2021-04-25 192 瀏覽
想不到尖沙咀鬧市也有平價的石燒餐廳,最便宜只需$98。店內裝修充滿日本的風格,使用日式石燒爐。衛性也頗講究,有一次性酒精消毒餐具包含有一片消毒紙巾,還有即棄圍巾及口罩袋提供。吉列草飼牛肉眼定食 - $108牛扒表面雖炸至金黃色,但入面依然是生的。草飼牛肉質較富嚼勁,但肉眼位置油花豐富,中間有明顯的油脂,口感軟腍,正好得到平衝。吉列牛扒切成厚塊,客人可以在鐵板上將牛肉煎至喜歡的生熟度。配前菜、白飯及味噌湯,特別一提味噌湯除了昆布外,還有兩粒半切花的玉子豆腐。一口牛肉定食 - $98牛肉粒口感豐富,油脂分佈平均,牛味濃郁,一口咬落有爽口嫩滑的口感。牛肉粒可能略為大粒,較難燒得熟透,侍應好細心幫忙剪成半粒。而每份套餐配一粒肥膏用來塗上天然油脂於爐上,多餘油脂可放那粒磨菇吸收。和風芥末脆牛舌 +$15切開五六片,份量意外的多。牛舌炸得外表香脆,入面非常綿密軟嫩。微甜的沙律醬略帶芥末醬微辛辣,底部還有些椰菜絲。日式餃子 +$15外皮薄脆焦黃,咬起來口感爽脆,裡面是新鮮的豬肉白菜餡。士多啤梨沙冰 +$15沙冰打得很綿密,伴以的士多啤梨汁成份較多,味道濃郁。上面還有層奶蓋,芝士味濃而不膩,口感超香滑

吉列草飼牛肉眼定食 - $108

一口牛肉定食 - $98
和風芥末脆牛舌

和風芥末脆牛舌 +$15
日式餃子

日式餃子 +$15
外皮薄脆焦黃,咬起來口感爽脆,裡面是新鮮的豬肉白菜餡。
士多啤梨沙冰&草莓乳酸
士多啤梨沙冰

士多啤梨沙冰 +$15
沙冰打得很綿密,伴以的士多啤梨汁成份較多,味道濃郁。上面還有層奶蓋,芝士味濃而不膩,口感超香滑。
草莓乳酸

草莓乳酸 +$15
草莓味道香香的,帶點乳酸的微酸感,還有真士多啤梨的切粒。
2021-04-25
2021-03-28 1417 瀏覽
我同朋友去尖沙咀行街,經過呢間主打石燒牛嘅餐廳,外面企滿人,仲隱約聞到肉香😌 我哋都要試吓。 餐廳裝潢行和風🇯🇵,座位寬敞舒適。打開餐牌,原來唔止和牛,仲有其他肉類、海鮮🦐、小食等,好多選擇。飲品(沙冰、芝士奶蓋、乳酸等)選擇亦是出奇地多🤩整體價錢都好抵食🤩石燒A4 和牛肉眼定食 ($248)牛魔王嘅我見到個塊,顏色粉嫩,油花靚到爆嘅A4和牛,已經流晒口水🤤。 仲好大塊😍 每人一個石燒鍋,睇住和牛嘅油脂慢慢燒出嚟,好香🤤 和牛肉質嫩滑,濃郁牛肉味,仲入口即化😋 厚切牛舌拼牛五花定食($98)燒厚切牛舌口感軟脆有彈性。 牛五花色澤紅潤,脂肪肉比例分明。牛五花食落口感Q彈,味道香濃,油脂豐盈。定食包前菜、白飯及味噌湯,而湯入面竟然有一大粒玉子豆腐,仲切成水母咁😆 好味又得意🔥桂妃美顏茶(紅棗桂圓) (+$10)🔥暖心蜂蜜生薑茶(+$10)估唔到石燒牛餐廳入會提供咁養生嘅飲品,可見真係對客人好有💗 飲完成個人舒服😌又暖笠笠

整體價錢都好抵食🤩

石燒A4 和牛肉眼定食 ($248)

厚切牛舌拼牛五花定食($98)

🔥桂妃美顏茶(紅棗桂圓) (+$10)
🔥暖心蜂蜜生薑茶(+$10)

• 石燒A4和牛肉眼定食
  • 厚切牛舌拼牛五花定食
  • 桂妃美顏茶
  • 暖心蜂蜜生薑茶
2021-03-27 822 瀏覽
三月頭去尖沙咀扮靚靚前本想往嘉寶漢寶朝聖,可惜到達時人龍太長的關係而亂入了這間牛匠石燒,求其吃了一頓不太合心水的午餐!人哋話財不入急門,計我話美食不入急咀才真!!其實一踏進餐廳我已經後悔不已!因為一是忘記這間吃燒牛肉的餐廳內裏會充斥著牛肉的味道!但已坐下又不好意思起身走人唯有硬食吧!餐廳以電子餐牌來點菜是很方便的做法,有減低員工跟客人的接觸帶來的風險,現在敏感的時間我挺為喜歡這安排。而餐廳亦有供應口罩、酒精搓手液等防疫設施,感覺上堂食也令我很安心!!不吃牛肉的我也有其他選擇,選了我喜歡吃的蒲燒鰻魚飯定食,零食包括有前菜、味噌湯及鰻魚飯,看上去也挺為豐富呢!首先介紹全個套餐中我最欣賞的味噌湯,味噌湯鹹道恰好,最有驚喜的是那一個浮於湯中菊花造型的豆腐,令平凡的味噌湯加添了不少趣味。而前菜的漬牛蒡從來也是我喜歡吃的美食,當然盡會受到我的寵幸吧!!我的主菜蒲燒鰻魚飯多來是心裏有點兀突,首先份量絕對不是我預期的模樣,吃下去那蒲燒汁偏甜之餘鰻魚亦凍冰冰的,淋身得更是毫無口感可言!可幸是那碗珍珠米口感尚算軟熟,令整體吃下也不致十分差,但我覺得以這個收費質素可以進步多一點。

2021-03-01
2021-03-02 2345 瀏覽
喜歡吃牛肉的朋友仔生日,加上當日剛好在尖沙咀工作,所以特意在openrice找了牛匠石燒作為生日午餐,簡簡單單但又開開心心地慶祝。平日下午2點前來,剛好過了最熱鬧的午餐時間,店內不算太多人,加上安排了半開放式的卡位,剛好適合靜靜地聊天及吃飯。但如果是假日前來,最好還是先book位。牛匠石燒使用手機落單,午餐價錢大約$100左右,在尖沙咀區也算合理。今次我點了一份風門柳定食,以及朋友點了一份厚切牛舌牛五花定食。風門柳約有10片,肉片顏色鮮紅及脂肪紋路漂亮,石燒時輕烤幾秒就可以食,入口肉味和油脂香都算平均,沒有筋:厚切牛舌約4件,牛五花約5件,個人覺得牛舌比較吸引,入口沒有腥味,口感柔軟,牛五花切得厚身,入口有濃郁油脂香。另外加點了一份溏心蛋及牛柳粒,前者不過不失,蛋黃流心剛好,口感細膩,後者略嫌少少硬,較為遜色。面豉湯頗有驚喜,裡面的豆腐居然是切成花花狀,在湯中散開,廚師的刀功值得一讚。

2021-02-05
2021-02-02 2524 瀏覽
📌 牛匠石燒~尖沙咀今次嚟尖沙咀食石燒料理 遠處已經有撲鼻而來的肉香🤩以前燒肉要一大班人 依家挑機獨食都無問題!呢間主打日式燒肉的專門店 肉類選擇繁多~有不同等級同種類的牛肉🐮雞肉🐓豬肉🐷和海鮮🦐定食價錢由$98-$228 有平有貴任君選擇客人需自行掃描QR code下單 十分方便👍🏻最平嘅定食$48 尖沙咀地區價錢算幾抵😍裝橫係日式居酒屋的設計 掛滿了菜單木牌空間感十足 很有地道日本餐廳的感覺🇯🇵店內更有卡位 座位舒適又有私隱度😗午市期間人流都唔算好多 環境幽靜每位客人都有用完即棄圍裙、消毒紙巾同一次性餐具👏🏻相當衛生 疫情下可以食得更安心🙌🏻店員都會耐心解釋怎麼燒 同幫忙加火種服務周到令人印象深刻🥰🥰1️⃣石燒A4和牛肉眼定食 $𝟮𝟮𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)每一份定食都配前菜、白飯同味增湯和牛賣相好吸引 脂肪密度好高🐮側邊油嘅含量更高 有入口即溶的感覺每人有一個爐 以石燒自行烹調更好按喜好控制生熟程度👌🏻不過和牛嘅油份會令火勢更加猛烈 所以大家要小心燒‼️和牛入口軟腍嫩滑 牛味濃郁🥩油脂係個口入邊化開 很滋味😋配上燒肉汁同生薑芝麻汁令味道更加昇華味增湯不會過鹹 入邊仲有雕花豆腐😙份量都幾多 仲有
📌 牛匠石燒~尖沙咀

今次嚟尖沙咀食石燒料理 遠處已經有撲鼻而來的肉香🤩
以前燒肉要一大班人 依家挑機獨食都無問題!
呢間主打日式燒肉的專門店 肉類選擇繁多~
有不同等級同種類的牛肉🐮雞肉🐓豬肉🐷和海鮮🦐
定食價錢由$98-$228 有平有貴任君選擇
客人需自行掃描QR code下單 十分方便👍🏻
最平嘅定食$48 尖沙咀地區價錢算幾抵😍
裝橫係日式居酒屋的設計 掛滿了菜單木牌
空間感十足 很有地道日本餐廳的感覺🇯🇵
店內更有卡位 座位舒適又有私隱度😗
午市期間人流都唔算好多 環境幽靜
每位客人都有用完即棄圍裙、消毒紙巾同一次性餐具👏🏻
相當衛生 疫情下可以食得更安心🙌🏻
店員都會耐心解釋怎麼燒 同幫忙加火種
服務周到令人印象深刻🥰🥰

1️⃣石燒A4和牛肉眼定食 $𝟮𝟮𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
每一份定食都配前菜、白飯同味增湯
和牛賣相好吸引 脂肪密度好高🐮
呢度嘅特飲都係加$10 今次揀咗芝士奶蓋四季春
奶蓋份量有啲小 而且唔夠凍🙁
不過大大杯夠哂解渴😜
芝士奶蓋四季春

2️⃣鹽燒原隻魷魚 $𝟵𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
另外還點了一隻鹽燒魷魚 賣相很吸引🦑
不過上菜時間有啲耐 因為即叫即燒
原隻魷魚大大隻 非常鮮甜🤤
上面淋上燒份同擠上了檸檬汁🍋
不過略嫌燒汁份量不夠多 滿足唔到重口味嘅我😝
鹽燒原隻魷魚

💡整體嚟講 牛肉都幾有質素!
很喜歡石燒料理 一人一個來的概念
而且價錢唔算特別貴 性價比幾高😋
加上服務非常好 再訪機會很大~

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 7.5/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 6/10
環境服務🥂: 9/10
推薦指數👍🏻: 8/10
✄---------------------—------✄
🍴: 牛匠石燒 (尖沙咀)
📍: 尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地舖
🔍: 11:00-22:00(Mon-Sun)

︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie尖沙咀
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie日式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodie燒肉
2021-05-03 0 瀏覽
今晚同老公去佐食😜🪨石燒和牛🥩入到店內已經聞到陣陣既燒肉香味🥰打開餐牌,原來除咗牛肉之外仲有雞肉、豚肉同海鮮🦐見到咁多選擇,真係款款都想試吓丫🤤😜最後我哋揀咗店舖推介嘅✨日本A4鹿兒島牛肩肉😝😍顏色粉嫩粉嫩,一上枱已經被佢嘅油花紋吸引住放上石板每邊燒一燒,已經散發住香濃嘅牛脂味口感軟淋淋,有入口溶化嘅感覺,勁滿足🥰🥰🥰另外一款都係人氣之選✨安格斯牛小排🥩呢款雪花紋好平均,牛肉味濃而且肉質厚身有咬口👍🏻👍🏻👍🏻最後我地仲加配佐✨味素飯、溫泉蛋同湯🍚味素飯上面鋪滿櫻花蝦,就咁食已經好好味😋呢間舖頭除咗燒肉之外仲有提供定食套餐,下次約多幾個朋友再黎試多幾款牛先得😜😜
今晚同老公去佐食😜🪨石燒和牛🥩
入到店內已經聞到陣陣既燒肉香味🥰
打開餐牌,原來除咗牛肉之外仲有雞肉、豚肉同海鮮🦐

見到咁多選擇,真係款款都想試吓丫🤤
😜最後我哋揀咗店舖推介嘅

✨日本A4鹿兒島牛肩肉
😝😍顏色粉嫩粉嫩,一上枱已經被佢嘅油花紋吸引住
日本A4鹿兒牛肩肉

放上石板每邊燒一燒,已經散發住香濃嘅牛脂味
口感軟淋淋,有入口溶化嘅感覺,勁滿足🥰🥰🥰

另外一款都係人氣之選

✨安格斯牛小排🥩

安格斯牛小排

呢款雪花紋好平均,牛肉味濃而且肉質厚身有咬口
👍🏻👍🏻👍🏻

最後我地仲加配佐
✨味素飯、溫泉蛋同湯
🍚味素飯上面鋪滿櫻花蝦,就咁食已經好好味😋

呢間舖頭除咗燒肉之外仲有提供定食套餐,
下次約多幾個朋友再黎試多幾款牛先得😜😜
2021-04-16
2021-05-03 14 瀏覽
今日終於嚟試吓依間餐廳♥️♥️♥️好似好過癮咁樣!我哋首先叫咗嚴選風門枊定食☺️☺️☺️牛肉味好重,亦都好淋滑☺️☺️😊☺️橘子乳酸,甜到剛剛好,配埋燒肉一齊食,非常之正呀😍😍😍😍😍我哋加配咗雞軟骨棒,入面有一粒粒雞軟骨碎骨,好有趙口😊😊😊😊厚切牛舌拼牛五花😍😍😍我好鍾意食厚嘅牛舌,非常之有趙口😍😍😍😍菠蘿乳酸都好好飲☺️☺️☺️☺️加配左日式餃子😍😍😍正!好好吃!坐得好舒服我哋咁啱可以坐到卡位♥️♥️♥️
今日終於嚟試吓依間餐廳♥️♥️♥️好似好過癮咁樣!

橘子乳酸,甜到剛剛好,配埋燒肉一齊食,非常之正呀😍😍😍😍😍

菠蘿乳酸都好好飲☺️☺️☺️☺️
加配左日式餃子😍😍😍正!好好吃!

坐得好舒服我哋咁啱可以坐到卡位♥️♥️♥️
2021-05-03 0 瀏覽
呢間係朋友帶我黎,我地係食lunch,2個人點左2個唔同嘅定食套餐。我就點左個J餐吉列牛肉眼定食,我朋友就點左個F 鹽燒牛肋骨拼豬肋條定食。首先我真係唔太建議點吉列牛肉眼,因為真係好難燒+好麻煩,一黎佢已經包住左熟嘅吉列皮,所以皮個邊就燒唔到,所以最多凈係可以燒到5-6成熟左右,而且d吉列皮會癡住個石燒,燒完同冇吉列係冇咩分別,所以我真係唔太建議點呢個餐,除非你係一個勇於挑戰同埋燒嘢好勁嘅人。我朋友個個就幾好的,味道夠之餘都好容易燒,因為只係放塊生肉上去燒,所以不錯不錯。然後我地小食叫左個一口牛同埋嫩雞,個嫩雞幾好食,個一口牛就有d un un底,難咬開(可能係我d牙唔好),大家都不妨一試。我覺得最好嘅,係杯野飲,叫左2杯都係奶蓋,一杯芝士奶蓋四季春,一杯雪芝茉莉蜂蜜,2個都好出息,應該野飲係我覺得最出色嘅嘢。最後都建議大家不妨一試,享受一下自己的事自己做嘅感覺,自己燒自己食。
首先我真係唔太建議點吉列牛肉眼,因為真係好難燒+好麻煩
然後我地小食叫左個一口牛同埋嫩雞
嫩雞
,個嫩雞幾好食,個一口牛就有d un un底
一口牛
,難咬開(可能係我d牙唔好),大家都不妨一試。

吉列肉眼
2021-04-29
2021-05-02 0 瀏覽
今日食呢間都係聽朋友介紹,2個人黎講食好多肉都真係算幾抵,因為係set黎,一個小食,一杯野飲,另外不得不說,野飲真係好好飲,我點左杯芝士奶蓋四季春,個芝士奶蓋真係好好味。另外叫左個F餐鹽燒牛肋骨拼豬肋條定食,真係好高級,自己燒自己食,可以慢慢享受,而且燒個陣又冇鐵板烤肉個d味咁重,豬同牛都好入味。叫左個小食係炸嫩雞,味道好好,真係雞如其名,好嫩。2個人加埋都係250左右,肉黎講真係平同埋抵食,女仔或者飯量少嘅話可以叫少飯,因為食唔曬飯會浪費。推薦,會再黎第二次試其他嘢😌😌
叫左個小食係炸嫩雞,味道好好,真係雞如其名,好嫩。
推薦,會再黎第二次試其他嘢😌😌
2021-04-30 0 瀏覽
一人一石鍋『燒和牛』我愛吃肉肉❤️我真係抵擋唔住嗰啲燒肉嘅引誘呀,自己光自己的,好衛生我叫咗個牛匠極上盛合 $438 呢個盛合咩部份嘅肉都有啲,咁就可以樣樣都試少少啦牛肉嫩滑,入口即溶,連牛舌都唔會韌加咗38蚊追加左素飯同溫泉蛋其實我平時係唔食飯架,唔知點解今日覺得肉肉送飯好正😋呢度有個鹽燒粟米$38,幾特別,外層炸粉脆脆的,內裡甜甜粟米肉😋好食燒墨魚咀$48,好大粒,啱啱上枱熱辣辣,啱錯呢度有推介水果茶$38,但其實我又飲啤酒$58/500ml,到最後我都係乖乖要左水果茶,都幾好飲喎,好似出面台式飲品嘅質素
一人一石鍋『燒和牛』

我叫咗個牛匠極上盛合 $438
呢個盛合咩部份嘅肉都有啲,咁就可以樣樣都試少少啦
牛肉嫩滑,入口即溶,連牛舌都唔會韌

加咗38蚊追加左素飯同溫泉蛋
其實我平時係唔食飯架,唔知點解今日覺得肉肉送飯好正😋

燒墨魚咀$48,好大粒,啱啱上枱熱辣辣,啱錯

2021-04-29
  • 牛匠極上盛合
2021-04-29 0 瀏覽
牛的多種吃法中較偏愛炙燒 牛肉在熊熊烈火上燒至焦香 吃上一口足以俘獲你的味蕾🥩石燒的吃法其實也不錯 脂肪因高溫而融化 肉汁精華加倍散發 難怪近年由日本傳入的石燒牛大受歡迎.這間在尖沙咀新開的石燒牛店有多款肉類供應 燒過後的A4鹿兒島牛肋骨肉口感柔軟 牛五花牛味濃郁 牛舌數量不多 但切成長方條口感爽彈帶嚼勁🤤香氣撲鼻的牛肉在赤熱的石板上吱吱作響 很難抵抗得了誘惑吧💆🏻‍♀️.店內的包廂位置比較寬闊 裝潢帶有日式風格 餐廳貼心的為客人準備了一次性的餐具 即棄圍裙和消毒用品 服務態度頗佳 突然心癢癢想體驗一番石燒的滋味 不妨來這兒一試
2021-04-19 28 瀏覽
無得飛快年半了,每次去日本的「心癮」發作時,必定要選擇一間富有地道日本色彩的餐廳「止癮」!石燒牛肉這種富日本文化的餐廳就正正滿足了我這種心態。每次去新宿都會光顧石燒吉列牛的餐廳,每個數字の丁目的位置我都瀝瀝在目,現在我目下就正正有我喜歡的石燒吉列牛在對面,因此,店員殷勤地邀請我們到店內進食時,我們便二話不說跑進去呢!穿上圍裙,我們便開動了!いただきます🍴🙏我們先來兩杯飲品:士多啤梨沙冰和菠蘿乳酸特飲,全部都十分香甜!喝過兩杯特飲後,就要吃前菜了:雞軟骨棒及鹿兒島一口牛;兩者都很美味啊!然後,就到主菜:吉列石燒牛。起初,店員教我們如何掌管火喉,再給我們燒吓燒吓,結果……還吃出新宿的味道呢!結果又要捧著大大的肚子離開喔。

穿上圍裙,我們便開動了!
いただきます🍴🙏

然後,就到主菜:吉列石燒牛。

結果又要捧著大大的肚子離開喔。
今日同朋友係尖沙咀Shopping, 朋友想食燒肉, 鐵板燒肉又食過好多次, 經過牛匠石燒, 見到石板燒肉幾正喎, 試下先....💢牛匠石燒💢主打日式燒肉,當中包括雞、牛、豬同海鮮。用上灰石岩配合明火爐燒烤,石板均勻加熱,燒肉迅速煎熟,口感鮮嫩多汁。店鋪貼心準備了一次性消毒餐具包, 即棄圍裙,燒肉時的肉汁不會沾到衣服。掃QR code落單,好方便。石燒附上2舊牛脂肪,石板加熱後用脂肪輕輕炙幾下,燒肉就無咁易燒焦喇!🥩🎏 燒肉控必點🌟安格斯牛小排(配芝麻汁,果味燒汁)食材新鮮,油花均勻輕燒10秒就食得,帶有嚼勁及牛味!🌟厚切特上牛舌Combo薄切及粗條牛舌牛舌真係好香好脆,好有咬口,點下燒肉汁,令人食上癮!🌟叫燒肉加38蚊就有味素飯, 湯及溫泉蛋Set味素飯大大碗,好多味素及紫菜條,加埋隻溫泉蛋撈飯,滋味滿分啊!🌟另外我地點左日式海鮮煎餅好多海鮮饀料,啲粉好薄,唔會死實實,加埋椰菜,口感層次好豐富。🌟飲品我點左荔枝鮮檸大大杯,2個人Share都夠,好清新嘅鮮檸味,中和燒肉嘅油膩感。好滿足的一餐,有機會會再黎試下 💕.

🥩🎏 燒肉控必點

🌟安格斯牛小排
(配芝麻汁,果味燒汁)
食材新鮮,油花均勻
輕燒10秒就食得,帶有嚼勁及牛味!

🌟厚切特上牛舌Combo
薄切及粗條牛舌

牛舌真係好香好脆,好有咬口,點下燒肉汁,令人食上癮!

🌟叫燒肉加38蚊就有味素飯, 湯及溫泉蛋Set

🌟另外我地點左日式海鮮煎餅

🌟飲品我點左荔枝鮮檸

好滿足的一餐,有機會會再黎試下 💕