2023-08-19 14 瀏覽
今天去尖沙咀試了一個鐵板燒午市精選二人前套餐, 有驚喜❤️套餐很豐富,有前菜、季節燒魚、南非鮑魚、沙巴虎蝦、鵝肝、美國牛肉/日本鹿兒島黑豚肉(二選一)、炒飯、炒椰菜、味噌湯及甜品,全部食物水準佳高,特別想分享吓下列特別的食物:~沙巴虎蝦用蝦頭啲膏加蟲草花忌廉汁來煎,蝦肉爽脆美味👍~甘鯛𩶘鱗燒,配酸菜魚汁,鱗片酥脆,魚肉鮮嫩。廚師煎製得恰到好處,外焦內嫩,味道濃郁,鮮甜而不膩。~主菜美國牛肉,用昆布本身的鹹味配合來吃,嫩滑美味👍~另一主菜日本鹿兒島黑豚肉,裏面有薑蔥,配紫蘇練梅醬,肉質鮮嫩美味😁~炒飯也特別,不用傳統的醬油及蛋,改用日本高菜加沙律醬炒,十分開胃;另外不用油,用沙律醬已有油的效果,更美味可口🤗~甜品焦糖多士有誠意,廚師在我們面前用心烹調,多士金黄脆皮,內裏香甜😋焦糖糖漿融化在口中,甜味與焦香令人陶醉,超有满足感。總括來說,很多謝「傑」師傅為我地用心烹調了一頓美味的午餐,輕鬆的閑談、舒適的環境,很享受呢❤️
今天去尖沙咀試了一個鐵板燒午市精選二人前套餐, 有驚喜❤️
~沙巴虎蝦用蝦頭啲膏加蟲草花忌廉汁來煎,蝦肉爽脆美味👍
~主菜美國牛肉,用昆布本身的鹹味配合來吃,嫩滑美味👍
第一次食香港既Omakase鐵板燒,發現原來成個體驗都好好,由食物到服務正環境都值得體驗,咁當然前提係要搵一間好既Omakase啦😆💚沙巴大虎蝦配蟲草蝦膏汁大虎蝦嘅長度長過一隻手掌,睇住師傅邊燒邊將大量蝦膏取出,正呀😍上碟有好香蝦膏味差d流口水,蝦肉新鮮彈牙😛💚金雕立鱗燒呢個好似係第一次食,口感特別,外脆內軟,造型亦都好特別,睇得出師傅既用心同刀功💚南非大鮑魚鮑魚未煮個陣見到仲郁動緊🤭又係好新鮮,所以煮完唔洗太多既調味都好好食,而加埋個自身既鮑魚肝醬,delicious🥰餐廳仲有好多清酒選擇,目測有十款左右放左出黎,岩曬鍾意飲清酒既一班朋友呀!好似仲有折頭嫁,有興趣可以問下師傅唔洗怕羞嫁!

💚沙巴大虎蝦配蟲草蝦膏汁

💚金雕立鱗燒

💚南非大鮑魚

屋企人生日,今年搞搞新意思帶咗佢去食鐵板燒🥳尖沙咀海港城附近嘅媄 午市精選二人前套餐 $1,280😚沒有多餘令人尷尬嘅拋蛋、噴火表演😂完完全全真材實料,令人滿意嘅鐵板燒❣️每款菜色送到嘅時候師傅都會詳盡解釋👍凍粟米濃湯 配 荔枝漬蕃茄濃稠嘅粟米濃湯上邊仲有好甜嘅燒粟米🤤多汁嘅蕃茄仲有淡淡的荔枝香🥰龍蝦汁蒸蛋 配 紫蘇花滑溜嘅蒸蛋加上鮮味十足嘅龍蝦汁✨加上紫蘇令到成件事更加提升💓南非鮑魚 配 鮑魚肝醬大大隻又生猛嘅南非鮑魚煙韌彈牙😍廚師建議先食一塊唔需要點任何醬汁,食到淡淡嘅海水味😉點上鮑魚肝醬顯得更甘香鮮甜!沙巴虎蝦 配 蝦膏蟲草花醬接近手臂長嘅虎蝦,蝦頭好多膏🤤蝦膏連埋蟲草花醬一齊炒,鮮味加上清新!虎蝦肉質紮實飽滿,咬落口感好有彈性,而且蝦味濃郁😇金鯛立鱗燒 配 酸菜魚汁 金目鯛肉質嫩滑多汁,鱗片炸到薯片咁脆🥰外脆內嫩嘅魚肉配上酸菜魚醬汁微酸微麻,味道非常夾!鵝肝煎到表面金黃色又香噴噴鵝肝入口即溶!上邊嘅蘋果醋醬汁令到整體無咁膩🤩食完之後仲有一嚿冰凍新鮮菠蘿冰😌美國牛肉牛肉煎到五成熟再包裹住大量炸蒜同香蔥粒😋口感同味道都相當有層次😇唔夠味嘅話可以加埋鹽漬昆布😛蝦頭麵豉湯麵豉湯味道鹹香,
屋企人生日,今年搞搞新意思帶咗佢去食鐵板燒🥳

尖沙咀海港城附近嘅媄 午市精選二人前套餐 $1,280😚

沒有多餘令人尷尬嘅拋蛋、噴火表演😂
完完全全真材實料,令人滿意嘅鐵板燒❣️
每款菜色送到嘅時候師傅都會詳盡解釋👍

滑溜嘅蒸蛋加上鮮味十足嘅龍蝦汁✨

加上紫蘇令到成件事更加提升💓

南非鮑魚 配 鮑魚肝醬

大大隻又生猛嘅南非鮑魚煙韌彈牙😍

廚師建議先食一塊唔需要點任何醬汁,食到淡淡嘅海水味😉
點上鮑魚肝醬顯得更甘香鮮甜!

沙巴虎蝦 配 蝦膏蟲草花醬

接近手臂長嘅虎蝦,蝦頭好多膏🤤
蝦膏連埋蟲草花醬一齊炒,鮮味加上清新!

虎蝦肉質紮實飽滿,咬落口感好有彈性,而且蝦味濃郁😇

金鯛立鱗燒 配 酸菜魚汁

金目鯛肉質嫩滑多汁,鱗片炸到薯片咁脆🥰

外脆內嫩嘅魚肉配上酸菜魚醬汁微酸微麻,味道非常夾!

鵝肝

煎到表面金黃色又香噴噴鵝肝入口即溶!

上邊嘅蘋果醋醬汁令到整體無咁膩🤩
食完之後仲有一嚿冰凍新鮮菠蘿冰😌

牛肉煎到五成熟再包裹住大量炸蒜同香蔥粒😋

口感同味道都相當有層次😇
唔夠味嘅話可以加埋鹽漬昆布😛

蝦頭麵豉湯

麵豉湯味道鹹香,仲有淡淡蝦頭嘅鮮味🤓

鐵板炒飯

用美乃滋代替食油炒成嘅蔬菜飯!
飯粒粒粒分明,味道酸酸甜甜,仲有芝麻粒增加口感同香氣😚

當中嘅芽菜特別爽脆🥗

焦糖多士

煎到金黃色嘅多士😇
滿滿牛油香之餘表面嘅焦糖脆卜卜😛
邪惡都想食多幾塊!

最後仲可以揀柚子雪芭或者熱咖啡❤️

柚子雪芭完全中和晒成餐飯嘅油膩感💖
即磨熱咖啡香氣滿溢,口感順滑☕️

媄鐵板燒日本料理和酒 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓
  • 午市精選二人前套餐
  • 凍粟米濃湯 配 荔枝漬蕃茄
  • 鵝肝
  • 焦糖多士
2023-08-11 10 瀏覽
生活需要加點儀式感,男朋友見我最近番工辛苦,特登揀左間Teppanyaki 帶我去enjoy 下臣Osmakase 🌸 粟米凍湯+ 蕃茄仔以清新去幫助開胃,做好準備接住落黎嘅美食!🌸龍蝦汁蒸蛋 濃郁嘅龍蝦汁+淡淡紫色嘅紫蘇花散發清新嘅香氣,帶出個清甜味! 時令海產(3款) 🌸濱燒石垣貝 師傅用左8/9 月最當造嘅石垣貝肉質鮮甜,口感有d 似象拔蚌!比較實在同爽口! 師傅提醒我地可以飲埋果啖湯仔,果然好清甜!讚讚讚! 🌸 馬友一夜干 師傅早一晚吊起風干, 令到佢乾身d, 可以做到外脆內軟!再加埋鰹魚白粥,不得了地好食!🌸 白蝦帶子 配淡雪鹽上層脆身白蝦咸鮮加下層大大粒鮮甜帶子!師傅對脆同軟嘅對比運用得好好👍🏻淡雪鹽仲有助成件事再提升一個層次! 🌸南非鮑魚先蒸後煎可以留番鮑魚嘅口感同時唔會太干同韌 鮑魚肝打成醬,加清酒去左d 苦澀味!甘甜甘甜!🌸 金鯛立鱗燒 配 酸菜魚汁保留左魚鱗片,用半煎炸嘅方式,魚皮香脆可口! 配酸菜魚汁創新同特別嘅配搭!創意分Up Up 🌸 沙巴虎蝦配蟲草花忌廉汁個虎蝦有成個前臂咁大隻!超巨型!蟲草花加蝦膏,個汁超好味!🌸 鵝肝配蘋果醋 一黎見到厚厚嘅鵝肝已經心心眼

臣Osmakase
🌸 粟米凍湯+ 蕃茄仔
以清新去幫助開胃,做好準備接住落黎嘅美食!

🌸龍蝦汁蒸蛋

時令海產(3款)
🌸濱燒石垣貝
師傅用左8/9 月最當造嘅石垣貝
肉質鮮甜,口感有d 似象拔蚌!比較實在同爽口!
師傅提醒我地可以飲埋果啖湯仔,果然好清甜!讚讚讚!

🌸 馬友一夜干

🌸 白蝦帶子 配淡雪鹽
上層脆身白蝦咸鮮加下層大大粒鮮甜帶子!
師傅對脆同軟嘅對比運用得好好👍🏻
淡雪鹽仲有助成件事再提升一個層次!

🌸南非鮑魚
先蒸後煎可以留番鮑魚嘅口感同時唔會太干同韌
鮑魚肝打成醬,加清酒去左d 苦澀味!
甘甜甘甜!

🌸 金鯛立鱗燒 配 酸菜魚汁

🌸 沙巴虎蝦配蟲草花忌廉汁
個虎蝦有成個前臂咁大隻!超巨型!
蟲草花加蝦膏,個汁超好味!

🌸 鵝肝配蘋果醋
一黎見到厚厚嘅鵝肝已經心心眼😍!
個蘋果醋中和鵝肝個油膩感💪🏻
加埋冰凍菠蘿配柚子汁 ,超給力!

🌸 美國封門柳+ 昆布干
肉質鮮嫩, juicy juicy!

🌸 九州高菜炒飯 + 雜菜
我想講連炒飯都唔馬虎!師傅落左滿滿嘅Mayonnaise,真係食到停唔到口!
🌸甜品:柚子雪糕+ 焦糖多士
最後甜品都超有心思,食落有驚喜!

成個餐都十級滿意👍🏻大滿足!
下次一定要帶埋屋企人黎試💕💕
2023-08-07
位於尖沙咀既媄鐵板燒日本料理和酒係apple專門店隔離 位置相當方便 當日即使係平日夜晚去食都差唔多坐滿 果然人氣高企👏👏如果多人黎亦都可以包包箱 私隱度極高而且店內全部座位都係吧枱 可以睇到師傅廚藝同功架👨‍🍳***\ 臣omakase ($1080) /[ 🥗沙律 ]蕃茄🍅漬荔枝配粟米凍湯🍲蕃茄用荔枝醃過 甜甜地好清新粟米凍湯入面有粟米蓉 口感綿密 🌽[🫔 前菜 ]前菜擺盤造型好特別 好似一個蛋殼🥚入面放左蒸蛋 蒸蛋嫩滑 上面淋上龍蝦汁 鮮味十足巧妙地放左紫蘇花粒 食落會有微微紫蘇味🪻[ 🌊 時令海產 (三款) ]⭐️ 浜燒石垣貝師傅係你面前將石垣貝放係爐上燒見住石垣貝既肉汁燒到卜卜聲💦💦好有日本傳統浜燒既風味🌊🌊其實浜燒係指將海邊捕獲既海鮮即捕即燒🔥石垣貝燒完 熱辣辣咁送到面前肉質鮮甜 口感結實⭐️白蝦配帆立貝日本白蝦🦐中間夾住帆立貝🐚 外層白蝦煎到酥脆 帆立貝鮮甜 灑上由米同鹽製成的淡雪鹽 有提鮮既作用⭐️榮螺壺燒日本榮螺屬淺海貝類 5-8月夏天正值當造期 ☀️煮法: 壺燒 mix 法式焗螺先將螺肉取出清洗及處理後 再放回螺殼內並加入適量佐料後燒熟當螺肉熟透後 師傅再將螺肉放到預先焗
位於尖沙咀既媄鐵板燒日本料理和酒

[ 🐟 季節燒魚 ]
金鯛立鱗燒配日本青椒仔🫑
本身個人好中意食金鯛魚 肉質細嫩得黎油脂豐富
而立鱗燒既製法好考師傅功架 魚皮燒到勁脆
而最值得一讚既係加入左酸菜魚汁既fusion食法!!! 辣味衝擊舌尖🌶️
呢個配搭好少見 而且估唔到出奇地match

特別既煮法 食落回甘 令味道更有層次

[ 🦆鵝肝 ]
香煎鵝肝多士 鵝肝大大塊 上面放左蘋果蓉
食落勁有滿足感
而特別在係配上用新鮮菠蘿製成既 !!菠蘿冰!!
勁冰凍 童年回憶即刻返翻黎😂😂
而且呢個配搭又係好少見 解膩一流!!!

[ 🍽️ 主食 ]

⭐️ 鹿兒島黑豚肉
同行朋友點左黑豚肉 🐖
薄切豚肉包埋滿滿既薑同蔥 肉汁滿滿
再加上話蓮梅汁 味道好特別 酸酸甜甜

[ 炒飯。炒野菜。味噌湯。甜品]
⭐️高菜炒飯
⭐️龍蝦味噌湯
勁足料 真係用龍蝦去熬製 充滿鮮味

⭐️蜜糖多士配芝士雪糕
呢個又係個人私心推介🩷 蜜糖多士煎到勁脆🍯
配上芝士雪糕好match!! 幾飽都食得哂🤭
📍$1080/ppl 臣.▪️粟米凍湯配荔枝漬蕃茄主要由黃粟米同埋白粟米打碎並攪拌而成🌽食落有粒粒粟米嘅口感.▫️龍蝦汁蒸蛋配紫蘇花蒸蛋食落鮮甜嫩滑🥳配埋龍蝦汁令味道更有層次.▪️富山白蝦配帶子白蝦炸到好香脆🥰夾埋鮮甜彈牙嘅帶子有外脆內軟嘅口感😝而為咗提升鮮味同埋美觀,廚師更加灑上淡雪鹽,夠哂心思💕.▫️火灸稻草燻吞拿魚頸廚師將火喉同埋時間控制得好好🔥啲吞拿魚頸嘅筋完全融入到吞拿魚中,令到食材食落肥美滑溜,別有風味😝而廚師係專登用左日本稻草燒吞拿魚頸,所以食落煙燻味好出🥹.▪️南非鮑魚配鮑魚肝醬由於南非鮑魚比較硬,所以廚師係煎之前,先蒸一蒸☺️經過廚師處理後,鮑魚果然食落爽口彈牙同埋個鮑魚肝醬都絕對值得一試👍🏻佢係由廚師自製,加左啲酒癖腥味,同埋黑糖增加甜味所以個醬食落一啲腥味都無,反而有種清新鮮甜嘅感覺, 十分特別😍.▫️松葉蟹炸春卷配黑醋入面唔單止有松葉蟹肉絲仲有蟹膏、飯粒同埋紫蘇葉等配料😚食落口感豐富而春卷都炸得十分香脆,食落sharp sharp 聲😏.▪️立鱗燒又係一道非常鐘意嘅菜式魚鱗燒到非常酥脆,有食薯片嘅感覺😉而魚肉亦好鮮嫩另外,酸菜汁同魚肉非常夾酸菜汁食落先有酸味,隨後麻味嘅餘韻才慢
📍$1080/ppl 臣

▪️富山白蝦配帶子

白蝦炸到好香脆🥰
夾埋鮮甜彈牙嘅帶子
有外脆內軟嘅口感😝
而為咗提升鮮味同埋美觀,廚師更加灑上淡雪鹽,夠哂心思💕
▫️火灸稻草燻吞拿魚頸

廚師將火喉同埋時間控制得好好🔥
廚師係專登用左日本稻草燒吞拿魚頸,所以食落煙燻味好出🥹
▪️南非鮑魚配鮑魚肝醬

由於南非鮑魚比較硬,所以廚師係煎之前,先蒸一蒸☺️
經過廚師處理後,鮑魚果然食落爽口彈牙
同埋個鮑魚肝醬都絕對值得一試👍🏻
佢係由廚師自製,加左啲酒癖腥味,同埋黑糖增加甜味
▫️松葉蟹炸春卷配黑醋

入面唔單止有松葉蟹肉絲
仲有蟹膏、飯粒同埋紫蘇葉等配料😚
食落口感豐富
而春卷都炸得十分香脆,食落sharp sharp 聲😏
▪️立鱗燒

又係一道非常鐘意嘅菜式
魚鱗燒到非常酥脆,有食薯片嘅感覺😉
而魚肉亦好鮮嫩
另外,酸菜汁同魚肉非常夾
酸菜汁食落先有酸味,隨後麻味嘅餘韻才慢慢出來😝
非常驚喜😌

▪️鵝肝配蘋果醋

鵝肝食落細膩絲滑
好有油脂香🌈
而自家製嘅蘋果醋都好特別
除左食到蘋果蓉之外,味道仲清新酸甜,好好味呢🍎🍏
▫️日本鹿兒島黑豚肉

黑豚肉內夾左啲蔥
食落好有肉脂香😋
而下面嘅多士係專登用黎吸油嘅,好有心思🤩
▪️味噌汁

個湯用左沙巴海虎蝦嘅蝦頭黎熬製😳
飲落味道濃郁💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️
唔會好咸,好好飲
▫️高菜炒飯&炒雜菜
炒飯除左用左高菜,仲加上左沙律醬黎煮👩🏻‍🍳
食落好有風味~
而雜菜味道就正正常常
▪️甜品

甜品係焦糖多士加開心果雪糕同埋黑芝麻雪糕😙
焦糖多士食落脆卜卜
甜甜地之餘又有焦香🥳
一啲都無苦味呢
喺香港好少食鐵板燒,難得今日男朋友帶我黎尖沙咀食好野😎 – 媄鐵板燒日本料理和酒。「媄」即係日文既美しい,可以望住主理師傅即席烹調,享受視覺同味覺既盛宴😚。我地揀左食臣 Omakase ($1,080/1),成個set好豐富,實夠飽🤤。🔅沙律 (粟米凍湯配荔枝漬車厘茄)車厘茄好清甜!平時好憎食車厘茄既我都覺得好食😂。凍湯有滿滿既粟米蓉,呢個配搭好match🥰。🔅前菜龍蝦汁蒸蛋好滑好香😚,用個"蛋殼"上菜好得意😆。🔅時令海鮮(3款)🔸富山灣蝦包帶子富山灣既白蝦煎得香脆,中間夾住帶子好鮮甜,口感豐富。🔸馬友一夜干配鰹魚白粥粥好香鰹魚味😍,馬友煎得好香脆,一啖粥一啖魚jeng🤭💕。🔸石垣貝好鮮甜貝味,有口感🐚。🔅季節燒魚 (甘鯛魚立麟燒配酸菜魚汁)Fusion口味好特別,連魚麟都煎得脆口,配上酸酸麻麻既醬汁意外地唔錯😳。🔅南非鮑魚配鮑魚肝醬鮑魚超大隻好生猛,煎完好香好彈牙😋。雖然就咁食都正,但配埋個醬更惹味👍🏻。🔅沙巴虎蝦師傅將蝦頭蝦膏加牛油煮成汁,配埋蟲草花忌廉醬好特別🥺。大大隻虎蝦肉彈牙爽口,同醬汁好夾!🔅炸饅頭配鮟鱇魚醬呢個combination超正🤤,醬好香濃魚味,配上熱辣辣即炸既饅

沙律
🔅沙律 (粟米凍湯配荔枝漬車厘茄)

🔅前菜
龍蝦汁蒸蛋好滑好香😚,用個"蛋殼"上菜好得意😆。

🔅時令海鮮(3款)
富山灣蝦包帶子
🔸富山灣蝦包帶子
富山灣既白蝦煎得香脆,中間夾住帶子好鮮甜,口感豐富。

馬友一夜干配鰹魚白粥
🔸馬友一夜干配鰹魚白粥
粥好香鰹魚味😍,馬友煎得好香脆,一啖粥一啖魚jeng🤭💕。

石垣貝
🔸石垣貝
好鮮甜貝味,有口感🐚。

季節燒魚
🔅季節燒魚 (甘鯛魚立麟燒配酸菜魚汁)

南非鮑魚配鮑魚肝醬
🔅南非鮑魚配鮑魚肝醬

🔅沙巴虎蝦

🔅炸饅頭配鮟鱇魚醬
呢個combination超正🤤,醬好香濃魚味,配上熱辣辣即炸既饅頭啱啱好🥰。

🔅美國牛肉
牛肉輕輕煎完包住蔥食好嫩好香口,隨個人喜好可以配埋昆布鹽漬或者wasabi😌。

🔅高菜炒飯
每次食鐵板燒都好期待個炒飯😍。炒到粒粒分明,加左蛋黃醬、芝麻同蔥零舍香🤤。

🔅炒野菜
食咁多肉,配返個炒野菜balance返啱啱好😎。

味噌汁
🔅味噌汁
味噌湯平時男朋友唔會飲😂,呢次佢竟然飲晒!普通得黎好好飲好鮮甜🤭。

甜品
🔅甜品
焦糖多士配雪糕極邪惡但好好食😳!望住師傅煮焦糖好治癒😂,多士條沾滿焦糖超香脆,唔會好甜,配埋柚子sorbet幾fresh🖖🏻。

💬成個set好豐富,海鮮、牛、飯、甜品都有齊🤩,肚腩表示好滿足╰(*´︶`*)╯♡。
沙律
南非鮑魚配鮑魚肝醬
味噌汁
甜品
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_tsimshatsui𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_restaurant #breadaholic_dessert.❅ 臣Omakase ($1080pp).//It was overall an impeccable dining experience (leaving with a super satisfying belly) with the detailed explanations provided by the attentive staff to each of the courses. Can tell that all the seafood we had were very fresh, nevertheless the chef's skillful techniques truly elevated the ingredients to another level. One of the highlights was the foie gras served on c

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍
❅ 臣Omakase ($1080pp)
It was overall an impeccable dining experience (leaving with a super satisfying belly) with the detailed explanations provided by the attentive staff to each of the courses. Can tell that all the seafood we had were very fresh, nevertheless the chef's skillful techniques truly elevated the ingredients to another level. One of the highlights was the foie gras served on crispy butter toast, which simply melted in our mouth leaving a lingering and rich flavor( ´▽`) The dessert at the end gave us a delightful surprise - warm and crunch caramelized toast strips served with sea-salt/ cheese ice cream was a match made in heaven ♡︎
很滿意的一次用餐體驗, 每吃一道菜都附上了詳細的解釋, 完全是捧住肚子離開餐廳呢( ´▽`)。 所有的海鮮都很新鮮, 配上廚師熟練的廚藝, 確實把味道提升到了另一個層次!! 其中一大亮點是香煎鵝肝配多士, 烤的外脆內軟的鵝肝入口即化, 白面包吸收了鵝肝的油份, 整個口腔都是鵝肝濃郁的香氣⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ 最後的甜點也很有驚喜—酥脆的焦糖麵包條配上海鹽和芝士味的雪糕 (兩款都是單吃就已經很好吃了!)真是天作之合, 甜之餘竟然不會太膩!
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
  • 鵝肝多士
  • 蜜糖多士配雪糕
位於尖沙咀中港中心一間鐵板燒~位置都算方便,樓上舖比較靜同私穩度都比較高,而且場內清酒6折!!!如果一班fd去飲就正呀!!Dinner得2款set,今次揀左臣OMAKASE~個餐D食物都好豐富,海鮮都已經6款!先來前菜,粟米凍湯配荔枝嘖蕃茄。個凍湯超甜超香粟米味。蕃茄就滿滿荔枝香,幾fresh~龍蝦汁蒸蛋+紫蘇葉,蛋超滑的,中間仲有一粒魚蛋。日本地甲,即係大隻嘅硯~肉質滑滑地,濃厚海水味。日本白蝦夾日本帶子~白蝦煎得脆口,再包住帶子,口感比較豐富。南美鮑魚+鮑魚肝醬~好大隻鮑魚,而且肉燒得岩岩好,唔會好難咬。另外再用鮑魚肝做成醬,味道非常搭的。牛油香草薯蓉田螺~薯蓉好香好滑,田螺就肉質不錯。甘鯛立鱗燒+酸菜魚汁~必食!!!鯛魚連鱗一起燒,超脆的鱗!!用了法式煮法,再配中式酸菜魚汁,味道非常特別,舌頭留有一陣麻感!沙巴虎蝦+蟲草花醬蝦膏忌廉汁~虎蝦超大隻的,肉質好爽,蟲草花醬蝦膏都好香。鵝肝+蘋果醋+菠蘿冰配雞冠草+柚子汁鵝肝一D都唔細塊,入口溶化的。蘋果醋柚子汁又可以減低油膩感,食完再有一塊菠蘿冰清一清喉!薄燒牛肉,包住滿滿炸蒜,吃到後段是比較油膩了。最後來個炒飯,炒菜,湯。已經好飽了
位於尖沙咀中港中心一間鐵板燒~
位置都算方便,樓上舖比較靜同私穩度都比較高,
而且場內清酒6折!!!如果一班fd去飲就正呀!!
Dinner得2款set,今次揀左臣OMAKASE~
個餐D食物都好豐富,海鮮都已經6款!
先來前菜,粟米凍湯配荔枝嘖蕃茄。
個凍湯超甜超香粟米味。
蕃茄就滿滿荔枝香,幾fresh~
龍蝦汁蒸蛋+紫蘇葉,
蛋超滑的,中間仲有一粒魚蛋。
日本地甲,即係大隻嘅硯~
肉質滑滑地,濃厚海水味。
日本白蝦夾日本帶子~
白蝦煎得脆口,再包住帶子,口感比較豐富。
南美鮑魚+鮑魚肝醬~
好大隻鮑魚,而且肉燒得岩岩好,唔會好難咬。
另外再用鮑魚肝做成醬,味道非常搭的。
牛油香草薯蓉田螺~
薯蓉好香好滑,田螺就肉質不錯。
甘鯛立鱗燒+酸菜魚汁~
必食!!!鯛魚連鱗一起燒,超脆的鱗!!
用了法式煮法,再配中式酸菜魚汁,
味道非常特別,舌頭留有一陣麻感!
沙巴虎蝦+蟲草花醬蝦膏忌廉汁~
虎蝦超大隻的,肉質好爽,蟲草花醬蝦膏都好香。
鵝肝+蘋果醋+菠蘿冰配雞冠草+柚子汁
鵝肝一D都唔細塊,入口溶化的。
蘋果醋柚子汁又可以減低油膩感,
食完再有一塊菠蘿冰清一清喉!

薄燒牛肉,包住滿滿炸蒜,吃到後段是比較油膩了。

最後來個炒飯,炒菜,湯。
已經好飽了,炒飯不是平時的蛋炒飯,
特別加了沙律醬,味道比較豐富。

最最後還來一個正糕及焦糖多士。
焦糖多士超正的!!!甜而脆!!
雪糕可選芝士味或芝麻味,
選芝麻味會比較清,我都比較喜歡芝麻味雪糕!
2023-08-07 9 瀏覽
呢間鐵板燒係我今年食過最吸引嘅餐廳,用料好新鮮,師傅手藝都好好,菜式創新創意,而且環境好舒適今次試左臣Omakase($1080),令我讚口不絕,加多$300下次我會試吓龍蝦!首先,前菜清新開胃,先食白粟米再食蜜車厘茄。接下來已經有熱食,龍蝦汁蒸蛋配紫蘇葉,龍蝦汁果然好濃厚,加入蒸蛋味道即刻昇華👍之後有是日新鮮嘅海鮮,北寄貝配上海苔湯,係新鮮海苔煮嘅湯汁,加上北寄貝嘅鮮味,好清甜😋接下來呢道係好有噱頭嘅火花表演,煙薰吞拿魚老天配紫蘇葉,呢個係吞拿魚比較稀有嘅部位,經過煙燻之後帶有餘香😋北海道帶子配蝦煎炸,好酥香嘅味道👅南非鮑魚配鮑魚肝醬,食到新鮮嘅鮮甜,但牙嘅鮑魚一啲都唔難咬,彈牙又濃厚金目鯛配酸菜魚汁咁創新嘅食法,我都係第一次😍竟然出奇地夾,而且花椒嘅酸辣麻停喺口腔配上嫩畫嘅魚肉,齒頰留香😛大蝦配蟲草花忌廉醬,加上大蝦膏做出嚟嘅醬汁汁,邪惡又鮮味😝原來鵝肝配上蘋果醋係天作之合,平時嘅肥膩一掃而空!酸甜開胃嘅蘋果醋加上鵝肝嘅油脂香,一試難忘,之後再咬啖冰菠蘿解膩,好吸引🤩

北海道帶子配蝦煎炸,好酥香嘅味道👅

大蝦配蟲草花忌廉醬,加上大蝦膏做出嚟嘅醬汁汁,邪惡又鮮味😝

我自己覺得食日本既鐵板燒或者廚師發辦,除左食材要新鮮之外,同師父的交流互動都好重要,一個用心既廚師唔單止要烹調美味既食物,最重要係了解客人既喜好,與客人之間互動交流更加可以將整頓晚宴昇華😎❤️今日呢餐遇到立師傅簡直係比食鐵板燒更開心😆😇🔹沙律· 前菜火灸日本白粟米配上冷羹湯,清新清甜,加埋個日本溫室番茄仔,相當開胃☺️ 之後仲有個龍蝦汁蒸蛋,用一個蛋殼既器皿裝住,上面係紫蘇花,食落滑溜溜,加埋龍蝦汁既調味、滑不溜口,呢個前菜直頭想encore🤤🤤🔸 白蝦配北海道帶子呢碟燒物好特別,師傅將日本白蝦同北海道帶子釀在一起再煎到香脆,配上海鹽碎,食落口感咬落外表酥脆,裡面則有一大啖帶子既厚實口感,新鮮當然不在話下,我個人好鍾意呢道菜式❤️❤️🔹松葉蟹春卷呢個炸物都係廚師精心秘制,裡面的餡料除左有蟹肉之外,最特別係加左米飯,炸完食落口感煙韌,而且一點也不覺得油膩,呢個都係必試既菜式🤤🤤 特別又好味😋🔸日本大甲呢個日本大甲超級新鮮,根本唔需要多作調味,只要簡單淋返小小天然醬汁已經好好味,再配搭返三文魚子既新鮮口感,完全係食食材既鮮美❤️🤤🔹金鯛 呢個金鯛既烹調方法好特別,先要用高溫油炸鱗片,令其呈現立身狀,
今日呢餐遇到立師傅簡直係比食鐵板燒更開心😆😇

🔹沙律· 前菜

🔸 白蝦配北海道帶子

🔹松葉蟹春卷

🔸日本大甲

🔹金鯛
呢個金鯛既烹調方法好特別,先要用高溫油炸鱗片,令其呈現立身狀,之後肉身就係鐵板上用蒸焗既方法,保持其肉質鮮美既味道,加上日本既青椒仔,配上酸菜魚汁,呢到菜式外脆內嫩,中西合璧,異常地match,食完覺得新鮮又開胃,我覺得真係要試下😆😆

🔹沙巴虎蝦
呢個虎蝦幾乎大過我手掌,真係好誇張,見到都流曬口水,燒完配上蝦頭既蝦膏做醬汁,肉質超級新鮮彈牙😜😜

🔸鵝肝
平時唔係好鍾意食鵝肝,但係師傅極力推薦我試下,呢個鵝肝配上蘋果醋同雞冠草柚子汁,中和左個油膩感,而且咬落去小小creamy既口感,完全唔覺得有之前食鵝肝個種不適感,直接可以食曬,可能係個醬汁調配的好既關係😝

🔹主食
豬/牛
豬肉配上薑蔥加埋紫蘇蓮梅醬汁,超級開胃。而牛肉則用炸蒜配蔥花加埋昆布鹽漬,都係相當好味😋

🔸蝦球麵豉湯
呢個麵豉湯唔簡單,佢我地啱啱我地隻虎蝦既蝦頭蝦殼佢熬煮,所以都仲有小小蝦肉既鮮甜可以試到個味道👅

🔹炒飯
呢個炒飯本身已經展現到立師傅既功架,香噴噴粒粒分明既炒飯,最正係我話我係重口味人士,如果有辣椒就好啦,佢居然可以拎到一樽私藏秘制既XO辣醬比我,加埋落去真係不得了,光速清盤😜😜😍 建議大家來食要記得呢個問下呢個獨門醬料😎😋😋

🔸甜品
呢度既焦糖多士好好食😍外層焦糖面好脆,切成條狀好似小食咁,有d似西班牙既churros😋😋

我好鍾意這間餐廳廚師同客人之間既互動,我相信你地來同立師傅交流過,一定會獲得最滿意既一餐盛宴😜😋💖

#hkig #hkfood #hkgirl #hkfoodie #鐵板燒
#日本鐵板燒 #廚師發辦 #日本廚師發辦
#日本菜 #尖沙嘴美食#尖沙嘴日本菜 #尖沙嘴 #尖沙嘴鐵板燒 #媄鐵板燒
#zoeintst
2023-07-31
  • 北海道帆立貝
  • 甜品
2023-08-07 5 瀏覽
同事上星期食完呢間有讚冇彈,今日特登搵朋友過嚟陪我幫襯,睇下係咪真係咁好食,餐廳裝修都係偏向日本風,座位寬敞舒適,餐桌和餐具均乾淨衛生,呢個前菜有車厘茄,杯裏面係蓮芋、粟米和粟米凍湯,車厘茄同粟米都好甜,龍蝦汁蒸蛋,上面係紫蘇花,蒸蛋好熱好滑溜,龍蝦汁味道好香,不會太鹹,時令海產第一款,香煎白蝦包北海道帶子,食過好多間OMAKASE,但呢個配搭係第一次見,外面的白蝦煎得香脆,內裏厚身的北海道帶子仍然很嫰滑,很鮮甜,時令海產第二款,螺肉彈牙,非常鮮甜,配搭用牛油煮好的薯蓉同吃,薯蓉香滑好夾彈牙的螺肉,時令海產第三款,石垣貝,正是當造的時間,很厚肉,非常鮮甜彈牙,上面灑了一些雪鹽點綴,季節燒魚,金鯛立鱗燒配酸菜魚汁,外面的魚鱗超級香脆,內裏雪白的魚肉仍然嫩滑,配酸菜魚汁令人驚喜,外面嘅日本餐廳未試過呢個配搭,出奇地夾,南非鮑魚,鮑魚大隻厚身,啖啖肉,清酒煮得軟稔入味,沙巴虎蝦,是選用了大海虎蝦,蝦肉彈牙,調味的汁醬是用蝦膏煮成,味道濃郁惹味,鮟鱇魚肝配炸饅頭,這道菜也是第一次見,從來冇諗過鮟鱇魚肝可以咁樣配搭,好正,饅頭炸得香脆,蘸上鮟鱇魚肝,入口甘香味美,美國牛肉燒得外脆內嫩,牛肉的中心
時令海產第一款,香煎白蝦包北海道帶子,

時令海產第二款,
時令海產第三款,石垣貝,
季節燒魚,金鯛立鱗燒配酸菜魚汁,
南非鮑魚,
鮑魚大隻厚身,啖啖肉,清酒煮得軟稔入味,
沙巴虎蝦,
鮟鱇魚肝配炸饅頭,
美國牛肉
燒得外脆內嫩,牛肉的中心仍然保持著粉紅色,肉質嫰滑,juicy有肉汁,可配芥辣或鹽漬昆布,
日本鹿兒島黑豚肉,
薄燒,裏面配有薑和蔥,口感和味道均豐富多層次,
炒飯,炒野菜,味噌湯,
食到尾聲,菜餚仍然很出色,而且不會過鹹,
甜品,焦糖多士配雪糕,熱辣辣嘅香脆多士配雪糕,一冷一熱,好食又不會過甜,為今晚呢一餐晚飯畫上一個完美嘅句號。
話說呢間係我一個月內第二次食嘅鐵板燒,第一次係朋友帶我去食好西,食完梗係帶老闆去再次品嘗!環境,對於我來講,都可以接受,同網圖唔係好大分別,唔係特別美輪美奐嗰種,但係都舒服嘅!師傅,功架十足,佢地叫Partner(助手)招呼都十足,清楚解說食物同食法👍食物,2次都有驚喜,新鮮,好味😋我本人最鍾意嘅就係「金鯛立鱗燒」,配上特別調製嘅醬汁,醬汁係麻酸菜魚汁,聞落有少少酸菜魚魚湯嘅味道,魚鱗香脆,魚肉新鮮,加埋汁食落唔酸,但食完個口有少少麻麻地嘅感覺,可以用口感特別形容!
話說呢間係我一個月內第二次食嘅鐵板燒,
第一次係朋友帶我去食好西,食完梗係帶老闆去再次品嘗!
食物,2次都有驚喜,新鮮,好味😋
2023-08-02
$2000 (晚餐)
生日
  • 金鯛立鱗燒
食盡尖沙咀之廚師發辦 — 媄鐵板燒日本料理和酒————————————————一直係香港都想試下香港既Omakase,但係因為始終價錢唔平,所以諗食邊間都諗左好耐,好彩!今日推薦呢間,無論係食物水準定服務都相當唔錯🥰,而且佢既晚市set都係一千頭🤫 👍南非鮑魚 鮑魚非常新鮮大隻,未煮之前見到佢仲要得好犀利🤭,鮑魚食落彈牙鮮嫩,配合買鮑魚肝醬,味道夠鮮😋 👍金雕立鱗燒 表皮爽脆,係聽到聲音既脆,而魚既肉質嫩滑得黎亦鎖到個汁唔會乾身 👍沙巴大虎蝦配蟲草蝦膏汁 隻蝦拎出黎好大隻同新鮮,長過個手掌多多聲🤯所以有好多好正既蝦膏,蝦肉切幾成粒咁食夠方便😋 👍鵝肝 咁多道菜呢道係我最鍾意既top1🤣,鵝肝質素好好唔會縮水,烹調時間啱啱好,面層既蘋果醋醬畫龍點睛,加埋個多士😋同埋最後有粒冰鎮鮮菠蘿可以去一去油膩再食下一道菜🤣 👍甜品 最尾個甜品可以揀芝士雪糕或者芝麻雪糕,配合埋擺盤好靚嘅焦糖多士,真係100分既ending😆 另外值得一讚既係,當日同師傅講野互動令人舒服,佢會介紹番每道菜嘅諗法同share一d小故事,但又唔會好長氣,另外有2位服務生亦都好留意顧客嘅需要,包括會主動添茶同埋執走檯面上用過
食盡尖沙咀之廚師發辦 — 媄鐵板燒日本料理和酒
————————————————

👍南非鮑魚

👍金雕立鱗燒

👍沙巴大虎蝦配蟲草蝦膏汁

👍鵝肝

冰鎮鮮菠蘿可以去一去油膩再食下一道菜🤣

👍甜品

另外值得一讚既係,當日同師傅講野互動令人舒服,佢會介紹番每道菜嘅諗法同share一d小故事,但又唔會好長氣,另外有2位服務生亦都好留意顧客嘅需要,包括會主動添茶同埋執走檯面上用過嘅紙巾同垃圾😊

💭Overall comment:
就咁睇個menu可能覺得野食唔多,但其實前前後後有成14樣野食嫁,所以d相都show唔曬,最後係飽到上心口咁走🤣
今日黎左間暫時係我食過最好食既鐵板燒餐廳 急不及待好想分享喇!!!呢間叫"媄鐵板燒日本料理和酒"既餐廳位於尖沙咀廣東道, 地點方便就腳~~餐廳環境寬敞, 裝修時尚高雅, 座位約十幾個, 黎食一定要BK位喔晚餐主要有2個鐵板燒OMAKASE menu~而我同朋友就選擇左食臣 OMAKASE $1080/位有約15道菜式~~~凍粟米湯+荔枝漬蕃茄夏天熱辣辣飲個凍湯開開胃最適合不過~~粟米湯由粟米粒拗碎而成, 味道清甜, 啖啖粟米精華荔枝漬蕃茄甜度高, 而且爽嫩多汁~~龍蝦汁蒸蛋蒸蛋口感非常嫩滑, 入口即溶~配上龍蝦汁既鮮味, 味道更豐富今餐部份既海鮮食材白蝦配北海道帶子底面都煎到金黃香脆既白蝦中間爽著鮮甜既北海道帶子, 外脆內軟, 口感非常豐富!!!兩者既鮮味結合一齊, 再沾上雪鹽食, 更能提鮮松葉蟹炸春捲配黑醋汁春捲外皮炸得酥脆可口, 松葉蟹既鮮味係炸春捲既過程中更加濃郁~配埋黑醋汁食味道恰到好處金鯛立鱗燒配酸菜魚汁金鯛用油炸過後魚鱗變得相當鬆脆, 魚肉又非常嫩滑~配上酸酸麻麻既酸菜魚汁食, 味道相當之夾, 呢道菜做得好出色呀!!大蜆清蒸既大蜆已經非常鮮咁, 師傅將火喉拿捏得好好~大蜆軟
今日黎左間暫時係我食過最好食既鐵板燒餐廳
 急不及待好想分享喇!!!
晚餐主要有2個鐵板燒OMAKASE menu~
而我同朋友就選擇左食臣 OMAKASE $1080/位

有約15道菜式~~~
凍粟米湯+荔枝漬蕃茄
夏天熱辣辣飲個凍湯開開胃最適合不過~~
粟米湯由粟米粒拗碎而成, 味道清甜, 啖啖粟米精華

荔枝漬蕃茄甜度高, 而且爽嫩多汁~~
龍蝦汁蒸蛋
蒸蛋口感非常嫩滑, 入口即溶~
配上龍蝦汁既鮮味, 味道更豐富
今餐部份既海鮮食材
白蝦配北海道帶子

兩者既鮮味結合一齊, 再沾上雪鹽食, 更能提鮮
松葉蟹炸春捲配黑醋汁
配埋黑醋汁食味道恰到好處
金鯛立鱗燒配酸菜魚汁
金鯛用油炸過後魚鱗變得相當鬆脆, 魚肉又非常嫩滑~
大蜆
清蒸既大蜆已經非常鮮咁, 師傅將火喉拿捏得好好~
大蜆軟嫩清甜爽口, 好味到唔想吞
沙巴虎蝦
虎蝦有成隻手臂咁長, 超級大隻!!!

大蝦肉質結實, 爽口彈牙~
連埋蝦膏松草花忌廉汁食, 味道一流
凍鎮清酒煮南非鮑魚
師傅會隨住季節既轉變而調整鮑魚既煮法~
而家適逢係夏天, 師傅就選擇整凍鎮鮑魚喇

南非鮑魚都幾大隻, 肉質鮮嫩彈牙, 清酒味道唔會好濃, 口感清新

作為伴碟一絲絲既水母則Q彈爽口~~
鵝肝
香煎鵝肝外脆內軟, 入口即溶, 啖啖爆汁

配上柚子&麵包食更能中和鵝肝既油膩感~~
最後食埋加左柚子汁既雞冠草&冰鎮菠蘿, 非常fresh, 簡直完美丫
牛肉牛味濃郁, 我地要左5成熟, 肉質軟腍又juicy

可連埋wasabi & 昆布食, 更能提升味道&口感~~
高菜炒飯
高菜本身已有一定既味道, 用黎炒飯可帶出飯既香氣~
炒飯炒得剛好, 飯粒粒粒分明, 唔會太乾

味噌湯
用上蝦頭蝦殼淆製而成, 味道濃郁香甜

炒野菜
材料豐富, 有椰菜, 韮菜花, 芽菜, 菇, 紅蘿蔔絲等~~
甜品焦糖多士&雪糕~
焦糖多士超級脆呀!!! 入口每啖都卜卜聲

第一次食芝士味既雪糕, 估唔到又幾好味喎, 芝士味濃得黎一D都唔膩~
將焦糖多士沾上雪糕食又係另一番滋味, 冇得頂呀!!!

今餐既鐵板燒體驗真係超正!!! 稱得上物有所值, 實在太好味喇
  • 凍粟米湯
  • 白蝦配北海道帶子