2022-10-06 59 瀏覽
去銅鑼灣行街,識食嘅其實都知道鵝頸橋附近都有好多好嘢食!唔想食咁貴,所以行過見到有間食泰國菜嘅就行入去試下啦!入到去都見到有人客食緊飯,環境都好乾淨,燈光係光猛嘅,位置都坐得好舒服,唔會話好迫嘅感覺。 一支公就嗌咗個海南雞飯餐,78蚊價錢絕對ok啦,等咗大概十分鐘之後就已經上菜,份量都冇唔錯喎,包一碗湯,有雞肉,蘿蔔同埋粟米,好清甜,個蘿蔔一夾就知道煲咗有一段時間,重點係飲完之後我冇好口渴嘅感覺,唔錯唔錯。之後就到個雞,份量都唔少,雞皮係爽口嘅,而且仲可以見到雞皮同肉中間嗰個豐富嘅啫喱添,仲要係冇骨嘅就啖啖肉啦,除咗雞之外,仲有少少嘅青瓜,酸蘿蔔同埋花生,令到唔會話食到覺得好寡。配嗰個汁有一個酸酸辣辣,同一個比較濃嘅豉油。就算我唔係好食得辣,但都覺得嗰個辣醬都好開胃,係可接受嘅辣度,而豉油方面雖然比較重口味,但係撈埋飯食到啱啱好。雞油飯每一粒都係黃色的,好重香味。分量好似唔係好多但係其實都夠飽!最後有啲牙痕,嗌咗個佢哋嘅班蘭蛋糕,畢竟都好耐冇去星加坡啦。上菜嘅時候都見到份量都唔細,用叉拮落去係鬆軟嘅,咬落去呢十分軟熟,而且唔會乾爭爭,食完之後要不停飲水。見到佢仲有好多唔同菜式,見隔離枱

見到佢仲有好多唔同菜式,見隔離枱都有嗌佢嘅咖哩食,下次可以再嚟一戰!
2022-10-05