今天又有機會吃羊, 朋友介紹這間食店有地道嘅雲南黑山羊米線~ 非常期待!店舖在觀塘工業中心內地舖, 餐廳牆壁都掛滿黑山羊和大草原圖畫, 有雲南少數民族感覺。當然要試羊肉米線, 這款是細碗但係個湯碗都幾大。要試原汁原味梗係揀清湯底。 先嘗湯底, 清甜無比又不失羊嘅鮮味, 店員介紹湯底係用羊骨,羊肉和一些中藥材料熬製而成, 充滿羊的香味而非羶味, 回家後也不覺口渴, 絕無添加~! 羊肉切成薄片,連皮,嫩滑, 份量足。 湯底也放上韭菜粒,青蔥翠綠令湯底更添香氣。 米線彈牙,唔易斷, 好吃極了!檯面也放上一瓶醃菜莆, 放些入汤更提升味道。菜脯會唔會好辣或過咸嘅調味, 甜甜哋😋👍👍重點係勁·爽·脆! 好吃嘅菜譜不容易遇上😋牛腩湯鍋米線(细)$50牛腩味道也不錯 ,牛腩帶著少少肥真太合心意。補充每款米線都放上幾塊燒豬皮, 增添口感但浸耐咗已經唔脆。自家製豬手$25, 豬手皮好似燒過皮比較乾身冇曬油份, 口感和味道都唔錯。口水雞$32 賣相唔係咁靚仔不過很惹味, 口水雞嘅醬汁夠辣夠入,雞皮夠爽脆肉嫩滑, 價錢平實覺得好抵食!仲試佢嘅鮮製豆漿(凍), 幼滑香甜豆味濃, 配合米線實在冇得輸。超滿意呀!😍

羊肉米線(細碗)

檯面也放上一瓶醃菜莆, 放些入汤更提升味道。

牛腩湯鍋米線(细)

牛腩湯鍋米線(细)$50
牛腩味道也不錯 ,牛腩帶著少少肥真太合心意。
補充每款米線都放上幾塊燒豬皮, 增添口感但浸耐咗已經唔脆。
自家製豬手

口水雞$32

超滿意呀!😍吃了一頓美味的雲南風味黑山羊米線。
羊肉米線(細碗)
牛腩湯鍋米線(细)
自家製豬手
2020-09-15 634 瀏覽
星期日朝早出咗去觀塘工業中心嗰邊拎集運,之後就買埋外賣午餐返屋企食。本身諗住幫襯沙X王,但我搵唔到個入口😂。再行多兩步,就見到有間好似工廈食堂嘅餐廳,門面有啲羊嘅相,個名仲好鬼長同特別,叫做「雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫」。咁一句講晒即係食米線啦🍜!入到餐廳,堂食環境不過不失,冷氣充足,舖入面亦係有好多山羊相,旁邊仲有啲文字介紹食羊嘅好處。過咗陣阿姐就走埋嚟招呼我,但我未諗到食乜,因為未食過,所以要望下啲餐牌👀。我同呀爸呀媽三個人食,叫咗兩份正餐同兩個小食已經夠哂飽👍。餐廳抵讚嘅地方係會主動將湯同飯麵分開,避免浸淋。羊肉大碗米線($60),我要咗清湯,因為唔鍾意酸辣。大碗米線份量真係夠哂大,兩個人食啱啱好,但略嫌麵質比較淋身,底部有啲碎。🐐羊肉幾好食喎,個樣薄薄哋,有啲似牛腩,但係一食有陣羊羶味就分得出。不過羊羶味唔會過盛,幾好食😋。羊肉以外,我加咗$9要豬大腸,呢個就一般般,因為比較肥😳。另外,呢度米線嘅其中一樣特色係有落豬油渣,雖然佢唔係脆嗰種,但過下口癮都OK。牛腩湯飯($45),呢個有啲似麵舖嘅清湯腩,味道唔錯啵!🐮牛腩量唔少,以正方體為主,肥瘦適中,餐廳仲搭多兩條生菜喺個湯度。美
羊肉大碗米線
牛腩湯飯
美味口水雞
美味口水雞($32),🐔近嚟成日試口水雞,因為鍾意咗食辣嘛。佢呢個辣偏酸而不麻,而且🌶辣味在後勁。呀媽讚個雞有鮮味,唔係雪藏雞。
麻辣豬耳
麻辣豬耳($25),呢樣我無食,佢哋話隻辣係同口水雞一樣,而🐷豬耳本身就幾爽口。
總括嚟講,今次係我初嚐羊肉米線,味道同我想像中唔同,因為易入口好多🙈,我覺得都值得一試嘅。價錢就中等啦,一碗羊肉米線要成$60算偏貴,不過始終係招牌嘛~。
2020-09-05
5 分鐘 (外賣自取)
2020-09-01 676 瀏覽
我一向喜歡吃羊,無論是中式的羊腩煲或是西式的烤羊架,都是我的至愛。當我知道觀塘有一間以黑山羊米綫為主打的「雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫」,便懷著「喜羊羊」的心情去嚐一嚐羊肉湯米綫的味道。牛羊雙拼米綫 (HK$54/大)👍👍👍👍👍這碗是羊肉拼牛腩的大鍋米綫,習慣上,我先喝一口湯,湯頭顏色看似清淡,但味道卻充滿著肉香和絲絲藥材香料的味道。黑山羊切成薄片,入口嫩滑,肉味甘香又不羶,牛腩是坑腩,燜得剛好,加上幾粒豬油渣,令整碗米綫更香口更美味。羊肉酸辣大碗米綫(HK$63)👍👍👍👍如果喜歡吃酸辣,可以叫這碗羊肉酸辣大碗米綫,加入了大量的酸辣醃菜令味道更添層次,但羊湯的原味就被酸辣蓋過了。羊肉同樣切成薄片,肉質鮮嫩,份量十足。麻辣豬耳((HK$25)👍👍👍👍豬耳切成條狀,軟骨部份十分爽脆,麻辣味道令豬耳更惹味。自製豬手(HK$25)👍👍👍👍豬手浸在羊湯內,豬皮微微燒過,令豬手表面有點似燒肉皮的口感,燒過的豬皮索滿湯汁,口感和味道都跟平常吃的有點不同。檸七/檸樂 (@HK$12)Storefront Interior Menu

牛羊雙拼米綫 (HK$54/大)
👍👍👍👍👍

牛羊雙拼米綫

羊肉酸辣大碗米綫(HK$63)

羊肉酸辣大碗米綫

麻辣豬耳((HK$25)
麻辣豬耳

豬耳切成條狀,軟骨部份十分爽脆,麻辣味道令豬耳更惹味。

自製豬手(HK$25)

自製豬手

檸七/檸樂 (@HK$12)
檸七/檸樂

Storefront

Interior

Menu

2020-09-01
2天前 0 瀏覽
正值寒風襲港,忽發其想打算吃吃羊肉暖暖胃,便找到這家羊肉米線專門店,吃個痛快。這家羊肉米線店人流非常興旺,受一眾街坊歡迎,幸好鋪面大,座位多,不用等太久便能一嚐這羊肉專家。點了細碗的羊肉清湯米線,但卻大碗得嚇倒,每台人客都會懷疑地再三確定這是否細碗,十分驚喜。清湯能夠更全面品嚐這傳說中的湯底,湯頭果然清甜中帶出濃濃羊肉味,暖意在心頭。相信用了羊骨羊肉長時間烹調,非常出色。羊肉片有帶皮有不帶皮,肉質都十分細嫩,肉味濃郁且沒有羶味。小食有口水雞,雞件大塊不會有碎骨,雞肉鮮嫩不韌,沾上香濃口水醬汁,十分醒胃。接著有蒜泥白肉,豬楠肉厚度適中,肥瘦分佈剛好。蒜泥方面非常濃郁惹味,能充份沾上豬楠肉,小食必點之選。偷吃了朋友的豬頸肉,十分爽口煙韌,跟羊肉湯也十分搭配,不錯不錯。
4天前 0 瀏覽
之前天氣凍,被朋友洗板,個個都自家製羊肉料理,我就無咁幸福嘞。 經常去開觀塘做野,都路過見到一間主要食羊既餐廳,今次過開去,一於去試吓先。我以為專食羊既餐廳較為偏門,應該會門可羅雀,點知就算唔係午餐時段(仲要無下午茶餐既情況下),都不停有客人黎幫襯或者叫外賣。因為唔係食晚飯, 而且又得我一個人食既關係,所以要左個細碗既清湯牛羊雙拼米線作為穩陣之選,再加四川麻辣雞翼同一杯凍檸茶。雖然我叫既係細碗,但黎到都唔算細,牛腩同羊肉既份量都係一樣,同埋一樣咁新鮮,食落全完無任何羶味, 而且我要清湯湯底,湯頭好清,証明羊肉要好新鮮先可以完全無用上剌激的香辛料,牛腩仲炆得好淋添!至於四川麻辣雞翼都唔錯,$22蚊有4隻,我本身唔食得辣,問店員口水雞辣定呢隻雞翼較辣,店員推介我食雞翼會無咁辣,果然,雖然入口麻辣夠剌激,感覺好快消除,可以唔洗飲野解辣,仲越食越過癮添,食完想再食!最後檸茶少甜少冰啱啱好,唔太甜,茶唔苦澀。呢間餐廳唔錯,性價比高,久唔久,想平平地食下羊肉都可以黎呢到,估唔到觀塘區有咁多卧虎蔵龍!

最後檸茶少甜少冰啱啱好,唔太甜,茶唔苦澀。

2021-01-18 23 瀏覽
意想不到地在觀塘發現也有一家雲南啊老表羊肉湯米線, 之前是朋友帶我在佐敦吃過的, 湯底令人印象深刻, 於是立刻入店吃個午餐回味一下。羊肉酸辣細碗米線, 說是細碗, 其實已經足夠一般男士食用, 大碗的更是猶如臉盆, 不是大胃之人可以不用挑戰。酸菜很夠味, 辣味就相對較弱, 配合起來很開胃。羊肉細碗米線, 羊肉清湯底, 可算是招牌了, 同場甚至聽到有人單點羊肉湯要來喝, 羊味明顯但不會騷, 是清甜的肉湯味, 冬天喝會感覺特別滋補。每桌都有一罐辣味菜甫可以任加, 讚。滷海帶, 其實就是普通涼拌海帶, 看名字還誤以為是台式的滷海帶, 不過好在味道也不過不失。口水雞, 份量不少, 多數是雞胸肉, 啖啖肉。最後來杯熱檸蜜清清口腔, 完成滿足的一餐。

羊肉細碗米線

每桌都有一罐辣味菜甫可以任加, 讚。

滷海帶

口水雞, 份量不少, 多數是雞胸肉, 啖啖肉。
口水雞

最後來杯熱檸蜜清清口腔, 完成滿足的一餐。
熱檸蜜
2021-01-12
2021-01-17 18 瀏覽
店面在觀塘工業中心附近,以前上手應該系韓國餐廳。所以裝潢之類都保存左之前的風格,油煙味道頗大。但不會影響座位環境。餐牌有不同的米線,湯底亦簡單。羊肉即使細碗依然好大碗呀!另外餐台都有提供不同的佐料,有菜脯,有辣椒油等等。羊肉細碗清湯米線。羊肉質感實在,不會太羊臊味太濃。清湯可以適合非重口味,羊肉酸辣湯米線酸菜可以加分,因為本身羊肉都預算有味道,酸菜中和返。另外小菜都有不同款式,有額外叫蒜泥白肉,蒜泥真系好似薯蓉咁。白肉肥瘦均勻不會有其他川味的調味。麻辣雞翅不會太辣。工業區搵食又可以簡簡單單填飽一餐。

餐牌有不同的米線,湯底亦簡單。

羊肉即使細碗依然好大碗呀!

另外餐台都有提供不同的佐料,

有菜脯,有辣椒油等等。

羊肉細碗清湯米線。
羊肉細碗米線(清湯)

羊肉質感實在,不會太羊臊味太濃。
清湯可以適合非重口味,
羊肉酸辣湯米線
羊肉酸辣細碗米線

酸菜可以加分,因為本身羊肉都預算有味道,酸菜中和返。
另外小菜都有不同款式,

有額外叫蒜泥白肉,
蒜泥真系好似薯蓉咁。白肉肥瘦均勻不會有其他川味的調味。

麻辣雞翅不會太辣。

工業區搵食又可以簡簡單單填飽一餐。

羊肉細碗米線(清湯)
  • 羊肉酸辣米線
2021-01-14 16 瀏覽
來到觀塘行街天寒地凍 最好有些羊肉食下暖下胃想起呢頭有呢間黑山羊米線便與友人入去醫肚在工廠大廈的地下入口不太起眼2點來到也有不少食客 看來應不錯好彩不用等位睇吓餐牌都幾多選擇我哋都叫左牛羊雙拼米線(細碗)我就加左酸菜 再叫埋口水雞和雞翼小食等左陣食物就熱辣辣送上嚟嘩! 原來細碗都甘多料羊肉唔騷又入味 加埋酸菜同辣椒醬一齊食就更好味😋調味料都多選擇 試過辣醬都幾推介口水雞都好好有啲麻同辣 易入口配米線亦一流雞翼就比想像中細 唔係好辣朋友怕辣都食到食完呢餐成身暖曬手腳都暖返羊肉果然好補力氣充足可以繼續shopping 了
來到觀塘行街
天寒地凍
最好有些羊肉食下暖下胃
想起呢頭有呢間黑山羊米線便與友人入去醫肚
在工廠大廈的地下入口不太起眼

2點來到也有不少食客 看來應不錯

好彩不用等位
睇吓餐牌都幾多選擇

我哋都叫左牛羊雙拼米線(細碗)
我就加左酸菜
再叫埋口水雞和雞翼小食
等左陣食物就熱辣辣送上嚟
牛羊肉米線(細碗)
牛羊酸菜米線(細碗)

嘩! 原來細碗都甘多料

手腳都暖返
羊肉果然好補
力氣充足可以繼續shopping 了
2021-01-12
牛羊肉米線(細碗)
牛羊酸菜米線(細碗)
調味料
麻辣雞翼
  • 牛羊雙拼米線
2021-01-11 8 瀏覽
呢間羊湯米係我飯堂,食左起碼五六年,但係都係好好味。最鍾意佢米線好軟好滑,羊肉又剛剛好唔會太騷。不過唔鍾意食羊既朋友仔就話唔鍾意呢陣味。但係我鍾意食羊,就真係覺得好好味呢排冬天暖笠笠,食啲羊暖下個胃簡直太舒服啦!
呢間羊湯米係我飯堂,食左起碼五六年,但係都係好好味。
最鍾意佢米線好軟好滑,羊肉又剛剛好唔會太騷。

呢排冬天暖笠笠,食啲羊暖下個胃簡直太舒服啦!
羊肉湯米線
羊肉湯米線
2020-12-28 37 瀏覽
今日難得收早,就同朋友試吓新野,忽然好想食米線就去觀塘附近一帶搵吓有冇,結果有一間個名比較特別,就去決定試吓嗰間野主要係食羊同牛嘅米線比較出名呢就係牛腩同埋羊,我哋叫咗兩碗米線同埋一個小食分別係牛腩米線同埋豬頸肉米線,另外有豬耳,先講吓牛腩米線肉質好滑而且份量量都好多咬落去好林而且係煮咗好耐嘅味道,而豬頸肉米線瘦肉紛紜而且味道亦都好配合用嚟餸米線簡直一流,小食方面豬耳普普通通冇乜特別加埋個辣汁,除此之外,仲嗌左個醉雞食,醉雞普普通通而且份量都幾多有少少麻辣嘅味道,簡直係冇得輸而價錢方便10分合理唔會偏貴好適合放工之後去買你安慰下自己,下次有機會嘅話可以試吓嗰度嘅飯因為都係好出名嘅。
2020-12-08
2020-11-26 146 瀏覽
去到觀塘搵d特別既野食!見到有間接近200好評既米線店,諗住不妨一試,點知小妹食個碗好似係係平行時空既另一間餐廳環境更加吾似係香港,吾知係咪因為就收工所以質素有變,食吾到別人介紹的美味💀💀💀傷心💔🍜羊肉細碗米線 ($50) (🍚1/10)米線份量多湯更多,湯底普通只係有少少咸味不濃郁食吾到鮮味可能真係吾識欣賞傳統羊肉湯,羊肉好淋有騷味但份量十分少,好似大概得3、4片其他係羊肉碎,個隻騷味吾係個個接受到同普通羊肉不同,酸菜只有酸同由於太多湯令到好稀疏,味道太特別吾識形容。 🍜牛腩湯鍋米線 ($50) (🍚2/10)好大個碗亦好多湯,海量既湯令到睇吾到配料,湯好清似好淡既湯,米線偏淋,只係搵到好少好少又好細好細粒既牛腩粒,大既係半普通牛腩1/4size,牛腩算淋應該係坑腩呢個可以比分,因為有好清既清湯令牛腩有好清既牛腩味,可能比較適合喜歡清淡既朋友。🌶美味口水雞 ($32) (🍚1/10)個汁只有酸無麻無辣,雞肉似係雪櫃岩岩拎出黎,好凍好實而且無咩肉,成碟都係好多骨既部位,比之前介紹黃埔原生米線既口水雞差太遠。呢個價錢想份量多既米線應該有更多選擇,應該會搵到識得欣賞佢既人。

🍜羊肉細碗米線 ($50) (🍚1/10)

🍜牛腩湯鍋米線 ($50) (🍚2/10)

🌶美味口水雞 ($32) (🍚1/10)

2020-10-26 141 瀏覽
依間店係觀塘工業中心,成間店有好多黑山羊同大草原嘅圖畫,令人有種係雲南嘅感覺。湯底係用羊骨同中藥煮嘅,感覺都幾養生。羊肉切到幾薄,羊肉味好重,但唔羶,仲好嫩滑添,價錢都唔太貴。
2020-10-02 189 瀏覽
啊老表的羊肉米線,大碗的巨型份量,已經吃了很多年,最近在觀塘竟看不到舊店,原來搬了舖新店比較大一點點,但米線依舊大碗,我依然是點我最愛的羊肉大碗米線(酸辣)羊肉大碗米線(酸辣)$62那個湯碗大得像平日茶樓窩米的窩一樣。這稱為地上最健康的羊肉,奧米加三比例高,數量不少的羊薄片肥瘦相間,入口即化,羶味不濃,正!湯底很清,帶點肉香,這清湯如果不加辣油可以就這樣喝!米線份量也是有夠多!這裡夠兩人吃了吧!通菜$12那麼多通菜,而且質素還不俗,無太多渣,菜葉油亮,只要$12!雖然腐乳咸了點,但論性價比實在高!

羊肉大碗米線(酸辣)$62

通菜$12
2020-09-23 143 瀏覽
最近疫情關係好多朋友都好幾個月冇見過了,近排稍為平服,終於可以約個朋友出嚟見吓面食下野!觀塘係一個工業區,要搵嘢食其實一啲都唔困難,我同朋友就是但搵咗一間近地鐵站而又值得推介嘅一間食店,就係雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫!首先牛腩湯鍋米線跟蒜泥白肉,雖然我轉左做清湯,但係湯底真係好清甜,唔重精調味。同埋真係無偷工減料,有好多件牛腩啖啖肉好足料。個湯都係清清地,唔會好heavy! 而蒜泥白肉,白肉厚度適中,蒜香味十足,也有點蒜的辣味。作為小食也份量十足!另外朋友 叫咗個口水雞米線,米線好彈牙,微辣湯底啱晒我呢啲鍾意食辣但又唔係好頂得信嘅人。再叫多一份麻辣豬耳,吃起來口感非常好,柔韌又脆,味道鮮香不膩,且富含膠質!呢餐真係滿載而歸,老闆娘仲好好人又細心又熱情,真係要介紹多啲朋友來食嘢,值得推介!

2020-09-22 83 瀏覽
明明唔食羊,都要去試下呢間廣獲好評嘅米線,可能評語會有少許偏頗,各位唔好意思除咗名菜羊肉米線外,仲有豬、牛、雞同餃子選擇。揀咗豬腩肉米線,湯係酸菜豬骨湯底,但唔知點解呷一口湯有陣陣「蘇」味,唔夠酸。豬腩肉份量尚可,味道唔錯,有預先醃過,夠味。如果鍾意食雲南酸辣米線,坊間有更好選擇。

除咗名菜羊肉米線外,仲有豬、牛、雞同餃子選擇。