2018-07-19 498 瀏覽
牛頭角龍門冰室,今次係慕名而去,之前係openrice見食評話佢地既豬仔包好食,咁岩同阿女去開附近,就去試試。間野裝修都幾好,唔似一般茶記無咩靚裝飾,有我那些年既足球明星碧咸既大頭相,仲會播英文歌,環境整體干淨。同阿女兩個人唔食得太多野,所以叫左一份香脆豬扒包餐,加6蚊配左杯紅豆冰俾阿女。個包真係好好食,又厚又長,好脆,肉唔太厚但份量足夠,無油膩感,加埋菜同牛油,又爽口又香,果然無叫錯。唯一唔完美既係個面有少少烘耐左,有少少黑,未至於有大影響。另外仲叫左一份芝士焗西蘭花、一份黑松露薯條,再叫左杯龍鳳檸樂。個西蘭花熱辣辣,真係即叫即焗,幾爽口,搞到阿女同我爭食;個薯條唔算好突出,係個黑松露醬就好少茶餐廳可以叫到,係特色,味道可以。杯龍鳳檸樂係咸檸配檸檬,俾罐裝可樂自己倒入杯內,阿女見到咁就搶左黎飲,話咸咸甜甜好飲喎。

2018-07-18