2018-07-27 63 瀏覽
我係米線迷,更係一試米線店都必點酸辣! 因為本身不吃羊肉怕騷,所以早留意到這間米線都潛意識忽視! 直到昨天看到好幾篇食評都不錯,所以把心一橫採在熱辣辣的太陽底下摸著飢腸轆轆小肚腩來膜拜它! 輪了一遍餐牌瞄+四面墻身廣告,最後點了: 牛腩湯酸辣米線,還詢問了會不會有牛腩,她說有! 結果,她落單打左羊肉比我,我一見嚇死馬上找店員說我不食羊要改牛....私以為敏捷如我秒速應對扭轉乾坤...點知入口一試,牛腩是對的,酸辣湯底...・_・? 我不憤再試多三啖,點解都係完全無酸無辣既感覺? 再次追問才知道店員給了個清湯,好彩唔係我味覺有問題之餘又好惱,果刻好想罵街鬧人,但係因為已經食過幾啖唔好意思要求換,就默默低頭打算食埋它算! 可是我內心一點都不想沉默我好討厭清湯,討厭清湯,討厭òᆺó好討厭清湯。最後個店員自知理虧放左一小碟類似梅酸菜既野比我仲講明係酸辣! 我倒落個湯到分別不大囉! 最重要碟野放落去搞到我個湯唔夠熱,再倒埋個另碟上既+餸豬肉,湯底完全凍嗮!食開湯粉麵米最憎唔係高溫湯上台。老實講,它個湯係唔錯,就算怕騷的我都接受到,可惜米線除了放蔥完全無其他該有既配料,感覺只是塞米線入口好寡...
老實講,它個湯係唔錯,就算怕騷的我都接受到,可惜米線除了放蔥完全無其他該有既配料,感覺只是塞米線入口好寡...再+不走心的店員,整個happy Friday lunch 被它破壞嗮!
2018-07-27