2010-05-08 19 瀏覽
今日, 搞到9點幾10點. 陪同事仔一齊過關而到了皇崗. 轉車轉呀轉地來到上水. 入夜了, 都係食左野先去火車站啦. 有時食野, 不一定是要找好食, 方便就腳亦是好重要的. 另一個方向, 就是一些隱蔽的偏僻的, 同名字特別的. 這家乜記, 首先符合了條件一, 就腳, 因為就係17號Van仔站站頭. 條件二, 個名夠衰, 好改唔改叫阿乜....係咪乜都有得食先.........lets find out...........夜以深, 這兒仍有盅頭飯, 車仔麵, 碟頭飯麵, 小菜小炒都有. 果然是要乜有乜. 乜都有得賣.....記起以前一套電影既對白, 小販說, "我乜都有得賣...." 曾志偉叫 "俾件乜我呀" 小販隨手拿了一件東西俾佢. 曾志偉問"呢舊乜黎架?" 小販答"你話佢係乜咪乜囉"....... 不過放心, 我唔會寸到要侍應阿姐整碟乜俾我食咁抵死既. 點都細心檢查一下menu. 結果叫了一碟菜遠火腩炒麵.點解會想起係茶餐廳叫炒麵食呢. 原因當然是受鄰檯食客影響. 看見他們的炒麵是煎麵餅. 而我就最愛這香脆的煎麵. 喜歡食炒麵既人, 大多都是喜歡食到脆卜卜的麵. 所以麵底, 是滿

lets find out...........

點解會想起係茶餐廳叫炒麵食呢. 原因當然是受鄰檯食客影響. 看見他們的炒麵是煎麵餅. 而我就最愛這香脆的煎麵. 喜歡食炒麵既人, 大多都是喜歡食到脆卜卜的麵. 所以麵底, 是滿足的十分. 火腩, 大大舊, 打上茨汁同用煮麵鹼水灼的菜. 上料也是不錯. 不過, 多油是沒有辦法避免的了. "sok sok"聲地食麵, 腩皮, 未沾上茨汁的也同樣香脆. 阿乜記, 果然有返D水準.

地方非常就我腳. 食完, 行到街口, 就是往上水鐵路站的天橋了.