2018-01-09 861 瀏覽
五點半準時放工真好, 個人鐘意試新野, 呢間算係我史上最快返兜嘅西餐廳, 之前同朋友黎過呢間西班牙餐廳 happy hour, 食物不錯, 今日黎開一田買嘢, 買嘢前先來個簡單晚餐。是日廚師精選寫曬在鏡上Sparkling Rose Sangria ($72)西班牙傳統酒精飲品, 有紅酒或白酒加新鮮生果調配而成的雞尾酒, Sparkling Rose Sangria 以 Sparkling Rose Wine、威士忌酒、梳打及檸檬汽水, 再加上新鮮橙片及士多啤梨片泡制, 果味重過酒味, 甜甜地好易入口。附Sangria 送的西班牙肉腸燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉 ($98)2 隻KING SIZE刺身級帶子巧大隻刺身級帶子略為煎香, 以簡單燒汁提味, 爽口彈牙, 很鮮甜。上次單獨叫左一碟脆皮豬腩肉, 實在太好味了, 豬腩肉燒得皮脆肉嫩, 又香口, 今次配帶子得兩小塊, 仲要薄薄的, 實在唔多夠喉, 下面嘅粟米蓉很 creamy, 香香甜甜又滑溜。鮮蘆筍極上黑毛豬火腿配64度蛋 ($64)美味、健康、飽肚集於一身的小食, bb 蘆筍極爽脆, 黑毛豬火腿油香惹味, 配埋飽肚流心蛋, 賣相食味

是日廚師精選寫曬在鏡上

Sparkling Rose Sangria ($72)
Sparkling Rose Sangria ($72)

附Sangria 送的西班牙肉腸

燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉 ($98)
燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉 ($98)

2 隻KING SIZE刺身級帶子巧大隻

鮮蘆筍極上黑毛豬火腿配64度蛋 ($64)
鮮蘆筍極上黑毛豬火腿配64度蛋 ($64)

美味、健康、飽肚集於一身的小食, bb 蘆筍極爽脆, 黑毛豬火腿油香惹味, 配埋飽肚流心蛋, 賣相食味兼備。

極級 CREAMY 的蛋黃, 撈埋啲蔥粒及香而不辣的橄欖油食, 正! 鮮蘆筍就拈蛋黃醬沙律醬食, 一個小食多種口感及味道, GOOD

西班牙燉蛋 ($38)
西班牙燉蛋 ($38)

法國燉蛋就食得, 西班牙燉蛋唔知係點嘅呢? 從外形上....喺大碗好多, 一層薄薄的焦糖完全覆蓋蛋面, 入口香滑 creamy, 奶味較重, 蛋味較法國燉蛋輕, 原來西班牙燉蛋還加了藏紅花入去, 唔怪得味道有別於平時食開的,  個人覺得略為甜了些, 如果減返小小甜度就perfect了。
2017-11-15 1732 瀏覽
又到荃灣廣場附近覓食,這裡看起來吸引的餐廳太多,而且對我們來說,這裡很方便。這次吸引了我們的,是正正在荃灣廣場對面的EL CERDO。大家有從這個牆上佈置中隱約看到些什麼嗎?這裡還有不少酒供客人選擇以配搭不同的食物。Mango Island $52香香甜甜,很fruity 的味道,但不會甜到有膩的感覺。脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 $55燒得很香的豬腩肉,皮層夠香脆,肉質不會太粗糙難咬,配合味道清新甜蜜的蜂蜜蛋黃醬,更能中和腩肉的鹹味和油膩感。鮮蝦蘆筍薯仔奄列 $88還真是第一次試這種西班牙的薯仔奄列,原來是很薄的蛋皮包著薯仔和其他餡料。粒狀的薯仔本身已有著軟硬不同的口感,配合清新爽脆的蘆筍,紮實有彈性的蝦肉,還有薄得來也有點蛋香的蛋皮,口感豐富多層次。而奄列本身煎得很香,沒有多餘調味,在蛋黃醬和辣味粉之下,已經很醒胃惹味。傳統西班牙海鮮幼麵 $198平常多是吃西班牙海鮮飯,西班牙海鮮幼麵還是頭一次吃,先別說那些幼麵如何,上面那些海鮮已經很吸引。當中包括有殻及無殻蝦、魚柳、青口、魷魚還有蟹肉,非常豐富。重點是,全部都無腥味雪味,味道亦鹹淡剛好。蝦肉夠紮實彈牙;魚柳煎得夠香,肉質夠嫩滑;青口肉

這次吸引了我們的,是正正在荃灣廣場對面的EL CERDO。

大家有從這個牆上佈置中隱約看到些什麼嗎?

這裡還有不少酒供客人選擇以配搭不同的食物。

Mango Island $52
香香甜甜,很fruity 的味道,但不會甜到有膩的感覺。

脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 $55

鮮蝦蘆筍薯仔奄列 $88

傳統西班牙海鮮幼麵 $198
當中包括有殻及無殻蝦、魚柳、青口、魷魚還有蟹肉,非常豐富。重點是,全部都無腥味雪味,味道亦鹹淡剛好。蝦肉夠紮實彈牙;魚柳煎得夠香,肉質夠嫩滑;青口肉夠飽滿鮮甜;魷魚口感軟稔好咬;蟹肉蟹味不俗。

而幼麵是碎上的,應該以蒜蓉及橄欖油炒過,入口有淡淡蒜香,麵的軟硬度剛好,配合上述海鮮,會讓人想一吃再吃。

西班牙焦糖燉蛋 $38

焦糖面燒得又脆又薄,口感不算幼滑,但很creamy 很香,甜度適中,吞下的時候亦不會有黏喉的感覺。

總括來說是間質素不錯的餐廳,旺場是正常的事,建議平日晚上早點去或訂位。
特色餐廳 焦點食評
2017-11-04 1142 瀏覽
今日放工同朋友落荃灣食飯。如果熟荃灣既朋友應該都知, 近荃灣廣埸果頭幾乎成條街都係食肆, 一日試一間既話, 可能都要一個月先可以試得晒。不過如果收窄範圍, 咁就容易揀好多! 今次朋友開宗明義想話食西班牙菜, 所以我地就揀左一間喺大壩街既西餐廳el cerdo。入到去餐廳, 已經比佢個環境吸引住, 因為成間餐廳既感覺似係中環啲bar&restaurant。我地揀左個近門口既位坐, 可能係weekday,加上我地去果陣係大約1900, 時間尚早, 所以店內都唔算好多台客, 我同朋友就可以享受一下一刻既寧靜。同朋友商量過後, 我地就order左一個小食, 同一個main dish (太細食喇我地!)。首先就有一個蟹肉薯仔奄列, 本身我地係想叫menu上面既薯仔西班牙奄列, 不過侍應哥哥就話依個菜式有個新款, 係多左蟹肉既, 所以就即管試下! 奄列一上台已經傳黎陣陣香味, 係焗薯既味道! 加上奄列上面鋪滿沙律醬, 睇見都流口水! 奄列既口感係creamy既! 不過佢又唔似薯蓉咁一pat pat, 反而係保留到薯仔既口感, 連埋d蟹肉一齊食, 都幾好味! 可能朋友比我更加鍾意食, 所以佢三幾下就

首先就有一個蟹肉薯仔奄列, 本身我地係想叫menu上面既薯仔西班牙奄列, 不過侍應哥哥就話依個菜式有個新款, 係多左蟹肉既, 所以就即管試下! 奄列一上台已經傳黎陣陣香味, 係焗薯既味道! 加上奄列上面鋪滿沙律醬, 睇見都流口水! 奄列既口感係creamy既! 不過佢又唔似薯蓉咁一pat pat, 反而係保留到薯仔既口感, 連埋d蟹肉一齊食, 都幾好味! 可能朋友比我更加鍾意食, 所以佢三幾下就食晒成個奄列!

之後就叫左一個西班牙海鮮幼麵! 本身想叫西班牙炒飯, 不過朋友話今晚想食麵多過飯, 加上未食過西班牙幼麵, 所以又係抱住好奇心咁試下! 依個西班牙海鮮幼麵一d都唔欺埸, 因為入面有大蝦、蝦干、魚柳、青口同蟹肉, 幾乎平時食開既海鮮都有! 個麵跟埋幾片檸檬, 擠左d檸檬淬落去個味道更加fresh! 同朋友食完都覺得好彩叫左依個, 因為西班牙炒飯出面都可能有機會食到, 但依個西班牙幼麵真係第一次見, 應該都冇咩機會再食到! 而且味道真係好食!

因為朋友唔係咁舒服, 唔僕得凍野 所以冇叫到依度d特色mocktail, 下次如果有機會再黎, 可以試試佢!
2017-10-30
2017-10-27 423 瀏覽
一家非常有格調既西班牙菜既餐廳,裝飾優雅別緻,樓底頗高,增加空間感,牆上一側是酒架,放滿各色各樣既酒;另一側貼滿浮凸的金色幾何圖形狀,燈光照射下顯得更閃爍,提升豪華氣派。太受歡迎既關係,全場滿座,但系聲音比較多,需要提高少少聲量傾計,總括黎講環境令人相當滿意。純粹同朋友黎享受下個環境,傾下計甘,所以只系叫左D小食同埋甜品。伊比利亞黑毛豬火腿拼盤,左面既系20個月;右面既系60個月,由淺食到深。20個月愈食愈濃味,60個月既就油脂比較多,所以甜味就比20個月特出建議大家都試哂兩隻味,兩個既獨特風味會更加凸出。燒帶子配脆皮豬腩肉子栗米蓉$88,賣相精美,帶子非常肥美,食落飽滿鮮甜,脆皮豬腩脆口不油膩,薯蓉極香甜玉米味,好似飲緊超濃縮既玉米湯。香脆玉桂條配榛子朱古力醬$38,玉桂條炸到脆卜卜,吾點朱古力醬黎食味道已經好好,香口得黎又有淡淡玉桂香味,配搭幼滑香濃朱古力醬系另一種風味。個人不太喜歡太甜既野,見到沙糖粘系玉桂條表面,以為會好甜,食落先知甜度岩岩好。5 IN 1 $48,菠蘿、橙、蔓越莓、檸檬同青檸汁既手調飲品,味道balance。另外補充一下,飲品係特定時間係有買一送一優惠架~

牆上一側是酒架,放滿各色各樣既酒;
太受歡迎既關係,全場滿座,

伊比利亞黑毛豬火腿拼盤,左面既系20個月;
右面既系60個月,由淺食到深。
建議大家都試哂兩隻味,兩個既獨特風味會更加凸出。

燒帶子配脆皮豬腩肉子栗米蓉$88,賣相精美,
帶子非常肥美,食落飽滿鮮甜,

另外補充一下,飲品係特定時間係有買一送一優惠架~
2017-10-19
  • 伊比利亞黑毛豬火腿拼盤
So Happy'S Hours! 焦點食評
2017-09-23 1786 瀏覽
5點多, happy hour 啤酒及指定飲品買一送一。食店空間感十足, 座位又舒適。黑毛豬大腿 十分懷念上年的西葡之旅, 日日西班牙火腿做零食, 十多日的旅程肥左幾磅回港食物種類不算多, 但有齊前菜、小食、主菜及甜品。當然最多選擇係飲品….特別是酒精類, 價錢合理, 飲酒吹水好地方。Virgin Mojito ($52)呢杯野嘅靈魂在於新鮮薄荷葉, 加新鮮青檸, 小許糖漿及梳打水, 清熱又涼快, 暑氣全消。炸黑毛豬火腿球 ($34)用上60個月的Jamon de bellota 火腿粒混合香料及麵粉漿做餡料, 外皮炸得卜卜脆, 餡料幼滑香口, 配埋蛋黃醬, 十分creamy。脆皮豬腩配蜂蜜蛋黃醬 ($55)五花腩燒得金黃香脆, 肉香四射, 見到面上的辣椒......以為勁辣, 幸好只係香而不辣的紅椒, 沒有搶去豬肉的肉香, 五花腩本身用鹽醃過, 夠味, 既然配蒜蓉蛋黃醬, 那就當然要試試是否更好吃, 少少甜、少少酸、少少滑、少少蒜香碓實可令燒肉入口冇咁油膩, 不過我還是喜歡原味的燒腩肉。其實跟港式的脆皮燒腩仔沒有兩樣, 爆得脆麻花似的脆猪皮, 脆卜卜, 好食, 基本上今日除左飲品外,
5點多, happy hour 啤酒及指定飲品買一送一。

食店空間感十足, 座位又舒適。

黑毛豬大腿

食物種類不算多, 但有齊前菜、小食、主菜及甜品。

Virgin Mojito ($52)
Virgin Mojito ($52)

炸黑毛豬火腿球 ($34)
炸黑毛豬火腿球 ($34)

脆皮豬腩配蜂蜜蛋黃醬 ($55)
脆皮豬腩配蜂蜜蛋黃醬 ($55)

其實跟港式的脆皮燒腩仔沒有兩樣, 爆得脆麻花似的脆猪皮, 脆卜卜, 好食, 基本上今日除左飲品外, 食物都係叫經理推介好吃的, 果然無介紹錯。

鮮蘆荀配極上黑毛豬火腿及蛋 ($62)
鮮蘆荀配極上黑毛豬火腿及蛋 ($62)

色彩艷麗又靚的井型, 煎香的黑毛豬火腿包著翠綠嫩口的蘆筍苗, 鹹香又爽口, 若然你覺得油膩也可以沾些蛋黃醬伴食, 我覺得火腿煎過, 減少咗油份, 再配埋比較清脆的蘆筍, 香口得嚟又唔覺好肥膩。

中間原來是溫泉蛋, 蛋白看似好實淨, 估唔到蛋黃咁流心, 蛋黃蛋白一take 過放入口裡, 鹹鹹地, 很香滑。

香脆玉桂條配榛子朱古力醬 ($38)
香脆玉桂條配榛子朱古力醬 ($38)

即炸鬼佬油炸鬼, 油炸鬼炸好後撒上砂糖, 沾些榛子朱古力醬食,香香甜甜又鬆脆, 朱古力醬唔太甜, 唔錯。

HAPPY HOUR 有飲有食, 每人百零, 好抵, HAPPY完成7點幾, 晚餐也可省回。
  • 脆皮豬腩配蜂蜜蛋黃醬
見到少見的西班牙餐廳,地點方便就腳又可以即日預約,於是一行四人去吃晚餐。餐廳不大但裝修不錯,偏暗有情調。一共叫了6道菜,包括醬煮青口、烤豬腩肉、烤磨菇牛扒、蟹肉薯仔餅、西班牙海鮮燉飯和墨魚汁幼麵。烤豬腩肉挺脆口好吃,香脆的豬皮下一層脂肪一層瘦肉一層脂肪一層瘦肉。味道似廣式燒味的燒腩仔,但比燒腩仔鬆軟。烤磨菇牛扒order了七成熟,但上檯後卻像十二成熟,完全冇肉汁,又硬又乾又咸。蟹肉薯仔餅除了偏咸外不過不失。西班牙海鮮燉飯飯質偏軟,仍然有過咸問題,幸好有三片檸檬中和咸味。最後的墨魚汁幼麵是幼麵碎,所有菜中最咸的,而且有味精味,不推薦。餐廳不提供免費飲用水,暖水需要每人$10或者order其他飲料。味道不適合注意健康或腎功能有問題的人士食用。如果喜歡環境 可以叫飲料或甜品,主菜實在不推薦。

蟹肉薯仔餅除了偏咸外不過不失。

味道不適合注意健康或腎功能有問題的人士食用。
如果喜歡環境 可以叫飲料或甜品,主菜實在不推薦。
2018-02-11 28 瀏覽
朋友食得好有要求, 諗左好耐都唔知去邊度食好, 醒起呢間西班牙野.先要款鮮魷魚釀豬肉碎配蕃茄醬, 有3-4隻大大隻圓碌碌既鮮魷魚, 一咬唔韌, 軟腍度適中, 好爽口, 而且鮮味.個汁以蕃茄醬為主, 加少少豬肉更有咬口. 蕃茄醬唔會太酸, 帶少少甜味, 食落無飽濟感, 好開胃.另外特式既有墨魚汁大蝦炒幼麵, 好幼既麵切碎, 一段段好易入口, 用炒既方法唔腍有咬口. 墨魚汁唔會剩係得個色, 十分足料, 食到墨魚汁味, 而且食到棚牙黑黑地.配料大蝦同魷魚亦夠彈牙爽口, 鮮味豐富.

配料大蝦同魷魚亦夠彈牙爽口, 鮮味豐富.
2018-02-11 4 瀏覽
女友生日,我又想食西班牙飯,故意早預訂食💪🏻野飲唔想有酒精,就係幾款無酒精既點左mango island , 有芒果同橙汁前菜點左栗子蓉腩肉帶子,超級好食,帶子大粒,栗子蓉甜到爆,雖然兩者唔係好夾,但個別咁食都好美味😂😂🤣肉丸老實説,真係唔爭氣,講既係我同女友,食完都覺得ikea 肉丸好食啲。主角當然係西班牙海鮮飯!二人食剛剛好,料都算多,有肉碎添。味道就有啲難去評價🙄不竟第一次食唔知係未應該咁,不過香味有,小咸小酸,開胃。西班牙焦糖燉蛋,同法國果隻唔同,呢個帶檸檬味添,又幾大份。🤣
女友生日,我又想食西班牙飯,故意早預訂食💪🏻

2018-02-07 27 瀏覽
請幾位表妹食飯當過年前小聚,第一次試呢間餐廳,餐廳環境都算幾好,每人一小杯熱果酒welcome drink,果酒幾好飲,酸酸甜甜,不過可能因為呢杯welcome drink計落成本,餐廳連開水都要付費,我唔介意叫其他飲品,但要十元叫杯能無限添飲的白開水,給客人一杯水都計較,實在有點兒過份,不知是餐廳想你多叫飲品的關係,西班牙海鮮飯及墨汁幼麵鹹得嗆喉...跟侍應反應,他說西班牙菜是偏鹹,叫我下次可以跟他們說想要淡一點..仲下次?!老實說...第一次試,如果想像得到會鹹得那麼嚴重?侍應是否可先向客人說聲飯及幼麵會偏鹹,是否需要調校鹹淡度,但完全沒有...Tapas叫了三樣都不錯,有脆皮豬,蕃茄法包及帶子這三款,比海鮮飯及墨汁麵好味甜品都試了三款,叫了rice pudding,雪糕及焦糖燉蛋,還可以其實這個價錢的餐廳,我還有更多好餐廳可選擇。
其實這個價錢的餐廳,我還有更多好餐廳可選擇。

2018-02-05 40 瀏覽
紀念日,男友帶左我去食呢間專食西班牙菜式既餐廳🍴地點位置都好方便,係正荃灣廣場旁邊不過餐廳位置唔算多,驚無位就最好book定位去食餐廳裝潢都幾華麗同精緻,坐得相當舒適環境相當不錯,再望望餐牌 食物價錢都唔算太貴 飲品我地兩個都叫左一模一樣既Mango Islandx2味道唔止得芒果味,仲有好香橙味同檸檬味好飲 可惜就是細杯左d前菜就叫左呢個帶子,好精緻!我地先試左個脆皮腩肉,燒得好香口,然後帶子同脆皮腩肉配埋粟米蓉呢個配搭 不得了個粟米蓉係超好食好香好甜既粟米味食完個帶子 搞到我地仲期待個西班牙炒飯比我感覺似焗飯多d,用熱盤放住保持溫度材料十足,好多青口!味道不錯,再加埋檸檬汁更好食,炒飯入面仲加埋肉碎,充滿住肉香同海鮮味既炒飯我地驚唔夠就再叫多個肉丸,不過味道普通最後係甜品,每人都叫左個西班牙焦糖燉蛋,同法式焦糖燉蛋嘅味道好似差唔多,唯一唔同嘅可能係蛋漿入面加左啲檸檬味,比我感覺似lemon tart加焦糖燉蛋味道都幾清新 可口,層焦糖燒得好脆!好味道
紀念日,男友帶左我去食呢間專食西班牙菜式既餐廳🍴
地點位置都好方便,係正荃灣廣場旁邊

不過餐廳位置唔算多,驚無位就最好book定位去食

餐廳裝潢都幾華麗同精緻,坐得相當舒適

環境相當不錯,再望望餐牌 食物價錢都唔算太貴
Mango  Island

飲品我地兩個都叫左一模一樣既Mango Islandx2
味道唔止得芒果味,仲有好香橙味同檸檬味
好飲 可惜就是細杯左d
燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉

前菜就叫左呢個帶子,好精緻!
個粟米蓉係超好食
好香好甜既粟米味
El  Cerdo招牌西班牙炒飯

食完個帶子 搞到我地仲期待個西班牙炒飯

比我感覺似焗飯多d,用熱盤放住保持溫度

材料十足,好多青口!

我地驚唔夠就再叫多個肉丸,不過味道普通

味道都幾清新 可口,層焦糖燒得好脆!好味道

2018-02-04
紀念日
Mango  Island
燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉
El  Cerdo招牌西班牙炒飯
2018-02-03 35 瀏覽
今日同情人行完街,在人來人往嘅荃灣, 竟然俾我留意到一間咁有特色嘅意大利餐廳, 外表平平無奇, 但餐內十分高雅, 樓底極高, 空間感好大。El Cerdo裝修高貴,牆上放滿不同種類嘅美酒, 另一邊就用咗金屬片砌成一隻黑毛豬, 特別得嚟又有氣派!餐廳仲播着柔和嘅音樂,讓客人可以慢慢咁享受午餐, 仲有set lunch 可以選擇,真係抵!午市套餐由$78至$118 & 行政套餐$138沙律幼嫩清新,so fresh! 是日餐湯係南瓜湯 , 香噴噴嘅南瓜湯, 顏色美麗動人, 入口香滑,味道清甜。 《香煎沙甸魚配西班牙杏仁醬》 沙甸魚味道較濃, 有番茄、杏仁、胡椒、同洋葱等香料做成嘅醬汁較為特別,味道豐富。 《牛裡脊肉串配紅辣椒蛋黃醬》 牛裡脊肉,肉質較為細嫩, 口感滑嫩,搭上紅辣椒蛋黃醬,味道提升不少, 簡單燒烤已經好好味, 而烹調時間亦控制得好好,牛肉唔會過老。再來一碟《脆皮豬腩肉配蜜蜂蛋黃醬》, 有兩件豬腩肉, 燒得好香好脆,外皮脆卜卜, 豬腩肉燒至金黃色,味道變得更加可口香濃。清新甜蜜嘅蛋黃醬配上豬腩肉,可以提升口味同層次,仲可以中和豬腩肉嘅肥膩, 配搭好好,分量多一點就更加好啦! 《

午市套餐由$78至$118 & 行政套餐$138

沙律幼嫩清新,so fresh!

《香煎沙甸魚配西班牙杏仁醬》
香煎沙甸魚配西班牙杏仁醬

《牛裡脊肉串配紅辣椒蛋黃醬》
牛裡脊肉串配紅辣椒蛋黃醬

脆皮豬腩肉配蜜蜂蛋黃醬

《蟹肉西班牙奄列》
Tortilla是一道很常見嘅Tapas,主要材料係薯仔同蛋, 而今次廚師仲加咗蟹肉, 奄列變得十分鮮甜, 值得一試。我鐘意嘅地方係食到一粒粒嘅薯仔,保留住薯仔既口感, 再加上沙律醬一齊食, 相當美味!
蟹肉西班牙奄列

完美嘅一餐就係可以加 $18 就有甜品《香脆玉桂條配榛子朱古力醬》 ,玉桂條炸到脆卜卜,有些似中國油炸鬼, 味道係甜帶有清淡嘅玉桂香味,再沾上香濃幼滑嘅朱古力, 太好味了。

Remark : lunch time 仲有九折, 超開心呀!

香煎沙甸魚配西班牙杏仁醬
脆皮豬腩肉配蜜蜂蛋黃醬
  • 香脆玉桂條配榛子朱古力醬
2018-01-29 84 瀏覽
今晚跟幾個姊妹聚餐,當然要找個地方舒適,沒有時間限制的餐廳吧。在荃灣廣場對面看見一大堆餐廳冰室,唯獨一間格調別樹一幟,仔細看menu,原來是吃西班牙菜的。見其環境不錯,我們就選了此店。 有時頗怕吃西班牙菜的分量太大,叫一個paella已填飽大半個肚皮。女生總愛多叫幾款,多個機會品嚐不同菜式,所以我們選了幾個tapas。炸黑毛豬火腿球($38)雖則是邪惡了一點,但細細粒當小吃,算是減低了罪惡感。火腿球新鮮炸起,十分香脆,內裡有切粒的黑毛豬火腿肉,頗特色的煮法。 鮮魷魚釀豬肉碎($78)的魷魚筒外型雖小但有鮮味,釀入豬肉碎令味道更香,配合濃郁的番茄醬一同吃更為惹味。 再來多一款海鮮Tapas,燒帶子配脆皮豬腩肉($98)定價不低,卻有誠意。帶子及脆皮豬腩肉各兩件,帶子原粒上,跟底下的粟米蓉伴吃,帶子的鮮甜與粟米的甜味混起來帶來新鮮的感覺。豬腩肉確是烤得香脆,但稍嫌有點乾身。 吃了太多肉,還是點些蔬菜吧。簡簡單單選了炒雜菌($58),菇菌炒得乾身香口,不覺油膩,還加了很多蔥花在面,最特色是撒了很多杏仁片在面,香脆的杏仁片為稔身的菇菌豐富了口感上的層次。 冬天少點澱粉質總覺得不夠飽,最後我們叫

冬天少點澱粉質總覺得不夠飽,最後我們叫了個墨魚汁大蝦炒幼麵($198)。幼麵比天使麵感覺還幼一點,一條條切碎了,但墨魚汁煮得很均勻,每一條麵都沾上墨魚汁。墨魚汁香濃惹味,很喜歡其鹹度控制恰宜。蝦肉及墨魚均爽口,惟蝦肉的大小可跟菜名更貼題。

最後,點了一客crème catalane($38),原來是西班牙式的焦糖燉蛋。沒有普遍crème brulee的滑溜,但吃落厚身,質感豐富一點,亦帶有玉桂的香味,是不錯的甜品。

以西班牙菜已言,菜式的定價亦算相宜,配合舒適的環境和味美的食物,值得一試。我們特別喜愛它的餐牌簡潔清晰,一版紙清晰寫出各種tapas、主菜,飲品及甜品等。基本上每款菜的用料、醬汁都列明出來,不會有一種不知自己點了什麼tapas的感覺。遲些再來荃灣,定會介紹朋友來試!
2018-01-25 47 瀏覽
荃灣區一向多美食。這次走進荃灣西也是為它而來。不想吃放題、韓燒、烤肉之下bk左間西班牙菜試試佢!先不談食物質素睇睇個外表先⋯環境唔大,但裝潢與擺設非常有誠意。配上燈光與音樂真心引人入勝。本人從來沒食過西班牙菜,係價錢與食物與素下選擇了這間也是有我原因。加上地理位置不算特別方便下,食物的確令人回味無窮四粒黑毛豬球,我所有圖片完全沒加任何effect下睇相都令人流哂口水!魷魚釀豬肉碎配茄汁。本來唔好茄汁的我對住e碟菜我都食唔停口。肉碎裝得非常飽滿。魷魚又唔難咬,配上鮮甜茄汁的確好食。。第一次食。。冇得輸,唔清楚出面的西班牙菜係點樣!但總感覺e碟飯食落好正宗!都建議試下傳統再有機會食先試招牌。最後加左杯酒。成份好幾種不同的酒(唔太記得有咩) 飲落唔甜又不太苦,一層一層的酒味飲落慢慢浮現確有特色。總括而言,呢間餐廳絕對值得推介
傳統西班牙炒飯
傳統西班牙炒飯
2018-01-24 67 瀏覽
返工之後會提醒自己 要對自己更好 要食更多好西😋 先對得住平日工作同生活忙碌既自己 所以前日去左荃灣食返個豐富西餐 餐廳係朋友簡既 地點係正荃灣廣場隔離 夠易搵同方便👍🏻餐廳主打西班牙菜式 外觀裝修唔算特別顯眼 但打開門入去 好似去左第二個環境 內部裝修有歐陸風味💃🏻 午餐選擇都唔少 我簡咗$118套餐👆🏻包括餐湯/沙律 我簡餐湯 味道正正常常 無太大驚喜 同時會包2️⃣個主菜 我簡左蟹肉西班牙奄列同鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦🦐 另外跟餐會有一杯餐飲🍹蟹肉西班牙奄列 同預期中既奄列唔同 可能係自己見識少 外形睇落好似日式大阪燒 而西班牙式奄列 由蛋皮包住薯仔🥔 口感幾特別 偏軟身 似食緊薯蓉同薯仔之間 香氣也十足 最上層有辣味粉 我覺得係加分位 沙律醬亦令成功令成個西班牙式奄列無咁單調👏🏻鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦用鐵板盛住 會有熱辣辣既溫度🔥☄️ 有沙沙聲 蝦仁有六隻左右上 配埋蒜片辣椒 幾惹味 我認為係本餐最出色個樣菜式🤤飲品我簡左升級做Mango Island (+$18) 味道唔錯 有淡淡芒果味 水果味唔算太重😗 飲落又唔會過淡同過甜 我都覺得滿意😁 食完埋單百三左右 味道唔差 食完都幾滿足 偶

鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦

飲品我簡左升級做Mango Island (+$18) 味道唔錯 有淡淡芒果味 水果味唔算太重😗 飲落又唔會過淡同過甜 我都覺得滿意😁 食完埋單百三左右 味道唔差 食完都幾滿足 偶然食餐好少少 的確係可以放鬆心情✌🏻
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦