2023-09-01 61 瀏覽
超喜歡食黑松露嘅我,所以米飯班主帶我黎到中環Soho區呢間餐廳食黑松露menu🤩🤩餐廳門面用綠色做主調,餐廳內裡裝潢走型格風格。座位好寬闊,坐得好舒服,侍應都會為你介紹每一道菜😊𝗔𝗹𝗯𝗮 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗠𝗲𝗻𝘂 $1,080/人一心黎食黑松露,當然叫個黑松露set menu,每一道菜都在桌邊直接現刨原粒黑松露,絕不手軟的,太開心了😝𝗪𝗲𝗹𝗰𝗼𝗺𝗲 | 歡迎飲品及小食🔹️Champagne of the Day | 是日香檳坐低後,侍應馬上端來Welcome Champagne,好易入口,可以一邊飲一邊睇menu慢慢揀。🔹️Amuse Bouche | 開胃小食▫️12年、25年同50年#陳釀意大利黑醋配芝士匙羹上面盛載著芝士,分別用12年、25年同50年嘅黑醋滴上匙羹上,讓酸甜與濃郁的芝士香味混在一起。由年份較淺的開始品嚐,12年的黑醋酸度較高,但不會嗆喉;25年的黑醋酸甜度溫和均衡;50年黑醋濃稠帶甜味及醇厚。▫️意式水欖包、意大利麵包棒、迷你Margherita 配 Olio特級初榨橄欖油全部都係自家製的❤️橄欖油香氣獨特,質感輕盈潤滑,用來蘸麵包同麵包捧食,頓時

𝗪𝗲𝗹𝗰𝗼𝗺𝗲 | 歡迎飲品及小食
🔹️Champagne of the Day | 是日香檳
Champagne of the Day

🔹️Amuse Bouche | 開胃小食
▫️12年、25年同50年#陳釀意大利黑醋配芝士

全部都係自家製的❤️橄欖油香氣獨特,質感輕盈潤滑,用來蘸麵包同麵包捧食,頓時添上香氣。

▫️金箔黑松露魚子醬蒸蛋
蒸蛋口感嫰滑,配搭黑松露同魚子醬同食,鮮甜度即時提升。
Amuse Bouche

𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿 | 前菜
🔹️Fassona Sirloin Beef Carpaccio | 義式薄切西冷生牛肉片
將生牛肉片平鋪於碟子上,於生牛肉片上面滴上初榨橄欖油、撒上芝士片等調味,碟邊則鋪滿火箭菜,加埋現刨新鮮黑松露。生牛肉片吃起來好軟熟,是室溫狀態的,橄欖油落的份量剛好,味道很香,配上火箭菜及芝士片,味道好豐富。

𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 | 意粉
🔹️Spaghetti 5 Cheese | 五重芝士意大利粉
芝士控必食,以5款優質芝士入饌,每條意粉都沾滿芝士醬汁,面頭都刨滿黑松露,味道豐富及濃郁👍
Spaghetti 5 Cheese

🔹️Spaghetti Japanese Uni | 海膽意大利粉
每條意粉都沾滿醬汁又彈牙,海膽醬汁十分creamy,將海膽撈在意粉中同吃,啖啖都滲了海膽香,而且面頭刨滿黑松露,味道濃郁,香氣十足,正👍
Spaghetti Japanese Uni

𝗠𝗮𝗶𝗻 | 主菜
🔹️NZ Prime Sirloin Steak | 紐西蘭特級西冷
侍應將大鐵板送上來,西冷有3成熟,約有280g,並在鐵板4個角落放上4隻小碟,倒入4款調味,分別係意大利陳醋、黑松露橄欖油、辣椒橄欖油及蒜香橄欖油。西冷較有嚼勁帶有彈性,肉味濃郁,我地比較喜歡蘸蒜香橄欖油,因為除左加蒜油,亦都加左檸檬汁及Rosemary等調味,令牛肉味道提升同時平衡膩感。
NZ Prime Sirloin Steak

🔹️Organic Piedmont Slow Cooked Pork Loin | 慢煮皮埃蒙特有機豬腰肉
都係一大塊鐵板送上來🤗慢煮豬腰肉中間位置帶很淺的粉紅色,柔軟多汁,面頭仲鋪左半溶芝士,鹹香惹味。

𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 | 甜品
▫️Gelato Popsicle
▫️Tirimisu
▫️Chocolate Panna Cotta
▫️Pistachio Roll
▫️Vodka Lime Sorbet
▫️Assorted Chocolate
黎左個Dessert Platter,非常驚喜❤️上甜品嘅同時,會配搭一種酒食甜品,餐廳特意配搭左Tartufato,用白松露調製而成嘅cocktail。
甜品好豐富,Gelato雪糕酸酸甜甜,好解膩;Tirimisu同Chocolate Panna Cotta口感都軟滑,味道香濃;開心果卷配搭朱古力,味道香甜;Lime Sorbet倒入Vodka,Vodka中和左Sorbet嘅甜味;仲配搭左幾粒朱古力,實在完美。
Dessert Platter
2023-08-28