2018-03-06 48 瀏覽
放工之後同個同事幫我土瓜灣呢邊交收啲嘢,比我地想像之中順利,好快搞掂,於是諗住喺附近食個飯,就回家,路經呢間日本餐廳,諗住入去食個鰻魚飯或者魚生飯之類就走,但係入到去店員好誠懇,而且主動向我哋介紹佢哋嘅OMAKASEA套餐,雖然我哋本來嘅原意唔係食大餐,但既然咁有緣,咁擇日不如撞日,大家一齊食餐好。活生生嘅南非玫瑰龍蝦係我地面前張牙舞爪!食材新鮮有保障!觀賞完龍蝦之後,店員為我地送上日本海葡萄野菜沙律,成碗沙律承載着豐盛嘅海葡萄,海葡萄食落口爆珠嘅效果好爽!跟住就到左我最喜歡嘅刺身時間!愛爾蘭有機三文魚 (左)日本油金魚(中)吞拿魚赤身(右)最搶眼當然有頭先出過場嘅玫瑰龍,食材新鮮真係無得輸,肉質好結實!令人一試愛上。好感動啊!由於南非嘅水質未被污染,所以龍蝦頭嘅膏物都可以食嘅!嘩!大大塊牛扒,中大快過我塊面,其實安格斯肉眼出邊都會食過,但係廚師神乎其技嘅廚藝、還是係勝人一籌嘅醬汁,呢份安格斯牛扒特別香。燒花星鱸魚魚皮燒得好甘脆。最後嘅重頭戲就係呢個龍蝦野菜烏冬用咗頭先嘅龍蝦頭做湯底,本身怕好飽食唔到幾多,但係由於個湯底充滿咗龍蝦嘅鮮味,我添食完一碗再一碗,而湯底就咁飲都好好味,清得來

活生生嘅南非玫瑰龍蝦係我地面前張牙舞爪!食材新鮮有保障!

跟住就到左我最喜歡嘅刺身時間!

愛爾蘭有機三文魚 (左)

日本油金魚(中)

吞拿魚赤身(右)

嘩!大大塊牛扒,中大快過我塊面,

燒花星鱸魚

魚皮燒得好甘脆。

最後嘅重頭戲就係呢個龍蝦野菜烏冬

用咗頭先嘅龍蝦頭做湯底,本身怕好飽食唔到幾多,但係由於個湯底充滿咗龍蝦嘅鮮味,我添食完一碗再一碗,而湯底就咁飲都好好味,清得來好鮮,亦都滿濃郁嘅龍蝦味!

終極好食嘅甜品:燒芝士年糕

燒到熱熱嘅芝士年糕,裏面嘅芝士更軟滑,咬開流出來時特別香濃,點砂糖食,原來個味道好夾喎。

聽師傅介紹俾佢哋選用食材,睇得出佢哋對色彩嘅新鮮十分之執着,同事好不值坊間好多日本餐廳利用低劣嘅食材包裝之後,售出好高嘅價錢,對客人好唔公平。

師傅除咗關心食材新唔新鮮,對味道的影響之外,亦都關心食物安全嘅問題,例如係佢嘅來源地水質有冇受污染,又或者係食品加工時候會唔會落咗好多添加劑等等,令到我食佢煮野嘅時候,都覺得好安心。

見到呢間餐廳嘅師傅對經營餐廳同埋選用食材嘅執着同埋熱誠,覺得好感動,第時一定會再來幫襯食好嘢。

2018-01-23
  • 刺身拼盤