情人節當然要來一場瑰麗浪漫的約會,享受一頓精緻充滿情調的晚餐。這家西班牙餐廳El Cerdo對我來說有著特別的意義,營造了一份浪漫優雅的就餐氛圍,不經意令人聯想到牽手墜入戀愛的浪漫回憶,多希望時光能夠靜止。🥀🌹❣️✨在精緻的用餐燈光照耀下,餐廳一側豔麗奪目的金色牆面散發出搶眼優雅的光芒,點綴著整個用餐空間,上面引人注目的小豬圖案穿插了一絲貴氣卻帶點可愛的線條,同伴對話間不經意一望,總能為雙眼帶來一絲驚艷。🌟💫🐖🤩💖Churros con Nutella $68 | Tarta de Queso Estilo Vasco $78Spanish Fried Doughnuts w/ Nutella Sauce | Basque Style ’Burnt‘ Cheesecake with a Crumble Base and Whipped Cream為了這個情人節,餐廳特意為經典甜點「香脆肉桂條配榛子朱古力醬」加入了浪漫的變化,推出了以心形輪廓盛放的肉桂條,加上甜蜜濃稠的榛子朱古力醬,配以香甜的「巴斯克焦香芝士蛋糕」,賦予它更多浪漫意味。✨玫瑰酒紅色的心形肉桂條散發濃郁的肉桂香氣,咀嚼下顯現

玫瑰酒紅色的心形肉桂條散發濃郁的肉桂香氣,咀嚼下顯現外層香脆內裡軟糯的口感。榛子朱古力醬濃稠順滑,帶有榛果香味與朱古力的香醇。將肉桂條蘸入榛子朱古力醬中,香氣更加昇華!✨

巴斯克焦香芝士蛋糕金黃酥脆的外皮下散發芝士香氣,新鮮士多啤梨脆嫩多汁,立體地點綴在蛋糕表面,每一口都能從中品嚐到真摯的情感。✨
💖TORTILLA DE CANGREJO $118
EL Cerdos Classic Tortilla Topped w/ Crab & Asparagus

西班牙洋蔥薯仔奄列配蟹肉露筍的口感非常飽滿,薯仔餡料蓬鬆微甜,與洋蔥相互輝映,蟹肉味道濃郁,上面更鋪上了纖細柔嫩的蘆筍,翠綠和金黃的顏色相得益彰。✨

💖Champiñones Variados al Jerez con Almendras $88
Mixed Mushrooms Cooked in Sherry w/ Kale & Almonds

炒雜菌配烤杏仁粒非常色彩繽紛,翠綠色的香草點綴著深褐色的香菇,鮮豔的菇粒上面散落著些許金黃色、烤至脆口的杏仁粒,配上烤脆的多士塊吃起來特別香。✨

💖BACALAO PIPERADE $168
Spanish Salted Cod, Poached in Olive Oil w/ Orzo Pasta & Red Pepper Sauce

西班牙咸鱈魚用橄欖油水煮熟,保留魚肉原有緻實的肉質,帶有淡淡的海水鹹味。米粒意粉米粒形狀細長,質感緊密帶有彈性,比意粉口感更加清爽。紅椒汁色澤鮮紅,帶有濃郁的番茄和辛辣紅椒香氣,豐富了菜式的色彩層次。✨

💖Pancetas de Cerdo y Membrillo $88
Crispy Pork Belly w/ Quince Aioli

每一片脆皮豬腩肉外脆內嫩,輕輕一碰,發出「啪嚓」的清脆聲響,豬肉味道非常濃郁,讓人垂涎三尺。一定要蘸上焦糖顏色的蜂蜜蛋黃醬,金黃色的醬汁在燈光下泛著光澤,醬汁帶有暖暖的香氣,瀰漫着蜂蜜的甜香以及蛋黃的濃郁。在滿足視覺的同時,每一口都能盡情感受味道的複雜層次,色香味俱全!✨

💃💋👠💍 柔情蜜意總令人難以忘懷。無論是大時大節,或平淡日子的小互動,最重要的是和深愛的人一起度過,珍惜每個細小的時光。🥰❤️
2024-02-14
2024-02-10 264 瀏覽
裝修充滿歐陸風情,我就是被它如此有格調的門面吸引,讓我情不自禁地看了看菜單,原來是黑毛豬主題的西班牙餐廳呀!餐廳內的位置都又大又舒服,室內靜靜地,好適合和朋友邊吃邊聊天。餐廳提供的選擇好多好特別,好多菜式都不是香港常見的,每樣都想試,份量好足,價錢合理,有機會一定會再幫襯。炸黑毛豬火腿球 $78炸皮香脆,厚薄適中,裡面的奶油好香滑,黑毛豬火腿大大顆,味道突出脆皮豬脯肉配蜂蜜蛋黃醬$88豬脯肉皮脆,脂肪比例平均,再配上酸酸甜甜既啤梨•蜂蜜蛋黃醬,非常出色。招牌西班牙海鮮炒飯$248上桌就聞到香味,海鮮有青口、蝦、魷魚等,都非常新鮮彈牙,還有好多又香又好吃得豬肉,飯炒得有層次,配上椒、香草、檸檬等,調味又特別又好食,而且色彩繽紛,做到色香味具全。香脆肉桂條配榛子朱古力醬$68這款甜品和它的名字一樣,又香又脆,肉桂味香濃,肉桂條彈牙,表面有沙糖,□感豐富,點上榛子朱古力醬,味道好有層次。

炸黑毛豬火腿球 $78

• 香脆玉桂條配榛子朱古力醬
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 炸黑毛豬火腿球
2024-03-19 66 瀏覽
講起西班牙菜, 荃灣區就有間性價比高, 而且環境唔錯嘅, 好有歐洲風情👍 鍾意食tapas嘅朋友千祈唔好錯過, 呢間西班牙餐喺香港嚟講算好多選擇。鮮蕃茄蓉焗法包蕃茄加咗啲橄欖油同埋herbs, 鐘碎咗之後未到好夾, 完全去咗蕃茄嗰浸草青味👍 底下個法包焗到好脆, 好似食緊薯片咁, 好好味😍炸黑毛豬火腿球食開炸馬介休球嘅我覺得好新鮮, 咬落絕對 有parma ham嘅味道, Parma ham切成小粒, 味道更實在, 配上軟滑嘅芝士, 簡直係perfect match🫶蘑菇蔬菜西班牙奄列蘑菇切咗大粒, 咬落口感好爽脆👍 蔬菜都特別爽口, 詢問一下店員原來係羽衣甘藍, 羽衣甘藍嗰浸怪味本來好怕, 但係呢度完全冇, 咬落仲好脆, 有好清新嘅香草味🥰🥰 直頭將羽衣甘藍重生😱 講返個奄列好juicy, 切開仲有流心🤭燒無骨雞髀配蟲露蛋黃醬睇落個樣平平無奇, 食落就好出奇🫢 個雞皮燒得好脆又冇乜油膩咁, 食落似係炸嘅口感, 如果真係燒嘅話廚師個火後真係控制得好好🤗 雞髀係十級滑, 咬落爆汁, 好耐冇食過啲咁有水準嘅雞😭😭😭西班牙肉碎炒飯呢個係特製嘅, 因為男朋友唔食海鮮嘅關係, 我一個人又食唔落大

鮮蕃茄蓉焗法包

蘑菇蔬菜西班牙奄列

燒無骨雞髀配蟲露蛋黃醬

西班牙肉碎炒飯
呢個係特製嘅, 因為男朋友唔食海鮮嘅關係, 我一個人又食唔落大碟飯飯, 所以店員幫我改咗西班牙海鮮飯裏面嘅海鮮做肉碎, 仲有葡萄牙臘腸碎, 雖然冇咗海鮮嘅味道, 但係一啲都唔單調, 個炒飯有超濃都嘅香料味道, 彌補咗豬肉單調嘅味道。我諗呢度嘅廚師一定係好善長運用香料👍

香脆肉桂條配榛子朱古力醬
一餐美味完滿嘅晚飯又點少得甜品呢? 玉桂條炸得好脆, 內裏空氣感十足, 唔會覺得好飽肚👍肉桂份量落得恰到好處, 啖啖肉桂香味, 但係唔會過份濃👍 加熱咗嘅朱古力榛子醬比較流質, 所以唔會好滯, 而且榛子醬好香但係又唔會太甜。 真心好鍾意食呢個西班牙甜品, 一啲負擔都冇💖

身為澳門人嘅我,葡國菜西班牙菜真係由細食到大 , 連澳門嘅西班牙餐廳都唔係間間有呢個水準 ❕ 所以私心呼籲大家多多幫襯, 呢啲咁高質素嘅小店真係要保育下 , 千祈唔好畀佢絕種呀🙏
2024-02-06 167 瀏覽
荃灣隱世西班牙菜🍴平時去開荃灣廣場行街 都好鍾意佢隔籬街食晚飯今次竟然俾我哋發現有間隱世嘅西班牙菜🤭我哋叫咗幾個比較特色嘅菜式👉🏻炸黑毛豬火腿球- 外脆內軟既口感,炸黑毛豬火腿球上面搭配美乃滋作調味🤤👉🏻鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦- 一上菜就已經聞到蒜蓉辣椒既香氣😍 看似簡單既菜式帶來味蕾有另一番既享受👉🏻脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬- 脆皮外層 肉質鮮嫩 配搭滑膩既蜂蜜蛋黃醬胃口感帶來豐富嘅變化🐖👉🏻西班牙洋蔥薯仔奄列配蟹肉蘆筍 - 結合多款食材既口感同風味 蟹肉嘅鮮甜 蘆筍嘅清爽 😋👉🏻香脆肉桂條配榛子朱古力醬- 熱辣辣 新鮮即炸 口感香脆配搭濃郁嘅榛子醬 口感互相輝映原來中環都有分店架~ 等我下次約埋朋友一齊再去聚餐先~😚😚#荃灣美食 #西班牙菜 #黑毛豬 #西餐 #荃灣 #食在荃灣#香港美食 #hkfoodie #TsuenWan #TWfoodie #Spain #churros #聚餐 #約會地點
荃灣隱世西班牙菜🍴
平時去開荃灣廣場行街 都好鍾意佢隔籬街食晚飯
今次竟然俾我哋發現有間隱世嘅西班牙菜🤭

我哋叫咗幾個比較特色嘅菜式

👉🏻炸黑毛豬火腿球
- 外脆內軟既口感,炸黑毛豬火腿球上面搭配美乃滋作調味🤤

👉🏻鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦

👉🏻脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬

👉🏻西班牙洋蔥薯仔奄列配蟹肉蘆筍
- 結合多款食材既口感同風味 蟹肉嘅鮮甜 蘆筍嘅清爽 😋

👉🏻香脆肉桂條配榛子朱古力醬

原來中環都有分店架~ 等我下次約埋朋友一齊再去聚餐先~
😚😚

西班牙洋蔥薯仔奄列配蟹肉蘆筍
2024-01-29
西班牙洋蔥薯仔奄列配蟹肉蘆筍
2024-02-05 117 瀏覽
我帶左仔仔去荃灣附近商場影新年🌟裝飾,經過見到有間西班牙🇪🇸菜,上網見到好多好👍評,就決定要浪漫一下🥰🥰(雖然有強力電燈膽💡)。我揀左出面既位置,因為呀仔太嘈🤐啦,怕影響到其他客人。炸黑毛豬火腿球 $78外面炸得勁脆,入面creamy薯蓉再配上鹹鹹香香既黑毛豬火腿粒😋,非常夾好好味。鮮蘆筍配黑毛豬火腿及溫泉蛋 $118侍應教我哋要撈埋溫泉蛋🥚一齊食,鹹香既火腿片配上溫泉️蛋,中和左火腿嘅鹹,但又令火腿變得更滑 ,蘆筍清甜爽口,夠鮮嫩👏。脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 $88豬腩肉🐽皮脆,脂肪比例平均,再配上酸酸甜甜既啤梨🍐蜂蜜蛋黃醬,非常出色。招牌西班牙海鮮炒飯 $248炒飯非常足料,份量都好多,勁多青口同蝦🦐。香脆肉桂條配榛子朱古力醬 $68情人節💓就黎到啦,肉桂條用左紅糖再擺上❣️造型,非常有情調💏。巴斯克焦香芝士蛋糕 $78甜品係女人既第二個胃,蛋糕🍰吾會好甜,食落去有濃濃既芝士🧀味,正。El Cerdo (大壩街)地址: 荃灣大壩街77號地舖

我揀左出面既位置,因為呀仔太嘈🤐啦,怕影響到其他客人。

炸黑毛豬火腿球 $78

鮮蘆筍配黑毛豬火腿及溫泉蛋 $118

脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 $88

招牌西班牙海鮮炒飯 $248
炒飯非常足料,份量都好多,勁多青口同蝦🦐。

招牌西班牙海鮮炒飯

香脆肉桂條配榛子朱古力醬 $68

巴斯克焦香芝士蛋糕 $78

巴斯克焦香芝士蛋糕

El Cerdo (大壩街)
地址: 荃灣大壩街77號地舖

2024-01-31
情人節
招牌西班牙海鮮炒飯
巴斯克焦香芝士蛋糕
2024-01-29 110 瀏覽
之前食過中環蘇豪區嘅另一間分店,覺得幾好食所以帶埋朋友去荃灣分店食🥰見到唔少客人都係家庭/一大班Friend聚會,餐廳仲有位俾帶狗狗嘅客人坐✨炸黑毛豬火腿球店員推介嘅招牌菜~外層炸得好酥脆,裡面嘅忌廉薯仔蓉好綿滑,黑毛豬火腿粒鹹香味濃😋✨鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦底層嘅油有蒜香同蝦嘅鮮味,搭配法包好好食🤤✨脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬皮脆肉嫩,脂肪分布平均,入口即化✨招牌西班牙海鮮炒飯賣相好吸引!份量多又多海鮮,海鮮幾新鮮,但個飯就有啲油🤏✨西班牙杏仁千層酥酥皮層層分明,好鬆脆,中間奶油完全唔膩👍🏻

✨炸黑毛豬火腿球

✨鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
底層嘅油有蒜香同蝦嘅鮮味,搭配法包好好食🤤

✨脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬
皮脆肉嫩,脂肪分布平均,入口即化

✨招牌西班牙海鮮炒飯
賣相好吸引!份量多又多海鮮,海鮮幾新鮮,但個飯就有啲油🤏

✨西班牙杏仁千層酥
酥皮層層分明,好鬆脆,中間奶油完全唔膩👍🏻
2024-01-29 57 瀏覽
💛El Cerdo💛近排食咗好多唔同菜式嘅食物,就係好少食西班牙菜,上網搵咗間環境幾靚嘅西班牙餐廳試吓💕💕估唔到都有啲驚喜!鮮蕃茄蓉焗法包我哋前菜叫咗一個法包食,佢唔係普通嘅法包🥖佢比較薄身,食落好脆!!上面嘅鮮蕃茄蓉好鮮味,食得出唔係平時超級市場買嗰啲罐頭茄膏👍防風草炸丸子配慢煮牛尾(三件)我第一次食防風草,佢嘅味道比較特別,有少少涼涼地嘅味🌿入面口感似忌廉可樂餅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)炸丸子嘅汁係用咗牛尾去煲,仲有好淋嘅牛骨髓🥹香煎無骨雞腿配鮮菇佐松露蛋黃醬🐔雞腿肉鮮嫩多汁,雞皮仲煎得脆脆💓雞腿肉下面有唔少鮮菇,令雞肉有多一層香菇味!配埋松露蛋黃醬一流🤤🤤🤤傳統洋蔥薯仔西班牙奄列🥚本來以為奄列係實心,誰不知一切開原來外層係奄列,入面啲薯仔洋蔥菇全部流曬出嚟!🥔入面嘅餡超級creamy~每種食材都融合一齊~超夾🥰Churros with Nutella 平時好怕出去食churros,次次都覺得好硬好熱氣,但呢度嘅churros軟身,外層脆內層軟🤩Nutella 唔係就咁就俾我地食,佢有調到無咁「傑」,容易啲點醬👍👍👍
💛El Cerdo💛

鮮蕃茄蓉焗法包

防風草炸丸子配慢煮牛尾(三件)
炸丸子嘅汁係用咗牛尾去煲,仲有好淋嘅牛骨髓🥹

香煎無骨雞腿配鮮菇佐松露蛋黃醬🐔
雞腿肉鮮嫩多汁,雞皮仲煎得脆脆💓

傳統洋蔥薯仔西班牙奄列🥚
入面嘅餡超級creamy~每種食材都融合一齊~超夾🥰

Churros with Nutella

2024-01-27 76 瀏覽
位於香港的El Cerdo是一家著名的西班牙料理餐廳,以其豐富多樣的美食和獨特的風味聞名。首先,讓我們來談談El Cerdo的招牌菜之一,洋蔥薯仔西班牙奄列。這道菜以洋蔥為主要成分,經過炒煮後,呈現出濃郁的香氣和口感。這道菜的獨特之處在於它的簡單和美味,每一口都能讓人回味無窮。接下來,我嚐了鐵板蒜蓉辣椒炒大蝦。這道菜以新鮮的大蝦、香辣的蒜蓉和辣椒為特色,經過高溫快炒後,大蝦保持了彈性和鮮嫩的口感。第三道菜是炸魷魚配蛋黃醬。炸魷魚外層酥脆,內部則保持著嫩滑的口感。搭配著濃郁的蛋黃醬,這道菜帶來了一種美味的對比。魷魚的鮮味和蛋黃醬的濃厚口感相互襯托,令人難以忘懷。最後,我品嚐了El Cerdo的脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬。這道菜以豬腩肉的脆皮和豐富的肉汁為特色,搭配著甜蜜的蜂蜜蛋黃醬,給人一種絕妙的口感體驗。豬腩肉的外層酥脆,內部柔軟多汁,與蜂蜜蛋黃醬的甜味完美結合,令人回味無窮。

🐻食西餐比較少選擇西班牙菜,荃灣El Cerdo剩係門面都令人眼前一亮,裝修典雅,可以媲美中高級餐廳,睇返先知原來佢哋中環都有分店🐻食物方面都十分出色,炸黑毛豬火腿球外脆內軟,入面仲有一粒粒嘅黑毛豬肉,再加上淡淡嘅芝士,Creamy得嚟唔太流,再加埋粒粒黑毛豬口感倍增🔺🐻脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬,佢同中式嘅燒豬腩肉其實大同小異,皮脆豬肉肥肉分明,肉唔會好乾,再加上少少肥豬少少肥豬肉,香口又唔會好邪惡😈🐻鮮蕃茄蓉配法包,法包底香脆上面嘅蕃茄蓉酸酸甜甜,蕃茄蓉好Fresh同Juicy但係發包又好香口,呢個配搭真係食得好過癮🐻蘆筍蟹餅,厚厚嘅蛋漿包住蟹肉同埋薯仔粒,就好似一個大奄列包住好多餡料,有少少薯仔粒,所口感豐富,一個好特別嘅菜式🐻成餐飯嘅重點就係個甜品,Churros配榛子醬簡直不得了,Churros 仲有肉桂糖點埋榛子醬好食到🤤呢個普通西餐都真係食唔到,如果有機會嚟依間一定要叫,巴斯克芝士蛋糕都不錯,我仲點埋榛子醬食👍🏽👍🏽

2023-10-31 234 瀏覽
以西班牙黑毛豬做主題嘅餐廳主打Tapas小食同新派西班牙菜,價錢大眾化,每一樣食食份量細細地,但都好夠飽,仲可以比我食多幾樣唔同野!⭐炸黑毛豬火腿球估唔到奶酪味係超濃,入面竟然係黑毛豬火腿粒,仲有鹹香味~⭐ 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 好似燒腩仔咁,皮係超脆,但肉又好淋~脂肪入口即溶,再加埋特別嘅蛋黃醬,食落冇咁肥~⭐鮮蕃茄蓉焗法包感覺似PIZZA上鋪左蕃茄蓉同蒜蓉,酸酸甜甜,調味惹味。薄脆口感,不錯~⭐羽衣甘藍蘑菇蛋餅蛋餅賣相好吸睛!入面有好多粒薯仔粒,上面有炸左嘅羽衣甘藍,好味!⭐香煎無骨雞腿配鮮菇佐松露蛋黃醬雞扒好嫩,下面有好多菇菌,加上淡淡松露味~⭐Churros with Nutella甜品有Churros,外脆內軟,配上Nutella榛子朱古力醬,好邪惡。

⭐炸黑毛豬火腿球
估唔到奶酪味係超濃,入面竟然係黑毛豬火腿粒,仲有鹹香味~

⭐ 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬

⭐鮮蕃茄蓉焗法包

⭐羽衣甘藍蘑菇蛋餅
蛋餅賣相好吸睛!入面有好多粒薯仔粒,
上面有炸左嘅羽衣甘藍,好味!

⭐香煎無骨雞腿配鮮菇佐松露蛋黃醬
雞扒好嫩,下面有好多菇菌,加上淡淡松露味~

⭐Churros with Nutella
2023-10-19 149 瀏覽
位於荃灣雲雲美食餐廳之中,發現尼間專食西班牙料理既西餐廳El Cerdo,店外裝修以精緻華麗,帶有異國風情並以橙色為主調,室外亦置有座位,另類風格感覺超突出👍🏻👍🏻 十分寫意休閒,無論餐廳室內和室外都藏有多個打卡位,顯示店主極有心思,座位寬敞舒適,係適合朋友👭或者情侶👫食下飯仔,飲杯酒精飲料🥃慢活生活同慶祝打卡影相既地方🧏🏻‍♀️✔️ 鮮炸魷魚配蒜蓉檸檬蛋黃醬〔推介😋〕$98Calamar Crujiente, Ajo y Chile Crispy squia w/ Fried Garlic, chill & Lemon aioli👍🏻 魷魚新鮮爽彈👍🏻 微酸👍🏻 惹味👍🏻 適合重口味人士👍🏻 開胃送酒小食配 焗法包🥖✔️ 鮮蘆筍配黑毛豬火腿及溫泉蛋〔真心推介😋〕$118Espárragos con Huevos y Jamón SerranoGrilled Asparagus w/ 64°C Egg & Serrano Ham👍🏻 鮮蘆筍鮮嫩爽脆👍🏻 黑毛豬火腿鹹香惹味👍🏻 調味適中✔️ 炸黑毛豬火腿球〔真心推介😋〕$78Croquetas de Jamon Iberico Iberian

✔️ 鮮炸魷魚配蒜蓉檸檬蛋黃醬〔推介😋〕$98

👍🏻 賣相吸引
👍🏻 鹹香惹味
配 沙律醬
👍🏻 超夾

✔️ EL Cerdo招牌西班牙海鮮炒飯〔真心推介😋〕$248
Paella Clásica "EL Cerdo"
El Cerdos Classic Paella w/ Squid, Prawns, Mussels, Pork Belly
👍🏻 飯粒分明
👍🏻 海量海鮮
👍🏻 味道濃郁
👍🏻 賣相吸引
👍🏻 蝦肉爽口彈牙

✔️ 香脆玉桂條配榛子朱古力醬〔真心推介😋〕$68
Churros con Nutella
Spanish Fried Doughnuts w/ a Nutella Sauce
👍🏻 海量榛子朱古力醬
👍🏻 口感豐富
👍🏻 金黃酥脆
👍🏻 甜而不膩
👍🏻 幸福感滿滿
🚩荃灣大壩街🚩今日同朋友去左位於荃灣主打🇪🇸西班牙菜👉🏻<EI Cerdo>食個晚餐聚下舊,所以都搵左一間高質既餐廳,既坐得舒服,餐廳氣氛又有情調😀😀😀🍅鮮蕃茄焗法包先黎頭盤,將新鮮蕃茄同蒜頭打成蓉配其他香料,味道酸酸甜甜咁,帶有少少蒜既辣感,絕對係一道既開胃菜☺️☺️🦐西班牙海鮮炒飯西班牙菜唔會少得呢個海鮮炒飯,遍佈鮮蝦同青口,蝦大隻兼彈牙,青口夠入味😀😀滴少少檸檬汁將飯再撈混,咁樣就唔會有食飽個種既膩感覺🤭🐥炒雜菇配香煎雞上髀肉滑嫩既雞上髀再煎香左雞皮,令到食雞肉個陣都有香脆既感覺🤤🍫香脆玉桂條配榛子朱古力醬西班牙甜品一定唔會少得佢,熱辣辣既Churros🤤🤤配上榛子醬真係好好食😮‍💨就算有幾飽都會食哂🤣📍 El Cerdo (大壩街) (荃灣)🗺️ 荃灣大壩街77號地舖
🚩荃灣大壩街🚩

🍅鮮蕃茄焗法包

🦐西班牙海鮮炒飯

🐥炒雜菇配香煎雞上髀肉
滑嫩既雞上髀再煎香左雞皮,令到食雞肉個陣都有香脆既感覺🤤

🍫香脆玉桂條配榛子朱古力醬

📍 El Cerdo (大壩街) (荃灣)
🗺️ 荃灣大壩街77號地舖
好多年前食過一次,嗰陣仲喺學生會覺得貴啲,但今晚食完就覺得係性價極高!難怪開左咁多年都仲站得住腳~夜晚黎先發覺原來咁好情調~荃灣稀有~🔹炸黑毛豬火腿球🔹 招牌菜之一係唔同啲~鹹香嘅黑毛豬火腿,配埋薯仔蓉無得輸,仲要炸到外脆內軟~🔹脆皮豬腩肉陪蜂蜜蛋黃醬🔹平時可唔可以死肥豬肉,但呢個啲脂肪入口即溶,加埋好特別嘅蛋黃醬,真係好難抗拒,想食多兩件添~🔹迷你臘肉腸鵪鶉蛋漢堡🔹Cute Cute外型~個臘肉腸一啲都唔乾,配埋塊漢堡,味道昇華哂~🔹羽衣甘藍蘑菇蛋餅🔹又係心心眼嘅賣相~入面粒粒好淋嘅薯仔,加上蛋香,同面頭嘅粗鹽粒,好好食~🔹白酒蜆Tapus🔹超樸鼻酒香,好大隻蜆~同好鮮甜~起肉連埋汁放上面包到一絕!🔹Moctail🔹Morning Sunrise - 好香橙芒味,加雪碧好解膩~Del Gingebre - 淡淡薄荷葉味,唔會太甜,好啱我飲~
[荃灣 - 情調餐廳]

好多年前食過一次,
嗰陣仲喺學生會覺得貴啲,
但今晚食完就覺得係性價極高!
難怪開左咁多年都仲站得住腳~

夜晚黎先發覺原來咁好情調~
荃灣稀有~

🔹炸黑毛豬火腿球🔹
招牌菜之一係唔同啲~
鹹香嘅黑毛豬火腿,
配埋薯仔蓉無得輸,
仲要炸到外脆內軟~

🔹脆皮豬腩肉陪蜂蜜蛋黃醬🔹
平時可唔可以死肥豬肉,
但呢個啲脂肪入口即溶,
加埋好特別嘅蛋黃醬,
真係好難抗拒,
想食多兩件添~

🔹迷你臘肉腸鵪鶉蛋漢堡🔹
Cute Cute外型~
個臘肉腸一啲都唔乾,
配埋塊漢堡,
味道昇華哂~

🔹羽衣甘藍蘑菇蛋餅🔹
又係心心眼嘅賣相~
入面粒粒好淋嘅薯仔,
加上蛋香,同面頭嘅粗鹽粒,
好好食~

🔹白酒蜆Tapus🔹
超樸鼻酒香,
好大隻蜆~
同好鮮甜~
起肉連埋汁放上面包到一絕!

🔹Moctail🔹
Morning Sunrise -
好香橙芒味,
加雪碧好解膩~

Del Gingebre -
淡淡薄荷葉味,
唔會太甜,
好啱我飲~

誰說只有大肚婆才會出現口味喜好改變現象,基本上,女士們除了心情難以捉摸,口味也會經常改變,早前突然很想感受異國風情,忽然想吃西班牙菜……  原來,荃灣區內也可品嘗西班牙美食 ~《EL CERDO》,於西班牙文解作「豬」,不知道餐廳的豬肉會否特別滋味!?店內環境高雅,在這裡進餐,十分舒適。而友人則被這裡的酒吧美酒吸引著,下次定必與他的酒友一同來CHILL下!餐廳還設有 Pet Friendly寵物友善區,下次可以帶同我家兩隻小寶貝到來,齊齊享用食物。先來一碟前菜小食 - 鮮蕃茄蓉焗法包,驟眼看有點像小 Pizza,法包十分薄身,帶來又香又脆口感;上層舖滿鮮蕃茄蓉,酸酸甜甜,令人胃口大開,咬下法包能同時吃到番茄滋味,搭配橄欖油為蕃茄蓉增色提味,雙重滋味可謂互相輝映,味道層次豐富。餐廳以黑毛豬為主,我們點選了一客炸黑毛豬火腿球,外層炸粉十分薄身,炸得香口鬆脆,而內層就注滿了白汁和黑毛豬火腿粒,並混合了薯仔、忌廉等配料,真正外脆內嫩滑,還透出誘人芝味,咸香滋味相當驚喜,絕對不可不吃!炸薯仔佐地道蛋黃醬,簡簡單單以薯仔為主的菜式,配上特製的蛋黃醬,份外滋味,一級棒!但因為辣度也不低,所以我並沒有
炸薯仔佐地道蛋黃醬,簡簡單單以薯仔為主的菜式,配上特製的蛋黃醬,份外滋味,一級棒!但因為辣度也不低,所以我並沒有吃太多。
吃西班牙菜又怎可不吃經典西班牙海鮮飯?EL Cerdo招牌西班牙海鮮炒飯賣相相當吸引,而且用料十足,有大蝦、青口、魷魚等,十分豐富,雖然份量不算多,不過兩個人食剛剛好喔!
甜點控對西班牙 Churros應該不會陌生,而這裡的香脆玉桂配榛子朱古力醬,上桌時熱烘烘的,並將本來長條型的玉桂條調整至細細條,進食每一條玉桂條都能蘸上味美的榛子朱古力醬,方便進食,更添滋味。
2023-10-09 82 瀏覽
一直都她想試荃灣大霸街這間西班牙餐廳,價格便宜菜式又特別,店員服務好,而且店裝修格調好適合情侶拍拖😍 超推薦約會到這間餐廳。🔸炸黑毛豬火腿球外表香脆,包住咸香的黑腿火腿,加上有香濃類似忌廉湯,有點似西班牙版的忌廉球,口感好香濃好得意。🔸脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬豬腩肉金黃酥脆,咬下去有一種獨特的爽脆感。在豬皮下面,肉質嫩滑多汁,帶有豬肉的香氣和風味,沾上蜂蜜蛋黃醬很好食🔸傳統洋蔥薯仔奄列雞蛋包住洋蔥、蘑菇、薯仔,蛋餅整體應該厚而嫩,裡面口感鬆軟綿密配上蛋勁有層次😍🔸香煎無骨雞排配鮮菇佐松露蛋黃醬雞排煎到金黃色的外皮,表面均勻且酥脆,加上沙律菜作配菜,有濃郁松露蛋黃醬帶出雞排的香味🔸香脆肉桂條配榛子朱古力醬剛剛炸好的肉桂條好鬆脆,肉桂糖加上沾上朱古力醬又香甜,好過癮

🔸炸黑毛豬火腿球

🔸脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬