2020-12-07 1612 瀏覽
其實係香港,一個正常的外賣晚餐幾錢先為之正常呢?$50?$60? 今晚,我就食咗一個正價$88嘅滷水鵝拼腎飯。(外賣九折)為咗試衣間米之蓮推介餐廳。其實我一向覺得潮州人真係唔係好識做生意,好似九龍城和記隆咁,通常食物嘅品質可能都唔錯,但係推銷產品方面,包裝同埋服務態度應該都一般。這間服務員態度非常好,不似老派潮州店。這個鵝味道不錯,不過肉質較韌不夠甘香。喜歡吃腎的麥兜說鵝腎爽口好味道 。整個飯盒分量多,我和麥兜晚餐一起吃也足夠。但當真係令人驚喜的是我們那碗加$8平平無奇的西洋菜豬雜湯!這碗湯份量非常足料,味道濃郁,豬雜軟硬適中沒有臭酥味。湯似乎沒有加太多味精,飲完都冇口渴,感覺良好。其實依碗湯如果正價賣,我願意比$20。鴻福堂一包湯都五十幾蚊,這碗湯$20比少咗佢了。總括而言,如果飯個價錢平啲,碗湯個價錢貴返啲,就感覺比較平衡了。Mcmug
Mcmug
外賣自取