沙咀海港城有嘢做,所以早幾日book咗位食「媄鐵板燒日本料理和酒」,鐵板嘅omakase令我地幾有驚喜✨午市精選2人前套餐 $1280前菜|粟米凍湯配荔枝蜜車厘茄先食清甜嘅車厘茄,再飲凍湯,味道香甜,有大量粟米蓉係入面,仲有燒粟米食🌽,有兩種唔同嘅口感。龍蝦汁蒸蛋蒸蛋用咗個好可愛呢蛋殼碗載住,上面係龍蝦汁同紫蘇花,龍蝦汁🦞味道濃郁配滑嫩嘅蒸蛋🥚好好味,散發出淡淡嘅紫蘇味。帶子帶子厚肉多汁,配上牛肝菌汁同紫菜粉,多咗種濃郁嘅牛肝菌香味,忍唔住飲哂啲汁🤣沙巴虎蝦虎蝦大大身超厚肉🦐,廚師將佢一分為二再切件,蝦肉爽口彈牙,非常鮮甜💕。廚師將蝦膏同蟲草花忌廉汁一齊炒,整成美味香甜嘅醬汁💯。季節燒魚一夜干煎香後,外皮脆身,魚肉嫩滑🐟。配咗一個用魚骨煲嘅魚粥,味道清淡啲。一啖魚一啖粥咁食,就平衡到個鹹鮮度👍🏻。鵝肝入口即化嘅鵝肝配上香脆多士🤨,上面加咗自家調製蘋果醋,中和到鵝肝嘅膩感,食完仲可以食個冰菠蘿解膩🍍,非常貼心。美國牛肉薄燒牛肉煎香至我哋想食嘅五成熟,牛肉片包住炒香左嘅蔥同蒜,非常香口😋。加少少鹽漬昆布一定食,會有種咸咸地嘅昆布味,但又唔會太咸,👦🏻👧🏻幾鐘意。炒飯、大蝦

午市精選2人前套餐 $1280

前菜|粟米凍湯配荔枝蜜車厘茄

龍蝦汁蒸蛋

帶子

季節燒魚

鵝肝

美國牛肉薄燒

炒飯、大蝦麵豉湯、炸野菜
炒到粒粒分明,飯粒有少少黏口,食到粒粒酸菜粒,口感爽脆。大蝦麵豉湯嘅蝦味非常濃郁😍

焦糖多士配雪糕
可以揀咖啡☕️或者雪糕🍨配焦糖多士食。師傅將麵包落咗牛油🧈煎香,再灑上砂糖🍬,等待鐵板嘅熱力令佢焦糖化。焦糖多士香甜脆口,配上雪糕一冷一熱咁食🧊🔥,超好味😋!

📍 媄鐵板燒日本料理和酒 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓
2023-10-14
位於尖沙咀的鐵板燒居酒屋。又是一個要通宵的晚上,為了要儲好精力應付漫漫長夜,又是一個要好好犒賞自己的午餐時間了~ 服務一流、食物質素佳的席前鐵板燒便自然成了我的首選了~ 這間餐廳的環境優雅開揚,一大片環繞餐廳的落地玻璃,望出窗外景色更能俯瞰九龍公園,份外寫意。.   ⋆__午巿精選二人前套餐 $1280/2ᴘᴘ__⋆。沙律. 前菜。季節燒魚。帆立貝。沙巴虎蝦。鵝肝。美國牛肉 / 日本鹿兒島黑豚肉。炒飯。炒野菜。味噌湯。甜品  ___⋆ ⋆ ___ ✿ 沙律前菜:粟米凍湯 ┆荔枝蜜車厘茄先吃荔枝蜜車厘茄,甘甜清爽;後喝粟米凍湯,比起熱湯更清甜順喉,十分開胃。.✿ 蒸蛋配龍蝦汁  罕見地用鐵板來蒸蛋,蒸蛋十分滑溜,蛋香濃郁;淋上濃香的龍蝦汁,珍貴的鮮味溶入蒸蛋中,配搭一流。.✿ 季節燒魚:金鯛立鱗配酸菜魚湯這道和風料理居然配搭川式口味的酸菜魚湯,出奇地無違和感,而且更是有效地減低油膩感喔;金鯛立鱗的外皮香香脆脆,魚肉細嫩可口,伴菜更有一條日本青椒仔,精緻又美味。.✿ 帆立貝配牛肝菌忌廉汁帆立貝大隻厚肉,爽滑肉嫩; 蘸上濃香的牛肝菌忌廉汁,牛肝菌香氣滿溢,口感綿滑。.✿ 沙巴虎蝦配蟲草花蝦膏
   ⋆__午巿精選二人前套餐 $1280/2ᴘᴘ__⋆
。沙律. 前菜
。季節燒魚
。帆立貝
。沙巴虎蝦
。鵝肝
。美國牛肉 / 日本鹿兒島黑豚肉
。炒飯
✿ 蒸蛋配龍蝦汁
✿ 季節燒魚:金鯛立鱗配酸菜魚湯
✿ 帆立貝配牛肝菌忌廉汁
✿ 沙巴虎蝦配蟲草花蝦膏忌廉汁
沙巴虎蝦新鮮又大隻,目測比我手掌更大隻呢~ 燒烤後厚肉彈牙,配搭 蟲草花蝦膏忌廉汁非常滋味;師傅會另外把蝦頭留起,用作煮稍後食用的湯。
✿ 鵝肝配蘋果醋及冰菠蘿
鵝肝大件豐腴,入口油香感四溢,細膩滑嫩;加入蘋果醋中和了油膩感;旁邊更放有一串冰菠蘿,慢慢啜吃清甜清爽,有種回到小時候的既視感呢!
✿ 美國牛肉厚燒 / 日本鹿兒島黑豚肉薄燒配紫蘇梅醬
美國牛肉肉味濃郁,油脂豐富,煎至五成熟恰到好處,厚燒的肉質軟腍而不失嚼勁,更有口感;
豚肉薄片內包有了蔥及蒜蓉在內,小小一件放入口,香濃又惹味;可以蘸點紫蘇梅醬吃用,但有點太鹹,不建議沾太多喔。
✿ 特色炒飯┆炒野菜┆蝦頭麵豉湯
師傅加入了沙律醬及酸菜菜甫,使炒飯更濕潤脆爽,炒飯粒粒分明,既香口又不油膩。
✿ 焦糖多士及芝麻雪糕
甜品是焦糖多士,師傅用了大量牛油及砂糖烘製,並切成一條條,方便吃用~ 雖然邪惡,但真的非常香脆可口,有一刻衝動想買一袋回家睇波時慢慢吃用呢~焦糖多士也可以放入芝麻雪糕內拌著一起吃用,軟綿又綿滑,別有一番風味呢~❤️
2023-10-13 12 瀏覽
朋友生日就特登去呢度慶祝,因為佢特別想食鐵板燒🤣前菜:凍粟米湯,上面配上燒過嘅粟米,另外仲有漬蕃茄,清新鮮甜龍蝦汁蒸蛋充滿龍蝦嘅香味,蛋嫩滑無比,入面仲有少少魚片同埋紫蘇花銀鱈魚配紅椒汁:成個犯罪有記憶點就係呢一道菜,紅椒汁喺出面係食唔到,味道係酸酸辣辣咁,但係又冇搶到銀鱈魚嘅香味沙巴虎蝦:未煮之前俾我哋睇過,真係好大隻,用咗蟲草花忌廉汁去翻炒虎蝦,汁嘅味道新奇好味,蝦肉比較厚實南非鮑魚:用咗香濃雞湯去煮鮑魚,飲到啖啖嘅骨膠原鵝肝多士:上面用咗蘋果醋嚟中和鵝肝嘅油膩感,鵝肝充滿油脂,份量十足燒美國牛肉:今次係用咗封門柳,好香牛肉味,亦都有口感,最鍾意配昆布鹽一齊食最後仲有高菜炒飯、麵豉湯、焦糖多士同埋開心果雪糕,真係大滿足
朋友生日就特登去呢度慶祝,因為佢特別想食鐵板燒🤣

南非鮑魚:用咗香濃雞湯去煮鮑魚,飲到啖啖嘅骨膠原

2023-10-12 11 瀏覽
身邊有好多朋友都推介呢一間高質鐵板Omakase,趁住爸爸放假,有人睇住Kobe,我梗係即刻約朋友一齊去食餐好啦🤭✨店舖環境舒適,師傅同店員一路燒緊一路會同我哋介紹食物,非常貼心🫶🏻前菜🥣⭐️ 粟米凍湯配荔枝蕃茄漬🌽粟米湯味道好香甜,粟米打成粟米蓉,湯上面有兩片爽甜嘅嘢,經師父介紹之後,原來係蓮芋,旁邊仲有一粒甜甜嘅車厘茄,第一次食非常特別🤤⭐️ 龍蝦汁蒸蛋🥚鐵板蒸蛋真係第一次試,水蛋質地超滑,配埋個龍蝦汁,味道即刻變咗另一個層次😍⭐️銀鱈魚配紅椒汁🐟師傅將魚皮燒到脆卜卜,魚肉嫰滑,配埋紅椒汁一齊食,味道好獨特🤭⭐️南非鮑魚,師傅一攞上嚟嘅時候,隻鮑魚仲識郁,份量重非常大隻,咬落口煙煙韌韌,肉質仲要非常新鮮鮮甜🤤⭐️沙巴虎蝦🦐蝦肉鮮味紮實,師傅整嘅時候加埋蝦頭本身嘅蝦膏一齊去燒,令到蝦肉索晒去原本蝦膏原有嘅味道,非常一流😍⭐️鵝肝配多士🍞鵝肝燒到入口即溶,面頭仲鋪住一啲蘋果蓉,食落口會有一種既特別但好夾嘅味道,旁邊仲有一小件嘅菠蘿冰,可以解油膩😋⭐️美國牛肉🐮牛肉咬口好嫩口,好重牛味,食嘅時候加少Wasabi,食落去又係另一種風味🤤⭐️炒飯🍚炒野菜🥬味噌湯🥣湯嘅味道濃郁,鹹度啱啱好,炒飯材料有咗酸菜,

前菜🥣

⭐️炒飯🍚炒野菜🥬味噌湯🥣湯嘅味道濃郁,鹹度啱啱好,炒飯材料有咗酸菜,香蔥,紅蘿蔔🥕粒粒炒到非常分明,食落去口感豐富😋

甜品🍨
⭐️焦糖麵包🍞開心果雪糕🍨麵包加埋砂糖一齊整燒,有焦糖嘅香味,食落去脆卜卜,加埋開心果雪糕🍦一齊食,又系另一種風味😍