2010-02-11 1143 瀏覽
去了黃竹坑辦事, 然而南朗山道熟食市場已經食到悶. 附近呢, 工廠大廈不少, 不食大排檔, 就入黎呢D飯堂, 快快趣.一行入去, 友善的大叔已經大叫 "師父, 埋邊坐" 發覺他總愛叫男的做師父, 而有女既入黎就叫佢做靚女. 他再過黎問我 " 師父, 食乜呀". 我看看牆上大字報, 找出是日快餐, 其中一個是梅菜扣肉. 就方面快捷而且應該好味, 加多一杯用Black & White 沖既奶茶, 盛惠$28. 非常之經濟.先來的是奶茶, 伙記哥仔說要俾錢先, 沒問題. 再看一下收銀處, 原來是先付款的. 現在在家習慣了無糖奶茶, 出到黎飲番港式奶茶, 想不多加糖, 但始終味道太濃, 雖奶香極重, 但仍有少許苦澀味, 加糖飲, 中和一下, 才是港式奶茶的好味道.梅菜扣肉飯, 如圖, 一看便知這並非扣肉, 只是一個鹵水腩肉. 梅菜幾香既, 而且濃味既扣肉汁用來撈飯, 一流王極. 唯一不好的, 就是塊肉, 不是正宗的扣肉整法. 不過, 少了肥肉, 口感要健康D既.快快食完, 回公司去, 搞好D事之後......下班最重要.