最近放假去澳門玩返兩手,去澳門就真係必食葡菜,之前食嚟食去都係嗰幾間,問咗澳門嘅朋友,佢介紹咗呢間位於氹仔舊城區嘅小店,話係澳門幾唔錯嘅葡菜,所以我哋預早book定位,行程其中一晚就過嚟試下。當日叫咗以下菜式:🔸 炙烤八爪魚及黑毛豬柳串八爪魚炙得夠香,表面微脆,內裡彈牙~豬柳有驚喜,肉質鬆軟又有層次,兩樣都處理得非常到位!🔸 特製蟹肉釀蟹蓋成個蟹蓋鋪滿蟹肉忌廉,熱辣辣一上枱就香氣四溢~唔會太膩,啖啖都食到蟹肉嘅鮮味,絕對係手工菜嚟!🔸 葡式海鮮飯呢個真係全晚嘅亮點,飯粒吸晒海鮮精華,每啖都食到蝦、蜆、魷魚,濃郁得嚟唔會死鹹,好食!🔸 炙烤馬介休馬介休鹹香適中,口感煙韌有咬口~配埋橄欖油同蒜片,夠晒風味,正宗葡菜style!呢間餐廳口味算真係唔錯,之前食嚟食去都係嗰幾間,今次轉吓其他餐廳都覺得唔錯呀。無論食物定環境都令人食得幾舒服。如果下次再嚟氹仔,會想再試吓佢其他菜式!

當日叫咗以下菜式:

🔸 炙烤八爪魚及黑毛豬柳串

🔸 特製蟹肉釀蟹蓋

🔸 葡式海鮮飯

🔸 炙烤馬介休

• 主廚特製蟹肉釀蟹蓋
  • 葡式海鮮飯
最近去咗氹仔舊城區嘅葡富軒,同你哋講,呢間葡國菜真係正到無朋友🇵🇹特製蟹肉釀蟹蓋🦀啲蟹肉真係多到滿瀉,鮮甜到不得了,個汁又夠濃郁,真係啖啖都咁滿足🤤個蟹蓋仲要焗到脆卜卜,必叫🌟葡式海鮮飯🥘金黃色嘅飯粒索晒啲海鮮嘅精華,啲食材唔單止新鮮,仲份量十足,真係好抵食😋葡式烤乳豬🐷個皮燒到金黃脆卜卜🤤啲豬肉又嫩又多汁,入口即溶,加埋特製嘅醬汁💯呢個菜絕對係葡富軒嘅招牌菜之一🌟葡富軒嘅每一道菜都充滿咗葡國風味😍如果你想搵一間正宗嘅葡國菜餐廳,咁葡富軒就一定啱晒你👍

特製蟹肉釀蟹蓋🦀

葡式海鮮飯🥘

葡式烤乳豬🐷

2025-05-20
6天前 0 瀏覽
啦啦啦!朋友推介到葡富軒用餐,今次終於來了,他的印象是不錯的。番茄湯酸甜平衡得恰當好處,入口順滑,茄香濃郁而不膩,簡單一道湯已見功底。軟殼蟹咖喱是意外之喜,蟹身炸得金黃酥脆,咖喱醬汁濃稠香濃,辛香與奶香交融得自然。烤乳豬更是水準之作,表皮脆得發出輕響,豬肉鮮嫩多汁,油脂香氣十足。 服務人員分寸拿捏得當,既熱情招呼,又不會過度打擾。室內環境寬敞雅緻,暖黃色調營造出舒適氛圍。憑藉出色的菜品,不失為值得再訪的好去處。

2025-05-26
慶祝紀念
紀念日
  • 葡富軒焦糖布丁
一直想係澳門試下地道嘅葡國菜,經朋友介紹黎咗氹仔嘅呢間餐廳🍴餐廳環境好復古,氛圍好好,無論係朋友聚會、情侶都好適合。同時食物嘅味道真係令我好驚喜-主廚特製蟹肉釀蟹蓋蟹蓋🦀超級大一隻‼️裡面超級多蟹肉、然後混合有蟹膏、雞蛋等等其它食材。一啖落去超滿足。搭配嘅香脆多士,將蟹肉醬塗上去食、真係超級正‼️-特製蘑菇燴飯呢個飯超級超級香‼️一上臺就聞到超濃嘅蘑菇同芝士香味,飯粒吸收曬蘑菇同d醬汁嘅味道,真係超級正👍

-主廚特製蟹肉釀蟹蓋
-特製蘑菇燴飯
主廚特製蟹肉釀蟹殼
特製蘑菇燴飯
2025-05-20
主廚特製蟹肉釀蟹殼
特製蘑菇燴飯
  • 主廚特製蟹肉釀蟹蓋
今天在澳門氹仔區官也街閒逛時,偶然發現了這家藏在巷弄裡的葡富軒。店面不大,純白色的桌布和牆上泛黃的葡萄牙風景照,倒是頗有幾分里斯本老咖啡館的懷舊感。先上桌的是蘑菇湯,最驚喜的是上面竟然蓋著一層金黃酥皮!戳破的瞬間,蘑菇香氣撲面而來,酥皮內層已經被蒸氣燜得微微濕潤,外層卻依然保持酥脆。奶油香和蘑菇的鮮味融合得很妙,還能吃到細碎的蘑菇粒,搭配酥皮一起入口,口感層次超級豐富!重頭戲是葡式海鮮飯,上桌時還冒著熱氣。用料相當實在,大蝦、青口、魷魚鋪了滿滿一層,米飯吸飽了海鮮高湯的精華,每一勺都能嚐到大海的鮮甜。特別喜歡他們家的調味,不會過鹹,藏紅花的香氣若隱若現,讓人忍不住一口接一口。葡國雞是葡國菜的代表作,這裡的版本很地道。鹹香的咖喱和嫩滑的雞肉形成有趣的對比,橄欖和土豆吸收了所有精華,最驚喜的是加入了葡式香腸片,讓整道菜增添了份煙燻香氣😀飲品點了蘋果汁和菠蘿汁,都是鮮榨的,沒有加太多糖,喝得到水果本身的清甜。特別推薦菠蘿汁,酸甜適中,搭配口味較重的葡國菜正好解膩。人均200澳門幣左右,在澳門算是性價比不錯的葡國餐廳,下次一定要試試他們的葡式烤乳豬和木糠布丁!小貼士:店面不大,晚餐時段建議提前

小貼士:店面不大,晚餐時段建議提前訂位。濕海鮮飯和酥皮湯都是現點現做,等待時間稍長,但絕對值得。酥皮要趁熱吃,放久了會變軟影響口感哦!
2025-05-28 0 瀏覽
終於在澳門食到正宗的葡國雞喇~聽說是澳門老字號~🐔葡國雞葡汁味濃郁,每一口雞肉都沾滿葡汁🍋葡式炒花蛤原來花蛤也能用葡式方式煮理,花蛤顆顆飽滿,沒有沙🥠小食拼盤有4款4款都是炸物,點拼盤就能每款都嚐到,超愛炸得香脆的春卷整體嚟講,正宗葡式風味,味道唔錯服務亦都OK,可以一試
終於在澳門食到正宗的葡國雞喇~聽說是澳門老字號~

🐔葡國雞
葡汁味濃郁,每一口雞肉都沾滿葡汁

🍋葡式炒花蛤
原來花蛤也能用葡式方式煮理,花蛤顆顆飽滿,沒有沙

🥠小食拼盤有4款
4款都是炸物,點拼盤就能每款都嚐到,超愛炸得香脆的春卷

整體嚟講,正宗葡式風味,味道唔錯服務亦都OK,可以一試
2025-05-27 48 瀏覽
放假去澳門搵朋友,朋友帶左我黎食呢間正宗葡國菜。我地叫左蕃茄濃湯配手工酥皮卷,葡式烤乳豬,葡式馬介休球同埋葡式非洲雞。推介必食馬介休球,軟軟既魚蓉加埋薯蓉 ,鮮味咸香。葡式乳豬肉嫰唔鞋口又啖啖肉,外皮脆卜卜,送酒一流。第一次食葡式非洲雞,一咬入口就食到有椰汁,花生,薑醃過,口感好豐富。蕃茄湯一飲就知落足料,並唔係用罐頭茄膏黎hea你,真係飲到滿滿既新鮮蕃茄味道。店員亦都好有禮貌,餐廳環境同格調氣氛好岩情侶拍拖黎食飯。
推介必食馬介休球,軟軟既魚蓉加埋薯蓉 ,鮮味咸香。
葡式乳豬肉嫰唔鞋口又啖啖肉,外皮脆卜卜,送酒一流。
店員亦都好有禮貌,餐廳環境同格調氣氛好岩情侶拍拖黎食飯。
2025-05-27 0 瀏覽
特製蟹肉釀蟹蓋🦀真材實料,蟹肉塞到滿!葡式海鮮飯🍅番茄味濃郁,海鮮多到撈唔晒~烤沙丁魚外脆內嫩,醬汁酸甜平衡,非常出色店員服務好貼心,環境有葡國小酒館feel,會再訪!
特製蟹肉釀蟹蓋🦀真材實料,蟹肉塞到滿!

葡式海鮮飯🍅番茄味濃郁,海鮮多到撈唔晒~

烤沙丁魚外脆內嫩,醬汁酸甜平衡,非常出色

店員服務好貼心,環境有葡國小酒館feel,會再訪!
2025-05-27 0 瀏覽
上次朋友介紹來到澳門葡富軒,餐廳以正宗葡國菜聞名,融合澳門土生葡人烹飪精髓,適合追求濃郁香料與炭烤風味的食客呢!葡式馬介休球葡萄牙國寶醃鱈魚製成,外酥內綿,搭配檸檬蛋黃醬解膩。 葡式牛肉串燒 牛肉以紅椒粉、大蒜、橄欖油醃製,炭烤後焦香多汁,附烤鳳梨平衡油膩 炙烤豬肋排配波特酒醬葡萄牙波特酒熬煮,甜中帶煙燻味,肋排先低溫慢烤再炙燒鎖汁好惹味埋單只係$6xx ,性價比好高!葡富軒地址: 澳門氹仔舊城區客商街31號地舖

葡式馬介休球
葡萄牙國寶醃鱈魚製成,外酥內綿,搭配檸檬蛋黃醬解膩。

葡式牛肉串燒

炙烤豬肋排配波特酒醬

埋單只係$6xx ,性價比好高!

葡富軒
地址: 澳門氹仔舊城區客商街31號地舖
2025-05-27 0 瀏覽
好耐冇去過澳門玩啦,特登想去食正宗葡國菜.🐙炙烤八爪魚及黑毛豬柳串配波特酒醬幾特別,八爪魚烤得剛剛,好唔會過un. 黑毛豬有像果香, 配波特酒醬出奇地夾,好特別。🐓葡式烤雞配脆皮地瓜及沙律 烤雞大大隻,烤得外脆內軟,仲保持肉汁。脆皮地瓜好香口,增添幾分甜味,鍾意呢個多過普通薯條😝~🦆葡式焗鴨飯油香滲透每一顆飯粒,鹹香豐富,油香四溢,仲有西班牙腸仔。🥂White sangria 即係白酒版本sangria, 比紅酒甜啲易啲入口
好耐冇去過澳門玩啦,特登想去食正宗葡國菜.

🐙炙烤八爪魚及黑毛豬柳串配波特酒醬

🐓葡式烤雞配脆皮地瓜及沙律

🦆葡式焗鴨飯
油香滲透每一顆飯粒,鹹香豐富,油香四溢,仲有西班牙腸仔。

🥂White sangria
即係白酒版本sangria, 比紅酒甜啲易啲入口
2025-05-23 0 瀏覽
餐廳裝修富異國的風情。烤乳豬酥脆焦香,肉質鮮嫩多汁,沙拉新鮮清爽,搭配的醬汁酸甜適中。葡式烤沙丁魚外皮酥脆,肉質鮮嫩,每一口都是海洋的鮮美。葡式椰汁非洲雞肉質鮮嫩多汁,配上淡淡的椰香,口感層次豐富。葡式海鮮飯有大蝦、青口、蛤蜊、魷魚等,十分新鮮和豐富。烤八爪魚及黑毛豬柳串,八爪魚外皮微焦,內裡鮮嫩多汁,帶有濃郁的海鮮香氣。黑毛豬柳則肉質細嫩,油脂豐富,入口即化,與八爪魚相得益彰。兩者搭配在酥脆的法包上,再淋上特製醬汁,味道層次分明,鹹甜適中。
餐廳裝修富異國的風情。

葡式烤沙丁魚外皮酥脆,肉質鮮嫩,每一口都是海洋的鮮美。

葡式椰汁非洲雞肉質鮮嫩多汁,配上淡淡的椰香,口感層次豐富。

葡式海鮮飯有大蝦、青口、蛤蜊、魷魚等,十分新鮮和豐富。

2025-05-23 0 瀏覽
餐廳的綜合小食拼盤令人驚喜,包含多種風味小吃,適合與朋友共享。白酒蒜蓉炒蝦鮮香可口,蝦肉彈牙,搭配香濃的蒜蓉醬,讓人一試成主顧。這是我最喜歡的一個菜品。。。炭烤黑毛豬排則外焦內嫩,搭配薯條和時蔬,完美平衡了肉質與清新的口感。餐後的火焰橙酒班戟更是亮點,甜而不膩的班戟配上火焰的視覺效果,讓整個用餐體驗升華。精彩的表演環境舒適,服務熱情周到,熱誠有禮又貼心,葡富軒絕對是聚餐的好去處!我好開心,好滿意👍

我好開心,好滿意👍
2025-05-21 0 瀏覽
餐廳裝修富異國的風情。

烤乳豬

葡式烤沙丁魚外皮酥脆,肉質鮮嫩,每一口都是海洋的鮮美。
葡式烤沙丁魚

葡式椰汁非洲雞肉質鮮嫩多汁,配上淡淡的椰香,口感層次豐富。
葡式椰汁非洲雞

葡式海鮮飯有大蝦、青口、蛤蜊、魷魚等,十分新鮮和豐富。
葡式海鮮飯

烤八爪魚及黑毛豬柳串
烤乳豬
葡式烤沙丁魚
葡式椰汁非洲雞
葡式海鮮飯
烤八爪魚及黑毛豬柳串
🇲🇴2公婆去到澳門,都想搵一間有格調氣氛嘅餐廳!拍下拖撐枱腳,去到呢間門口超好,溫和燈籠同白色牆好有溫暖感,個氣氛好好!️🍚濕海鮮飯呢個超好食,勁多青口同埋蜆,仲要大大嚿魷魚,佢個海鮮汁融入晒落個飯度,每一啖都有海鮮嘅味道,而且墨魚唔韌,仲有大大粒嘅帶子,帶子都入晒海鮮味,超級好食!最後食埋佢個大蝦,全部都係海鮮,超級豐富!🥪章魚黑豬肉多士勁濃嘅豬肉醬汁,甜甜鹹鹹嘅味道融入晒落個包度,多士脆卜卜要趁熱食,黑豬肉調味非常出!🍹跟餐有冇嘢飲
🇲🇴2公婆去到澳門,都想搵一間有格調氣氛嘅餐廳!

🍚濕海鮮飯

🥪章魚黑豬肉多士
🍹跟餐有冇嘢飲
去到澳門咁多選擇都唔知可以點樣開始😂因為真係好多野都想試,不過黎得澳門🇲🇴我既主食餐廳first priority就係葡國菜,因為我係香港無食過葡國餐廳,所以既然黎到就緊係要試下當地正宗味道既葡國菜係點啦。🍖頂級肉眼扒配香烤大蒜及手工地瓜脆條🐟沙丁魚柳佐秘制葡式醬汁 🍗正宗葡國雞。今次試左3個餸,2個人share勁滿足🤣個魚柳真係幾特別,佢係一口size,下面有塊多士,一啖食落都幾有層次同真係香港食唔到既野去旅行就真係想留番個quota俾啲值得一試既野食,特別係澳門咁多好野食就更加唔可以嘥

🍖頂級肉眼扒配香烤大蒜及手工地瓜脆條

🐟沙丁魚柳佐秘制葡式醬汁