2017-05-25 659 瀏覽
平時同呀媽食飯,佢總係想食中餐,尤其係美心嘅中菜酒家,貪佢有信用卡優惠。今日呀媽竟然提出想試呢間越南菜,梗係即刻起行啦!!餐廳位於太古城廣場二樓TREAT foodcourt內,餐廳嘅外面主要係今年流行嘅混凝土牆,室內設計都好靚,加上鮮橙色嘅主題,整體感覺新潮。位同位之間都唔算太逼,可以長坐。一坐低就比呢個調位架吸引到,裏面分別係辣椒油、魚露同越南辣汁,每一罍都有個小圖案,好有趣。餐牌選擇尚可,呀媽唔食得辣,都有好多選擇可揀。諗完一大輪,分別叫左一個飯、三款小食同一款甜品。就係呢個菠蘿雞肉炒飯令呀媽想來試呢間餐廳!話說有日呀媽自己去foodcourt買野食,行過餐廳見到人地食緊呢個炒飯,覺得好吸引 的確呢個炒飯表裏如一,都係高質素!飯炒得夠乾身,味道唔會太濃但好開胃,個菠蘿超級甜!我地用左5分鐘就清曬!如果鍾意辣嘅可以撈埋飯旁邊嘅辣椒粉,不過我覺得個飯本身已經好香,加左會搶左炒飯嘅特色。呢個炸豆腐味道淡得來接受到,炸豆腐表面本身都已經有少少調味,唔油膩,配桔子魚露同炸蔥絲後幾香口。如果想食煎炸野但味道清淡d呢個會係個好選擇。串燒中規中矩,可以選全雞、全牛或各兩串,我地選左各兩串。串燒肉

菠蘿雞肉炒飯
炸豆腐配桔子魚露
泰串 雞/牛
串燒中規中矩,可以選全雞、全牛或各兩串,我地選左各兩串。串燒肉上有少少焦,呀媽好怕焦(但我好鍾意
), 佢切曬d焦後都仲有好多肉。肉質唔乾,個醬係傳統甜甜地好香花生味嘅沙爹醬。
香芒紅菜頭米紙卷
跟住呢個就係成餐飯我最鍾意嘅小食!最初呢個香芒紅菜頭米紙卷一上菜,我同呀媽話點解咁少紅菜頭 lol 唔知係咪唔咩期望,一食落口,一種清新嘅感覺竟然喺個口爆發出來!芒果好甜,米紙厚度亦剛好煙煙韌韌嘅,最出眾嘅係個醬
簡直係成碟野嘅靈魂!個醬有好重嘅熱帶果甜味,甜酸得來好似微微有爆炸糖嘅痲痹感,非常有趣開胃!
香芒榛子醬黑糯米
最後食返個甜品作結。我最初見到「榛子醬」個腦就即刻浮左nutella出來,哈哈!但原來呢個香芒榛子黑糯米比想像中清淡。榛子醬應該係混左喺黑糯米裏面,黑糯米微甜,食多幾啖都唔滯;芒果一貫嘅甜,面頭嘅椰子片同底下嘅椰汁好夾,而糖膠就為呢個甜品增甜少少甜度。雖然無我想像中咁甜,但感覺成個甜品完整有層次,連唔太好甜嘅呀媽都好鍾意呢個版本。

整體價錢唔太貴,去到埋單時更見到原來呢間都係美心集團,果然呀媽都係鍾情於美心!
2017-05-21
菠蘿雞肉炒飯