呢排個個都返鄉下,請唔到假無得飛,咁唯有去吓日本餐廳食吓刺身當自己去咗啦🫠🎎今次揀咗銅鑼灣一間高級日本料理🎏全店京都風設計,配以日式吧枱,另設有卡位同榻榻米區,我今日就揀咗坐吧枱,可以欣賞師傅嘅手藝之餘,師傅上每一道菜都會作簡單介紹❤️我今次叫咗個極上海鮮丼昼食,雖然係Lunch Set,但係一啲都唔吝嗇,除咗主菜之外,仲配有前菜、沙律、味噌湯、甜品及飲品,價錢係$288加一,CP值極高!\🦐前菜 + 🍅沙律 /蝦好新鮮同爽口,醃料有助提昇鮮味;蕃茄好細心去咗皮,食落好多汁,連埋個醬汁食好好味!\ 🍣主菜 - 極上海鮮丼 /一上枱就俾佢個賣相吸引住,顏色鮮艷,擺盤用心,而且魚生有光澤,一睇就知好新鮮!海鮮丼有大大隻牡丹蝦、松葉蟹肉、海膽、三文魚籽、呑拿魚腩、油甘魚,份量超足,鋪滿咗成個飯面!除左魚生外,佢仲有海帶同埋飯素,配埋佢個壽司飯,完全唔駛額外調味,就已經好好味,不知不覺成碗食晒!! 食材亦非常新鮮,呑拿魚腩入口即溶,呢個質素絕對可以媲美喺日本食到嘅魚生飯🤤🤤\ ☕️咖啡 + 🍨甜品 /咖啡係機沖既,不過不失,但細心在佢會主動提供熱奶。而甜品係雪糕,有三款口味可以揀,包括係豆腐、芝麻

\🦐前菜 + 🍅沙律 /
\ 🍣主菜 - 極上海鮮丼 /
極上海鮮丼
\ ☕️咖啡 + 🍨甜品 /
咖啡係機沖既,不過不失,但細心在佢會主動提供熱奶。
甜品係雪糕,有三款口味可以揀,包括係豆腐、芝麻、抹茶。最後我揀左芝麻味,味道唔會太甜,但芝麻味濃,配埋紅豆好好味。
***
✨值得一提嘅係,呢間餐廳嘅負責人輝師傅之前喺東京學藝,返到香港擔任權八總廚,所以功架十足,係正宗嘅日本料理! LUNCH選擇非常之多,有丼飯、刺身、串燒等等,另外仲有季節限定SET,價錢由$168-$438不等,食物質素高,性價比之選!另外晚餐設有Omakase,下次有機會都會黎試下!
***
2023-03-06