2024-02-16 139 views
以前普遍都會認為食材新鮮就好吃,但現在追求的是另一個層次的料理。不單是牛肉,海鮮也會經過熟成後變得更美味。而香港專門做熟成魚就只有「結縁」此一家。湯師傅用心做料理,憑著他二十多年累積的經驗去拿捏各種食材最適合的熟成日數、溫度,Dry Age和Wet Age並用並各取長處,如何熟成到最美味的狀態又不會Over...這絕不單是普通的壽司,對我來說是驚為天人的技術,也是藝術。熟成了兩週的帆立貝入口軟滑,帶有乾瑤柱般的鮮味,鮮甜無比;熟成了60日的吞拿魚更是複雜,越咬越滋味,拖羅的油份轉化成油香,濃而不膩,筋也一咬即化;經過一夜醬油醃製的熟成中拖羅帶有陣陣煙燻和Parma Ham風味,印象深刻;熟成10日的紫海膽有芒果香,非常濃郁。難得遇到師傅對食材有如此堅持和執著,希望他會遇到更多知音老饕,將熟成鮨發揚光大,令更多懂欣賞的人能夠品嚐到如此美食。

熟成帆立貝 岩鹽
熟成拖羅
熟成中拖羅醬油漬

燒富山白蝦

2024-02-14
$2000 (Dinner)
Celebration
  • 熟成帆立貝
  • 熟成紫海膽
  • 熟成吞拿魚
2024-01-14 163 views
大根搭配自家製海膽醬呈現清新的風味,海膽的濃郁質感在口中綻放。🤩秋刀魚經過20日的熟成,肉質鮮嫩,帶有深沉的海洋香氣熊本的小肌,經過14日的熟成,質感細膩,肉質鮮美。北海道的帆立貝則在20日的熟成中展現出豐富的層次感,口感豐滿而彈牙。青森的蛇腹拖羅和中拖羅醬油漬經過兩個月的呵護,帶來深邃的風味,彰顯出料理的獨特品味😋而赤海膽經過7日的熟成,味道濃郁,質感絲滑。島根的慢煮鮟鱇魚肝,兵庫的活赤貝,都展現了日本料理對於食材的極致追求北海道的沙甸、活北寄貝和熟成的関鯖,每一款都散發著特有的風味,味蕾在其中得到極致的享受最後以來自京都的綠茶蕨餅為這頓宴席畫下美好的句點,清新的綠茶香氣搭配蕨餅的綿密口感,帶來一絲甜蜜的收尾。整場料理之旅,真是讓人陶醉於日本料理的藝術之中岡山的香印提子,帶來清新的果香風味

秋刀魚經過20日的熟成,肉質鮮嫩,帶有深沉的海洋香氣

而赤海膽經過7日的熟成,味道濃郁,質感絲滑。

岡山的香印提子,帶來清新的果香風味
2023-11-01 210 views
想不到香港竟然會有全熟成概念的Omakase,初次來到西環明德山的熟成鮨結縁Aged Sushi Yu-En全熟成的刺身那種愈耐愈醇的精華, 入口那刻盡是滿滿的感動。-前菜宮古島水雲、秋田蓴菜-午市Omakase 以熟成20日的蜜柑鯛開始, 帶有淡淡果香陳皮味-茶碗蒸裡面的福岡華味鳥 雞肉丸很好吃呢~配上自家製海膽醬完全無得輸~-然後分別是十道的壽司, 熟成14日熊本小肌魚, 用鹽醋醃過,魚味會在慢慢嚼黎出黎,食落有甘香-熟成20日的大分關池魚咬下去時會有點點嚼勁--北海道帆立貝以wet aged 熟成20日, 帶有乾瑤柱味-熟成30日長崎鰤魚,油份高, 變化也大D,帶點點nuts 香-北海道東澤白海膽熟成14日, 入口甘香豐腴--青森大拖羅和中拖羅都熟成了2個月, 前者纖維被分解得8899, 咬落Juicy 帶甘香中拖羅 熟成後再醬油漬,味道更復習,醬油把中拖羅的後勁放大-北海道沙甸簡單 dry aged熟成10日, 食落有點臘味味,帶點點油香-兵庫的赤貝和大分関鯖也讓人印象深刻。湯品有特濃魚湯和秋田稲庭烏冬, 以熟成過的魚肉魚滑煲湯, 味道更上一層樓~最後餐廳以青森蘋林檎果凍及岡山

想不到香港竟然會有全熟成概念的Omakase,
全熟成的刺身那種愈耐愈醇的精華,
入口那刻盡是滿滿的感動。
前菜
宮古島水雲、秋田蓴菜
午市Omakase 以熟成20日的蜜柑鯛開始,

帶有淡淡果香陳皮味
茶碗蒸裡面的福岡華味鳥 雞肉丸很好吃呢~

配上自家製海膽醬完全無得輸~
然後分別是十道的壽司

熟成20日的大分關池魚咬下去時會有點點嚼勁

北海道帆立貝以wet aged 熟成20日, 帶有乾瑤柱味

北海道東澤白海膽熟成14日, 入口甘香豐腴
青森大拖羅和中拖羅都熟成了2個月,

前者纖維被分解得8899, 咬落Juicy 帶甘香
中拖羅 熟成後再醬油漬,味道更復習,醬油把中拖羅的後勁放大

兵庫的赤貝和大分関鯖也讓人印象深刻。

最後餐廳以青森蘋林檎果凍及岡山香印晴王提子作結, 超有心思呢~

西環西營盤西邊街38號明德山地下
熟成鮨結縁 📍西環西營盤西邊街38號明德山地下B號舖期待已久一餐🥢呢間位於西營盤Omakase🐟🐟由主廚自創二段熟成技術🤩熟成魚生🍣鮮味更突出更濃郁👍🏻店內更自設熟成櫃清晰整齊擺放多款不同種類魚🐟乾淨又衛生餐廳裝潢以日式既木系為主調環境氣氛🌿非常舒適❤️廚師發辦👨‍🍳一個價錢跟先付、刺身、茶碗蒸、壽司10貫、漬物及甜品💰💵性價比超高~而且味道好出色✨宮古島水雲、秋田、蓴菜~入口帶微酸好開胃✨熟成20日 來自愛媛蜜柑鯛刺身~食落有果味清新、慢慢咀嚼更帶回香陳皮味✨福岡華味鳥茶碗蒸、自家製海膽醬~好香濃雞汁配上滑溜蒸雞蛋配埋海膽醬好味✨牛蒡醬油漬、木魚大蒜🧄爽口~開胃🤤食埋呢款漬物😘開始食我最期待熟成🥢壽司10貫🍣都由主廚按照食材需要去安排熟成時間款款食物都有深度❤️味道濃郁而且變化大當然相對成本會比較高🌿好欣賞主廚嘅初心同對美食要求💯真係好推介👍🏻大家過嚟試吓主廚心機之作熟成14日✨熊本 小肌熟成20日✨大分 關池魚熟成20日✨北海道 帆立貝熟成30日✨長崎 鰤熟成14日✨北海道 東澤白海膽、雪昆布熟成2個月✨青森 大拖羅熟成2個月✨青森 中拖羅醬油漬熟成10日✨北海道 沙甸熟成7日✨兵庫
熟成鮨結縁
📍西環西營盤西邊街38號明德山地下B號舖

期待已久一餐🥢呢間位於西營盤Omakase🐟
🐟由主廚自創二段熟成技術🤩熟成魚生🍣
鮮味更突出更濃郁👍🏻店內更自設熟成櫃
清晰整齊擺放多款不同種類魚🐟乾淨又衛生

餐廳裝潢以日式既木系為主調
環境氣氛🌿非常舒適❤️

廚師發辦👨‍🍳一個價錢跟先付、刺身
茶碗蒸、壽司10貫、漬物及甜品💰
💵性價比超高~而且味道好出色

✨宮古島水雲、秋田、蓴菜
~入口帶微酸好開胃

✨熟成20日 來自愛媛蜜柑鯛刺身
~食落有果味清新、慢慢咀嚼更帶回香陳皮味

✨福岡華味鳥茶碗蒸、自家製海膽醬
~好香濃雞汁配上滑溜蒸雞蛋配埋海膽醬好味

✨牛蒡醬油漬、木魚大蒜🧄
爽口~開胃🤤食埋呢款漬物😘

結尾用上特濃魚湯
*5碗水加上多款魚熬製成1碗湯~特濃魚湯
配上秋田🤩稲庭烏冬~香濃美味

甜品
青森🇯🇵林檎果凍、岡山🇯🇵香印提子🍇

食物質素高質🍣🥢💯
主廚同店員好詳細介紹每款食物🥢

在假日下午~細味品嘗熟成魚生💯
絕對值得一試🥰😋

#香港初熟成魚專門店
#日本産最高級素材使用

2023-09-12 122 views
餐廳特別之處就係全港唯一一間會將鮨類做熟成加工既餐廳,全部肉類都係送到店舖後由老闆自行加工熟成,每件肉熟成幾耐就靠師傅既經驗。 湯葉賣相似日式既腐皮,豆味濃郁岩手縣珍蠔蠔用清酒略略蒸過,揮發左海水味,肉質變得扎實變相更食得出蠔既味道青森大根配自家製海膽醬大根入口多汁,回甘會有啖啖海膽味澳洲黑鮑魚鮑魚彈牙,配上鮑魚肝醬,咸咸地得黎非常鮮味茶碗蒸入口豐富蛋香,蛋內有來自福岡既華味鳥雞肉球熟成10日 金線魚熟成10日 池魚熟成35日 帆立貝熟成21日 白海膽+昆布熟成60日 吞拿魚赤身熟成60日 蛇腹拖羅熟成60日 中拖羅醬油漬熟成14日 富山白蝦、烏魚子熟成7日 沙甸魚熟成10日 鯖魚熟成過既魚變得更濃郁,油而不膩,每一口都印象深刻,食物既質素絕對冇得挑剔,自己就最鍾意熟成左既帆立貝,食落竟然會係瑤柱既味道!!非常難忘。自家製醬油蟹汁煮長崎吞拿魚下顎肉吞拿魚既稀少部位,入口都非常香滑,醬汁非常濃郁,好想encore既熱食特濃魚湯魚湯用左一星期份量既魚頭魚骨熬製,煲足2日,入口充滿熟成魚既味道,真係要試過熟成魚先形容到既味道。甜品香印提子、京都綠茶蕨餅、北海道十勝紅豆

湯葉
賣相似日式既腐皮,豆味濃郁

岩手縣珍蠔

青森大根配自家製海膽醬
大根入口多汁,回甘會有啖啖海膽味

澳洲黑鮑魚
鮑魚彈牙,配上鮑魚肝醬,咸咸地得黎非常鮮味

茶碗蒸
入口豐富蛋香,蛋內有來自福岡既華味鳥雞肉球

熟成10日 金線魚
熟成10日 鯖魚

自家製醬油蟹

汁煮長崎吞拿魚下顎肉

甜品
香印提子、京都綠茶蕨餅、北海道十勝紅豆
2023-09-12 46 views
去咗西環熟成鮨結緣食Omakase,係一間主打同全港暫時唯一一家專門食熟成魚生嘅餐廳!原來魚生都有得玩熟成,覺得好有驚喜!熟成技術將魚嘅味道層次提升,令魚肉變得濃郁,味道更鮮更香。菜式亦相當豐富,有各式各樣嘅料理,每道菜都有驚喜▪️京都 湯葉口感軟滑,食落似腐竹,豆味香濃▪️ 北海道 昆布森蠔蠔身幼滑細緻,非常鮮甜,配上柚子啫喱▪️青森縣大根配上自家制海膽醬,蘿蔔清甜又軟淋▪️三十日熟成 長崎鰤魚肉質幼嫩,油脂豐富▪️澳洲黑鮑魚慢煮鮑魚口感極好,點埋肝醬食令人回味無窮▪️華味鳥茶碗蒸用上曉雞蛋,蛋黃顏色偏紅,味道甘甜,蛋味香濃,入面仲有舞茸同華味鳥雞肉魚肉熟成後,蛋白質分解成天然氨基酸,味道更香更濃▪️熟成10日 長崎金線魚▪️熟成10日 長崎池魚食落感覺有煙燻嘅鹹香味,肉質柔軟,味道濃厚▪️熟成35日 北海道帆立貝口感軟嫩,瑤柱味好濃郁▪️熟成21日 北海道白海膽、雪昆布味道鮮甜,口感幼滑▪️熟成2個月 青森吞拿魚赤身▪️熟成2個月 青森蛇腹拖羅▪️熟成2個月 青森中拖羅醬油漬熟成後嘅吞拿魚魚味濃厚,風味會截然不同,最令我難忘係大拖羅,鹹香鮮味更突出▪️北海道活北寄貝海水味濃郁,好鮮味▪️熟成14日 富山白蝦、烏

▪️京都 湯葉
口感軟滑,食落似腐竹,豆味香濃

▪️ 北海道 昆布森蠔
蠔身幼滑細緻,非常鮮甜,配上柚子啫喱

▪️青森縣大根
配上自家制海膽醬,蘿蔔清甜又軟淋

▪️三十日熟成 長崎鰤魚
肉質幼嫩,油脂豐富

▪️澳洲黑鮑魚
慢煮鮑魚口感極好,點埋肝醬食令人回味無窮

▪️華味鳥茶碗蒸

魚肉熟成後,蛋白質分解成天然氨基酸,味道更香更濃
▪️熟成10日 長崎金線魚
▪️熟成10日 長崎池魚
食落感覺有煙燻嘅鹹香味,肉質柔軟,味道濃厚

▪️熟成35日 北海道帆立貝
口感軟嫩,瑤柱味好濃郁

▪️熟成21日 北海道白海膽、雪昆布
味道鮮甜,口感幼滑

▪️熟成2個月 青森吞拿魚赤身
▪️熟成2個月 青森蛇腹拖羅
▪️熟成2個月 青森中拖羅醬油漬
▪️北海道活北寄貝
海水味濃郁,好鮮味

▪️熟成14日 富山白蝦、烏魚子
富山白蝦甜中帶鮮, 以烏魚子作點綴增添鹹香味

▪️渡蟹醬油漬
竟然有醬油蟹食,生蟹放在醬油中醃製而成,味道鮮甜有層次

▪️熟成7日 北海道沙甸
質感柔軟,好鮮味
▪️熟成10日 大分關鯖
肉質紮實,越嚼味道愈顯濃郁,以紫菜包住增加口感

▪️汁煮長崎吞拿魚下顎肉
煮得非常入味,肉質嫩滑,口感柔軟,入口即溶

▪️特濃魚湯
用上魚骨熬製數天,魚味相當之濃厚,非常鮮味

▪️香印提子、京都綠茶蕨餅、北海道十勝紅豆
今日同食友去一間日本同外國已經流行咗好耐而香港唯一一間主打有乾式熟成寿司店食飯。😍😍😍😍😍對食有少少要求嘅我當然食飯之前都上網research下等自己有所認知咩嘢係熟成寿司先,唔好去到都唔知食緊咩比人笑,由其當然係師傅啦!🤣😂🤣😂🤣不過開飯前有女同事都講解一下原理等大家有個概念。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今餐飯前菜加寿司各樣食咗十幾款,以下highlights 其中特別印象深刻的。🥰🥰🥰🥰🥰北海道產紫海胆,原本軟綿綿嘅口感dry aged 原之後好似蛋糕咁,味道除咗紫海胆清甜味之外,竟然有微微蟹膏同芒果味,師傅話唔同海胆係有唔同熟成嘅味。😋😋😋😋😋茶碗蒸,喱個無熟成,但係功夫都唔少,師傅話先用虾殻燒到香晒再煲幾個鐘嘅高湯放浸去做個蛋水去蒸,真係一打開蓋D虾味就沖出嚟,之後就有菇嘅香味,原來個菇都有燒過所以特別濃郁。😋😋😋😋😋蜜柑鯛,熟成完係有淡淡陳皮味,師傅話時間越耐陳皮味越重。😋😋😋😋😋帆立貝,熟成完係有瑤柱味。😋😋😋😋😋中吞拿魚腩醬油漬,熟成完一個月再將油漬,除咗有拖羅嘅味道之外仲食到芝士同火腿味,比起原本嗰舊拖羅更有層次。😋😋😋😋😋白虾配烏魚子,烏魚子係自己整完再熟成所以味道更加濃

帆立貝,熟成完係有瑤柱味。😋😋😋😋😋

白虾配烏魚子,烏魚子係自己整完再熟成所以味道更加濃郁鹹香配埋白虾嘅鮮甜味同口有強烈對比。😋😋😋😋😋

特濃魚湯,師傅話係將所有魚骨同埋啲頭頭尾尾一齊煲咗好多個鐘而成,所以特別濃郁同好有骨膠原,比起好一碗味噌湯有誠意好多。😋😋😋😋😋

原本開始都無乜同我哋太多交流,不過師傅見我哋好用心去品嚐完嘅時候,先再解釋下有關啲食材點處理味道有咩變化,而唔係未食之前就講到天花龍鳳混淆視聽,就係要客人自己去食出個味道,佩服師傅對客人嘅有所要求。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

當刻令我感受到互相尊重嘅重要性🥹🥹🥹🥹🥹,如果座底只係玩電話或者只顧交談而無視師傅嘅心機,真係唔使嘥錢去食嘢!😂😂😂😂😂

上曬菜之後師傅就多啲時間再同客人傾下偈,得知原來舖頭係得師傅同佢老婆兩公婆一齊營運,所以用餐時間都比較耐少少。🙏🙏🙏🙏🙏

隔離啲客都嚟過好多次,原來都係朋友介紹,
啱嘅朋友介紹點都有D保證,當然口味嘅嘢就梗係好個人,我唔係食神🤣,不過如果對寿司味道有追求嘅真係要試下。師傅加油!💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

既然未能✈️飛去日本旅行🙈,就去西環,尋找一下由如隱藏於日本住宅區的神秘😶‍🌫️食堂感受一期一會的OMAKASE 「熟成」🍣壽司鮨味。先以清新靜岡糖蕃茄🍅及新鮮刺身揭開序幕,隨後可細味。。。 和味😋之旅✈️北海道帆立貝味道鮮甜,肉質扎實爽脆長崎🦪生蠔,柚子醋配搭生蠔食,柚子醋酸甜開胃,比起單是🍋檸檬汁的酸感更勝一籌。🍶清酒蒸黑鮑魚,肉質扎實爽脆,滋味微甜🥰看似平凡簡單的茶碗蒸, 一啲都唔平凡,因有自家製海膽醬好creamy ,🍄舞茸香味更濃郁, 北寄貝入口有滑爽嫩豐富口感。牛蒡同其他🥕 野菜浸漬在醬油中,形成獨特的味道和口感 酸甜微辣薑片爽脆口感,每享用一道🍣後,就吃一啲薑片清清口,盡情享受每一道🍣壽司美味滋味🐟魚肉熟成幾天後,蛋⽩質分解成天然氨基酸,味道更濃🤩由熟食咗四日嘅小肌 / 春子鯛開始啦🥳今晚的小肌產自熊本縣天草市,吃落先感到開胃的酸味,然後是鮮味,鹹度有點低,質感則頗細滑,整體算是不錯👍🏻春子鯛即係鯛魚BB,質感之柔嫩熟成22日嘅🐟鰤魚🐟油脂豐富肉質幼嫩✨️千葉芝海老🦐蝦味濃郁,肉質鮮甜✨️熟成一個月~赤身 一入口慢慢開始感受到熟成嘅威力,脂肪少,魚味濃,餘韻喺口腔內徘徊,久久不散

感受一期一會的OMAKASE
「熟成」🍣壽司鮨味。

北海道帆立貝味道鮮甜,肉質扎實爽脆

🍶清酒蒸黑鮑魚,肉質扎實爽脆,滋味微甜🥰

牛蒡同其他🥕 野菜浸漬在醬油中,形成獨特的味道和口感

🐟魚肉熟成幾天後,蛋⽩質分解成天然氨基酸,味道更濃🤩

由熟食咗四日嘅小肌 / 春子鯛開始啦🥳

春子鯛即係鯛魚BB,質感之柔嫩

熟成22日嘅🐟鰤魚🐟油脂豐富肉質幼嫩

✨️千葉芝海老🦐蝦味濃郁,肉質鮮甜

✨️熟成一個月~ 醬油漬中拖羅, 更驚喜, 入口嘅時候有啲煙燻嘅鹹香味,油分恰到好處而且無筋,入口即融而魚味濃厚,餘韻比赤身味道更濃郁,更有層次

反璞歸真「煮大根」,凸顯食材清鮮真味

✨️熟成8️⃣日嘅~紫海膽味道甘甜而帶有香氣,口感幼滑🥰

✨️北海道苦小牧北寄貝鮮甜萬分,肉質爽口

✨️熟成四日~沙甸魚有驚喜😍柔軟不腥,味道甘鮮

✨️熟成十日~ 真鯖細嫩鮮美,清爽香濃,入口柔軟,到口滑嫩,慢慢咀嚼,有一種甜甜的味道滲透出來

✨️熟成七日~白口魚🐟一夜干鹽燒 ~
肥美魚脂和咸香與燒得香脆的魚皮,成絕妙嘅對比, 用紫菜包住食 , 估唔到小小的一尾🐟卻能讓人牢牢記住。

特濃魚湯素麵,因好飽冇食麵😅
飲湯已好滿足🥰

仲有十勝紅豆沙作為結尾甜品😍
食到好有滿足感~

期待下次與不同食材嘅相遇~💕

2023-06-29
Type of Meal
Dinner
2023-06-30 277 views
這次去了西環覓食,是第一家主打熟成鮨的餐廳,感覺特別就決定一試。環境是木系裝修,以吧枱為主,可欣賞師傅刀工吃食物。店家以二段熟成製作 ,所以口感較軟化🙈。-▪︎午市 HKD$1000/位套餐包括:先付、刺身、茶碗蒸、壽司10貫、椀物及甜品。師傅告知刺身食材是經過熟成,每一款的熟成時間也不同😆。熟成過後的味道較濃厚,肉質較紮實的口感,賣相較平常的堅挺。-先付靜崗糖蕃茄平常也喜歡吃的食物😍,蕃茄味道酸酸甜甜,這款較香甜的感覺。口感腍身挺多汁的,感覺挺開胃的。-刺身北海道帆立貝經過五天熟成,所以口感較紮實。帆立貝肉質厚身,味道鮮甜爽口😍。配岩鹽和芥末吃,吃到兩種不同的味道🤤。較喜歡吃配芥末的,因為提升鮮味較惹味。-茶碗蒸這個用料豐富,材料有新瀉舞茸、北寄貝群邊及自家製海膽醬。海膽醬味道濃郁微咸,配著香滑的蒸蛋感覺配合😎。蒸蛋蛋味香濃帶濕潤感,舞茸和北寄貝群邊挺有咬感。-壽司小肌魚:編織的造型賣相較特別,肉質爽口嫰滑春子鯛:銀色的賣相,質感較柔軟的口感鰤魚:是油甘魚的品種,肉質香甜帶點油份長崎小長井:生蠔肉質爽口,賣相飽滿味道微咸赤身:吞拿魚的背位,熟成一個月味道濃厚中拖羅:用醬油醃漬味道較香有

▪︎午市 HKD$1000/位
先付

靜崗糖蕃茄
刺身

北海道帆立貝

壽司

小肌魚:編織的造型賣相較特別,肉質爽口嫰滑
春子鯛:銀色的賣相,質感較柔軟的口感
鰤魚:是油甘魚的品種,肉質香甜帶點油份
長崎小長井:生蠔肉質爽口,賣相飽滿味道微咸
赤身:吞拿魚的背位,熟成一個月味道濃厚
中拖羅:用醬油醃漬味道較香有餘韻,挺香油脂味
北海道紙海膽:味鮮甜口感較特別,雪昆布微咸
北海道沙甸:較少見的款式,七天熟成味道挺香口
活北寄貝:經過熟成,師傅再拍打口感更爽脆😍
鳥取真鯖:口感較紮實,味道微酸感覺惹味
椀物

特濃魚湯
是用今天吃的食材熬製而成,魚湯味香濃,味道鮮甜惹味。另可配兵庫縣素麵一起吃,沾滿魚湯味道鮮味,吃光這個挺飽肚的。

北海道十勝紅豆沙
十勝紅豆賣相大粒飽滿,平常也會入手來做紅豆沙的。店家的紅豆沙帶起沙的質感,味道甜而不膩。另配半透明的蕨餅,口感煙韌軟糯。

2023-06-28
$1200 (Lunch)
2023-06-29 182 views
食過熟成牛肉🥩,但熟成魚🐟都係第一次。來到香港🥇首間主打熟成鮨嘅Omakase❤️熟成鮨結縁,品嚐經過首創二段熟成技術處理既日本料理。👍呢個技術將魚嘅味道層次提升,變得更濃郁,口感軟滑。🍅靜岡甜番茄清新開胃。🥢北海道帆立貝刺身,經熟成5日,加少少岩鹽及Wasabi 同吃。經過熟成鮮味更濃郁,有驚喜。😍🥚茶碗蒸裡面有新潟舞茸、北寄貝裙邊與自家製海膽醬, 仲散發蟹香。🦀🥢牛蒡醬油漬、野菜米糠漬中場清新味蕾🥢小肌魚 來自熊本天草,熟成4日,魚味濃郁。😍🥢春子鯛鹿児島出水,熟成8日,滑溜鮮甜。🥢鰤魚 熟成21日,產自長崎生月,肉質甜美,脂膏豐腴,入口即能融在舌尖上。😋🥢千葉車海老爽彈,充滿蝦膏好香。🥢青森赤身吞拿魚背位,熟成1個月,魚味十分濃。🥢青森醬油漬中拖羅熟成1個月,魚既精華濃縮,勁濃魚味,肉質嫩嫩的。🥢北海道赤海膽經熟成7日的赤海膽,用雪昆布包住食,非常鮮甜。🥢北海道沙甸魚7日熟成,味道香濃,肉質滑溜。🥢北海道苫小牧北寄貝鮮甜爽滑😍🥢熟成8日鳥取真鯖🐟特濃魚湯 兵庫素麵魚湯用當天所有魚骨熬煮,奶白色好creamy。💞甜品:北海道十勝紅豆沙餅完美一餐lunch👍

食過熟成牛肉🥩,但熟成魚🐟都係第一次。

👍呢個技術將魚嘅味道層次提升,變得更濃郁,口感軟滑。

🍅靜岡甜番茄清新開胃。

🥚茶碗蒸

裡面有新潟舞茸、北寄貝裙邊與自家製海膽醬, 仲散發蟹香。🦀

🥢牛蒡醬油漬、野菜米糠漬

中場清新味蕾

🥢小肌魚

來自熊本天草,熟成4日,魚味濃郁。😍

🥢春子鯛

鹿児島出水,熟成8日,滑溜鮮甜。

🥢鰤魚

🥢千葉車海老

爽彈,充滿蝦膏好香。

🥢青森赤身

吞拿魚背位,熟成1個月,魚味十分濃。

🥢青森醬油漬中拖羅

熟成1個月,魚既精華濃縮,勁濃魚味,肉質嫩嫩的。

🥢北海道赤海膽

經熟成7日的赤海膽,用雪昆布包住食,非常鮮甜。

🥢北海道沙甸魚

7日熟成,味道香濃,肉質滑溜。

🥢北海道苫小牧北寄貝

鮮甜爽滑😍

🥢熟成8日鳥取真鯖

🐟特濃魚湯 兵庫素麵

魚湯用當天所有魚骨熬煮,奶白色好creamy。

💞甜品

北海道十勝紅豆沙餅

完美一餐lunch👍

2023-06-28
收藏了这家店很久了,因为喜欢熟成鱼生特别的鲜美,但是在外边比较少能吃到,而这家店主打的就是熟成特色。只不过之前只有晚市且看到有一些差评便迟迟没来尝试,偶尔发现他开了午市便立即来试了。前菜是长野县番茄和富山荧光鱿鱼,这个普普通通。接下去是熟成1周岛根县鰤鱼,这个特别软糯好吃,熟成之后的鱼生更为软且极度的激发了其中的鲜味,比新鲜的更为好吃。之后便是舞茸北极贝裙边海胆酱茶碗蒸,这个一般,北极贝烧久了有点难咬。之后便是寿司环节,分别有4日熟成春子鲷帆立贝,1个月熟成的大托,1个月熟成赤身,北海道紫海胆昆布渍,小肌,青口贝,7日熟成沙甸鱼,北海道北极贝和醋鲭鱼。其中赤身和沙甸鱼有点让我惊为天人的好吃,口感和鲜味都达到了极致。其余的寿司也是非常合格且好吃的。最后有一个大地鱼汤乌冬以及红豆蒛饼收尾。大地鱼汤同样毫不逊色。总体来说是非常好吃且有特色的寿司,肯定会再来的。唯一美中不足可能是性价比一般吧。

之后便是寿司环节,分别有4日熟成春子鲷

🧡🤍💛鮨想食熟成🥢唔建議大家去,因為一去冇回頭!🥹屋企人最近迷上廚師發辦,我間唔中都會黐下餐食下Omakase🥰今次依間真係不得了🥲乜都係熟成,直頭係將魚生玩到岀神入化😂去到尾聲,依然沉醉緊🥹直到今日,都仲係陶醉緊…❣️熟成鮨•廚師發辦❣️ $2000/位每日嘅菜單都唔同,每道菜都會有師傅講解,唔清楚嘅都可以問返店員😆大家都好友善!味道都好掂!❤️前菜❤️靜岡糖蕃茄🍅-甜甜蕃茄為廚師發板揭開序幕長崎小長井真牡蠣🦪-即開即食,鮮甜嫩滑慢煮北海道蝦夷鮑👑-慢煮鮑魚口感軟腍多汁💛茶碗蒸💛茶碗蒸味道鮮美,蛋香加上愛知芝海老、小肌白子、駿河湾桜海老、新潟舞茸而成,滑溜又有海鮮甜味!🤎漬物🤎牛蒡、大蒜、米糠漬 漬物產生酸味又開胃,恭後熟成主角❤️‍🔥🧡壽司🧡熟成嘅魚生比平時食嘅魚生味道更突岀,鮮味同魚肉香會放大咗,師傅並無刻意添加其他調味,反而令食客細嚐熟成鮨嘅原汁原味!熟成18日長崎鰤魚-肉質鮮甜,入口有彈性熟成4日北海道沙甸-鮮美爽甜,肉質結實北海道北寄貝-清甜爽嫩,彈滑易入口熟成1個月宮城塩釜中吞拿魚腩-肉感實在,帶油脂香熟成1個月宮城塩釜大吞拿魚腩-油脂豐富,入口即化北海道赤海膽、北海道雪昆布-赤海
🧡🤍💛
鮨想食熟成🥢

❣️熟成鮨•廚師發辦❣️ $2000/位
廚師發辦
$2000

❤️前菜❤️
靜岡糖蕃茄🍅-甜甜蕃茄為廚師發板揭開序幕
長崎小長井真牡蠣🦪-即開即食,鮮甜嫩滑
慢煮北海道蝦夷鮑👑-慢煮鮑魚口感軟腍多汁

💛茶碗蒸💛

🤎漬物🤎
漬物

🧡壽司🧡

熟成18日長崎鰤魚-肉質鮮甜,入口有彈性
熟成4日北海道沙甸-鮮美爽甜,肉質結實
北海道北寄貝-清甜爽嫩,彈滑易入口
熟成1個月宮城塩釜中吞拿魚腩-肉感實在,帶油脂香

熟成1個月宮城塩釜大吞拿魚腩-油脂豐富,入口即化
北海道赤海膽、北海道雪昆布-赤海膽味道濃郁甜美,雪昆布提鮮
北海道青柳-鮮甜爽嫩,口感滑溜
熟成4日熊本小肌-肉感結實,入口鮮嫩
壽司

備長炭燒一夜干白口魚-炭燒一夜干肉質緊實嫩口,白口魚油脂香濃,擠上檸檬汁解膩提鮮
備長炭燒一夜干白口魚

北海道毛蟹-蟹肉鮮甜,蟹膏濃厚,每一啖都係多重滿足

🤍湯品🤍
特濃魚湯-魚湯用咗剛才食過嘅魚類嘅魚骨熬製,鮮甜極濃郁,做到首尾呼應嘅感覺!

🩷甜品🩷
北海道十勝紅豆蕨餅-煙煙韌韌嘅蕨餅,有誰不愛?就用甜甜蜜蜜嘅紅豆蕨餅畫上完美句號🫶🏻
甜品

餐廳隱世於中西區,淨係睇門面都唔會估到內有乾坤,如果唔係屋企人帶路 真係唔會知原來Omakase都有全熟成品項,實在大開眼界!BTW記得save post,方便向店員查詢有關Omakase啦❣️

📍熟成鮨結縁
📍西環香港西營盤西邊街38號明德山地下B舖
2023-05-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
廚師發辦
$ 2000
漬物
備長炭燒一夜干白口魚
2023-05-27 55 views
聽朋友嘅推介,發現原來位於西環有間喺香港好罕有嘅熟成omakase嘅餐廳,咁鍾意食Omakase嘅我哋就當然唔會錯過啦!熟成omakase強調使用高品質、新鮮嘅食材,然後經過熟成或發酵等處理方式,提升佢哋嘅風味同口感。喺呢個體驗裏面,等我哋可以品嚐到主廚精心挑選嘅一系列菜餚,而呢啲菜餚通常都係客人平日唔可以享受到嘅特別食材或烹調方式。喺呢個菜單裏面,每道菜餚都使用來自唔同地區嘅食材,並且經過熟成或發酵等處理方式進一步提升佢哋嘅風味。靜岡嘅糖蕃茄:糖蕃茄經過熟成,味道更加濃郁香甜,食落好juicy。長崎嘅小長井真牡蠣:牡蠣經過熟成,肉質更加鮮甜,質感更加滑嫩。慢煮北海道嘅蝦夷鮑:蝦夷鮑經過慢煮,變得好嫩滑,仲有啲肉汁同鮮味㗎。愛知嘅芝海老同小肌白子:芝海老同小肌白子係高級嘅海鮮,味道香濃,質感滑嫩。駿河灣嘅桜海老:桜海老經過熟成,啲肉更加鮮美,同一般嘅海老有好大分別。新潟嘅舞茸茶碗蒸:茶碗蒸係一款傳統嘅日本料理,而舞茸係一種高級嘅香菇,一齊煮成茶碗蒸,品嚐到當中嘅精華。漬物:牛蒡、大蒜、米糠漬:漬物係日本料理嘅一個重要部分,呢度嘅漬物用嘅牛蒡、大蒜同米糠都係經過特別處理,帶有獨有嘅風味。

長崎熟成18日嘅鰤魚:呢款魚經過熟成,口感依然爽口,我好滿意。

北海道熟成4日嘅沙甸:沙甸係一款高級嘅海鮮,經過熟成之後,提升左沙甸嘅味道。

北海道嘅北寄貝:熟成咗嘅北寄貝好似入口即溶咁,好特別。

宮城塩釜熟成1個月嘅中吞拿魚腩同大吞拿魚腩:呢啲吞拿魚腩經過熟成,完全係帶出到拖羅獨有嘅鮮味。

北海道嘅赤海膽同雪昆布:海膽入口即溶,用昆布包住風味十足。

熟成4日嘅熊本小肌:今次係我第一次食熟成過嘅小肌,冇諗過原來小肌都可以咁好食,當中嘅魚油香味真係好濃。

備長炭燒一夜干白口魚:呢款魚經過備長炭燒烤,令到啲肉變得更加香脆,質感更加有嚼勁。

特濃魚湯秋田稲庭烏冬:呢款湯底用咗高品質嘅魚肉熬製而成,當中嘅魚湯係用返呢餐食過嘅海鮮整出嚟㗎,再加上稻庭烏冬,味道鮮美。

北海道十勝紅豆蕨餅:呢款餅係用咗十勝地區嘅紅豆蕨製成,作為甜品,我覺得係一個完美嘅句號。

呢個熟成omakase菜單提供咗一系列經過熟成或發酵等處理方式嘅食材,令到佢哋嘅風味同口感更加豐富,十分適合對日本料理同高級食材有興趣嘅人士。
👨🏻‍🍳是日omakase $2000/位🔸本身唔係好研究日本飲食文化嘅人,所以都唔知原來魚生都可以玩熟成😌今次比我試到一間主打熟成嘅 #阿媽家姐 ,食到非常有驚喜,推介一下比大家👍🏻🔸前菜先係長崎小長井真牡蠣同富山螢烏賊,當中個蠔肉身飽滿,味道鮮甜,令我留下深刻印象😝🔸之後好特別咁係先上咗兩款即場用備長炭燒嘅菜式,分別係和歌山香魚同牛舌❤️‍🔥香魚有一種獨特別嘅香味,而牛舌算係我人生食過數一數二牛味香同口感好嘅,應該因為佢做咗20日熟成,十分高質😎🔸壽司方面先嚟兩款鰤魚,都係做咗28日熟成,分別係腩位同赤身,做完熟成令到魚肉同魚油比例更緊密,肉質緊實,油脂豐腴😍但最焦點同最完美一定要數熟成1個月宮城塩釜大吞拿魚腩同熟成8日鳥取真鯖,大吞拿魚腩熟成後脂肪滲入魚肉之中,食起嚟似渾然天成,融合得更好;而鯖魚熟成後更能誘發食材本身嘅鮮甜滋味😋另外提一提,北海道青柳貝都鮮甜到癲!🔸慢煮黑鮑係配上鮑魚肝醬同好入味嘅蘿蔔,體現到師傅嘅配搭心思同慢煮功力👨🏻‍🍳另外紫海膽係配住雪昆布去食,有住清爽嘅海味以及高雅嘅果香味👍🏻🔸最後一款熟食係我全餐最最最驚喜 - 汁煮熟成1個月 宮城塩釜 吞拿魚下鄂肉🧐調
👨🏻‍🍳是日omakase $2000/位

🔸最後一款熟食係我全餐最最最驚喜 - 汁煮熟成1個月 宮城塩釜 吞拿魚下鄂肉🧐調味完美剛好,食落有啲似和牛面頰咁,但無咁肥,魚香又濃,絕對係大驚喜美食😚

🔸埋尾係特濃魚湯秋田稲庭烏冬同北海道十勝紅豆蕨餅。個魚湯係熬到非常稠身,鮮香,見到網上有人話濃到太腥,但我完全唔認同😌

🔸整體而言我認為係性價比唔錯嘅選擇,仲要熟成廚師發板呢樣嘢香港真係少之又少,值得一試🤓
喺西營盤西邊街中央有一間專食熟成壽司嘅Omakase小店❤️入面裝修以木系為主調,非常明亮簡潔。雖然店舖只有一對夫妻主理,但質素一d都唔差,重食得出滿滿嘅人情味同誠意😻呢度嘅熟成壽司有乾式同濕式兩個階段,而兩者經過一段時間發酵,成為了「熟成」,味道較濃烈,卻不會失去魚的鮮味前菜:長崎小長井真牡蠣🦪,富山螢烏賊之後嘅燒物都係用備長炭製作😋包括:一夜干和歌山香魚、牛舌(熟成20日)。呢兩款食物比普通炭燒得更加香👍🏾我特別鍾意食條香魚,因為燒得超級外脆內軟,一整開條魚,d肉汁流晒出嚟🤭OMG❗️個茶碗蒸🥚亦都鮮味十足,好有驚喜😬入面有愛知芝海老、駿河湾桜海老、風乾新潟舞茸,蛋夠滑之餘,撈埋上面d海老,真係好正♥️佢係我食過咁多個茶碗蒸之中嘅No.1跟住就講吓d🐟壽司啦,總共有9款。(漬物:牛蒡、大蒜)✔長崎鰤魚腩(熟成28日)✔長崎鰤魚赤身(熟成28日)✔熊本小肌(熟成5日)✔北海道青柳✔北海道沙甸(熟成5日)✔慢煮黑鮑✔淡路島由良紫海膽with北海道雪昆布🍅靜岡糖蕃茄🍅✔宮城塩釜大吞拿魚腩(熟成1個月)✔鳥取真鯖(熟成8日)我覺得每款嘅魚味都好出,比起普通嘅魚生更有鮮味,鍾意食魚嘅朋友一定要試吓

前菜:長崎小長井真牡蠣🦪,富山螢烏賊

跟住就講吓d🐟壽司啦,總共有9款。
(漬物:牛蒡、大蒜)
✔長崎鰤魚腩(熟成28日)
✔長崎鰤魚赤身(熟成28日)
✔熊本小肌(熟成5日)
✔北海道青柳
✔北海道沙甸(熟成5日)
✔慢煮黑鮑
✔淡路島由良紫海膽with北海道雪昆布
🍅靜岡糖蕃茄🍅
✔宮城塩釜大吞拿魚腩(熟成1個月)
✔鳥取真鯖(熟成8日)

我覺得每款嘅魚味都好出,比起普通嘅魚生更有鮮味,鍾意食魚嘅朋友一定要試吓熟成壽司❗️

食完壽司之後,有個汁煮宮城塩釜吞拿魚下鄂肉🐠(熟成1個月)同埋特濃魚湯秋田稲庭烏冬🍜作為總結💕個吞拿魚好多肉呀同埋煮得夠晒林。至於個烏冬,師傅係用咁多種魚嘅魚骨熬成嘅,所以食烏冬之餘,重可以飲埋個超級濃味嘅魚湯😋

最後,北海道十勝紅豆蕨餅就為呢餐畫上一個完美嘅句號。

呢餐所有嘅食物都係圍繞「魚」同「熟成」2個字。如果你都鍾意呢兩樣嘢,不妨嚟試吓呢間人情味十足嘅Omakase小店❤️
(價錢:$2000加1)