2022-11-29 3921 瀏覽
在熙來攘往的中環,食肆之間的競爭有如樓上的辦公室戰場,當中的出奇制勝、也有低調奢華~ 今日同朋友嚟到呢間位於士丹利街的Amici感受下歐陸浪漫情懷~店面裝潢優雅,唔算大但感覺寬敞~ 侍應先送來香草麵包,並介紹特式菜色~自家制麵包香軟好味👍🏻🦀美式焗蟹餅平時頭盤我多數會order鵝肝,今日轉下口味試吓焗蟹餅~ 外脆內軟,金黃外皮下是滿滿鮮甜的蟹肉~ 🦞龍蝦濃湯侍應先把裝著酥炸龍蝦肉丸的碗放低,然後徐徐地把裝在壺內的熱辣辣龍蝦湯倒出嚟~ 瞬間香味撲鼻~ 入口濃厚幼滑~ 蝦🦐味濃郁~ 正!🦆燴鴨肉寬帶麵麵條柔韌幼滑,每條掛滿鴨肉汁料,鴨肉量頗多~ 啖啖香濃惹味~🐷慢煮伊比利亞豬鞍伴松露汁呢隻食橡果大嘅豬豬,肉質鮮嫩多汁、油花細密,入口鮮美而不「蘇」~ 伴以松露燒汁,更顯其香濃味美~🍰綠茶巴斯克焦香芝士蛋糕蛋糕入口細滑綿密,啖啖綠茶香氣,帶點不苦澀的回甘味道,甜度亦剛剛好~感受到呢間小店嘅用心製作,而且店員殷勤有禮,值得支持!

店面裝潢優雅,唔算大但感覺寬敞~
侍應先送來香草麵包,並介紹特式菜色~
自家制麵包香軟好味👍🏻
香草麵包

🦞龍蝦濃湯
入口濃厚幼滑~ 蝦🦐味濃郁~ 正!

🦆燴鴨肉寬帶麵
麵條柔韌幼滑,每條掛滿鴨肉汁料,
鴨肉量頗多~ 啖啖香濃惹味~

🐷慢煮伊比利亞豬鞍伴松露汁
伴以松露燒汁,更顯其香濃味美~

🍰綠茶巴斯克焦香芝士蛋糕

感受到呢間小店嘅用心製作,而且店員殷勤有禮,值得支持!
2022-10-29
香草麵包