餐廳: FUMI
資訊:

2018-07-17 1596 瀏覽
一個女人用了22年青春陪伴在則,還要細心照顧真心相待,須然偶有小脾氣但對我嚟講亦實屬難得,6月係我哋結婚兼拍拖週年紀念月,我呢個孤寒鬼都一解慳囊同老婆大人去擦餐好嘅!她鍾意食日本料理揀咗中環嘅FUMI。我第一次嚟食飯餐廳比我感覺唔錯,光暗度啱啱線照相都好靚!  我哋揀咗食立夏の懐石套餐,話明慶祝加多$280 配埋清酒都不為過啦!呢枝獺祭50純米大吟釀係有氣濁酒,口感好豐盈而且有氣泡特别爽口!第一道前菜係蝦夷鮑魚、新蓴菜、花竹蝦,浮游在湯汁中感覺好逍遙!蝦夷鮑魚夠淋身啱晒我D冇牙佬哈哈!配甜味的大門 x 文純米吟釀就最合拍。四色刺身有呑拿魚腩、 沙甸魚、 牛鰍薄切刺身和金目鯛刺身,睇見金光閃閃嘅刺身好鬼流口水囉!最正必定係油潤嘅呑拿魚腩,食落油香四射入口即溶,仲要冇筋好鬼正! 高知四萬十川鰻魚配豆腐湯,鰻魚夠香口配豆腐湯都算夾!西京麵豉漬燒鯧魚幾有咬口,口味較濃都好惹味!配有D酸度伯楽星純米吟釀啱晒。天婦羅有四款目光魚天婦羅、啖啖肉的炸太刀魚、粟米天婦羅、京都青椒和宮崎甜蕃薯,炸得好輕身又唔油似我鍾意!配爽身的北海道限定男山特別純米合拍! 主菜係慢火烤宮崎牛西冷,凍食嘅牛肉都香嫩軟滑勁得
我第一次嚟食飯餐廳比我感覺唔錯,光暗度啱啱線照相都好靚

蝦夷鮑魚夠淋身啱晒我D冇牙佬哈哈
配甜味的大門 x 文純米吟釀就最合拍。
!
高知四萬十川鰻魚配豆腐湯,鰻魚夠香口配豆腐湯都算夾!
!配爽身的北海道限定男山特別純米合拍!

主菜係慢火烤宮崎牛西冷,凍食嘅牛肉都香嫩軟滑勁得!一D調味料都唔使用已經好好味

香蔥呑拿魚腩茶漬飯用山形縣黒澤農園白雪女皇米嚟煮,食落好有咬口溝埋香蔥拿魚腩即刻香晒!
最後有日本時令水果西瓜、蜜瓜、芒果和巨蜂提,同埋第一次飲嘅清甜白桃妃酒成件事咪完滿囉
!!
睇呢張相我哋真係好似好飲得!其實又真係飲得嘅哈哈哈