2018-02-19 1075 瀏覽
曾經喺黃埔Youni食過兩次,食物好好職員態度真係不敢恭維食物:1) 海南雞飯跟的甜酸辣醬調得非常好,薑蓉食落又健康又入味,雞胸肉都算滑,撈埋啲醬就啱啱好,唔會太淡。2)鴨胸就相對有啲咸,唔想食太健康可以選擇食鴨。個汁甜甜地,中和番。服務:我兩次幫襯都遇到同一對服務員,一個高瘦的男仔同一位圓潤的女士,每次短短幾十秒對答都令到我感覺好唔舒服。第一次食Youni,點嘢食,我指住menu話,"主菜要..., 穀物要..." 未講完位女士就以不耐煩的語氣插口話,"咁你姐係要咩啊?" 其實佢嘅意思係我無講到係邊個set(e.g. 58蚊set/78蚊set) ,我確實係要表達清楚,但服務員喺當時無其他客人的環境下,係咪可以心平氣和引導顧客,又或者,人哋指緊個menu你可以跟住望,唔需要咁唔耐煩。第二次食Youni點海南雞飯,因為係self service,攞咗個食物盤返去張枱發現無醬嘅?(以前個朋友點過海南雞,所以我肯定係有醬的) ,我就空手走過去同個男服務員講,女服務員喺旁邊又插口話"一定有架喎,你唔夠食我哋咪比個大碟醬啲嘅你囉" 女士用"一定" 呢兩個字係咪因為佢負責比醬呢?我問佢攞醬,佢又
曾經喺黃埔Youni食過兩次,食物好好
職員態度真係不敢恭維

食物:

服務:

女士用"一定" 呢兩個字係咪因為佢負責比醬呢?我問佢攞醬,佢又答非所問話我唔夠食,係咪推敲我嘗試"呃醬" 呢?

好,我攞返原來的食物盤比佢哋睇,真係無醬架,個男仔仲要指住個盤某一空咗的部分,講咗句,"啲醬咪係呢度囉" 你估真係國王的海南雞醬咩,指住啲空嘅嘢同我講係醬。位女服務員仲要喺旁邊對住個男仔話,"哈哈哈哈你真係病懵咗" 咁講姐係頭先唔係你負責攞醬啦,咁做咩又要插嘴話"一定有" 呢?

全程除咗話無醬,我並無講其他言論。

見微知著,女士講嘢唔負責任,男仔攞完醬咩表示都無,你假假地都可以講返句"唔好意思"啊。

我去過幾間喺中環同類型的食店,主打健康菜,亦係有幾個set比你揀,有得揀幾多個配菜,人哋lunch time條龍一定長過呢度,價錢頂盡貴你廿蚊,但佢哋咪又係好有耐性有誠意引導客人,有次夾錯餸比我仲勁唔好意思講咗三四次sorry.

黃埔健康食品唔多,Youni一定係好選擇,但係如果每次都要食得咁唔愉快,I would opt for another choice。