2023-09-08 38 瀏覽
📍牛匠石燒周圍都開燒肉店,但高質又抵食既燒肉就唔係間間都食到!😮‍💨呢間主打石板燒肉,食物款式多,牛嘅唔同部位都食得到🤤環境寬敞,坐得舒服,最重要既係冷氣好夠涼,嘆住食燒肉😙🍴前菜牛蒡作為前菜幾開胃,凍凍地淋上少量芝麻粒,幾香!🐮鹽蔥薄切牛舌牛舌嘅份量係幾多,足足有11塊!牛舌入口即溶,咬落非常爽口!🫶肉質嫩滑,加上用左石燒,完美鎖住肉汁,好juicy!😽食到咁上下覺得膩嘅時候,配埋香蔥一齊食,除咗可以辟牛臊味,仲提升牛舌既層次感🥰🐂澳洲M9和牛肩胛小排和牛既油花分明好平均❄️肉嘅色澤都好靚,脂肪紋理清晰,望到已經流晒口水🤤放上石版燒一陣好快就食得,嫩滑既口感,油脂香喺嘴𥚃面充斥著,每一啖都係極致嘅享受!😍牛肉味濃,軟熟嘅口感真係冇得輸!另外,生菜蒜片都好值得叫,食和牛食到咁上下會覺得油膩,生菜包和牛同蒜片亦係另一種風味😝🫓日式海鮮煎餅個樣就好似成塊Pizza咁🤓煎餅煎得好脆口,外脆內軟~海鮮既份量都好足,有章魚粒🐙、蝦🦐等等,仲有大量既蔬菜,所以食落好有咬口,面頭亦有大量木魚絲,加埋燒汁同沙律醬,好似食大阪燒咁😇🍚味素飯有紫菜、芝麻同蝦乾係飯面,味道咸咸地,用黎伴飯食好正!配埋燒肉食簡
📍牛匠石燒

牛蒡

🍴前菜
牛蒡作為前菜幾開胃,凍凍地淋上少量芝麻粒,幾香!

鹽蔥薄切牛舌

🐮鹽蔥薄切牛舌

澳洲M9和牛肩胛小排

🐂澳洲M9和牛肩胛小排

日式海鮮煎餅

🫓日式海鮮煎餅

味素飯

🍚味素飯
有紫菜、芝麻同蝦乾係飯面,味道咸咸地,用黎伴飯食好正!配埋燒肉食簡直係絕配,一啖肉一啖飯,好滿足🈵️

湯烏冬

🍜湯烏冬
烏冬比較幼身,而且好煙韌,係用咗黎自日本出產嘅烏冬~湯底濃郁,烏冬吸收晒啲湯汁,而且好掛湯汁!🥳

芝士奶蓋四季春  &  牛匠彩虹水果茶

🍹芝士奶蓋四季春
清香嘅四季春加鹹甜綿密嘅芝士係絕配,奶蓋既比例幾多,大概係成杯嘅五分一,奶蓋好滑身,飲落好好味!芝士帶適中嘅鹹味,芝士味濃郁😊

🌈牛匠彩虹水果茶
水果茶相當大杯!入面有好多水果🤣有菠蘿、士多啤梨、橙、藍莓、百香果等等,超足料!食完咁多燒肉,呢杯絕對係解膩之選,又夠曬健康😉

✨個人建議:大推呢間燒肉店,同朋友食到飽,都唔使$700;肉嘅款式同種類好多,最重要嘅係肉質好唔錯!另外,冇諗過燒肉店嘅嘢飲都咁高質,係被燒肉耽誤嘅飲品店🤩

⭐️好味指數: 9.8/10

📍牛匠石燒 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖

#尖沙咀 #牛匠石燒 #燒肉 #和牛 #牛舌