喺西營盤西邊街中央有一間專食熟成壽司嘅Omakase小店❤️入面裝修以木系為主調,非常明亮簡潔。雖然店舖只有一對夫妻主理,但質素一d都唔差,重食得出滿滿嘅人情味同誠意😻呢度嘅熟成壽司有乾式同濕式兩個階段,而兩者經過一段時間發酵,成為了「熟成」,味道較濃烈,卻不會失去魚的鮮味前菜:長崎小長井真牡蠣🦪,富山螢烏賊之後嘅燒物都係用備長炭製作😋包括:一夜干和歌山香魚、牛舌(熟成20日)。呢兩款食物比普通炭燒得更加香👍🏾我特別鍾意食條香魚,因為燒得超級外脆內軟,一整開條魚,d肉汁流晒出嚟🤭OMG❗️個茶碗蒸🥚亦都鮮味十足,好有驚喜😬入面有愛知芝海老、駿河湾桜海老、風乾新潟舞茸,蛋夠滑之餘,撈埋上面d海老,真係好正♥️佢係我食過咁多個茶碗蒸之中嘅No.1跟住就講吓d🐟壽司啦,總共有9款。(漬物:牛蒡、大蒜)✔長崎鰤魚腩(熟成28日)✔長崎鰤魚赤身(熟成28日)✔熊本小肌(熟成5日)✔北海道青柳✔北海道沙甸(熟成5日)✔慢煮黑鮑✔淡路島由良紫海膽with北海道雪昆布🍅靜岡糖蕃茄🍅✔宮城塩釜大吞拿魚腩(熟成1個月)✔鳥取真鯖(熟成8日)我覺得每款嘅魚味都好出,比起普通嘅魚生更有鮮味,鍾意食魚嘅朋友一定要試吓

前菜:長崎小長井真牡蠣🦪,富山螢烏賊

跟住就講吓d🐟壽司啦,總共有9款。
(漬物:牛蒡、大蒜)
✔長崎鰤魚腩(熟成28日)
✔長崎鰤魚赤身(熟成28日)
✔熊本小肌(熟成5日)
✔北海道青柳
✔北海道沙甸(熟成5日)
✔慢煮黑鮑
✔淡路島由良紫海膽with北海道雪昆布
🍅靜岡糖蕃茄🍅
✔宮城塩釜大吞拿魚腩(熟成1個月)
✔鳥取真鯖(熟成8日)

我覺得每款嘅魚味都好出,比起普通嘅魚生更有鮮味,鍾意食魚嘅朋友一定要試吓熟成壽司❗️

食完壽司之後,有個汁煮宮城塩釜吞拿魚下鄂肉🐠(熟成1個月)同埋特濃魚湯秋田稲庭烏冬🍜作為總結💕個吞拿魚好多肉呀同埋煮得夠晒林。至於個烏冬,師傅係用咁多種魚嘅魚骨熬成嘅,所以食烏冬之餘,重可以飲埋個超級濃味嘅魚湯😋

最後,北海道十勝紅豆蕨餅就為呢餐畫上一個完美嘅句號。

呢餐所有嘅食物都係圍繞「魚」同「熟成」2個字。如果你都鍾意呢兩樣嘢,不妨嚟試吓呢間人情味十足嘅Omakase小店❤️
(價錢:$2000加1)