餐廳: 宮崎肉本舖
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-08-07 539 瀏覽
朋友生日話想食燒肉,咁上網睇下有咩揀,揀左好耐生日飯又唔想食平時會食果啲,就揀左衣間,openrice book 位 whatsapp confirm, 都幾方便(我個人喜歡上網book 好過要打電話),去之前就要confirm 食咩餐,4個餐:2 個semi buffet 2個放題,我都估到我個朋友揀放題,佢揀左個898放題,我覺得貴嘅。上到去唔full,即時有人帶位你入(到走之前都未full過。),內部裝潢幾靚,坐個位望維園球場,但抽氣麻麻,食完變行走的燒肉。120分鐘競賽開始: 侍應會話你知有set 肉上,可以稍後先點任食和牛,衣碟係個set 咁貴嘅原因,因為放題叫嘅肉真係無咁靚,同埋放題叫嘅肉最好叫啲係切一塊塊,一粒粒咬唔開(不過我只記得後腿肉係一塊塊,其他部位唔記得),基本上我食完碟set已經飽,同埋已經好油(唔想再食,不過人怕蝕抵,朋友食咩我都有食,最後有啲難受🥲)898 set 肉,咁幾靚嘅,望落油脂分布都靚,侍應會建議你由瘦到肥咁燒,最後佢會幫你燒壽喜燒,咁侍應好有禮貌好helpful,不過有少少被監視感覺😅同佢地好chur,可能驚啲客燒得唔好,佢地喺我朋友一放低個夾想

120分鐘競賽開始:

898 set 肉,咁幾靚嘅,望落油脂分布都靚,侍應會建議你由瘦到肥咁燒,最後佢會幫你燒壽喜燒,咁侍應好有禮貌好helpful,不過有少少被監視感覺😅同佢地好chur,可能驚啲客燒得唔好,佢地喺我朋友一放低個夾想食嘢嘅時候,就會行過來拎你個夾幫你燒⋯⋯最後佢嘅壽喜燒我自己覺得無咩特別,因為就係燒好肉點返蛋汁,成盤set係好食嘅👍🏻

下面衣個就係任食嘅肉(後腿肉)(我掛住食唔係影左好多相,一粒粒牛無影tim, 不過咬唔開,如果有下次唔好叫),任食肉都ok 無set肉咁厚咁靚。

除左肉,仲有60款食品任叫,都有啲平時出去少食到嘅嘢,好似雞冠,牛沙瓜(牛胃),雞心,牛肝,雞皮咁,雞冠佢用辣汁調味,辣左啲,口感爽脆,可以一試。雞皮佢有清晒啲脂肪,燒到脆卜卜讚。牛沙瓜,咬唔開,佢有種話點內臟嘅醬汁,個汁幾好味。另外仲叫左日本魷魚,不過唔知點解好「林」,無咬口,可不試。其實仲有好多嘢食,豬ar 雞ar 同其他熟食,但我太飽⋯⋯

仲有甲羅燒,如果佢唔配米通就好,幾好食,好悔食左一個ja ….

沙律都有幾個揀,下圖係蟹肉果個,衣個係飽肚食物,又無好食到非食不可,仲叫左個菜沙律清清佢

蔬菜方面叫左粟米,係日本即食粟米,可即食或燒燒佢,我第一次食,好清甜,一次兩件,賣單時我見到我地叫左10碟😂(衣枱真係好鐘意食粟米)仲叫左明太子菇,唔錯唔係咁飽我一定食晒(我鐘意明太子)。

朋友叫左照燒茄子:

飲品都有算幾多揀,乳酸飲料有幾隻味,我飲桃味,幾好味,另外有凍烏龍/綠茶,可樂,熱得玄米茶

甜品有幾款,叫左3樣綠茶雪糕(朋友食),柚子雪芭(推介,唔錯)、牛奶布甸好奶(同太飽,食唔到🙇🏻‍♀️)

總結大時大節可再食,不過揀semi buffet 就ok。
生日