好耐以前曾經喺酒店自助餐嘅狂熱分子,雖然明知食量唔大一定回唔到本都好努力周圍試。但係近幾年實行進食貴精不貴多政策,已經好少再周圍試自助餐。撞岩快生日,見半島有出Staycation Package 包埋佢地好出名嘅露台餐廳雙人自助餐,仲要有早餐同埋The Lobby 出哂名既港女英式Tea set take away。如果唔係疫情嘅話,我估都真係冇咩機會用呢個價錢享受到咁多嘢。人一世物一世,試一次當係成就解鎖。.晚市自助餐 6pm - 10pm,當天全晚爆滿,見到有walk-in 食客被拒於門外。.整體:✅✅服務水平200分。可能大家會覺得,去食自助餐就梗係著眼於食物款式同質素上面,服務或者環境各樣野唔太重要。去之前唔多唔少我都係咁樣諗,但係當我見識到好多人讚賞嘅半島酒店服務水平,佢令我體驗到一個全新高度。酒店服務員就係有呢個能力留意到好微細嘅細節,例如當你拎住隻碟行返埋位,會有人留意到幫你拉座椅;當你四圍望嘅時候,好遠都會有人走埋嚟關心你係咪有咩需要?甚至foodie揸住手機影取餐區上面影下嘢食嘅時候,係某個位置原來會有人都會注意到你,然後好主動咁樣幫你整理餐碟上已經好混亂既食品、好
整體:
✅✅服務水平200分。可能大家會覺得,去食自助餐就梗係著眼於食物款式同質素上面,服務或者環境各樣野唔太重要。去之前唔多唔少我都係咁樣諗,但係當我見識到好多人讚賞嘅半島酒店服務水平,佢令我體驗到一個全新高度。酒店服務員就係有呢個能力留意到好微細嘅細節,例如當你拎住隻碟行返埋位,會有人留意到幫你拉座椅;當你四圍望嘅時候,好遠都會有人走埋嚟關心你係咪有咩需要?甚至foodie揸住手機影取餐區上面影下嘢食嘅時候,係某個位置原來會有人都會注意到你,然後好主動咁樣幫你整理餐碟上已經好混亂既食品、好用心咁幫你擺碟,仲要同你寒暄一番。係全場爆滿,服務員已經忙到不可開交嘅情況之下,自助餐廳能夠提供到呢種水平嘅服務,我覺得真係需要讚一下。佢令我地既用餐體驗提升咗好多。
✅環境100分。餐廳優雅有格調,枱與枱之間空間充足。因為成本比較高,宜家已經好少酒店自助餐會用到枱布、燭光呢種西餐廳嘅擺設。但係半島酒店有呢個堅持。所以我見唔少情侶拎埋一大扎鮮花黎慶祝。酒店仲會提供座地鮮花架俾佢地擺花放正檯前面/擺隔離影相,唔駛再放係座位上面。
✅食物質素80分。當晚酒店所有款式食物我全部試左一次,味道上無伏位,絕大部份都幾有水準。當中亦都無濫竽充數既款式,全部都係有心思。
🆗食物款式40分。呢點都好多人提過,半島自助餐既餐款確實比同類甚至乎低一級既酒店少。就算做左功課,去到見到咁細既食物區都有少少驚訝。另外,佢亦都缺乏有特色或者昂貴既回本菜式。所以亦難怪大家講起酒店自助餐時,比較少人大推 。因為以人均消費$1000位既自助餐,單講食品,佢性價比真係比較低。
🌟 回本菜色:凍蟹腳、磯煮鮑魚、凍熱龍蝦
🌟 推薦菜色:凍蟹腳、凍螺、凍蝦、印度咖喱及脆片、金沙南瓜、燒牛柳;各類甜品:拿破崙蛋糕、麵包布甸。
總括:對於節日慶祝,追求優質用餐體驗既朋友,半島應該唔會令人失望。但如果追求性價比、希望大吃大喝型,就可能未必太適合。
人均💲900-1000 ⭐️4.2/5
生日