2024-05-14 50 瀏覽
又約左好友去飲茶,今次揀左間好有格調嘅新派中菜餐廳,以大自然綠色原素為主題。《嵐月午市廚師精選套餐 》每位HK$288(2位起)入座後,侍應會讓我地先揀茶,我地揀左西湖龍井,另外,仲附上XO醬及焦糖合桃小食添。套餐已包括左嵐月精緻點心薈萃黑松露燒賣燒賣餡內有滿滿蝦肉,非常彈牙,再以黑松露醬點綴,錦上添花。欖菜法邊豆野菌餃幾特別嘅餃,餃皮包住飽滿嘅野菌蔬同欖菜,口感豐富。葡汁鱈魚酥外層好酥脆,一咬一啖已爆葡汁,鱈魚又滑同葡汁配搭好襯。陳皮川貝燉楊桃燉湯以小爐火烘住保溫度,第一次以楊桃黎燉湯水,川貝、陳皮,飲落味道甘甜,非常養生。鬼馬沙薑鱈魚腩很有鑊氣嘅一道菜,鱈魚腩嫩滑啖啖肉,而油炸鬼又香脆,連配菜嘅蔥、香菇都好惹味。鮮茨實濃雞湯 BB菜苗雞湯底濃郁清甜而不膩,浸著BB菜苗勁翠嫩,新鮮茨實又有咬口。金柱鬆子炒絲苗飯粒炒得粒粒分明,炒得好有鑊氣,仲有大量瑤柱絲同松子,好有口感。楊枝甘露 +$48另外:仲叫左鮮乾貝灌湯生死戀同石獅黑麻膏鮮乾貝灌湯生死戀 $98用具非常別緻,先將熱湯倒入碗內,湯底鮮甜,碗內有大大隻灌湯餃,餡料十足,有大大粒干貝,仲有爽口嘅蝦肉。石獅黑麻膏 $68賣相相當精緻,

《嵐月午市廚師精選套餐 》每位HK$288(2位起)

套餐已包括左嵐月精緻點心薈萃
黑松露燒賣
燒賣餡內有滿滿蝦肉,非常彈牙,再以黑松露醬點綴,錦上添花。

欖菜法邊豆野菌餃
幾特別嘅餃,餃皮包住飽滿嘅野菌蔬同欖菜,口感豐富。

葡汁鱈魚酥
外層好酥脆,一咬一啖已爆葡汁,鱈魚又滑同葡汁配搭好襯。

陳皮川貝燉楊桃

鬼馬沙薑鱈魚腩

鮮茨實濃雞湯 BB菜苗

金柱鬆子炒絲苗

楊枝甘露 +$48

另外:仲叫左鮮乾貝灌湯生死戀同石獅黑麻膏

鮮乾貝灌湯生死戀 $98

石獅黑麻膏 $68
賣相相當精緻,好適合打卡,有濃濃嘅芝麻味,微甜,口感覺得似奶凍,滑嘟嘟。