2017-01-14 1390 瀏覽
荃灣廣場對面有間El Cerdo,門面睇落唔平,不過細心睇過餐牌後價錢其實唔太貴,呢晚就去試試。其中一面牆上係一幅用反光物料砌成嘅巨型畫作,細心咁睇原來係隻黑毛豬圖案。連餐墊紙都印咗黑毛豬圖案,同埋列出唔同部位嘅西班牙文,似乎黑毛豬係佢哋嘅招牌菜之一。試咗Mojito,餐牌寫採用冧酒、鮮青檸汁、薄荷葉、糖同蘇打水調出嚟,酒味唔濃,對女仔或少飲酒嘅人嚟講比較易入口,薄荷葉同鮮青檸嘅配搭又夠清新。然後係份量的骰嘅tapas,先嚟嘅係炸黑毛豬火腿球。吉列皮炸得金黃香脆唔油膩,內層就係5J級黑毛豬火腿碎同軟白汁,口感creamy,似晌度食緊極之軟身嘅忌廉薯蓉咁,又有啲似中式嘅炸鮮奶,味道唔錯。脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬,豬腩肉嘅豬皮、脂肪同豬肉層次分明,豬皮脆卜卜,豬肉鬆化唔癡牙。蜂蜜蛋黃醬就加咗蒜蓉,酸酸甜甜咁可以減去膩感。最後仲試埋傳統洋蔥薯仔西班牙奄列,用咗洋蔥、馬鈴薯同雞蛋等煎成厚身嘅圓形。煎得外層焦脆,切片馬鈴薯同洋蔥絲軟腍,最內層仍然濕潤唔乾身。感覺上食物質素幾好,以同類型餐廳嚟講定價唔貴,如果晌九龍或港島區應該要多三分一至雙倍價錢,CP值都幾高。
Mojito
炸黑毛豬火腿球
然後係份量的骰嘅tapas,先嚟嘅係炸黑毛豬火腿球。
脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬