2021-07-16 0 瀏覽
我好鍾意呢間餐廳其中一個原因,可以在GULU 攞定位👍🏻 如果同上司食飯,除咗book枱之外,計啱時間在GULU 攞位都係一個唔錯。 -我就同上司一齊食,本來打算食喇沙,80幾蚊。但lunch set 70幾蚊就有埋飲品,不過lunch set冇喇沙,選擇咗 牛氣之選牛河。 雖然上枱嘅時候,圖文不符。因為餐牌比較靚和整齊。個湯底比較清淡,唔似一般越南野比較濃味。每樣餸都有啲,蘿蔔、牛丸、生牛肉片、牛腩、牛柏葉。 其實食到最呢尾,牛河食唔晒😋不過冇乜太大驚喜,好正常家庭菜嘅味道。 會寧願食喇沙多D。-最後杯嘢飲都唔錯,係凍金柑,夠凍夠甜夠好飲 👍🏻

牛氣之選牛河

最後杯嘢飲都唔錯,係凍金柑,夠凍夠甜夠好飲 👍🏻
牛氣之選牛河
2021-06-01 432 瀏覽
近期太古城個商場有個台灣古早市集給人打卡,身為港女當然會去一去。影完相肚餓了,見時間不多,打算去food court搵食。點知Treats多人到找不到座位,見到入面間餐廳不用等位就決定入去試一試。馬沙文咖喱牛腩飯份量足,一半牛腩一半是一大碗白飯,馬沙文咖喱是以薑黃為主,辣度算是泰式咖喱之中最溫和的一種,牛腩炆到很腍軟,略嫌有少少筋位,不過這個價值有那麼多的牛腩已經很不錯。另外值得一提的是這個咖喱用了蕃薯做配菜,而不是用平時食開的薯仔,所以蕃薯都有吸到咖喱味。
2021-02-14 799 瀏覽
情人節諗住搵間平平地既餐廳,難得呢間餐廳節日都冇加價,又唔洗排隊就入左去了$80包一個主食加一杯飲品,都有好多款撰 我地叫左Pad Thai 同馬沙文咖哩牛腩飯Pad Thai略嫌有啲甜同濕,但整體味道都ok, 仲有4隻蝦都幾新鮮咖哩牛腩飯係唔辣既,岩晒我呢啲唔係好鐘意食辣既人😂😂鐘意食辣既就要考慮下叫唔叫啦🤔有半碟牛腩,牛腩煮得好淋好入味,同埋特別啲既係佢唔係用薯仔係用蕃薯最後每樣小食叫左一客,春卷岩岩炸起好食👍🏻加埋生菜好fresh, 雞翼都係岩岩炸起好脆,但個人鐘意食春卷多啲,同抵食啲🤪🤪最後飲左柑桔檸檬蜜,好足料,但我嫌太甜溝左成杯水先岩飲😂😂😂埋單每人$99,好抵好豐富既午餐👍🏻👍🏻

$80包一個主食加一杯飲品,都有好多款撰

我地叫左Pad Thai 同馬沙文咖哩牛腩飯

埋單每人$99,好抵好豐富既午餐👍🏻👍🏻
2021-02-14
2020-12-20 449 瀏覽
今日午餐去左Minh & Kok, 佢係太古城 Food Court 入面,環境都似唔錯,可能疫政關係,人唔太多。佢地有午餐$72,包一杯熱飲,再加$10有一個小食,有越式春卷同牛油雞翼選擇午餐叫左越式"最牛"火車頭湯河火車頭湯河幾大碗,個餐牌寫住係安格斯牛肉,牛肉食落都可以,但係湯底就淡而無味,而且唔熱湯底,沒有越南河的感覺入面有牛肉、牛丸、牛百頁及蘿蔔等另外我地加左小食,越式春卷及牛油雞翼各一,飲品就飲柑桔檸蜜牛油雞翼香脆越式春卷都唔錯唯一最唔好就係個火車頭湯河

午餐叫左越式"最牛"火車頭湯河
入面有牛肉、牛丸、牛百頁及蘿蔔等
另外我地加左小食,越式春卷及牛油雞翼各一,飲品就飲柑桔檸蜜
牛油雞翼香脆

越式春卷都唔錯

唯一最唔好就係個火車頭湯河
2020-12-16
2020-12-10 382 瀏覽
一般來說我好少給予食評咁差, 時隔一年的午餐已經不如以往, 雖然係food court, 都沒有期望高質素服務,但一入去的服務有點感覺去了大排檔(侍應的語氣同聲調)見到 Set Lunch餐牌已經同以前有好大分別,冇咗我最鍾意嘅喇沙,唯有叫火車頭河粉, 因為餐牌沒有其他特別選擇,所以兩個都叫火車頭河粉份量亦唔錯,但係味道就....一個越式河粉最重要就係湯底,但個河粉一到我衹係影咗幾張相,應該都不用三分鐘,個湯底係普通暖暖的感覺, 肯定唔係熱湯,真係怕過牛肉放喺湯裏面會唔熟再試味道個湯完全冇味,係非常淡唯一最好食係火車頭入面嘅牛丸, 另外我哋加咗十蚊要牛油雞翼而另一份就叫咗春卷牛油雞雞翼不過不失,而春卷素菜餡料充足,都幾好味,柑桔檸蜜就好正常結帳時,一個侍應負責埋單,另一個侍應已急不及待幫我哋收晒枱面所有東西,感覺非常唔好。 我哋到嘅時候已經過咗兩點, 餐廳得幾枱客,又唔係急住用餐具,就要咁近距離幫我哋收拾,好似趕住放工咁 感覺其差

份量亦唔錯,但係味道就....

再試味道個湯完全冇味,係非常淡

感覺其差

2020-10-25 548 瀏覽
第一次食呢間餐廳係喺銅鑼灣食街,不過依家就只係得返太古food court入邊呢間分店。呢間嘅下午茶比起佢午市同晚市都平好多同埋食到幾款小食,所以幾次嚟都係夾啱下午茶時段嚟。嗌咗一個Pad Thai同喇沙湯麵,下午茶會有埋款小食,小食包春卷,串燒同青木瓜沙律,仲包一款餐飲。下午茶套餐,每人都係$60左右,啱晒同朋友食下午茶慢慢傾chill下,可能係因為下午茶嘅關係,Pad Thai同喇沙湯麵嘅份量都唔係特別多,不過連埋小食同飲品都食得好飽。

2020-09-01 1053 瀏覽
不用等位,平日二人晚餐,$198 另加一小食三選一,我地揀左炸蝦餅,無話跟餐比細細粒,4 粒又大又彈牙,裡面仲有水份唔乾身,食到有蝦之外,仲有墨魚粒既爽,裡面調味岩岩好,點埋甜酸醬仲開胃炒通菜,個味岩岩好,有埋 d 蝦乾既鹹鮮,惹味!跟餐可選緊馬沙文或青咖喱,職員話馬沙文無咁辣,我地揀呢個啦! 個汁好重香料味,我平時唔食辣都覺得唔辣。牛肉夠牛味,亦都煮得夠,香料味入晒去。上次係 另一間餐廳mango tree 一樣叫左馬沙文咖哩,佢既膽料雖香,但我更喜歡呢個,因為牛肉入口鬆化,而且除左件頭牛肉,佢仲有部份係碎牛肉粒mix 埋 d 香料汁,就好似花生沙嗲醬咁杰身,撈飯一流。最後既甜品係無得揀既芒果糯米飯,見到佢即切芒果,但或非時令,我同朋友個芒果都好酸。而糯米飯有點硬,飯亦沒有椰香,全靠面既甜椰槳。我地諗起係芭提雅食既,芒果又多又甜,糯米飯香軟亦有椰香,真係差十條街。算啦,跟餐有甜品叫開心下。都算好味抵食,唯一係飲品仲要另外加錢。不過唔緊要,你忍到既,附近有一芳同天仁,食完去飲番杯都得!店內寬敞整潔
不用等位,平日二人晚餐,$198 另加一

炒通菜,個味岩岩好,有埋 d 蝦乾既鹹鮮,惹味!

店內寬敞整潔
2020-05-15 875 瀏覽
佢位於太古城嘅Treats,不過food court入邊但又獨立一間,平時行過都唔會察覺,入到去發現佢鋪面都幾大㗎!呢度泰式同越南野都可以食到😝叫咗雙拼嘅串燒配上沙嗲醬~啲肉好鬆軟多汁另一個小食係泰式嘅春卷,好香脆我個人覺得係必點嘅!!🥳入面有粉絲,咬落鬆脆嘅感覺~不得不說佢嘅菠蘿炒飯真係有一片菠蘿可以食!而且啲炒飯係有啲焦香味❣️份量好適合一大班人叫多幾樣嘢分著食😁飲品除咗青檸梳打,仲有香茅青檸梳打! 更加有泰式嘅味道😚

呢度泰式同越南野都可以食到😝叫咗雙拼嘅串燒
配上沙嗲醬~啲肉好鬆軟多汁

飲品除咗青檸梳打,仲有香茅青檸梳打! 更加有泰式嘅味道😚
2020-04-04 638 瀏覽
好肚餓咁行入Food court,唔知係咪疫情關係,感覺好似冇以前咁貴,太多選擇都唔知點揀,就被一個$25冬蔭公湯粉吸引左,諗住平平哋入去試吓。$25嘅價錢,份量預咗細碗,但係都有四隻蝦,食落都好彈牙,呢方面值得讚,只可惜成個湯根本就唔係冬蔭公湯,極其量只係一個酸辣湯粉,以一間泰國餐廳來講,完全唔合格。我明白只係$25,$25真係好平,仲要有幾隻蝦,其實都真係好抵食,但如果佢個餐牌寫明係酸辣湯,感覺就會好好多,仲會覺得幾好食添!

冬蔭公湯粉
2020-03-30
2020-01-23 628 瀏覽
好耐冇食撈檬,記得衣度有,所以來吃午餐。之前加錢有點心拼盤,現在每揀一款加20蚊,冇咁抵。主食豬肉餅撈檬,豬腩肉片同檬粉👌🏻但夠肉餠就實在D,加嘅春卷就一般,咖啡普通。
2020-01-23
2020-01-05 396 瀏覽
This place is hidden in the back-end of the 2nd Floor food court at Cityplaza 2.Food is ok, pretty marginally passable. Pho didn’t look good but was ok.I’m not quite sure about Cityplaza’s food options. There’s lots of options but which are really good? The food court down in the basement supermarket isn’t that good either. They have MOS Burger but that’s really it. Nothing stands out

Sour  plum  drink
Pho
通心菜
2019-12-28
  • Nope
2019-08-31 838 瀏覽
下次唔會再黎食d垃圾架啦!🤬如果唔係因為想食d未食過既餐廳,我都唔會有機會黎到依間餐廳食d垃圾,係度受罪😡要咗個豬頸肉撈檬,話d汁係碗底都算,根本就咩都冇,叫佢俾d汁黎,俾咗豉油碟個少少我,唔係夠唔夠味既問題,而係連d檬粉都整唔散,黐住晒一嚿嚿仲有d豬頸肉用叉都叉唔入,唔好話用牙咬啦。另外又叫咗個豬肉船越湯米線,得d魚蛋、蘿蔔同一舊越式叉燒。街邊d魚蛋都好食過佢,d蘿蔔黑色既。出去食碗車仔麵都好過食佢。
下次唔會再黎食d垃圾架啦!🤬

2019-08-16 485 瀏覽
餐廳內有許多位但無人帶位。Floor inside the restaurant dirty and sticky. No greeting no service. 現場見到鄰枱的牛肉湯河的份量很少(只得一少撮)當場比顧客質問。但見經理回應「是這樣的。」還叫顧客order 多一份。早期幫趁他們還可以,可惜一次比一次差。菜的份量亦一次比一次少。Food quality 也一次比一次差。以後還是不去也吧!

2019-08-01 554 瀏覽
落雨天,最好就係響室內搵食!所以今日就響太古城中心搵食啦!今日去咗Minh & Kok!我叫咗個lunch set!豬肉船麵湯米線(走青):啲蘿蔔好淋,吸晒啲湯味,好好食!豬肉丸都好好味!可惜件豬肉好厚,又「鞋」又韌,完全唔好食!而且成碗麵好多油!泰國越南拼盤:入面有越式春卷、雞肉串燒、燒蝦青木瓜沙律、香芒紅菜頭米紙卷!雞肉串燒最好食,其他都OK!最後連埋杯熱柑橘檸檬蜜!我覺得佢嘅lunch set都算幾多選擇,不過個拼盤就普通咗啲,下次我未必會叫!
落雨天,最好就係響室內搵食!
所以今日就響太古城中心搵食啦!
今日去咗Minh & Kok!
我叫咗個lunch set!
豬肉船麵湯米線

雞肉串燒最好食,其他都OK!
最後連埋杯熱柑橘檸檬蜜!
泰越拼盤

2019-07-31 356 瀏覽
夜晚唔知食咩好,走左去food court望下,最後見呢度靜靜地,就走左入去。Menu選擇唔算好多,但睇相樣樣都幾唔錯。我地㨂左青咖喱炸雞:啲炸雞炸得唔錯,唔會好乾,但味道有少少咸。啱送飯。蒜香辣椒乾炒通菜:有少少油🙈肉碎蒸粉包:熱辣辣,味道還可以,不過無咩特別。凍蛋咖啡creme brûlée 加咖啡,好特別。食物味道係ok嘅,比起food court 貴少少,但比太古城啲餐廳算平,而且坐得舒服。
Menu選擇唔算好多,但睇相樣樣都幾唔錯。
我地㨂左

蒜香辣椒乾炒通菜:有少少油🙈

肉碎蒸粉包:熱辣辣,味道還可以,不過無咩特別。

凍蛋咖啡
creme brûlée 加咖啡,好特別。