樂酒場 がくさかば

GAKU HALL
2024-03-10 49 瀏覽
難得早收工,同同事係公司附近撐下檯腳,呢間酒屋留意左好耐,今日終於有機會過黎試下。餐廳位置唔係好明顯,需要上一層樓梯,裏面裝修得都好有日本feel,主要以木家具為主,感覺好優雅,然後需要除鞋上地板。首先上嘅係五雕刺身盛合,有我最鍾意嘅三文魚、赤蝦、拖羅、魚籽等幾種魚生,食落都好新鮮,肉质十分细嫩、紧实,富有弹性,魚籽口感爽脆、粒粒分明,赤虾的刺身质软味甜,吃起来有粘粘的口感。跟住上嘅就係蟹味噌甲羅燒,蟹膏釀蟹蓋,蟹膏上面食落有少少少蟹肉,烤過後的香氣不斷湧出,鹹甜適中,濃濃的蟹膏香令人非常回味!清酒煮白蛤鍋係我第一次試,用清酒煮過後的白蛤香氣撲鼻,而且鮮嫩無比,白蛤好大只,肉質鮮嫩,煮出黎的湯汁好鮮甜味美。食完前面之後黎翻個蟹肉芝士卷做主食, 包住滿滿嘅蟹肉芝士,食出不一樣既飯卷感覺,而且蟹肉味道都相當濃郁,一囗下取满囗芝士同蟹肉,簡直滿足感爆棚,最後上嘅係關東煮拼盤,擺盤造型係一舊大蘿蔔,好有趣,裏面包含秋葵、福袋、雞蛋等,湯汁味道好清鮮,好開胃,丸子有Q弹的口感,福袋吸满汤汁,吃着非常满足。整體來說,無論環境,服務,地理位置等都唔錯,好適合收工後同同事一齊去放鬆下,食物種類都比較多

蟹味噌甲羅燒

清酒煮白蛤鍋

關東煮拼盤

整體來說,無論環境,服務,地理位置等都唔錯,好適合收工後同同事一齊去放鬆下,食物種類都比較多,價格亦較為適中。
蟹味噌甲羅燒
清酒煮白蛤鍋